Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

3. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prva sednica (konstitutivna)

01 Broj 06-2/5-24-3

3. dan rada

19.03.2024

Beograd

Sednicu je otvorio: Stojan Radenović

Sednica je trajala od 10:15 do 15:45

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Stojan Radenović

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad Prve (konstitutivne) sednice Narodne skupštine Republike Srbije u Četrnaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika konstatujem da sednici prisustvuje 128 narodnih poslanika. Podsećam vas, da je članom 88. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine predviđeno da kvorum za rad Narodne skupštine na Prvoj sednici Narodne skupštine postoji, ako je na njoj prisutna većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim poslanike da ubace svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema za glasanje.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali prisutno 174 narodnih poslanika, odnosno da je prisutna većina od ukupnog broja narodnih poslanika i da postoje uslovi za rad Narodne skupštine u smislu člana 88. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine.
Obaveštenje o odsutnosti narodnih poslanika. Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju sledeći narodni poslanici: Radomir Lazović, Ana Ivanović, Siniša Ljepojević, Dragan Stanojević, dr Jovan Janjić i Mitar Kovač.
Nastavljamo pretres o Drugoj tački dnevnog reda i dajem reč poslaniku Pavićeviću.
Izvolite.
Biljana Đorđević ima primedbu na Poslovnik.
Kažite o kom članu je reč?
...
Zeleno-levi front

Biljana Đorđević

Zeleno - levi front, Ne davimo Beograd
Poštovani predsedavajući, poštovani građani i građanke Srbije, da je Republika Srbija zaista ono što piše u njenom Ustavu zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, mi bismo zaista danas mogli normalno da diskutujemo o kandidatkinji za predsednicu Narodne skupštine, da pričamo o njenoj biografiji i da pričamo o njenim sposobnostima, da poštuje dostojanstvo ovog doma i čuva reprezentativnu, zakonodavnu i izbornu i kontrolnu funkciju parlamenta. O biografiji se svašta može reći, o sposobnostima za čuvanje dostojanstva parlamenta malo manje, na žalost mi smo imali prilike da vidimo kada je gostovala kandidatkinja ovde kao premijerka, kako je to izgledalo.

Pre svega toga, pošto mi na žalost nismo zemlja vladavine prava i socijalne pravde, kontekst ove rasprave jeste krađa izbora i nekažnjivost koja se normalizuje u ovoj zemlji.

1/2 VS/MP

Dakle, to sve od nas zahteva da pogledamo kako je Srbija izgledala i u šta se pretvorila u ovih sedam godina, kako je Ana Brnabić bila premijerka ove zemlje.

Ona je juče, ne znam po kom osnovu imala pravo da govori, ali je tvrdila kako nigde ne piše kakva je ova zemlja, da su ovde izbori pokradeni i da ovde nema slobode izbora. Evo da kažem neke , da vas uputim na neke izveštaje.

Prema nedavno obavljenom izveštaju švedskog Instituta iz Geteborga

WDM, dakle to je skraćenica od varijacija, demokratija, mere, prave indekse demokratije, Srbija je na 107. mestu od 179 zemalja po indeksu liberalne demokratije, najgore na zapadnom Balkanu, već deset godina spada u kategoriju izbornih autokratija, sa autoritarnom stabilizacijom poslednjih tri ili četiri godina. Posebno, eksplicitno piše da se autokratske Vlade Srbije, među njima koriste dezinformacijama, kao svojim oruđem da ostanu na vlasti.

Izveštaj „Fridom hausa“ koji je obavljen dan nakon ODIR-a, mi smo delimično slobodna zemlja, tako je od 2019. godine, sada već imamo manje bodova, najgore smo prošli na političkim slobodama, koje se tiču konkretno selektivno i pristrasne primene izbornih zakona, jednako su loše ocene najniže za transparentnost Vlade, posebno u vezi sa projektima kakav je „Ekspo 2027“ ili borbu protiv korupcije. U samom izveštaju ODIR-a, za koji bivša premijerka kaže da ga nismo čitali, piše da je zamagljena granica između države i stranke i da to dokazuju, pa citiram „ slučajevi pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba javnih resursa i šeme za podsticanje birača“, koji su izazvali zabrinutost u pogledu i sposobnost birača da naprave izbor bez nepotrebnog pritiska.

