Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Jasmina Obradović

Jasmina Obradović

Srpska napredna stranka

Govori

Hvala gospodine predsedavajući.

Poštovane kolege poslanici, cenjeni ministre sa saradnicima, poštovani građani, SNS ovim setom zakona iz sfere zdravstva nastavlja sa pretvaranjem Srbije u bolje mesto za život. Govoreći o mom ranijem amandmanu, navela sam primer kako se obnavlja zdravstveni sistem u gradu iz koga ja dolazim, a to je u Novom Sadu, a sada sam želela da sa nekoliko primera pokažem kako se zdravstveni sistem unapređuje u Srbiji. Međutim, preskočiću čitav niz primera, ponukana željom da se osvrnem na sve ono što smo u ova dva dana čuli u Skupštini.

Moj cenjeni kolega malopre pomenu da i zdravstveni radnici iz opozicionih redova podržavaju ovaj zakon, kao naš kolega koji je u prvom danu rasprave zaista zdušno zagovarao ispravnost i neophodnost donošenja ovog zakona, ali izgleda da ga ućutaše na brzinu, jer nema ga ni juče ni danas da u istom tonu nastavi da brani ovaj zakon.

Ono što ja kao običan građanin, korisnik zdravstvenih usluga mogu da kažem, a to je da ovaj zakon nisu pisali političari, nije ga pisala ni opozicija, ni pozicija. Pisali su ga stručnjaci, ali onda imamo stručnjake nad stručnjacima koji svakako moraju baciti senku na sve ono što ova vlada radi i ono čime se ova Vlada bavi, ali zaboravljaju, a ja nisam zaboravila, dolazim iz Novog Sada, nadomak grada gde se nalazi institut, setite se afere „Kamenica 2“ koliko izgubljenih života za 10 godina izgradnje jednog izuzetno značajnog, i to zahvaljujući izborima 2016. godine i preuzimanju vlasti u pokrajini od strane SNS, „Kamenica 2“ danas radi.
Zahvaljujem.

Poštovane kolege poslanici, cenjeni ministre sa saradnicima, poštovani građani, ovim Predlogom zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, kao i ostalim zakonima iz seta zakona iz sfere zdravstva, Srpska napredna stranka sa Aleksandrom Vučićem na čelu nastavlja sa izgrađivanjem i uređivanjem naše zajedničke kuće, Republike Srbije.

Cilj mojih amandmana je da se naglasi taj sveukupni napredak i poboljšanje medicinskog sistema u Republici Srbiji. Navešću neke konkretne primere kako mi to u Novom Sadu, predvođeni gradonačelnikom Milošem Vučevićem, radimo, kako se to konkretno poboljšava medicinski sistem.

Pre nekih mesec dana novi objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu počeo je da radi. Takođe, izgrađene su interne saobraćajnice za pristup vozila hitne pomoći garaži sa dva ulaza. Izgrađena je jedna zaista svetski moderna zgrada u kojoj će naši lekari pružati medicinsku pomoć.

Vrednost ove investicije je oko 340 miliona dinara, a kupili smo i četiri nova vozila hitne pomoći. Tokom prethodne četiri godine mimo ovog projekta grad je uložio 146 miliona dinara u Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Važna informacija za roditelje je da na ovoj adresi radi dežurna noćna pedijatrija sa najboljim lekarima i opremom.

U novom i odlično opremljenom objektu sistem funkcionisanja novosadske hitne pomoći će biti mnogo efikasniji. Ovo je primer kako treba realizovati ovako veliku investiciju, jer ceo posao završen je za manje od godinu dana. Uspeli smo da za dve godine uložimo više od 3.750.000 dinara u povećanje nivoa zdravstvene zaštite u Vojvodini.

Verujem da ovakvi primeri postoje i u drugim sredinama u Republici Srbije, svugde gde vlast vrši SNS, ali ono u šta ne mogu da verujem, a to je sve ono što sam danas tokom rasprave o amandmanima čula. Slažem se, ne mora neko da bude doktor, lekar, medicinski radnik da bi imao pravo da komentariše ovaj zakon, ali isto tako nikome ne daje za pravo činjenica da nije zdravstveni radnik da na najgrublji mogući način osporava ispravnost donošenja ovakvog zakona.

