PAVLE GRBOVIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Pavle Grbović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 23. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Zamenik je predsednika i Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i zamenik člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

BIOGRAFIJA

Rođen 19.11.1993. godine u Beogradu. U Beogradu završio osnovnu i srednju školu. 2012. godine upisao Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Diplomirao 2016. godine, a zatim upisao master studije na istom fakultetu.

Od 2018. do 2022. godne bio je odbornik u Skupštini grada Beograda.

Član je Pokreta slobodnih građana od avgusta 2017. godine. U okviru pokreta obavljao funkcije koordinatora medijskog tima, sekretara i člana Izvršnog odbora i sekretara Predsedništva.

Predsednik je Pokreta slobodnih građana.
Poslednji put ažurirano: 25.07.2023, 14:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 31
  • 13
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 19.07.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Ja se danas po prvi put obraćam Skupštini kao predstavnik poslaničke grupe sa novim imenom, imenom – Pravac Evropa. Mi smo naravno kao grupacija prepoznali da je ovo jedan od najvažnijih trenutaka i da će se odluke koje budemo donosili u narednim mesecima odraziti na život svih građana u Srbiji narednih godina i narednih decenija. Ta naša odluka nije od juče, ona je doneta mnogo ranije i ova formalizacija trebala je da nastupi mnogo ranije. Sada ću vam reći zbog čega ovo govorim.

Mi smo sa tom kampanjom krenuli još u aprilu mesecu. Dakle, mi iz Pokreta slobodnih građana zajedno sa našim partnerima iz Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret, Sindikata „Sloga“ i ostalih istaknutih pojedinaca. Hteli smo na prvoj sledećoj sednici da zaista i promenimo ime, ali onda se desilo nešto što je promenilo sve u Srbiji. Desio se jedan strahovit događaj kakav nikada pre nismo imali u našoj zemlji, desile su se dve vezane tragedije. Prosto smatrali smo bez obzira na to koliko je realno ovo pitanje benigno i beznačajno u nekoj široj javnosti da ipak ne bi bilo prikladno da u takvoj atmosferi u tim danima se bavimo tim temama.

Međutim, nismo imali sreću da su svi imali jednako osećaj za vreme i za trenutak i za teme kojima treba da se bave. Tako smo imali slučaj da na istoj sednici Vlade Republike Srbije 4. maja ove godine, na istoj sednici na kojoj je doneta Odluka o uvođenju tri dana žalosti zbog strašne tragedije koja se desila, da premijerka, odnosno predsednica Vlade ne izađe čak ni da izjavi saučešće javno na konferenciji za medije, ali se zato na toj sednici Vlade usvoji nacrt zakona, jedan veoma kontraverzni nacrt koji je sada postao zakonski predlog o kom mi danas razgovaramo.

Dakle, iskorišćeno je vreme kada je pažnja javnosti i svih nas opravdano bila usmerena na nešto sasvim drugo da bi se nešto, što je u suprotnosti sa interesima građana Srbije, u suprotnosti sa našim državnim interesima i nešto što je vrlo moguće i u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, našlo na dnevnom redu. To je činjenica koja mene zaista duboko razočarava kao građanina Srbije.

Naravno govorimo o Zakonu o planiranju i izgradnji, odnosno Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Jasno je da glavni motiv koji stoji iza donošenje, odnosno usvajanje ovakvih izmena, nažalost, jeste forsiranje interesa privatnih investitora, privatnog kapitala nasuprot interesima građana i nasuprot interesima celog našeg društva.

Vi ste, gospodine Vesiću, kao resorni ministar u više navrata pokušali da to opravdate, prebacujući određenim kolegama iz opozicije i opoziciji, kao takvoj, da se zalažemo za jedan model ekonomskog upravljanja kakav je postojao u nekim prethodnim vremenima, da se zalažemo za model društvene svojine, za model samoupravljanja itd. To naravno nije tačno. To pogotovo nije tačno kada je reč o Pokretu slobodnih građana, kada je reč o našoj poslaničkoj grupi Pravac Evropa, ali bez obzira na to što se zalažemo zaista za otvoreno tržište, ne zalažemo se za to da se naša imovina prodaje budzašto ili još gore da se poklanja bilo kome. Dakle, zalažemo se zaista za otvoreno tržište, ali i za poštovanje nekih osnovnih principa.

