Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Radmila Vasić

Radmila Vasić

Srpski pokret Dveri

Govori

Hvala, predsedniče.

Poštovani građani, poštovane kolege, u ime sedam hiljada radnika „Kablova“ pitam ministra finansija Sinišu Malog – gde su sredstva u budžetu i kada ćete izvršiti isplatu dugovanja prema svim radnima po osnovu rada, jubilarnih nagrada, troškova prevoza, otpremnina za odlazak u penziju, saglasno odredbama člana 90. Zakona o privredi iz 2016. godine, a koji je još uvek na snazi? Takođe, poručuju vam da su ova firma i mnoge druge preživele verujući obećanjima vlasti da dolaze bolja vremena i odlagali su svoja potraživanja za umanjene plate i neisplaćene zarade, otišli su u penziju i njihove penzije su sada 12.000 dinara.

Ovo izlaganje, što se tiče budžeta, još jednom da utvrdimo od noćas, a to je da je budžet nedomaćinski i rasipnički i pozivam vas da zaustavite poguban projekat po pitanju novog zaduživanja građana zemlje u iznosu od jedne milijarde evra za izgradnju nacionalnog stadiona i nekih fabričkih hala u surčinskom polju na vodoizvorištu Beograda koji će glumiti Beogradski sajam.

Rekla sam vam da nemate odluku Skupštine grada Beograda o prenosu vlasništva nad Beograd sajmom, tako da su sve vaše odluke Republike nezakonite. Takođe, rekli smo vam da Beogradski sajam ima kapacitete jer je građen za bivše tržište bivše Jugoslavije i može da održi sajamsku manifestaciju Ekspo 2027 i zbog toga vas pozivam da ovaj spomenik kulture, simbol grada Beograda ne rušite zarad izgradnje nekakvih fabričkih hala.

Ono što želim na kraju da kažem jeste da će se najveći profit i zarada i ovaj kredit od jedne milijarde evra preliti u one privatne firme o kojima sam vam noćas govorila…
Mogu li da završim rečenicu?

Znači, profit i kredit će se preliti u privatne firme koje će graditi stanove, a koji će se nakon završetka Ekspoa prodavati na tržištu po tržišnim cenama.
Hvala.

Poštovani građani Republike Srbije, iz doma Narodne skupštine pre svega želim da uputim punu podršku svim Srbima na KiM i da im kažem da imaju tu podršku u nacionalnom okupljanju koga čine Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici sa eminentnim srpski intelektualcima.

Takođe, želim da osudim svaku vrstu terora, represije, hapšenja, ubijanja i ranjavanja Srba od strane secesionističkih institucija iz Prištine i režima Aljbina Kurtija i da to bude jednom za svagda jasno kakav je naš stav.

Što se tiče budžeta Republike Srbije za 2024. godinu pre svega želim da kažem ministru finansija da je budžet nedomaćinski, da je rasipnički sa potpuno megalomanskim kreditima za izgradnju nekakvih projekata koji su preskupi i u ovom trenutku nepotrebni za Srbiju. Pre svega tu mislim na izgradnju nacionalnog stadiona, za izgradnju nekakvih hala koje će glumiti Beogradski sajam na vodoizvorištu Surčinsko polje, a koji će srušiti jedan spomenik kulture kakav je Beogradski sajam koji ima tradiciju dugu 70 godina.

Gospodine Mali, više puta ste tokom dana slagali građane Srbije. Pre svega želim da demantujem ono što ste više puta rekli da je razlog za rušenje Beogradskog sajma koji izlazi na reku jedan od tri inače sajma koji izlaze na reku, da demantujem vašu informaciju da Beogradski sajam nema kapacitete za organizaciju vaše sportsko-muzičke žurke zvane EKSPO 2027.

Naime, odluka Narodnog odbora grada Beograda od 24. marta 1953. godine kaže sledeće – s obzirom da Beogradski sajam neće biti lokalnog karaktera već da će objedinjavati čitavo jugoslovensko tržište i jugoslovensku privredu uopšte, te da prema tome zainteresuje inostranu privredu donosi odluku o osnivanju i početku gradnje.

Dakle, postojeći Beogradski sajam koji vi želite da srušite, pod mantrom da nema kapacitete. Ima kapacitete da zadovolji potrebe tržište bivše Jugoslavije, ima kapacitete i za inostrane privrednike, što je Beogradski sajam više puta dokazao.

