MILORAD MIRČIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1956.godine. Živi u Novom Sadu.

Po obrazovanju je inženjer tehnologije, diplomirao je na smeru sintetski polimeri. Duže vreme je radio u "Novkabelu", gde je bio i direktor.

Potpredsednik je Srpske radikalne stranke.

Kao odbornik Srpske radikalne stranke izabran je za predsednika Gradske skupštine Novi Sad, a dužnost gradonačelnika obavljao je od januara 1993. do juna 1994. godine. U martu 1998. godine postao je ministar u Vladi narodnog jedinstva, zadužen za veze sa Srbima izvan Srbije. Biran je za poslanika Narodne skupštine Srbije na izborima 2004. godine, a u više mandata je bio i poslanik u skupštini AP Vojvodine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. ponovo postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 155
  • 0
  • 281
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 meseca i 17 dana i 15 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 27 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 28 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Ovde raspravljamo o 62 predloga tačaka dnevnog reda, a očigledno da u pojedinostima nećemo stići da raspravljamo o glavnom zakonu koji je u sklopu tačaka dnevnog reda, to je Zakon o budžetu.

U ovom zakonu o kome raspravljamo u pojedinostima, zahvaljujući samo redu na kojem možemo da raspravljamo o njemu u pojedinostima, a inače što se tiče amandmana koje je podnela SRS, oni su smisleni sa ciljem da se iz svih zakona, pa i ovog zakona izbriše ono što je nepotrebno.

U drugom članu se radi o terminologiji odnosno izrazima koji su u ovom zakonu i smatramo da je to suvišno, da bi trebalo, suštinski dobar je zakon zato što se o objedinjavanju podataka, zato što se radi o bazi podataka i to je primedba nas srpskih radikala.

Ono što je osnovna primedba to je što ovakvim načinom rada i ovakvom praksom koja se uvela u parlament, mi u stvari bežimo od suštine postojanja ovog parlamenta, a to je da se raspravlja o veoma, veoma bitnim tačkama. Ponovo kažem, mi srpski radikali, pridajemo značaj svim zakonima, ali postoji jedan zakon, što kaže zakon svih zakona, to je Zakon o budžetu.

Ono što treba javnost da zna, da se ponovi nekoliko puta, to je da zahvaljujući ovim besmislenim amandmanima koje vladajuća koalicija ulaže, mi smo u situaciji da nam se na neki način uskraćuje ta mogućnost da raspravljamo o svim zakonima, a pogotovu Zakonu o budžetu. Nema više nikakvih skrivanja, nema nikakve mistike, očigledno da je ovo taktika kojom se služi vladajuća koalicija, odnosno vlast.

Ne znam koliko će vam se to isplatiti. Imate ovde prave primere u ovima koji su sad u nekim savezima. Sećate se samo kada je Gordana Čomić predsedavala, ona je crno da crnje ne može biti, samo možda Nataša Mićić ima crnja od nje. Videli ste šta je sve radila, kojim se sve sredstvima i metodama služila i ne vredi, sada sedi u klupi kao i svi poslanici, zavisi od volje i milosti vladajuće većine. Žalosno je što vladajuća većina u ovom sazivu nije izvukla pouke iz tog perioda. To je, po nama, srpskim radikalima jedan od najcrnjih, najtamnijih perioda u parlamentarnom životu.

Međutim, ne sme se u politici nikad isključivati mogućnost da ima još crnje. Moguće da je ovo na tragu da bude još gore kada je u pitanju parlamentarna rasprava, ali gospodo oni koji su vas doveli vidite da vas opominju.

Opominju vas da morate razvijati, negovati parlamentarni život, mi smo ovde srpski radikali kao opoziciona politička partija da pokušamo da vratimo na pravi put, da vas postavimo što bi se reklo na kolosek gde se vodi rasprava parlamentarna. Mi poslanici u parlamentu možemo jedni drugima da kažemo i ono što nam se sviđa, a i ono što nam se manje sviđa, ali oni koji predstavaju, oni koji vode Skupštinu, oni moraju da vode računa kako će da funkcioniše ovaj parlament, moraju da budu ravnopravni, objektivni, jednaki prema svim poslanicima, a ne da pokazuju ovde izliv svoje pameti, kao što to radi gospodin, recimo Arsić, on mi je najbliži, pa ga navodim kao primer.

