NIKOLA DRAGIĆEVIĆ

Srpska stranka Zavetnici

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nikola Dragićević prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao četvrti na listi MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - Srpska stranka Zavetnici, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenik je predsednika poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici. Član je Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i zamenik člana Odbora za Kosovo i Metohiju, Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za kulturu i informisanje. Takođe, član je Delegacije u Interparlamentarnoj uniji.

BIOGRAFIJA

Rođen 1994. godine, živi u Beogradu. Po zanimanju je apsolvent političkih nauka.

Član je Predsedništva Srpske stranke Zavetnici.
Poslednji put ažurirano: 12.02.2023, 19:43

Osnovne informacije

  • Srpska stranka Zavetnici
  • Beograd
  • 1994
  • Aposolvent političkih nauka

Statistika

  • 50
  • 4
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Poštovane kolege, približili smo se kraju diskusije po tački dnevnog reda koja se tiče izveštaja o radu REM-a. Smatram da je ovaj Izveštaj bio odlična prilika da narodni poslanici u Narodnoj skupštini govore, ne samo o konkretnim delovima i o činjenicama koje se nalaze u ovom izveštaju, već o celokupnoj situaciji u srpskim medijima. Umesto toga ovako važnu temu uspeli smo da svedemo na međusobna prepucavanja, podelivši se u dva tabora - na one koji podržavaju "Pink" i one koji podržavaju N1.

Koliko je ova tema važna za vas predstavnike vladajućeg režima pokazali ste time što ste za izvestioca Odbora za kulturu i informisanje ovlastili, ni manje ni više, Nebojšu Bekareca. Danima tražite od nas da se držimo dnevnog reda. Sa kim ja treba da polemišem o Izveštaju o radu Regulatornog tela za elektronske medije? Sa vama, gospodine Orliću ili sa Nebojšom Bakarecem, onim koji u slobodno vreme uređuje naslovnice dnevnog lista "Informer"?

Kada smo inicirali sazivanje ove sednice sa ovim i ovakvim dnevnim redom, nadali smo se jednoj argumentovanoj i civilizovanoj raspravi. Umesto toga, vi ste, gospodo, ovu tačku dnevnog reda uspeli da do kraja obesmislite međusobnim prepucavanjem i pričamo o tome kod je bacio prvi kamen. Ovu diskusiju sveli ste na priču o "Pinku" i o N1, na priču o opozicionim i režimskim medijima. Da, vi, prvenstveno vi zato što vi kao vlast snosite mnogo veću odgovornost od nas.

Za razliku od velike većine vas, ja ovde nisam stipendista ni "Pinka", a ni N1. Ja sam predstavnik Srpske stranke Zavetnici, jedne državotvorne i odgovorne političke organizacije koja nikada nije bila deo niti ove vlasti, niti bilo koje prethodne, a nikada nije bila deo ovog trulog sistema, stranke koja ne duguje nikome ništa.

Za razliku od svih vas ovde, ja nemam obavezu da branim interese niti jedne, niti druge strane. Ako hoćete moje iskreno mišljenje, ja verujem da između te dve zaraćene strane i ne postoje mnogo velike razlike.

U prilog ovome što govorim ide činjenica da ni jedan, ni drugi medij o kojima danas raspravljamo ovde o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, a to je pitanje Kosova i Metohije, gde se ovih dana sprovodi poslednja faza okupacije severa naše južne srpske pokrajine, ne izveštavaju na objektivan i odgovoran način, ni jedni, ni drugi.

U momentima kada je neophodno da se glas državotvorne opozicije čuje jače nego ikada, vrata tih televizija zatvorene su za predstavnike Srpske stranke Zavetnici. Ne samo vrata tih medija, nego i vrata ove Narodne skupštine.

Želim da podsetim vas, predsedavajući, kao i sve svoje kolege, ali i građane Srbije, da smo pre više od mesec dana dobili vaše obećanje da ćemo imati prilike da učestvujemo u jednoj posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji. Smatram da je sada vreme za tu i takvu sednicu i pozivam vas da održite obećanje koje ste dali pre mesec dana.