Dve su najspornije tačke kada je reč o ovom zakonu. Jedna se tiče naknade za eksproprijaciju, kada se pokrene postupak eksproprijacije neizgrađenog građevinskog zemljišta. Novi zakon podrazumeva da će se isplatiti cena koja odgovara tržišnoj ceni poljoprivrednog, odnosno šumskog zemljišta, a čime se najdirektnije moguće ugrožava interes vlasnika tog zemljišta, čime se sprovodi nešto što je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, sa članom 20. Ustava Republike Srbije, a čime se devalvira privatna imovina i sprovodi nešto što po efektima najviše liči na prinudnu konfiskaciju imovine.

Sa druge strane, ukida se konverzija, odnosno sada se omogućava konverzija prava korišćenja u pravo svojine bez ikakve naknade. Dakle, govorili smo o tome koliko će to ekonomsku štetu moći da nanese Republici Srbiji. Vi ste se pozivali na to kako je konverzija u prethodnim godinama i prethodnim decenijama bila neefikasna, kako je u čak 94% slučajeva, ako se ne varam, sprovedena bez naknade, kako smo dobili svega nekih 30 miliona dinara po tom osnovu, tridesetak miliona evra po tom osnovu. Priznaćete da je to za desetak godina zaista mizerna suma novca, ali kada se već suočimo sa takvim problemom, zar nije logičnije raditi na poboljšanju efikasnosti naplate tih potraživanja, nego na ukidanju i davanju nekog zemljišta, neke imovine i bespovratnom odricanju od nje u nedogled.

Kada ukrstite tu odluku koju ste vi pravdali sa nekim drugim odlukama koje se danas nalaze na dnevnom redu, mi dolazimo u situaciju da se odričemo sopstvene imovine, da se odričemo prihoda sopstvene imovine, a da se sa druge strane zadužujemo u iznosu od gotovo milijardu i 300 miliona evra u samo jednom danu.

Mene sada interesuje, može gospodin Dačić, kao potpredsednik Vlade, ili bilo ko drugi od vas da odgovori, ukoliko smo toliko bogati da možemo da se odričemo svoje imovine, da opraštamo potraživanja nekim ljudima, zašto se onda zadužujemo? Da želim da budem ciničan, ja bih vas podsetio na izjavu predsednika države Aleksandra Vučića koji je rekao da mi u rezervama imamo 38,5 miliona tona zlata, što je dva puta više nego što imaju SAD, Rusija, Kina, Francuska, Italija zajedno. Kada smo već toliko moćni, što bismo se uopšte zaduživali? Možemo lepo da prodamo jednu količinu tog zlata i rešimo sve naše probleme za jedan duži, duži vremenski period.

Pozivate se takođe da za izmene i dopune ovog zakona imate i podršku EU. Ja u to ne sumnjam. Prvo, EU vodi računa o svojim interesima, a ne o našim. Dakle, reč je o našoj imovini, a ne bilo čijoj drugoj.

Postoji druga stvar što pravna kultura i politička kultura, koja postoji u zemljama EU, dovodi do toga da se određeni zakoni usvajaju onda kada postoje određene pravne praznine kako bi se one popunile i kako bi se jedan pravni sistem i politički sistem očuvao u jednom integralnom i normalnom obliku. Kod nas se, nažalost, izmene i dopune zakona donose da bi se stvorile pravne praznine, da bi se one kasnije zloupotrebile i da bi od toga direktnu finansijsku i neku drugu neimovinsku korist imali ljudi koji su najdirektnije povezani sa režimom. Zbog toga je naša bojazan vrlo opravdana da će ovaj Zakon o planiranju i izgradnju, po svojim efektima, da se pretvori u zakon o ugrađivanju i razgradnji još jednog sistema u Republici Srbiji.

Kada govorimo o razgradnji kao takvoj, nažalost, svedočimo razgradnji našeg prosvetnog sistema. Meni je veoma žao što gospođa Brnabić danas nije tu, ali tu je gospođa Slavica Đukić Dejanović. Ne znam da li po procedurama imate pravo danas da se javite za reč, da obrazložite. Mislim da nije u redu ni prema nama, ni pre vama način na koji je predsednica Vlade govorila o predlogu da vi postanete nova ministarka prosvete.

