Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Borislav Novaković

Borislav Novaković

Narodna stranka

Govori

Dakle, član 108. je povređen. O redu na sednici Narodne skupštine, stara se predsednik Narodne skupštine.

Predsedniče, ne stara te se o redu na Skupštini. Dakle, posao nas poslanika je da ove ljude, uključujući i Brankicu Janković, Poverenicu, ohrabrimo da rade stručno, kompetentno, objektivno i nepristrasno svoj posao.

Mi ne možemo da ih ohrabrimo da rade profesionalno i nepristrasno, ako vičemo, ako vređamo.
Ako koristimo to, mi te ljude možemo samo da obeshrabrimo u tome da … (Isključen mikrofon.)
Predsedniče, reč je o članu 108, koji u prvoj alineji kaže sledeće – o radu na sednici Narodne skupštine stara se predsednik Narodne skupštine. Dozvolite da konstatujem da se ne starate o redu. Dakle, u više navrata, citiraću samo dve eklatantne rečenice koje je izgovorio potpredsednik republičke vlade i ministar odbrane, kaže- nisu vas za to birali građani i drži nam predavanje kao predstavnik izvršne vlasti, što je naš posao. Drugo, ništa dobro Srbije niste uradili, opet, kao predstavnik izvršne vlasti, drži predavanje nama ovde u parlamentu.

Vi ste kao predsedavajući, po ovom Poslovniku, na osnovu člana koji sam citirao, dužni da branite integritet ove skupštine. To podrazumeva da predstavnici izvršne vlasti ne mogu tako da se ophode prema predstavnicima parlamenta. To znači, da moraju da govore sa dužnim poštovanjem, da koriste argumente, da govore jezikom struke, i da se ne upuštaju u strančarenje. Ono što smo čuli od potpredsednika Vlade, i ministra odbrane, je uvredljivo i apsolutno ne odgovara odnosu koji moraju imati gosti u ovom parlamentu, u ovom slučaju predstavnici Vlade, odnosno, predstavnici izvršne vlasti koji moraju sa dužnim poštovanjem da se ophode prema poslanicima. Vi ste po Poslovniku dužni da branite integritet ovog parlamenta i integritet svakog poslanika ponaosob. Vi to ne radite, ja vas pozivam da to radite. U danu kada se bude odlučivalo o tome želim da se izjasni Skupština.
Poštovane koleginice, poštovane kolege, ministarka, ovaj član se tiče javnosti i molim vas da obratite pažnju pošto svaki put kada Evropska komisija napiše izveštaj u poglavljima 23. i 24. koji se tiču vladavine prava imamo jednu te istu primedbu koja nije otklonjena i sada vas najdirektnije pitam – zašto nije? To je tzv. curenje informacija. Stotinu puta se dogodilo da ljudi odu u policiju, a da ih sačekaju novinari, sto puta se dogodilo da ono što se prepodne izjavi u policiji, nezavisno od toga da li je to prikupljanje potrebnih informacija u svojstvu građana ili osumnjičenog.

Ono što se prepodne kaže u tužilaštvu, to popodne osvane u „Pinku“, „Informeru“ i ostalim režimskim medijima. Vi jako dobro znate kao pravnica da kada curi informacija, izvršena su dva krivična dela. Prvo je zloupotreba službenog položaja, a drugo je otkrivanje službene tajne.

Pitam vas da li postoji ijedan proces, kada je u pitanju unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova, i sve koje instance koje moraju da brinu o tome da ne dođe do curenja informacija, gde su procesuirani oni koji su dozvolili curenje informacija?

U Izveštaju Evropske komisije stoji da ne postoji nijedan slučaj procesiranja curenja informacija i da permanentno od 2012. godine na ovamo, sve ono što u tužilaštvu se kaže, pre ili kasnije odsedne na naslovnim stranicama tabloida. To je nedopustivo. Tako ne može da se uređuje pravni poredak.

Ja vas pitam sada, najotvorenije i direktno, da li ste procesirali ijedan slučaj kada je procurila informacija? Da li postoji iko ko je kažnjen u policiji, tužilaštvu ko je dozvolio da informacija curi? Vi i ja jako dobro znamo da to nije curenje informacija, to je pokušaj da se izvrši pritisak na te ljude, to je pokušaj da se oni javno blamiraju. Očekujem od vas odgovor.
Poštovane kolege i koleginice, poštovana ministarko, vi ste iskusan pravnik i znate da je ceo društveni život premrežen zakonima i institucijama i zakoni i institucije u svim uređenim društvima uređuju sve bitne tokove.

Plašim se da tako nije ovde. Obratiću vam se, poštujući jednu vašu instrukciju. Rekli ste – ako postoji problem sa kriminalom, onda to nije stvar verbalnih napada i nije stvar političkog nadmudrivanja na konferencijama za novinare ili u parlamentu. Presavijte tabak, napišite krivičnu prijavu pa će policija i tužilaštvo proveriti navode.

