VESNA NEDOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vesna Nedović je do sada dva puta bila narodna poslanica, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12. sazivu bila je članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i zamenica člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Takođe, bila je članica Pododbora za pitanja Roma. Tokom 12. saziva imala je 19 obraćanja u plenumu, a u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 583 sata, i učestvovala u glasanju o 402 akta, i svaki put glasala “Za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 94. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bila je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za prava deteta, i zamenica člana Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 88. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođena 1966. godine. Živi u Beogradu. Po zanimanju je master inženjerka menadžmenta.

Članica je Skupštine Društva Elektroizgradnja D.O.O. od 2016. godine.

Umetnička je direktorka Turističkog centra Zemun d.o.o. od 2018. godine, s tim da joj je radni odnos u statusu mirovanja.

Na lokalnim izborima 2009. godine bila je izabrana za odbornicu u Skupštini opštine Zemun.

Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:38

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 24.07.2023.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi predstavnici Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, obraćam vam se kako bismo podržali ovu važnu meru inicijativu naše Vlade Srbije koja se sprovodi u cilju unapređenja života naših građana i jačanju naše zemlje.

Ovim uključujemo mere za podršku majkama, očevima, starateljima dece školskog i predškolskog uzrasta, a posebno smo svesni da su meseci oko početka školske godine, vreme kada su izdaci najveći, stoga je predviđena jednokratna pomoć u vrednosti od 10 hiljada dinara za decu rođenu od 21. novembra 2006. godine do danas, stupa zakona na snagu. Prijava za ovu pomoć će biti moguća od 20. avgusta do 20. septembra, a isplata će krenuti od 25. septembra ove godine.

Takođe, hraniteljima i primaocima socijalne pomoći biće isplaćeno bez podnošenja prijave. Prijava je vrlo jednostavna, majka i otac ili staratelj preko portala Uprave za trezor, unose svoj broj lične karte, jedinstveni matični broj, jedinstveni matični broj za svako dete, kao i naziv banke u koju žele da novac bude uplaćen.

Veoma je važno napomenuti da država pruža podršku roditeljima kroz finansijsku pomoć za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a predsednik Aleksandar Vučić je najavio posebne mere podrške za svako novorođeno peto i šesto dete.

Pored toga uveli smo mere za rešavanje stambenog pitanja gde majke rođene dece od prvog januara 2022. godine imaju prava na kupovinu prvog stana i taj maksimalni iznos pomoći od 20 hiljada evra.

Zahvaljujući ovim inicijativama ostvarili smo značajni napredak u povećanju nataliteta u poređenju sa 2021. godinom Srbija je na prvom mestu u regionu. Napori naše Vlade o brizi o našim građanima, rezultati su manjim odlaskom mladih iz zemlje i većim povratkom u našu domovinu, zato što Srbija postaje sve bolje mesto za život.

Ako govorimo o kritikama nekih da ne brinemo dovoljno o bolesnoj deci, upravo iz tog razloga mnogo je veći broj dece koje boluju od različite bolesti, dobilo priliku da se leči u inostranstvu, zahvaljujući upravo finansijskoj podršci iz budžeta. Od 2008. do 2012. godine 440 dece je poslato na lečenje, a dok je 2012. do danas je znatno veći broj, negde oko 4887 dece. Srbija je danas među pet zemalja u Evropi po nivou pomoći lečenja retkih dečijih bolesti.

Takođe, uvodimo testove za ranu dijagnostiku mišićne distrofije odmah po rođenju što će nam pružiti mogućnost pravovremene terapije u usporavanje napredovanja bolesti do izlečenja.

Na lokalnom nivou posebno želim da istaknem brigu opštine Zemun o svojim građanima kroz projekat Čestitka majci. Prvog januara darujemo po sto hiljada dinara prvorođenoj devojčici, prvorođenom dečaku u Zemunskom porodilištu. Takođe, tokom novogodišnjih praznika organizujemo podelu više od deset hiljada paketića uz prisustvo Deda Mraza i omiljenih likova iz crtanih filmova. Na velikom trgu 1. januara organizujemo Trg otvorenog srca za mališane i njihove roditelje i svakom novorođenom detetu darujemo paket koji sadrži sve što je potrebno za negu bebe u prvih nekoliko meseci.

Obezbeđujemo preko 400 auto sedišta godišnje i školski prevoz za 1300 učenika osnovnih škola i novčane nagrade za učenike koji ostvaruju izvanredne rezultate u takmičenjima. Svaki prvak tradicionalno dobija ranac sa neophodnim školskim priborom, a trud nosioca Vukove diplome je takođe adekvatno nagrađen.

U danu za glasanje podržaću sve predloge zakona i glasati za njih. Hvala vam na pažnji.

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Zahvaljujem, poštovani predsedniče Skupštine.

