ŽIVOTA STARČEVIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Života Starčević je do sada dva puta bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Jedinstvena Srbija, član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kao i zamenik člana Odbora za spoljne poslove i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 450 sati, 74 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja učestvovao je pet puta, a u traženju obaveštenja i objašnjenja učestvovao je četiri puta. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 313 puta, od čega je za 311 akata glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao sedmi na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je zamenik predsednika poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma zamenik predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Takođe, bio je zamenik člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao sedmi na listi Ivica Dačić – Premijer Srbije, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1968. godine. Živi u Jagodini. Po obrazovanju je diplomirani geograf.

Do 2006. godine je radio kao profesor u gimnaziji u Jagodini.

Od 2006. godine bio je načelnik je školske uprave u Jagodini zadužen za Pomoravski okrug.

Načelnik je za prosvetu Pomoravskog okruga.

Odbornik je u Skupštini grada Jagodine u više mandata.

Član je Predsedništva, Izvršnog i Glavnog odbora Jedinstvene Srbije.

Poslednji put ažurirano: 12.04.2024, 08:25

Osnovne informacije

Statistika

  • 31
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Poštovani predsedavajući, reklamiram povredu Poslovnika, član 107 – povreda dostojanstva Narodne skupštine.

Moram da izrazim, zaista, žaljenje što je koleginica svoje prvo obraćanje izložila u jednom ovakvom tonu. Razumem ja mladost, razumem polet, ali ne razumem činjenicu da… Ovo što je mlada koleginica rekla kada čujemo to nama neprijatelji drugi ne trebaju, znate.

To je narativ koji sam ja slušao od njenih kolega prethodnih godina i u Evropskom parlamentu i u raznim međunarodnim forumima, kada vi optužite državu Srbiju da je, u ovom konkretnom slučaju rečeno, razvaljena država, da je zarobljena država, kao što je pričao recimo gospodin Lazović, žao mi je što nije tu, pre godinu dana u Evropskom parlamentu. To je narativ članova naše delegacije, naših parlamentarnih delegacija. Upravo sam o tome pričao prekjuče kada sam izlagao.

Znate, više vremena trošimo da ubedimo naše domaćine, strance da ovo što izgovaraju poslanici, kao što je izgovorila mlada koleginica, nije tačno nego što znanje, energiju koristimo da nešto dobro uradimo za državu Srbiju. To je ona katastrofa o kojoj sam ja pričao i ona loša praksa koja je postojala do sada i koju, buduća predsednice, moramo da izmenimo dalje u radu narodnih poslanika.

Neću da ulazim u to da žena ili devojka, nebitno, uglavnom ženi kaže stvari koje je koleginica izgovorila. To je zaista strašno. To je degradirajuće za žene.

Znate šta, jednostavno, još jednom da ponovim – kada nam ovakva izlaganja dođu na red nama neprijatelji ne trebaju.

Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 18.03.2024.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, u ime poslaničke grupe Jedinstvene Srbije moram odmah na početku da izrazim veliko žaljenje što danas kada obeležavamo 20 godina od stradanja i pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, danas kada svi zajedno treba da pokažemo pijetet prema žrtvama Srba na Kosovu i Metohiji, kada treba da pokažemo minimum empatije prema iseljenim, izbeglim i raseljenim licima sa Kosova i Metohije, mi danas ovde gledamo cirkus. Ono što je interesantno, cirkuska predstava traje sat, dva sata, ali cirkus koji opozicija pravi ovde u Skupštini, i ne samo u Skupštini, tom cirkusu nema kraja. Danas je, nažalost, falio još samo suzavac, pa da vidimo kompletnu matricu onoga sa kim su pojedini ovde potpisali deklaraciju i zahtev da Kosovo postane članica Evropske unije.

No, da se vratimo na temu. Jedinstvena Srbija će podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i kandidate za potpredsednike i članove skupštinskih odbora. Razloga je mnogo, a ja ću u narednoj diskusiji da se fokusiram na tri koja mislim da su najvažnija.

Naime, svesni smo da je Srbija danas izložena bezočnim pritiscima, kako spolja, tako i iznutra, a očigledna je, i evo vidimo danas i dokazana, sprega spoljašnjeg i unutrašnjeg faktora. Taj pritisak je posledica naše suverenističke politike, politike očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što uključuje i našu južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, politike koja nije ni prozapadna, ni proruska, već politika koja se isključivo rukovodi interesima države Srbije i građana Srbije, politika koja ide putem evropskih integracija, ali vodi računa da na tom putu ne izgubi srce i dušu, razum, glavu i pamet, već politika koja se trudi da očuva osnovne, elementarne i najvažnije kulturne, nacionalne i druge identitete, politika koja teži da očuva ekonomski prosperitet i progres i politika koja teži da očuvamo stara prijateljstva i gradimo nova.

