DANIJELA GRUJIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Danijela Grujić prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 33. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Članica je Odbora za kulturu i informisanje, i zamenica člana Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Članica je i Pododbora za sport.

BIOGRAFIJA

Rođena 1974. godine, živi u Novom Sadu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, magistrirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Istocnom Sarajevu.

Od 2004. do 2009. bila je profesorka u Srednjoj školi Novi Bečej.

Od 2009. godine do danas profesorka je u gimnaziji ''Jovan Jovanović Zmaj'' u Novom Sadu.

Predsednica je gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Novom Sadu
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 16:12

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 5
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.12.2022.

Poštovani građani, dame i gospodo, treba imati drskosti pa u vreme potpunog rastrojstva sfere informisanja kada je javni servis sasvim otuđen od svojih građana, kada nivo medijskih sloboda u našoj zemlji je na najnižim granama, što potkrepljuje izveštaji i zaključci Evropske komisije o stanju medija u našoj zemlji, dva zakona koja treba da finansijski konsoliduju i stabilizuju javni medijski servis u godini koja će verovatno biti izborna, oba zakonska predloga u svom središtu, u obrazloženju razloga donošenja ističu potpor u funkciji ostvarivanja javnog interesa, a upravo to je ono najproblematičnije u radu javnog medijskog servisa. Tu niti ima uređivačke, niti institucionalne nezavisnosti i autonomije. Samo gola dirigentska palica režima koja selektivno bira teme i događaje o kojima će se izveštavati čuvajući javni medijski servis i njegov prostor samo za miljenike vlasti.

To je jednostrano režimski dirigovano izveštavanje koje je krajnje pristrasno.

Ironična banalnost Predloga zakona o taksama za javni medijski servis sadržana je u tome što se naši građani primoravaju na plaćanje takse za javni medijski servis time što je ona vezana uz naplatu računa za električnu energiju.

Sasvim je jasno i značajno kako se to izvodi zakonski da je protivno volji građana naše zemlje. Prema tome, ovo je duboko represivni zakon.

Na kraju, dakle, sve snažniji stisak režimskih kandži demonstrira i Predlog izmene Zakona o državnim službenicima, a kulminira u najnovijem Nacrtu o zakonu o unutrašnjim poslovima.

Dakle, mi se zaista nalazimo na pragu jedne otvorene brutalne diktature. Zahvaljujem se.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Poštovani građani, postaviću dva poslanička pitanja od većeg značaja za građane Novog Sada, na koja čekam odgovor punih mesec dana.

Pitanje ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da li će Ministarstvo preispitati gradnju dve podzemne garaže u centru Novog Sada, koje su dovele u opasnost Tanurdžićevu palatu i kompleks Banovine, sprečiti njihovo propadanje i utvrditi odgovornost za do sada nastalu štetu na ovim objektima?

Početkom novembra je građevinska inspekcija privremeno zabranila korišćenje dela zgrade Skupštine Vojvodine, zbog nastale štete usled izvođenja građevinskih radova na izgradnji podzemne garaže u njenoj neposrednoj blizini na rastojanju manjem od tri metra. Ovako izgleda to gradilište. Vidite, tik pored zgrade kompleksa Banovine i zgrade Skupštine Vojvodine. Ta zgrada je iz 1939. godine i pod zaštitom je, a ovo je Tanurdžićeva palata, pored drugog gradilišta, koja se nalazi takođe tik uz gradilište. Ona je iz 1934. godine. Takođe je od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja. Ovo su oštećenja unutar Skupštine Vojvodine.

Za sudbinu ovog objekta zainteresovana je novosadska javnost, građanski aktivisti opozicione stranke, ali i različita udruženja poput Udruženja arhitekata Novog Sada i Udruženja društva konzervatora Srbije.

Treba napomenuti da je u odluci o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture navedeno da izgradnja novih objekata, zemljanih i drugih radova, mora biti zabranjena ukoliko će ugroziti ovaj spomenik kulture. A prema potrebnim zahtevima za projekat pored građevinske dozvole, gradu Novom Sadu, koncesionar koji izvodi radove, koji je projektovao, ali će kasnije i upravljati ovim garažama, to je koncesionar javne garaže, trebalo je da dostavi građevinsku dozvolu, što jeste učinio, ali i niz pratećih elaborata projekata, analiza, provera, što je samo delimično učinjeno. Primetno je da, recimo, nedostaje elaborat o zaštiti susednih objekata spomenika kulture.

Osim ovog objekta, ima indicija da je oštećena i gimnazija u neposrednoj blizini, s druge strane gradilišta, to je Isidora Sekulić, a strahujemo i za Tanurdžićevu palatu, gde se već početkom radova, znači, na drugom gradilištu dogodile su se dve havarije, kada je deo Novog Sada u centru ostao bez struje i vode u dva navrata.