Jasno je da u Srbiji kada mi govorimo o vladavini nekoga, tu pre svega mislimo na Aleksandra Vučića, ne na Anu Brnabić, na žalost, a to dosta zapravo govori o tome da mi nismo baš parlamentarna demokratija. Danas autokratijama ne upravlja samo autokrata, već mreže sastavljene od kleptokratskih finansijskih struktura, službe bezbednosti i svih onih koji zloupotrebljavaju sektor bezbednosti i propagandista.

Članove ovih mreža povezani su ne samo unutar jedne zemlje, autokratije se međusobno podržavaju, u toj strukturi Ana Brnabić ima svoju značajnu ulogu.

2/1 GD/CG 10.20 – 10.30

Dakle, kada je reč o njenom izboru na mestu premijerke svojevremeno, to je tada bio jedan dobar potez za biznis elitu, za političko-ekonomsku elitu, koja je u suštini posebno pokazala kako će izgledati feudalizam u ovoj zemlji. Nastala je jedna feudalna kasta koja funkcioniše po principu da političari i njihove familije razviju porodične biznise, koji onda, iako su ti biznisi pre toga imali minornu zaradu, odjedanput sklapaju ugovore sa državom u iznosima koji se mere stotinama miliona dinara godišnje. Takav primer je firma „Aseko“, čiji je direktor bio premijerki brat.

Ana Brnabić je bila osnivač, član, predsednik Upravnog odbora NALED-a kojem je dodatno otvorila vrata na NALED postane suštinski Vlada umesto Vlade, zastupa poslovne interese, bude član ogromnog broja radnih grupa za pisanje zakona. Mnogi su antiradnički, poput Zakona o radu, a neki su najkoruptivniji koje smo ikada ovde izglasali. Mi smo bili protiv, a vi ste, gospodo, izglasali Zakon o planiranju i izgradnji, kojim se ukida konverzija i naknada za konverziju.

Ono čime se Ana Brnabić takođe hvali, nije urađeno. Evo ovih dana čujemo da radni staž za dobar deo zaposlenih, pre svega u IT sektoru, nekadašnjih frilensera, kojima je država obećala da će subvencionisati deo PIO troškova ako se zaposle za stalno, još nije upisan. Dakle, država nije uplatila svoj deo subvencija koje je dogovorila sa radnicima.

Kada je reč o bezbednosnim strukturama i vezama sa kriminalom, iako ovu eru, kažem, nećemo zvati po njoj, nego po njenom šefu, ne znači da je ona bila nevažna za propadanje Srbije. Ona nije „oskar“, iako je samoj bilo krivo što možda niko nije pomislio da bi ona to mogla da bude, ali ona ima značajnu odgovornost za nešto drugo. Krađa izbora od 17. decembra 2023. godine sprovedena je kao jedan organizovani kriminalni poduhvat. Nalazi posmatračke misije CRTA-e pokazuju ozbiljne neregularnosti na 13% biračkih mesta na parlamentarnim izborima, na beogradskim čak 21.

Ona je direktno odgovorna, jer su u operaciji krađe izbora učestvovali MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, čelnici lokalnih samouprava, stranački aktivisti SNS-a, ali i pripadnici kriminalnih grupa. Svi smo videli snimke kako napadaju nezavisne posmatrače i ona je to samo priznala. Ništa povodom toga nije urađeno. Kao što su svojevremeno i sama premijerka i ministri govorili da sistem nije zakazao nakon dve tragedije u „Ribnikaru“ i selima oko Mladenovca, tako i sada kažu kako je birački spisak najažurnija moguća evidencija u zemlji. Umesto da se obavi neki inspekcijski nadzor, da se kaže – hajde da vidimo zašto je javnost tako duboko zabrinuta, oni napadaju sve one koji na problem ukazuju. To je ponašanje krivca, ako mene pitate, koji pokušava da prikrije svoje nedelo.

