ĐORĐE STANKOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Đorđe Stanković prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 37. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Narodna stranka. Član je Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

BIOGRAFIJA

Rođen u Nišu 22. aprila.1989. U Nišu je završio osnovnu školu i srednju školu, a 2008 upisao Građevinsko-Arhitektonski fakultet na kom je završio osnovne i master studije.

2014. godine, posle završenih studija, počeo je da radi u nemačkoj firmi u Beogradu na poziciji koordinatora gradnje, i na tom mestu je ostao 3 godine.

Nakon toga osnovao je svoju firmu u Nišu, koja se bavi nekretninama i projektovanjem i radi do dan danas.

Potpredsednik je Narodne stranke, i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu.
Poslednji put ažurirano: 03.09.2022, 08:38

Osnovne informacije

  • Narodna stranka
  • Niš
  • 22.04.1989.
  • arhitekta

Statistika

  • 11
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Hvala, predsedniče.

Pozdrav svim poslanicima i ministru koji je trenutno prisutan u sali.

Za početak bih samo istakao da mi je žao, takođe, što ministar Vesić nije prisutan. Ja sam mu postavio neka pitanja. On je uglavnom jako vešt kada odgovara i to jako lepo ispriča u neku istorijsku priču, ali nažalost, ništa nije rekao o firmi „Bauvezen“ i o tome ko su stvarni vlasnici te firme, a, naravno, to je jako važno da znamo, obzirom da je tužiteljka Bojana Savović smenjena sa funkcije zbog toga što je otkrila određene nepravilnosti vezano za firmu „Bauvezen“. Naravno, cela ova afera je važna iz razloga što bi trebalo da se preispitaju svi poslovi firme „Bauvezen“ poslednjih deset godina.

To nije tema o kojoj sam danas hteo da pričam. Nama se obratilo udruženje, nama kao narodnim poslanicima Narodne stranke, meni i gospodinu Miroslavu Aleksiću, Udruženje „Zaštitnik“. Udruženje okuplja privrednike koji imaju radnje, kafiće, restorane i oni imaju jednu dobru inicijativu, a to je da se kroz metode represije koje ova vlast ima prema tim istim preduzetnicima, gde se vrlo često zbog nekih banalnih stvari zatvaraju radnje ljudima na 15 ili više dana, čak je moguće i do 90 dana, stvaraju se veliki problemi u poslovanju. To je bilo dosta izraženo u koroni ali se nastavilo i posle korone. Mi imamo sada situaciju da se bukvalno svaki privrednik za 30 ili 100 dinara viška u kasi zatvara i to, naravno, bukvalno osakati te male privrednike koji su u suštini, opet da kažem, glavna grana razvoja našeg društva.

Ono što je, u stvari, najveći problem jeste što ne važi zakon za sve isto. Za one firme koje su u vlasništvu SNS-a to ne važi. Evo, to se videlo sada u Nišu, kada se u jednom restoranu desilo trovanje salmonelom, 38 ljudi je otrovano i taj restoran nije trpeo nikakve posledice.

Tako da, molim da se zakon primenjuje na sve, ali da se ova represivna metoda umanji i da, na kraju krajeva, smatram da će kroz jednu inicijativu, koju ćemo podneti i Odboru za finansije, odnosno budžetska pitanja i finansije, a i na kraju krajeva, potruditi se da imamo što više poslaničkih klubova sa istom tom inicijativom, jednostavno, da tu inicijativu podnesemo i da se te represivne metode ukinu, kako bismo, naravno, mogli da omogućimo privrednicima da rade svoj posao.

Novčane kazne su u redu, ali ovakav način kažnjavanja može da prouzrokuje trajne posledice po sve one koji žele da budu privatnici, a to ja smatram da je najzdravija stvar koja postoji u ovom društvu. Hvala.

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Hvala puno predsedniče.

Hvala puno svim ministrima koji su u sali i kolegama poslanicima.

Žao mi je što nije trenutno u sali ministar Vesić. Ja sam u suštini hteo njemu da postavim par pitanja, ali postaviću ih, pa se nadam se on doći malo kasnije.