Naravno, takva politika ne odgovara mnogima spolja. Danas u svetu je situacija takva, da ako nisi sa njima onda si protiv njih. Onda su našli unutra u Srbiji svoje poltrone koji vode politiku stvaranja haosa i političke nestabilnosti, zauzvrat se nadajući da će im ovi spolja dati priliku priliku i dovesti ih na vlast ali po mogućstvu bez izbora.

Kao što pre neki dan Dragan Marković Palma reče – nisu njima problem izborni uslovi koje traže da se menjaju. Njima je problem narod koji ih neće. Ali, na njihovu veliku žalost narod ne mogu da menjaju.

Da odoleli svim tim pritiscima, kako spolja tako i iznutra, da bi sačuvali naš teritorijalni integritet i suverenitet, da bi nastavili sa daljim ekonomskim progresom, sa povećanjem životnog standarda građana Srbije, danas nam je više nego ikada potrebno. Pod jedan – jedinstvo države i naroda; pod dva – politička i ekonomska stabilnost i pod tri – odgovorna politika na svim nivoima vlasti.

Upravo su to tri glavna razloga koja sam pomenuo na početku izlaganja i o kojima ću govoriti u nastavku.

Danas je više nego ikada potrebno uspostaviti najširi mogući državni i nacionalni konsenzus. Jedinstvena Srbija će dati svoj puni doprinos stvaranju tog jedinstva naroda. Pri tom, ne podrazumevamo pod jedinstvom naroda, jedinstvo svih političkih partija. Jer, evo vidimo i danas, a videli smo u prethodnom periodu da je to nemoguća misija, da prosto, pojedine stranke opozicije ne mogu da izađu i ne žele da izađu iz svojih stranačkih šinjela, a sve i da žele ne mogu, jer im ne daju njihovi strani mentori, poput Rota, Šidera, Šeneha, Fiole fon Kramon i drugih.

Potpuno odsustvo želje za bilo kakvim dijalogom opozicija je pokazala i time što je odbila da ide na konsultacije kod legalnog izabranog predsednika države kome Ustav nalaže da obavi takve stranačke konsultacije pre konstituisanja Narodne skupštine Republike Srbije i konstituisanja Vlade Republike Srbije.

Nisu došli ni na dogovore koje smo vršili ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije. I tu su pokazali potpuno odsustvo volje za bilo kakvim dogovorom i saglasjem.

Jedino što oni žele, jeste da dođu na vlast, naravno po mogućstvu bez izbora, kao što rekoh. Gde ćete bolji dokaz nego traže i dva ministarska mesta, i to ni manje ni više nego ministra policije i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Za to, dame i gospodo, morali bi da pobedite prvo na izborima, pa onda da tražite bilo šta.

Pod jedinstvom države i naroda podrazumevamo mobilisanje svih onih političkih struktura, svih onih političkih snaga, bilo da su to političke partije, bilo da su to udruženja građana, ne vladin sektor ili ugledni pojedinci, znači, mobilisanje svih onih koji mogu da okupe građane Srbije oko državotvorne politike i u odsutnoj političkoj borbi u ova teška vremena. Ta politička borba Srbije nije ništa drugo, nego borba za istinu i pravdu, a znamo da u zla vremena istina i pravda prve stradaju.

Danas je u svetu prevladalo pravo sile nad silom prava. Istina je kod onoga kod koga je i moć i mač i onoga koji smatra i drži se devize da istoriju pišu pobednici.

Srbija je mnogo puta bila pobednik u ratu, a gubitnik u miru. Vreme je za mudru politiku u kojoj će Srbija konačno jednom izbeći da bude strana u ratu i da vodi računa isključivo o sopstvenim državnim i nacionalnim interesima, a ne da vodi tuđe bitke. To je težak put, to je najteži mogući put, to je pozicija između čekića i nakovnja. Da bi istrajali na tom putu moguće je jedino ako budemo jedinstveni, odnosno ako ostvarimo to jedinstvo države i naroda.

Jedinstvena Srbija će dati svoj doprinos i Jedinstvena Srbija će ući u taj pokret za državu i narod. To je na kraju, krajeva naš i krajnji politički cilj, jer je naziv naše stranke Jedinstvena Srbija i to je u potpunom saglasju sa idejom stvaranja tog pokreta.

Mi iz Jedinstvene Srbije smatramo da funkciju u izvršnoj vlasti ne mogu i neće biti merilo doprinosa tom državnom jedinstvenom, uostalom i Dragan Marković Palma je više puta rekao, ne mora neko da bude ministar da bi nešto radio za Srbiju i u tom smislu ćemo nastaviti i dalje. Evo i danas je Dragan Marković Palma sa delegacijom od 300 ljudi u Beču i sutra će imati sastanak sa Gudrum Kugler u parlamentu Austrije. Gudrum Kugler je predsednica parlamentarne grupe prijateljstva Austrija-Srbija. Dragan Marković Palma je u prethodnom sazivu bio predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Srbija-Austrija. Naravno, da će tamo zastupati državotvornu politiku, politiku koju smo zacrtali ovde u parlamentu, politiku koju je zacrtala Vlada Republike Srbije i politiku koju je zacrtao predsednik Republike Srbije.