Zašto pričam na ovakav način? Ja sam neko ko u široj porodici ima primer transplantacije jetre. Znam kako je bila duga noć dok smo čekali da se čitav posao pokrene. Znam kako je bila duga godina oporavka i znam kako smo sa nestrpljenjem iščekivali petu godinu nakon transplantacije.

Dakle, usklađivanje zakona sa evropskim zakonima u ovom slučaju nije prioritet. Ja mislim da je ovo nešto što Srbija čeka, što bolesni čekaju i ne vidim čemu taj paranoičan pristup sa navođenjem primera prelaska pešačkog prelaza? Setite se kako je osporavana čitava akcija donorske kartice, kako su ljudi krili da imaju karticu jer im je neko rekao – Ti nisi normalan, zakucaće ti na kuću zato što znaju da si ti potpisao da ćeš nakon smrti donirati svoje organe.

Ja ne bih navodila dalje primere, osim što molim građane Srbije da shvate da nisu svi dobronamerni i da nije svaka diskusija vezana za donošenje ovog zakona.

Dobar deo diskusije u ovom parlamentu danas, hajde, možda nije dobar deo, ali jedan deo diskusije znamo na šta je bio usmeren, osporiti sve ono što radi Vlada iako je donošenje ovog zakona zaista nešto na šta se čeka.

Ministre, podržavam ovo. Naravno da ću glasati za ovaj zakon, a mislim da ćemo u daljoj diskusiji na jedan sasvim drugačiji način pristupiti komentarisanju donošenja zakona. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Cenjeni ministre, sa saradnikom, kolege poslanici, poštovani građani, 2013. godine na Petrovaradinskom groblju obnovljen je spomenik ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata. Spomenik u obliku ruskog pravoslavnog krsta bio je podignut davne 1929. godine, na mestu gde je sahranjeno 96 vojnika ruske vojske, koji su umrli od rana i bolesti u austrougarskom zarobljeničkom logoru kod Novog Sada. Srušen je 90-ih godina prošlog veka, a obnovljen u julu 2013. godine. Godine 2017. završeni su radovi na obnovi Spomenika Sloboda na Iriškom Vencu. Mogla bih ja još nabrajati diljem Srbije, ovo je konkretno vezano za Novi Sad, i ovo je samo primer dela onoga što sam navela, dokaz da su neki od mnogih primera kako SNS postupa sa ratnim memorijalima.

Za nas su sve žrtve koje su date slobodu Srbije i zaslužuju naše ogromno poštovanje. Naše je da takve spomenike podižemo, obnavljamo i održavamo i čuvamo sećanje na njihove žrtve. Najbolji način da to sećanje na njih sačuvamo je da stvorimo uređenu, ekonomski moćnu, politički nezavisnu i na međunarodnom političkom planu uvaženu i cenjenu Republiku Srbiju.

Zato je razvoj Republike Srbije u svakom svom pojavnom obliku najbolji spomenik koji podižemo i kojim vraćamo dug precima i bolju i uređeniju zemlju ostavljamo potomcima. Zato ću u danu za glasanje podržati ovaj a i ostale zakone koji se nalaze na dnevnom redu ove sednice. Zahvaljujem se.
Zahvaljujem predsedavajući.

Cenjeni ministre sa saradnicima, kolege narodni poslanici, poštovani građani, mi poslanici SNS amandmanima kojima podnosimo, pokazujemo u kojim je sve to sferama života Srbija napredovala od kada je brigu o državi preuzela SNS, sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

Danas pred nama je set zakona iz sfere rada boračkih i socijalnih pitanja. Među ovim zakonima je i zakon o kome danas razgovaramo, Predlog zakona o ratnim memorijalima. Ovim zakonom pravno se uređuje materija koja je do sada bila regulisana zakonima iz perioda SFRJ, Zakon o uređivanju i održavanju grobalja boraca, Zakon o obeležavanju i održavanju grobalja i grobova pripadnika saveznih armija i drugih stranih armija na teritoriji Jugoslavije i Zakon o grobljima i grobovima boraca u inostranstvu.