Krađa izbora se ovog puta ne oslanja samo na kvote sigurnih glasova koje partijski funkcioneri SNS-a, direktori firmi, ali i zaposleni moraju da ispune da bi ostali na svojim funkcijama, odnosno radnim mestima, već se oslanjaju na kriminalni i organizovani poduhvat u vezi sa prekrajanjem biračkog spiska na osnovu manipulacije promenom prebivališta, kupovinom glasova, masovnim i organizovanim dovoženjem birača, posebno u Beogradu. Više no ikada vi ste pokazali ne samo da ste iskrivili uslove za takmičenje, nego da čak ni onda u tim uslovima ne možete da pobedite, nego morate da kršite sopstvene loše zakone koje ste doneli.

To što mi govorimo o manipulacijama biračkim spiskom, o tome ko ima prava da bude na njemu, o tome ko nema prava da nosi izvode iz biračkog spiska kada ide u kampanju od vrata do vrata, vi nazivate nacizmom i time vređate žrtve nacizma.

2/2 GD/CG

Relativizujete nacizam, ali to je vama na čast, mešetaranjem sa biračkim spiskom, gde se pasiviziraju neki birači, a to znamo, jer mnogi od njih su došli da glasaju na mesta na kojima su godinama glasali, nisu bili na spisku. Na njihova mesta se upisuju neki drugi. Dakle, to sve zadire u osnovno pitanje demokratije, ko ima prava da odlučuje o određenim političkim pitanjima, koga se to tiče, na koga će se odnositi odluke politike koja će se sprovoditi.

Prebivalište je centar životnih aktivnosti i na osnovu njega imamo ličnu kartu i pravo da glasamo na lokalnim izborima. Na mene utiče zagađenje vazduha u Beogradu, loš saobraćaj, cene stanova. Ja ovde živim i ovde je centar mojih životnih aktivnosti. Tako je i bilo kada sam studirala ovde, ali tada nisam imala prebivalište i nisam ovde glasala. Na ljude koji žive u Maloj Krsni ili Višegradu to ne utiče na jedan način. Svi smo mi državljani ove zemlje i treba da glasamo o nacionalnim pitanjima, ali ne o lokalnim. To bi trebalo svima da je očigledno i jasno, ali vi stalno menjate teze i to onda vama nije jasno.

Zloupotrebljavate ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, koji žive od socijalne pomoći, koje suštinski primoravate da glasaju za vladajuću stranku, jer će im se onda oduzeti socijalna pomoć, na koju po zakonu ima pravo.

Vaši ljudi neovlašćeno koriste podatke o korisnicima socijalne pomoći, o penzionerima. Dakle, setimo se da je predsednik poslao pismo penzionerima, gde je PIO fond dao podatke o tome ko prima penziju i da je na osnovu toga poslato jedno pismo. Dakle, znajući da su ti ljudi ranjivi, njih targetirate kao zelenaše. Novac koji dajete za kupovinu glasova mogli ste da date legalno kroz socijalnu pomoć koju nećete da uvećate. Umesto toga, vi usvajate Zakon o socijalnoj karti pomoću kojeg ste skinuli najmanje 44 hiljada ljudi sa novčane socijalne pomoći.

Srbija u međuvremenu nema strategiju socijalne zaštite, niti smanjenje siromaštva, podsećam to danas na Međunarodni dan socijalnog rada.

Sama bivša premijerka je svojevremeno rekla da su u Srbiji iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva. Toliko je njoj stalo do toga, iako podaci iz 2020. govore da je čak 7% ekstremno siromašnih. Dakle, to je pola miliona ljudi. Nakon toga podatke nemamo, jer je ukinut tim za smanjenje siromaštva.

Dakle, koliko je ovoj vlasti stalo do privatnosti koju koristi kao izgovor što nije do sada ažurirala birački spisak jeste što se aktivisti SNS-a šetaju sa tim izvodima u kampanji od vrata do vrata, a kada vas uhvate u krađi, kada vas uhvate u nepoštovanju zakona, vi onda to relativizujete, te kažete – pa, eto, i aktivisti Zeleno-levog fronta rade kampanju od vrata do vrata. Tačno, radimo je i time se ponosimo, ali radimo je sa praznim papirima. Ljudi onda kažu šta mi tu želimo da upišemo, da li žele da ostave svoje podatke, nemamo izvode iz biračkog spiska, ne ucenjujemo ih ničim, jer ni ne možemo ničim da ih ucenimo, a vi možete, jer sva je moć u vašim rukama. Zloupotrebljavate sve sisteme koje ste zauzeli.

