Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice <a href="https://otvoreniparlament.rs/poslanik/9650">Ana Brnabić</a>

Ana Brnabić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovane dame i gospodo, nastavljao rad sednice Drugog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Četrnaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije konstatujem da sednici 92 narodna poslanika.
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali molim vas da ubacite svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema za glasanje.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali prisutno 134 narodna poslanika, odnosno da su prisutna najmanje 84 narodna poslanika i da postoje uslovi za rad Narodne skupštine.
Sada nastavljamo po amandmanima.
Na član 5. amandman je podnela narodni poslanik Dragana Rašić.
Da li neko želi reč?
Izvolite.
Hvala vam.
Idemo dalje.
Na član 5. amandman je podneo narodni poslanik docent dr Biljana Đorđević.
Da li neko želi reč?
Hvala vam.
Idemo dalje.
Na član 6. amandman su zajedno podneli narodni poslanici dr Miloš Jovanović, Vojislav Mihailović, Predrag Marsenić, mr Vladimir Jelić, Dejan Šulkić, Vladimir Đorđević, Zoran Sandić, Ljubinko Đurković, Zoran Stojanović, Dušan Radisavljenić, Slađana Miletić, mr Nenad Tomašević i Slađana Radisavljević.
Da li neko želi reč?
Izvolite.
Hvala vam.
Idemo dalje.
Na član 6. amandman je podneo narodni poslanik Srđan Milivojević.
Da li želite reč?
Izvolite.
Hvala vam narodni poslaniče.
Nisam vas prekidala iako bi po Poslovniku trebala. Ali nisam zato što ako vi kažete Rio Tinto koalicija, ta koalicija Rio Tinto može biti samo vaša koalicija jer vi ste doveli Rio Tinto. Tako da, pretpostavljam da se mislili na sebe i vaše koalicione partnere, jer ne možete reći da je Rio Tinto koalicija neko ko nikakve veze nije imao sa Rio Tintom.
Onaj ko ga je doveo taj može sebe da zove Rio Tinto.
Zoran Lutovac po Poslovniku.
Da li želite da se izjasnimo? (Ne.)
Ne želim da polemišem, ali smatram da na očigledne neistine i uvrede treba da odgovorim kao predsednica Narodne skupštine, jer dozvoljavam, zaista, ovo je prekomerna fleksibilnost, tako da upozorim narodnog poslanika.
Hvala.
Još jednom ću reći, nikada mi nije bilo jasno zašto oni tu kompaniju zove „Rio Kinto“, ali sada mi je jasno.
Reč ima Srđan Milivojević.
Hvala.
Samo da vam kažem, opet. Po etičkom kodu morate da govorite istinu.
(Narodni poslanici opozicije dobacuju.)
Kodu ili kodeksu, ali hvala vam svakako.
Morate da govorite istinu, nego sve da je bilo šta bilo 1998. godine, nisu oni promenili zakon, nego su državi ostavili pravo da ima aukciju i da sebi možda zadrži eksploataciona prava. Mislim da je o tome pričao narodni poslanik Milenko Jovanov.
Izvolite, Milenko Jovanov.
Srđan Milivojević.
Milenko Jovanov.
Hvala vam.
Gospodine Milivojeviću, vi nemate nijedan sad trenutno razlog za repliku, niti ja imam osnov da vam repliku dam.
Opet razumem, zaista razumem da želite da otežete dalje ovu sednicu, ali ja se nekako nadam da ćemo moći da završimo do 14.00 časova, pa da krenemo da pričamo o onome o čemu ste pričali zloupotrebljavajući ovaj amandman.
Reč ima Aleksandar Jovanović.
Gospodine Jovanoviću, ja ću vam reći još jednom neke stvari.
Pod jedan, što se kopanja tiče i svega ostalog, nemojte zloupotrebljavati takve stvari i ničije kosti i ničije pradedove. Jedan jedini milimetar zemlje nije dobijen eksproprijacijom. Jedan jedini milimetar.
Ljudi imaju pravo da prodaju svoju zemlju i prodali su je. Niko ovde sa ove strane, uključujući ni mene, koju ste sto puta nazvali lobistom &quot;Rio Tinta&quot;, nije doveo &quot;Rio Tinto&quot; u ovu Srbiju. Vaši koalicioni partneri su to uradili. Vaši koalicioni partneri su menjali zakone. Nemojte vi te mučenike i pradedove da zloupotrebljavate za vaše politikanstvo.
I drugu stvar da vam kažem, ponovo ste izgovorili brutalnu neistinu i opet mogu, ponovo mogu da čuju građani Republike Srbije, prodavačice u &quot;Amanu&quot; rade za 40 hiljada dinara. Vi, čoveče, ne znate da je minimalna plata u ovom trenutku u Srbiji 47.335 dinara. Vi to ne znate, baš vas briga. Baš vas briga! Ali, nema veze.
Reč ima Snežana Paunović.
Hvala vam.
Reč ima Zoran Lutovac. Izvolite.
Da li želite da se izjasnimo?
Gospodine Lutovac, samo da mi objasnite, kako to kada neki narodni poslanik izgovori očiglednu neistinu, kolika je na primer minimalna zarada u Republici Srbiji, i ja ga pustim da priča, kako ja o tome mogu da polemišem sa mesta narodnog poslanika? To je valjda apsolutni posao predsednika Narodne skupštine. Samo mi to objasnite još, pa ću da vidim kako sam to povredila Poslovnik. Da ne pričam o drugim stvarima, uopšte da ne ulazimo u druge stvari.
Reč ima ministar Đorđe Milićević.
Hvala vam.
Reč ima potpredsednik Vlade, Aleksandar Vulin.