Donošenjem novog opšteg zakona iz ove sfere, uređuje se važan aspekt društvenog delovanja. Ovim zakonom pokazujemo da poštujemo one koji su se borili za Republiku Srbiju kako u nedavnim, tako i u ranijim ratovima. Ovim zakonom takođe pokazujemo da poštujemo i ne zaboravljamo svoje ratne saveznike i da želim da dostojno obeležimo njihova grobna mesta ili mesta pogibije.

Poštovanjem tradicije i onih koji su se borili za slobodu Republike Srbije, u velikoj meri i afirmišemo napredak koji Republika Srbija postiže poslednjih godina od kada SNS vrši vlast. Mi srpske saveznike nećemo nikada da zaboravimo i poštovaćemo njihovu žrtvu za Republiku Srbiju, a vodićemo otvorenu i poštenu politiku i prema partnerima na istoku i prema partnerima na zapadu. Takav diplomatski pristup se svakog dana prepoznaje. Srbija je danas pouzdan i cenjen partner u međunarodnoj zajednici, a predsednik Aleksandar Vučić izrastao u nesumnjivo najvećeg lidera u regionu.

U danu za glasanje podržaću pomenuti predlog zakona. Zahvaljujem se.
Zahvaljujem.

Cenjeni predstavnici Vlade Republike Srbije, kolege narodni poslanici, poštovani građani, podnela sam amandman na član 2. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i, kako je poznato, SNS je u većini opština preuzela odgovornost za vođenje lokalne samouprave.

Moram opet da naglasim da upravo tako jeste i u Novom Sadu. U Novom Sadu gradska vlast, predvođena Milošem Vučevićem, svakodnevno radi na poboljšanju životnih uslova građana Novog Sada. Da je to istina mnogo je primera. S obzirom da sam podnela amandman na jedan od članova zakona, član 2, neću čitati, spisak je dug. Pogledajte samo za mesec dana šta jedna odgovorna vlast i jedan gradonačelnik u svojoj lokalnoj samoupravi rade.

Tako su najstariji sugrađani, odnosno najstarijim sugrađanima obezbeđene su penzionerske kartice, a za najmlađe omogućena je prijava za vrtić putem interneta, a o subvencijama za boravak u privatnim vrtićima možemo se pohvaliti da smo lideri u Srbiji. U Novom Sadu organizuju se edukativni centri, postoji živa međunarodna aktivnost, dolaze predstavnici sa istoka i zapada i grad je otvoren za investicije. Mi smo upravo evropska prestonica kulture, kao i evropska prestonica mladih.

Kada pričamo o investicijama, mnogo ih je. Pre neki dan, moglo bi se reći, pre mesec dana otvoren je hotel „Šeraton“, a koliko sutra otvara se zgrada hitne pomoći, o tome sam već juče pričala. Obnavljaju se bolnice, škole, crkve, javne ustanove, ulice, jednom rečju, pod vođstvom SNS Novi Sad je oživeo.
Zahvaljujem.

Cenjeni predstavnici Vlade, kolege narodni poslanici, poštovani građani, podnela sam amandman na član 1, a ono o čemu želim da pričam i na šta ću se posebno osvrnuti je sledeće. Činjenica je da su građani Republike Srbije SNS od 2012. do 2014. godine u punom kapacitetu, nakon decenije propadanja, poverili brigu o državi. Činjenica je da od 2016. godina većina lokalnih samouprava, gradova i opština, takođe od strane građana, poverili su SNS. I mi gde, god smo u prilici, pokazujemo kako funkcioniše domaćinska vlast. Vidi se to, ne samo na republičkom nivou, gde danas predsednika Republike Aleksandra Vučića međunarodna javnost doživljava kao lidera regiona, a apsolutna većina građana Srbije kao njenog pravog domaćina.

