ČETVRTO VANREDNO ZASEDANjE, 11.02.2009.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

ČETVRTO VANREDNO ZASEDANjE

2. dan rada

11.02.2009

Sednicu je otvorila: Gordana Čomić

Sednica je trajala od 10:05 do 17:55

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Gordana Čomić

Za evropsku Srbiju | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad sednice Četvrtog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2009. godini.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika konstatujem da sednici prisustvuje 116 narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja kvoruma za rad Narodne skupštine, molim vas da ubacite svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali prisutno 89 narodnih poslanika, odnosno da je prisutno više od jedne trećine narodnih poslanika i da postoje uslovi za rad Narodne skupštine.
Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju sledeći narodni poslanici: Milica Radović, Laslo Varga, Elvira Kovač, Vlajko Senić i Gordana Rajkov.
Prelazimo na 1. tačku dnevnog reda: – PREDLOG ODLUKE O IZMENAMA I DOPUNAMA POSLOVNIKA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE (nastavak)
Narodna poslanica Nataša Jovanović želi da govori o povredi Poslovnika i dobija reč na osnovu člana 100. stav 1.
...
Srpska radikalna stranka

Nataša (Spasoja) Jovanović

Gospođo predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, javljam se na osnovu čl. 77. i 78. Poslovnika. Juče je, nešto malo pre 10.00 časova, otpočela sednica Administrativnog odbora, 34. po redu, a 1. tačka dnevnog reda je bila - razmatranje predloga odluke ovog nakaznog poslovnika koji urušava sve demokratske tekovine izgrađene u Srbiji od 1990. godine, od uvođenja višestranačja.
Međutim, ono što je važno, gospođo Čomić, tačka 9. te započete, a nezavršene sednice Administrativnog odbora bila je - razmatranje podnetih ostavki od strane ovlašćenog predstavnika izborne liste SRS - dr Vojislav Šešelj za tri bivša poslanika SRS i isključena člana, i to Veroljuba Arsića, Jelenu Budimirović i Igora Bečića.
Ta sednica je otpočela, uz obrazloženje gospodina Konstantinovića, koji sada nije ovde i zato se javljam, tražim od vas kao predsedavajuće da mi odgovorite – ili gospođa Kolundžija, koja je juče bila na toj 35. kasnije zakazanoj, da bi se dezavuisala ili pokušala da se dezavuiše SRS, što vam neće uspeti – kada će biti nastavljena 34. sednica i razmatranje ostavki bivših poslanika i vraćanje mandata SRS.
Dame i gospodo poslanici, SRS je osvojila blizu 1.300.000 glasova i naša izborna lista SRS - dr Vojislav Šešelj je glasovima građana Srbije 11. maja prošle godine osvojila 78 poslaničkih mandata.
Gospođo Kolundžija, u više navrata, više meseci unazad, kada se desio pokušaj puča koji su organizovali Amerikanci, Britanci, naravno vaš Tadić i srpski tajkuni, Mišković i ostali koji pljačkaju građane Srbije, vi ste uporno insistirali na tome da mi moramo da donesemo pred nadležni odbor Skupštine Srbije, jer smo konstatovali, odnosno isključeni Nikolić je sa govornice rekao da je ukrao ostavke. Mi smo vam doneli, onako kako to propisuje Zakon o izboru narodnih poslanika, Ustav, član 102. stav 2, ostavke za ova tri odmetnika i izdajnika iz SRS.
Šta se dešavalo ranije? Setite se slučaja gospodina Čonjagića ili gospođe Ilić. Njih sam pomenula, izvinjavam se, nema veze iz koje su stranke, bivši poslanici G 17 plus, ali setite se takvih situacija kada je odmah, istog dana po donošenju ostavki i aktiviranju od strane ovlašćenog predlagača, održana sednica Administrativnog odbora.
Vi mislite da smo mi mala deca i da možete tek tako da se igrate i sa onim što je obaveza Administrativnog odbora i vaša, kao vladajuće koalicije, i vas kao DS-a, jer na vama leži odgovornost za funkcionisanje ovog parlamenta.
(Predsedavajuća: Tri minuta i trideset sekundi.)
Završavam. Nemojte onda da se pojavljujete na medijima širom Srbije, u štampanim medijima, da nam govorite kako SRS opstruiše rad Skupštine. To upravo vi radite.
Gospođo Čomić, tražim od vas odgovor, izvinjavam se što sam prekoračila vreme, ne vidim gospodina Konstantinovića, kao potpredsednik Skupštine koji vam pomaže u radu zahtevam da mi to kažete... Želim da učestvujem, iako nisam član Odbora, u sednici Administrativnog odbora i da se stavi konačno ta tačka dnevnog reda i da se vrate tri mandata srpskim radikalima.
(Predsedavajuća: Četiri minuta.)
Hvala vam, izvinite što sam prekoračila.
...
Demokratska stranka