Inače, kada se desi takvo nasilje koje vi nazivate nasiljem, a zapravo je reakcija na kršenje zakona, bivša premijerka drži konferenciju za medije samo kada to instrumentalizuje rodnu ravnopravnost samo kada je reč o aktivistkinjama SNS-a koje krše zakon, ali se ni u jednom trenutku ne usudi da odbrani možda jedinu dobru stvar koju je njena Vlada uradila, a to je Zakon o usvajanju Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Dakle, ona potpuno ćuti i dopušta ismevanje isto i od bivših ministara iz njene Vlade, odnosno još uvek sada u tehničkoj Vladi kada pričamo o problemu femicida.

2/3 GD/CG

Dakle, to što je nekada možda isto delovalo za međunarodnu javnost da je izbor Ane Brnabić jedan dobar PR potez, da će u nedostatku demokratije delovati progresivno da jedna žena i pripadnica LGBT zajednice može da zamaskira manjak demokratije, to se pokazalo kao nešto od čega niko nije imao koristi, ni mi žene, ni LGBT zajednica. Ništa niste uradili za ove dve zajednice.

Na sve to vi kažete da ne čitamo izveštaje ODIR-a, a vi ne čitate šta tamo piše. Tamo eksplicitno piše da u Radnoj grupi za unapređenje izbornih uslova treba da uključite relevantna organizaciona društva. To niste uradili. Tamo eksplicitno stoji, preporuka 4, da birački spisak mora da se sredi uz učešće opozicionih političkih partija i organizacija civilnog društva. To isto tako niste uradili.

Mi smo kao opozicija predložili formiranje Komisije za kontrolu izbora koju bi činili predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, baš kao što glasi u preporuci ODIR-a, preporuci 4.

Tražili smo, naravno, i pluralizam i ravnomernu zastupljenost u medijima. Tražili smo isto tako i krivičnu i prekršajnu odgovornost za one koji su učestvovali u izbornim manipulacijama i krađi. Ako ste stvarno tako spremni na dijalog, kao što kažete, evo, mi smo jedan predlog izneli. Možete da se upoznate sa njim.

Zahvaljujem.
...
Srpska napredna stranka

Stojan Radenović

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane | Predsedava
Zahvaljujem se narodnoj poslanici.

Dajem reč poslaniku Vladimiru Orliću.

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane
Čuli ste, dame i gospodo narodni poslanici, šta oni kažu o izborima, nepravilnostima i biračkom spisku. Evo da čujete šta opet oni kažu na istu tu temu - Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu, Dobrica Veselinović, inače šef te partije koja je upravo sada imala nešto da kaže, izjavio je da je bilo dosta priča da će SNS naseliti 100 hiljada ljudi u Beogradu da preokrenu trend da gube Beograd, to je bilo nekih sedam dana pre izbora. Međutim, to su, kako kaže, sve bile laži, da bi se obeshrabrila opozicija. A šta je istina, kaže Veselinović - U odnosu na prošle izbore, birački spisak u Beogradu je za nekih 13 hiljada veći, što on ocenjuje kao neki prirodan trend i dokaz da nema fantomskih birača. To su rekli pre izbora.

Ovo što pričaju sada, ovo vam je, dame i gospodo, najobičnije pranje za još jedan ubedljiv poraz koji su doživeli što su potučeni do nogu. I onda nam danas pričaju sve same laži, pri čemu vidite njihove standarde demokratije. Kad oni govore laži i napadaju Anu Brnabić, kažu da ona nema pravo da odgovori, odakle njoj pravo, kako se drznula da dobije reč i da im nešto kaže.

Uvek ćemo da govorimo o rezultatima, i svojim i vašim, ali uvek ćemo da odgovaramo na laži, tako da ti vaši uzusi demokratije su nam poznati, ali sa time smo raskrstili, u taj mrak se više ne vraćamo.