U gradu iz koga ja dolazim, u Novom Sadu Miloš Vučević je taj pravi novosadski domaćin koji se o svom gradu stara i brine na način kako je to i obećao građanima. Pored malicioznih komentara mojih kolega poslanika, pre svega mlađanog Milojičića, koji kaže da gradonačelnik Novog Sada otvara biciklane, pa, gospodo, evo, koliko prekosutra u Novom Sadu se otvara velelepna zgrada Hitne pomoći, 2.700 kvadrata na tri sprata. Grad Novi Sad nije zadužen, gradonačelnik otvara nova radna mesta, otvara nove pogone, nove fabrike a u isto vreme gradonačelnik Novog Sada na dnevnom nivou obilazi svoje građane, obilazi svako mesto na kome se nešto dešava, na kome se radi, gradi, renovira, podiže nivo pružanja usluga, jednom rečju - domaćin brine o svojoj kući, za razliku od lokalnih samouprava gde vlast ne vrši SNS. Na svu sreću, za nas ne postoje opozicione i pozicione opštine, za nas postoje lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Gospodo, ako nastavite da se na najbrutalniji način obrušavate na svoju zemlju, tako što podnosite pritužbe i pisma, kao što je to učinio gospodin Paunović, poslavši pismo Komitetu za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, gde se žali na organizovane i sinhronizovane napade koje uz zloupotrebu državnih institucija i medija vrši vladajuća SNS, a u isto vreme 2017. godine objavljuje kako Paraćin nikad do tad nije dobio 35 miliona dinara kao najveći iznos u poslednjih desetak godina, može biti vrlo opasno. Sasvim sam uverena da je vrlo tendenciozno i da zaista postoje ljudi koji bi prodali i veru za večeru, odnosno prodali sopstveni narod za komadić ili parče vlasti.

Gospodo, pokušajte za promenu da budete nekad i konstruktivni i da doprinesete razvoju Srbije kao što to radi SNS sa Aleksandrom Vučićem, a vodite lokalne samouprave kao Miloš Vučević i budite sigurni, budite sigurni da ćemo trajati svi zajedno još dugo. Hvala.
Hvala.

Poštovana guvernerko, predstavnici NBS, cenjene kolege narodni poslanici, dragi građani, amandmanima koje SNS podnosi mi svakako afirmišemo razvoj i napredak Republike Srbije i podsećamo građane Srbije na progres u svim sferama života od kako je odgovornost za Srbiju preuzela SNS sa Aleksandrom Vučićem na čelu. Toliko o smislu i besmislu i broju podnetih amandmana.

Ovaj napredak je merljiv i vidljiv i samo zlonamerni i oni koji su nas u ranijim godinama povukli u ekonomski i svaki drugi sunovrat, oni to ne žele da priznaju. Zato, na primeru rada NBS, od kako je odgovornost preuzela SNS, a dužnost guvernera preuzela gospođa Jorgovanka Tabaković, najočitije se vide pokazatelji razvoja i napretka Republike Srbije.

Evo, kao primer nekih lako proverljivih podataka. Polovinom 2002. godine nemačka marka zamenjena je evrom. Prvi kurs evra bio je 59 dinara, deset godina kasnije, tačnije od 6. avgusta 2012. godine to izgleda ovako, srednji kurs evra na taj dan bio je 118,57, jučerašnji kurs bio je 118,12. Devizne rezerve povećane su za 375 miliona evra, a nismo imali šta da prodamo, sve je davno prodato.

U periodu od godinu dana, međugodišnju inflaciju smo spustili sa 12,9% oktobra 2012. godine, na 2,2% oktobra 2013. godine. Tokom prethodnih pet godina inflaciju smo očuvali na prosečnom nivou od oko 2%. Notorna činjenica je da danas u Srbiji inflacija nije tema, kao što je bio slučaj pre. Inflacija je u Srbiji niska i stabilna petu godinu za redom.
Zahvaljujem.

Cenjeni ministre predstavnici Vlade, poštovane kolege narodni poslanici i uvaženi građani, SRS je politička organizacija koja drži do svojih obećanja i do svog programa, a već koliko puta smo čuli šta je program SNS.

