VOJISLAV VUJIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vojislav Vujić je do sada četiri puta bio narodni poslanik. Prvi put je izabran za poslanika u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2012. godine do danas.

U 12. sazivu bio je član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, kao i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove. Takođe, bio je član Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije.

Tokom 12. saziva a redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 550 sati, 36 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja i traženju obaveštenja i objašnjenja učestvovao je po jednom. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 341 put, od čega je za 337 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 14. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma. Član je Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, i zamenik člana Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 29. oktobra 1975. godine u Aleksandrovcu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu.

U periodu od 2000. do 2007. godine bio je komercijalni direktor Modne kuće „Todor”, dok je od 2007. do 2008. godine bio zaposlen u „Euro banka EFG”.

Od 2008. do 2012. godine bio je zamenik predsednika Skupštine opštine Vrnjačka Banja.

Od 2016. godine do danas odbornik je u Skupštini opštine Vrnjačka Banja.

Potpredsednik je Jedinstvene Srbije.

Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 15:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Hvala vam, uvažena predsedavajuća.

Ja bih da pozovem kolege iz pozicije i opozicije da se potrudimo svi zajedno da malo čuvamo dostojanstvo ove Skupštine.

Svi se žalimo da je gledanost mala, ali gledanost neće da bude veća ako nastavimo u nekom svađalačkom tonu, zato bih da zamolim sve da se vratimo na temu.

Poslanička grupa JS će podržati i glasati za ovaj budžet. Ja imam potrebu da poželim svim građanima Srbije i svima nama ovde prisutnima da ovaj budžet za 2023. godinu pre svega potrošimo u miru. Ja sam siguran da će ovaj budžet odgovoriti svim izazovima vremena u kome se nalazimo, pre svega mislim na energetsku krizu, mislim na povećanje cena bitnih sirovina koje se dalje prenose i na povećanje svih cena u maloprodaji.

Ono što sigurno primećujem i to bih voleo da, pre svega ministar finansija i njegovi saradnici shvate, a da se i oni potrude da ovo primete, da ne rastu cene u našim marketima samo zato što su poskupeli energenti i samo zato što su poskupele sirovine. Te cene ne rastu ni zato što su povećane trgovačke marže. Pre svega, mislim na maloprodajne marže.

Te cene rastu zato što postoje i neki ljudi koji se između kupca i proizvođača toliko ugrade da to prevazilazi i cene sirovina i cene energenata. To je isto kada poljoprivrednom proizvođaču, kako bi predsednik moje poslaničke grupe JS, Dragan Marković Palma, rekao – gospodinu seljaku koji je ozbiljno namuči da proizvede sve ono što poljoprivrednik na selu može da proizvede, a onda se pojave neki nakupci, prekupci i mešetari koji se tako dobro organizuju da ne dozvole seljaku, poljoprivrednom proizvođaču da proda cenu onako, robu po ceni kako bi on hteo.

Zato tražim od vas, pre svega, ministre finansija, da se preko inspekcijskih službi potrudite da ove mešetare nekako sklonimo i da umanjimo njihovo delovanje. To je isto bila situacija kao kada smo u vremenu pandemije imali onih koji su maržirali cenu tada zaštitnih maski koje su svima bila neophodne za po dve hiljade procenata. Znači, ne 50, ne 100, nego dve hiljade procenata. Ja sam o tome pričao na odboru i žao mi je što zbog toga niko nije odgovarao.

Da ne skrećem puno sa teme, vraćam se na budžet, to je ono što je najbitnije, a u budžetu su uvek bitne činjenice. Ono što je činjenica, to je da na računu imamo skoro 300 milijardi, kako je rekao ministar finansija, da imamo devizne rezerve koje su preko 18 milijardi evra, da imamo zalihe zlata koje su 38,5 tona. Što se mene tiče, ja mislim da o budžetu više ne treba da se priča.

Neko kaže – zadužujemo se. Da, zadužujemo se, zato što u okolnostima i pod stalnom pretnjom terorista sa Kosova mi moramo da imamo značajna sredstva spremna da ukoliko bude potrebe, a to niko ne želi, možemo da reagujemo.