On uvek čeka priliku da pokaže koliko je on dobar poznavalac Poslovnika i na stranu to, treba kao predsedavajući, ali uvek pokazuje koji kvantum znanja poseduje i kakva sve iskustva ima. Vaša iskustva su za građevinsku operativu, za neku industriju gde treba potpuno drugačija pamet i drugačiji intelektualni rad, a ovde ostavite gospodine Arsiću da poslanici raspravljaju i da slobodno to rade.

Zašto vas navodim, ne samo što ste ukrali mandat SRS pa ste nam bliski, nego ste vi žrtva osobe o kojoj sam na početku govorio, njihovog nedemokratskog ponašanja u parlamentu nakon 5. oktobra. Vi gospodine Arsiću i od vas sam najviše očekivao da ćete na bazi tog lošeg iskustva, na bazi vaših ličnih iskustava ipak da budete objektivni, a to se odnosi i na sve predsedavajuće. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 30.11.2018.

Pa, evo, u stilu ministra, i ja da obavestim drage penzionere koji danas počinju sa primanjem 3.000 dinara, to ćete morati da date za godišnju pretplatu za RTS i RTV. Podignuta je sa 150 dinara na 220. Ostaće vam nekih 400 dinara na kraju godine. I nije to loše, samo da se nastavi takvim trendom, to je pozitivan trend.

Što se tiče ovog budžeta, evo, još jedan budžet u ovom sazivu a da pre toga nismo razmatrali, niti raspravljali o završnom računu, o izveštaju kako su se trošila sredstva iz prethodnog perioda.

Šta mi radimo? Vrtimo se u krug, pričamo uvek jednu te istu priču. Ovde nam predstavnici Vlade, konkretno ministar finansija, objašnjava, ubeđuje da je ovaj budžet najvećim delom rezultat nastojanja Vlade i pojedinačno svih ministara, da ih ne zaboravimo, da poboljšaju standard i da vode socijalno odgovornu politiku. Negde pri kraju kažu da su to usaglasili sa MMF, kao onako usput. A, zaboravljate, gospodo, da ste vi doneli jednu inovaciju kada je u pitanju finansiranje ove države.

Zajedno sa MMF doprineli ste i te kako da se stvori jedan fond koji se zove „čuvar kuća“. Znate kako to divno zvuči kad se kaže u narodu – imamo milijardu na raspolaganju, ali nećemo je uzimati, milijardu evra naravno, to mi zovemo „čuvar kuća“. Čuvar kuća je, inače, biljka koja je rasprostranjena u Srbiji i služi u lekovite svrhe. Vi nećete to, to je više ovako, zbog naroda. Inače, da vi ne mislite o narodu vi bi i to potrošili, a onda koincidencija. Kada uporedite ovaj budžet sa prethodnim, odnosno budžetom iz ove godine 2018, vidite da je povećanje milijarda evra. Kako to baš da se uklapa ta cifra, otprilike je milijarda evra? Tamo je bilo 9.900, ovde je 10.900, odnosno 11, a to je otprilike milijarda. Nije valjda da ste posegli za tim da ćete iskoristiti tu „čuvar kuću“.

Ono što je veoma interesantno u ovom budžetu, a pogotovo u obrazlaganju resornog ministra, to je da će doći do povećanja životnog standarda i na prvom mestu to povećanje penzija i plata. Vi zaboravljate, gospodo, da ovih 181 milijarda koju ste opredelili za Penzioni fond je samo onaj mali deo od onoga što ste uzimali u prethodnom periodu.