Upravo to sada činim. Dakle, podneta je krivična prijava u Novom Sadu po kojoj se ne postupa. Reč je o krivičnoj prijavi protiv Slobodana Milića Bocare, to je čovek koji čini vezu između lokalne vlasti SNS, pre svega Miloša Vučevića i urbanističke i građevinske mafije.

Dakle, Slobodan Milić Bocara, Bocara u kriminalnim krugovima jel da, u Novom Sadu znaju čije sam ime izgovorio, je veza između urbanističke i građevinske mafije i protiv njega je podnesena krivična prijava. On je taj koji menja regulacione planove. On je taj koji sedi sa investitorima.

Dakle, prvo investitori kupe neatraktivnu lokaciju, razgovaraju sa Slobodanom Milićem Bocarom, on razgovara sa Vučevićem, sada sa Đurićem, onda se menja regulacioni plan tako što se diže spratnost, tako što se menja kubatura i nivo izgrađenosti objekta. Tako se, praktično, koruptivno zarađuje. Najviše po tom osnovu zarađuje firma „Galens“ Nebojše Petrića i braće Galić, ali nisu oni jedini. Protiv Slobodana Milića u kriminalnim krugovima poznatijeg kao Bocara je podnesena krivična prijava i po toj krivičnoj prijavi se ne postupa.

Zašto vam pokazujem ovu sliku? Da biste videli Bocaru? Ne, nego zato što sa njegove leve strane je Andrej Vučić, a sa desne Miloš Vučević. Nije on samonikao. Nije on neko ko to samostalno može da uradi, nije on taj koji ima moć da menja regulacione planove i da diluje sa investitorima zahvaljujući vlastitom znanju, autoritetu i kriminalnoj moći. On ima podršku Andreja Vučića i Miloša Vučevića.

Izvolite uzmite u razmatranje krivičnu prijavu koja je podnesena protiv Slobodana Milića Bocare.

Još jedna krivična prijava je podnesena po kojoj se ne postupa. Molio bih vas da kao ministarka za pravosuđe intervenišete i da se postupa po toj krivičnoj prijavi.

Reč je o još jednom novosadskom kriminalcu, Marku Bosancu Bosketu. Podsećam, protiv njega je podnesena krivična prijava i ona trenutno skuplja prašinu u novosadskoj policiji i tužilaštvu. Njega terete za nasilničko ponašanje za šta je pre i osuđivan. Dakle, on je osuđivani kriminalac.

Ono što je još gore, a što nije uzeto u razmatranje, a sada vam predočavam, to je ugovor koji je Marko Bosanac Boske napisao, odnosno sklopio sa EPS-om. To je ugovor kojim on i njegova firma „Montop“ dobia mogućnost da očitava brojila na teritoriji cele Srbije.

Ministarka, ako se raspitate, svuda u Srbiji će vam reći da su računi za električnu energiju preuveličani. Svuda će vam reći da se računi za električnu energiju ne učitavaju pravilno i da po pravilu građani dobijaju uvećane račune za struju. To je zato što ovaj balavac iz Novog Sada, zahvaljujući svojoj vezi, kao što vidite na slici, sa vašim kolegom, ministrom odbrane, Milošem Vučevićem, sa kojim okreće slavsku pogaču ima mogućnost da njegova firma „Montop“ sklopi ugovor sa EPS-om na 100 miliona evra za očitavanje brojila.

Toliko je primedbi na njegov račun, da je krajnje vreme da uzmete u razmatranje ovo. Nisam vam potreban ja da bi policija i tužilaštvo reagovali, dovoljno je da čuju samo priču da bi proverili. Nadam se da je dovoljno kredibilno, kada se nešto čuje i u Narodnoj skupštini. Izvolite, postupajte po ovome.

Zašto se to ne događa? Možda će naredna slika reći. U postupku koji se trenutno vodi protiv Slobodana Malešića, bivšeg načelnika SUP-a, podsetiću da je on drugi po redu načelnik novosadskog SUP-a protiv kog se vodi postupak.

Podsetiću da je taj isti Marko Bosanac Boske stipendirao sina Malešićevog i da je sve vreme imao Malešićevu podršku.

U toj istrazi, Malešić je proveravan i na osnovu kontakata je utvrđeno da je imao komunikaciju sa Stefanovićem, Nebojšom, da je imao komunikaciju sa Milošem Vučevićem i da je imao komunikaciju sa čovekom čiju sliku sada pokazujem, a to je Zvonko Veselinović.

Dakle, pitam vas, da li će biti proširena istraga na Zvonka Veselinovića i Miloša Vučevića, kog Malešić direktno spominje kao aktere kriminalnih radnji u Novom Sadu ili ćete i to zataškati? Ovo je primer kako funkcioniše država.