Da budem potpuno jasan. Tu se najviše obraćam budućoj predsednici i potpredsednicima i predsednicima skupštinskih odbora. Ta praksa da se u inostranstvu predstavlja parlament na državotvoran i odgovoran način mora da se nastavi u ovom Četrnaestom sazivu i da ne pravimo greške koje smo pravili ranije, odnosno da se ne desi da predsednik Odbora za spoljne poslove u prethodnom sazivu, trči od Strazbura, preko Brisela, Bona do Vašingtona i sve najgore priča o Srbiji.

Da se ne desi da predsednica, pazite predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, traži da evropski parlament i EU uvedu neku vrstu sankcija Srbiji. Pa, to nije udar na Aleksandra Vučića, to nije udar na nas iz vlasti, to je udar na decu, na đake, na studente, na radnike, na penzionere, na sve građane Srbije, na čitavo društvo. Onda se čude što ih narod neće na izborima. Naravno da neće, jer ne tolerišu takvo ponašanje.

Ono što je bitno, jeste da kada pravimo skupštinske odbore u narednom sazivu koji će nas predstavljati na raznim međunarodnim događajima, da sastav tih delegacija bude primeren, da se ne desi da bude pet ili četiri od 12 članova delegacije iz vlasti, iz stranaka koje vode državotvornu politiku, a sedam ili osam članova iz opozicije. Onda mi više vremena potrošimo ubeđujući naše domaćine i strance da nije istina ono što govore članovi naše delegacije, umesto da usmerimo svu snagu, energiju i znanje da predstavimo državu Srbiju kako treba i da napravimo neki dobar posao za Republiku Srbiju. Naravno, to je, rekoh, najviše na vama, na predsednici Narodne skupštine Republike Srbije, potpredsednicima i predsednicima skupštinskih odbora.

Drugi razlog za ovakav naš stav jeste svakako da je Srbiji danas neophodna ekonomska i politička, politička pre svega, a iz nje će proizaći i ekonomska stabilnost. Naime, današnji svet je svet nestabilnosti, političkih, ekonomskih, ratnih kriza, pandemija. Ta situacija se neizbežno preliva i na našu zemlju. Pored te uvezene nestabilnosti, nažalost, mi imamo i opoziciju i pojedine tajkunske medije koji koriste, ama baš svaku priliku da izmisle aferu, da stvore neku kriznu situaciju i koriste i najveće tragedije u našem društvu kako bi stekli određeni politički poen.

Naime, Srbija, odgovorno tvrdim nikada nije imala goru opoziciju u istoriji. Jednostavno, to su ljudi koji su zloupotrebili tragične događaje u „Ribnikaru“, u Orašju, Duboni, čak su uradili i sledeće. Svojoj koaliciji su dali naziv „Srbija protiv nasilja“ u ukrali to ime ljudima koji su tada, u to vreme, iskreno bili zabrinuti zbog nasilja koje se desilo u Srbiji, maja meseca prošle godine. E, vidite, tu „Srbiju protiv nasilja“, nije sada tu, vodi čovek koji je izvršio nasilje u porodici, vodi čovek koji je pretio policiji, vodi čovek koji je dokazano nasilnog karaktera, a to je i pokazao na prethodnoj sednici kada je psovao narodne poslanike ovde u ovoj sali Narodne skupštine.

Ono što je bitno jeste ovo što se dešava ovih dana, i vi ste o tome pričali. Jovo Bakić, ja ga ne mogu nazvati profesorom jer profesor ne znači samo znati jednu naučnu oblast, već imati i određene moralne kvalitete, je javno pozivao, a on podržava "Srbiju protiv nasilja", e takav čovek je pozivao da se ljudi jure na ulicama, pretio je da će ljudi plivati po Savi i Dunavu. Ovih dana se to i dešava, na ulici se napadaju aktivisti stranaka koje nemaju isto mišljenje i stavovi kao oni.

Evo šta su izmislili, gledajte kakav idiom, kakva hipokrizija, pazite, izmislili su termin - građansko hapšenje. Šta vi zamišljate, da je Srbija Divlji Zapad pa da samo još počnete da vešate na ulicama?

Znate šta, to je slika i prilika boraca protiv nasilja. Sve za šta se predstavljaju su u stvari suprotno od toga. Nasilnici su a glume borce protiv nasilja, autokrate su a glume demokrate, anarhisti su a glume legaliste. Na svu sreću, loši su glumci. Narod to vidi, zato ih i ne podržava. Posebno su mi u poslednje vreme odbojni oni kojima su puna ustava Kosova i Metohije a koji idu u koaliciju sa onima koji imaju stav da je status Kosova i Metohije završena priča, idu u koaliciju sa onima koji potpisuju ove deklaracije da Kosovo uđe u EU, oni koji su ovde u ovoj Narodnoj skupštini dostavljali deklaraciju o genocidu u Srebrenici, želeći time da stave omču oko vrata čitavoj naciji, narodu i generacijama u budućnosti. Kada oni kažu, a dešava se da kažu - Izdali ste Kosovo, kada počnu da se deru i viču - Izdali ste Kosovo, na pamet mi padne ona narodna - Držte lopova.