Znate kakvu vi matematiku imate? Vi računate, smanjeno je 10%, sada smo u nekoliko navrata vratili po manji procenat, i to je otprilike isto. Jeste, gospodo, kada bi se prosto sabiralo, ali ne zaboravite, penzija je imala mnogo veći osnov na koji se obračunavalo to povećanje. Vi samo to gubite iz vida da ste vi na penziju koja je umanjena za 10%, na to umanjenje dodavali te procente, i to nije isto. To ne može da bude isto.

Šta je ovde zanimljivo? Ni vi, kao i prethodne vlade, niste posegli za jednim instrumentom da dugoročno rešavate pitanje penzionera. Mi insistiramo na tome zato što je to po prirodi stvari jedna od najugroženijih kategorija u stanovništvu, zato što su to ljudi koji su radeći 30-40 godina obezbedili neki kapital, dali taj kapital državi na čuvanje, ta država im uzela te pare. Penzioneri i penzione organizacije traže od vas, gospodo, da im vratite imovinu koja im pripada po zakonima ove države. Mnoge banje su napravljene iz penzionih fondova. Kakav odgovor dobijaju? Ne može, zato što je to privatizovano. Ne može po zakonu.

Gledajte, kada radite restituciju, vi vraćate nešto što je bilo pre 70 godina i tu zakoni svi padaju u vodu. To po svim zakonima, po svim pravnim pozitivnim propisima ne može da dođe do restitucije imovine, kako vi to radite, a kada treba vratiti Penzionom fondu, onda se koristite sa tim zakonima i kažete – to ne može da se vrati.

Hajde, kad ne možete da vratite, zašto niste razmišljali da taj Penzioni fond ne zavisi toliko od budžetskih sredstava? Recimo, evo primera radi, mi vam radikali kandidujemo jednu ideju za razmišljanje. Zašto se niste dosetili da emitujete u stvari korporativne obveznice iz „Telekoma“, pa da te obveznice budu jedan deo vlasništva u sklopu buduće privatizacije tog „Telekoma“, pa da bude Penzioni fond vlasnik? To je siguran izvor prihoda. Zašto to ili nešto slično niste uradili sa Elektroprivredom Srbije? Ne, ne pada vam na pamet. Zato što taj deo stanovništva držite u zavisnosti od vaše političke volje ili nečeg drugog. Zato što taj deo stanovništva uvek živi u nadi da će biti bolje, pa glasa i daje poverenje aktuelnoj vlasti.

Čak ste toliko daleko otišli da ste partiju, koja je proistekla iz tog sloja stanovništva i te grupacije stanovništva, potcenili, naterali da prizna ovde da je dobro što ste smanjili penziju. To još u istoriji ove Srbije nije bilo, da nekom zavlačite duboko ruku u džep, a da kažete to je dobro, ali vi ste posegli za tim.

Kada se pogleda prihodna strana, imate jednu neuralgičnu tačku koju nećete da objašnjavate, gospodine ministre. Vi na prihodnoj strani najveći deo finansirate iz poreza. U tim porezima najvećim procentom učestvuje porez na dodatnu vrednost tzv. PDV. Šta je interesantno, gospodo? U tom PDV najviše doprinosi PDV na uveženu robu. Vi imate jedan problem koji je sve veći i veći, sve prisutniji, a to je da vam uvoz raste u odnosu na izvoz i vi to objašnjavate tako laički, lakonski. Kažete – nema to veze, u proteklom periodu rastao je izvoz. Struktura izvoza vas ne interesuje. Jeste možda rastao izvoz, ali to su zamrzivači, to su frižideri, to su šporeti od „Gorenja“, to su Fijatova vozila, to je italijanski proizvod, to su robe koje se proizvode za interes stranih kompanija, a vi ne možete to da rešite, ne možete da rešite sve prisutnije povećanje uvoza.