Pošto ste već, gospodo, temu ove sednice sveli na prepucavanje i priču o tome koja je televizija slobodnija, evo onda prilike svima da nam objasnite, da nam kažete koliko puta u poslednjih godinu dana su predstavnici Srpske stranke Zavetnici imali prilike da gostuju na televizijama koje tako grčevito branite. Imate priliku da nam objasnite koliko puta, samo ovog meseca, su kvazianalitičari opšte prakse, oni koji spavaju u televizijskim studijima raznih televizija sa nacionalnom frekvencijom i bave se svim mogućim temama, od kovida, rata u Ukrajini, Kosova i Metohije, vremenske prognoze, u svojim bajnim opširnim analizama imali priliku da napadnu Srpsku stranku Zavetnici.

Takođe, imate priliku da nam objasnite i kako je poslednji Šešeljev samuraj Nemanja Šarović, perjanica velikosrpske politike, kako ti mediji prozapadni vole da ga nazovu, postao od državnog neprijatelja glavna zvezda prozapadnih medija. Ovih dana se sponzorišu njegovi intervjui, poziva se po nekoliko puta u televizijske emisije, a samo da bi napadao Srpsku stranku Zavetnici i državotvornu opoziciju. To vam je, gospodo, stanje u srpskim medijima, upravo to. U danu kada je počela skupštinska rasprava o REM-u, taj isti REM je dodelio televiziji "Informer" dozvolu za emitovanje televizijskog programa, istom onom "Informeru" koji je na svojim stranicama objavljivao intervjue sa višestrukim osuđivanim silovateljem, koji je na svojim naslovnicama nekoliko desetina puta plašio građane Republike Srbije pričama o izmišljenim atentatima na državne funkcionere, širio paniku itd.

Zato vam je, gospodo, važno da ovu raspravu obesmislite, da je banalizujete i da je pretvorite u poligon za najniža politikanska prepucavanja i tu vam se, gospodo, završava svaka priča i o REM-u i o medijima. Laku noć.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovane kolege, spletom srećnih ili nesrećnih okolnosti imam priliku da vam se obratim na samom kraju ove diskusije. Sa pažnjom sam u ovih prethodnih pet dana slušao sva izlaganja i moram iskreno da vam kažem da mi je žao što su građani Republike Srbije imali priliku da svedoče jednoj ovakvoj raspravi.

Dugo sam razmišljao o tome na koji način da koncipiran današnje izlaganje s obzirom na ozbiljnost teme i na činjenicu da toliko toga može i mora da se kaže.

Uvažena predsednice Vlade, pre neki dan ste izneli niz kritika povodom izlaganja jednog mog kolege predstavnika državotvorne opozicije. Posle njegovog, a daću sebi za pravo da kažem, odgovornog i trezvenog izlaganja, koje je u potpunosti bilo lišeno bilo kakve politikanske retorike, posle jednog, doduše kritičkog izlaganja u kom smatram da vas ni na koji način nije uvredio ni vas, ni bilo koga od vaših kolega, optužili ste ga da vam se obraća sa medijskih visina, sa Olimpa. Rekli ste tada, da ne ubacujemo i stručnjake, citiram vas – u to blato u kome se svaki dan valjamo. Pitam vas, da li je to ideja kako treba da radimo i kako treba da funkcionišemo?

Da se valjamo u blatu, to ste danas ponovili još jedanput. Da, plivamo u koritu, šta treba da radimo. Da se ponašamo kao šakali, hijene, bez vaspitanja, bez poštovanja, bez dostojanstva. Duboko verujem da je problem ovog društva to što ga njegove političke elite vuku na dno, a na dnu vlada anarhija, beščašće i haos. Na dnu nema kodeksa, nema reda, nema poštovanja. Hoću da vam kažem da mi na to ne pristajemo i da mi u tom blatu ne želimo da se valjamo. U predstavnicima Srpske stranke Zavetnici nikada nećete imati saučesnike u tome. Pet dana sedimo ovde i raspravljamo o svemu osim o onome što treba da bude tema ove sednice.

Nekoliko desetina puta tražili ste od nas predstavnika opozicije da osudimo izjave Jove Bakića i Milovana Brkića. Od nekoliko stotina hiljada građana Republike Srbije koji su na ulice grada Beograda izašli mirno i dostojanstveno da na takav način odaju i pokažu empatiju i saosećanje prema porodicama žrtava, koji na ulicu nisu izašli niti zbog jedne političke partije, ja u to duboko verujem, niti zbog jedne političke ideologije, vi ste uspeli da izvučete izjave dva, po meni, potpuno marginalna lica.