Jedinstvena Srbija je bila u opoziciji i tada kada smo išli preko granica naše zemlje sve najbolje smo pričali o vlasti, o državi koju imamo i jednostavno ne mogu da razumem to tužakanje, upravo kod onih koji su nas 1999. godine bombardovali i koji danas sve što rade rade da bi opravdali tu agresiju na Srbiju. Znate na šta mi to liči? To mi liči na ono kada neko ima pet deteta i ode kod komšije koji ne može očima da ga vidi i ogovara dva deteta.

Srbiji je potrebna politička stabilnost kako bi nastavili ekonomski razvoj, kako bi i dalje bili lider u privlačenju stranih investicija, kako bi završili započete projekte i kako bi otpočeli nove, od kojih je svakako "Ehpo 2027" najvažniji.

Mi smo u prošloj godini, u zadnjem kvartalu, imali privredni rast od 3,8%, u čitavoj godini oko 2,5%. Predviđa se i prognoze su za ovu godinu da će privredni rast biti 3,5%. BDP je bio 69,5 milijardi evra, a direktne strane investicije su bile 4,5 milijarde evra. Da bi se to nastavilo, da bi napravili taj kontinuitet u privrednom i ekonomskom razvoju, podizanju životnog standarda građana, potrebno je i to treće, a to je odgovorna politika na svim nivoima i to je treći važan razlog zbog koga ćemo glasati kako ćemo glasati.

Srbiji danas nisu potrebni razni politički eksperimenti, razne parapolitike, već odgovorna politika svuda i na svim nivoima.

Na poslednjim izborima jedna grupa ljudi je ponudila građanima Srbije jednu, rekao bih blago, čudnu politiku, a ja sam je nazvao politikom trećeg oka. Znate, kada neko priča da je zemlja ravna ploča, kada neko priča da postoje vremenske prostorne kapije, da ljudi koji imaju plave i zelene oči su vanzemaljci, pri tom direktno uvredivši tu mene, pazite, ja, Jagodinac, Pomoravac, kome su i otac i deda i pradeda i čukundeda i svi ostali živeli vekovima u Poljniku kod Trstenika, ja vanzemaljac?! To su ljudi koji su u vreme najjače pandemije korona virusa u Milanu i Lombardi pozivali građane Srbije da idu na šoping u Milano! To je neodgovorna politika. To je dovelo do toga da se danas deca manje vakcinišu i evo, pojavile su se male boginje, bolest koja je gotovo bila iskorenjena u Srbiji.

Srbija takve vrste neodgovornosti ne može da toleriše i trpi. Takva neodgovornost dovela je do toga da ponavljamo izbore u Beogradu. Znate, kada kažu - nećemo ulaziti u vlast jer ćemo na sledećim izborima dobiti duplo više glasova. Stvarno? Znači li to da je lični interes stavljen ispred opštih interesa, ispred interesa građana Beograda i građana Srbije? To znači - zaustavićemo sve narednih šest meseci, samo kako bismo mi dobili duplo više glasova.

Ali, nisu oni najneodgovorniji. Oni o kojima sam pričao maločas su još neodgovorniji. Oni su neodgovorni jer rade za interese dva tajkuna, jednog vlasnika medija i jednog koji je bio vlasnik medijskog prostora u Srbiji. Zarad zaštite ličnog kapitala, njima nije strano da zastupaju interese drugih i da rade protivno interesima države Srbije. To je posebno do sada neviđeni nivo neodgovornosti i zato na predstojećim Beogradskim izborima i na izborima na više od 80 gradova i opština u Srbiji, mora se uspostaviti jedna odgovorna politika, politika u korist građana, uostalom, o tome je još 2004. godine pričao Dragan Marković Palma, kada je rekao da je osnovni zadatak svake lokalne samouprave da obezbede bolje uslove za život svakog građanina. Rezultate takve politike možemo videti i u Jagodini, i na mnogim drugim mestima.

Pokret za državu i narod, će tu odgovornu politiku sprovoditi u svakom gradu širom Srbije, a ovaj skupštinski saziv sada ima skoro dvotrećinsku većinu i tu činjenicu mora iskoristiti da poboljša ugled Parlamenta i narodnih poslanika da uči na ranijim greškama, da bira prave ljude i vodi jednu balansiranu politiku i donosi zakone i akte isključivo u korist građana Republike Srbije i da se rukovodimo maksimom da onaj ko pravi zakon, mora taj zakon prvi i poštovati. Hvala.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Prethodni govornik, gospodin Erić je od 2013. godine na vlasti. Pre njega na vlast nije bila Jedinstvena Srbija, već je bila grupa građana jedna u Ćupriji. Jedinstvena Srbija nije bila na vlasti od 2008. godine, za vaše obaveštenje, gospođo Radovanović.

