RADMILA VASIĆ

Srpski pokret Dveri

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Radmila Vasić prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao osma na listi Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK. Zamenica je člana Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1967. godine. Po struci je diplomirana građevinska inženjerka.

Od 2012. do 2020. godine bila je bila odbornica u Skupštini opštine Zvezdara.

Od 2022. godine odbornica je u Skupštini Grada Beograda.

Potpredsednica je Srpskog pokreta Dveri, zadužena za Beograd.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 07:43

Osnovne informacije

Statistika

  • 91
  • 51
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Vlada Srbije pljačka svoje građane

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 23 dana

Podneo sam podnesak Narodnoj skupštini Republike Srbije koji sam naslovio na Odbor za rad,..., i Odbor za Finansije,..., Podnesak je zavedn pod brojem 07/2409-2022 21.11.2022. godine. i dat je Odboru za rad,...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Hvala, predsedniče.

Poštovani građani, poštovane kolege, u ime sedam hiljada radnika „Kablova“ pitam ministra finansija Sinišu Malog – gde su sredstva u budžetu i kada ćete izvršiti isplatu dugovanja prema svim radnima po osnovu rada, jubilarnih nagrada, troškova prevoza, otpremnina za odlazak u penziju, saglasno odredbama člana 90. Zakona o privredi iz 2016. godine, a koji je još uvek na snazi? Takođe, poručuju vam da su ova firma i mnoge druge preživele verujući obećanjima vlasti da dolaze bolja vremena i odlagali su svoja potraživanja za umanjene plate i neisplaćene zarade, otišli su u penziju i njihove penzije su sada 12.000 dinara.

Ovo izlaganje, što se tiče budžeta, još jednom da utvrdimo od noćas, a to je da je budžet nedomaćinski i rasipnički i pozivam vas da zaustavite poguban projekat po pitanju novog zaduživanja građana zemlje u iznosu od jedne milijarde evra za izgradnju nacionalnog stadiona i nekih fabričkih hala u surčinskom polju na vodoizvorištu Beograda koji će glumiti Beogradski sajam.

Rekla sam vam da nemate odluku Skupštine grada Beograda o prenosu vlasništva nad Beograd sajmom, tako da su sve vaše odluke Republike nezakonite. Takođe, rekli smo vam da Beogradski sajam ima kapacitete jer je građen za bivše tržište bivše Jugoslavije i može da održi sajamsku manifestaciju Ekspo 2027 i zbog toga vas pozivam da ovaj spomenik kulture, simbol grada Beograda ne rušite zarad izgradnje nekakvih fabričkih hala.

Ono što želim na kraju da kažem jeste da će se najveći profit i zarada i ovaj kredit od jedne milijarde evra preliti u one privatne firme o kojima sam vam noćas govorila…

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Mogu li da završim rečenicu?

Znači, profit i kredit će se preliti u privatne firme koje će graditi stanove, a koji će se nakon završetka Ekspoa prodavati na tržištu po tržišnim cenama.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

Hvala.

Poštovani građani Republike Srbije, iz doma Narodne skupštine pre svega želim da uputim punu podršku svim Srbima na KiM i da im kažem da imaju tu podršku u nacionalnom okupljanju koga čine Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici sa eminentnim srpski intelektualcima.

Takođe, želim da osudim svaku vrstu terora, represije, hapšenja, ubijanja i ranjavanja Srba od strane secesionističkih institucija iz Prištine i režima Aljbina Kurtija i da to bude jednom za svagda jasno kakav je naš stav.

Što se tiče budžeta Republike Srbije za 2024. godinu pre svega želim da kažem ministru finansija da je budžet nedomaćinski, da je rasipnički sa potpuno megalomanskim kreditima za izgradnju nekakvih projekata koji su preskupi i u ovom trenutku nepotrebni za Srbiju. Pre svega tu mislim na izgradnju nacionalnog stadiona, za izgradnju nekakvih hala koje će glumiti Beogradski sajam na vodoizvorištu Surčinsko polje, a koji će srušiti jedan spomenik kulture kakav je Beogradski sajam koji ima tradiciju dugu 70 godina.

