NADA MACURA

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nada Macura prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 33. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Članica je Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za zdravlje i porodicu, i zamenica člana Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za prava deteta.

BIOGRAFIJA

Rođena je 28. januara 1948. godine u Vrdniku. Osnovnu školu završila je u Vrdniku, gimnaziju u Rumi i diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Specijalizirala je kardiologiju i reumatologiju.

Po završetku Medicinskog fakulteta radila je u službama Hitne pomoći u Kragujevcu i Smederevskoj Palanci.

Od 1989. do 2018. godine je radila u beogradskoj Hitnoj pomoći kao lekarka, kardiološkinja i portparolka. Uporedo sa tim je sarađivala sa mnogim medijima u Beogradu.

Uređivala je i vodila emisije Kroz odškrinuta vrata i Kiseonik na Radio Novosti i Radio Jat-u, pisala je kolumne za magazine Bazar i Ana, te se redovno uključivala u jutarnje programe Televizija Studio B, RTS i Happy. Nakon što se 2018. godine zvanično penzionisala u Hitnoj pomoći dobila je stalni angažman na Televiziji Prva.

Na lokalnim izborima 2020. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini opštine Savski venac u Beogradu.

Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 11:58

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, potpredsednice, naravno poslanici i poštovani građani, ono što ja mogu da kažem je da zdravlje nema cenu. To je sigurno.

Ovom prilikom ja bih stavila zdravlje na prvo mesto. Mislim da su sve službe kada se akcident desio, koji ne bira ni vreme, ni mesto, sve službe su delovale u sinergiji, odnosno u zajedništvu. Tako da, verujem da su moje kolege iz Hitne pomoći prevezle ovih 50 pacijenata, ukoliko je to tačan broj.

Ono što mogu da pitam u ovoj sali – da li neko uopšte zna toksično dejstvo amonijaka, s obzirom da je to jako bitno objasniti našim gledaocima i naravno našim stanovnicima ovih mesta, Pirota i okolnih mesta.

Ono što je najbitnije da napomenem je da građani treba da ostanu u svojim kućama, da ne treba da paniče. Panike nema, i u svakom slučaju neće ući u stanove, to je evidentno. Pirot je veliki grad, ali ovo je malo mesto. U svakom slučaju, ti građani, odnosno stanovnici tog malog mesta treba da se klone izlaska u spoljnu sredinu.

Mogu da kažem da toksično dejstvo amonijaka izaziva opekotine, opekotine ukoliko se udahne. Naravno, u ovom sistemu, respiratornom sistemu, ukoliko se proguta, eventualno, može doći do trovanja digestivnog trakta. U svakom slučaju, treba izbegavati ekspoziciju. Ekspozicija je nešto što može da bude kraće ili duže. U svakom slučaju, ta koncentracija će se smanjivati ukoliko bude padala kiša i ukoliko bude prestao vetar. Znači, vreme je ovom prilikom faktor.

Naravno, svima nama ovo neka je za nauk, da je zdravlje na prvom mestu, a odgovornost treba staviti ipak na drugo mesto kada se nešto desi. Mislim, da neko ide u zatvor zbog toga. Jedino kao nauk, eto, da se to više ne desi. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Pozdravljam pre svega potpredsednicu Skupštine, naravno ministarke, ministre i, naravno, posebno gospodina državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

Ono što me je inspirisalo da se večeras javim, iako je zaista malo i kasno i svi smo verovatno umorni, ono što je rekao gospodin Siniša Mali, potpredsednik Vlade, mogu da kažem da me je inspirisao tim što je rekao da će biti za zdravstvo uloženo 49 milijardi dinara, da će zdravstvo biti na prvom mestu. Pozdrav za sve moje kolege koje ovo slušaju. Prema tome, biće verovatno i veće plate i bolji standardi rada.

U svakom slučaju, moje je da kažem da punu podršku pružam i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je mnogo učinio za zdravstvo. Učinio je toliko da je u poslednjih nekoliko godina neuporedivo sa decenijama kada nije uloženo ništa u zdravstvo, naravno, i sredstva rada kao nešto što nadograđuje infrastrukturu i u svakom slučaju jako je bitno da imamo mlade lekare. Negde oko 100 lekara je primljeno, najboljih lekara, koji će sigurno zameniti starije lekare.

Ono što hoću da kažem i o budžetu da ja mislim da je to četiri godine ekonomskog fakulteta stavljeno faktički u ove 2000, ako ne i više, strana. Za lekara su, naravno, novi svi ovi ekonomski izrazi. Moram i da ocenim u svakom slučaju, ako mi se pruža prilika da kažem da je ovaj budžet uravnotežen, da je posvećen boljem životu građana i sa dovoljno rezervi energenata, što je veoma bitno. Ono što mogu da kažem, svakako i ovo što je večeras bilo - 49 milijardi odvojeno za zdravstvo.