Kao primer, navešću vam šta je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, pre šest meseci govorio o ovoj temi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi rešavanje pitanja državnih stanova za pripadnike Vojske Srbije, policije, kao i BIA moglo da počne već ove godine u šest gradova Srbije, a da bi prosečna cena kvadrata mogla da bude oko 500 evra.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon prvog sastanka Komisije za stanove rekao da je oko 2.000 zaposlenih u MUP bez stana, oko 14.000 u Vojsci Srbije i oko 1.500 ljudi u BIA, a da će u program državne stanogradnje biti uključeni i oni koji rade u zatvorima. Dodaje da su to grube procene, dakle, ponavljam, pre šest meseci je rekao da su to grube procene i da će Vlada do kraja januara izaći sa konkretnim podacima.

Predsednik je ukazao da će za izgradnju oko dva miliona kvadrata učešće države biti 250 miliona evra. Dodao je da će verovatno postojati klauzule da se 10 godina stan ne može staviti na tržište ili da kupac ima obavezu da 15 godina radi u tim sistemima.

U svakom slučaju, mi danas raspravljamo o zakonu, a podzakonska akta regulisaće mnogo toga. Kako je pojasnio, projekat državne stanogradnje bi uposlio naše radnike, dakle, uposlio bi naše radnike, to je dogovor onima koji su ovde pričali o nekim nameštenim poslovima za poznate izvođače, kao i da bi se time povećao BDP.

Ako sve pripreme budu završene na vreme, prve lopate moći će da se bace već tokom 2018. godine, rekao je Vučić. Kao što danas vidimo ovaj projekat se danas zakonski uobličava i ide ka svojoj realizaciji, jer SNS i Aleksandar Vučić drže reč. U danu za glasanje podržaću ovaj paket zakona, a policiji, vojsci i svim bezbednosnim strukturama želim da što pre dođu pod ovako povoljnim uslovima, jer trenutno boljih nigde nema, do krova nad glavom.
Zahvaljujem se.

Cenjeni ministre sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici, uvaženi građani, ako krenemo od činjenice da je rešavanje stambenog pitanja jedan od velikih i, naravno, osnovnih životnih problema danas, onda je razumljivo što SNS sa Aleksandrom Vučićem na čelu i Vlada Republike Srbije, predlaganjem zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, pokazuju apsolutno razumevanje za suštinska pitanja građana Srbije.

Ovim zakonom se u svakom smislu afirmiše sveukupni razvoj Republike Srbije, što našim amandmanima u različitim varijantama i predlažemo. Kao što se može videti, u mišljenju Vlade o podnetim amandmanima na ovaj predlog zakona, osnovni amandmani koje smo kao poslanička grupa SNS podneli su i prihvaćeni, te želim da izrazim zahvalnosti Vladi Republike Srbije koja je razumela ovu našu političku podršku opštem razvoju i napretku Republike Srbije.

Naš program, naš politički cilj je svakako napredak i razvoj. Ovim zakonom obezbeđujemo pripadnicima snaga bezbednosti koji su svojim odgovornim radom, opštu sigurnost podigli na viši nivo, da reše svoje stambeno pitanje i time podstaknemo još bolji rad u ovom sektoru, sektoru bezbednosti.

Nekoliko godina unazad ključne reči u državi Srbiji bile su – afere, kriminal, korupcija, burazerska privatizacija. Danas je drugačije. Danas mi koji vršimo vlast s ponosom možemo da govorimo o napretku, novim radnim mestima, sad konkretno o rešavanju stambenih problema, a samo oni zlobni, ovaj veliki napredak naše zemlje neće i ne žele da vide. To smo mogli da vidimo iz diskusija u proteklim danima, ali to je već njihov problem, mi nastavljamo nezaustavljivo sa obnovom i razvojem Republike Srbije.

Naravno, u danu za glasanje sa zadovoljstvom ću podržati ove zakonske predloge.
Zahvaljujem.

Cenjeni predstavnici Vlade Republike Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani, na današnjoj sednici pred nama se nalazi paket od 13 predloga zakona i sedam potvrđivanja međunarodnih sporazuma, uglavnom iz domena Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predlog zakona koji je posebno pobudio pažnju javnosti, a na koji ću ja u ovih nekoliko minuta mog obraćanja skrenuti vašu pažnju jeste Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Dakle, i ovim zakonom potvrđuje se i realizuju programski ciljevi koje je zacrtala SNS predvođena predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Programski ciljevi sveukupnog napretka i razvoja Republike Srbije i boljeg života svakog njenog građanina.

