RADMILA VASIĆ

Srpski pokret Dveri

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Radmila Vasić prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao osma na listi Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK. Zamenica je člana Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1967. godine. Po struci je diplomirana građevinska inženjerka.

Od 2012. do 2020. godine bila je bila odbornica u Skupštini opštine Zvezdara.

Od 2022. godine odbornica je u Skupštini Grada Beograda.

Potpredsednica je Srpskog pokreta Dveri, zadužena za Beograd.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 07:43

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 34
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Poštovani građani, poštovani predsedniče Republike Srbije, predsedavajući, kolege, braćo i sestre Srbi sa Kosova i Metohije, kao neko čije je poreklo sa Kosova i Metohije, ko često boravi na Kosovu i Metohiji, danas vam se obraćam u ime Srba koji nisu deo vaše Srpske liste, ali za koje želim da vam skrenem pažnju da ne ostanu zaboravljeni i da i oni postoje.

Danas je važna sednica, svakako, govorimo o Kosovu i Metohiji, ali moramo i da skrenemo pažnju da mi ne govorimo o nikakvoj platformi sa kojom ćete vi od sutra ili u budućnosti pregovarati, već želim da pojasnim građanima da govorimo o Izveštaju šta je pregovarački tim uradio za prethodnih godinu dana, a vaš poziv da čak i opozicija glasa za ovaj izveštaj, shvatila sam kao podelu odgovornosti zbog samog Izveštaja, a da u tome mi nismo ni učestvovali.

Izveštaj sam po sebi nije za usvajanje, jer pokazuje nemoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju da reši nagomilane probleme Srba, jer je svojim neradom tome doprinela i samim tim snosi najveću odgovornost direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i tražim da podnese ostavku.

Zašto ne treba usvojiti Izveštaj? Pre svega, zato što je deo Srba na Kosovu i Metohiji ostao ispod radara vaše Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ispod radara vaše Srpske liste, Vlade vaših funkcionera, privremenih institucija, a njihovi problemi su ostali nerešeni. Sve te ljude plaćamo iz budžeta da bi upravo rešavali probleme i običnih građana na Kosovu i Metohiji koji nisu deo Srpske liste, koji nisu članovi SNS.

Nezadovoljstvo Srba koje ni vi, predsedniče, ne želite da uvažite, a pozivam vas da to ipak uradite u budućnosti, je sledeće. Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju pasoš Republike Srbije. Osećaju se kao građani drugog, poslednjeg reda. Pasoš koji dobijaju preko Koordinacionog centra samo im pravi probleme. Drugi minimalac koji primaju je 11.000 dinara, od 2007. godine, nije nikada povećan. Srbi sa Kosova i Metohije traže da povećate taj minimalac. Pri tom, Srbi na Kosovu i Metohiji koji primaju ovih 11.000 nezadovoljni su i razočarani i očajni zbog dupliranja plata predstavnika Srpske liste i članova vaše partije na funkcijama na Kosovu i Metohiji po srpskom ili kosovskom sistemu.

To je problem koji Srbi sa Kosova i Metohije traže da rešite. To ste im obećali kada ste bili na Kosovu i Metohiji, primili ih i čuli njihove probleme. To niste uradili.

Juče ste rekli da je teško da to ispravite. Zašto? Krenite od Srpske liste i najviših funkcionera koje imenuje Vlada Republike Srbije, uz obavezu da im bude zabranjeno da obavljaju bilo koju funkciju po kosovskom sistemu. Primer za to vam je, evo, i vaš ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, koji radi i u Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija, koji radi u JP „Standard“. To su već tri primanja. Govorim o Goranu Rakiću. Kako isti čovek može da zastupa i brani dva potpuno različita i pri tom sukobljena pravna i politička sistema, tzv. kosovski i sistem Republike Srbije?

Za ove ljude i za mnoge druge znate da su u kosovskoj skupštini, vladi i rade u kosovskom sistemu, ali vam to ne smeta da ih dodatno angažujete i u okviru sistema Republike Srbije. Zašto to radite? Ako imate dobru volju, ovo možete lako da rešite i ta sredstva rasporedite na one koji žele da žive i stvaraju porodice na Kosovu i Metohiji ili na one koji nemaju nikakva primanja ili povećajte minimalac.

Što se tiče dokumenata, lična karta izdata od strane MUP Republike Srbije za gradove južno od Ibra se ne priznaje, niti građani, i ako je imaju, smeju da je pokažu, naterani su od sopstvene države da uzmu kosovska dokumenta jer nisu bili zaštićeni.

Samo ću još jednu rečenicu. Ako u Izveštaju imate da ste dogovorili pitanje rešavanja nestalih lica 2020. godine, a nova vlada privremenih institucija u Prištini odbila je dogovorene principe, zašto ste vi pristali da iznova pregovarate? Zašto ste popustili? To znači da mogu i dogovoreni sporazumi da se menjaju, a vi zastrašujete građane da je to nemoguće.

Rekla bih vam još puno toga, ali svakako, ostaviću vreme i ostalim kolegama. Molim da na ova pitanja odgovorite. Hvala.