Prva sednica (konstitutivna), 06.02.2024.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica (konstitutivna)

01 Broj 06-2/91-24

1. dan rada

06.02.2024

Beograd

Sednicu je otvorio: Stojan Radenović

Sednica je trajala od 10:00 do 10:35

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Stojan Radenović

ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane | Predsedava
Podsećam vas da ste uz saziv ove sednice primili Izveštaj Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine.
Pre početka ovog dela sednice, uručen vam je Izveštaj Komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika sa Izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine.
Da li izvestilac Komisije želi reč? (Da.)
...
Srpska napredna stranka

Aleksandar Marković

ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Dame i gospodo budući narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, komisija koja je obrazovana radi utvrđivanja saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima je, u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine, uporedila podatke iz 250 uverenja o izboru za narodnog poslanika sa odgovarajućim podacima u Izveštaju o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine.

Utvrđeno je da su sa navedenim izveštajem saglasna uverenja svih 250 lica kojima, u skladu sa iznetim, treba da budu potvrđeni mandati narodnih poslanika.

Uvaženi predsedavajući, koristim priliku da svim narodnim poslanicima čestitam na izboru i poželim puno sreće u radu Četrnaestog saziva Narodne skupštine, a građanima Srbije želim da čestitam na slobodnim, demokratskim, fer i poštenim izborima koji su održani 17. decembra 2023. godine. Zahvaljujem.
...
Srpska napredna stranka

Stojan Radenović

ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane | Predsedava
Saglasno članu 130. Zakona o izboru narodnih poslanika i članu 6. Poslovnika Narodne skupštine, na osnovu Izveštaja Komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika sa Izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, konstatujem da je svih 250 uverenja o izboru za narodne poslanike u saglasnosti sa Izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, čime je potvrđen mandat svim narodnim poslanicima.
Pošto je potvrđen mandat svim narodnim poslanicima, saglasno članu 101. stav 4. Ustava Republike Srbije, Narodna skupština je konstituisana.
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, pozivam vas da, saglasno članu 17. Zakona o Narodnoj skupštini, pristupimo polaganju zakletve.
„ZAKLINjEM SE DA ĆU DUŽNOST NARODNOG POSLANIKA OBAVLjATI PREDANO, POŠTENO, SAVESNO I VERNO USTAVU, BRANITI LjUDSKA I MANjINSKA PRAVA I GRAĐANSKE SLOBODE I PO NAJBOLjEM ZNANjU I UMEĆU SLUŽITI GRAĐANIMA SRBIJE, ISTINI I PRAVDI.“
Molim narodne poslanike da potpišu tekst zakletve i predaju ga generalnom sekretaru, gospodinu Srđanu Smiljaniću, preko Službe protokola Narodne skupštine.
Dozvolite mi da vam poželim uspešan zajednički rad u predstojećem mandatu.
Poštovani narodni poslanici, podsećam vas da je, saglasno članu 22. Poslovnika, potrebno da obrazujete poslaničke grupe.
Takođe vas podsećam da je poslanička grupa obrazovana podnošenjem predsedavajućem Narodne skupštine, preko Pisarnice Narodne skupštine, spiska članova koji je potpisao svaki član poslaničke grupe. Na spisku se posebno naglašava predsednik poslaničke grupe i njegov zamenik. Narodni poslanik može da bude član samo jedne poslaničke grupe.
Ovim smo za danas završili rad sednice Narodne skupštine.
O nastavku sednice bićete blagovremeno obavešteni.
Hvala vam mnogo.