Ovim Predlogom zakona u posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućavamo pripadnicima naših bezbednosnih snaga da po povoljnim uslovima reše jedan od osnovnih životnih problema, a to je pitanje rešavanja stambenog pitanja. U proteklom periodu rezultati rada snaga bezbednosti su sasvim evidentni i država Srbija je dužna da našim policajcima, vojnicima omogući pristojan život. Te je rešavanje stambenog pitanja svakako u ovoj priči za njih ključno.

Kao što je navedeno u prvoj fazi ovog velikog nacionalnog projekta, planira se državna investicija od oko 64 miliona evra u jeftinu stanogradnju za 1578. stanova, i to 400 u Beogradu, 400 u Novom Sadu, 188 u Nišu, 190 u Vranju, 200 u Kragujevcu i 200 u Kraljevu. Ovo je tek prva faza, a znam iz iskustva da se na ovome nećemo zaustaviti i da ćemo obnoviti stambeni fond Republike Srbije, a pripadnicima naših snaga bezbednosti omogućiti pristojan život.

Ovo je do sada najozbiljniji državni projekat stanogradnje. On pre nas, odnosno oni pre nas su ostali zapamćeni po obećanjima, ali i po aferama, po satelitima, pašnjacima, vinogradima i slično. Oni pre nas su topili tenkove u Smederevu, a mi danas stvaramo uslove da se grade stanovi za pripadnike snaga bezbednosti. Naravno, nastavićemo snažno napred, nastavićemo da izgrađujemo Republiku Srbiju. Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić znaju šta žele i to će i ostvariti, a to je bolja i naprednija Srbija. Zato ću u danu za glasanje za ovaj projekat zakona omogućiti bolji život pripadnika snaga bezbednosti, a time svakako i građana Republike Srbije. Zahvaljujem se.
Cenjeni predstavnici Vlade Republike Srbije, poštovane kolege poslanici, poštovani građani, evo da se vratimo i da se podsetimo, nakon ratova 90-ih, a posle toga i dosovskog dvanaestogodišnjeg ekonomskog, tranzicijskog i nacionalnog, jednom rečju, svekolikog propadanja Republike Srbije, a spočetka ovog veka, svi to znamo, građani Republike Srbije brigu o državi poverili su SNS, Aleksandru Vučiću u krajnjem slučaju, prvom ministru vojnom.

Setom zakona sporazuma i odluka iz domena Ministarstva odbrane na ovoj sednici i konkretno Predlogom zakona o vojnom obrazovanju, Vlada Republike Srbije nastavlja rad na razvoju i napretku Republike. Svim ovim predlozima zakona, temeljito i uporno, korak po korak, kamen po kamen, ponovo izgrađujemo našu zajedničku kuću, našu Srbiju, ali i našu vojsku.

U članu 2. ovog predloga zakona kojim se definiše vojno stručno osposobljavanje, predložila sam novi stav kojim se ukazuje da se ovim zakonskim predlogom obezbeđuje ono što je i naš programski, naš politički cilj, a to je napredak Republike Srbije.

Na kraju, moram da kažem, pre svega zbog građana Srbije o aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji, videli smo šta nam to kao alternativu nudi današnja opozicija Srbije. Nude haos i povratak u ideološke rogove 90-ih godina iz kojih ni danas četvrt veka posle nisu u stanju da izađu.

Na sreću, građani Srbije to prepoznaju, te im je poverenje birača na nivou statističke greške.
Cenjeni predstavnici Vlade Republike Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani, pre svega petnaestak dana u centru Novog Sada povodom 23. aprila Dana Vojske Srbije organizovan je defile vojnika. Centrom su prošli pripadnici Prve brigade kopnene Vojske, dok su kadeti Vojne akademije izveli egzercir, veštinu baratanja puškama nastalu na osnovu vojničkih radnji uz poštovanje strojevih pravila. NJihove veštine pomno su pratili mnogi Novosađani među kojima je bilo najviše mališana i naravno gradonačelnik grada Novog Sada, gospodin Miloš Vučević. Na trgu je postavljena vojna oprema i tehnika, a izloženo je i naoružanje Dvestačetrdesetog samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu jedinice Vojne policije. Nakon defilea vojni brodovi rečne flote prokrstali su Dunavom dok su građani taj deo svečanosti mogli da prate sa novosadskih mostova.