Ono što zaista opet moram da kažem i mnogo mi je glupo da kažem, ali zaista evo već drugi dan laž iz vaše poslaničke grupe.

Ja zaista vas molim… Ne znam zašto to radite, pogotovo vi. Znate, pričali smo više puta. Ne vidim motiv da tako nisko idete i da vi počnete da pravite blato oko sebe kao što rade neki članovi poslaničke grupe. To od vas nisam očekivao, s obzirom na vašu prethodnu karijeru. Smatrao sam da je to vama krajnje nepotrebno.

Eto, molim vas ne uzimajte više i ne lažite o Jedinstvenoj Srbiji, jer ću onda morati da krenem da otvaram svoje neke fajlove i da onda počnem da pričam o Narodnoj stranci, što u ovom trenutku niti je tema, niti je moja želja. Hvala.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2021.

Poštovani članovi Vlade, danas je 25. novembar, Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama. Drago mi je što su većina prisutnih članova Vlade u stvari dame. Mislim da ćemo imati dobre sagovornike za ovo što ja želim da kažem i da pitam.

Prosto, postoji jedna velika svetska akcija – 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Mi iz Jedinstvene Srbije, naravno, kao što sam siguran i čitava Vlada Republike Srbije, smatramo da ta borba protiv nasilja nad ženama mora da traje 365 dana u godini, odnosno treba da bude permanentna i stalna. Svedoci smo da nasilje nad ženama je prisutno i u našem društvu. Svakodnevno imamo primere, raznorazne primere u našoj štampi i medijima.

Tako da ovo pitanje mogu da postavim premijerki, ali mogu i potpredsednici Vlade, koja je ujedno i predsednica Koordinacionog tela za ravnopravnost polova, kao i ministarki Kisić, čiji je deo verovatno nadležnosti i njenog ministarstva, ali i svim ministarkama prisutnim ovde. Prosto, koji je plan Vlade u borbi protiv nasilja nad ženama?

Svedoci smo da imamo primere i ljudi koji plediraju da budu lideri jednog dela građana Republike Srbije, koji se predstavljaju kao vođe određenih političkih opcija, grupacija, koji su takođe osvedočeni nasilnici nad ženama, za koje postoji službena beleška u policijskoj stanici na Vračaru da je tukao svoju ženu, da je tukao i njenog oca pred decom. Radi se o Draganu Đilasu. To nije novo, ali smatramo da ta matrica ponašanja od strane nekog ko pledira da bude javna ličnost, ko pledira da bude bitan i uticajan u našem društvu, zaista pruža jedan loš primer i treba ga stalno isticati i ponavljati svuda i na svakom mestu i da je to takođe jedan svojevrstan vid borbe protiv nasilja nad ženama.

Naravno, moje pitanje jeste ono koje sam vam postavljao i u ranijim prilikama. Šta su uradile institucije sistema sa tim slučajem? Gde je zapelo u procesu istrage nasilja nad suprugom koje je izvršio Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, ako se tako zove njegova stranka, i gde se stalo sa tim slučajem i zašto institucije sistema ne rešavaju to?

Mi iz Jedinstvene Srbije zaista smatramo da nasilje nad ženama jeste krivično delo koje ne zastareva. Mogao je Dragan Đilas da se nagodi sa suprugom, mi tu ženu zaista razumemo, samohrana majka, ali jednostavno institucije ne mogu da se nagode sa bilo kim kada je u pitanju krivično delo, a ovo jeste krivično delo za koje postoje svedoci, za koje postoji službena beleška i za koje postoje svi mogući dokazi. Hvala.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2021.

Razumem vas kao predstavnike izvršne vlasti, da ne želite da komentarišete rad institucija koje su nezavisne od izvršne vlasti, ali ja kao narodni poslanik te institucije koje su nezavisne od izvršne vlasti nekako polažu računa Narodnoj skupštini Republike Srbije, pa sebi dajem za pravo da to komentarišem. Prosto, takvi slučajevi nasilja nad ženama, ne vidim reakciju tih zaštitnika građana i ostali nezavisnih institucija, koje najviše što umeju to je da potenciraju tu svoju nezavisnost od izvršne vlasti.

Zašto ovo kažem? Imali smo nedavno jednu situaciju da je inspekcija Poverenika za informacije od javnog značaja, išla u inspekcijski nadzor vinarije u kojoj, eto, slučajnoj, radi i zaposlen je sin predsednika Republike. U toj inspekciji, kasnije, istraživački novinari su otkrili da je jedan od članova te inspekcije, u stvari i član jedne opozicione stranke, i da je bila kandidat na lokalnim izborima te iste opozicione stranke.

Sada postavljam vama pitanje, da li su te nezavisne institucije nezavisne samo i isključivo od izvršne vlasti, od Narodne skupštine Srbije, od države Republike Srbije, a nisu nezavisne od opozicije i opozicionih političkih stranaka?