Dakle, ako imate podršku, ako ste spremni da korumpirate, nećete biti procesuirani. Na ovoj slici je potpuno jasno, jer na ovoj slici Zvonko Veselinović nije sam. On je sa Andrejem Vučićem. Ovo je znak da Zvonko Veselinović sve vreme ima podršku i zaštitu Andreja i Aleksandra Vučića i zato Zvonko Veselinović nikada nije i nikada neće biti procesuiran , iako i u Novom Sadu ima posao, iako i u Novom Sadu njegova firma „Granit peščar“ iz Ljiga ostvaruje posao od 10 miliona evra. Tih 10 miliona evra će biti prebačeno na njegov račun. Za tih 10 miliona evra on će biti bogatiji, a novosadski budžet će biti siromašniji.

Pitam vas, da li ste spremni da reagujete kod svih kriminalnih radnji Zvonka Veselinovića? Vi ste pravnica i ministarka, nije vam nepoznato da je Zvonko Veselinović u sistemu međunarodnih sankcija, da je on na crnoj listi i da međunarodna zajednica zna da on vodi i predstavlja najveću kriminalnu organizovanu grupu u ovom delu Evrope.

Dakle, u inostranstvu znaju da je Zvonko Veselinović vođa najveće organizovane kriminalne grupe u ovom delu Evrope, a vi kao ministarka pravosuđa to očito ne znate i ova država ga toleriše. Ne samo što ga toleriše, ona ga favorizuje i daje mu poslove. Ja kažem da Zvonku Veselinoviću nije mesto u biznisu nego u zatvoru, jer on je kriminalac.

Sada ćete videti, ministarko, pošto ste rekli da očekujete u narednom periodu da se povedu postupci kada je u pitanju organizovani kriminal.

Organizovani kriminal podrazumeva državu, organizovani kriminal podrazumeva da kriminalci imaju podršku u organima vlasti.

Pokazujem vam sliku direktora BIA Aleksandra Vulina koji je bio kod Koluvije, kod Koluvije koji će kasnije biti optužen za proizvodnju marihuane.

(Milenko Jovanov dobacuje.)

Dakle, on je optužen za jednu tonu i 600 kg marihuane, njega je podržavao u to vreme Aleksandar Vulin koji je sada direktor BIA. Znate li šta je organizovani kriminal? Organizovani kriminal je kad Koluviju brani, pogledajte tačno ovu sliku, kako Koluviju brani Vladimir Đukanović. Dakle, Vladimir Đukanović koji je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe koji je član Visokog sudskog pravosuđa, koji odlučuje o sudbini sudija, koji u svakom trenutku zato što je u Visokom veću sudstva može da smeni sudije, da postavi sudije da odlučuje o njihovoj sudbini. Štiti Dijanu Hrkalović i štiti Koluviju.

Te sudije koji sude u slučajevima koji ima advokat Đukanović zastupa svoje klijente znaju da on u svakom trenutku može da opredeli njihovu profesionalnu sudbinu. Znaju da u svakom trenutku može da utiče na njihovu karijeru i moraju, hteli ne hteli, da donose odluke koje su u koristi njegovih klijenata.

Ovo je slika organizovanog kriminala. Počnite da se bavite organizovanim kriminalom, kao u starom Rimu u kom svi putevi vode prema Rimu. Ovde svaka kriminalna afera vodi prema Aleksandru Vučiću.

Gde god zagrebete naiđete na Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić je očito u ovoj državi vođa organizovanog kriminala. On nije predsednik države nego šef mafije i završiće u zatvoru.
Sve od reči do reči što su gledaoci mogli da čuju od predstavnika SNS, izvršne vlasti i iz parlamenta je najobičnija laž. Neću odgovarati na to, ali ću vam reći zbog čega je nervoza.

Nervoza je zbog toga što najbliži saradnik Miloša Vučevića, Slobodan Milić Bocara je registrovao porodičnu firmu „S kapital“ d.o.o. 2013. godine sa početnim kapitalom od 1000 dinara, a sada ima dva naselja. Jedno naselje se zove „Telepska dolina“, a druga naselje se zove „Telepska dolina grande“ i ta dva naselja vrede 50 miliona evra. Dakle, firmu je registrovao 2013. godine i imao je početni kapital 1000 dinara, a sada ima nekretnina u vrednosti od 50 milina evra. Zato su se iznervirali. Nema nikakvog patriotizma u načinu na koji se ponaša Zvonko Veselinović, on ne živi na Kosovu, nego u Novom Sadu i on ne brani srpski narod na Kosovu, nego pljačka Novi Sad i Srbiju i to svi znaju.

Vi ministarka, morali biste da pročitate Monteskjea i „Podelu vlasti“. Posao predstavnika izvršne vlasti, kada dođe u parlament je da se odnosi sa poštovanjem prema poslanicima, jer ste vi ovde gost, mi smo domaćini. Vi se ponašate tako da bih ja vama mogao da kažem sram vas bilo, ali ja to neću učiniti, jer me na to obavezuje džentlmenstvo i elementarno kućno vaspitanje.
Poštovane građanke i poštovani građani Srbije, danas kada razgovaramo o setu medijskih zakona i danas kada razgovaramo o Zakonu o državnim službenicima, samo jednu dimenziju nismo osvetlili, a koja je presudno važna, to je da informacija, i to pravno valjana, stigne do vas.