Rekonstrukcija i modernizacija upravo pruge Beograd – Niš je projekat od velike važnosti i ovom rekonstrukcijom otvoriće se mogućnost za razvoj cele deonice osnaživanje privrede celog regiona. Dužina ove deonice je približno 230 kilometara, a ovom rekonstrukcijom povećava se brzina na njoj od 160 kilometara na čas, do 200 kilometara na čas. Projekat će biti završen do kraja 2029. godine. Evropska investiciona banka odobrila je zajam od 550 miliona evra Republici Srbiji. Saobraćaj je od vitalnog značaja i ova Vlada kao i prethodne sa dolaskom na vlast predsednika Aleksandra Vučića je prepoznala važnost i na tome intenzivno radi.

Geostrateški položaj naše zemlje upravo je u povezivanju centralne i zapadne Evrope sa jugoistočnom Evropom i naša strategija je ekonomski oporavak Srbije, kao i jačanje ugleda i okretanje ka potencijalnim saveznicima i partnerima.

Zbog više decenijskog ne ulaganja u železnicu železnica je daleko ispod standarda Evrope.

Kao što smo rekli, maksimalne brzine biće od 160 kilometra na čas u naseljenim mestima do 200 kilometara na čas u ne naseljenim mestima, što je u prethodnim decenijama bilo samo mašta, a izgradnjom brze pruge od Beograda do Novog Sada mi smo taj san pretvorili u stvarnost. Dva grada su, maltene, spojene, a njihovi građani mnogo bliže.

Projekat će sprovesti infrastruktura „Železnice Srbije“, a ona se sastoji iz nekolik komponenata. Pod jedan – modernizacija deonice Beograd centar – Resnik – Mladenovac – Velik Plana, negde oko približno 85 kilometara, uključujući dupliranje koloseka na deonici Resnik – Velika Plana, približno negde oko 75 kilometara. Pod dva – modernizacija deonice Velika Plana – Paraćin, negde oko 62 kilometara. Pod tri – modernizacija deonice Paraćin – Međurovo, negde oko 62 kilometara. Pod četiri – izgradnja nove dvokosne deonice Stalać – Đunis, približnno 18 kilometara.

Uz to idu i radovi na železnički čvorovima, kako u Beogradu, tako i u Nišu. U Beogradu, uključujući dupliranje koloseka na deonici Resnik – Ostružnica, radovi u železničkom čvoru u Nišu, kao i modernizacija deonice Crveni krst Niš i Niš Rasputnica most. Takođe je važno da ovi radovi imaju i ekološku saglasnost.

Kao što sam rekla, ovo je veoma važan i veliki projekat, zato je planirano i sufinansiranje zajma sa bespovratnim sredstvima investicionog okvira za zapadni Balkan, u iznosu od pomenutih 598 miliona evra, što dokazuje da roba veoma važan partner u razvoju privrede Srbije. Period otplate je 25 godina uz grejs period od pet godina. Rekonstruisana i modernizovana pruga biće opremljena savremenim uređajima koji poboljšavaju znatno bezbednost i povećavaju efikasnost železničkog transporta.

Da se podsetimo, 17. marta 2004. godine – Pogrom Srba ili martovski Pogrom; 17. februara 2008. godine – proglašenje samozvane republike Kosovo. U periodu od juna 1999. godine do marta 2004. godine proterano je 220.000 Srba i nealbanaca, 120 svetinja devastirano i uništeno. Samo martovskim Progromom ubijeno je nekoliko desetina života, ranjeno više stotina, proterano više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca, zapaljeno više od 800 kuća, 35 teško oštećenih pravoslavnih hramova i spomenika kulture.

Šta ste uradili da sprečite i odbranite i Srbe i njihove domove, vi koji ste tada bili na vlasti?

Zatim, 18. februara 2001. godine u Livadicama kod Podujeva u eksploziji mine postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš – Priština. Dignut je u vazduh autobus „Niš ekspresa“ u kome su bili upravo raseljeni Srbi sa Kosova, a koji su krenuli u Gračanicu na Zadušnice.

Rezultat ovog zločina je 12 nastradalih žena i muškaraca, kao i jedno dete od četiri godine i 43 teško povređenih.

Šta ste uradili da ih zaštite i sprečite ovaj zločin, vi koji ste tada bili na vlasti? Kao i ubijenu srpsku decu u Goraždevcu ili 14 žetelaca u Starom Gackom ili porodicu Stolić iz Obilića.

Šta ste uradili da ih zaštitite i sprečite sve ove zločine?

Koji je vaš program, predlog, sem poruke – mrzimo Vučića? To smo mi svi shvatili, i cela Srbija. Mi nismo ništa čuli.

Jedno morate da znate, da je narod Srbije rekao svoje na izborima. Narod Srbije prepoznaje ko brine o njemu i narod Srbije zna sa kim ima budućnost.