Prosto je čudno i simptomatično to da nezavisne institucije mešaju lične i privatne političke afinitete sa poslom koji rade. Postavljam pitanje, da li je moguće da neko ko je politički aktivista, i angažovan politički, radi u tim nezavisnim institucijama i kako se boriti protiv toga?

Drugo pitanje je ujedno i pohvala, mi smo mogli čuti od predsednika Republike juče da je napravljen novi program podsticaja za povećanje prirodnog priraštaja u Republici Srbiji. Znamo da je to jedan od najvećih problema naše zemlje i da je država rešena da se bori sa tom situacijom. Takođe, smo imali i podatak da je negde oko 53 hiljade ljudi za godinu dana manje u državi Srbiji nego što je bilo prethodne godine. Ta situacija naravno iziskuje reakciju države i raduje sama činjenica da će, kako je predsednik Republike rekao, da će se za svako prvo rođeno dete izdvajati oko 300 hiljada dinara ili nešto preko 2.500 evra, da će mladi bračni parovi imati čak i neku stimulaciju vezanu za kupovinu stanova.

Ono što je moje pitanje, jeste da li, verovatno ćete celovit program izneti narednih dana, ali da li recimo, država razmatra dodatne olakšice za trudnice i porodilje i za njihov radno-pravni status kada je u pitanju rađanje i stimulacija priraštaja. Hvala.

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.05.2021.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovana predsednice Vlade Republike Srbije, uvaženi ministri, dame i gospodo narodni poslanici, pre otprilike tri sada na svom fejsbuk profilu Marinika Tepić je postavila sledeće, citiram: „Dok čekamo privođenje Palme zbog podvođenja devojčica i žena, zašto novinari ne pitaju tužilaštvo šta radi, Dačića o blindama za dovoženje devojaka ili Vučića o druženjima u Bokeljki, umesto što prenose pomahnitalog Palmu. Tako se zatrpava ovo zlo“, kraj citata.

Dame i gospodo, da nije bolesno, ovo bi bilo smešno, a svakako je tužno. Možda je i dobro, jer je ova Đilasova seoska opajdara pokazala da jedino što zna jeste da širi podmukle laži po selu i ništa više od toga.

Postavlja se pitanje dokle ide granica bestijalnosti, bezobrazluka i pokvarenosti ove žene? Koje je to dno koje ona ne može dosegnuti? Pa, mi jedva čekamo da se oglasi tužilaštvo, da konačno stavi tačku na sve laži koje je ovo zlo izgovorilo.

Ova žena se sprda sa institucijama, sa ljudima, njihovim porodicama, sa građanima Srbije. Ne postoji niko koga ovaj Đilasov Pinokio neće provući kroz svoje blato. Pa, ona je nedavno ispred Višeg tužilaštva u Kraljevu rekla da je zadovoljna njegovim radom, a sada, pre tri sata, vidimo pita se šta rade. Ona je to isto tužilaštvo naterala da demantuje njene laži izrečene ispred zgrade samog tog tužilaštva o obećanju da će slučaj biti premešten u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Jasno nam je da je lagala, da je htela da manipuliše Tužilaštvom u Kraljevu, da mu se naruga, da izvrši politički pritisak na ovu instituciju.

Ona podiže ulogu njenoj partiji pokera, jer su joj u rukama prazne karte. Nema svedoka, nema žrtava, jer je sve izmislila. Pri tome, ona nije tužila Dragana Markovića Palmu, jer zna da bi odgovarala za lažno prijavljivanje, već je Dragan Marković Palma reagujući na gnusne laži sam otišao u Tužilaštvo i tražio da se ispita istinitost njenih laži. Palma je tužio sve te lažove Đilasove i kriminalce i tražimo da institucije postupaju po tim tužbama.

Ova žena se kockarskim igrama ne kocka samo sa Draganom Markovićem Palmom, njegovom porodicom, ne kocka se samo sa emocijama i osećanjima građana Srbije koje je žestoko uznemirila svojim lažima, ona se kocka i sa ugledom naših institucija. Ona blati predsednika države, predsednika Narodne skupštine, ona blati svakog čoveka koji nije na Đilasovom platnom spisku i svakog od njih hoće da provuče kroz to svoje blato.

Moje pitanje vama, predsednice Vlade i vama gospođo Popović, kao ministarki pravde, jeste - da li postoje elementi krivičnog dela u ovoj njenoj izjavi na Fejsbuk profilu? Da li postoje elementi krivičnog dela u njenoj lažljivoj izjavi ispred Tužilaštva u Kraljevu? I, još jednom pitam, da li će nadležne državne institucije postupati po službenoj belešci iz decembra 2014. godine po prijavi Ive Đilas da je Dragan Đilas tukao nju i njenog oca? Ovde postoje žrtve, postoje svedoci, postoji krivac i to što su se oni nagodili, ako su se nagodili, ne oslobađa Dragana Đilasa krivice za porodično nasilje.

