ŽIVAN BAJIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Živan Bajić biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 51. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve, i član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 43. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen 1982. godine u Šapcu. Srednju ekonomsku školu završio je u Šapcu, a Fakultet za poslovne studije u Beogradu. Master studije ekonomske struke završio je u Novom Sadu na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment. Na istom Fakultetu upisao je doktorske studije, trenutno priprema doktorsku disertaciju.

Prvo radno iskustvo stekao je u Banci Poštanska štedionica a.d. Beograd, na poziciji višeg referenta, u periodu od 2007. godine do 2013. kada je unapređen na mesto šefa ekspoziture.

U periodu od 2016. do 2017. godine bio je generalni direktor preduzeća Karina Moda d.o.o. u Koceljevi.

Nakon toga, vratio se u Banku Poštanska štedionica, gde obavlja posao direktora Filijale u Šapcu.

Od 2020. bio je član gradskog veća grada Šapca zadužen za privredu.

Predsednik je Gradskog odbora Srpske napredne stranke Šabac.
Poslednji put ažurirano: 18.03.2024, 09:34

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, uvaženi ministre, uvažene kolege poslanici, građani i građanke Srbije, jedinstvo našeg naroda od pamtiveka je bilo najveća prepreka i strah svima onima koji su hteli da nas bace na kolena, da nas ponize, da ugroze i da nas razjedine, a neretko i da izbrišu postojanje našeg naroda.

Iz tog razloga i sada kada naša zemlja trpi ogromne negativne pritiske sa svih strana važno je da budemo jedinstveni. Važno je da Vlada Republike Srbije bude jedinstvena i da sledi iste ciljeve, istu politiku koja se na, evo, pokazuje već godinama, na mudar način bori za očuvanje teritorijalnog integriteta naše države, koja se bori za mir i bezbednost u našoj zemlji, a koja se i pored svega toga veoma hrabro i veoma dobro bori za ekonomski i privredni rast i razvoj naše zemlje.

Poslednjih 10 godina pokazalo je da je upravo to politika predsednika Aleksandra Vučića i pokazalo je da kada Vlada Republike radi po tom principu rezultati ne izostaju.

To mogu potvrditi na primeru grada iz koga dolazim iz razloga što je zahvaljujući Vladi Republike Srbije u proteklom periodu u Šapcu realizovano nekoliko višemilionskih projekata.

Ja ću se sada osvrnuti na onaj koji je strateški najvažniji za rast i razvoj grada Šapca u budućnosti. To je izgradnja novog autoputa od Rume ka Šapcu, koja se privodi kraju i čije se puštanje u saobraćaj očekuje već krajem ove godine. To je novi most preko Save koji je Šabac dobio i započeta izgradnja brze saobraćajnice od Šapca ka Loznici. To je višedecenijski san Šapčana i država je u ispunjenje tog sna uložila 467 miliona evra. Koliko je to mnogo – pokazuje podatak da je to čak desetogodišnji čitav budžet grada Šapca.

Koliko je važno i koliko je strateški značajan ovaj projekat za izgradnju ovog projekta za čitam grad Šabac pokazuje činjenica da upravo ovaj autoput i brza saobraćajnica prolaze kroz industrijsku zonu u Šapcu koja je zahvaljujući tome postala jedna od najatraktivnijih industrijskih zona u Šapcu i gde je u protekle dve godine došlo čak preko 20 novih investitora.

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Razvojnoj agenciji Srbije, u Šabac je stigla i najveća investicija u istoriji Srbije, a to je kineska kompanija „Mint“, koja će u narednim godinama u Šabac u svoje proizvodne pogone uložiti preko 350 miliona evra i zaposliti 1.500 radnika.

Ponovo naglašavam značaj i važnost strateškog projekta auto-puta zbog otvaranja novih fabrika, otvaranja novih radnih mesta. U Šapcu je sad trenutno zabeležena istorijski niska nezaposlenost. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje se, upravo zahvaljujući otvaranju novih fabrika, zahvaljujući otvaranju novih radnih mesta, zahvaljujući odgovornoj politici države i gradskih vlasti prema borbi protiv nezaposlenosti, nalazi ispod pet hiljada ljudi, što je najniži broj od kada se ova evidencija zvanično vodi.