Za građane je važno da znaju da EKSPO 2027. vi toliko hvalite i promovišete je takva vrsta specijalizovane izložbe koja se održava između dva ozbiljna privredna sajma i da ova EKSPO 2027. izložba koju ste dobili se odnosi isključivo na sport i muziku i ima naziv „Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve“. Da ponovim nije nikakav privredni sajam, već izložbena tema „Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve“.

Da li smo mi u ovako teškoj ekonomskoj situaciji, kada građani jedna sastavljaju kraj sa krajem, u situaciji da finansiramo ovakvo skupe pogrešne projekte od milijardu evra za izgradnju nekakvih fabričkih hala koje će glumiti Beogradski sajam, nacionalnog stadiona i drugih objekata?

Pre svega, Beogradski sajam je dovoljno da samo za sada, ne da samo ima potrebne kapacitete za tu izložbu i za mnogo ozbiljnije sajmove, već je dovoljno da sa grbače Beogradske sajma i zaposlenih na Beogradskom sajmu skinete kadrove Danice i Vuka Draškovića i SPO koji 20 godina uništavaju Beogradski sajam.
Hvala.

Da malo pojasnimo onu situaciju od malopre. Pre svega, gospodine Mali, „Beograd na vodi“ je najveća perionica nezakonitog novca u Evropi, a možda i u svetu, da to bude jasno.

Pod dva, gospodine Mali, ovo je jedina odluka koja se tiče Beogradskog sajma iz perioda 24. marta 1953. godine, gde je osnivač grad Beograd, tačnije Skupština grada Beograda i ne postoji ni jedna odluka Skupštine grada Beograda kojim se grad Beograd odriče svog osnivačkog prava i vlasništva. Sve što ste kasnije radili kao Republika je nezakonito i apsolutno nezakonito.

Dalje, što se tiče, da ponovim još jednom, Beogradski sajam je građen za potrebe Jugoslavije, ima sve kapacitete, skinite pogubne kadrove SPO, Danice i Vuka Draškovića. Imate ljude koji tamo znaju kako tamo treba da se radi. Organizujte EKSPO u Beogradskom sajmu. Nemate potrebe da zadužujete građane ove zemlje kreditom od jedne milijarde evra za Nacionalni stadion i za EKSPO.

Ono što je bitno što se tiče ovog projekta koji imate na Surčinskom polju, na drugom tom vodoizvorištu Beograda kojim ćete potpuno uništiti ispravnu vodu za piće za Beograđane su stambeni kompleksi koje treba da zidate.

Tri meseca nakon ove vaše sportsko-muzičke žurke koja nije nikakav sajam privrednika EKSPO 20/27, ti stanovi će se prodati na tržištu i novac će završiti u džepove nekih firmi koje ćete vi tamo odrediti da grade. To je ono što ostaje iza vas.
Hvala.

U ovom amandmanu tražim da se novac koji izdvajate za dotacije nevladinim organizacijama za gradnju Nacionalnog stadiona, nekakvih hala koje će glumiti Beogradski sajam, tražim da taj novac preusmerite na izgradnju hiljadu stanova godišnje za prosvetne radnike i medicinsko osoblje po povoljnim cenama i uslovima i za povećanje njihovog materijalnog statusa.

Takođe je sledeće godine potrebno obezbediti besplatne udžbenike za svu decu na čitavoj teritoriji Srbije. Mi smo pozdravili odluku o kupovini udžbenika za decu u Beogradu i to je u programu Srpskog pokreta „Dveri“ besplatni udžbenici, besplatni vrtići, besplatne užine, ali to sada tražimo da bude obezbeđeno za svu decu na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Kritikujem ne namensko trošenje novca iz budžeta i Ministarstva prosvete i grada Beograda, jer su za učenike Beogradskih škola kupili 15.000 duplih kompleta i podelili i za to nenamenski potrošili dva i po miliona evra.

Taj novac je svakako mogao mnogo bolje da se iskoristi, a mogao je i da se iskoristi za osnivanje Fonda za brigu o deci koja su ostala bez jednog ili oba roditelja ili za decu koja se leče od teških bolesti i čiji roditelji moraju da budu pored njih i ne mogu dodatno da zarađuju i da obezbeđuju neka dodatna finansijska sredstva.

Takođe vas pozivam, a pre svega upućujem i pitanja ministru Gašiću, zašto u ovom periodu nije rešio status velikog broja zaposlenih u MUP na određeno vreme? Zašto se status akademskih stručnjaka sa….
Ima pravo na repliku koleginica.