Nažalost, u ovoj državi se od predstavnika vlasti izriču opomene i izriču rečenice i pretnje koje novinare onemogućuju da budu objektivni, nepristrasni i sve vreme se vrši pritisak na novinare.

Podsećam da je i Evropska komisija u svom izveštaju konstatovala da kada je u pitanju sloboda izražavanja u Srbiji, nije postignut nikakav napredak.

Reći ću vam rečenice koje je izrekao Vladimir Đukanović juče na televiziji Pink, koje predstavljaju direktnu pretnju slobodi novinarstva. Citiram - Čitam naslove, evo čitam Novu S, krenulo je, evo, udarna je vest da se oglasila kosovska policija, i onda citira – nije bilo napada na nas, niti razmene vatre sa Srbima, mediji različito izveštavali o pucnjavi u Zubin Potoku, oni na sve načine pokušavaju da opravdaju albansku stranu, misleći pri tom na portal Nova RS. Ako dođe do sukoba, najveći problem Srbija će imati od ovih luksemburških medija. Apsolutno će se najveća kampanja voditi odavde.

Ovo je otvorena, praktično, ovim rečenicama je otvorena sezona lova na novinare. Ovo je poziv na linč. Ovo je verbalno nasilje, a verbalno nasilje uvek prethodi faktičkom nasilju. Posao nas u politici je da stvorimo okolnosti i uslove u kojima će novinari moći bez opterećenja i bez pritisaka da govore. Mediji, slobodni mediji su kiseonik demokratije. Tamo gde nema slobode medija, nema ni demokratije. Mislim da o tome treba danas da govorimo. Hvala.
Poštovani predsedniče, poštovane koleginice, poštovane kolege, prvo mislim da je zaista sramotno, mi ovde razgovaramo o medijskim zakonima bez prisustva ministra za medije, ne vidim šta je u danu kada Skupština raspravlja o medijskim zakonima važnije za ministra nego da sedi u Skupštini.

Ne vidim šta je važnije za ministarku pravde kada razgovaramo o izboru sudija, šta je u danu kada razgovaramo o izboru sudija važnije za ministarku pravde od toga da sedi u ovom parlamentu i nisam od vas kao predsedavajućeg video nijedan gest kojim branite integritet Skupštine i da bar kažete, ako postoje opravdani razlozi, koji su to zašto oni ne prisustvuju. Zašto? Zato što bi ministarki pravde postavio par pitanja koja ću to učiniti, profesoru pravnog fakulteta i ministru za upravu i lokalnu samoupravu, jer ovde mi ne pričamo samo o izboru sudija i o personalnom kvalitetu tih rešenja, mi pričamo da li u ovom društvu imamo politički ambijent i pravnu kulturu unutar kog policajci, sudije i tužioci mogu da rade objektivno, nepristrasno i primereno ono što su standardi njihove struke.

Kako možemo da govorimo o pravnoj kulturi? Kako možemo da govorimo o političkom ambijentu koji bi te profesionalce orijentisali da postupaju po zakonu, objektivno, nepristrasno i sa distancom, a pogotovo političkom distancom, ako imate bezbroj primera u kojima se vidi da predstavnici vladajuće stranke, a nekada i reprezenti vladajuće stranke u izvršnim organima vlasti se druže i druguju sa kriminalcima.

Dozvolite mi da vam pokažem sliku i zamoliću vas da mi prokomentarišete. Dakle, gospodine Martinoviću, na ovoj slici su Zvonko Veselinović i Andrej Vučić. Pitam vas, kada ovu sliku Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića vide u policiji, kada vide u tužilaštvu, kada vide u sudu, da li činjenica da Andrej Vučić kao brat Aleksandra Vučića i jedan od najuticajnijih ljudi u SNS, ali čovek koji ima i nesumnjiv uticaj na izvršnu vlast, da li tužioci, policajci i sudije su ohrabreni ovim ili su obeshrabreni? Da li je poruka da mogu da sude pošteno i nepristrasno, nezavisno od toga ko se kako zove ili će morati da vode računa, jer je poruka ove slike da je Zvonko Veselinović zaštićena osoba. Poruka ove slike je da ne diraju Zvonka Veselinovića. Poruka ove slike je da onaj ko bude sudio Zvonku Veselinoviću će se zameriti Andreju i Aleksandru Vučiću.

