DRAGINJA VLK

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Draginja Vlk prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 42. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Članica je Odbora za spoljne poslove, Odbora za prava deteta i Odbora za evropske integracije, i zamenica člana Odbora za kulturu i informisanje. Takođe, članica je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

BIOGRAFIJA

Rođena 1989. godine, završila je 14. beogradsku gimnaziju, studirala je na Univerzitetu u Brnu. Po zanimanju je politikološkinja.

Na lokalnim izborima u Beogradu 2018. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini grada Beograda, i na toj funkciji bila do 2022. godine.

2019. godine izabrana je za srpskog nacionalnog delegata Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

2020. godine je u svojstvu međunarodnog eksperta bila posmatrač referenduma za izmenu Ustava Ruske Federacije.

Predstavljala je Srbiju na Trećem Evroazijskom ženskom forumu lidera u Sankt Peterburgu 2021. godine, koji je otvorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.


Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:34

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 22
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Hvala, uvaženi predsedniče Narodne skupštine.

Poštovane i manje poštovane kolege poslanici, poštovani ministri, dragi građani Srbije, dozvolite mi da pre osvrta na amandman gospođe Gajić izrazim najdublju podršku našoj braći i sestrama iz naše južne Pokrajine, posebno protivpravno smenjenom Nenadu Đuriću i gospodinu Filipoviću i ostaloj braći, kao i svim ostalim Srbima među kojima je nekoliko stotina srpskih policajaca, komandira, rukovodioca iz četiri opštine sa severa Kosova i Metohije, gradonačelnicima Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog potoka i svim srpskim tužiocima, sudijama, administrativnom osoblju i svima koji su podneli ostavke na svoje funkcije i ostavke na svojim radnim mestima, boreći se za ljudska prava, međunarodno pravo, sporazume koji su potpisani, boreći se za svoj život, opstanak na Kosovu i Metohiji i boreći se za našu Srbiju i život svih naših građana.

To je mnogo teška odluka bila, složićete ste, jer kako je rekao naš predsednik – nema koraka B. Iznenađena sam pre svega odlučnošću, ali i beskrajno ponosna na hrabrost koju su pokazali i jedinstvo koje smo mogli da vidimo prethodnih dana. Čestitam ovom prilikom i zahvaljujem se predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću koji ih je danas odlikovao ordenom za zasluge i koji su bili danas kod njega na prijemu sa svojim porodicama u Predsedništvu. Zaista je izuzetno lep prizor videti sve njih zajedno i zaista svaka čast predsedniku što je prepoznao da treba svi oni da dobiju najviše odlikovanje.

Sa ovog mesta ovde iz Narodne skupštine Republike Srbije, zarad budućnosti evropskog puta, do koga nam je veoma stalo, da ne bude zablude, apelujem i na predstavnike EU u Beogradu, ali i u Briselu da što pre reaguju, zaštite međunarodne sporazume koji su potpisani i da prekinu bahatost i bestidnost Kurtija i drugih predstavnika Prištine.

Reč je, mogli smo da vidimo, o tektonskim promenama. Ovde se ne radi samo o registarskim tablicama. U pitanju je odbrana naše postojbine, naše kolevke i u pitanju su životi svih naših građana.

Oni imaju jedan cilj, a to je potpuna kapitulacija Srbije i nestanak Srba. U pitanju je pogrom, gospodo narodni poslanici. Letos je sprečeno krvoproliće i svi moramo da imamo jedinstven stav kada je reč o borbi na dnevnom nivou.

Za nekoga mogli smo čuti prethodnih dana na jutarnjim programima, opstanak naših naroda na Kosovu i Metohiji je sitnica. Za nas, gospodo narodni poslanici, nije. Srbi koji su dali ostavke, napustili kosovske institucije, stali su uz svoj narod. Mislite da im je bilo lako da to urade? Sigurna sam da nije, ali videli smo i skup u Kosovskoj Mitrovici, zapravo nezapamćeno veliki broj ljudi koji se okupio i želim da svim oni znaju da smo i da ćemo biti uz naš narod, kakve god odluke donose.

Tek tri meseca sam narodni poslanik, ponosno na liste Aleksandra Vučića i SNS i zastupam i zastupaću interese politike svog predsednika, Aleksandra Vučića. U ovih nebrojeno mnogo sati maratonskih sednica i ovih nekoliko meseci prisustvovala sam na više od nekoliko sati zloupotrebe Poslovnika i različitih članova. Obično se vrte dva ista člana – 27. i 107. Danas smo naučili, Sandra Božić je pročitala 106, nadam se da neko od poslanika opozicije može da ga upotrebi nekada.