Njihovi stavovi ni na koji način, ponavljam, u to duboko verujem, ne oslikavaju mišljenje i osećanja većinskog dela onih ljudi koji su bili na ulicama toga dana. I to je u redu i to je vaše pravo. Možda nije pošteno, možda nije moralno, ali nije ništa na šta već nismo navikli sa vaše strane. Ja nemam nikakav problem da osudim te i takve izjave, ne da se od njih ogradim, već da ih javno i nedvosmisleno osudim.

Želim da vas pitam jednu stvar. Ne sećam se da ste osudili, a vi ćete me sigurno ispraviti ako grešim, kada su vaše partijske kolege vodili jednu prljavu kampanju i hajku protiv predsednice stranke koju ja predstavljam, jednoj budućoj majci, jednoj dami u blagoslovenom stanju kačili ste albansku kapu na glavu, crtali joj metu na čelu i onda te plakate lepili po kući njene porodice. Ne sećam se da ste to osudili. Ali, danas ste ovde i imate priliku da to uradite.

S druge strane, sećam se da je jedan potpredsednik Vlade, Vlade kojoj ste vi predsednik, ministar odbrane, takvu hajku nazvao, citiram: „političkim koloritom“. Rekao je tada - meni nije problem plakat, mnogo gore stvari su viđene i rađene. Ne mislim da će ikome pasti kosa sa glave.

Ako ste ovu sednicu već obesmislili na ovaj način i pretvorili je u priču o političkom nasilju, a to nije nebitna tema, ali treba da bude tema neke druge sednice, onda budite dostojni, budite pošteni, pa osudite i nasilje koje dolazi sa vaše strane.

Srpska stranka Zavetnici upozoravala je da će se ova sednica pretvoriti u priču o mitinzima i o kontramitinzima. Zato smo i tada insistirali da pre bilo kakvih javnih okupljanja, protesta, mitinga i kontramitinga održimo sednicu Narodne skupštine, na kojoj ćemo hladne glave, racionalno, ako je moguće bez preteranih emocija, razgovarati o uzrocima koji su doveli do ove tragedije i o onome što treba da budu rešenja da kao društvo izađemo iz situacije u kojoj se nalazimo.

Zato smo pre održavanja bilo kog protesta, u ponedeljak 8. maja, održali u ovoj Narodnoj skupštini, najvišem zakonodavnom domu, konferenciju za štampu, ne preko neke televizije, ne u stranačkim prostorijama, nego ovde u Narodnoj skupštini. Na toj konferenciji za štampu smo predloži konkretne mere iz sfere prosvete, bezbednosti itd. Smatram da smo time pokazali veliku dozu odgovornosti i spremnost da konstruktivno razgovaramo o rešenjima. O tim konkretnim predlozima i rešenjima verujem da će biti priče da u narednim danima govorima više, ja i moje kolege. U principu, to rešenje jeste jednostavno.

Našem društvu je, gospodo, u situaciji u kojoj se nalazimo, pre svega, potrebno jedinstvo, potreban nam je povratak tradicionalnim i moralnim vrednostima i potreban nam je povratak sebi i Bogu.

Zato želim da iskoristim ovu priliku da vas sve i vas moje kolege i građane, kako grada Beograda, tako i Republike Srbije, pozovem da se danas 25. maja, na Spasovdan,, okupimo tamo gde su se okupljali naši preci vekovima unazad, da se okupimo na Spasovdanskoj litiji i da iza moštiju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića pokažemo jedan dostojanstven i moralni lik našeg naroda, za koji smatram da nam je u ovom trenutku preko potreban. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

U skladu sa članom 287. Poslovnika o radu Narodne skupštine, iskoristiću mogućnost da od Vlade Republike Srbije zatražim sledeća obaveštenja.

Pre svega od Ministarstva odbrane da objasni da li je i na bilo koji način reagovalo povodom početka NATO vežbi „Defender Europe“ koja se ovih dana održava na teritoriji Kosova i Metohije? Da li je bilo koja od zemalja učesnica tražila saglasnost Republike Srbije za razmeštanje svojih trupa na teritoriji Kosova i Metohije, s obzirom da je, po važećem Ustavu Republike Srbije i po važećoj Rezoluciji 1244 koju je doneo Savet bezbednosti UN, Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije?

