BORISLAV NOVAKOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Borislav Novaković je do sada jednom bio poslanik, u petom sazivu, od 2001. do 2004. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 27. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Narodna stranka. Član je Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

BIOGRAFIJA

Borislav Novaković rođen je 21. oktobra 1964. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu završio u Futogu, Gimnaziju u Bačkoj Palanci. Diplomirao je na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 1995. godine. Od 1996. do 1998. bio je asisent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Katedri za sociologiju.

Radio je kao urednik Univerzitetske tribine „Pro et contra“, u listovima „Gaudeamus“ i „Index“ i urednik edicija „Sociologija religije“ i „Političke filozofije“ u Književnoj zajednici Novog Sada.

Biran je za gradskog odbornika Novog Sada 1992, 1996. i 2000, a u septembru 1999. izabran je za potpredsednika Skupštine grada Novog Sada. Na izborima 2000. izabran je za predsednika Skupštine grada Novog Sada i za poslanika u pokrajinskoj Skupštini. 2004. izabran je za potpredsednika Skupštine Vojvodine. Na izborima 2008. izabran je ponovo za poslanika u pokrajinskoj Skupštini.

Od 2008. do 2011. bio je direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada – Novi Sad.

Od 1990. bio je član Demokratske stranke. Obavljao je funkcije portparola i potpredsednika Gradskog odbora Demokratske stranke Novog Sada, a u više mandata bio je član Glavnog odbora i potpredsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke. Bio je predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Vojvodine.

2017. godine napustio je Demokratsku stranku, a nešto kasnije postao je član Narodne stranke.

Potpredsednik je Narodne stranke i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Novi Sada.
Poslednji put ažurirano: 03.09.2022, 08:35

Osnovne informacije

  • Narodna stranka
  • Novi Sad
  • Novi Sad
  • 21.10.1964.
  • diplomirani sociolog

Statistika

  • 7
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 13.09.2022.

Predsedniče, povređen je član 27. druga alineja, koji kaže – predsednik Narodne skupštine stara se o primeni ovog Poslovnika. Primena Poslovnika je formalno-pravno pitanje jednim delom, a drugim delom je pitanje vašeg stila. Ali, bez obzira koji vam je stil predsedniče, da li ćete biti restriktivni i strogi u primeni Poslovnika, ili ćete biti tolerantni, vaš posao je da uspostavite isti aršin kada su u pitanju predstavnici pozicije i kada su u pitanju predstavnici opozicije. Vi otelovljujete političko jedinstvo ovog parlamenta i morate biti podjednako objektivni i distancirani i u odnosu na poziciju i odnosu na opoziciju. Ni u jednoj vašoj rečenici, pogotovo ne u načinu na koji vodite Narodnu skupštinu ne sme da se oseti vaša stranačka pripadnost. Ne samo da se oseti, nego vidno ste pristrasni i neobjektivni.

U drugom minutu replike bio gospodin Obradović prekinuli ste ga, i on je seo. Gospodin Dačić je govorio preko dva minuta, opomenuli ste ga, ali mu dozvolili tri minuta. Vi imate pravo kao predstavnik Narodne skupštine da prekinete predsednika Republike, koji je ovde došao i maltretira nas onim što uopšte nije tema. Dakle, sve vreme govori o stvarima koje se ne tiču zbog čega smo se ovde sastali, vi mu to tolerišete. Ja vas pozivam da primenite, dakle, član 27. drugu alineju, i da strogo vodite računa o tome ko šta govori. Svi moraju biti u temi i moraju da poštuju vremenski okvir koji im je zadat ovim Poslovnikom. Hvala. Ne insistiram dalje.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Zovem se Borislav Novaković i poslanik sam Narodne stranke u Skupštini.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Pozivam se na član 104.

Na početku kaže – ako se narodni poslanik u svom izlaganju na sednici Narodne skupštine uvredljivo izrazi o narodnom poslaniku itd. Nema nikakve sumnje da se gospodin Jovanov uvredljivo izražavao. Ja ovo koristim kao poslovničko uporište da vam se obratim.

Biću vrlo kratak. Postoji samo jedna osoba u političkoj istoriji Srbije, ali i javnog života koja je u isto vreme bila na dva mesta. To je čovek koji je u jednom danu u Novom Sadu, odnosno Sremskim Karlovcima dao dva ispita, a u isto vreme je bio u Strazburu. On je prvi predsednik SNS i zove se Toma Nikolić. Sram vas bilo.