Mogu i po amandmanu kratko i dajte reč…

(Predsedavajuća: Teče vam vreme.)

Dajte repliku koleginici, jer je ipak pozvao i kritikovao ministar Vesić.

Gospodine Vesiću, niste dobro čuli, moja uvažena koleginica je rekla da je potpisala, a ne da je predala inicijativu za ocenu ustavnosti ovog pljačkaškog Zakona o planiranju i izgradnji. Potpisala, ispravite se, izvinite se koleginici zbog neprikladnog ponašanja i vređanja, prvo i osnovno.

Sledeće, vi se ovde bukvalno, ne samo danas nego duži niz perioda, i ne samo vi, to je manir ovih ministara i ove Vlade, ponašate kao da smo mi zaposleni kod vas. Ne, gospodine Vesiću, vi ste ti koji treba da odgovarate nama, a ja pozivam pre svega poslanike vladajućih stranaka da oni ocene ovaj zakon, da oni procene da li je on dobar i da li je dobro da zemlju za koju su Srbi ratovali, za koju su se borili, za koju su ginuli, vi poklanjate tajkunima. S kojim pravom?

Da vam kažem, poslušaćete vi jedinu instituciju u ovom jednoumlju koje postoji, Savet za borbu protiv korupcije. Oni su izneli svoje mišljenje, vi to morate da uvažite, morate da poštujete Ustav, morate da poštujete zakone ove države. A ja pozivam i predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da ne ćuti na ovu pljačku i otimanje i rasprodaju Srbije. Hvala.

(Tamara Milenković Kerković: Ja sam tražila repliku.)
Ministre Vesiću, ja se vama izvinjavam, ali prosto mi ide vreme. Ministre Vesiću, više puta ste pomenuli juče i danas kako je glavni razlog za donošenje ovog neustavnog Zakona o planiranju i izgradnji loša naplata konverzije. To može da bude iz dva razloga. Prvi, zato što imamo punih 10 godina nesposobnu Vladu SNS, a drugi zato što ste prvo tajno, pa zatim javno govorili o tome da će sve te lokacije i zemljište uz objekte dobiti besplatno ili je jedno i drugo. Tako da, taj argument koji koristite da biste opravdali ovaj neustavan zakon je potpuno pogrešan.

Pitam vas sada – ko su ti zbog kojih vi donosite ovaj neustavan Zakon o planiranju i izgradnji i zašto se na vašem sajtu ne nalazi spisak tih 5.000 lokacija o kojima vi govorite da hoćete da im poklonite javnu svojinu, zemljište građana Republike Srbije?

Kako to izgleda u praksi, ja ću vas podsetiti na primeru „Sava Centra“. Naime, vi ste ovaj objekat koji ima 100.000 metara kvadratnih bruto površine prodali za 17,5 miliona evra. To je nešto manje od 250 evra po metru kvadratnom i ono što je bitno ni tada, a ni danas ne znamo šta se dešava sa tim zemljištem uz „Sava Centar“ koje je ogromno. Ovo što sam sada skinula iz Katastra pokazuje koliko je to velika površina i prema ceni koju smo dobili, odnosno Beograd koju je dobio, to ispade da je gratis.

Ono što je još važnije, ono što piše u Katastru, u Katastru stoji – zemljište uz zgradu i drugi objekat, znači vlasništvo - Republika Srbija, svojina – javna svojina.

Da li će ovim zakonom „Sava Centar“ sutra moći ovo zemljište da prebaci da to bude privatna svojina na štetu svih građana, a posebno građana Beograda? Hvala.
Samo da vas pitam, što mi niste odgovorili na onaj drugi deo pitanja¬? Da li će nakon usvajanja ovog zakona to zemljište preći u vlasništvo „Delta Holdinga“? Hvala.
Hvala.

Upravo smo sada došli do tih najbitnijih i najkatastrofalnijih odredbi u zakonu, a to je mogućnost da konverzija bude besplatna i da se iz javne svojine zemljište prebaci u privatnu svojinu.