Dakle, mi smo čuli u nekoliko minuta da je gospođa Slavica Đukić Dejanović bila poslanik u sedam mandata, čuli smo na kojim je ministarskim pozicijama bila, čuli smo na kojim savetničkim pozicijama je bila, čime se tamo bavila. Jedino nismo čuli dali gospođa Slavica Đukić Dejanović unosi određeni plan rada, da li unosi neku novu viziju, da li unosi neka nova rešenja u ministarstvo koje se trenutno nalazi u jako kritičnoj situaciji u koju je gotovo svaki građanin Republike Srbije zagledan, tražeći, očekujući odgovore i očekujući umirenje za ono što tek treba da dođe, a to je 1. septembar. Zbog toga mislim da nije pošteno što gospođa Brnabić o tome nije pričala, ukoliko ste vi takav plan, program, viziju i ideje dostavili.

Ja znam kako politika funkcioniše, ja razumem vaše koalicione sporazume. Razumem da po koalicionom sporazumu SPS može da predloži određenog ministra za određeni resor i znam da ste vi gospođo Đukić Dejanović predloženi i nije sporna vaša biografija i ona je daleko bogatija i relevantnija nego biografija dosadašnjeg vršioca dužnosti, ali mislim da to ne sme da se pretvori samo u međupartijsko potkusurivanje i moramo da saznamo koji je vaš stav sa čim ćete vi izaći pred roditelje koji od prvog septembra treba da vrate decu u školu ne znajući da li će ona na tom mestu biti bezbedna ili neće biti bezbedna.

Treba da se vrate u školu prvog septembra i nervozni su zbog toga, anksiozni, opravdano su pod stresom ne znajući šta će ih tamo dočekati. Da li će se nešto promeniti nakon što se Srbija nepovratno promenila 3. maja? To je odgovor koji vi morate da date i ekstremno je težak zadatak pred vama i ja ne želim da vam stajem na putu toga, ali ja prosto ne mogu svojim glasom da podržim vaš izbor kada nisam čuo ni jedan argument i ni jednu rečenicu ni od vas ni od onih koji vas predlažu, šta ćete uraditi da se nešto promeni?

Kako ćete izaći pred profesore i pred nastavnike koji 1. septembra treba da uđu u učionice, koji treba da uče našu decu, da ih vaspitavaju, da preuzmu na sebe strahovito tešku obavezu i važnu i plemenitu, socijalnog oblikovanje naše dece i ti ljudi su takođe u strahu i u stresu zato što i sami znaju da je i prethodna školska godina prekinuta na način na koji je prekinuta, na način koji nije bio jasan ni njima, ni đacima, ni roditeljima. Nikome od njih nije bilo jasno zašto se donosi ta odluka i koje efekte ona treba da sprovede.

Na kraju krajeva, od vas se očekuje pošto je ipak to politička funkcija, da iskažete i svoj politički stav da li će za vas svi đaci i svi studenti biti jednako tretirani? Da li ćete biti ministarka i onim studentima koji svih ovih nedelja i meseci protestuju protiv nasilja u svim gradovima širom naše zemlje, jer ovde je malo iznad vas sedeo, gde danas sedi gospodin Dačić, je sedeo vaš budući kolega, gospodin Martinović koji je čitao biografije, koji je prebrojavao krvna zrnca, koji je prebrojavao porodično stablo određenim studentima čije je jedini greh to što su izašli na ulicu i rekli da žele da žive u zemlji bez nasilja, bez mržnje, bez podela, bez tabloidizacije, bez rijalitizacije.

Da li ćete biti spremni kao što drugi ministri koji su tu sedeli nisu bili spremni, nisu imali hrabrosti da ustanu i da nešto kažu, između ostalog, nažalost i profesorka Tanja Miščević koja je sedela i slušala kako joj blate studenta, gledala u pod, ni reč jednu nije rekla. Da li će te vi u takvim situacijama reagovati? I da li će za vas ti studenti biti jednako tretirani kao što su recimo tretirane one dve studentkinje koje su od strane šefa BIA dobila stipendiju zbog toga što su veličale ratne zločince, zbog toga što su svojim kolegama, svojim sugrađanima pisali kako je šteta što ih nisu sve pobili.

Kakva se poruka mladim ljudima u Srbiji danas šalje da će biti na stubu srama, da će njihove porodice biti na stubu srama, samo ako izađu na ulicu da se bore protiv nasilja,, ali da će sa druge strane biti nagrađeni ako to nasilje promovišu, ako promovišu one najgore pripadnike našeg naroda i ako šire svaku nacionalnu, rasnu i svaku drugu vrstu mržnje i netrpeljivosti.I to je takođe jedna vrsta političkog pitanja i političke teme na koje vi morate da date odgovor.