Gospodine Mali, više puta ste tokom dana slagali građane Srbije. Pre svega želim da demantujem ono što ste više puta rekli da je razlog za rušenje Beogradskog sajma koji izlazi na reku jedan od tri inače sajma koji izlaze na reku, da demantujem vašu informaciju da Beogradski sajam nema kapacitete za organizaciju vaše sportsko-muzičke žurke zvane EKSPO 2027.

Naime, odluka Narodnog odbora grada Beograda od 24. marta 1953. godine kaže sledeće – s obzirom da Beogradski sajam neće biti lokalnog karaktera već da će objedinjavati čitavo jugoslovensko tržište i jugoslovensku privredu uopšte, te da prema tome zainteresuje inostranu privredu donosi odluku o osnivanju i početku gradnje.

Dakle, postojeći Beogradski sajam koji vi želite da srušite, pod mantrom da nema kapacitete. Ima kapacitete da zadovolji potrebe tržište bivše Jugoslavije, ima kapacitete i za inostrane privrednike, što je Beogradski sajam više puta dokazao.

Za građane je važno da znaju da EKSPO 2027. vi toliko hvalite i promovišete je takva vrsta specijalizovane izložbe koja se održava između dva ozbiljna privredna sajma i da ova EKSPO 2027. izložba koju ste dobili se odnosi isključivo na sport i muziku i ima naziv „Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve“. Da ponovim nije nikakav privredni sajam, već izložbena tema „Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve“.

Da li smo mi u ovako teškoj ekonomskoj situaciji, kada građani jedna sastavljaju kraj sa krajem, u situaciji da finansiramo ovakvo skupe pogrešne projekte od milijardu evra za izgradnju nekakvih fabričkih hala koje će glumiti Beogradski sajam, nacionalnog stadiona i drugih objekata?

Pre svega, Beogradski sajam je dovoljno da samo za sada, ne da samo ima potrebne kapacitete za tu izložbu i za mnogo ozbiljnije sajmove, već je dovoljno da sa grbače Beogradske sajma i zaposlenih na Beogradskom sajmu skinete kadrove Danice i Vuka Draškovića i SPO koji 20 godina uništavaju Beogradski sajam.

Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

Hvala, predsedniče.

Poštovani građani, u Srebrenici se nije desio genocid, već zločin i tražim pravdu za sve ubijene Srbe u Hrvatskoj, u Bosni i na Kosovu i na čitavoj teritoriji Republike Srbije i bivše Savezne Republike Jugoslavije.

Poštovani građani, Srpski pokret Dveri-Patriotski blok podneo je zahtev predsedniku Narodne skupštine i Vladi Republike Srbije kojim tražimo da donese odluku da udžbenici budu besplatni za osnovne i srednje škole za svu decu na teritoriji Republike Srbije i odluku o isplati finansijskog dodatka roditeljima 1. septembra u iznosu od 20.000 dinara za svakog školarca.

Udžbenici su besplatni u Beogradu. Donesite odluku da budu besplatni na teritoriji cele Srbije.

Tražimo odgovornost Vlade Republike Srbije zbog toga što se Univerzitet u Prištini ne nalazi na spisku državnih fakulteta u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, uz obrazloženje da se podaci ne evidentiraju od 1999. godine. Da li je moguće da ste sami izbacili Univerzitet u Prištini? Zbog čega i šta ćete preduzeti da ovu grešku ispravite?

Zahtevam od Vlade Republike Srbije da poništi Odluku u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji od 4.5.2023. godine i da isti bude povučen iz skupštinske procedure usvajanja zbog neustavne odredbe, koja omogućava besplatnu konverziju građevinskog zemljišta iz javne u privatnu svojinu.

Pozivam predsednika i Vladu Republike Srbije da zajedno sa nadležnim ministarstvima odustanu od rušenja starog Savskog mosta i prihvate ili predlog Srpskog pokreta Dveri, da ovaj most pretvori u zonu za pešake i bicikliste ili da prihvate predlog ruskih arhitekata koji predlažu da se stari Savski most pretvori u memorijalni kompleks, kao i da u neposrednoj blizini izgrade novi, ali preko potreban most preko Save.

Da li je tačno da su angažovane četiri ekipe hitne pomoći za rad na Adi Ciganliji u okviru ugovora koji je potpisan na iznos od četiri miliona dinara bez PDV-a za 75 dana rada? Da li je za toliko smanjen broj ekipa koje su potrebne za obezbeđivanje hitne medicinske pomoći građanima Beograda?