Ja vas pitam, kako tužioci i policajac, a o sudu da ne pričam, jer do suda to nikada neće ni doći, kada vidi ovu sliku, kako da istraži činjenicu da je firma „Granit Peščar“ iz Ljiga popločavala Novi Sad i da će posle popločavanja Novog Sada od strane firme Zvonka Veselinovića „Granit Peščar“ iz Ljiga, Zvonko Veselinović biti bogatiji za deset miliona koliko će ostati manje u novosadskom budžetu. Kako da istraže sve kriminalne radnje firme „Inkop“ koja radi zajedno na Koridoru 11 sa kineskom firmom „Šandong“? Kako da istraže sve nepravilnosti u Betonjerki? Kako da analiziraju pod kojim okolnostima pravnim, ekonomskim i poslovnim je bio moguće da firma „Novi Pazar – put“ od momenta kada je preuzeo Zvonko Veselinović od firme koja je imala dobit 20 miliona, postane firma koja ima dobit od milijardu i 200 miliona?

Pitam vas, kada predsednik države kaže da je kalcit važan i da treba raditi eksploataciju kalcita, a kada u firmu „Belkal Han“ uđe firma koja se zove „Mistik Minerals Kop“ koja je registrovana na istoj adresi gde i firma „Doli Bel“ koja je u vlasništvu Zvonka Veselinovića, čime se uspostavlja direktna poslovna veza između Zvonka Veselinovića i njihovih firmi i mogućnosti i kapaciteta da se eksploatiše kalcit koje je prethodno najavio predsednik države, Aleksandar Vučić. Da li je to nešto što je signal za policajce, tužioce i sudije da postupaju ili je ova slika na kojoj su Zvonko Veselinović i Andrej Vučić poruka da Zvonko Veselinović i njegova imperija poslovna je, nešto što ne smeju da diraju?

Reći ću vam, oni su došli u Novi Sad i Andrej Vučić i Zvonko Veselinović sa jednom jedinom namerom, da pokore Novi Sad, da uspostave kontrolu, torturu, a izazvali su bes, prkos i otpor. Novi Sad se neće smiriti i do poslednjeg ćemo se boriti i nećemo stati dok Zvonko Veselinović i Andrej Vučić ne budu najureni iz Novog Sada. Oni neće moći da ostvare svoje namere u Novom Sadu.

Možda im je namera bila da reketiraju. Namera im je očito bila da uspostave kontrolu i koruptivnu kontrolu nad našim gradom, ja vam poručujem, Andrej Vučić i Zvonko Veselinović neće više moći da rade ono što su radili u Novom Sadu jer već sada onaj krug ljudi koji su slobodni, koji su otresiti, odvažni, kuražni i hrabri neće dozvoliti…(Isključen mikrofon.)
Gospodine Martinoviću, spominjali ste ime nekog poslanika kog ja ne poznajem, ali vi ga očito poznajete. On nije moj koalicioni partner, ali je vaš koalicioni partner.

Od momenta kada ste došli na vlast kosovsku politiku je oblikovao Aleksandar Vučić i kroz Briselski sporazum i sve ono što je naša strana dala, a dala je Gazivode, a dala je međunarodni broj, a dala je mogućnost da se učestvuje u vlasti. Sve to uradio je Aleksandar Vučić. Ali, ja ne pričam o tome.

Pitali ste me za Zvonka Veselinovića, Zvonko Veselinović ne živi na Kosovu, on živi u Novom Sadu i on ne brani srpski narod, nego obrće pare u Srbiji. On ne brani srpski narod, Zvonko Veselinović živi u Novom Sadu i obrće ogromne pare. On je taj koji treba da dobije 10 miliona evra iz budžeta Novog Sada, on je taj koji preko Novog Pazara put treba da obrne milijarde. On je taj koji se sada hvali za istraživanje kalcika. On je taj koji zajedno sa Andrejem Vučićem i Aleksandrom Vučićem reketira po Novom Sadu, reketira po celoj Srbiji, dobija koruptivne poslove i zahvaljujući vama on je od kriminalca postao kontraverzni biznismen.

Mi kažemo da ćemo stati na kraj tome i ja vam obećavam kada su u pitanju Zvonko Veselinović i Andrej Vučić, iako su hteli da pokore Novi Sad, iako su hteli da kontrolišu Novi Sad, izazvali su samo bes, izazvali su ponos, izazvali su inat i Novi Sad se neće smiriti dok ne najuri iz Novog Sada i Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića.
Poštovana potpredsednice, poštovane koleginice i kolege poslanici.

Za razliku od predlagača koji smatra da treba ljudima koji rade u upravi povećati platu za 12,5%, ja sam predložio da to bude za 20%. Nisam to činio iz demagoških razloga, da bih se pokazao, kao neko ko više brine o time ljudima od vas i nisam to učinio da bi se politički nadgornjavao. Učinio sam to, zato što smatram da je to suštinski važno.