A kada smo se već dotakli gospodina Aleksandra Vulina, odnosno šefa bezbednosno-informativne agencije kad već govorimo o razgrađivanju kao takvom, jasno je da i naš bezbednosni sistem u Srbiji razgrađen u poslednjih deset godina.

Čovek koji je danas šef BIA, do juče je bio ministar policije, do pre nekoliko godina je bio ministar odbrane, nalazi se pod sankcijama najmoćnije države sveta.

Gospodine Dačiću, s obzirom na to da gospođa Ana Brnabić nije tu, možete li vi da nam kažete šta će Vlada Republike Srbije da preduzme po tom pitanju? Deset dana imamo situaciju da je šef BIA na listi sankcija, zbog toga što je optužen da je učestvovao u švercu oružja i droge. Deset dana imamo situaciju da je naš bezbednosni sistem vitalno ugrožen zbog toga što obaveštajne agencije nekih od najmoćnijih zemalja sveta više neće razmenjivati informacije sa nama.

Da li imate neki odgovor na to ili vaš jedini odgovor kao što je uvek vaš jedini odgovor da ćutite, da čekate da nešto prođe i da se desi neka druga afera koja će da poklopi onu prethodnu pa će neko zaboraviti? Ja se plašim da neće niko zaboraviti, a verujem da se vi plašite i da vam je prvo pitanje ko će biti sledeći na toj listi sankcija? Ko će biti sledeći na toj listi sankcija jeste pitanje za vas i toga treba vi da se plašite, to nije nešto što mene pogađa i to što ćete vi biti izolovani i što ćete biti sankcionisani, takođe nije nešto što mene pogađa.

Mnogo me pogađa to što će sledeće na listi tih sankcija i što će sledeći na udaru svega toga biti ceo naš narod, svi građani Srbije zbog toga što ćete u tu rupu samoizolacije ako nastavite da se ponašate tako ignorantski, politikantski i neodgovorno uvući celu zemlju, a nije da bi vam to bilo prvi put i to vam ovog puta nećemo dopustiti.

Četvrto vanredno zasedanje , 19.07.2023.

Počastvovan sam.

Pre svega Naser Orić nije bio tema ovog obraćanja zato što Naser Orić čini mi se, ispravite me ako grešim, nikada nije dobio stipendiju Republike Srbije i daće Bog da tako zaista i ostane, pa da i ne bude ove teme.

Ne znam da li je kolega iz vladajuće poslaničke grupe replicirao Pavlu Grboviću ili Pavlu Cicvariću, ali čini mi se da je pre ovom drugom. Ne znam kako smo se, kako smo se u tome našli. Onaj pokušaj humora o različitom pakovanju, to neću komentarisati. Izgleda da vas ne inspirišem baš previše i to mi je jako žao.

Što se tiče kolega iz Socijalističke patrije Srbije, prvo pitanje za vas, gospodine predsedavajući, na bazi čega je gospodin Marković dobio repliku? Ja nijednom o Socijalističkoj partije nisam rekao ništa loše. Pomenuo sam da imate koalicioni sporazum i da na bazi tog koalicionog sporazuma Socijalistička partija Srbije imenuje, imenuje kandidata za ministra, to jest predlaže kandidata za ministra. Predsednika stranke sam upitao nešto kao člana Vlade, odnosno potpredsednika Vlade, ali hajde, to je sada na stranu.

Dakle, postavljate mi pitanje - da li je za mene Hašim Tači ratni zločinac? Jeste i nadam se da će biti makar malo pravde i da će Hašim Tači tamo gde je sada, tamo i ostati do kraja svog života.

Ako vas baš interesuje iskustva sa gospodinom Tačijem, onda recimo o tome možete da pitate predsednika svoje stranke, pošto je sa njim on potpisivao Briselski sporazum, a ne ja, a možete takođe da to tome pitate i predsednika Republike, pošto je podelu Kosova sa njim dogovarao on, a ne ja.

Tako da ste potpuno promašili adresu, gospodine Markoviću. Pokušali ste da mi imputirate neke stvari koje nikada nisam rekao, između ostalog da tim studentkinjama nije mesto u Beogradu, što nije tačno. Jeste im mesto u Beogradu i treba da dođu ovde i treba da im se pomogne, ali da im se pomogne na taj način što će im se objasniti da nisu reagovale kako treba, da to što su radile nije bilo u redu, da je to bilo vrlo pogrešno i da takve stvari treba da se menjaju, a ne da se takve stvari nagrađuju zato što se time šalje veoma pogrešan signal.