Stopa nezaposlenosti je nikad manja. Ono što ste ovih dana, ministre, apostrofirali, a to je rast životnog standarda, investicije neće da stanu, velika ulaganja u sektor energetike itd. Niko ne pita odakle nam najjeftinija cena struje. Nije cena struje sama od sebe najjeftinija u Evropi, to je morao neko da se potrudi da takva situacija bude na terenu.

Poruka svima, bez obzira na to, je da moramo više da štedimo. Kad to kažem, ne mislim na građane. Siguran sam da u javnom sektoru postoji još dosta prostora da može da se štedi. Zato apelujem na sve vas koji ste u izvršnoj vlasti da takvu poruku pošaljete javnom sektoru.

Kada pričamo o uštedama, Dragan Marković Palma je rekao – nemojte nikada da kritikujete, ovo šaljem poruku opoziciji, ako nemate predlog da date bar jednu dobru ideju šta može da se uradi. Evo, ja kao član Odbora za finansije, primetio sam, zadnjih deset godina pričam o tome i molim ovu Vladu da to ozbiljno razmotri, razne agencije, razne komisije i razne institucije čije mi finansijske planove usvajamo plaćaju poslovni prostor.

To se ne meri u desetinama miliona dinara. To se meri u stotinama miliona dinara. To tako traje već nekih 13, 14, 13, 12 godina. Ja vas molim da nađete neki prostor koji se ne koristi, da li je to u privredi ili bilo gde i da jednostavno te institucije tamo smestimo. Siguran sam da takvih prostora ima. A i da nema, nije problem, za toliku uštedu vredi i da napravimo takav prostor.

Moram da pohvalim, iako imam vrlo malo vremena i reprogramiranje kredita za poljoprivrednike zbog velike suše koja je bila i to je odlična stvar koju radi Ministarstvo poljoprivrede. Morate da budete istrajni i u isplati subvencija za sve poljoprivrednike koji su već i prošle i ove godine podneli zahteve. Video sam da su u budžetu sredstva povećana. Očekujemo da će to da se desi.

I vrapcima sam dosadio, ali svima vama ne samo ministru finansija šaljem jednu poruku, molbu, jedno od nas iz Vrnjačke Banje da trenažni vaterpolo centar koji smo započeli da gradimo gde smo i mi kao grad uložili dva miliona evra, gde je predsednik Aleksandar Vučić omogućio da dođemo do bazena koji su iz Arene preseljeni u Vrnjačku Banju. Mi nemamo snagu da to uradimo sami.

Dosta velikih investicija se radi, svakako podržavamo i molimo vas da nađete malo prostora da nam pomognete da to nacionalno pitanje zajednički rešimo. Još jedanput, pošto nemam više vremena, moram da ostavim i kolegama, ponavljam, Poslanička grupa JS će svakako glasati za ovaj budžet. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Mislim da ste pogrešili, ja se nisam prijavio.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2022.

Hvala vam gospodine predsedniče.

Dame i gospodo ministri, dame i gospodo narodni poslanici, za razliku od nekog ranijeg vremena danas smo imali priliku da se polako vraća ta dinamika u naš politički život u ovaj najveći zakonodavni dom Republike Srbije.

Imali smo ovde bliske kontakte danas u centru ove sale, imali smo pozivanje na ljubav, imali smo međusobne aplauze i znate šta? Ovo je zdrava jedna atmosfera. Možda smo se više puta udaljili od teme, ali ja računam kako vreme odmiče da ćemo da se vratimo na temu.

Žao mi je što je ministar finansija izašao sada kada sam ja došao na red da nešto kažem, ali nema veze, tu je sekretar pa mu vi prenesite i drugi ministri su tu, drago mi je zbog toga, ali ipak računam da je Siniša Mali taj koji danas ovde treba da daje najviše odgovora nama poslanicima.

On je prvi put preuzeo ministarsku funkciju u trenutku kada to nije bilo lako i drago mi je što nije tu da ne misli da mu sada laskam i taj posao je u tom trenutku dobro uradio. Ni danas nije vreme lako kada su u pitanju finansije. Iskreno da vam kažem mi iz JS mislimo da je dobro što je ponovo on ministar finansija zato što u ovim turbulentnim vremenima treba da imamo nekog sa iskustvom u takvom radu u tim turbulentnim vremenima.