Obzirom da Vlada Republike Srbije nije stavila ovaj zakon van snage, iako smo više puta pozivali, obzirom da ćete ga vi verovatno usvojiti, ja podsećam sve vas i podsećam ministra Vesića i javnost da je Savet za borbu protiv korupcije u tom slučaju rekao sledeće – uprkos činjenici što je takva odredba protivustavna i protivna javnom interesu, Savet je u obavezi da kroz ovo mišljenje kao dokument koji će biti javno objavljen blagovremeno upozori sva privredna društva i druga pravna lica koja su se privatizovala na osnovu zakona kojima se uređuje privatizacija stečajni i izvršni postupak, kao i njihove pravne sledbenike da bi njihovo sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu bez naknade bilo protivpravno i kao takvo neodrživo. Znači, njihovo sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu bez naknade bilo bi protivpravno i kao takvo neodrživo.

Međutim, to izgleda nije dovoljno, ali mi vas i sada pozivamo, ministre Vesiću, da ovaj zakon povučete iz procedure, tako da biste malo sačuvali svoju čast i obraz zbog toga što radite na štetu interesa države Srbije i građana Srbije, ali ću vas samo kratko pitati i nastaviću u sledećem amandmanu – šta se dešava sa zemljištem na vodoizvorištu Makiš koje sada ima samo pravo korišćenja i da li će ti vaši tajkuni privatizovati vodoizvorište Makiš?
Poštovani građani, pre svega želimo vama da skrenemo pažnju da ne ćutite na ovu epohalnu pljačku države Srbije putem besplatne konverzije.

Ono što hoću da nastavim a počela sam malo pre, tražim od ministra Vesića da objasni šta se dešava sa svim onim objektima koji su na divlje izgrađeni u užoj zoni sanitarne zaštite na vodoizvorištu "Makiš"?

Naime, ovaj potez ovde koji se vidi je uža zona sanitarne zaštite. U ovom delu bi trebalo samo da bude trava, neko drveće, da se to održava. Međutim, ćutanjem sadašnjeg ministra Vesića, tadašnjeg zamenika gradonačelnika, dešava se da tu kreću da se grade divlji objekti.

Duž ulice Bore Stankovića sve je izgrađeno, iako tu nije dozvoljena gradnja. U pitanju je najvrednije zemljište za Beograd, za Beograđane. Sa ovog mesta se 1,7 miliona Beograđana snabdeva vodom za piće i to snabdevanje je dovedeno u opasnost samim činom divlje gradnje. Ali, šta se dalje dešava?

Ja sam analizirala nekoliko objekata, vidite i sami, ovde je hiljade katastarskih parcela. Analizom pojedinih objekata ovi divlje izgrađeni objekti su uspeli čak i da se upišu, čak neki imaju i pravo privatne svojine, pa postavljam pitanje - kako je moglo da se zida na zemljištu koje predstavlja vodoizvorište? Imamo neke distributivne centre koji su se upisali, ali ovde piše - pravo korišćenja, svojina državna. Zatim neko preduzeće "Dardid", Republika Srbija, državna svojina, samo pravo korišćenja.

Da li će ovi objekti sutra moći da se uknjiže, to je pitanje nakon usvajanja ovog zakona o besplatnoj konverziji? Nastaviću kasnije.
Hvala predsedniče, nekako mi je promaklo, izgleda da ste nas opet preskočili za 33.

U svakom slučaju iznova i iznova pozivamo građane da shvate kolike su razmere pljačke po pitanju usvajanja ovog Zakona o planiranju i izgradnji. Još jednom ću podsetiti, pre svega, ministra Vesića, a naravno u Vladu Republike Srbije, a i pozivam predsednika Republike Srbije da dobro razmisli da li će ovaj zakon prihvatiti da potpiše, a mogao bi i da učestvuje u tome da on bude povučen iz procedure, to bi bilo još i najkorektnije.

Naime, sloboda zakonodavca da utvrdi postojanje javnog interesa za poklanjanje građevinskog zemljišta navedenim kategorijama lica, predloženim nacrtom zakona, ne znači da država na osnovu slobodne procene može predložiti zakon po sopstvenom nahođenju, kojim bi proizvoljno propisala ukidanje naknade za konverzije prava korišćenja u pravo svojine, već da je zakonodavac ograničen Ustavom, odnosno ustavnim principima na kojima se temelji pravni poredak.

Znači, ja vas još jednom pozivam da poštujete Ustav i zakone ove zemlji i da nam opet kažete ko su ti zbog kojih vi predlažete ovaj zakon da se usvoji.

Zašto se pet hiljada lokacija ne nalazi na sajtu Ministarstva građevinarstva ili na nekom sajtu, da znamo o kojim se lokacijama tačno govori?