U danu za glasanje podržaću predloge zakona, sporazuma, izveštaje, kao i moja poslanička grupa, Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve.

Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.12.2022.

Poštovani predsedniče Skupštine, uvaženi ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, odnos između Republike Srbije i UAE su na najvišem nivou, a intenzivno se radi posebno u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i tako i u razmeni operativnih podataka.

Prepoznajući vizionarsku politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, duboko cene i poštuju zalaganje, borbu za bolju i novu razvijeniju Srbiju i borbu za teritorijalni integritet.

Posebno mogu da kažem i da istaknem sporazum sa kojim je Srbija dobila milion dolara kredita po posebnim uslovima koji se mogu nazvati poklonom. Novac je obezbeđen za kredite koji trebaju da dospeju početkom iduće godine, koji ni malo ne mogu da se nazovu dobrim.

Ujedinjeni Arapski Emirati su i ranije pomagali Republici Srbiji, 2014. godine pomoć u sanaciji štete od poplava, kao i značajnu medicinsku pomoć u vreme pandemije korona virusa.

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajne projekte. To su „Beograd na vodi“, koji je izmenio izgled Beograda i izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kao zajednički projekat koja se gradi na teritoriji opštine Zemun. Zato i navodim reči našeg predsednika Aleksandra Vučića - naše prijateljstvo izuzetno je čvrsto i kada je teško mi možemo da se oslonimo na Emirate, što je i do sada nebrojeno buta pokazalo da su nam naši prijatelji pomagali u najtežim trenucima.

Želim da istaknem isto tako iskreno prijateljstvo između Mađarske i Srbije, utemeljeno radom i saradnjom našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

U trgovinskoj razmeni sa našom zemljom Mađarska je na drugom mestu u Evropi. Samo u poljoprivredi ta razmena prelazi negde oko 200 miliona evra. Kao pouzdan partner sa našom zemljom u planu je izgradnja naftovoda koja bi trebalo da reguliše i da stabilizuje naše tržište. Upravo ugovor sa Mađarskom za skladištenje je omogućio da naša zemlja može mirno da sačeka zimu, što nije slučaj u ostalim i razvijenijim zemljama Evrope.

Kao neko ko živi i radi u Zemunu imam potrebu da kažem da smo mi Zemunci velike patriote, neko ko je prihvatio nesebično sve one koji su raznim kolonama krenuli put Srbije, bežeći od rata, zla.

Mi smo ih dočekali, prihvatili i uverili da mogu da sa nama grade i rade u našoj Srbiji.

Dakle, 250 hiljada izbeglih lica je krenulo put Srbije i većina njih je došlo u Zemun, u Busije, u Zemun Polje, Altinu, Plave Horizonte, tamo gde se Srbi ne dele, gde smo svi mi Zemunci.

Kada ulazite u Busije postoji jedan spomenik u vidu knjige i na njoj piše – ovde sećanja žive na sve poginule i nestale, koji nisu stigli sa izbegličkim kolonama. Aleksandar Vučić i SNS je prekinula taj zavet ćutanja, koji je trebalo da rezultira zaboravom svih onih koji su nestali, ubijeni i prognani.

Mi ćemo da pričamo, da obeležavamo, da snimamo serije i filmove samo da srpski narod ne zaboravi svoja stradanja.

Sa ponosom mogu da kažem da je 2009. godine sve krenulo iz Zemuna, neka nova, bolja budućnost za nezavisnu i slobodnu, samostalnu Srbiju.

Neko je ovde u ovom domu rekao – mi znamo da se iz Zemuna Vlada, a ja ću vam reći da se iz Zemuna vladalo samo onda kada je iz Zemuna vladao zemunski klan zajedno sa onima koji su slučajno došli na vlast kako u Srbiju, tako i u Zemun.

Godine 2003. kada se desilo ubistvo premijera, kojeg vi niste mogli da sačuvate, rešili ste da hapsite, da rušite utvrđenje zemunskog klana, histerično, panično, odmah do temelja i od tog i od takvog rušenja i od tih detonacija su popucala sva stakla na dečijem odeljenju Doma zdravlja Zemun i nije vas bilo briga gde će i kada da se leče bolesna deca.

Ja vas pitam, recite mi, zašto je bila potrebna tolika žurba, čega ste se uplašili i šta je trebalo da nestane sa rušenjem te zgrade?

U danu za glasanje ja ću podržati sve predloge zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve.

Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 06.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130720.00 RSD 01.08.2022 -
Član Skupštine Društva Elektroizgradnja D.O.O. Grad Mesečno 65218.00 RSD 30.11.2016 -
Turistički centar Zemun d.o.o. (umetnički direktor- u statusu mirovanja radnog odnosa) Opština Mesečno 71281.00 RSD 01.07.2018 -