Danas ovde kažu dal smo mogli da predvidimo sve stvari, dal nismo mogli da predvidimo. Ja lično mislim da ni vi iz Vlade niste baba Vange da možete da znate šta će tačno da se desi u budućnosti, ali ako hoćemo da budemo realni i pošteni bar kada su u pitanju finansije i kada je u pitanju ekonomija na osnovu nekih činjenica i podataka koji su dolazili iz okruženja mislim da je ovaj budžet u toku ove godine odradio posao i odradio je namenu baš za ono za šta je bio napravljen.

Siguran sam i da ovaj rebalans ide u tom pravcu. Kažem još jedanput, nije teško vreme. Danas smo imali priliku da čujemo da cene rastu, da cene skaču. Pa znate šta? Nismo ni mi Marsovci i mi živimo u istoj ovoj zemlji i vidimo mi to. Ja sam imao priliku da pričam sa svojim prijateljima iz Hrvatske, iz Slovenije, iz Makedonije, iz Austrije, iz Mađarske. Zadnjih mesec i po dana to je svuda tema. Ne rastu cene samo u Srbiji. Cene rastu u okruženju, ali čuli smo danas kada uporedimo stanje naše privrede, naše ekonomije i naših finansija ono je bolje u odnosu na zemlje iz okruženja. Nikada neće da bude idealno i zato ja mogu da razumem i ljude iz opozicije kada kritikuju. Posao opozicije je da kritikuju. Posao ljudi iz vlasti je da brane ovo što Vlada radi i neka tako ostane. Samo da izbegnemo one konflikte koji se dešavaju i sve drugo je idealno. Svako neka radi svoj posao.

Mi iz JS se nikada nismo bavili ideologijom. Stiže i ministar sada. Nije čuo onaj drugi deo. Više neću da ga hvalim. Mi se ne bavimo ideologijama i ni politikom…

(Narodni poslanici dobacuju.)

Ja vama nisam dobacivao. Vi ste neko ko se žali kada vam dobacuju svih ovih dana. Ja nikada nikome nisam dobacio i mislim da nije u redu i to mi ne smeta. Slobodno dobacite. Meni to uvek bude inspiracija kada se neko uključi sa strane i za razliku od vas, vraćam se na temu, ne bavimo se ideologijom. Mi iz JS se bavimo životom i mi za razliku od vas, kolega, znamo kako se živi na selu, znamo kako se živi u gradu. Znamo kako žive poljoprivrednici. Znamo kako žive oni koji se bave trgovinom, turizmom, privredom zato što mi iz JS sve to radimo. Posao nijednog od mojih kolega ovde iz JS nije prvi posao političara. Znači, svi smo morali da imamo nešto pre toga, pre nego što smo počeli da se bavimo politikom. Jeste.

(Narodni poslanici dobacuju.)

To nisam rekao, lepo sam nabrojao čime se bavimo. A i vi isto dobacujete i za vas sam primetio da znate da kritikujete druge, a evo vidite šta radite vi sada. Vas zovu Ćuta. Vi niste Ćuta, vi ste priča. Vi stalno nešto dobacujete i pričate. Mi smo vas poštovali, pa ispoštujte i vi nas.

Znate šta? Mi insistiramo zašto podržavamo ovaj rebalans danas, gospodine ministre? Zato što je ovaj rebalans jedno domaćinsko poslovanje, a za razliku od ovih koji ne znaju šta znači biti domaćin, evo ja ću da vam kažem pa im možda vi to prenesete u nekoj narednoj diskusiji. Domaćin nije samo čovek koji živi na selu, domaćin živi i u gradu, ali ja ću da pričam o ovom domaćinu koji živi na selu pošto je on najtransparentniji. Znači, domaćin koji živi na selu prvo mora da vodi računa o svojoj porodici, onda mora da vodi računa o stoci, mora da vodi računa o svojim njivama i da sve to nekako uskladi i to nikada nije bilo lako. Nije lako ni danas. I ako treba da uporedim Ministarstvo finansija i ministra sa nekim od domaćina ja se vraćam na početak priče. Ovo radi dobro. Možete da ga ne volite ili da ga neko specijalno voli, ali ono što radi, moramo da se složimo, ovo je dobro.