Takođe, naglasiću da je ovaj strateški projekat važan i zbog budžeta grada Šapca, jer dolazak novih investitora, otvaranje novih radnih mesta, smanjenje stope nezaposlenosti, unapređenje kvaliteta životnog standarda, doprinelo je i tome da grad Šabac ima i najveći budžet u svojoj istoriji.

Podsetiću da je SNS kada je došla na vlast u Šapcu 2020. godine zatekla budžetski deficit, zatekla je zaduženost grada preko milijardu dinara. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije, zahvaljujući odgovornom ponašanju gradskih vlasti, budžetski deficit je nadoknađen, gradske finansije su stabilizovane a budžet grada Šapca koji je 2020. godine iznosio četiri milijarde dinara, sada iznosi preko šest milijardi dinara.

To nam je dalo priliku da još jednom nastavimo da pratimo politiku SNS i da se mnogo toga dobrog radi za Šapčane. Prateći politiku Republike, Šabac brine o ljudima i u gradu i u selu, pa iz tog razloga je za protekle dve godine u Šapcu izgrađeno preko 90 km puteva, većinom na seoskom području.

Verujem u to da mi moramo da se borimo i da unapređujemo sredine iz kojih dolazimo i u kojima živimo. Siguran sam i u to da u Šapcu treba još mnogo toga uraditi i da će biti urađeno, ali da bi tako bilo, još jednom ću podsetiti da Vlada Republike Srbije mora biti jedinstvena, mora biti složna i mora nastaviti da sprovodi politiku koja je u proteklih 10 godina gradila fabrike, otvarala radna mesta, politiku koja je gradila puteve, mostove, politiku koja gradi škole i bolnice, ali koja se iznad svega bori za mir i bezbednost svih nas koji živimo u ovoj prelepoj zemlji. Hvala vam na pažnji i živela Srbija!

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani članovi Vlade, poštovani gosti, uvažene kolege poslanici, poštovani građani i građanke Srbije, dolazim iz predivnog grada Šapca koji se nalazi na obali reke Save i osvrnuću se na sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o načinu finansiranja i sprovođenju svih ostalih aktivnosti u cilju realizacije projekta hidrotehničkih i bagerskih radova na uređenju kritičnog sektora za plovidbu ušća Drine u Savu.

Uzimajući u obzir da je Sava jedna od tri najvažnije reke u Srbiji i sa aspekta ekonomije i transport, ona svakako predstavlja, odnosno ima vitalni značaj za vodni transport u našoj zemlji. Upravo iz tog razloga mi treba da podržimo ovakve projekte, sve projekte koji se tiču unapređenja plovnosti naših reka i koji se tiču toga da se u budućnosti što više eliminišu svi oni problemi koji nizak vodostaj u pojedinim delovima godine može stvoriti i održati plovnost naših reka.

Reka Sava jeste kao nekome ko dolazi iz Šapca, reka Sava jeste i naša šansa i naš put, i srećni su oni gradovi kroz koji protiču reke, iz razloga što im one daju mogućnost da jedan od najjeftinijih vidova transporta i roba i ljudi, ali im one daju mogućnost da razvijaju i iskoriste svoje turističke potencijale. Upravo na koraku od toga je i moj grad Šabac. Zahvaljujući podršci koji grad Šabac dobija od Vlade Republike Srbije, pored toga što dobijamo trenutno auto-put, novi auto-put od Rume ka Šapcu, što dobijamo novi most preko Save, što dobijamo brzu saobraćajnicu od Šapca ka Loznici, grad Šabac će ove godine dobiti i međunarodno putničko pristanište.

Agencija za upravljanje lukama je prepoznala Šabac kao grad koji je, koji vredi ponuditi turistima. Ideja jeste da se u Šapcu izgradi međunarodno putničko pristanište koje je predviđeno za pristajanje turista iz zemlje, ali i turista iz inostranstva, odnosno rečnih kruzera bi trebalo da nam dođe iz Evrope. Iz ovog razloga Šabac će biti smešten na nautičku mapu Evrope a Agencija za upravljanje lukama, tačnije država Srbija u naš grad ulaže čak 60 miliona dinara za ove potrebe.