Zaposleni koji su angažovani u ovim ekipama plaćeni su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a da se novac od ugovora troši bez znanja nadležnog ministarstva. Tražimo da budžetska inspekcija i druge državne institucije provere finansijsko i organizaciono poslovanje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tražimo i ne sporimo angažovanje ekipa za rad na te renu, posebno na Adi Ciganliji i na drugim mestima, ali to nikako ne sme biti od broja neophodnih ekipa za građane Beograda.

Meštani i članovi bivšeg saveta Mesne zajednice u Osipaonici, opština Smederevo, tražili su od Gradske uprave u Smederevu da na određenom mestu postave čuvara i kontejner koji će voditi računa o deponiji dugoj preko pet kilometara duž puta Osipaonica – Mihajlovac, koja je na trasi vodoizvorišta za ovo mesto.

Prekoputa ove deponije je najplodnije poljoprivredno zemljište. To iz Gradske uprave Smederevo nisu dozvolili i sada se naselje i cela okolina suočava sa totalnim ekocidom. Smeće se izbacuje svuda, na deponiji se pale ukradeni kablovi, a policija ne reaguje. Ne sprečava, ne zaustavlja krađu i paljenje kablova i šverc bakra.

Zagađenje koje nastaje paljenjem kablova, plastike, otpad od uginulih životinja predstavlja pakao za sve građane ovog mesta. Pozivam Ministarstvo za zaštitu životne sredine, sve inspekcije, opštinu Smederevo, MUP Republike Srbije da reaguju i zaustave trovanje ovih građana, kao i da utvrde odgovornost za propuste u radu i urede ovu deponiju u dogovoru sa građanima.

Građani beogradske opštine Barajevo pitaju nadležne koliko koštaju dve noći čistog vazduha kako bi bar dve noći mogli da otvore prozore i da udišu čist vazduh. Naime, u ovoj opštini dozvolili ste fabriku za skladištenje i preradu opasnog i neopasnog otpada „Junirisk“, koja radi bez ikakve kontrole i truje građane Barajeva i okoline.

Zahtevamo da nadležne institucije izvrše detaljnu kontrolu rada ove fabrike za preradu opasnog otpada i nalože mere da se spreči dalje trovanje građana.

Da li je tačno da je u užem izboru za izbor samostalnog prosvetnog savetnika u školskoj upravi u Kragujevcu predsednik opštine Batočina, lider SNS u Batočini Zdravko Mladenović, koji je poznat po vređanju novinara i pokušajima izbacivanja novinara sa sednice opštine Batočina…

Treće vanredno zasedanje , 27.06.2023.

Hvala predsedniče.

Poštovani građani, postavljam pitanja predsedniku Narodne skupštine, predsedniku i Vladi Republike Srbije, nadležnim ministarstvima.

Na prostoru Kosova i Metohije uhapšeno je brutalno pretučeno više Srba toliko brutalno da im je zdravlje ugroženo sa rizikom da nikada živi ne izađu iz šiptarskih kazamata a da Srbija nije preduzela nijedan korak da ih zaštiti. Koliko je Srba uhapšeno od januara ove godine kao i koliko i koji se Srbi nalaze u zatvorima, na Kosovu i Metohiji koliko njih je osuđeno na koju kaznu i zbog kojih dela, koliko je ukupno Srba u zatvorima a koliko njih na slobodi, ali sa neizvesnim sudskim postupcima.

Zahtevamo od Ministarstva spoljnih poslova i drugih važnih nadležnih institucija da upute pisma Agenciji za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Savetu Evrope, „… internešnl“, „Hjuman rajts voč“ i drugim srodnim međunarodnim institucijama i organizacijama da hitno pošalju svoje predstavnike da posete sve srpske zatvorenike na Kosovu i Metohiji i lično se uvere o njihovom stanju. Da Skupština Srbije hitno pošalje zvaničnu delegaciju na KiM koja bi posetila sve zatočene isključivo za asistenciju KFOR-a.