Postavljam i pitanje da li nadležni organi istražuju otkud Đilasu računi na egzotičnim destinacijama, da li je plaćao poreze i da li će mu ispitivati poreklo enormno stečene imovine? Mi iz JS smatramo da Đilasa nasilnika i tajkuna treba uhapsiti, da ne utiče na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo nasilja u porodici i treba mu oduzeti pasoš da ne bi otišao u države sa kojima nemamo sporazum o ekstradiciji a na kojima je pohranio svoje skrivene milione. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 08.06.2023.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, postavljam pitanje Ministarstvu zdravlja u vezi problema sa kojim se suočavaju Dom zdravlja i Opšta bolnica u Jagodini, ali ne samo ove jagodinske zdravstvene ustanove, već i druge zdravstvene ustanove u Srbiji.

Naime, već dugi niz godina postoji, kako bih rekao, neka vrsta neusaglašenosti između Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje po pitanju kadrovske obezbeđenosti zdravstvenih ustanova. Kadrovskim planovima koje donosi Ministarstvo zdravlja utvrđuje se ukupan broj zaposlenih po kadrovskoj strukturi koja se priznaje zdravstvenoj ustanovi. To praktično znači da će se tom priznatom broju radnika obezbediti radni odnos na neodređeno vreme i plate koje se finansiraju iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Međutim, prijavljivanje i ugovaranje zaposlenih kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je sasvim druga priča. Osnovi problem zdravstvenih ustanova je nesklad i razlika između broja priznatih radnika po kadrovskom planu i broja radnika koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, tzv. ugovorenih radnika.

Kao razlog zbog koga je nemoguće zaposliti onoliko radnika koliko je utvrđeno kadrovskim planom navode se normativi koje je dao Institut za javno zdravlje „Batut“. I to bi bilo logično i to bi bilo dobro i ispravno ukoliko bi se zahtevom tražilo zapošljavanje preko broja utvrđenog kadrovskim planom. Međutim, nemogućnost zapošljavanja radnika u okvirima kadrovskog plana predstavlja problem zdravstvenim ustanovama i stanovište zdravstvenih ustanova jeste da kadrovski plan mora biti ispoštovan od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

S druge strane, i ti postojeći normativi su, kako bih rekao, jako niski i diskutabilni, u smislu da se do njih dolazi na osnovu broja stanovnika, a pritom se ne uzimaju u obzir, na primer, raseljena i izbegla lica kojih u Jagodini ima nekoliko hiljada. I ta lica, ti ljudi, žive u Jagodini i leče se i u Domu zdravlja i u Opštoj bolnici u Jagodini. Jednostavno, ta lica nisu obuhvaćena.

Što se tiče Opšte bolnice u Jagodini, u toku epidemije kovida-19 zaposleno je ukupno 37 lica, medicinskih sestara, tehničara, zbog povećanog obima posla na određeno vreme. Smatramo da je potrebno hitno rešiti pravni status ovih zaposlenih, jer oni na određeno vreme rade duže od dve godine, a ugovaraju se na svaka tri meseca. Opšta bolnica u Jagodini ima devet neugovorenih radnika, koji zbog blokade računa ne primaju platu. U Domu zdravlja u Jagodini 87 zaposlenih pre neki dan je ugovoreno do 31. avgusta. Moje osnovno pitanje je – da li će i kada biti ugovoreni radnici po strukturi do broja koji je utvrđen kadrovskim planom?

Inače, u Opštoj bolnici u Jagodini neophodno je zaposliti još 10 čistačica. Naime, od broja 43, taj broj je spao na 29 i pritom je starosna i zdravstvena struktura jako nepovoljna. U Opštoj bolnici se takođe pojavio, nažalost, iznenada jedan veliki problem, a to je da je u jednom kratkom vremenskom periodu ostala bez četiri anesteziologa, a u naredne dve godine još dva anesteziologa će otići u penziju. Tako da je potrebno zaposliti nove lekare, uputiti ih na specijalizaciju, a u međuvremenu omogućiti pomoć drugih zdravstvenih ustanova Opštoj bolnici u Jagodini. U tom smislu, potrebna je i neophodna pomoć i Ministarstva zdravlja i ovom prilikom apelujem na Ministarstvo da pomogne u rešavanju ovih problema. Hvala.

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2021.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poslanička grupa JS želi ovom prilikom da zatraži informaciju o nadležnim državnim organima o sledećem.

Naime, 7. decembra 2014. godine u Policijskoj stanici Vračar napravljena je službena beleška po prijavi bivše supruge Dragana Đilasa, Ive Đilas, po prijavi da je Dragan Đilas izvršio nasilje u porodici.

Naime, u toj službenoj belešci stoji da je Dragan Đilas 6. decembra oko 18.00 časova došao u stan Ive Đilas i njene porodice, da je napao Ivu Đilas, da je udario tasta, odnosno oca Ive Đilas, svog bivšeg tasta, da mu je naneo teške telesne povrede i da je pretio svojoj supruzi Ivi Đilas da će joj odrubiti glavu.