Ja sam siguran da vi to vrlo dobro znate onda kada zaboravite na svoje i moje i bilo čije stranačko opredeljenje.

Treće vanredno zasedanje , 27.06.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovane kolege i koleginice narodni poslanici, poštovana predsednice Vlade, nažalost, ministar o čijoj smeni se danas raspravlja trenutno nije tu, nadam se da će se pojaviti u nekom trenutku, bilo bi dobro da pruži odgovore na neka od pitanja.

Tema današnje diskusije treba da budu dve ključne stvari za politički sistem svake zemlje, a to su pitanje odgovornosti i integriteta.

Počeću sa podsećanjem na dve tvrdnje koje je ministar Gašić izrekao na prvoj sednici, pre nekoliko nedelja, od kojih je jedna netačna a jedna je, nažalost, tačna. Počeću od one koja je netačna. On je rekao da je on jedini Srbin u istoriji koji je bio i ministar vojske i ministar policije i šef BIA. Ta tvrdnja prosto ne odgovara istini, zato što ono što jeste tačno jeste da je to za rukom pošlo i Aleksandru Vulinu i to jeste neka kolektivna tragedija koju svi mi danas živimo.

Međutim, gore od te neistine jeste druga istina koju je izrekao, a to je da se on, Bratislav Gašić, na tim funkcijama, dakle na čelnim funkcijama bezbednosnog sektora u Srbiji našao zato što on ima svog šefa, svog predsednika i svoju stranku koji su mu tu omogućili. Isto to ima, naravno, i gospodin Aleksandar Vulin.

Ja verujem da bi građani Srbije bili mnogo srećniji i da bi se osećali mnogo sigurnije kada bi se na tim funkcijama nalazili ljudi zbog svog znanja, obrazovanja, iskustva, posvećenosti i rezultata, a ne zbog šefa, predsednika i stranke.

Upravo ta činjenica da se njih dvojica poslednjih deset godina rotiraju na čelnim funkcijama bezbednosnog sektora je uticala na to da zahtevi protesta građana koji protestvuju protiv nasilja ide upravo u pravcu smene njih dvojice. Dakle, nisu oni slučajno odabrani i nisu oni odabrani zato što njih neko lično ne voli, već zato što oni objektivno snose odgovornost za sve to što se desilo ili što se nije desilo u bezbednosnom sektoru naše zemlje.

Pošto gospodin Vulin nije prisutan, niti je bio, niti će biti prisutan i pošto Narodna skupština i ne može da razreši gospodina Vulina, to može samo Vlada, ja ću se danas osvrnuti na dosadašnji rad ministra Bratislava Gašića i obrazložiti zbog čega on više ne može da bude na funkciji koju je obavljao ovih poslednjih osam meseci, niti na jednoj funkciji koju je obavljao u poslednjih deset godina.

Dakle, u tom svom neverovatnom poduhvatu gde je objedinio sve te čelne funkcije, dok je bio ministar odbrane, desila se helikopterska nesreća u kojoj su stradali svi članovi posade, stradali su svi medicinski radnici koji su bili u helikopteru i stradala je jedna beba. Dakle, u jednoj helikopterskoj nesreći sedam žrtava, od toga jedna beba.

Posledice te nesreće su bile da niko nije bio odgovoran, da niko nije podneo ostavku i jedino zvanično što smo mogli da čujemo jeste da je posada helikoptera, odnosno preminuli ljudi, da su bili u alkoholisanom stanju. To je ozbiljna sramota. To nije samo politička sramota, to je ljudska sramota što je neko dopustio da se takve bezočne laži iznose u javnost i da ljudi koji su izgubili svoj život dok su obavljali posao, časno obavljali posao, budu na taj način diskreditovani.

Dok je bio šef BIA na ovim prostorima je ordinirao najsuroviji i najmonstruozniji klan u poslednjih 30 godina. Naravno, govorim i klanu Veljka Belivuka. I dok su pripadnici BIA pratili pripadnike klana Veljka Belivuka, na njihove oči, u klanici u Ritopeku su dovođeni živi ljudi koji iz te kuće nikada nisu izašli. Ni jedno od tih ubistava koje se dešavalo pred očima pripadnika BIA nije sprečeno.