Zašto ne možete? Više je faktora. Zato što sve više i više postajemo zavisni od robe koja se uvozi u Srbiju. Zato što ne stimulišete izvoznike u ovoj državi, domaće proizvođače koji bi izvozili. Ne iz razloga što to vi ne želite, jer vam ne da MMF, zato što je tzv. čvrst kurs dinara destimulativan, kada je u pitanju izvoz, zato što sve pametne ekonomije, a samim tim i Vlade koje upravljaju sa tom ekonomijom, uvek se služe sa malo većom inflacijom, devalviraju domaću valutu da bi bili konkurentniji na stranom tržištu. Vas to ne interesuje. Vas boli briga. Vama je MMF rekao da je to dobro. Vas pohvalio da ste vi nešto što je novo na ekonomskom nebu Srbije. Tako su govorili i za one na čijem čelu je bio Boris Tadić. Hvalili ih, govorili im – vi ćete biti 100 godina, vaša ekonomija, vaš način razmišljanja o ekonomiji, vaša privatizacija će doneti korist Srbiji, a vas će narod da slavi. Videli ste kako su ih odbacili, kao papir.

Hvalite se da vodite socijalnu politiku i u delu zapošljavanja. Pogledajte, gospodo, kako i ta medalja ima dve strane. To je tačno. Vi zapošljavate, zapošljavate u privatnim kompanijama, ali ima jedna činjenica – i dalje je na snazi odluka da mladi i nova radna snaga ne mogu da se zapošljavaju u državnom sektoru. Vidite koliki se deficit, kada su u pitanju kadrovi, kada je u pitanju stručno osoblje, pojavio u oblasti zdravstva. Vidite koliko ljudi, stručnih, fali kada je u pitanju državna administracija. Nemamo pravnike, nemamo kvalitetne ekonomiste. Ono što je bilo, to je otišlo, a mladi ljudi završavaju, ne mogu da nađu svoje radno mesto. Nemamo dovoljno inspektora. Zašto ti mladi ljudi završavaju fakultete? Zašto se usavršavaju? Šta, da bi išli da peru suđe u inostranstvu? Nema nikakve potrebe da ova odluka bude na snazi. Biće kasno kada budete zapošljavali mlade stručnjake, onda neće imati gde da rade.

Gospodo, vi ovde navodite kako dajete subvencije. Dajete i dalje subvencije po zaposlenom, kada je u pitanju strani investitor, ali to vam je ta tatovska ekonomija, ta lopovska ekonomija koju je uspostavio Mlađan Dinkić. Opšte je poznato, nije više tajna, da su Mlađan Dinkić i njegova kriminalna grupa, koja se zvala G17, uzimali hiljadu evra po zaposlenom, pa su izneli zvanični podatak da je 17 hiljada novozaposlenih ljudi. Sedamnaest hiljada evra se slilo u džepove Dinkića i njegovih istomišljenika.

Šta imamo? Imamo kontinuitet Dinkića uvek u Ministarstvu finansija. Imali smo Vujovića, opljačkao Ukrajinu, evo sada imamo mladog junoša, pa dokle će ova Srbija da živi u ubeđenju da će to nešto novo da donese? Ko nas može da ubedi da vi ne uzimate? Ali, imajući u vidu da je ovo provizorijum inače od države, jer ne znamo još gde su granice te države i imajući u vidu kakav je sastav koalicione vlasti, ništa nas ne iznenađuje. Mi u ovoj državi ne samo da ne znamo granice nego se suočavamo sa novim granicama.

Mi imamo potpredsednika Vlade, Rasima LJajića, koji podržava džudžu neku, koji crta nove granice, koji Rašku oblast proglašava sa Sandžak, zaboravlja da u Sandžak, takozvani spada i severna Crna Gora, a vi i dalje ćutite.

Sada se realno postavlja pitanje, pitanje svih pitanja – u kojoj ćemo mi to državi da osvanemo? U kojoj ćemo mi to državi da radimo? U kojoj ćemo to državi da pričamo o povećanju BDP? Ako nastavite tako da podržavate najdirektnije vaše koalicione partnere, teško bogami da će ostati i ovo malo Srbije. Hvala vam.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 30.11.2018.