Po odlasku sa mesta na kome je vršio porodično nasilje i nasilje nad bivšom suprugom, Dragan Đilas je silazeći niz stepenice rekao nekom – pozovi policiju. To nam daje pravo da sumnjamo da je Dragan Đilas tim pozivom želeo da uz pomoć svog političkog i uz pomoć svog ekonomskog uticaja izvrši pritisak na nadležne državne organe i institucije.

Obzirom da je danas 2021. godina, tražimo informaciju da li se nešto po ovoj službenoj belešci radilo i preduzelo, ako nije, zašto nije, i tražimo da u tom slučaju, ako nije, da nadležni organi preduzmu sve zakonom dozvoljene i potrebne radnje.

Naime, radi se o predsedniku Stranke slobode i pravde, čoveku koji je osmislio lično, što preko svog radnika Marinike Tepić, i posejao više laži po Srbiji, nego što su poljoprivrednici posejali žita u poslednjih 10 godina. Oni za farmu kokošaka kažu da je mesto na kome se proizvodi droga. Oni blate funkcionere ove države, direktore javnih preduzeća, lokalne funkcionere, ali im to nije dosta i ništa im nije sveto. Oni nastavljaju u svom maniru da blate predsednika Republike, blate članove njegove porodice, smišljaju najgnusnije laži protiv dece predsednika Republike, a pri tome ne daju ni jedan dokaz i svoje laži plasiraju po medijima kao jednu krajnju istinu, baš kao i u slučaju Drana Markovića Palme.

Kao predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas misli da je sloboda da lažeš koliko hoćeš i šta hoćeš i da pri tom ne odgovaraš. On slobodu vidi kao slobodu da tuče, da preti, ucenjuje, upada i razbija institucije, a da za to ne odgovara. On pravdu vidi tako što su pravda njegove laži. Te laži uzima kao činjenice kojima on podiže optužnicu i po kojima on presuđuje i da nikome pri tom ne da za pravo da se brani. To je Đilasova sloboda i to je Đilasova pravda

E, pa neće moći, neće moći. Pravda je jedino u institucijama države Srbije, a nije ni u Draganu Đilasu, ni u Stranci slobode i pravde, ni u jednoj drugoj političkoj stranci. Tome jednom za svagda moramo stati na put i zbog toga tražimo od organa da reaguju za slučaj porodičnog nasilja i nasilja nad ženama u slučaju gde imamo žrtve, gde imamo svedoka, gde imamo počinioca, odnosno krivca, a to je Dragan Đilas. Pravda za Đilasovu ženu i tasta. Hvala.

Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.05.2021.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, u ime poslaničke grupe JS želim da zatražim sledeću informaciju.

Naime, Dragan Marković Palma je danas dao sledeće kratko saopštenje.

„Tebe Dragane Đilase i tvoje izvođače najprljavijih i najpodmuklijih radova, što su me lažno napadali pozivam da idemo na poligraf. Poligraf nije materijalni dokaz za sud, ali poligraf je detektor laži. Đilase, ja sam tebe tužio i tvoje izvođače prljavih radova, kriminalce, lažove i prevarante, a ne ti mene. Tako da ja čekam kada će da započnu sudski procesi, a vi sve vreme lažete u medijima kako sam ja nešto uradio što nisam.

Zato te zovem siledžijo Đilase da idemo na poligraf sledeće nedelje, zarad javnosti i građana Srbije da saznaju da li je to što ste vi sve vreme lagali o meni tačno. Ti si Đilase napravio šemu kako da politički profitiraš na najprizemniji način, pa si pokrenuo svoje kriminalce, lažove i prevarante.

Siguran budi siledžijo Đilase da nećeg politički profitirati, jer tebi je mesto u zatvoru, a ne meni. Ti si tukao suprugu i tasta, sa teškim telesnim povredama i ispred dece i rekao da ćeš da odrubiš sebi glavu.

Treba tužilaštvo i sudstvo da se bavi i time kako si zaradio te tolike pare i da građani Srbije saznaju. Siledžijo, pošto nećeš ti i tvoji izvođači prljavih radova na TV, pa si odbio da imamo duel i na tvojoj televiziji, evo Đilase pozivam te da idemo sutra na poligraf.“

Informacija koju tražim jeste da li su i dokle su stigli organi u istraživanju navoda koje smo svi mi ovde narodni poslanici već mesecima iznosili, ali ne samo narodni poslanici, već i javnost i građani Srbije, da li i dokle su nadležni organi istražili informacije o enormno stečenom bogatstvu Dragana Đilasa i o novcu koji je iznesen na račune raznih egzotičnih destinacija?

Drugo pitanje je da li je pokrenuta istraga u slučaju službene beleške iz decembra 2014. godine u kojoj Iva Đilas bivša supruga Dragana Đilasa je okrivila Dragana Đilasa da je tukao nju i njenog oca, naneo im teške telesne povrede i pretio bivšoj supruzi da će joj odrubiti glavu. Hvala.