Gordana Čomić

Za evropsku Srbiju | Predsedava
Nema povrede člana 77. ni člana 78, niti je sadržaj izlaganja dao bilo kakvo obrazloženje povrede procedure tokom ove sednice, pogotovo ne tokom sednice Administrativnog odbora. Jedino kršenje Poslovnika je zajedničko kršenje predsedavajuće i govornice, pošto je govorila čitav minut duže nego što je to Poslovnikom dozvoljeno.
Molim vas da ne zloupotrebljavamo Poslovnik za obrazlaganje povrede procedure tamo gde povrede procedure nema, zbog toga što je to učestvovanje u kršenju procedure koju Poslovnik propisuje.
Narodna poslanica Zlata Đerić želi da govori o povredi Poslovnika i dobija reč na osnovu člana 100. stav 1.
...
Nova Srbija

Zlata Đerić

Nova Srbija
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, poštovani građani Srbije, imam obavezu da se pozovem na čl. 225. i 226.  i zatražim informaciju koja je vrlo hitna, jer, kako rekoste, život ne može da čeka. Postoje zaista oblasti koje ne mogu da čekaju. Jedna od tih je poljoprivreda.
Vrlo je urgentno da se građanima Sombora odgovori na jedno pitanje, s obzirom na to da je u katastarskoj opštini Sombor 10.000 ha izdato u zakup u dva sela, Aleksa Šantić i Gakovo, firmi "Višnja produkt" i Miletu Jerkoviću na ime. Ta zemlja koja je uzeta u zakup pre tri godine i koja se svake godine iznova licitira do sada je napravila dug tri miliona evra, odnosno tri miliona evra na osnovu zakupa nisu plaćena do dana današnjeg. To je 1.200.000 duga opštini Sombor, 900.000 evra duga Somboru, pokrajini Vojvodini i 900.000 evra duga budžetu Republike Srbije.
Građane Alekse Šantića i Gakova, građane Sombora interesuje ko to u Ministarstvu poljoprivrede (zaista očekujem ovaj odgovor vrlo brzo) drži garancije ovih zakupaca u fioci, ne pokreće ih i svake godine omogućava prioritetno licitiranje od istih dužnika, ako znamo da je u opštini Sombor svaki zemljoradnik koji je iznajmio, odnosno licitirao zemlju platio zakup do poslednjeg dinara. Nijedan zemljoradnik u somborskoj opštini nije ostao dužan.
S obzirom na to da se Ministarstvo unutrašnjih poslova vrlo aktiviralo oko korumpiranih državnih službenika, tražimo da reaguje po ovom pitanju i da se odgovor urgentno prosledi. Ko u Ministarstvu poljoprivrede nije pustio garancije banke ova dva dužnika već dve godine?
...
Demokratska stranka

Gordana Čomić

Za evropsku Srbiju | Predsedava
Da li žele reč predsednici ili ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa?
Narodna poslanica Vjerica Radeta želi da govori o povredi Poslovnika i dobija reč na osnovu člana 100. stav 1.
...
Srpska radikalna stranka