Na drugom mestu bi bili energenti koji su, zaista u celom svetu, jer znamo da živimo u teškim vremenima, to treba da znamo svi, apsolutno su teška vremena, što se tiče i situacije na Kosovu, što se istočne Evrope gde je, da kažemo, konflikt, ili već kako bih ga nazvala, blizina rata našim granicama i u svakom slučaju suša koja je bila i koja je možda oštetila poljoprivredne useve i radove. Ono što jeste ti usevi su u stvari hrana, naravno, imamo rezerve. Sa ovim budžetom je data jedna velika sigurnost građanima, tako da ne moraju da brinu kada neko drugi brine o nama, a posebno videli smo da je to u ovom budžetu.

Ja bih prikazala, ukoliko imam vremena, samo možda dve stvari. To je infrastruktura koja je veoma bitna, ali ću vam prethodni reći koji su to… Ministarstvo zdravlja se finansijski ogleda kroz šest programa – uređenje i nadzor u oblasti zdravlja, preventivna zdravstvena zaštita, razvoj kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite, a ono što je bitno jeste da je najviše uloženo u razvoj infrastrukture zdravstvenih ustanova i podrška ostvarenju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ovo sam izdvojila namerno, jer tu su najveća ulaganja. Za hronične ne zarazne bolesti… Nadam se da će se o tome u sledećem budžetu voditi računa o tome. Te bolesti su na vrhu, naravno, ne zaraznih bolesti, a u koje spada dijabetes i u koje spadaju onkološke bolesti.

Da sada pređem na ovu infrastrukturu, pa da kažem da je infrastruktura, sem puteva koji su jako bitni za stizanje i hitnost urgentnih, ne samo urgentnih stanja, nego uopšte komunikacije između zdravstvenih centara, bolnica, domova zdravlja, bitno je i to koje se zgrade podižu, odnosno koje se bolnice podižu. Tako program 1803 – razvoj kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite podrazumeva… Ovaj program ima 14 projekata, programskih aktivnosti od kojih najveće učešće imaju zdravstvena zaštita lica na izdržavanju.

Ovo ću preskočiti pošto nemam mnogo vremena i preći ću odmah na infrastrukturu. Izgradnja i opremanje zdravstvenih ustanova u državnoj svojini, čiji je osnivač Republika Srbija u iznosu od tri milijarde dinara, 24,4%, obuhvata nabavku medicinske i druge opreme, kao i investicije i investiciono održavanje zdravstvenih ustanova. Informatizacija zdravstvenog sistema u jedinstven informativni sistem u iznosu od milion i 500 hiljada dinara, 12,20%. U 2023. godini planira se proširenje elektronskog recepta, svi pričaju o tome, za B i C listu lekova u sekundarnim i tercijarnim ustanovama zdravstvene zaštite; proširenje portala e-zdravlje za samoprocenu; integracija lokalnih zdravstvenih informacionih sistema sa centralnim servisima, sistem za davanje konzilijarnih rešenja elektronskim putem, primena veštačke inteligencije u oblasti radiologije. Projekat, koordinacija, nadzor i kontrola, rekonstrukcija kliničkih centara Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad u iznosu od 211 miliona dinara, iz budžeta je opredeljeno 74 miliona dinara, iz kredita 137 miliona dinara. Sredstva su namenjena za rad jedinice i implementaciju projekta koji obavlja koordinaciju aktivnosti i daje administrativnu podršku projektima.

Rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, Novi Sad, u iznosu od dva milijarde 821 hiljade, 600 hiljada dinara, 22,95% iz budžeta. Opredeljena je jedna milijarda 821 hiljada, 500 hiljada dinara iz kredita. Milion dinara, projekat obuhvata rekonstrukciju i dogradnju postojeće zgrade od 33.500 metara kvadratnih, kao i nabavku medicinske opreme.

Rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Beograd, u iznosu od četiri milijarde 281 hiljade 300 dinara, 34,82% iz budžeta je opredeljeno. Tri milijarde 280 miliona 200 hiljada iz kredita. Jedna milijarda dinara – ovaj projekat obuhvata izgradnju nove zgrade, rekonstrukciju stare i rehabilitaciju zgrada u unutrašnjem krugu Urgentnog centra Srbije, kao i nabavku medicinske opreme.

Razvoj zdravstva, sada neću o nekom kreditu, to ću drugi put, sada prelazim na obavezno zdravstveno osiguranje…

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

U okviru ovog programa planirani su transferi Republičkog fonda za zdravstvenog osiguranja u iznosu od 12 milijardi 210 miliona dinara koji obuhvataju sledeće programske aktivnosti…

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130348.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik Opština Savski venac, Beograd Opština Mesečno 4000.00 RSD 18.08.2020 -