Dok je Bratislav Gašić bio na mestu šefa BIA, praćen je i prisluškivan advokat Dragoslav Miša Ognjanović, koji je potom izrešetan ispred svoje kuće. Ni taj zločin nije sprečen, taj zločin nije rasvetljen, ubica nije pronađen, nije procesuiran i nije za to bio sankcionisan.

I sada kada je postao ministar unutrašnjih poslova, u dva masakra imamo 19 žrtava. Jedini odgovor na sve to je – sistem nije zakazao.

Pošto gospodina Gašića interesuje šta je tačno konkretna njegova odgovornost za neke od tih slučajeva, ja ću sada veoma plastično da mu nacrtam šta je tačno odgovornost bezbednosnog sektora za masakr koji se desio u Mladenovcu.

Uroš Blažić, 21-godišnji monstrum koji je izvršio taj masakr, nije pao sa neba. Gospodin Gašić je sedeo ovde i čitao čitav spisak krivičnih dela i prekršaja koje je taj mladić činio u poslednjih nekoliko godina. Svi su znali da je problematičan. Svi su znali gde mu je otac zaposlen. Svi su znali i za prekršaj i za krivična dela i njegovih roditelja i niko na to nije reagovao. Nije oružje kojim je izvršio masakr bilo zakopano negde u zemlji, jer to nije krompir da se iskopava iz zemlje, već je nađeno u njegovoj kući, i automatsko oružje i pištolji i municija i bombe.

Naravno da ni na to niko nije reagovao i da se taj masakr desio upravo zbog toga što sistem u toj slučaju jeste zakazao. Jer da nije tako, ti ljudi bi i dan-danas verovatno bili živi, a taj momak bi bio na odsluženju zatvorske kazne koju je zaslužio svojim prethodnim ponašanjem.

Idite u bilo koje mesto u Srbiji, bilo koju opštinu, bilo koje selo, pitajte ljude koji piju pivo ispred prodavnice, pitajte one bake koje prodaju kupus i krompir na pijaci – ko je u vašem mestu opasan, ko je maltretirao životinje, ko je zlostavljao komšije, ko je naoružan, koga se vi plašite, u glavu će vam pogoditi ko su te osobe. Reći će – taj, taj i taj i ni jednog neće preskočiti, jer jako dobro znaju.

Mene sad interesuje da li su naše bezbednosne službe slabije informisane od ljudi koji piju pivo ispred prodavnice ili od baka koje prodaju povrće na pijacama? I ne zna se šta je gore od toga, gospodo. Da li je gore da su zaista slabije informisane ili je gore to da nisu bile slabije informisane ali pošto je otac ovog monstruma radio u bezbednosnom sektoru, da se njemu godinama gledalo kroz prste?

Zato se vraćamo na pitanje integriteta i odgovornosti. Jer, kada se nalazite na tako važnim pozicijama na kojima se nalazio gospodin Bratislav Gašić, onda nisu više važne vaše namere, važni su rezultati i posledice.

Sa ovakvim posledicama, sa ovolikim brojem poginulih, ubijenih i preminulih ljudi za vreme dok je on bio na tim funkcijama, ta osoba ukoliko ima imalo integriteta i odgovornosti sama bi podnela ostavku. Ukoliko vi, gospođo Brnabić imate integriteta i odgovornosti, smenićete ga sa tog mesta ukoliko on to sam ne učini.

Dobro je što ste vi danas tu, jer ću vas podsetiti na jednu vašu izjavu koju ste dali na prvoj sednici pre nekoliko nedelja, rekli ste da ovo što se dešava je direktno maslo stranih službi i direktna destabilizacija Republike Srbije. Aludirali ste naravno na proteste građana „Srbija protiv nasilja“ i time ste jasno optužili te građane da iza njih i iza njihove želje, iza tih protesta stoje strane službe.

Dakle, iza ljudi koji izlaze sa bebama na proteste, iza penzionera koji izlaze sa svojim unucima na protest, iza ljudi koji izlaze sa svojim kućnim ljubimcima na protest, stoji neka sila. Samo što ja ne bih rekao da ste vi tu do kraja promašili, jer neka sila zaista i stoji, ali ta sila ne dolazi s polja, ta sila dolazi iznutra, ta sila dolazi iz suštine svakog živog bića, ta sila jeste odlučnost da ljudi više ne žele da žive u brlogu kakvim ste napravili ovo društvo i vi, i vaši medijski sponzori čije se ukidanje takođe traži na tim protestima.