Vjerica Radeta

Srpska radikalna stranka
Dame i gospodo narodni poslanici, javljam se na osnovu člana 27. a u vezi sa članom 104. Poslovnika Narodne skupštine. Juče sam više puta skretala pažnju na ono što se ovih dana dešava u javnosti, a odnosi se na izmene Poslovnika Narodne skupštine i na jednu neverovatnu zamenu teza koja dolazi, naravno, iz DS, i to najvećim delom u medijima od šefa poslaničke grupe ZES gospođe Nade Kolundžije, koja je više puta svojim izjavama u medijima na najgrublji način kršila, odnosno vređala dostojanstvo Narodne skupštine.
Gospođo Kolundžija, ne postoji, a to važi za sve one koji pokušavaju da u medijima prikažu zašto je neophodno ovako navrat-nanos menjati sedam članova Poslovnika, umesto da se donese zakon o Narodnoj skupštini, pa da iz zakona proistekne Poslovnik, što je jedino pravno moguće... Vi idete samo na gušenje javne reči, na gušenje reči naroda, jer mi ovde predstavljamo narod. Ovim što predlažete ovim poslovnikom vi pokušavate da onemogućite poslanike SRS da se obraćaju javnosti Srbije u vezi sa temama koje su aktuelne u datom momentu.
Vi pokušavate da prikažete da u parlamentu postoji sukob, kažete, SRS i nekih drugih radikala. Dakle, u SRS, ne znam koji put treba da vam ponovimo, nema nikakvog sukoba. SRS ima spor sa DS u parlamentu, zato što Demokratska stranka, kao vladajuća i kao stub vladajuće koalicije, ne želi da uradi ono što je u obavezi prema Poslovniku i prema Ustavu Republike Srbije, a to je da se na sednici Administrativnog odbora konstatuju ostavke tri bivša narodna poslanika SRS.
Vi se, gospođo Kolundžija, u javnosti ponašate kao da smo mi ovde skupina ludaka kojoj je trenutno nestalo lekova, pa ćete vi da nas smirujete. "Trudili smo se", kažete vi, "da smirimo radikale, koji su ostali bez čoveka koji im je vodio kampanju. U suprotnom, bilo bi krvi."
Gospođo Kolundžija, da li ste vi svesni onoga što izgovarate? Mi nikada nismo proizvodili krv ni na ulici, ni ispred Narodne skupštine, mi nismo palili Skupštinu, nismo glasali iz Bodruma, nismo terali celu poslaničku grupu iz Skupštine, nikada nismo koristili nedemokratska sredstva, nećemo ni ubuduće. Svim demokratskim sredstvima borićemo se, gospođo Kolundžija, protiv Demokratske stranke, protiv diktature Borisa Tadića …
(Predsedavajuća: Tri minuta i trideset sekundi.)
Završavam, izvinjavam se, borićemo se za volju građana Srbije i za 78 mandata SRS.
...
Demokratska stranka

Gordana Čomić

Za evropsku Srbiju | Predsedava
Nema povrede člana 27, ni povrede člana 104. Član 104. definiše povredu ugleda Narodne skupštine ili omalovažavanje tokom sednice Skupštine. Molim vas da ne pokušavamo da izostavimo obrazloženje kada dobijamo reč za povredu Poslovnika zbog toga što povrede Poslovnika ni u obrazloženju narodne poslanice Vjerice Radete nije bilo.
Narodni poslanik Aleksandar Martinović, ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe SRS. Tražite reč po ...? Narodni poslanik Aleksandar Martinović želi da govori o povredi Poslovnika i dobija reč na osnovu člana 100. stav 1.
...
Srpska radikalna stranka

Aleksandar Martinović

Srpska radikalna stranka
Dame i gospodo narodni poslanici, razumem, gospođo Čomić, da se vama žuri da pređete na dnevni red ali pre nego što pređete na dnevni red morate narodnim poslanicima da objasnite kako je moguće da sednica Administrativnog odbora juče počne, 34. sednica, da se od 10 tačaka dnevnog reda završi samo jedna, da se sednica prekine i da se onda za sat i po zakaže nova, 35. sednica, a da prethodna sednica Administrativnog odbora nije završena? Mislim da je to drastično kršenje Poslovnika Narodne skupštine i člana 79.
Juče smo vam skretali pažnju na činjenicu da je predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović, da li namerno ili nenamerno, u stvari hteo da obmane narodne poslanike i građane Srbije, jer je podneo izveštaj da je Administrativni odbor na sednici koja je održana 10. februara razmatrao izmene Poslovnika i zauzeo određeni stav. Ta sednica je, gospođo Čomić, samo počela, ona nije završena. Dok se sednica ne završi do kraja, predsednik Administrativnog odbora nije mogao da podnosi bilo kakav izveštaj.
Vi ste našli jedno solomonsko rešenje kako da pobegnete od rešavanja ključnog problema u Narodnoj skupštini, a to je krađa mandata SRS, tako što ste se dosetili da sednicu prekinete u pet do deset sa obrazloženjem da počinje sednica Narodne skupštine.
Mi smo ovde imali pre nekoliko dana situaciju da su sednice Narodne skupštine pomerene ne za sat vremena, nego za tri-četiri sata, zbog Nadala, zbog Federera, tenisa itd. i baš juče, 10. februara, kada je trebalo da rešimo pitanje tih otetih mandata sednica je trebalo da počne baš tačno u 10.00 časova i nije mogla da bude pomerena za sat vremena.
Vi se sećate, gospođa Nada Kolundžija je sad izašla, kada je nastala politička kriza u parlamentu Srbije šta su izjavili i Nenad Konstantinović i Nada Kolundžija - eto, posvađali se radikali, šta mi tu možemo. Da li imate blanko ostavke? Ako nemate, šta sad da radimo? Onda smo imali čvrsta uveravanja - kad nam dostavite papire, izjave poslanika, blanko ostavke, mi ćemo za 24 sata da zakažemo sednicu Administrativnog odbora i da to rešimo.
Gospođo Čomić, 19. januara gospodin Dragan Todorović, kao ovlašćeni predstavnik SRS, podneo je i izjave bivših narodnih poslanika i blanko ostavke. Evo, danas je 11. februar i pitanje ta tri mandata još uvek nije rešeno.
Ovim izmenama Poslovnika koje predlažete, izvinjavam se, znam da je proteklo vreme ali završavam za nekoliko sekundi, apsolutno nećete rešiti ništa.
Kriza u parlamentu ne može da se rešava tako što donosite izmene Poslovnika na hajdučki način, na prepad. Morate da rešite pitanje mandata i da zaustavite politički kriminal u Narodnoj skupštini.
...
Demokratska stranka