Ako neko zna kako može bolje, neka kaže. Slobodno neka kaže. Znate, ja sam danas rekao – mi prihvatamo svaku vrstu kritike, ali kritizerstvo nije dobra stvar. Neko je danas rekao – što ne radimo svi jednako i što ne radimo svi isto i kako reče predsednik Poslanike grupe SNS, mislim da je on to rekao, ako grešim ispravite me – hajde da se volimo. Širok je taj termin, ali hajde. Hajde svi da radimo. Hajde oko jedne stvari da se okupimo.

Danas je Dragan Marković Palma rekao – pre neki dan puna usta Kosova, a danas Kosovo skoro niko nije pomenuo. To je istina. Kad pitate šta se dešava sa ovim stanjem u budžetu, ministre, prvo, dobro je što je ovaj budžet u plusu. Ja sam vas danas razumeo da je na stanju na današnji dan 300 milijardi na računu, da imamo 180 milijardi bolje punjenje od planiranog. Znači, mi ne krpimo rupe, mi samo radimo preraspodelu viška, i to je dobra stvar. Kako će politika da preraspodeli taj višak, to je odgovornost onog ko se nalazi u Vladi i ko je dobio najveće poverenje.

Opet se vraćam, niko od nas ne mora da bude u Vladi da bi dao svoj maksimum. Svako sa pozicije na kojoj se nalazi to može da uradi. Siguran sam da i vi koji dobacujete iz opozicije imate mogućnost da uradite nešto dobro. To ne mora da bude kritika, ali i ako je kritika dobra, ponavljam, to je ispravna stvar, ali kritizerstvo nije dobra stvar. Ako očekujete da će ministar finansija da kaže za svaki milion na ovom budžetu, kažete nije transparentan, gde će da bude raspoređen, pa zar mislite u situaciji gde svakog trenutka može da se desi neka eskalacija sukoba u našoj južnoj okupiranoj pokrajini da mi trebamo transparentno da prikazujemo ovde budžet. Pa, naravno da ne treba.

Nikad se ne zna za šta će da zatreba. Vi sad i kao fizičko lice da krenete da uzmete negde kredit, prvo je pitanje da li će da vam daju taj kredit. A ako reše da vam daju, treba da prođe neko vreme. Mi sa ovih 300 miliona, ako hoćete, zadužili smo se, sigurno da da, sve zemlje se zadužuju, u granicama normale i upravo treba da služe za nepredviđene situacije.

Bilo je kritika za sektor energetike. Dobro, evo, ljudi koji su napravili te greške su smenjeni i nisu više tu. Znači, nešto se reagovalo, nešto se uradilo. Niko ovde nije sedeo skrštenih ruku.

Pošto vidim da ovo vreme ističe, ministre finansija, ja hoću da vam kažem jednu stvar. Ministre, jednu stvar koju ste rekli na prošlom rebalansu budžeta i ja mislim da to treba da bude poruka svim kolegama ovde, citiraću vas: „Bitno je da smo održali optimizam kod građana“. To treba da bude naš posao svih prisutnih ovde. Mi ako mračimo i ako stalno pričamo da je loše, šta će da radi onaj običan čovek koji gleda i sluša šta mi ovde radimo? Između ostalog, moramo da održimo taj optimizam.

Budžet koji imamo, kako ste danas pričali, ja neću da ponavljam ovde te cifre zato što one svakog mogu da smore, da će ponovo novac da se podeli najugroženijim kategorijama, to je normalna stvar. Da li je trebala da se napravi neka razlika? Slažem se, to je teško da se uradi, ali, eto, možda u nekom narednom periodu treba razmišljati o takvim stvarima. Ali, onda sam siguran da bi našli nešto drugo da kritikuju.

Ali, ovo, da ste vodili računa o svakom, da ne trpe investicije i dalje, bez obzira što su one iz kreditnih aranžmana, pa kako ćemo drugačije, svi tako rade, da ne trpi socijalno ugrožena kategorija, da ne trpi sport, da ne trpe penzioneri, da ne trpi omladina. Ljudi, realno da je svetska ekonomska kriza, ali vi kad čujete ovo izlaganje i kad pričamo o činjenicama, mi kao da nismo u sred te svetske ekonomske krize. Plivamo i preplivaćemo.