Zašto niste još uvek zatražili sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji zbog očigledne opasnosti od etničkog čišćenja, ne samo Srba sa severa Kosova i Metohije nego Srba sa čitavog prostora Kosova i Metohije. Zašto generalni sekretar UN Antonio Guteres nije osudio represiju i brutalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i koja je njegova uloga u ćutanju na zločine protiv Srba. Zahtevamo da se prekinu svi pregovori, svi razgovori o Kosovu i Metohiji dok Srbi sa Kosova i Metohije ne budu pušteni na slobodu kao i da se prekine zajednička vežba „Platinasti vuk“ u kojoj vojska Srbije učestvuje zajedno da NATO vojnicima. Zašto je vojska Srbije dozvolila sebi takvo poniženje? Zašto taj isti NATO nije dao zadatak KFOR-u da zaštiti Srbe i da zabrani kretanje ROS specijalaca na severu Kosova i Metohije, nego hapsi ljude koji mirno sede i pevaju. Zašto KFOR ne postupa nepristrasno i ne poštuje rezoluciju 12/44 Saveta bezbednosti UN po kojoj jasno stoji da garantuje da će narod Kosova uživati suštinsku autonomiju u okviru tadašnje SRJ a današnje Republike Srbije. Da li ćete zatražiti odgovornosti i smenu komandanta KFOR-a? Tražim hitnu smenu i odgovornost ministra pravde Maje Popović i hitnu smenu i odgovornost Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu zbog puštanja na slobodu trojice uhapšenih terorista koji su naoružani do zuba, prešli sa teritorije Kosova i Metohije u pokušaju da sprovedu određene akcije. Dok se naši goloruki Srbi hapse, brutalno prebijaju i tamniče bez učinjenog bilo kakvog krivičnog dela, dotle naše Ministarstvo pravde pušta uhapšene naoružane teroriste čime su narušili i ugled države Srbije i narušili su bezbednost naših građana i naše zemlje i poslali poruku da šta god da uradite Srbi nećete biti kažnjeni, zbog čega ministar pravde mora da podnese ostavku i da odgovara.

Zbog dramatične situacije na Kosovu i Metohiji, zbog neviđene represije, zbog terora, zbog brutalnog prebijanja Srba na Kosovu i Metohiji, zbog hapšenja Srba pozivam vas sve, pozivam sve političke organizacije, sva udruženja građana, sve građane da dođu sutra na Vidovdan u 19.00 časova ispred crkve Sv. Marka kako bismo pružili podršku našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji i kako bismo jasno, glasno i nedvosmisleno rekli – stop teroru, stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo prosvete je u odgovoru koji mi je dostavljen 18. novembra 2022. godine, potvrdilo da Ministarstvo prosvete ne poseduje kodove, šifre ili ključeve sistema za elektronski dnevnik i da je preporuka DRI da Ministarstvo prosvete preuzme ceo sistem do kraja decembra 2022. godine. Da li je Ministarstvo prosvete preuzelo ceo sistem Esdnevnik i zaštitilo podatke o našoj deci? Da li će MUP ispitati nezakonitosti u okviru potpisanog ugovora sa „Tesla“ firmom koja je uvela sistem Esdnevnik i bivšeg ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je potpisnik ovog ugovora? Hvala. Još jednom vidimo se sutra u 19.00 časova ispred crkve Svetog Marka, stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Treće vanredno zasedanje , 06.06.2023.

Hvala, predsedniče.

Postavljam pitanja Narodnoj skupštini, Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima – šta ste preduzeli i šta preduzimate da se iz šiptarskih zatvora na KiM oslobode Srbi Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su nezakonito uhapšeni u Zvečanu, brutalno pretučeni i nalaze se u zatvorskoj bolnici?

Da li će i kada biti održana sednica Narodne skupštine o KiM na kojoj će se govoriti o nasilnom zauzimanju severa KiM i o francusko-nemačkom sporazumu?

Da li će predsednik Republike Srbije posetiti KiM i pružiti podršku Srbima?

U čije ime se predsednik Republike Srbije sastao sa predsednikom Ukrajine, Zelenskim, i zbog čega je ugrozio bezbednost naše zemlje tim susretom?

Da li ćete i pored protivljenja građana, struke, a zbog širenja „Beograda na vodi“ srušiti „Sajam“ i uništiti zaštićeno kulturno dobro koje predstavlja identitet našeg grada?

