Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.11.2017.

3. dan rada

OBRAĆANJA

...
Dveri

Ivan Kostić

Poslanička grupa Dveri
Postavljamo pitanje Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektoratu rada. Dana 14. jula 2017. godine u državnom preduzeću „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima, u pogonu raketna goriva došlo je do eksplozije baruta i tom prilikom su život izgubila dva radnika: Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević. Uzimajući u obzir da pomenuta nesreća još uvek nije razjašnjena, molimo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Inspektorat rada da nam dostave izveštaj o uviđaju koji je obavljen neposredno nakon eksplozije i da nam dostave odgovore na sledeća pitanja.

Da li je nadležni Inspektorat rada ispitao navode da je direktor ovog preduzeća potpisao otkaz pod bolovanjem trojici radnika koji su radili na pogonu raketna goriva, a koji su potvrdili da su tokom eksplozije količina baruta i burad bila veća od dozvoljenih? S obzirom da se po izjavama radnika u preduzeću radi u neadekvatnim uslovima i krše se propisi o radu i zaštiti na radu, nedostaju zaštitna odela, u buradima je veća količina baruta i barutnog otpada od dozvoljene, radnici nemaju pravo na godišnji odmor i slobodne dane i da je 2. avgusta došlo do još jedne nesreće u kojoj su povređena dva radnika, želimo da znamo da li su Inspektorat rada i nadležno ministarstvo ispitali stanje u pogledu uslova rada i bezbednosti na radu u datom preduzeću? Da li je pokrenut postupak ili naložene mere odgovornim osobama u preduzeću? Da li je istina da je u prethodnih 20 godina u pomenutom preduzeću poginulo 18 radnika?

Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru za lokalnu samoupravu – zašto gradovi i opštine širom Srbije, poput Mladenovca, donose lokalne akcione planove za unapređenje položaja migranata u narednih pet do deset godina? Ko planira da prazna srpska sela, kasarne i odmarališta za decu naseli migrantima?

Da li je tačno da je 620.000 migranata tražilo azil ili izrazilo nameru da traži azil u Srbiji i da postoji opasnost da svi oni putem readmisije budu vraćeni iz zemalja EU u Srbiju, a od Srbije je napravljen najveći azilantski centar u Evropi? Da li je zato u našoj zemlji već otvoreno 14 migrantskih centara?

Još jedno pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova – koliko je državljana Srbije u proteklih mesec dana prijavilo svoje prebivalište na teritoriji Grada Beograda? Svedoci smo da je juče pun autobus radnika „Elektrovojvodine“ iz Subotice krenuo u Beograd da se prijavi i da je svaki šef smene na Horgošu i Kelebiji na carini dobio obavezu da svoje rođake i prijatelje koji nisu prijavljeni u Beogradu a žive, javi, prijavi i da se prijave na teritoriji Grada Beograda, pretpostavljam za naredne beogradske izbore.

Četvrto pitanje predsedniku Narodne skupštine – zašto su tri narodna poslanika Dveri isključena sa sednica Narodne skupštine na 20 dana zbog postavljanja poslaničkih pitanja? Da li to u Narodnoj skupštini ne sme ništa da se kaže o korupciji, kriminalu u vrhu vlasti? Dveri su zato pokrenule sajt „dveriliks“ na kome može da se pročita sve ono što Maja Gojković cenzuriše da se čuje u parlamentu.

Prošlo je već dve nedelje kako je predsedniku poslaničke grupe Dveri, Bošku Obradoviću, zabranjen ulaz u skupštinsku salu i prisustvovanje sednicama, iako ne postoji nikakva odluka po tom pitanju, niti je obavešten zašto je isključen. Zašto na jučerašnjoj sednici Administrativnog odbora na dnevnom redu nije bilo isključenje Boška Obradovića, koje nema nikakvu pravnu zasnovanost dok ga ne potvrdi Administrativni odbor?

Šta ako Administrativni odbor odbije da potvrdi ovo isključenje? Kako će Boško Obradović retroaktivno prisustvovati ovim sednicama na kojima mu je trenutno zabranjen ulaz?

Da li Maja Gojković stoji iza krivičnih prijava koje su podnete protiv narodnih poslanika Dveri Boška Obradovića, Srđana Noga i Marije Janjušević i da li je sledeća ideja Aleksandra Vučića i SNS da uhapsi lidere Dveri i onemogući njihovo učestvovanje na izborima, jer je rejting Dveri svakoga dana sve veći zato što građani prepoznaju Dveri kao najjaču skupštinsku opoziciju Vučićeve vlasti, pa nas zato morate ućutkati u Narodnoj skupštini?

Zašto ovaj plakat „Vučić, brat, kumovi, lopovi“ vređa dostojanstvo Narodne skupštine i predsednika Vučića, ako ovde uopšte nije jasno rečeno na kog Vučića, brata, kumove i lopove se misli? Da li to Maja Gojković optužuje predsednika Srbije, njegovog brata i kumove da su lopovi? Hvala.