Na ovom slučaju se prelama, u stvari, jedno bolno urušavanje društvenog senzibiliteta za odgovornost. I kao da niko nije odgovoran ni u političkom, ni u pravnom, niti u moralnom smislu, taman da nekom padne na pamet i da podnese ostavku zbog osećaja krivice. Dakle, niko nije kriv i niko nije odgovoran za ovakvo stanje.

Drugo pitanje upućujem ministarki kulture – da li će Ministarstvo kulture zaštiti antifašističku tradiciju Novog Sada obustavljanjem podizanja Spomenika nevinim žrtvama od 1944-1945. godine u Novom Sadu i preispitivanjem sporne dokumentacije priložene od strane predlagača inicijative SVM, na osnovu koje Skupština grada Novog Sada 2018. godine donela odluku o podizanju ovog spomenika?

Dakle, o ovome se dosta razgovaralo i u samoj Skupštini. Bilo je uzavrelih diskusija. Ono što želim da kažem, da je ovaj spomenik zaista neophodan našem gradu Novom Sadu. Neophodan je iz više razloga, i zbog interkulturalnog karaktera i daljeg napretka grada, ali i zbog ispravljanja bolne istorijske nepravde odavanja pošte stradalnicima sa kraja Drugog svetskog rata, ali se to čini na jedan potpuno pogrešan način.

Šta je suština problema i zašto se javnost toliko uzburkala u Novom Sadu? Gradska vlast uopšte nije reagovala povodom toga. Problem se može svesti na pitanje spornog spiska koji je priložen uz podnošenje inicijative u Skupštini grada. On nije bio pripremljen za potrebe podizanja spomenika. To nije bio spisak nevinih žrtava, nego je priložen spisak koji je pripremila komisija za tajne grobnice. Ta komisija je opet imala za zadatak da identifikuje sva lica koja su bila sahranjena u tajnim grobnicama. Tu su se većinski nalazili, u velikoj većini zaista nevine žrtve stradale, međutim, i nekolicina dokazanih pravosnažno osuđenih zločinaca iz novosadske racije, saradnika okupatora i tu se događa zapravo ovakvim podnošenjem spiska jedna zloupotreba tog spiska.

Ono što želim da kažem da je ovaj problem moguće rešiti i predlažem u interesu svih građana Novog Sada da se sačini jedan novi spisak, spisak nevinih žrtava u Novom Sadu. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Zahvaljujem se.

Poštovani građani, dame i gospodo, urušavanje našeg obrazovno-vaspitnog sistema i nipodaštavanje kulture, na šta smo toliko ukazivali ispred Stranke slobode i pravde, uzeli su svoj danak u eskalaciji vršnjačkog nasilja i nasilja nad profesorima, izvodeći na ulice naših gradova na hiljade i hiljade prosvetnih radnika nezadovoljnim stanjem u prosveti, koje je toliko dugo zapostavljena.

To nalaže daleko značajnije ulaganje u obrazovni državni sistem, u plate naših prosvetnih radnika, naših učitelja, vaspitača, nastavnika, vannastavnog osoblja. Plate naših prosvetnih radnika su najniže u javnom sektoru i takve će ostati i nakon uvećanja od 12,5% koje je projektovano ovim budžetom. Naime, 9,3% su niže plate prosvetnih radnika od prosečne republičke plate u Republici Srbiji. To je nepodnošljivo.

Moguće je naći sredstva za daleko veći budžet za Ministarstvo prosvete. Mi smo predložili kroz zakon o porezu na ekstra dobit, ali moguće je i uspešnim restrukturiranjem ovog budžetskog rešenja. Moguće je čak duplo više sredstava izdvojiti, što bi omogućilo i dostojanstven život našim prosvetnim radnicima, podizanje ugleda njihove profesije, ali i obezbeđivanje besplatnih udžbenika i besplatnog obroka za sve naše učenike osnovnih škola, što bi bila izuzetna socijalna mera, složićete se, u ovim uslovima galopirajućeg nepodnošljivog siromaštva.

Čak 400 hiljada naših radnika radi za minimalac. Zbog toga je bitno obezbediti relativno uravnotežene uslove školovanja za svu našu decu. Ali, to bi omogućilo i obezbeđivanje nastavne opreme i ulaganje u kompjuterske učionice i prilično zaostale kompjutere, čak i po 15 godina stare, i obnovu novim kompjuterima.

Naravno da to nije dovoljno da se podigne društveni status prosvetnih radnika, potrebna je i adekvatna zakonodavna inicijativa i mi ćemo u narednom periodu ispred naše poslaničke grupe predlagati zakone u oblasti obrazovanja, u korist podizanja ugleda prosvetnih radnika, ali i da bismo podigli kulturni i obrazovni nivo našeg stanovništva, da bismo takođe očuvali kvalitet nastave u Republici Srbiji i da bismo osnažili i uravnotežili vrednosni sistem našeg društva.

