BORKO STEFANOVIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Borko Stefanović do sada bio biran za narodnog poslanika tri puta. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u devetom sazivu, od 2012. do 2014, drugi put u narednom desetom sazivu, od 2014. do 2016. godine, i treći put u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U desetom sazivu bio je šef poslaničke grupe Demokratske stranke i član Odbora za spoljne poslove.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao četvrti na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. U 13. sazivu bio je potpredsednik Narodne skupštine. Bio je deo poslaničke grupe PRAVAC EVROPA - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA, predsednik Odbora za spoljne poslove, član Odbora za prava deteta, i zamenik člana Odbora za Kosovo i Metohiju.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao osmi na listi Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Novo lice Srbije), mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu bio je deo poslaničke grupe Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana do 10. aprila 2024, od kada je deo nove poslaničke grupe Stranka slobode i pravde.

BIOGRAFIJA

Rođen 1974. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na novosadskom Pravnom fakultetu 1999. godine. Master rad odbranio 2020. godine na Fakultetu političkih nauka. Trenutno je na doktorskim studijama.

Od 2000. do 2002. bio je pripravnik u advokatskoj kancelariji Fedora Kolesara u Novom Sadu.

U Ministarstvu spoljnih poslova počeo je da radi 2002. godine. Od 2003. do 2007. radio je u Ambasadi Srbije i Crne Gore u Vašingtonu, najpre u zvanju Prvog sekretara za rad sa američkim Kongresom. 2006. godine vanredno je unapređen u zvanje ministar-savetnik u Ambasadi SCG u Vašingtonu, zamenik ambasadora i šef političkog sektora Ambasade.

Od 2007. godine bio je na poziciji šefa kabineta ministra spoljnih poslova i političkog direktora Ministarstva. Krajem 2010. godine imenovan je za šefa državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom.

Bio je portparol Pokrajinskog odbora Građanskog saveza Srbije za Vojvodinu. U Demokratskoj stranci bio je od 2003. godine, bio je sekretar Predsedništva Demokratske stranke i član Glavnog odbora. Demokratsku stranku napustio je 2015. godine.

Na samom kraju 2015. osnovao je Levicu Srbije, a 2018. bio jedan od osnivača Saveza za Srbiju.

Po osnivanju Stranke slobode i pravde postao je njen potpredsednik i zamenik predsednika.
Poslednji put ažurirano: 12.04.2024, 10:54

Osnovne informacije

Statistika

  • 87
  • 15
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Vidite, gospodine predsedavajući, član 103. ste prekršili više puta, nažalost, i tokom izlaganja prethodne govornice ste isto prekršili član 103, a ne govorim o ovim drugim članovima gde se koristi prijava povrede Poslovnika da bi se davala Republika.

Apelujem na vas, na generalnog sekretara, molim vas, iako hodamo, nesumnjivo, različitim stazama, kako ste rekli, to je potpuno nesumnjivo. Znate, ja recimo mislim da je zloupotreba, da je jako važno da se stigmatizuje i obeleži za sva vremena kao vrhunac stida u ovom narodu da neko natera ženu, obolelu od kancera, da ide na mitinge SNS da bi dobila terapiju. Takođe, mislim da je to ozbiljna politička zloupotreba, najozbiljnija na svetu. Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Član 103. je prekršen sa vaše strane. Član 103, zbog toga što ste u više navrata, a naročito sada kod jedne od prethodnih govornica dozvolili ne samo da se priča duže od tri minuta, a predviđeno je dva minuta. Znači, prelazi vam u manir. Mogu da vam objasne da traje dva minuta, ne tri minuta, a naročito za ljude iz vladajuće stranke.

Druga stvar, prekršili ste ovaj član zato što ste ponovo dozvolili predstavnicima vlasti da prijave Poslovnik, a koriste kao priliku da repliciraju. U stvari, čak ne da repliciraju, nego da govore tako šta im padne na pamet. To stalno dozvoljavate neprekidno kršeći Poslovnik ove Skupštine.

Ovo vam, takođe, saopštavam krajnje dobronamerno, sa željom da vi prihvatite ovu sugestiju, zato što ovi ljudi mogu da se jave na repliku kad ih neko prozove ili da drže govor kad imaju reč. Ali, ovo što oni sada rade i što smo ovde čuli, uz niz i uvreda na koje niste reagovali, uz ponovno nazivanje nekoga izdajnikom, fašistima, nacistima, niste reagovali, ponovo niste reagovali. Ponovo niste reagovali. Niste reagovali ni na kolegu za koga mi je žao što više nije sa nama u veličanstvenim protestima građana, nego je sada u toplom zagrljaju SNS.

Morate reagovati. To je dobro za mentalno zdravlje, za moral, za čvrstinu ovog parlamenta. Razumete? Samo zbog toga ja apelujem na vas. Mislim na profesora Albijanića. Prijatno.

Prva sednica (konstitutivna), 18.03.2024.

Hvala gospodine predsedavajući, član 106, član 107. ste prekršili i pokušaću da iskoristim ovo kratko vreme da vama kao predsedavajućem i uglednom profesoru Univerziteta pomognem.

Dakle, gospodine Radenoviću, ne možete dozvoliti poslanicima većine zato što vam se to dopada da govore duže od dva minuta, bez bilo kakve osnove. Ne možete ignorisati po Poslovniku povrede Poslovnika ili replike, čak. Prosto ne možete to raditi. Ako pričate o nekoj slici, slika koju ste stvorili je takva da vi ne dozvoljavate ljudima da po Poslovniku se obrate u Skupštini, po osnovu prava koji im je dao isti taj Poslovnik. Mi smo čuli, gospodine predsedavajući…

Imovinska karta

(Beograd, 08.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 150000.00 RSD 01.08.2022 -

Whoops, looks like something went wrong.