Ta sila koja pokreće te ljude jeste odlučnost da žele da žive u jednom pravednijem društvenom poretku, da žele da se suštinski menjaju odnosi u ovoj našoj zajednici, da se konačno uspostavi taj poredak u kome će važiti zakon pravde, a ne zakon jačeg, jer to nije država, nego džungla. I, da se konačno uspostavi poredak u kome će jedino merilo, jedini kriterijum za napredovanje biti znanje, obrazovanje, posvećenost i rezultati, a ne šef, predsednik i stranka i zbog toga su ti ljudi izašli na ulice. Besprizorno je kada vi njih ili nas optužujete za destabilizaciju ove zemlje i za ugrožavanje bezbednosnog sektora.

Ja ću vas podsetiti, gospodo iz vladajuće koalicije, nismo mi, vi ste jedni druge optuživali ko je više povezan sa kriminalnim klanovima. Vi ste licitirali ko je bliže Belivuku, ko hoće da ugrozi predsednika države, ko hoće da ugrozi stabilnost Republike Srbije, i te ljude o kojima ste vi licitirali nije postavila nijedna strana služba. Iza njihovog imenovanja ne stoji ni njihov, ni moj, ni bilo čiji potpis ovde ili od ljudi koji se nalaze na protestima. Stoji vaš potpis, gospođo Brnabić, Nebojša Stefanović je vaš kadar. Dijana Hrkalović je takođe vaš kadar.

Onda kada ste shvatili da su oni toliko opasni, da ugrožavaju predsednika i da ugrožavaju državu i da je taj ministar nešto najgore što se desilo ovde, vi ste ga smenili, ali ste smenili u stranci i vi došli na njegovo mesto, a u državi niste, u državi je ostao i ministar i bio na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost. Osoba o kojoj se na vašim stranačkim organima govorilo najgore da ugrožava ovu zemlju, da ugrožava bezbednost ove zemlje.

Znate, taj princip da nešto može da ugrožava državu, a da ne sme da ugrožava stranku, je takođe zbog čega ljudi izlaze na ulice, jer to nije državnički pristup. Tako se ne upravlja državom. Tako se upravlja na jednim organizacijama nekim drugim koji se nalaze sa druge strane zakona, da ne kažemo da je to mafijaški princip i mafijaški pristup i da zbog toga se ljudi danas osećaju nesigurno.

Ne možemo da prihvatimo vašu ponudu da svi delimo odgovornost za sve ovo što se desilo ili da prihvatimo vaše ponude da svi ljudi unutar Vlade dele odgovornost za ono što se desilo, jer nije pošteno da istu odgovornost imate vi i gospodin Gašić i, recimo, Tanje Miščević ili prof. Begović. Nije ljudski. To nisu bile njihove odluke, to su bile vaše odluke, iako jeste dirljivo kako je geslo vladajuće većine vremenom kroz decenije evoluiralo od 100 za jednog u svi za jednog, ali ne bi bilo pošteno da se sada kola slome na nekim ljudima koji za to apsolutno nisu krivi.

A, vi, gospođo Brnabić, ukoliko vi imate integritet i ukoliko vi imate odgovornost, onda podneste političku cenu, onda preuzmite konkretne političke korake, smenite ljude koji su zaslužni za to što je bezbednosni sektor u Srbiji danas glavni generator nesigurnosti za sve građane Republike Srbije.

Smenite Bratislava Gašića, smenite Aleksandra Vulina, ispunite zahteve onih stotina hiljada dobronamernih građana koji žele da stvaraju jednu bolju i pravedniju društvenu zajednicu, a onda podnesite ostavku, pa onda možemo da idemo na neke slobodnije i poštenije izbore, da vidimo šta bi to građani zaista u nekim normalnim okolnostima izabrali. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Hvala.

Prvo pitanje upućujem generalnom sekretarijatu predsednika republike i predsedniku republike. Mislim da bi bilo dobro da dobijemo zvanični odgovor da ne bismo imali ovakve nejasnoće, da li i šta je potpisano u Tirani? Odnosno, da li se Srbija pridružila zajedničkoj Deklaraciji o usklađivanju spoljne politike sa spoljnom politikom EU?