Pošto nam ide ovako dobro, podsetiću na dve stvari. Govorim u ime svih turističkih centara u Srbiji, a bogu hvala, ima ih puno. Vaučeri koje ste do sada davali su dali odlične rezultate. Ja vas molim u ime svih tih turističkih centara da nastavite to da radite i sledeće godine. Upravo taj porez na dobit i prihod o kome ste danas pričali je posledica, između ostalog, i jačeg angažovanja naše turističke grane, slažete se sa tim. Ako nastavimo sa tim vaučerima, siguran sam da turistička mesta nastavljaju da rade kao što su radila do sada.

Još jedna stvar, meni vrlo bitna. Obećali ste u 2023. godini da ćemo konačno u Vrnjačkoj banji da završimo trenažni vaterpolo centar. Ti radovi su u jednom trenutku stali. Ja vas molim samo da ispoštujete taj deo dogovora i što se tiče poslaničke grupe Jedinstvene Srbije imaćete uvek podršku. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 28.10.2021.

Hvala vam, uvaženi predsedavajući.

Na početku postavljanja pitanja u ime svoje poslaničke grupe JS vama svim prisutnim ministrima, a i onima koji iz opravdanih razloga danas nisu sa nama čestitam ovu godišnjicu. Računam da ćete da nastavite istim tempom, jer ovo do sada sve što smo čuli ide u pravcu pohvala.

Postavljam za sada nikom pojedinačno, vi se dogovorite, postavljam pitanje Vladi Republike Srbije, naravno u ime poslaničke grupe JS, šta radi Zaštitnik građana po pitanju svakodnevnih napada i laži kojima se narušava ugled institucije Republike Srbije, ali i napadaju najodgovorniji pojedinci u državi? Na stranu što napadaju nas, ja ovde postavljam pitanje da li je Aleksandar Vučić građanin, da li su članovi njegove porodice građani? Ako jesu, a jesu, zašto onda Zaštitnik građana ne koristi svoja ovlašćenja i ne zaštiti kako Aleksandra Vučića, tako i članove njegove porodice od gnusnih napada i laži?

Postavljamo ovde pitanje zašto Zaštitnik građana ne reaguje? On dobro zna da u našem Zakonu o krivičnom postupku ne postoji delo klevete, ali postoje zakoni koji štite prava građana. Zaštitnik građana mora da štiti prava svih građana, pa i Aleksandra Vučića i članova njegove porodice. Dokle će neko da urušava sistem, blati ne Aleksandra Vučića kao građanina, već kao predsednika Republike Srbije? To rade ljudi koji su danas van parlamenta, jer su bojkotovali izbore, i ne samo izbore, oni su bojkotovali i državu koja im je sve dala i od koje su uzeli baš sve ono dok su bili u prilici i dok su bili na vlasti.

Mi ovde postavljamo pitanje, da li je Zaštitnik građana ono što treba da bude i što mu naziv funkcije kaže, ili je on zaštitnik svoje plate, i zaštitnik onih koji su zarad dolaska na vlast spremni da izmisle najteže i najgnusnije laži, i koji se bave pretnjama i pravljenjem afera?

Ako će Zaštitnik građana i dalje da ćuti i da se pravi gluv i slep, onda neka podnese ostavku. Ako je tačno da prima platu 400 hiljada dinara, a to su četiri plate narodnih poslanika, evo kolege ispravljaju, pet plata narodnih poslanika, a da pritom ne reaguje kao samostalni i nezavisni organ, onda ne ispunjava svoju ustavnu i zakonsku ulogu i samim tim prima nezarađenu platu.

Zato mi iz JS postavljamo pitanje, šta radi Zaštitnik građana i ako ne radi ništa, ili kaže da nije u mogućnosti, zašto onda ne podnese ostavku? Možda će se naći neko ko će biti sposoban da odgovori potrebama koje se stavljaju pred jednu ovako važnu instituciju. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 28.10.2021.

Hvala vam na odgovoru ministarka.

Slažem se sa vama, sem u jednoj stvari se ne slažem. Znači, apsolutno sve što ste rekli stoji na mestu, ali ne trebamo mi da budemo ti koji kažu da pitanje treba da ostane otvoreno. Ne, ja sam ovo i postavio zato što trebamo konačno to pitanje da zatvorimo i da stavimo tačku na to.

