DALIBOR JEKIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dalibor Jekić biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 29. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA, član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Takođe, bio je i član Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 51. na listi Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Novo lice Srbije), mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

BIOGRAFIJA

Rođen 1977. godine, živi u Kragujevcu. Po zanimanju je master inženjer menadžmenta.

Obavljao je dužnost člana Veća grada Kragujevca zaduženog za privredu.

Bio je član G17 plus, a zatim i član Izvršnog odbora Ujedinjenih regiona Srbije.

2014. godine prešao je u Pokret za naš grad, u kome je 2018. izabran za predsednika.

2021. Pokret za naš grad kolektivno je pristupio Stranci slobode i pravde.

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu
Poslednji put ažurirano: 17.02.2024, 16:30

Osnovne informacije

Statistika

  • 16
  • 14
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, građani opštine Ćuprija su dobili više puta obećanje da će biti završen internistički blok u Opštoj bolnici, odnosno da će biti izgrađen. Prvo obećanje je bilo 2016. godine. Od tad do danas je prošlo punih sedam godina. Znači, prvo obećanje 2016. godine, drugo obećanje 2020. godine i citiraću predsednika Vučića: "Krenućemo već u roku od deset dana sa punom obnovom i ogromnim ulaganjima u bolnice u Vranju, Pirotu, Kikindi i Ćupriji. To su ta četiri nova važna mesta u kojima krećemo u izgradnju, obnovu ili renoviranje opštih bolnica". Kao što vidimo, proteklo je tri godine i još uvek nije počela rekonstrukcija odnosno izgradnja internističkog bloka ćuprijske bolnice.

Ovim putem postavljam pitanje za Ministarstvo zdravlja - kada će i da li će otpočeti izgradnja internističkog bloka Opšte bolnice u Ćupriji?

Ponavljam pitanje koje sam i prošlog puta postavio Ministarstvu zdravlja a nisam do danas dobio odgovor - da li će biti rekonstruisana odnosno da li će biti izvršena druga i treća faza opšte bolnice "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci?

Drugo pitanje jeste pitanje za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U kampanji 2022. godine, podsetiću, kada su bili lokalni izbori u Smederevskoj Palanci, obećana je rekonstrukcija svih regionalnih puteva, Palanka- Azanja-Selevac, dužine 20 km, Selevac-Bačinac, dužine 4 km, Palanka-Krnjevo, dužine 13 km, Palanka-Mihajlovac, dužine 13 km, Palanka-Mala Plana, dužine 5 km, Palanka-Rača, dužine 7 km. Ovaj put danas ovako izgleda. Mogu slobodno da kažem da je to jedan od najgorih puteva koje sam ja prošao u poslednjih godinu dana. Da li Palančani i Račani zaslužuju da svakodnevno koriste ovakav put? Pozivam ministra Vesića da prođe ovim putem i da da nalog da se ovaj put pod hitno dovede u neko normalno stanje.

Postavljam takođe pitanje da li su predstavnici lokalne samouprave dali obećanje građanima na osnovu nekog dokumenta koje su dobili od resornog ministarstva i ako jesu, da mi se dostavi, a ako nisu, takođe da se dostavi informacija, pošto je obećanje bilo da će se uraditi 120 km regularnih puteva a kad saberemo sve ove puteve, vidimo da je 62 km puta, od čega je urađeno samo 20 km. Takođe pitam nadležno ministarstvo – da li su zaista u planu rekonstrukcije navedenih putnih pravaca?

Sledeće pitanje je takođe za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a tiče se luke u Smederevu. Stara luka u Smederevu je tik pored pešačke zone, kranovi su takođe iznad pešačke zone, pored dečjeg igrališta. Ta luka radi 24 sata dnevno i buka i prašina koje se šire samim centrom grada ugrožavaju kvalitet građana Smedereva.