Kada u Srbiji kažete da je činovnik ili birokrata, vi želite da ga uvredite, vi želite da kažete da je to čovek koji radi više u svom interesu, nego u opštem interesu i hoćete da kažete da je neljubazan i da je nedovoljno prilježan, kada su u pitanju njegove obaveze. Kada u svetu kažete da je neko dobar činovnik i dobar birokrata, vi ste uputili kompliment, jer ste rekli da je to čovek koji poznaje zakone, propise, da je on objektivan, nepristrasan i da ne radi u svom interesu društva, dakle u opštem interesu.

Supstancijalni deo politike ne činimo mi, političari, mi se u zavisnosti od političke volje građana menjamo na četiri, osam, 12 godina, čuvari znanja i oni o kojima najviše treba da brinemo su ljudi koji rade u upravi i javnim komunalnim preduzećima. To su ljudi koji čuvaju znanje i oni se svake četiri godine pomole Bogu da dođu neki normalni političari, da nemaju višak ideja i da suviše ne eksperimentišu. Zato je vrlo važno da taj deo zaposlenih u upravi, ti profesionalci, ti ljudi koji brinu o opštem interesu, ti ljudi koji čuvaju i državu i društvo svojom profesionalnošću i kompetentnošću, budu nagrađeni, vi ne možete više nigde da motivišete ljude koji odlaze u advokaturu, koji odlaze u privatne firme, koji beže iz uprave i nećemo imati uskoro kvalitetnu upravu, a onda ni državu koja funkcioniše u punom kapacitetu. Hvala.
Šta je suština ovog amandmana? Žao mi je što nije tu ministar, pošto sve vreme ministar Mali primenjuje jedan marifetluk. Naime, on pozicije u budžetu prikazuje sintetički, umesto analitički. On pokaže ukupnu cifru koja će biti utrošena, ali ne pokaže specifikaciju i analitiku kako će biti utrošena ta sredstva.

Daću vam eklatantan primer. Dakle, jedna milijarda, molim gledaoce koji prate ovaj prenos da obrate pažnju, milijardu evra ide za energetiku, odnosno EPS.

Sve vreme nas uveravate da ta milijarda prema EPS-u ide zato što su cene struje depresirane i da je EPS sistemski stavljen u poziciju da beleži gubitke. Nije tačno. EPS beleži gubitke zato što je neracionalno organizovan. Zato što vlasnik pečenjare vodi EPS.

Daću vam tri eklatantna primera. Prvi, firma „Elektroizgradnja Bajna Bašta“ čiji je neformalni vlasnik Zvonko Veselinović prodaje betonske stubove EPS po 300 evra. Te iste stubove prodaje Elektrodistribuciji Crne Gore za 150 evra. Tu se gubi novac. Na tu vrstu korupcije.

Dakle, ovde domaćem EPS prodaje za 300 evra, a Elektrodistribuciji Crne Gore 150.

Drugi primer, 15 miliona evra EPS ide za privatno obezbeđenje. Petnaest miliona evra za privatno obezbeđenje „VIP sekjuriti“. Da li je to normalno?

Sa firmom „Montop“ iz Novog Sada Marka Bosanca, Bosketa, taj EPS je napravio ugovor od 200 miliona evra za očitavanje brojila ne teritoriji Republike Srbije.

Da li je normalno da firma „Montop“ balavca od 28 godina iz Novog Sada ima mogućnost da očitava brojila za 100 miliona evra na teritoriji cele Srbije? Ja mislim da je to sramotno. Zato su nastali gubici.
Poštovane koleginice, poštovane kolege, član 3. potpuno jasno, predložio sam brisanje zato što članom 3. se definišu sredstva koja će biti opredeljena za gradnju nacionalnog stadiona.

Ono što iz ovog budžeta vidimo je da su planirana sredstva definisana u visini od 540 miliona evra. To su planirana za ovu godinu. Ono što ne vidimo koliko će biti sredstava opredeljeno kada budu došli ugovori, a pogotovo ne znamo koja će biti realizacija.

Dakle, jedno su planirana sredstva, drugo su ugovorena sredstva, a treće je realizovano.

U ovom trenutku mi znamo samo da je 540 miliona planiranih sredstava za iduću godinu na osnovu onoga što vidimo i znajući šta je ono što treba da se investira ta investicija će koštati na potezu od 700 do 900 miliona evra. Ja vas sada pitam, kada su u pitanju prioriteti ovog društva, kada je u pitanju ono što građani doživljavaju kao gorući problem da li treba s jedne strane da gradimo nacionalni fudbalski stadion koji će koštati između 700 i 900 miliona evra ili s druge strane, treba da gradimo sve one infrastrukturne i druge objekte koji će podići kvalitet života u Srbiji. A reći ću vam, ako ne budemo gradili nacionalni stadion u vrednosti od 700 do 900 miliona možemo da sagradimo oko milion kvadratnih metara stanova. Dakle, kao je prosečan stan između 40 i 50 kvadrata, to znači da bismo mogli da sagradimo oko 20 hiljada stanova i da ih podelimo talentovanim ljudima u prosveti, nauci, sportu, zdravstvu i da podignemo kvalitet života i nivo motivisanosti tih ljudi da rade, jer u ovom trenutku većina ljudi koja je na budžetu živi u katastrofalnom stanju.