Suvišno je raspravljati sa ljudima koji dva dana sve što mogu najgore govore o politici SRS, ali nijednog od njih nisam čuo da se ogradio od onoga što je uradio DŽudža. Ko je sa DŽudžom, isti je DŽudža i po karakteru i po političkim stavovima.

Gospodo, samo da znate jednu stvar, cenim doslednost u nedoslednosti ove partije kojoj pripada Mijatović. Oni su ušli u koaliciju sa SNS tako što su prevarili Borisa Tadića, onda dosledni svojoj nedoslednosti nastavili tim putem, osetili da mogu kod Aleksandra Vučića da profitiraju i ostali mu verni i biće mu verni kao i Borisu Tadiću – do prve prilike.

Nemojte da gubite iz vida vi koji pripadate SNS. Sve što su govorili Vojislavu Šešelju i da je ratni zločinac, i da je huškaš i da je iseljavao, to se odnosi na Aleksandra Vučića, samo ne smeju sada da kažu jer im je interes da su sa Aleksandrom Vučićem. Inače, videćete, ako dođu u priliku, isto će to govoriti Aleksandru Vučiću.

Jedino je Maja Gojković to primetila i pokušala da ih sprečava, a vi ćutite, ćutite hrabro, mislite optužuju Vojislava Šešelja, šta vas boli briga. Ne, optužuju sve one koji su bili i koji jesu u SRS. To je njihova politika. NJihova politika je doslednost u nedoslednosti.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2018.

Pitanje – po kom osnovu Dragica Nikolić i njen muž, bivši predsednik Republike, već dve godine koriste državnu vilu i koliki su troškovi koje izmiruje država na ime korišćenja vile od 800 kvadrata, imajući u vidu da stvaralaštvo kojim se bavi Dragica Nikolić ne zahteva toliku kvadraturu, a naučni rad, kome se posvetio Tomislav Nikolić, i te kako ne podrazumeva toliko veliku kvadraturu? Pitanje je upućeno Vladi Srbije.

Drugo pitanje upućeno je Tužilaštvu. Šta će Tužilaštvo, odnosno javni tužilac da uradi, a i organi Vlade Srbije na javno iznesenu tvrdnju generala Nebojše Pavkovića da je general Aleksandar Dimitrijević, koji je bio na čelu vojnoobaveštajne službe, sve vreme dok je bio na toj čelnoj funkciji, radio za strane obaveštajne službe i još dodatno sarađivao sa Haškim tribunalom tako što je falsifikovao činjenice, izmišljao događaje koji su dodatno opterećivali Srbe koji su zatočeni u Hagu? To isto je radio i Aleksandar Vasiljević.

Šta će Tužilaštvo da uradi i da li će da pokrene bilo kakvu inicijativu kako bi se sprečilo dalje negativno delovanje ovih generala izdajnika? Pri tome, da li će nešto da preduzme Ministarstvo odbrane kako bi za primer budućim generacijama pokazao da čin generala treba da nose časni i čestiti ljudi, a ne protuve, kao što je to Aleksandar Dimitrijević, po rečima generala Nebojše Pavkovića, načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije?

Treće pitanje je upućeno Vladi Srbije ispred SRS. Pitam Vladu Srbije, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde – koliko je novca iz sredstava budžeta isplaćeno na ime štete koju su sudski ostvarila lica koja su protivzakonito, protiv svih pravila privedena i maltretirana u akciji „Sablja“ 2003. godine?

Vi znate, gospodo, da je 2003. godine, pod okriljem demokratije i borbe protiv kriminala, u Srbiji bilo privedeno blizu 12 hiljada ljudi. Samo je Pinoče priveo više ljudi u jednom danu ili u nekoliko dana. Imajući u vidu da su otkrivene ubice Zorana Đinđića za nepunih 48 sati, to je apsurd još veći u činjenici da je 12 hiljada ljudi privedeno pod sumnjom da su učestvovali ili bili povezani sa ubistvom Zorana Đinđića. Ne mali broj od ovih maltretiranih ljudi nije imalo nikakve veze ni sa kriminalom, a pogotovo sa ubistvom Zorana Đinđića.