Pored toga što ugrožava životnu sredinu, takođe je i veoma opasna, imajući u vidu da se vrlo često prevozi i tečni naftni gas i grad Smederevo je tražio simulaciju od MUP-a, Sektora za vanredne situacije, šta bi se dogodilo u slučaju eksplozije. U slučaju eksplozije samo tri cisterne došlo bi do pogibije 15 ljudi, 75 povređenih, oštećeni brojni objekti kao što su muzej, tvrđava i drugi objekti u okolini.

Podsetiću da grad Smederevo ima novu luku koja je samo na tri kilometra odatle i nalazi se u industrijskoj zoni, znači na adekvatnom mestu. Izvršena je prva faza, druga faza nije izvršena. Pitam nadležno ministarstvo – kada će biti izvršena druga faza, odnosno izgradnja industrijskog koloseka, kako bi se ova luka stavila u pun kapacitet za korišćenje, a stara luka ugasila, koja izuzetno utiče na kvalitet života građana grada Smedereva, a sa druge strane sprečava razvojne šanse Smedereva. Gašenjem stare luke dobili smo marinu, turističku luku i uticali smo na to da se turizam u gradu Smederevu, a i sam razvoj Smedereva poboljša.

Sledeće pitanje postavljam Ministarstvu kulture i Ministarstvu za javna ulaganja – da li Karađorđev dom u Rači treba da izgleda ovako? Karađorđev dom u Rači se nalazi u devastiranom stanju u potpunosti. To je objekat koji je izgrađen 1932. godine. Pitam – kada će i da li će biti obnovljen Karađorđev dom, koji je izuzetno značajan kako za razvoj turizma u Rači, tako i za razvoj turizma u celom regionu Šumadije?

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, ovaj član je u suprotnosti sa javnim interesom i sa interesima građana Srbije.

Da Miša Brkić nije došao na javno slušanje, Vesić ne bi imao uopšte argumente nikakve. Tri glavna argumenta koje čovek navodi već po ne znam koji put su argumenti koje je izneo Miša Brkić. Oslobađanje zabluda iz prošlosti, naš odgovor na recesiju u građevinskoj industriji, veći prihodi itd, to je gospodin Brkić rekao na javnom slušanju, a Vesić ponavlja po ko zna koji put.

Naravno, čuli smo priznanje od gospodina Vesića da imamo recesiju u građevinskoj industriji, iako tvrdimo da imamo veliko učešće u BDP-u, a ja kažem da je to samo razlog napumpanih cena koje imamo u građevinskoj industriji, koje su znatno više od realnih vrednosti.

Evo, zapamtite, građani Srbije, ono što je rekao danas ministar Vesić, 300.000 radnih mesta ćemo imati posle usvajanja ovog zakona, pet milijardi za godinu dana ćemo imati povećane prihode što se tiče republičkog budžeta. Ja ne znam samo na koji način, ali videćemo. I ono što je ključna stvar što je rekao, imaćemo jeftinije kvadrate, pod plaštom što poklanjamo ljudima koji su došli do imovine tipa IMT-a koji je kupljen za 70 miliona, a zemljište vredi 350 miliona, znači 280 miliona evra mi ćemo da poklonimo lepo, ali mi to lepo zavijamo u oblandicu i kažemo – imaćete jeftinije kvadrate.

Nećemo imati jeftinije kvadrate sigurno i ja to sad tvrdim ovde, a videćemo kroz određeni vremenski period da li je to tačno.

Čuli smo malopre, neki se vređaju što su iz Ćuprije, kako je u Ćupriji, pa u Ćupriji nema vode, šta da pričamo, 21. vek. Kad odvrnemo česmu, šta se desi? Pa, ništa. To nije normalno. I sad je sređena situacija u Ćupriji. Ćuprija se raspada, a mi pričamo kako je sjajno. Jedanaest godina na vlasti i mi opet krivimo neke pre nas. Mislim da je to neodgovorno. Hvala.

Četvrto vanredno zasedanje , 24.07.2023.