Da pojasnim građanima – ideju o uzurpiranju ovog prostora na „Sajmu“ započela je bivša vlast još 2009. godine, a sada to nastavlja da radi SNS. Ako je ideja o rušenju „Sajma“ bila pokrenuta 2009. godine kada je gradonačelnik grada bio Dragan Đilas, postavlja se pitanje – ko sve stoji iza najveće perionice novca, projekta „Beograd na vodi“?

Da li ćete, kada i zbog čega srušiti stari Savski most, koji je preživeo Nemce u Drugom svetskom ratu, ali vi ste rešili da ga srušite, iako se Beograd guši u totalnom saobraćajnom kolapsu?

Da li ćete prihvatiti predlog stručnjaka da u neposrednoj blizini izgradite novi, još jedan preko potreban most bez rušenja starog Savskog mosta, koji bi se kasnije koristio kao pešačka zona? Građani traže da poništite Odluku o rušenju starog Savskog mosta. Da li ćete prihvatiti zahtev građana?

U okviru kampanje „Jedna je majka“, koju je pokrenuo Srpski pokret Dveri tražimo da se sredstva iz republičkog i lokalnih budžeta ne troše na preskupe i nepotrebne projekte, poput izgradnje nacionalnog stadiona, već da se preusmere na uređivanje porodilišta, sprečavanje nasilja, brigu o porodiljama i deci, brigu o porodici, pozivam građane da svojim potpisom podrže ovu akciju, da li ćete podržati ovaj predlog?

Tražim povlačenje Predloga zakona o privrednim društvima gde predlažete da 23 najvažnija javna preduzeća, poput nacionalnih parkova Tara, Fruška Gora, pređu iz javnog preduzeća u a.d, čime bi se otvorio put ka privatizaciji i potpunoj rasprodaji Srbije.

Da li ćete povući ovaj Nacrt zakona iz procedure i da li vi poslanici vladajućih stranaka želite da učestvujete u rasprodaji Srbije ili ćete to zaustaviti?

Udruženje radnika akcionara Fabrike kablova Jagodina, koje ima 2.400 članova, a zastupa nezakonito poništena prava 7.000 radnika, pre četiri meseca vam je poslalo inicijativu sa predlogom da Vlada Republike Srbije donese odgovarajući podzakonski akt kako bi se isplatila potraživanja radnika u subjektima privatizacije kojima je istekla važnost UPPR-a po svim osnovama u skladu sa Zakonom i radu i shodno članu 94. Zakona o privatizaciji.

Ovim aktom bila bi omogućena neposredna realizacija i isplata evidentiranih potraživanja radnika nakon više od osam godina od obećanja, a odnose se na dugovanja po osnovu neisplaćenih zarada, jubilarnih nagrada, prevoza, otpremnina za odlazak u penziju, nepovezanog staža.

Zašto niste odgovorili ovim radnicima iz Jagodine – kada će Vlada Republike Srbije doneti ove akte i ispraviti ovu višegodišnju nepravdu?

Kada ćete pokrenuti postupak protiv direktora ovog preduzeća, Ratka Vučurevića, koji je na ovoj funkciji od 2013. godine zbog zloupotreba službenog položaja, uništavanja imovine preduzeća i koji danas ima 76 godina i 11 godina je u penziji, ali je i dalje direktor?

Tražim da uputite sve inspekcijske kontrole, kao i da UKP ispita sve nezakonite radnje ovog direktora i njegovim pomagača i da nam o tome dostavite izveštaj.

Ko pred zakonom garantuje sigurnost svih vakcina koje su zakonom prema kalendaru vakcinacije označene kao obavezne? Da li proizvođač garantuje da je vakcina apsolutno bezbedna za upotrebu? Ko je prema Zakonu o zaštiti stanovništva dužan da ispita kontraindikacije pre vakcinacije? Ako ne postoji mogućnost da se utvrde eventualne kontraindikacije sa sigurnošću, na osnovu čega je vakcinacija uvedena kao obavezna?

Još jedno pitanje, zašto pre zatvaranja Doma zdravlja u Železniku niste otvorili privremene ambulante za 25 hiljada građana koji su ostali bez medicinske pomoći?

Naime, Dom zdravlja u Železniku zatvoren je još u oktobru 2022. godine.