Kad kažu oni, da se još malo laži podsetimo, ima li u tom izveštaju ODIR-a 40 hiljada fantoma iz Republike Srpske o kojima ste lagali? Nema. Zašto nema? Zato što ste lagali. Ima li u tom izveštaju ODIR-a priče da su izbori pokradeni? Nema. Zašto nema? Jer ste i to slagali. Ima li u tom izveštaju ODIR-a priče da neko ne priznaje u svetu rezultate izbora? Nema ni toga. Zašto? Jer su lažovi ponovo lagali. Ima li u tom izveštaju ODIR-a neka ocena da će da dođe ovde neka međunarodna komisija? Nema ni toga, ni jedne jedine reči, ni slova jednog jedinog. Zašto? Zato što su lažovi radili jedino ono što umeju, a to je da lažu.

I za kraj, ako smatrate da je nelegalna Skupština, ako smatrate da je to rezultat neke izborne krađe, a šta ste vi onda, jel ste neki saučesnici u lopovluku? Kako doživljavate sami sebe? Ne samo da ste ušli u sve kancelarije koje ste dobili, ne samo da ste potrčali da se zapljunete za plate, jedino dvoje poslanika iz vaše poslaničke grupe koji nisu iz Beograda juče su se upisali da uzmu pare od putnih troškova, eto to ste vi.
...
Srpska napredna stranka

Stojan Radenović

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane | Predsedava
Zahvaljujem poslaniku Orliću.
Dajem reč kandidatkinji Ani Brnabić.
...
Srpska napredna stranka

Ana Brnabić

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane
Za građane Srbije koji to ne znaju, što bi znali, ODIR posmatra različite izbore u Republici Srbiji od 1997. godine. Od 1997. godine ODIR daje finalne izveštaje, preporuke o tome kako treba unaprediti izborni okvir kako bi se unapredilo stanje demokratije u Republici Srbiji.

Sedite poštovana narodna poslanice okružena kolegama narodnim poslanicima koji nikada nisu razmatrali niti jedan izveštaj ODIR-a u 12 godina vršenja vlasti, niti jedan. Niti jednu preporuku nisu implementirali. Nisu bili u stanju, ili nisu želeli, to neka se oni izjasne, da naprave jedinstveni birački spisak, već su naseljavali fantome na taj način što je svaka lokalna samouprava imala sopstveni birački spisak, pa je jedan građanin mogao da glasa na dva, tri, deset ili 15 mesta, pošto to nije bilo moguće proveriti.

Mi radimo sa ODIR-om od 2019. godine, zato što nam je stalo do demokratije u Srbiji i institucija u Srbiji. Implementirali smo 54 preporuke. U najnovijem izveštaju, finalnom, imamo manje preporuka nego što smo imali u prethodnom izveštaju, što govori o tome da smo dosta preporuka već implementirali,


što je, recimo, ogromna razlika od strane jedne Nemačke, koja je u svom finalnom izveštaju dobila definiciju da ni jednu preporuku nisu implementirali pa su sada dobili duplo više preporuka.

Kada vi kažete šta piše u našem izveštaju, da vam kažem šta piše, na primer, u izveštaju za jednu Poljsku - preduzeti mere kako bi se obezbedilo jasno razdvajanje između države i partije. Za Poljsku - moglo bi se razmotriti stvaranje centralnog biračkog registra kako bi se olakšale promene u kompilaciji biračkog spiska, ono što je bilo i u vreme vladavine vaših kolega, zato što nismo imali jedinstveni birački spisak.

Nemačka - treba razmotriti zahtev za blagovremenije objavljivanje izveštaja o finansiranju partija i kampanje.

Vidite, takvih preporuka nema kod nas, zato što smo mi to već uradili. Tako da pročitajte i neke druge izveštaje, pa ćete videti onda da ukoliko je tačno to što vi pričate, onda tamo ne da nema reči o demokratiji, nego nema reči o legitimnoj vlasti sa kojom vi trenutno razgovarate, pošto su njihove preporuke mnogo oštrije nego što su preporuke u izveštaju ODIR-a za Srbiju. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Stojan Radenović

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane | Predsedava
Zahvaljujem poslanici Ani.
Ima reč poslanik Dobrica Veselinović, replika.
...
Zeleno-levi front

Dobrica Veselinović

Zeleno - levi front, Ne davimo Beograd
Dobar dan svima. Ovo je moje prvo obraćanje ovde. Želeo bih sve da vas pozdravim.