Dakle, meni je važno jer bih voleo da pričam danas o korupciji i konkretno o firmi „Bauvezen“. Firma „Bauvezen“ je uradila puno infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i to svuda, od Novog Sada do Niša i ostalih gradova. Konkretno, kovid bolnice uradila je i u Kruševcu i u Zemunu i u Novom Sadu, infrastrukturu Železnica Srbije, trg u Leskovcu, prugu Prokuplje, Kuršumlija i ono što je meni dosta važno uradila je i trg u Nišu koji je naravno višestruko pretplaćen. Plaćen je čak 500 miliona dinara, a ono što je problem jeste da je očajno urađen, da je bez rasvete i da je nedovršen. Znači, 30% trga nije završeno.

Problem sa celom tom pričom jeste što je u stari firma „Bauvezen“ sada u blokadi, odnosno već je i u stečaju, a njeni predstavnici su sada uhapšeni i sada imamo situaciju da je na kraju krajeva i tužiteljka koja je na neki način dala instrukcije za hapšenje svih tih ljudi, koji su naravno u ovoj situaciji i uhapšeni zbog nekih koruptivnih radnji u EPS, ona je jednostavno sada bukvalno smenjena sa te funkcije, a mi ovde imamo očigledne dokaze da je „Bauvezen“ umešana u korupciju u celoj zemlji.

Ova, da kažem, jedna od poštenijih tužitelji, Bojana Savović bi možda trebala da pretraži i sve ove slučajeve koje sam ja sada pomenuo. Znači, od Novog Sada do Kruševca, Niša itd. Verovatno bi i tu našla određene probleme.

Meni je bilo važno sve ovo da pitam i ministra Vesića obzirom da svi putevi kada pitam vezano za firmu „Bauvizen“ vode ka njemu. Da li je to uopšte njegova firma ili firma njegovih prijatelja obzirom da i Dušan Polić koji je u kontaktu sa ovom firmom je i njegov prijatelj?

Meni je važno da celu ovu temu možda razjasnimo kako bismo imali jasnu sliku u kom pravcu idemo. Očigledno je da će sve ove teme da se otkrivaju tek kada bude došlo do promene vlasti. Ono što jeste činjenica da je ovo bio jedini infrastrukturni projekat u Nišu, ta rekonstrukcija trga. Ona je očigledno rađena loše i to je eto njihov spomenik za ovih 10 godina. Imali smo različite namesnike u Nišu, od Radomira Nikolića, Bajagića, sada je Nebojša Stefanović tu, a sada imamo i mog kolegu koji nije prisutan u sali Dalibora Šćekića, poslanika SNS koji u suštini je trenutno odgovoran za održavanje unutarstranačkih izbora u Niš. On je verovatno odsutan baš zbog toga.

Meni je žao što nije tu, jer u suštini mislim da brodu koji tone nema spasa. Mislim da je došao kraj. Drago mi je što sam imao priliku da kažem sve ovo, ali mi je žao što nije tu gospodin Vesić, jer bi Vesiću takođe poručio da bi možda trebao da bude u sledećem nekom životu, pošto ne verujem da će imati sledeću priliku da bude ministar kulture. Dosta voli istoriju, ali mislim da mu infrastruktura definitivno nije jača strana. Hvala puno.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Poštovane kolege poslanici, poštovana ministarka, imao bih samo jedan predlog za vas. Ja mislim da bi možda trebalo da razmislimo da sudije i tužioci ne budu pod istim krovom. Jednostavno, dovodi se u neravnopravan položaj, da kažem, neko ko je okrivljeni u odnosu na činjenicu da su tužioci pod istim krovom. U nekoj perspektivi bi trebali da razmislimo da ne samo u većim gradovima, nego bukvalno u svim gradovima budu te stvari odvojene, kako bismo na neki način imali ravnopravniji položaj.

Sa druge strane, kao neko ko je arhitekta, kao neko ko želi da svi sudovi budu u što boljem stanju, renovirani itd, u Nišu se konkretno pravi nova zgrada suda i mislim da se to ne radi dovoljno brzo. Već godinama je u nekoj vrsti rekonstrukcije i možda da apelujem, sa vašom inicijativom, da se to što pre uradi, jer i ja, nažalost, imam nekoliko suđenja aktivnih, niti je moguće parkirati auto, niti je moguće ući u sud, a da ne pričam kako je to ljudima koji dolaze u neke posete zvanične itd. Hvala puno.

Imovinska karta

(Niš, 01.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 01.08.2022 -