Poštovana predsedavajuća, Predlog zakona o ozakonjenju objekata, građani će dobiti osnovna ljudska prava tako se kaže. Onda pitam, šta svi oni koji su ispoštovali zakonske procedure dobijaju sa ovim, da li su oni ispali naivni i lakoverni, a svi oni koji nisu poštovali zakone i radili mimo zakona izbegli plaćanje ogromnih naknada. Umesto da budu procesuirani, kažnjeni, oni ostaju nagrađeni.

Predlog zakona, između ostalog kaže da će vlasnici objekata biti priključeni na elektroenergetsku mrežu, vodovodnu, gasnu i kanalizacionu mrežu. Predviđa se rok za legalizaciju tih objekata. Šta se dešava ako protekne taj rok? Javna preduzeća dobijaju akt na osnovu kojeg u roku od 30 dana imaju obavezu da isključe takve korisnike.

Pitam vas, da li ste svesni da na ovaj način gurate javna preduzeća u probleme, da će većina ovih slučajeva završiti na sudu, tako što će imati privremene mere. Ko snosi troškove isključenja? Smatram da će ovi privremeni priključci biti verovatno stalni.

Ono što se krije iza ovog zakona jeste jedan jak razloga, a to je projekat „Čista Srbija“, jedan od najvećih korupcionaških projekata. U Kragujevcu imamo čoveka koji je dobio posao i ima još pet podizvođača. To dovoljno govori koliko se ovaj projekat ugrađuje. Projekat „Čista Srbija“ je urađen na prečac. Traženo je da se u veoma kratkom roku daju planovi za izgradnju nove fekalne kanalizacije, za rekonstrukcije, takođe i za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja.

U ovakvoj atmosferi došlo je do niza grešaka. Došli smo u situaciju da ste uradili mrežu u brojnim ulicama po gradovima, a da ljudi nemaju legalne objekte. Iz tog razloga je jedan od razloga zbog kojeg donosite ovaj zakone jeste zato što gasite požar. Praktično bahato ministarstvo gasi požar. Piroman gasi požar zbog projekta „Čista Srbija“. Hvala.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, građani opštine Ćuprija su dobili više puta obećanje da će biti završen internistički blok u Opštoj bolnici, odnosno da će biti izgrađen. Prvo obećanje je bilo 2016. godine. Od tad do danas je prošlo punih sedam godina. Znači, prvo obećanje 2016. godine, drugo obećanje 2020. godine i citiraću predsednika Vučića: "Krenućemo već u roku od deset dana sa punom obnovom i ogromnim ulaganjima u bolnice u Vranju, Pirotu, Kikindi i Ćupriji. To su ta četiri nova važna mesta u kojima krećemo u izgradnju, obnovu ili renoviranje opštih bolnica". Kao što vidimo, proteklo je tri godine i još uvek nije počela rekonstrukcija odnosno izgradnja internističkog bloka ćuprijske bolnice.

Ovim putem postavljam pitanje za Ministarstvo zdravlja - kada će i da li će otpočeti izgradnja internističkog bloka Opšte bolnice u Ćupriji?

Ponavljam pitanje koje sam i prošlog puta postavio Ministarstvu zdravlja a nisam do danas dobio odgovor - da li će biti rekonstruisana odnosno da li će biti izvršena druga i treća faza opšte bolnice "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci?

Drugo pitanje jeste pitanje za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U kampanji 2022. godine, podsetiću, kada su bili lokalni izbori u Smederevskoj Palanci, obećana je rekonstrukcija svih regionalnih puteva, Palanka- Azanja-Selevac, dužine 20 km, Selevac-Bačinac, dužine 4 km, Palanka-Krnjevo, dužine 13 km, Palanka-Mihajlovac, dužine 13 km, Palanka-Mala Plana, dužine 5 km, Palanka-Rača, dužine 7 km. Ovaj put danas ovako izgleda. Mogu slobodno da kažem da je to jedan od najgorih puteva koje sam ja prošao u poslednjih godinu dana. Da li Palančani i Račani zaslužuju da svakodnevno koriste ovakav put? Pozivam ministra Vesića da prođe ovim putem i da da nalog da se ovaj put pod hitno dovede u neko normalno stanje.