Poštovane kolege ovaj događaj je jedan od pokazatelja sveukupnog razvoja kome težimo. Koliko je stanje u Vojsci Srbije zdravije i bolje od kada je brigu o zemlji preuzeo SNS sa Aleksandrom Vučićem na čelu. To je dokaz da napredujemo i da nema više raznih afera, raznih satelita, pašnjaka i slično. Železara Smederevo više ne služi za topljenje naoružanja nego za privredni razvoj Srbije. Jednom rečju Vojska Srbije je ponovo ponos Srbije, a tako će biti i sa svim ostalim sferama života. Cilj mog amandmana je upravo da naglasim ovaj sveukupni napredak Srbije što je politički cilj SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Zahvaljujem.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovani direktore BIA-e sa svojim saradnicima, drago mi je da vas ponovo vidim ovde u parlamentu gde smo 2012. godine počeli i Bogu hvala sve ide dobro i bolje i biće sve bolje.

Danas na dnevnom redu nalaze se dve odluke o upotrebi naših vojnih i policijskih snaga u međunarodnim snagama u 11 zemalja. Ovo govorim prosto da podsetimo i one koji prate prenos Skupštine o čemu ćemo mi to, u stvari, juče i danas i u narednim danima, raspravljati u ovoj Skupštini.

Pored toga, na dnevnom redu nalazi se sedam predloga kojim unapređujemo naš sistem bezbednosti, a to su: Predlog zakona o vojnom obrazovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o odbrani, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja vojne opreme, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o BIA. Takođe, tu su i četiri potvrđivanja međunarodna sporazuma.

No, ono što želim i ono na šta želim da skrenem pažnju u ovim predlozima je pre svega poboljšanje uslova života zaposlenih u našim bezbednosnim strukturama. Činjenica je od toga ne možemo pobeći, da je raspad Jugoslavije pripadnike vojske i policije doveo na rub egzistencije. Onda, kada se mislilo da ne može teže po vojsku, dolazi DOS i može. Može mnogo teže. Dolaskom DOS-a na vlast, na mestima ministra odbrane i saveznog ministra MUP-a, izmenjali su se i sadašnji i nekadašnji lideri DS. Pa, imamo Zorana Živkovića, Borisa Tadića, Dragana Šutanovca, danas lidera moćnih opozicionih stranaka.

To njihovo vreme je vreme totalnog propadanja srpske vojske i policije. Setimo se samo raznih afera pomenute gospode „pašnjak“, „satelit“, „vojska“, „vinograd“ i sl. U tom periodu srpska vojska i policija su finansijski i materijalno totalno upropašteni. Ali, dolaskom na vlast SNS i Aleksandra Vučića koji je, podsetiću, bio i prvi ministar odbrane u prvoj Vladi SNS, ovaj proces je zaustavljen i srpska vojska je ponovo stavljena na zdrave noge, a to su ona tri koraka 2012. godine kada je tadašnji vojni ministar Aleksandar Vučić rekao – zaustaviti propast, pokrenuti šta se može pokrenuti, a onda pokrenuto razvijati.

Nakon mnogo vremena, obnavlja se pored opreme i naoružanja i Vojni stambeni fond, a time i motiv da se kvalitetni kadrovi odlučuju na vojnu školu i vojni poziv.

Meni je drago što je ministar u svom obraćanju malopre rekao, odnosno pomenuo Kasarnu Jugovićevu, bazu Majur i ja jako dobro znam koliko je Novi Sad pružio ruku zato što je sa druge strane pružena ruka, ruka vojske, da zajedno rešavamo sve probleme koje možemo rešiti zajednički. Evo, vidite, 14 stanova je već podeljeno, na Jugovićevu se planira jedan kompleks, a ako do mene stižu dobre i tačne informacije, priča se o proširenju i na prigradska naselja što znači da sve ovo potvrđuje ono što sam malopre rekla, postavljamo vojsku na zdrave noge.