Grad Šabac ovo mora iskoristiti kao stratešku prednost, odnosno iskoristiti za nove investicije, za uređenje i putne infrastrukture koja vodi do ovog puta pristaništa. Iskoristiti za unapređenje priobalja Save, iskoristiti za podizanje nekih novih objekata koji će biti namenjeni i turizmu ali i podizanju kvaliteta života svi Šapčana.

Svakako, projekti koji unapređuju plovnost naših reka treba da budu podržani. Ovakvi projekti su nam svakako dobrodošli i više nego dobrodošli. Pored toga što se unapređuje plovnost reka, ovi projekti se mogu iskoristiti i za korišćenje onoga što nam je takođe dragoceno u našem rekama, a to su građevinski materijali, da radimo i gradimo, ali da te građevinske materijale eksploatišemo na pravi način, na kontrolisani način kako bi od toga zaista svi građani imali pravu korist.

Još jedna veoma važna stvar koju mi ovaj projekat pokazuje i ovaj sporazum između naše Vlade i Saveta ministara Bosne i Hercegovine, jeste da SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem radi, gradi i unapređuje Srbiju, gradeći pre svega dobre odnose sa svojim komšijama. To je Srbija u koju dolaze investitori upravo iz tog razloga što vide jednu sigurnost i vide želju za stvaranjem stabilnosti u našem okruženju.

Upravo želim takvu Srbiju i svi mi iz SNS želimo takvu Srbiju i Srbiju koja se gradi, Srbija u koju dolaze investitori, Srbiju u kojoj je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu. Želim i Šabac u takvoj Srbiji. Takođe, Šabac u koji dolaze investitori. Šabac u kome je trenutno stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu i broj nezaposlenih je ispod pet hiljada što je najniže od kada se vodi evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje u Šapcu.

Na kraju, ovaj projekat, odnosno ovaj sporazum i realizacija ovog projekta dovešće do toga da se unapređenjem plovnosti reke Save unaprede i ekonomije i to će se veoma dobro osetiti i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji i u Hrvatskoj. Hvala lepo na pažnji.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Hvala.

Poštovani predsedniče, poštovani ministri, guvernerko, uvažene kolege i koleginice, uvaženi građani i građanke Srbije, pre nego što počnem svoj govor o budžetu, zamolio bih predsednika da kada bude na dnevnom redu da se Skupština posebno izjasni o sudiji Marijani Jović. Hvala.

Što se tiče budžeta, pa naša obaveza jeste da brinemo i o starima i o mladima i o ljudima u selu i o ljudima u gradu. Kako se to postiže? Pa, to se postiže tako što ljudima dajemo mogućnost da rade i da zarade i upravo taj ispit sa najvišom ocenom položila je prethodna Vlada i svojim primerom pokazala kako rade odgovorni ljudi, koji brinu o najboljem interesu svih građana Srbije.

Budžet o kome danas raspravljamo pokazuje da i ova Vlada nastavlja da sledi primer dobre prakse i da podržava sve ono što je potrebno za razvoj naše zemlje. Tu, pre svega, mislim na privredu, na programe podrške namenjene malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima.

Kao neko ko dolazi iz sektora bankarstva, ja znam koliko su mojim klijentima bili značajni ovi programi, koliko im je bio značajan program podrške za nabavku nove opreme. To je program koji se sprovodi od 2015. godine. Koliko je za razvoj i podsticanja razvoja preduzetništva, koliko su značajni programi finansijske podrške početnicima u poslovanju, koliko je značajan program finansijske podrške početnicama, odnosno ženama preduzetnicama i mladima. To su programi koji daju konkretne rezultate.

Primera radi, u Šapcu u gradu u kome ja dolazim, taj rezultat se ogleda u 250 novih aktivnih preduzetnika. To je toliko više preduzetnika na početku 2022. godine u odnosu na kraj 2020. godine - 250 novih preduzetnika aktivnih i sve je to posledično dovodi do jednog još značajnijeg rezultata da u Šapcu imamo najnižu stopu nezaposlenosti, najmanji broj nezaposlenih u novijoj istoriji našeg rada. Taj broj je ispod pet hiljada. Upravo ovi programi, ali i ono što je još važnije i što ova Vlada nastavlja da radi jeste da nastavlja da izdvaja i sredstva za privlačenje investitora, za privlačenje investicija. To je program koji je vrlo često osporavan od strane opozicije. Međutim, te kritike su zaista neosnovane, moram priznati.