Ako bismo odustali od toga da gradimo nacionalni fudbalski stadion, mogli bismo da sagradimo 10 mostova na Dunavu. Pa ljudi, da li je zaista ekvivalentno s jedne strane imati nacionalni fudbalski stadion u vrednosti od 700 do 900 miliona evra ili graditi 10 mostova na Dunavu. Ako bismo odustali od gradnje nacionalnog fudbalskog stadiona mogli bismo da sagradimo oko šest hiljada vrtića, kao što znate svugde imamo liste čekanja.

Ja dolazim iz Novog Sada i situacija je poražavajuća, kao i u ostalim oblastima. Ali, siguran sam kada je pitanju lista čekanja da taj problem imamo i u drugim sredinama. Kada su u pitanju domovi zdravlja, ako bismo odustali od nacionalnog fudbalskog stadiona, mogli bismo da sagradimo oko 2000 domova zdravlja, pri tom želim da bude sasvim precizan.

Kada govorim od 10 mostova, ja ne mislim onu vrstu mostova koji se gradi u Novom Sadu koji gradi kineska firma tako što dobijamo kineski kredit i tako što oni rade i premer radova i sve ostalo. Dakle, premer radova novosadskog mosta je bio 130 miliona samo dve nedelje pre potpisivanja ugovora da bi na dan potpisivanja ugovora tih 130 miliona evra preraslo u ugovorenih 175,5 miliona evra, postala je koruptivna razlika od 45,5 miliona samo za dve nedelje.

Kada govorim o tome da možemo da sagradimo šest hiljada vrtića, ne mislim na vrtiće kakvi se grade u Novom Sadu koje je gradio Miloš Vučević koji je stajao na čelu gradske uprave. Zadnji vrtić koji je podignut u Novom Sadu je Sajlovu i gradila je firma „Montop“ njegovog ličnog prijatelja i desne ruke najvećeg kriminalca u ovoj državi Zvonka Veselinovića. Taj čovek se zove Marko Bosanac Boske i on nije dobio posao zato što je lični prijatelj Miloša Vučevića i zato što je desna ruka najvećeg kriminalca u ovoj državi Zvonka Veselinovića. Mislim na normalne cene.

Kada bismo odustali od ovoga, mogli bismo da gradimo putnu infrastrukturu stotine kilometara autoputa bi mogli. Naravno, ne tako što će Kinezi raditi, nego tako što će uzimati kao podizvođača firmu „Inkop“ ili Novi Pazar. Put koji je u vlasništvu Zvonka Veselinovića ponovo kažem, najvećeg kriminalca u ovoj državi i čoveka koji ne bi smeo da dobije nijedan dinar iz budžeta, jer je on u sistemu sankcija međunarodne zajednice i njegova imovina i njegove transakcije i firme koje rade ne mogu da posluju ni sa kim u svetu sem u Srbiji u kom je on privilegovan. On koji je najveći kriminalac u ovom delu Evrope, dobija privilegovane poslove i pogoduju mu i nameštaju mu poslove sve lokalne samouprave i republika u državi Srbiji. Ne može biti dobro organizovana država u kojoj sve poslove dobija Zvonko Veselinović a profit deli zajedno sa rođenim bratom Aleksandra Vučića, Andrejem Vučićem. To mora da prestane.
Prvo, možda se tada niste bavili politikom, ali ako pogledate dokumentaciju iz vremena kada sam bio gradonačelnik Novog Sada mogli biste da uočite da sam peti dan svog mandata otvorio Varadinski mosta, koji su zajedno gradili Republika, pokrajina i grad. Moram priznati, ogromna je podrška bila u tom trenutku Republike, ali i Republika i pokrajina i grad solidarno su gradili Varadinski most i kao gradonačelnik imao sam čas da ga otvorim.

Ako pogledate pažljivo dokumentaciju, primetićete da sam u prisustvu Krisa Patena i tadašnjeg potpredsednika Savezne vlade, Miroljuba Labusa, potpisao ugovor o Mostu slobode i Most slobode je ugledao svetlost dana i obnovljen je zahvaljujući i mom potpisu i mom angažmanu.

Sada ću vam reči šta ste preskočili. Dakle, ja sam govorio šta sve može da se uradi ukoliko odustanemo od nacionalnog fudbalskog stadiona. Dakle, vi ne sporite da firma „Granit peščar“ Zvonka Veselinovića gradi u Novom Sadu. Vi ne sporite i ne možete da mi replicirate kada je u pitanju činjenica da je Zvonko Veselinović označen kao najveći kriminalac u ovom delu Evrope, citiram - koji uz znatno korumpiranje bezbednosnih struktura Srbije i Kosova se bavi ilegalnom trgovinom robe, oružja, narkotika. Da li treba gora optužba od te?