Želim da naglasim da je duboko zabrinjavajuća izjava ambasadora SAD u Prištini koji kaže da je svrha ove vojne vežbe da se pokaže spremnost da je američka vojska voljna i spremna da iskrca svoju opremu i svoje trupe na teritoriji Kosova i Metohije u nameri da podrži svoje saveznike. Da li ovu izjavu možemo da tumačimo kao još jednu pretnju ambasadora upućenu Republici Srbiji i da li on na taj način najavljuje neke sukobe?

Ako imamo u vidu da je bezbednosna situacija u našoj južnoj pokrajini veoma napeta i da imamo najavu Kurtijevih gradonačelnika da će do kraja ovog meseca nasilno preuzeti prostorije na teritoriji severa Kosova i Metohije u one četiri severne srpske opštine, opravdano se postavlja pitanje - da li je izjava ambasadora Amerike upućena Srbiji sa ciljem da je zaplaši i odvrati od toga da zaštiti svoje državne i nacionalne interese i da zaštiti srpski narod pred nekim novim eventualnim pogromima? Da li je ovim povodom upućen makar diplomatski protest ambasadi SAD ili bilo kojoj drugoj državi koja je uputila svoje trupe na ove vojne vežbe? Da li je ćutanje naše države još jedan vid implementacije onog francusko-nemačkog ultimatuma?

Moje drugo pitanje upućujem Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i tražim odgovor - zbog čega zaposlena lica koja su osobe sa invaliditetom nemaju pravo na uvećanje broja dan godišnjeg odmora na osnovu potvrde o statusu invalida?

Naime, važeći Zakon o radu to trenutno ne predviđa, dok mnogi poslodavci svojim opštim aktima i ugovorima o radu trenutno ne predviđaju da se broj godišnjih dana odmora može uvećati po tom pitanju. Opet sa druge strane veliki broj poslodavaca u svojim opštim aktima i ugovorima o radu predviđa da se broj dana godišnjeg odmora može uvećati na osnovu radnog iskustva, to u principu znači više slobodnih dana za one zaposlene koji imaju duži radni staž, na osnovu složenosti poslova znači više slobodnih dana za lica koja imaju višu stručnu spremu itd. ili posebnih uslova o radu, a to se odnosi na ona lica koja obavljaju posao na terenu i neke druge vrste specifičnih poslova, ali ovi opšti akti, ugovori o radu ne nalaze za shodno da invaliditet treba uzeti u obzir kod određivanja broja dana za godišnji odmor.

Na ovakvim stvarima pokazali bi kao društvo, pre svega, humanost. Ovde se radi o ljudima čije zdravstveno stanje zahteva više dana odmora za lečenje i oporavak u odnosu na one osobe koje nemaju problem sa invaliditetom. U mnogim evropskim i svetskim zemljama ovo pitanje je jasno regulisano zakonom i neverovatno je da Republika Srbija to još uvek nije učinila, već da je to prepustila dobroj volji poslodavaca.

Na kraju, sledeće pitanje upućujem Ministarstvu zdravlja, zanima me zbog čega se sa tim naknadama, sa tim uplatama koje Republički fond za zdravstveno osiguranje isplaćuje licima koja su na bolovanju dužem od 30 dana kasni i po nekoliko meseci. Ovaj problem je prisutan već dugi niz godina i čini mi se da se ne radi ništa na njegovom rešavanju. U pitanju su naknade koje se isplaćuju osobama koje su teško bolesne, koje su povređene. To su osobe koje su u drugom stanju, znači trudnice, kojima su ti prihodi često jedini izvor prihoda. Da li se iko pita kako ti ljudi žive dok očekuju platu? Zbog toga u ime Srpske stranke Zavetnici tražimo odgovor. Koji je razlog za ovakvu praksu kašnjenja i neredovnog isplaćivanja sredstava? Insistiram da se što pre nađe rešenje kako bi se takve uplate izvršavale bez kašnjenja. Zahvaljujem.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Zahvaljujem, predsedavajući.

U skladu sa članom 287. Poslovnika o radu Narodne skupštine, iskoristiću mogućnost da od Vlade Republike Srbije zatražim sledeća obaveštenja.