Gordana Čomić

Za evropsku Srbiju | Predsedava
Narodni poslaniče, nema povrede člana 79. Sednica Administrativnog odbora zakazana je u skladu sa Poslovnikom i tekla je u skladu sa Poslovnikom. I drugi odbori koji su dostavljali izveštaje imali su više tačaka dnevnog reda i dostavili su izveštaje da bi narodni poslanici bili obavešteni o tome šta članovi odbora misle o amandmanima ili o predlozima zakona u načelu.
Narodna poslanica Nataša Jovanović želi da govori o povredi Poslovnika i dobija reč na osnovu člana 100. stav 1.
...
Srpska radikalna stranka

Nataša (Spasoja) Jovanović

 Gospođo Čomić, dame i gospodo narodni poslanici, ponovo se javljam zato što smatram da su prekršeni član 79. i član 80. Poslovnika. Član 79. Poslovnika govori o radu sednice odbora, precizira kako teče sednica, kako se vodi načelna rasprava, zatim u pojedinostima, i donošenje odluka od strane prisutnih članova odbora. Član 80. precizira da se na svakoj sednici odbora vodi zapisnik, stav 2. kaže: "U zapisnik se unose imena prisutnih i odsutnih članova odbora i imena drugih učesnika sednice", to smo mi koji nismo članovi odbora, "usmeni i pisani predlozi, stavovi odbora, rezultat svakog glasanja, svako izdvojeno mišljenje, kao i izvestioci koje je odredio odbor".
Tražim od vas i od sekretara Narodne skupštine da mi dostavite zapisnik sa 34. sednice, započete sednice Administrativnog odbora. Iz tog zapisnika ćete jasno videti, gospođo Čomić, da je prekršen član 79. i da Odbor nije završio 34. sednicu, već se pribeglo ovom rešenju da se izbegne u tom trenutku odlučivanje o tački 9. 34. sednice, a to je aktiviranje ostavki bivših izbačenih poslanika SRS. Prema tome, iz tog zapisnika ćete videti da smo mi u pravu kada tvrdimo da vi kršite pravila i Poslovnik, koji sada želite da menjate na ovakav način.
Vi niste dali mogućnost ni nama koji smo se kasnije priključili članovima Administrativnog odbora, oko 13.00 časova, da razgovaramo o tačkama 34. sednice. Ja sam bila zapanjena u trenutku kada sam ušla i sela pored mr Mirovića i pitala sam – o čemu se ovde radi? Čovek mi je pokazao dnevni red i kaže – mi smo sada na 35. sednici, a u tom trenutku je Slavica Đukić-Dejanović rekla da je u toku 34. i da će se napraviti pauza u radu i nastavljamo kada se završi 34. sednica.
Gospođo Kolundžija, u zapisniku sa 35. sednice, koja nije mogla da bude održana pre nego što su završene sve ove tačke, to će jasno da se vidi, na direktno pitanje Dejana Mirovića predsedniku Odbora Nenadu Konstantinoviću kada će se odlučivati o ostalim tačkama, kada će biti nastavljena 34. sednica Odbora...
Insistirao je na tome da se razmatra pitanje ostavki koje, i sami znate, opet ponavljam, nikada nisu bile problem; istoga dana kada ih ovlašćeni predstavnik aktivira one moraju, po pravilu, da se nađu na dnevnom redu. Njega sada nema, pobegao je, kao što je bežao mesec dana od trenutka kada je gospodin Todorović, odnosno kada je naša stranka aktivirala ostavke liste SRS - dr Vojislav Šešelj.
Prema tome, videćete iz zapisnika da je prekršen član 79, da Odbor nije završio svoje zasedanje, a Konstatinović je rekao da će to biti danas. Na dva naša pitanja rekao je – 34. sednica Administrativnog odbora.
Tražim odgovor kada će biti nastavljena sednica da bi se razmatralo i da bi se, u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom, aktivirale ostavke kako bi tri srpska radikala, Šešeljeva radikala, mogla da zauzmu mesto u poslaničkim klupama?