Vi niste osporili da je vrtić na Sajlovu gradila firma „Montop“ Marka Bosanca Bosketa, koji je osuđivani kriminalac, koji je vaš lični prijatelj i koji je intimus sa Zvonkom Veselinovićem i Andrejom Vučićem i da novac koruptivno odlazi i solidarno Andriji Vučiću i Zvonku Veselinoviću. Vi niste osporili da Novi Pazar put…

(Predsednik: Obratite malo pažnju na ono što izgovarate u ovoj sali.)

…i takođe put „Inkop“ firme Zvonka Veselinovića rade autoputeve u Srbiji. Dakle, taj čovek koji je u sistemu međunarodnih sankcija ne bi smeo da dobije nijedan dinar iz budžeta. Sve ste to prećutali, a bavili ste se lažima. Sve što ste rekli gola je laž. Hvala.
Prvo, oko obrazovanja, malo je netipično da pokušavate da se narugate.

Tačno je, diplomirao sam na nastavnoj grupi za marksizam, potom sam diplomirao na nastavnoj grupi za sociologiju, potom sam odbranio magistarski rad na Fakultetu političkih nauka, iz domena sociologije religije. To je moje obrazovanje. Bilo bi dobro da vi kažete zašto ste posle osnovne škole išli u gimnaziju, ne u Novi Sad, nego u Bački Petrovac, na primer. Jer, pretpostavljam da je prosek ocena iz osnovne škole bio takav da vam nije omogućavao da upišete ni jednu gimnaziju u Novom Sadu. Ali, to je sada vaš problem.

Ono što je zaista poražavajuće, vi kao advokat i diplomirani pravnik, čoveku koji je dva puta okončao svoj postupak tako što je dokazao nevinost, sada pričate da je kriv. Ja sa vama o tome neću polemisati. To su bila dva montirana politička procesa koji je protiv mene vodio Aleksandar Vučić i s njim ću to raščistiti, pre ili kasnije. Vi niste adresa za to. A to zna i Vučić.

Kada je u pitanju Novi Sad, ja sam vam rekao i niste osporili, da li Zvonko Veselinović i njegova firma „Granit peščar“ iz Ljiga dobija posao u visini od 10 miliona evra da poploča ceo Novi Sad? Odgovorite na to pitanje sasvim decidirano. Da li je vaš lični prijatelj Marko Bosanac Boske iz firme „Montop“ dobio mogućnost da gradi vrtić na Salajci i da li sva javna komunalna preduzeća angažuju Marka Bosanca Bosketa, osuđivanog kriminalca i pri tom ne angažuju nikog drugog jer je on privilegovan i kada se on javi na tendere ima samo jedna ponuda, ponuda Marka Bosanca Bosketa, jel ostali u Novom Sadu ne smeju da konkurišu, zato što je on vaš lični prijatelj i desna ruka Zvonka Veselinovića, koji je najveći kriminalac u ovom delu Evrope? Šta je tu sporno? Nije nikakva hrabrost to reći. Ja to govorim zato što je to istina i činjenica i nemam razloga bilo čega da se bojim.

Ja bih se bojao da govorim laži i neistine. Ovako, nemam čega da se bojim. Samo toliko.
Imam samo jedno pitanje za ministra Malog.

Dakle, u ovom rebalansu u članu 8. razdeo 16. predviđena je pozicija izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima. Voleo bih da mi kažete u čemu se ogleda značaj ove investicije. Reč je o tome da ćemo u naredne dve tri godine za nacionalni fudbalski stadion iz budžeta Srbije izdvojiti oko 350 miliona evra. To nije malo novca. Ukoliko ne bi gradili nacionalni fudbalski stadion, mnoge pametne investicije bi mogli realizovati širom Srbije za 350 miliona evra. Daću vam samo kao primer, kada je u pitanju most preko Dunava kod mesta Beške, on je koštao 65 miliona evra. Znači, ako bi smo se odrekli ove investicije, mogli bismo na Dunavu graditi pet mostova.

Za trista pedeset miliona evra mogli bismo sagraditi 400.000 kvadrata koje gradi država. To znači 9.000 stanova prosečne veličine 45 kvadrata. Ukoliko bismo gradili vrtiće u zavisnosti od naravno kapaciteta od 200 do 250 kvadrata, mogli bismo da uradimo 2.000 vrtića.

Zadnja statistika koju sam gledao kada je u pitanju dom zdravlja u Inđiji u koji je uloženo 500 miliona. Ako bismo obnavljali, dograđivali domove zdravlja, između 600 i 700 domova zdravlja za ovaj iznos bismo mogli da realizujemo.

Ja vas pitam – šta vas motiviše da gradite nacionalni fudbalski stadion za 350 miliona, a ne da tih 350 miliona upotrebite za neke druge investicije koje su nam takođe značajne i važne? Hvala.