Članstvo u EU je strateško opredeljenje Republike Srbije i svaki korak koji tome doprinosi je korak u pozitivnom pravcu. Ukoliko je neko odlučio da od tog puta odustane, bilo bi najpre politički pošteno da dođe ovde u Skupštinu, da o tome razmatramo i da se onda usvoji neka zvanična deklaracija i zvanična pozicija Srbije koja je suprotna toj koja je trenutno na snazi.

Dakle, bilo bi dobro da o tome ne saznajemo iz medija, da ne dobijamo protivrečne informacije, nego da dobijemo informaciju koja je jedino tačna i kompletna.

Drugo pitanje jeste namenjeno predsednici Vlade Ani Brnabić, kojim kriterijumima se vodila kada je za direktora BIA predložila Aleksandra Vulina? Reč je o čoveku čije političke izjave i politički akti sada kada dođe na mesto na kome se našao mogu u značajnoj meri da ugroze saradnju sa međunarodnim i sa stranim informativnim agencijama i policijama i sa zemljama EU i sa zemljama SAD, pa bih u tom kontekstu želeo da upitam i određene ministre kako su po tom predlogu glasali?

Na primer, kako je glasala ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, da li je podržala imenovanje čoveka koji je više puta u svojstvu ministra rekao da Srbija treba da odustane od EU?

Interesuje me kako je glasao ministar Marko Blagojević, imajući u vidu da je Aleksandar Vulin kao ministar unutrašnjih poslova 2020. godine na sastanku sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije radio na formiranju radne grupe za sprečavanje obojenih revolucija? Čisto da bi se znalo šta je zadatak te radne grupe, jeste sprečavanje svakog vida opozicionog delovanja, svakog vida društvenog bunta u Srbiji, sprečavanje svakog vida rada civilnog sektora u Srbiji.

Nakon tog sastanka podsetiću vas da je više od 50 organizacija civilnog društva i pojedinaca se našlo na udaru Uprave za sprečavanje i pranje novca, gde su bili optuženi da peru novac, pa bih pitao ministar Blagojevića koji je potekao iz tog sektora, da li je glasao za imenovanje Aleksandra Vulina i kako može posle svega toga da pogleda u oči svojim dojučerašnjim kolegama? Dakle, on je čovek iz tog sektora došao.

Takođe bih pitao predsednicu Vlade, pošto je rekla da nije bila upoznata sa formiranjem te radne grupe, da li se u međuvremenu upoznala i da li je to imala u vidu kada je Aleksandra Vulina predložila na mesto na kome se on danas nalazi?

Zaista razumem i koalicione dogovore i deljenje koalicionog plena, to je sve u redu, ali zaista mislim da su mogli da ga stave na neko manje osetljivo mesto koje neće ugroziti našu saradnju sa polovinom sveta.

Takođe bih želeo da pitam i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da razreši jednu dilemu koja se pojavila, koju smo dobili sa strane, konkretno iz Španije. Pojavili su se određeni navodi da u Srbiji, odnosno u Beogradu, baš kao i u Madridu postoje ilegalne kineske policijske stanice. To je jedno bezbednosno veoma interesantno pitanje, jer bi to značilo da ukoliko one postoje, da je suverenitet Srbije na teritoriji našoj ozbiljno ugrožen.

Jedino što smo od ministarstva do sada čuli jeste da oni te informacije nemaju. Prosto mislim da to nije dovoljno, MUP i BIA moraju da izađu sa egzaktnim podacima da li te stanice postoje ili ne postoje, sa proverljivim i tačnim činjenicama i da sa tim upoznaju javnost da građani Srbije ne bi živeli u strahu. Prosto moramo da imamo u vidu da u Srbiji, odnosno u Beogradu već imamo više od 2.000 kamera za elektronsko prepoznavanje lica čiji je vlasnik, odnosno čiji softver se koristi kineske „Huavei“ kompanije.

S tim u vezi, moje poslednje pitanje za Anu Brnabić jeste kako je to ova prosrpska Vlada koja se nalazi na evropskom putu skrenula u totalitarizam po kinesko-ruskom modelu.

Poslednje pitanje koje imam za danas, upućeno je vama gospodine predsedniče Narodne skupštine. Dobro znate da je Zaštitniku građana istekao mandat još u julu ove godine, pa je moje pitanje upućeno vama, koje sam već uputio u pisanom obliku, ali nikada nisam dobio odgovor, kada ćete prestati da ignorišete svoju zakonsku obavezu da raspišete javni poziv i da Srbija zaista dobije Zaštitnika građana kakvog zaslužuje? Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 01.08.2022 -