DRAGAN VULIĆ

Socijalistička partija Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragan Vulić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 32. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 18.10.2022.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe IVICA DAČIĆ - Socijalistička partija Srbije (SPS). Član je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i zamenik člana Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

BIOGRAFIJA

Rođen 30. jula 1970. godine, živi u Kraljevu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Od 2013. godine direktor je JKP „Pijaca“ Kraljevo.

2016. godine bio je izabran za odbornika u Skupštini grada Kraljeva, ali je podneo ostavku na tu funkciju neposredno po potvrđivanju mandata.

Član je Socijalističke partije Srbije od formiranja 1990. godine. Sekretar Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Kraljevu postao je 2002, a 2014. godine bio je izabran za predsednika Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Kraljevu.

Od 2015. godine član je Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:30

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Poštovani predsedniče, poštovani ministri i predstavnici regulatornih tela, poštovane kolege poslanici, poštovani građani Srbije, današnja sednica Narodne skupštine posvećena je u najvećoj meri izveštajima regulatornih tela i nezavisnih organa za 2021. godinu. Razmatrajući ih, Skupština ostvaruje svoju kontrolnu funkciju.

Osvrnuću se na jedan, po mom mišljenju, izuzetno važan izveštaj, Izveštaj Komisije za kontrolu državne pomoći. Komisija za kontrolu državne pomoći je važan nezavisni državni organ, koji kontroliše zakonitost u dodeli i trošenju svih vidova državne pomoći koja se obezbeđuje iz budžeta, odnosno iz javnih izvora.

Zakonom su utvrđeni instrumenti državne pomoći, pri čemu su subvencije dominantni oblik. Subvencije su bespovratna sredstva i prisutne su u ključnim sektorima naše ekonomije. Pomenuo bih najpre subvencije u poljoprivredi, imajući u vidu kolikim poljoprivrednim potencijalom raspolažemo i koliko je važno da sami proizvodimo hranu, budemo što manje zavisni od uvoza. U ovim teškom periodu koji je posledica ukrajinske krize, mogli smo dobro da učimo šta znači imati svoje žito, svoju pšenicu, svoje meso ili obezbeđene energente.

Subvencije u privredi su značajni pokretač privrednog razvoja, posebno u privlačenju stranih investicija, koje su veliki privredni zamajac, a čije smo pozitivne efekte osetili u poslednjih 10 godina. Inače, prema podacima Razvojne agencije Srbije, za prethodnih 15 godina Srbija je privukla 42 milijarde direktnih stranih investicija.

Širom Srbije grade se danas putevi i fabrike uz državne subvencije, a lokalne samouprave se trude da obezbede komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu koja bi bila podsticajna za strane ali i domaće ulagače.

Dolazim iz Kraljeva. Mi se kao lokalna samouprava trudimo da stvorimo motivacioni prostor za privredna ulaganja. Kraljevo je svojevremeno bio veliki industrijski centar, pa verujemo da ćemo se ponovo vratiti na bolje mesto.

Verujemo da naš Aerodrom „Morava“ može da bude dodatni faktor podsticaja za nova ulaganja u ovaj region.

Kraljevo bi bilo značajan podsticaj države, odnosno državna pomoć za rešavanje nekoliko ključnih komunalnih problema. Najpre bi to bio već započeti projekat urbane sanacije, više starih i za stanovanje opasnih zgrada u centru grada. Zatim, Kraljevo iako je sedište okruga nema zatvoren bazen, tako da bi nam ta državna pomoć u tom pogledu bila neprocenljivo vredna.

Znamo da se bez državne pomoći ne bi razvili mnogi regioni, bilo da je u pitanju komunalna infrastruktura ili subvencije u privredi. Osim toga, kroz državne subvencije se prepoznaju i razvojni prioriteti države.

Iz Izveštaja Komisije za kontrolu državne pomoći evidentiramo i brigu države za sredstva koja su kao subvencije date stranom investitoru „Geoksu“, koji nije ispunio ugovorene obaveze. Ovaj proces završio je na sudu i verujemo da će se okončati u korist države Srbije.

Da bi se sprečile ovakve situacije možda bismo mogli državnu pomoć, odnosno subvencije dati investitorima, smatrati učešćem naše države u određenom investicionom privrednom projektu. Na taj način bi se osigurala naša pozicija, a ne samo pozicija investitora koji su značajni i jasno je da bez zdravih investicija nema privrednog razvoja, nema rasta BDP-a, ali naša država mora subvencionisati sa najmanjim rizikom i bez štetnih posledica.

Inače, privredne subvencije namenjene su i u domaćoj privredi, posebno onoj izvozno orijentisanoj. Tako su republičkim budžetom za 2023. godinu na poziciji Ministarstva privrede opredeljene 23 milijarde za subvenciju privrede i to domaćoj i stranoj. Verujem da je za srednja i mala preduzeća pomoć države razvojna injekcija, i treba nastaviti sa subvencijama domaćoj privredi, naročito u onim segmentima koji se brzo i relativno jednostavno mogu uključiti na tržište.

Ne zaboravimo da teška vremena nisu prošla i da se sve više moramo uzdati u svoje resurse i u svoje ljude. Hvala vam.