Privođeni su ljudi koji su politički ne istomišljenici tadašnje aktuelne vlasti, privođeni su čak i švaleri od supruga članova aktuelne vlasti, privođeni su svi koji su bili u sukobu sa pojedincima iz sadašnje aktuelne vlasti. Oni su zakonskim putem ostvarili svoja prava i do danas javnost Srbije ne zna koliko je sredstava iz budžeta Republike Srbije isplaćeno na ime realne štete koju su pretrpeli građani Srbije.

Da se ne bi zamajavali više sa tim kolika je to bila demokratija, kakva je to bila borba protiv kriminala, ja vas samo podsećam da su za nepunih 48 sati objavljena imena i fotografije učesnika na atentatu na Zorana Đinđića. To u svetu još nije zabeleženo da se tako brzo otkrilo ko je ubio predsednika Vlade, a pri tome do dana današnjeg ne znamo pravu istinu, nego ti ljudi koji su bili u sastavu specijalnih jedinica, po nalogu obaveštajne službe Engleske, su trebali da budu krivci kako bi se kompletna specijalna jedinica rasformirala. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 15.05.2018.

Imam pitanje u ime poslaničke grupe SRS za predsednika Vlade Anu Brnabić – šta je Vlada Srbije i šta će Vlada Srbije da učini po pitanju održavanja festivala tzv. „Merdita“, u prevodu „Dobar dan“, koji za cilj ima promovisanje tzv. kosovske kulture.

Naime, već četiri godine u Beogradu, što bi rekli u srcu Srbije, održava se festival koji promoviše kvazi kulturu kvazi države. Kada mi srpski radikali kažemo šta je Vlada učinila, pitamo Vladu na koji je način pomagala ako je pomagala, a sa druge strane ono što je potpuno jasno zašto je Vlada ćutala sve vreme u proteklom periodu povodom održavanja ovog festivala? Možda je za javnost opravdanje od strane Vlade koja bi dala, to je u organizaciji nevladinih organizacija, kao što je nevladina organizacija na čijem čelu je Nataša Kandić, kao što su Žene u crnom i tako redom. Ali, sam lokalitet, samo mesto održavanja jasno govori da Vlada nije smela da ćuti i da bude zatvorenih očiju kada je u pitanju održavanje ovakvog festivala.

Prvo, mi srpski radikali jasno predočavamo da osim što je kvazi kultura kvazi države, da nema regionalne kulture, ne postoji, teoretski nije obrađen taj pojam i fenomen regionalne kulture. Postoji nacionalna kultura, postoje kulturna stvaralaštva u određenim regionima gde se prepliću nacionalne kulture. Kosovska kultura ne može da postoji ni teoretski. Ovaj festival, osim organizacije, podržavaju i te kako prepoznatljive fondacije belosvetskih hohštaplera svih onih koji dugi niz godina sve čine, sve rade kako bi uništili Srbiju, kako bi što pre iz dela Srbije izdvojili teritoriju i proglasili je zvanično za nezavisnu državu Kosovo. Među njima prednjači već poznati fond na čijem čelu su braća Rokfeler.

Za održavanje ovog festivala kao sponzor i kao logistička podrška politička i u svakom drugom pogledu Švajcarska ambasada. Da li je Vlada u proteklom periodu na bilo koji način upozorila predstavnike Švajcarske ambasade da je besmisleno da se podržava ovakva vrsta manifestacije gde se promoviše kvazi država koja se zove Kosovo.

Mi srpski radikali, postavljamo pitanje, šta će to Vlada uraditi u narednom periodu, ne u smislu narednih godina, nedelja, meseci nego narednih dana? Da li će Vlada konačno da stavi tačku na sve ovo tako što će u skladu sa zakonom i Ustavom ove države da zabrani održavanje ovih i ovakvih manifestacija na teritoriji Srbije? Ili će Vlada i dalje da to gleda, posmatra sa strane i da tumači to kao širokogrudost i kao političko razumevanje od strane zvanične politike koja se vodi u Beogradu.

