DALIBOR JEKIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dalibor Jekić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 29. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Član je Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Član je i Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije.

BIOGRAFIJA

Rođen 1977. godine, živi u Kragujevcu. Po zanimanju je master inženjer menadžmenta.

Obavljao je dužnost člana Veća grada Kragujevca zaduženog za privredu.

Bio je član G17 plus, a zatim i član Izvršnog odbora Ujedinjenih regiona Srbije.

2014. godine prešao je u Pokret za naš grad, u kome je 2018. izabran za predsednika.

2021. Pokret za naš grad kolektivno je pristupio Stranci slobode i pravde.

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 16:09

Osnovne informacije

Statistika

  • 10
  • 14
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.04.2023.

Hvala, poštovana predsedavajuća.

Poštovani građani Srbije, stanje u poljoprivredi je danas alarmantno. Poljoprivredni proizvođači se već godinama nalaze u vrtlogu neizvesnosti i dovedeni su na rub egzistencije. Devastiranje poljoprivrede i poljoprivrednika je nešto što se sprovodi već dugoročno u našoj zemlji. Nejasna strategija razvoja poljoprivrede je dovela do gašenja brojnih gazdinstava, pražnjenje štala, krčenje voćnjaka i smanjivanje broja građana na selu.

Za poslednjih 10 godina ove vlasti imamo 13% smanjenje broja goveda, 15% manje svinja, 19% manje živine, a udeo stočarske proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji je oko 26%. Podsticaji po hektaru su među najmanjima u Evropi i regionu. Neizvesnost otkupnih cena svake godine, promena politika podsticaja i uticaj uvozničkog lobija su imali negativan uticaj na stanje u poljoprivredi. Nedopustivo je da subvencije budu šest hiljada dinara po hektaru. Podsetiću da su do skoro bile četiri hiljade dinara po hektaru. Sa ovakvim subvencijama naši poljoprivrednici ne mogu nikako biti konkurentni sa poljoprivrednicima iz EU, gde su subvencije na nivou od 300 do 600 evra, u BiH 150 evra, Makedoniji 95 evra, Mađarskoj 300 plus 100 evra za soju. Takođe, podsetiću da su podsticaji za mlade poljoprivrednike u Hrvatskoj 860 evra.

Loše vođenje agrarne politike dovelo je do toga da mi danas uvozimo luk, pasulj, mleko iz Poljske, svinjsko meso, sireve. Srednje razvijene zemlje moraju da imaju broj svinja koliko i stanovnika, a mi danas imamo oko 2,7 miliona svinja, što je pokazatelj u kakvom stanju je danas svinjarstvo u našoj zemlji.

Da bi poljoprivrednu proizvodnju stavili na noge, moramo da imamo dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede sa jasnim merama na duži rok.

Predlagali smo više puta da morate da povećate subvencije na minimum 12 hiljada dinara po hektaru i da iz godine u godinu one budu u stalnom porastu. Takođe, predlagali smo da imamo zagarantovan otkup cena za narednih pet godina. Takođe, i da podsticaj po grlu bude 40 hiljada dinara.

Smatramo da je poljoprivreda naša šansa i da na poljoprivredu moramo ozbiljno da računamo tako što ćemo da opredeljujemo značajna sredstva u narednom periodu i da budžet za poljoprivredu bude minimum onoliko koliko i poljoprivreda donosi doprinosu BDP-a. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, Visoki savet sudstva, Visoki savet tužilaštva, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, kao i Savet DRI su zaista bitni za funkcionisanje ove države. Njihov zajednički sadržalac jeste nezavisnost. Kada kažemo nezavisnost, zapravo vidimo da dolazimo do određenog problema, odnosno do krize nezavisnosti. Zbog toga što ne postoji nezavisnost postoji visok stepen korupcije u ovoj zemlji. Po indeksu percepcije korupcije u Srbiji, Srbija je trenutno na najgoroj mogućoj poziciji za poslednjih 11 godina.