Postavljam takođe pitanje da li su predstavnici lokalne samouprave dali obećanje građanima na osnovu nekog dokumenta koje su dobili od resornog ministarstva i ako jesu, da mi se dostavi, a ako nisu, takođe da se dostavi informacija, pošto je obećanje bilo da će se uraditi 120 km regularnih puteva a kad saberemo sve ove puteve, vidimo da je 62 km puta, od čega je urađeno samo 20 km. Takođe pitam nadležno ministarstvo – da li su zaista u planu rekonstrukcije navedenih putnih pravaca?

Sledeće pitanje je takođe za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a tiče se luke u Smederevu. Stara luka u Smederevu je tik pored pešačke zone, kranovi su takođe iznad pešačke zone, pored dečjeg igrališta. Ta luka radi 24 sata dnevno i buka i prašina koje se šire samim centrom grada ugrožavaju kvalitet građana Smedereva.

Pored toga što ugrožava životnu sredinu, takođe je i veoma opasna, imajući u vidu da se vrlo često prevozi i tečni naftni gas i grad Smederevo je tražio simulaciju od MUP-a, Sektora za vanredne situacije, šta bi se dogodilo u slučaju eksplozije. U slučaju eksplozije samo tri cisterne došlo bi do pogibije 15 ljudi, 75 povređenih, oštećeni brojni objekti kao što su muzej, tvrđava i drugi objekti u okolini.

Podsetiću da grad Smederevo ima novu luku koja je samo na tri kilometra odatle i nalazi se u industrijskoj zoni, znači na adekvatnom mestu. Izvršena je prva faza, druga faza nije izvršena. Pitam nadležno ministarstvo – kada će biti izvršena druga faza, odnosno izgradnja industrijskog koloseka, kako bi se ova luka stavila u pun kapacitet za korišćenje, a stara luka ugasila, koja izuzetno utiče na kvalitet života građana grada Smedereva, a sa druge strane sprečava razvojne šanse Smedereva. Gašenjem stare luke dobili smo marinu, turističku luku i uticali smo na to da se turizam u gradu Smederevu, a i sam razvoj Smedereva poboljša.

Sledeće pitanje postavljam Ministarstvu kulture i Ministarstvu za javna ulaganja – da li Karađorđev dom u Rači treba da izgleda ovako? Karađorđev dom u Rači se nalazi u devastiranom stanju u potpunosti. To je objekat koji je izgrađen 1932. godine. Pitam – kada će i da li će biti obnovljen Karađorđev dom, koji je izuzetno značajan kako za razvoj turizma u Rači, tako i za razvoj turizma u celom regionu Šumadije?

Treće vanredno zasedanje , 06.06.2023.

Poštovani predsedavajući i poštovani građani Srbije, postavljam pitanje zašto se fabrika „Zastava oružje“ uništava i zbog čega skoro šest meseci nije imala direktora? Kod vas je sve prvi put u istoriji, tako je i ovo prvi put i istoriji gde jedna fabrika, koja je jako ozbiljna, bila bez direktora šest meseci.

„Zastava oružje“ je fabrika iz koje je nastala cela industrija grada Kragujevca i od izuzetnog značaja za sam grad Kragujevac i za Republiku Srbiju. „Zastava oružja“ se nalazi u sistemu namenske industrije i bitna je za bezbednost naše države. Frapantno je da nije imala direktora. U godini kada se obeležava 170 godina postojanja ove fabrike ona se suočava sa najvećom krizom u poslednjih 20 godina. „Zastava oružje“ se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i apel zaposlenih je ujedno i vapaj da se ovoj fabrici što pre pomogne i da se preduzmu neke mere pod hitno.

Pokazatelji poslovanja su zaista zabrinjavajući, postavlja se pitanje da li se ova fabrika namerno uvodi u problem i gura u provaliju ili se priprema da se obezvredi, da se privatizuje po što manjoj vrednosti. Neto gubitak ove fabrike u 2022. godini je 554.132.000, u 2021. godini 997.553.000, u 2020. godini 616.520.000, u 2019. godini 1.076.000.000. Ukupan gubitak od kako je na čelu te fabrike došao vaš Mladen Petković, čovek koji je uništio „Krušik“, je tri milijarde 244 miliona 205 hiljade dinara. Gubitak iznad visine kapitala je preko pet milijardi, a ukupne obaveze preko 20 miliona dinara. Doprinosi za zarade zaposlenih se ne plaćaju od decembra meseca.