Mi srpski radikali, upozoravamo javnost da je održavanje ovakvih manifestacija jasan znak, jasan signal dodatne slabosti politike koja se vodi u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. Stvaranje autohtone kulture i jezika, to je preduslov za stvaranje nove nacije. Narod koji se zove albanski, ima svoju nacionalnu kulturu, njihovo sedište je u Albaniji u Tirani, a ne može biti kultura Kosova, kao autohtona kultura na teritoriji države Srbije i to je dobra osnova predstavnicima tzv. države Kosova, da UN tvrde, iznose tezu kako Kosovo nikad nije bilo u sklopu i sastavu države Srbije, jer imaju posebnost jezika, posebnost kulture i sada će imati i posebnost teritorije.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Ispred poslaničke grupe SRS postavljam pitanje ministru odbrane gospodinu Vulinu i vrhovnom komandantu Vojske Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću, koji je istovremeno i predsednik Srbije.

Koji su to razlozi koji su odlučili da se uključi Vojska Srbije u vežbe NATO pakta koje se održavaju između 17. i 22. jula na prostoru Bugarske, Rumunije i Mađarske? Da li je to u sklopu vojne saradnje u periodu kada smo svedoci da NATO snage se koncentrišu na granicama Ruske Federacije, kada konkretno za ove vojne vežbe na teritoriji Rumunije glavnokomandujući NATO snaga Ben Hodžis, general glavni za NATO snage u Evropi, kaže da vežbe u Rumuniji su direktno vežbe koje su usmerene protiv Ruske Federacije?

Da li je razlog ovakve odluke možda u promeni i u zaokretu politike koju u novije vreme vodi vlast, a ogleda se u činjenici da je prava poseta novoizabranog predsednika Srbije upravo poseta Americi? Da li se možda nešto novo dešava u sprovođenju politike vladajuće koalicije, kada napušta tzv. poziciju neutralnosti, poziciju sedenja na dve stolice, pa se okreće jednoj stolici, stolici koja označava dominantnost američke politike? Da li je možda razlog u činjenici da se na taj način još jednom po ko zna koji put dodvori NATO snagama i Americi, posle one sramne inspekcije u Nišu, koja je sprovedena od strane američke ambasade? Ništa nije moglo da bude sramnije nego upravo učešće u ovakvim vežbama, gde sam general NATO pakta kaže da su to vežbe priprema za eventualni napad na Rusku Federaciju.

Možda je to razlog u činjenici da razgovor sa potpredsednikom Amerike koji je obavi predsednik Srbije je ostao tajna za javnost Srbije. Možda tu leži neki razlog. U svakom slučaju, moramo da dobijemo jasan odgovor ne u smislu da pokažemo koliko smo mi napredovali kada je u pitanju spremnost naše vojske ili koliko smo dobri, odnosno bolji od pripadnika NATO pakta. To je već potrošena fraza koja ne zadovoljava nikog u ovoj Srbiji, nego da se jasno kaže, ako je to zaokret u politici koju vodi vlast ove države, onda da se zna, da građani znaju šta ih u budućnosti očekuje, da se ne nadamo ničemu što bi bilo blagonaklonost od strane Ruske Federacije, jer svedoci smo da evo već mesecima čekamo isporuku naoružanja i sredstava za Vojsku Srbije od strane Ruska Federacija.

Kako to sad u ovom trenutku da tumačimo da je Vojska Srbija angažovana u ovakvim vežbama, a sa druge strane očekujemo da po veoma povoljnim uslovima Rusija nam pomogne da ojačamo tehnički i taktički Vojsku Srbije.

Mi iz SRS jednostavno želimo odgovor i od vrhovnog komandanta, a i od ministra odbrane.

Imovinska karta

(Novi Sad, 29.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 90000.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština grada Novog Sada (Odbornik) Grad Mesečno 25000.00 RSD 17.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:55