Rekli ste na početku, ja mogu da prebacim lopticu na vaš teren. Niti mi kao narodni poslanici ovu loptu prebacujemo kod vas, niti istu tu trebate da vratite kod nas. Mi iz JS imamo osam poslanika, da bi nešto konkretno uradili po tom pitanju, treba samo da se skupi 126 i da onda stavimo tačku, da ne držimo ovo pitanje otvorenim, ako razumete.

Drugo pitanje vezano je za borbu protiv epidemije Kovida 19 i za proces vakcinacije. Naime, država je uradila sve u tom pogledu. Kako niko nije imao respiratore, mi smo ih nabavili u dovoljnim količinama. Da ne bi došli u situaciju da nema dovoljno kreveta za kovid pacijente, država je izgradila tri kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu.

Kada mnogo razvijenije države nisu imale ni jednu vakcinu, naša je država nabavila četiri vakcine. Prvi smo krenuli sa vakcinacijom. Danas smo ipak tek prešli nešto više od 50% vakcinisanih. Jaka antivakserska propaganda je učinila svoje.

Mi iz JS razumemo pitanje ljudskih prava, pa i prava da neko bude protiv vakcine, tu se apsolutno ništa ne spori, ali neka bude antivakser za sebe. Opasno je, vrlo je opasno da se ta priča ne širi i takva opasna propaganda koja može da košta života mnoge građane Srbije.

Evo, trenutno je u Egiptu i delegacija do 140 članova, najvećim delom su to medicinski radnici, prekjuče su obišli Beduinsko selo duboko u pustinji, znači pesak, pustinja, nigde nikog. Beduini svakako nisu neko ko prati savremene tehnologije, ne uživaju sve udobnosti današnje civilizacije, nemaju televizore, nemaju društvene mreže, žive kako su živeli stotinama godina unazad. Ali, ono što je interesantno da su vakcinisani 100%, svi su vakcinisani.

Beduini svi vakcinisani, a kod nas polovina populacije. Naše pitanje, ispred poslaničke grupe JS, Vladi Republike Srbije jeste – da li se razmišlja o merama koje bi dovele do povećanog stepena vakcinacije naših građana i koje bi to nove mere bile? Hvala.

Dvadeseto vanredno zasedanje , 30.01.2020.

Uvažena predsednice Skupštine, predsednice Vlade, dame i gospodo ministri, drage moje kolege, ja da zamolim predsednicu Skupštine da u nekoj sledećoj raspodeli mene stavite bar dva mesta od Vukadinovića. Ja ću da se vratim na početak odgovora između njega i premijerke. Kolega Vukadinoviću, čuli ste da od tog paradiranja nema neke velike vajde. Morate da budete konkretni. Tu podržavam premijerku.

Gospodine Nedimoviću, vi ste danas izneli set mera koje je Ministarstvo poljoprivrede već do sada realizovalo. Ja vam čestitam na tome i pohvaljujem vas. Ali, naravno, nikad verovatno nije dovoljno dobrih ideja.

Mogu da vam kažem još dva predloga, dva predloga koja su se u praksi pokazala kao vrlo dobri. Oni su sprovedeni u Jagodini. Skupština grada Jagodine je donela dve interesantne odluke o kojima možete da razmislite, pa da ovde nekad budu i kod nas na dnevnom redu. Prva odluka je da se poljoprivredni proizvođači oslobode plaćanja poreza na zemlju, bar onu obradivu zemlju, iako možda treba razmišljati i o tom delu da ona koja nije obradiva, a nalazi se u zonama gde ima ljudi koji su dobri domaćini, možda bi trebalo i više da se oporezuje.

Druga ideja i predlog koji je dao dobre rezultate, to su subvencije za poljoprivredne kredite u smislu kamate. Znači, poljoprivredno gazdinstvo vraća glavnicu, a grad plaća kamatu. Naravno da ti programi mogu da budu različiti od gazdinstva do gazdinstva. Vas razumem kad radite neke mere koje su opsežne i koje tretiraju veliki broj poljoprivrednih gazdinstava da prosto moraju da budu fokusirane i sužene u određenom delu. Realno ako gledamo, bez jakog i osnaženog seljaka i bez dece, svaka država gubi svoju snagu i u nekom trenutku gubi i svoj smisao.

Kad već spominjem decu, ja ću da postavim i pitanje Slavici Đukić Dejanović. Interesuje me, obzirom da su već mere i predlozi, tj. konkretni zakoni koje je usvojila ova naša Skupština, znači, to su te pronatalitetne mere, već se sprovode. Hoću da vas zamolim da mi date odgovor kakvi su rezultati.