Kao što znate, mi ćemo se ovde boriti dostojanstveno, borićemo se pristojnošću, borićemo se argumentima, borićemo se kredibilno integritetom.

Ono što je svima jasno, o čemu govore građani, o čemu govore međunarodne institucije, o čemu govori civilno društvo, o čemu govori opozicija, to je da su izbori u Beogradu pokradeni, to je da vas Beograd ne želi. Beograd vas ne želi zato što ga ne volite. Samo juče dok ste sedeli ovde sa autobusa je otpao točak i teško povredio ženu kod Karađorđevog parka. To govori o tome koliko brinete za ovaj grad. Mogao bih do sutra da nabrajam sve ono što ste obećali, ali niste ispunili, ali biće prilike.

Zato smo ovde. Ovde smo da se borimo. Ovde smo da pokažemo drugo lice Srbije i ovde smo da donesemo jednu drugu energiju u ovu Skupštinu. Ovde smo da se borimo. Borićemo se i na ulicama. I budite sigurni da ćemo pobediti.
...
Srpska napredna stranka

Stojan Radenović

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane | Predsedava
Zahvaljujem.
Reč ima narodni poslanik Vladimir Orlić.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane
Traži čovek priliku da replicira da objasni da nešto nije bilo tačno i priča sve osim ono što je trebalo da objasni.

Koje ćete lice da pokažete? Evo vam vaše lice. Jeste li ovo vi? Jel ovo to lice što je reklo 13.000 više ljudi na biračkom spisku, što je neki prirodan odliv, odnosno priliv, i samim tim dokaz da nema fantomskih birača. Sve reče čovek, samo o ovome ni jedne jedine reči. A zašto? Pa, rekao sam malopre, zato što ste lažovi najobičniji. To je prva stvar.

Drugo, borićete se na ulicama. Gde je inače mesto uličarima nego na ulici? Samo jedna stvar, ako mislite da ćete onim što ste radili, onim divljanjem pred Starim dvorom, onim divljanjem nad Skupštinom grada da dokažete svoju ljubav prema Beogradu, nema potrebe. Videli su svi tu vašu ljubav, kako ste kidisali na institucije, kako ste uništavali narodnu imovinu, kako ste kidisali na živote drugih ljudi. Jel to dokaz neke ljubavi za Beograd ili za bilo koje mesto u Srbiji? Ne, nije, između ostalog, zato što ste dokazani lažovi, to ste videli sada, ali zato što ste nasilnici najveći na svetu, siledžije kakve ne pamte ni Beograd, ni Srbija.

Budite uvereni, kazniće vas čak i oni koji su možda za vas glasali u decembru mesecu. Znate li zbog čega će još da vas kazne? Zato što ste ih lagali, ne što ste lagali nas, mi od vas i ne očekujemo ništa dobro, nego što ste svoje ljude lagali, pričali im, obećavali kule i gradove, a onda ih iz jednog poraza odveli u drugi, pa sa obe noge uskočili u laž, laž najobičniju, pričajući bajke o 40.000 fantoma iz Republike Srpske, trudili se da zavadite sopstveni narod, onda vodili ljude da jurišaju jedni na druge, kukavički pobegli nakon što ste to uradili, pa rekli – a ovi što su privedeni i što su razbijali tamo, mi nemamo pojma ko su ti ljudi, to su neki ubačeni elementi, a vi ih doveli tamo, vi ih pozvali da kidišu na institucije, da gađaju onim kamenicama policiju sa namerom da nekoga ubiju.

Za kraj, kazniće vas zbog one bruke i sramote pred Evropskim parlamentom u kom ste vi sedeli pored vaše Viole fon Kramon, pored vašeg Šidera, pored vašeg Picule, pored vašeg Rošelja, zajedno klicali nezavisnom Kosovu i Aljbinu Kurtiju, a ovde da dobijete glasove, u državi Srbiji i od srpskog naroda, budite uvereni, nikada i nigde.