Pre svega, zašto je dobar program podrške stranim investitorima? Moje viđenje jeste da država na taj način ne subvencioniše investitora. Država subvencioniše radnike, subvencioniše svoje građane i njihove plate. Možete pitati – zašto jednostavno onda država ne podeli taj novac građanima? Zato što ne želimo da stvaramo socijalne slučajeve. Mi želimo da imamo zdravu zemlju, zdrave ljude koji imaju priliku da se zaposle, da se edukuju, da napreduju, da budu konkurentniji na tržištu rada i svojim radom zasluže da imaju bolje zarade, bolju budućnost.

Prema tome, mi ne subvencionišemo strane investitore, već kroz to subvencionišemo naše radnike i pružamo ljudima mogućnost da sebi i svojim porodicama da stvore bolju i lepšu budućnost.

Takođe, podržavam ovaj budžet iz razloga što se nastavlja investiranje u infrastrukturu, pre svega putnu infrastrukturu. To je nešto što je najvažnije, pokazalo se, jedna od najvažnijih stvari koja je bitna za dolazak novih investitora.

Primera radi, grad iz kojeg dolazim, Šabac, pre tri meseca u Šapcu je spojen novi most preko Save. Istom dinamikom gradi se i novi autoput od Rume ka Šapcu, gradi se nova saobraćajnica od Šapca ka Loznici. Upravo to i ovi programi namenjeni subvencionisanju stranih, ali i domaćih investitora su nešto što je u Šabac dovelo u poslednje dve godine 20 novih investitora koji će u narednom periodu otvoriti još nekoliko hiljada novih radnih mesta za Šapčane.

To su investicije koje za Šapčane znače život. U tim investicijama došla je u Šabac i najveća i najveća investicija u poslednjih 20 godina, kineska kompanija „Mint“ koja samo u prvoj fazi svog ulaganja u Šabac ulaže 50 miliona evra, a koja nakon toga nastavlja i sa drugom, trećom pa i četvrtom fazom ulaganja u Šabac. Samo ta kompanija će doneti u narednim godinama nekoliko stotina novih radnih mesta.

Takođe, svi ovi investitori koji dolaze u Šabac doveli su do toga da u Šapcu ponovo počne da se razvija i zanatstvo, da se razvija trgovina. Svi lokali u užem centru grada Šapca su zauzeti. Svi preduzetnici rade i zapošljavaju neke ljude.

Koliko je važan taj novi autoput od Rume ka Šapcu pokazuje i podsetiću upravo zbog nekog kratkog pamćenja i zarad istine da su upravo taj autoput kao glavni argument koristile sve vlade od 2000. godine, svi lokalni čelnici su pred izbore, svake izbore, taj autoput koristi kao glavni argument. Neretko su pred izbore dovodili investitore koji su odmah nakon završetka izbora i nestajali, kao i to obećanje o tom autoputu. Tu je glavna razlika između tog vremena i sadašnjeg vremena kada mi zaista imamo dela i nemamo samo priču.

Ne znam i nisam siguran da li postoji i jedan čovek koji argumentovano može kritikovati to što će Šabac dobiti autoput, što ćemo biti u mogućnosti da već od sledeće godine do Beograda stignemo za 45 minuta, što ćemo za 40 minuta stizati do aerodroma, za 30 minuta do Loznice zahvaljujući novoj brzoj saobraćajnici, što će naši roditelji biti u mogućnosti da do zdravstvenih centara stignu na najbrži mogući način onda kada im minuti život znače.

Upravo iz toga razloga u danu za glasanje ću podržati ovaj račun, zbog autoputa, zbog brze saobraćajnice, zbog novih investitora, zbog novih radnih mesta, zbog moje budućnosti, zbog vaše budućnosti, zbog budućnosti moje i budućnosti vaše dece.

Hvala na pažnji i živela Srbija.

Imovinska karta

(Šabac, 25.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (na stalnom radu) Republika Mesečno 130000.00 RSD 01.08.2022 -