Apelujem na premijerku, Anu Brnbabić i ministra odbrane Vučevića, da pod hitno reše krizu u ovoj izuzetno značajnoj fabrici, da ne dovode u pitanje opstanak fabrike i egzistenciju 2500 zaposlenih.

Kukavički je da se za stanje u fabrici optužuju zaposleni, što je već učinjeno. Odgovornost je isključivo na vama, vašem direktoru i vašem Nadzornom odboru. Potrebno je da se pod hitno usvoji plan konsolidacije i da se prekine negativan trend poslovanja. Podsetiću da ova fabrika izvozi u preko 40 zemalja.

Postavljam pitanje, Ani Brnabić i ministru Vučeviću, ko je odgovoran za štetu koja je nastala u ovoj fabrici? Takođe, još jedno pitanje, zbog čega „Zastava oružje“ nije imala direktora skoro šest meseci?

Sledeće pitanje, upućujem Ministarstvu zdravlja. Osmoj juna 2020. godine započeta je rekonstrukcija Opšte bolnice „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci, bivši ministar je pompezno ili grandiozno najavio taj projekat, da će se realizovati u tri faze. Do sada je samo odrađena jedna faza, u vrednosti 270 miliona i trenutno je u fazi projektovanje. Vrednost ove investicije najmanje je tri milijarde, a do sada je potrošeno samo nekih 300 i nešto miliona, što predstavlja deset puta manju vrednost.

Kako se ova opšta bolnica nalazi u izuzetno lošem stanju, postavljam pitanje, ministarki zdravlja, da li je nastavak radova na rekonstrukciji Opšte bolnice „Stefan Visoki“ u vašem planu i ako jeste da mi dostaviti plan početka i završetka radova druge i treće faze? Drugo pitanje, da li je Nadzorni odbor utvrdio da su radovi u prvoj fazi izvedeni u skladu sa projektom i da mi dostavite izveštaj o tome? Treće pitanje, da li ste upoznati sa činjenicom da je stanje u ovom objektu alarmantno? Hitno se moraju preduzeti neophodne mere kako bi se stvorio minimalni higijenski, sanitarni uslovi koji već godinama nisu na adekvatnom nivou.

Sledeće pitanje koje postavljam, je pitanje za Ministarstvo kulture i Ministarstvo javnog ulaganja. Dvorana „Šumadija“ u izbornoj kampanji 2020. godine u Kragujevcu je obećana. Videli smo bilbord na kojoj je bio i predsednik Aleksandar Vučić kao garant da će ta investicija realizovati se. Do dana današnjeg nismo otpočeli sa rekonstrukcijom dvorane „Šumadija“. Ako se za nacionalnu koncertnu dvoranu opredeljuje 120 miliona evra, smatramo da je i za grad Kragujevac treba da se opredeli 12 miliona kako bi se rekonstruisala dvorana „Šumadija“ i dvorana „Pionir“. Postavljam pitanje, kada će i da li će biti rekonstruisana gradska dvorana „Šumadija“? Da li je primereno da se kulturni događaji u četvrtom gradu po veličini organizuju u holovima gimnazija i školskim salama?

Sledeće pitanje za ministarku pravde, da li su tačni navodi da su maloletna lica uzrasta od 14 godina koja su na društvenim mrežama veličala ubicu iz Osnovne škole „Ribnikar“ smešena u istim pritvorskim jedinicama sa odraslim licima? Hvala vam.

Imovinska karta

(Kragujevac, 08.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Energetika d.o.o. Kragujevac (Rukovodilac sektora prodaje) Republika Mesečno 113000.00 RSD 15.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37240.00 RSD 01.08.2022 -