Prelivanje sredstava iz javnih sredstava Srbije u džepove pojedinaca je nešto što se dešava na očigled cele javnosti. Kada pričamo o tome, onda mislimo na javne nabavke koje se sprovode tako da postoji samo jedna ponuda za određene javne nabavke i da se vrši veliki pritisak na ponuđače, da se ne prijavljuju na određene javne nabavke. Tako na primer za nabavku u mom gradu, za rekonstrukciju trga koji košta preko 400 miliona dinara, se prijave samo dva ponuđača od čega jedan ima neispravnu ponudu, praktično ima istu grešku kao i prvi ponuđač, a za to prvi ponuđač nema nikakvu referencu.

Kako to izgleda na primeru EPS-a? Da postoji nezavisno tužilaštvo, nezavisno sudstvo, sigurno da bi neko imao odgovornost zato što je pričinjena šteta EPS-u koja će koštati tri milijarde evra ovu državu.

Kako se to reflektuje na standard naših građana? Reflektuje se tako što imamo tri poskupljenja struje za sedam meseci, imamo i naredno poskupljenje struje u maju mesecu. Kako se to dalje reflektuje? Reflektuje se tako zato što smo četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi i ovde slušamo o nekom blagostanju i kako su plate velike. Plate nisu velike. Plate jesu nominalno porasle, ali su značajno manje. Za poslednjih 10 godina imamo poskupljenje osnovnih životnih namirnica za 120%, a povećanje plata za 80%, penzija za 40%. Iz toga vidimo da su naši građani siromašniji, nego što su bili u prethodnom periodu.

Da li će neko snositi odgovornost za sve ovo što je učinjeno? Očigledno da ne zato što ne postoji nezavisnost institucija, zato nema nikakve odgovornosti.

Takođe, znamo da je došlo do određenih zloupotreba u „Telekomu“ tako što smo imali kupovinu jedne televizije za 200 miliona. Da bi građani to shvatili šta se desilo, praktično neko ko je imao fiću, prodaje fiću za novac da može da kupi dva nova mercedesa, a sve iz razloga da bi se držala kontrola medija u našoj zemlji. Hvala.

(Vladimir Gajić: Replika.)

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovana ministarko, poštovani građani Srbije.

Ovaj amandman smo uložili isključivo iz razloga jer smatramo da je javnost u sednicama Saveta jako bitna. Kada kažemo javnost, mislimo i na vraćanje poverenja u pravosudni sistem celokupan.

U ovom trenutku možemo slobodno da kažemo da je jako nisko poverenje građana u pravosudni sistem. Ono što je takođe bitno, a što ne znamo da je javno tužilaštvo kao samostalni državni organ nadležan da pokreće postupke protiv učinioca krivičnih i drugih dela.

Svesni smo da se u našoj zemlji vrše razno, razna krivična dela za koja ne vidimo nikakav ishod. Tako i povreda prava glasanja na izborima, takođe i vršenje pritiska od strane nadređenih i funkcionera na zaposlene tako što ostaju bez posla, tako što bivaju degradirani. Ovo je sve zadatak javnog tužioca da pokreće postupka da se ovakvi slučajevi ne bi dešavali.

Poštovana ministarko, ono što se desilo skorije jeste događaj u Inđiji, članici stranke Slobode i pravde, Slađani Farkić, nadređeni je dao otkaz ženi koja je u šestoj deceniji svog života, samo zbog toga zato što je iznela svoje političko mišljenje. Dobila je poruku. Svako ima pravo da bude opozicija, ali će takav tretman imati.

Pitam vas gospođo ministarka, šta treba još da se dogodi da bi se neko bavio ovim slučajem? Znate kada će prestati da se radi ovako kako se radi? Kada bude prvi bio u zatvoru i kada bude odgovarao zbog ovakvih nedela, slobodno možemo da kažemo.

Malopre ste rekli, citiram vas: „Želim da zaštitim svakog građanina Srbije od šiptarskog terora“. Ja vas molim gospođo ministarko zaštite sve građane i od političkog terora koji danas prolazi. Hvala.

Imovinska karta

(Kragujevac, 08.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Energetika d.o.o. Kragujevac (Rukovodilac sektora prodaje) Republika Mesečno 113000.00 RSD 15.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37240.00 RSD 01.08.2022 -