U eri megalomanskog ulaganja u kule i gradove na vodi, u drumove, stadione, pruge, u ono materijalno, predlažemo okretanje onom duhovnom čoveku, oplemenjivanju društva, umanjenju agresije u društvu, ulaganjem u obrazovanje i kulturu. Zahvaljujem se.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Poštovani građani, postaviću dva poslanička pitanja od većeg značaja za građane Novog Sada, na koja čekam odgovor punih mesec dana.

Pitanje ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da li će Ministarstvo preispitati gradnju dve podzemne garaže u centru Novog Sada, koje su dovele u opasnost Tanurdžićevu palatu i kompleks Banovine, sprečiti njihovo propadanje i utvrditi odgovornost za do sada nastalu štetu na ovim objektima?

Početkom novembra je građevinska inspekcija privremeno zabranila korišćenje dela zgrade Skupštine Vojvodine, zbog nastale štete usled izvođenja građevinskih radova na izgradnji podzemne garaže u njenoj neposrednoj blizini na rastojanju manjem od tri metra. Ovako izgleda to gradilište. Vidite, tik pored zgrade kompleksa Banovine i zgrade Skupštine Vojvodine. Ta zgrada je iz 1939. godine i pod zaštitom je, a ovo je Tanurdžićeva palata, pored drugog gradilišta, koja se nalazi takođe tik uz gradilište. Ona je iz 1934. godine. Takođe je od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja. Ovo su oštećenja unutar Skupštine Vojvodine.

Za sudbinu ovog objekta zainteresovana je novosadska javnost, građanski aktivisti opozicione stranke, ali i različita udruženja poput Udruženja arhitekata Novog Sada i Udruženja društva konzervatora Srbije.

Treba napomenuti da je u odluci o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture navedeno da izgradnja novih objekata, zemljanih i drugih radova, mora biti zabranjena ukoliko će ugroziti ovaj spomenik kulture. A prema potrebnim zahtevima za projekat pored građevinske dozvole, gradu Novom Sadu, koncesionar koji izvodi radove, koji je projektovao, ali će kasnije i upravljati ovim garažama, to je koncesionar javne garaže, trebalo je da dostavi građevinsku dozvolu, što jeste učinio, ali i niz pratećih elaborata projekata, analiza, provera, što je samo delimično učinjeno. Primetno je da, recimo, nedostaje elaborat o zaštiti susednih objekata spomenika kulture.

Osim ovog objekta, ima indicija da je oštećena i gimnazija u neposrednoj blizini, s druge strane gradilišta, to je Isidora Sekulić, a strahujemo i za Tanurdžićevu palatu, gde se već početkom radova, znači, na drugom gradilištu dogodile su se dve havarije, kada je deo Novog Sada u centru ostao bez struje i vode u dva navrata.

Na ovom slučaju se prelama, u stvari, jedno bolno urušavanje društvenog senzibiliteta za odgovornost. I kao da niko nije odgovoran ni u političkom, ni u pravnom, niti u moralnom smislu, taman da nekom padne na pamet i da podnese ostavku zbog osećaja krivice. Dakle, niko nije kriv i niko nije odgovoran za ovakvo stanje.

Drugo pitanje upućujem ministarki kulture – da li će Ministarstvo kulture zaštiti antifašističku tradiciju Novog Sada obustavljanjem podizanja Spomenika nevinim žrtvama od 1944-1945. godine u Novom Sadu i preispitivanjem sporne dokumentacije priložene od strane predlagača inicijative SVM, na osnovu koje Skupština grada Novog Sada 2018. godine donela odluku o podizanju ovog spomenika?

Dakle, o ovome se dosta razgovaralo i u samoj Skupštini. Bilo je uzavrelih diskusija. Ono što želim da kažem, da je ovaj spomenik zaista neophodan našem gradu Novom Sadu. Neophodan je iz više razloga, i zbog interkulturalnog karaktera i daljeg napretka grada, ali i zbog ispravljanja bolne istorijske nepravde odavanja pošte stradalnicima sa kraja Drugog svetskog rata, ali se to čini na jedan potpuno pogrešan način.

Šta je suština problema i zašto se javnost toliko uzburkala u Novom Sadu? Gradska vlast uopšte nije reagovala povodom toga. Problem se može svesti na pitanje spornog spiska koji je priložen uz podnošenje inicijative u Skupštini grada. On nije bio pripremljen za potrebe podizanja spomenika. To nije bio spisak nevinih žrtava, nego je priložen spisak koji je pripremila komisija za tajne grobnice. Ta komisija je opet imala za zadatak da identifikuje sva lica koja su bila sahranjena u tajnim grobnicama. Tu su se većinski nalazili, u velikoj većini zaista nevine žrtve stradale, međutim, i nekolicina dokazanih pravosnažno osuđenih zločinaca iz novosadske racije, saradnika okupatora i tu se događa zapravo ovakvim podnošenjem spiska jedna zloupotreba tog spiska.

Ono što želim da kažem da je ovaj problem moguće rešiti i predlažem u interesu svih građana Novog Sada da se sačini jedan novi spisak, spisak nevinih žrtava u Novom Sadu. Hvala.