Pre svega od Ministarstva odbrane da objasni da li je i na bilo koji način reagovalo povodom početka NATO vežbi „Defender Europe“ koja se ovih dana održava na teritoriji Kosova i Metohije? Da li je bilo koja od zemalja učesnica tražila saglasnost Republike Srbije za razmeštanje svojih trupa na teritoriji Kosova i Metohije, s obzirom da je, po važećem Ustavu Republike Srbije i po važećoj Rezoluciji 1244 koju je doneo Savet bezbednosti UN, Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije?

Želim da naglasim da je duboko zabrinjavajuća izjava ambasadora SAD u Prištini koji kaže da je svrha ove vojne vežbe da se pokaže spremnost da je američka vojska voljna i spremna da iskrca svoju opremu i svoje trupe na teritoriji Kosova i Metohije u nameri da podrži svoje saveznike. Da li ovu izjavu možemo da tumačimo kao još jednu pretnju ambasadora upućenu Republici Srbiji i da li on na taj način najavljuje neke sukobe?

Ako imamo u vidu da je bezbednosna situacija u našoj južnoj pokrajini veoma napeta i da imamo najavu Kurtijevih gradonačelnika da će do kraja ovog meseca nasilno preuzeti prostorije na teritoriji severa Kosova i Metohije u one četiri severne srpske opštine, opravdano se postavlja pitanje - da li je izjava ambasadora Amerike upućena Srbiji sa ciljem da je zaplaši i odvrati od toga da zaštiti svoje državne i nacionalne interese i da zaštiti srpski narod pred nekim novim eventualnim pogromima? Da li je ovim povodom upućen makar diplomatski protest ambasadi SAD ili bilo kojoj drugoj državi koja je uputila svoje trupe na ove vojne vežbe? Da li je ćutanje naše države još jedan vid implementacije onog francusko-nemačkog ultimatuma?

Moje drugo pitanje upućujem Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i tražim odgovor - zbog čega zaposlena lica koja su osobe sa invaliditetom nemaju pravo na uvećanje broja dan godišnjeg odmora na osnovu potvrde o statusu invalida?

Naime, važeći Zakon o radu to trenutno ne predviđa, dok mnogi poslodavci svojim opštim aktima i ugovorima o radu trenutno ne predviđaju da se broj godišnjih dana odmora može uvećati po tom pitanju. Opet sa druge strane veliki broj poslodavaca u svojim opštim aktima i ugovorima o radu predviđa da se broj dana godišnjeg odmora može uvećati na osnovu radnog iskustva, to u principu znači više slobodnih dana za one zaposlene koji imaju duži radni staž, na osnovu složenosti poslova znači više slobodnih dana za lica koja imaju višu stručnu spremu itd. ili posebnih uslova o radu, a to se odnosi na ona lica koja obavljaju posao na terenu i neke druge vrste specifičnih poslova, ali ovi opšti akti, ugovori o radu ne nalaze za shodno da invaliditet treba uzeti u obzir kod određivanja broja dana za godišnji odmor.

Na ovakvim stvarima pokazali bi kao društvo, pre svega, humanost. Ovde se radi o ljudima čije zdravstveno stanje zahteva više dana odmora za lečenje i oporavak u odnosu na one osobe koje nemaju problem sa invaliditetom. U mnogim evropskim i svetskim zemljama ovo pitanje je jasno regulisano zakonom i neverovatno je da Republika Srbija to još uvek nije učinila, već da je to prepustila dobroj volji poslodavaca.

Na kraju, sledeće pitanje upućujem Ministarstvu zdravlja, zanima me zbog čega se sa tim naknadama, sa tim uplatama koje Republički fond za zdravstveno osiguranje isplaćuje licima koja su na bolovanju dužem od 30 dana kasni i po nekoliko meseci. Ovaj problem je prisutan već dugi niz godina i čini mi se da se ne radi ništa na njegovom rešavanju. U pitanju su naknade koje se isplaćuju osobama koje su teško bolesne, koje su povređene. To su osobe koje su u drugom stanju, znači trudnice, kojima su ti prihodi često jedini izvor prihoda. Da li se iko pita kako ti ljudi žive dok očekuju platu? Zbog toga u ime Srpske stranke Zavetnici tražimo odgovor. Koji je razlog za ovakvu praksu kašnjenja i neredovnog isplaćivanja sredstava? Insistiram da se što pre nađe rešenje kako bi se takve uplate izvršavale bez kašnjenja. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 26.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 01.08.2022 -