Za ministra poljoprivrede, evo i za ministra finansija koji je tu, naravno, i za premijerku, možda još jedan predlog. U Srbiji postoji oko 600.000 registrovanih traktora. Prosečna starost traktora kod nas je preko 30 godina. Imao sam prilike da vidim kako to izgleda na terenu. Troše više ulja nego što troše nafte. Teško je naći delove za sve te traktore.

Ministarstvo poljoprivrede daje 50% subvenciju za kupovinu traktora ili svih ostalih priključnih mašina. Lično mislim da je poljoprivrednim gazdinstvima, posebno onim manjim, teško da isfinansiraju traktor koji je najjeftiniji 15.000. Cene tih traktora idu i do 50, 60. Gospodin Rističević zna kako se kreću te cene. Idu i preko 100.000 ti veliki traktori.

Predlog je da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada subvencionišu direktno proizvođača traktora, mi ga imamo u Srbiji, kao što je nekad sličan model finansiranja "Fijata".

(Predsednik: Zahvaljujem. Vreme ste dosta prekoračili.)

Završavam za 15 sekundi.

Ako damo subvenciju proizvođaču, on će automatski moći cenu da spusti, tako da će svakome da bude dostupnije. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.03.2021.

Hvala, uvaženi predsedniče.

Koleginice i kolege narodni poslanice, vi predsedniče znate, obzirom i da smo koalicioni partneri, da smo mi iz JS upućeni na svakodnevne kontakte sa građanima i ne bih želeo da bilo ko u ovoj sali pogrešno shvati ovo moje pitanje.

Činjenica je da ja dolazim iz turističkog mesta, iz Vrnjačke Banje, mesta u kome veliki broj ljudi živi i radi od turizma. Veliki broj kafića i restorana, ne samo kod nas u našoj opštini, nego u svim opštinama i u gradovima Srbije, poštuje mere koje je propisao Krizni štab.

Ja sam u situaciji da, kada me sretnu moju sugrađani na ulici, vrlo često od njih dobijam sledeće pitanje. Zato odgovor na ovo pitanje tražim i od vas kao predsednika Narodne skupštine. To je odgovor koji tražim i od svih nas narodnih poslanika koji smo prisutni danas ovde u ovoj sali. Ako su svi ostali upućeni da poštuju krizne mere i ako su svi svesni situacije u kojoj se trenutno, kako bar brojke pokazuju, nalazi naša zemlja, onda je red da i mi kao narodni poslanici svojim primerom pokažemo da ove mere imaju svoju težinu. Ako se apeluje da narednih dana treba da se smanji broj kontakata ljudi na jednom mestu, možda i ova sala u kojoj nas ima 250, a zajedno sa svim ljudima koji rade u skupštinskim službama preko nekoliko stotina ljudi, ja vas onda molim da i mi budemo primer i da pokažemo građanima Srbije da ćemo mi prvi da se pridržavamo tih mera. To ne znači da mi izbegavamo rad, da mi izbegavamo posao.

U evidenciji imate, kad su u pitanju poslanici poslaničke grupe JS, da smo u 99% slučaja prisutni, da uvek uzimamo učešće u radu. Naravno, u ovom sazivu Skupštine je prisutnost vidljiva i kad su u pitanju sve ostale kolege. Nekad je u ovoj Skupštini u određenim trenucima bilo po 30 kolega. U ovom sazivu to svi možemo da primetimo, a primećuju i građani, najveći broj poslanika je uzeo učešće u radu i mi smo ovde skoro u punom sastavu.

Zato je moje pitanje - da li smatrate da je svrsishodno da i mi prekinemo zasedanje, ne rad, imamo uslove i mi da radimo drugačije, ali zasedanje i okupljanje u jednoj zatvorenoj prostoriji? Hvala vam.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Hvala predsedavajući.

Postaviću dva pitanja. Prvo pitanje mi je žao što postavljam ovde i što svima trošim dragocene vreme, jer je to pitanje na koje sam juče u toku redovne sednice, od gospodina Trivana, mogao da dobijem odgovor.