Još jednom, niste mi odgovorili na ovo najvažnije pitanje za Beograđane – šta će se desiti sa vodoizvorištem Makiš? Već sam vas pitala. Dozvolili ste divlju gradnju. Izgrađeno je stotine hiljade kvadrata nekakvih hala u zoni u kojoj ne bi smelo ništa da se zida. Za to vreme ste bili zamenik gradonačelnika Beograda. Prećutno ste dali saglasnost na ovo. Šta će se desiti sa vodoizvorištem? Da li će to postati nečija privatna svojina?

Hvala.
Hvala predsedavajuća.

Mi ostajemo pri tome i ponovo podsećamo građane da će ova Skupština nažalost usvojiti jedan potpuno neustavan Zakon o planiranju i izgradnji.

Ovim članom smo mi nešto pokušali da predložimo po pitanju rušenja. Međutim, u ovoj zemlji su se prethodnih deset godina uglavnom rušili stari objekti koji su zaštićeni, koji su kulturna dobra, objekti koji su u kulturno-istorijskim celinama, ali naravno novi se nisu nikako rušili.

Ja sada, obzirom da sam danas ovu priču i započela što se tiče vodoizvorišta Makiš, pitam i dalje ministra Vesića - kada ćete porušiti sve ove objekte u užoj zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Makiš?

Već sam vam pomenula da ovde ima stotine i stotine katastarskih parcela koje do pre nekoliko godina, pre nego ste vi počeli da odlučujete u gradu Beogradu, na njima nije smelo ništa da se gradi. Naprasno, prećutno vašom dozvolom počeli su da niču razni objekti, uglavnom su to neke hale i neki drugi objekti koji nažalost neki nisu legalizovani, ali su čak i prijavljeni u katastru. Po kom zakonu, na osnovu kojih pravila, ja ne znam.

Ali, ja ću pomenuti samo neke. Evo neka distributerska kuća koja je upisala pravo korišćenja na 24.800 m2, zatim neko društvo „Dardiv“, slučajno sam uzela iz Katastra nepokretnosti, bez da ikoga uvredim ili učinim neku drugu vrstu povrede što se tiče ovih ljudi, ali svakako smatram da su oni nezakonito zidali i prema tome imaju odgovornost i trebaju da budu javno prozvani. „Dardiv“ društvo od skoro 12.000 m2, upisano. Znači, Republika Srbija svojina, državna svojina, samo pravo korišćenja. Da li će oni po ovom zakonu nakon usvajanja biti vlasnici te parcele?

Zatim, postavljam pitanje, postoje tu i privatne parcele, koje takođe imaju samo pravo korišćenja na kojima se takođe nešto zida, površina 36.000. Evo ovde interesantno, firma „Eksing“ koja je na svom imanju, kako bi rekli, gradila. Otkud pravo da zida u Užoj zoni sanitarne zaštite? Po kom osnovu? Čak i da je privatna svojina. Zašto to vodoizvorište nije u potpunosti zaštićeno i zašto nije obezbeđeno? Kako ćemo i šta će Beograd raditi ukoliko se nastavi ovakva divlja gradnja u Užoj zoni sanitarne zaštite? Da li će Beograđani ostati bez vode za piće?

Ponoviću, a koristim i ovo vreme ovlašćenog, samo je SNS mogla da smisli svoja dva kapitalna projekta, ozbiljna projekta koja gradi na dva vodoizvorišta. To su Makiš i Surčinsko polje. To je metro i depo za metro na Makišu i nacionalni stadion Surčinsko polje.

Pritom vas podsećam da na potezu kojim sam već pokazala, obzirom da vam je ovde Uža zona sanitarne zaštite u ovoj široj zoni ste predvideli da gradite metro.

Ono što je tu jako bitno to je da je, kao što sam već rekla, tu do pre nekoliko godina bila zabranjena bilo kakva gradnja, odjednom nakon usvajanja Plana detaljne regulacije za Makiško polje vrednost tog zemljišta je naprasno porasla i vi ste krenuli, odnosno tada vi kao zamenik gradonačelnika Beograda da otkupljujete to zemljište i zamislite, gospodo poslanici, metar kvadratni tog zemljišta Gradska uprava grada Beograda tada plaća u vreme Gorana Vesića 6.275 dinara po metru kvadratnom. Sami izračunajte koliko košta hektar zemljišta na potezu gde je metro.