Biti oficir u vreme DOS-a bilo je ponižavajuće. Danas su srpski vojnici i oficiri ponovo ponos Srbije. Iz tih razloga, gospodo, u danu za glasanje ponosno ću glasati za ovaj set predloga zakona. Hvala.
Hvala

Poštovani ministre, predsedavajući, kolege poslnici, poštovani građani, amandmanima na član 3. Predloga zakona o planskom sistemu Republike Srbije, kojim se definišu načela upravljanja javnih politika, moje kolege iz SNS i ja predlažemo uvođenje načela efikasnosti, a sve u cilju sveopšteg razvoja Republike Srbije.

Ovo smo čuli već nekoliko puta od mojih kolega, ali mi ćemo ponavljati i ponavljati ono što je dobro i u šta smo sigurni da možemo da sprovodimo i za šta smo sigurni da građani cene i da je na dobrobit države i građana.

U ovih nekoliko godina, koliko SNS vrši vlast, pokazali smo šta je efikasnost u sprovođenju javnih politika. Zatekli smo u svakom pogledu osiromašenu i zaduženu zemlju, koju od dana kada je SNS sa Aleksandrom Vučićem na čelu, oporavio i stavljamo na zdrave noge.

Ja ću na primeru aktivnosti gradonačelnika Miloša Vučevića i gradskih vlasti Novog Sada potvrditi da se vidi napredak i kako se manifestuje načelo efikasnosti i sasvim sam sigurna da moje kolege iz Novog Sada, bez obzira kojoj političkoj, odnosno poslaničkoj grupi pripadaju, mogu isto to potvrditi.

Malo je vremena, svega dva minuta, da bih nabrojala sve ono što potvrđuje ovo načelo efikasnosti i dobro rukovođenje gradom i zato oni koji su nas vukli nazad su politička prošlost ove zemlje i zato SNS i Aleksandar Vučić idu nezadrživo napred i svakodnevno imamo primer, potvrdu silne želje povratka na staro. Žao mi je, bilo pa prošlo, nikada više. Hvala lepo.
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, kolege poslanici, amandmanima na član 4. Predloga zakona o planskom sistemu Republike Srbije kojim se definišu načela upravljanja javnih politika, moje kolege iz Srpske napredne stranke i ja bliže definišemo svrhu planskih dokumenata.

Srpska napredna stranka sa Aleksandrom Vučićem na čelu je, preuzimajući vlast u našoj zemlji, zaustavila sveukupno propadanje Republike Srbije. Poseban aspekat napretka Republike Srbije je povećanje ugleda u svetu. Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, danas je svakako najpopularniji i najuvaženiji lider u regionu.

Dolaskom SNS na vlast otvorili smo se i prema istoku i prema zapadu. Cela plejada svetskih državnih u poslednjih nekoliko godina došla je u našu zemlju, praćeni investitorima iz tih istih zemalja. U još većem broju zemalja, na najvišem nivou, ugošćen je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Danas je Srbija i srpsko rukovodstvo cenjena i u Moskvi i u Vašingtonu, i u Pekingu i u Briselu, na svim meridijanima. Srbija je postala pouzdan i cenjen partner. To je svakako rezultat izbalansirane i odgovorne politike. To je rezultat planiranja i političkog promišljanja. To je rezultat efikasnog rada. Sve to građani Srbije prepoznaju i svakodnevno ocenjuju, bilo na parlamentarnim, predsedničkim ili lokalnim izborima širom naše zemlje.

E, da nam je samo još manje loših ocena koje dolaze iz redova političkih partija koje nezadovoljne uspehom ove Vlade šalju loš signal u svet. Međutim, sasvim sam sigurna da im je to zaludan posao i da je razboritost i argumentovanost vođenja politike Aleksandra Vučića dovoljna da sve to postavi na mesto koje im pripada. Zato je glas naroda, gospodo, neprikosnoven, zato smo dužni da nastavimo u istom, pobedničkom smeru, a to je – samo napred.