Naslušali smo se različitih, višesatovnog sadržaja najrazličitijih optužbi i laži. Međutim, postoji jedna stvar za koju moram da odam priznanje poslanicima opozicije, a to je medijski spin u kome ste spektakularni maheri. Ne postoji situacija koja se dogodila u ovim ovde prostorijama, ovim ovde zidinama koju niste uspeli da izokrenete i da brže-bolje plasirate u tajkunskim medijima, đilasovskim medijima.

Prosto se zabezeknem kada vidim situaciju oko sebe, a da posle nekoliko trenutaka pročitam vesti na portalima i različitim kanalima komunikacija. Ono što me istinski boli, a verujem i jedan deo građana Srbije jeste što ste o rebalansu današnjem, o amandmanima, o rebalansu budžeta izneli najrazličitije optužbe, apsurdne predloge, svoja viđenja, ali nijedan u vašim redovima nije postavio pitanje – kako će i na koji način možda Vlada Srbije da pomogne našem narodu na KiM?

Zašto je važnija vaša dve godine asfaltirana ulica i da li ćete možda preko Savskog mosta da vozite biciklo ili nećete, od postanka našeg naroda na KiM? Zašto ne pitate od kog novca će živeti, da li će imati za isto to mleko koje ovde unosite i sa kojim paradirate?

I pored krizne godine u kojoj se nalazimo, tzv. ratne godine, pošto se određeni poslanici ponašaju kao da nam svuda cveta cveće, izuzetno sam ponosna na rast privrede, na investicije, na 3,46 milijardi evra ove godine stranih investicija, na svu pomoć države ugroženim kategorijama, na najavljenu pomoć mladima, na povećanje penzija i plata u javnom sektoru, na povećanje plata civilima i pripadnicima Vojske Srbije.

Ono što je možda izazvalo nedovoljno pažnju medija posle obraćanja predsednika u nedelju, a veoma je važno za vreme u kojem se nalazimo, a to je odluka našeg predsednika da država odvoji sredstva za reproduktivnu medicinu. Pozdravljam odluku, tj. najavu o budućoj odluci za vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim materijalom. To je izuzetno važna odluka.

Nebrojeno veliki broj mojih prijateljica i mojih daljnih rođaka mi je poslalo poruku nakon obraćanja predsednika, da su izuzetno zadovoljne, zapravo su me pitale na koji način možemo da produžimo mandat našem predsedniku da vlada doživotno.

Ne znam šta je smešno? Mislim da su popustili lekovi. Sad će sledeća doza.

Žene koje nemaju decu, a imaju do 45 godina, a žele da se ostvare kao majke moći će da besplatno sprovode sve procedure oplodnje. Srbija će biti prva na svetu posle Izraela, gde će budući roditelji i majke moći da ostvare sva prava vezana za reproduktivnu medicinu. Ovo je veliki iskorak za našu populacionu politiku, složićete se, ovo je velika sreća za mnoge buduće majke u Srbiji. Sve ogromne troškove koje podrazumeva ovakav zahvat, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, Srbija preuzima na sebe.

Nadam se da će i deo vezan za zamrzavanje. Oprostite molim vas, ovo je jako važna tema. Molim vas da me ne prekidate i da završim svoju misao. Ja vas nikada nisam prekidala. Sada nam se pridružio ministar Mali, možda on ima više informacija o tome, ako ništa, naša koleginica Danica Grujičić, sada ministarka zdravlja će nam više reći o tome. Lično me to zanima kao i moje prijateljice, sigurna sam i druge građanke Srbije, da li će deo vezan za zamrzavanje jajnih ćelija i embriona isto biti deo ovog programa? Ukoliko ne, nadam se da će se naći na dnevnom redu u nekom narednom periodu.

Što se samog rebalansa tiče, nemam apsolutno nikakve zamerke na iscrpni izveštaj koji su podneli ministri. Želim da izrazim punu podršku celoj Vladi, posebno novim ministrima, među kojima je i ministarka Jelena i naravno naš zamenik gradonačelnika, sa kojim smo bili u istim ratnim redovima proteklih godina u gradu Beogradu. Želim da mu poželim svu sreću na novoj poziciji, zapravo i celoj Vladi.

Podrška i novom ministru Vučeviću, koji je nakon strahovito velikih rezultata koje je postigao u Novom Sadu preuzeo, moram reći, najvažniji i najteži resor u ovom trenutku, a to je Ministarstvo odbrane. Želim da vam se zahvalim što ste me saslušali.

Predsedniče, ako nije problem, možda da odredite i neku pauzu, mislim da kada popuste lekovi treba da damo priliku.

Imovinska karta

(Beograd, 29.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 93105.00 RSD 01.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37242.00 RSD 01.08.2022 -

Whoops, looks like something went wrong.