Ono što je nedopustivo, a što želim na kraju isto da vam kažem, ukoliko bi nacrt predloženog zakona postao zakonski tekst, odnosno ukoliko bi se ukinula naknada za konverziju, budući vlasnik Beogradskog sajma bez ijednog uloženog dinara bi postao vlasnik i gradskog građevinskog zemljišta na kojem se nalazi Beogradski sajam, čija bi vrednost bila više desetina puta veća od vrednosti kupljenog kapitala privatizovanog subjekta, imajući u vidu vrednost gradskog građevinskog zemljišta u Beogradu.

I ovaj primer na koji način je ova besplatna konverzija pogrešna nalazi se u mišljenju Saveta za borbu protiv korupcije.

Sada, gospodine Vesiću, ja vam postavljam pitanje – kako je moguće da ćete ovu lepotu da srušite da biste gradili nekakav Beograd na vodi dva, a ne možete da porušite sve ove divlje izgrađene objekte u Užoj zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Makiš. Hvala.
To se sve dešavalo i ovo što govorim kada ste vi bili zamenik gradonačelnika.
Hvala.

Hoću da kažem da poslanička grupa Srpski pokret Dveri, nije podnela ni jedan amandman na ovaj zakon ozakonjenju, ali pre svega želim da kažem da sam u ovoj celoj situaciji podržala „Udruženje građana želimo struju u 21. veku“ jer sam u toj njihovoj grupi videla da tu postoje stvarno ugrožene porodice, dosta samohranih roditelja i dosta onih koji su stvarno i zidali te individualne objekte, isključivo porodične kuće, da bi rešili svoj osnovni problem, odnosno da obezbede sebi i porodici krov nad glavom.

To ne znači, međutim da je ovaj zakon u celosti dobar i ja u tom delu ovaj zakon podržavam i pozivam sve građane koji su zidali od 2018. godine kada im je uskraćena mogućnost da mogu da podnesu zahtev za priključenje električne energije i drugih, ostale instalacije, vodovod i kanalizaciju, gas, grejanje i tako dalje. Znači, ja pozivam građane da iskoriste ovu mogućnost i to pozivam one građane koji su ovo radili da bi obezbedili krov nad glavom.

S druge strane, kritikujem vlast, kritikujem i ministarstvo, kritikujem i Vladu da se u poslednjih deset godina ništa nije radilo da se zaustavi urbanistički haos i divlja gradnja. Tako da se zidalo svuda i na svim parcelama od građevinskih do kulturno-istorijskih celina, a posebno ste odgovorni za ovo što sad imamo ljude i porodice i građane koji ne mogu da se priključe jer od 2018. godine, određenom uredbom, vi ste zabranili bilo kakvo priključivanje električne energije i vi to sada ovi zakonom pokušavate da ispravite.

Međutim, ukazujem na to, da će se ovim zakonom priključiti, ozakoniti, odnosno rešiti neka pitanja i oni investitori za koje ste prećutno gledali dok zidaju divlje. Ukazujem da je to u pitanju Zemun, primera radi, naselje Altina gde su zgrade jedna pored druge, po nekoliko spratova, gde uopšte nije dozvoljena gradnja. Ovde će se desiti da će se ti stanari sutra sami posebno prijavljivati i imati mogućnost, a inače investitori bi bili u obavezi da prvo reše uslove, da reše priključke, da reše vodu i kanalizaciju, a tamo ništa tamo nema. Ovim ćete ovaj deo nezakonitosti da ozakonite i protiv toga se inače borim i ukazujem na to. Hvala vam.
Predsedavajuća, ukazujem na povredu Poslovnika – javnost rada, član 255. Sednica Narodne skupštine i njenih radnih tela su javne. Sednica Narodne skupština može biti zatvorena za javnost u slučajevima određenim ovim zakonom, ako to predloži Vlada, odbor ili najmanje 20 narodnih poslanika. Predlog mora biti obrazložen.

Vi nam niste rekli da se ova sednica ne prenosi na RTS2, RTS nas nije upoznao sa time da nema prenosa sednica. Mene interesuje zašto nema i kada će biti ovaj deo sednice koji nije prenošen, a RTS ima tu obavezu, biti prenet na RTS1 ili RTS2, a posebno me interesuje zašto nema javnosti, zašto se sednica Narodne skupštine ne prenosi. Hvala.