Pitanje se ticalo deponije u Vrnjačkoj Banji. Obzirom da je tema bila ekologija, ja sam pričao o deponiji, to je ovo ovde, velika količina otpada i smeća koja se nalazi bukvalno na obali reke Morave. Juče su hvalili predsednika opštine kako dosta ulaže u ekologiju, a moje pitanje prosto je bilo – zašto se onda nešto ne uradi sa ovom deponijom, jer to apsolutno nije bilo tačno da se po pitanju ekologije u Vrnjačkoj Banji, bilo šta ulaže.

Moje pitanje za ministre, obzirom da predsednika opštine to puno ne interesuje – na koji će način i kako sugerisati lokalnoj samoupravi da konačno iznađe neko rešenje po pitanju ove deponije? Ja pitam mog predsednika, on kaže da za to u budžetu novca nema.

Onda drugo pitanje hoću da postavim ministru kulture, gospodinu Vladanu Vukosavljeviću, i da ga pitam koliko može da košta jedna ovakva knjiga? To je knjiga koja treba da predstavlja 150 godina organizovanog bavljenja turizma u Vrnjačkoj Banji, 150 godina u kojima su mnogi predsednici opština i razni učeni i bitni ljudi dali svoj doprinos da Vrnjačka Banja posle 150 godina bude ovakva kakva je danas. Predsedniku opštine je bilo bitno da na početak te knjige stavi svoju sliku, kao da je on napravio Vrnjačku Banju, a drage kolege, verovali ili ne, to je moje pitanje za ministra Vukosavljevića, da li je realno da 750 komada ove knjige, koliki je tiraž, košta pet miliona dinara?

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.11.2017.

Uvaženi predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, povodom za moje postavljanje pitanja je jučerašnja presuda srpskom generalu Ratku Mladiću. To je bitna tema za nas iz JS, a siguran sam i većeg broja građana Srbije.

Haški tribunal, najveća sramota u istoriji svetskog pravosuđa, slobodno mogu da kažem jedna genocidna tvorevina, citiram gospodina Dragana Markovića Palmu – jučerašnjom presudom generalu Ratku Mladiću, Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina, s tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad Muslimanima i obrnuto.

To znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv. Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, „Kristalne noći“ u Zadru, proterivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih Kotara do „Bljeska“ i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata, „Oluje“, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starogradskog, Podujeva, Obilića, Kosova i Metohije. To je juče izjavio predsednik JS, Dragan Marković Palma.

Vrlo je bitno da se zna da je Ratko Mladić bio poslednja brana stvaranju jedne islamske države u Evropi. Preko 10.000 mudžahedina sa Bliskog istoka je klalo u BiH Srbe i stvaralo svoju državu. Klinton i njegovi evropski savetnici su to znali, da bi kasnije dobili terorističke napade u NJujorku, u Londonu, Parizu, Briselu, Madridu, Berlinu i celoj Evropi.

Da nije bilo Ratka Mladića i Republike Srpske, danas bi u Evropi imali Raku, Mosul i El Bagdadi. Pored toga, u BiH i dalje postoje islamistički centri, a šef muslimana Bakir Izetbegović i danas poziva na rat.

Pitanje i za holandskog sudiju Alfonsa Oria – gde su Srbiji iz Zagreba, Sarajeva i Prištine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije? Haški tribunal i njegovi finansijeri i naredbodavci su odgovorni za terorističke akcije islamista po Evropi, jer su im to dozvolili u BiH. To građani Evrope, SAD i celog svega treba da znaju. Ovo je juče izjavio naš predsednik.

Zašto sam ovo pročitao? Vezano je za pitanje koje želim da postavim. Da bude jasno, ne postoje dobri i loši ratovi, svaki rat nosi svoje tragedije i smrti. Niko od mojih prijatelja iz Bosne, Hrvatske, Srbije nije želeo rat i danas svi trpimo posledice tih ratova. Za ratove glavni krivci po pravilu ostaju nekažnjeni.

Pitanje za ministarku pravde – kakve je napore do sada uložila Srbija da Ratko Mladić ovu kaznu zbog lošeg i narušenog zdravlja odsluži u Srbiji? Hvala.

Imovinska karta

(Vrnjačka Banja, 01.04.2021.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 03.06.2016 - 10.11.2020.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 124198.00 RSD 10.11.2020 -