MILORAD MIRČIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1956.godine. Živi u Novom Sadu.

Po obrazovanju je inženjer tehnologije, diplomirao je na smeru sintetski polimeri. Duže vreme je radio u "Novkabelu", gde je bio i direktor.

Potpredsednik je Srpske radikalne stranke.

Kao odbornik Srpske radikalne stranke izabran je za predsednika Gradske skupštine Novi Sad, a dužnost gradonačelnika obavljao je od januara 1993. do juna 1994. godine. U martu 1998. godine postao je ministar u Vladi narodnog jedinstva, zadužen za veze sa Srbima izvan Srbije. Biran je za poslanika Narodne skupštine Srbije na izborima 2004. godine, a u više mandata je bio i poslanik u skupštini AP Vojvodine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. ponovo postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 91
  • 0
  • 281
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 6 meseci i 24 dana i 15 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 8 meseci i 26 dana i 9 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 17.05.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, eksperiment koji je sproveo NATO pakt, 1999. godine je započet mnogo ranije na teritoriji i na prostorima Republike Srpske.

Naravno, to je bila generalna proba pred konačni napad na Saveznu Republiku Jugoslaviju i imamo podatke i činjenice koje ukazuju da ispitivanjem i istraživanjem i obradom podataka na prostore Republike Srpske, katastrofalne su posledice od bombardovanja kada je u pitanju povećanje obolelih od karcinoma.

Imamo tako podatak da, recimo, u opštini Hadžići, to je u blizini Sarajeva, uporedni podatak je da pre bombardovanja je registrovano 48 osoba obolelih od karcinoma, a posle bombardovanja taj broj se drastično popeo na 383 osobe. I to je relevantan podatak, ne može se manipulisati sa njim.

Kada je u pitanju napad na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, to je bila generalna proba za mogućnost napada na Rusku Federaciju. Taj napad je izvršen bez bilo kakve odluke i bez bilo kakvog znanja UN, odnosno Saveta bezbednosti. Kada je izvršen napad koristila su se nedozvoljena sredstva prilikom bombardovanja, a to su projektili koji su sadržali u sebi osiromašeni uranijum.

Odmah posle napada bili smo svedoci da su se pojavili kvazi naučnici koji su objasnili široj javnosti u tadašnjoj SRJ, da u stvari bombardovanje je suštinski bila jedna humanitarna akcija. Ona je za cilj imala da zaštiti albansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji i da je do savršenstva dovedeno to bombardovanje koje je izvršeno od strane NATO pakta, da su ti njihovi projektili jasno prepoznavali ko su agresori, a ko su oni koji su albanske nacionalnosti. Prosto, čovek ne može da poveruje dokle su išli sa pameću i sa iznošenjem činjenica ti tzv. naučnici.

Čak se nisu libili da u javnosti objašnjavaju kako nema nikakve veze to što su bombardovane rafinerije, to što je bombardovana hemijska industrija sa ispravnošću vode koju koristimo, sa tim da li je uticalo na zagađenost Dunava i naših reka.

Zamislite kakvi su to naučnici, kakvi su to stručnjaci, a da ne govorimo o onima koji i dan danas, pošto je Srbija očigledno počela da se, uslovno rečeno, deli i oko ove teme, pa imamo one koji su na svu sreću, u većini u ovoj Skupštini, koji su za to da se ispitaju sve okolnosti, sve činjenice vezane za posledice bombardovanja i oni koji zastupaju tezu koja je poznatija po Skotu.

Znači, Srbija se sada deli na one koji su Skotovi i oni koji to nisu. Tako da, tu je potpuno jasna podela. Oni koji su Skotovi, oni i dalje tvrde da je Srbija obolela od karcinoma zato što previše puši, a oni koji nisu, oni i dalje tvrde da je to i te kako značajan uticaj svega onoga što je u sklopu humanitarne akcije sprovodio NATO pakt.

Mi smo svedoci da takav zločin, u novijoj istoriji čovečanstva nije počinjen. Čak smo svedoci tvrdnji da bombardovanje hemijskih postrojenja i rafinerija je u stvari humanitarni gest kako bi se sprečilo snabdevanje sa gorivom Vojske Slobodna Miloševića ili režima koji je tad bio aktuelan u Srbiji. Pa su čak posle rata i neki visoki oficiri američki, zbog sramote, zbog ličnog rejtinga objavili tomove knjiga gde jasno iskazuju svoje pokajanje zbog svega onoga što je činila Amerika, kao vodeća sila NATO pakta.

Na kraju, šta treba da se govori, ako se iznese činjenica da se u Pančevu bombardovalo hemijsko postrojenje, odnosno pogon gde se proizvodi vinil hlorid monomer? To je osnovna sirovina za polivinil hlorid od koga se proizvode plastični predmeti. Vinil hlorid monomer je opasnost sam po sebi. Slikovito javnosti samo da objasnim, oni koji rade u tom odeljenju za proizvodnju vinil hlorid monomera, inače imaju tzv. beneficirani radni staž zbog uslova rada. Rade pod punom zaštitnom opremom, sa maskama rade.

Kako bi to još jasnije bilo, oni su jedni od tih koji u toku svog radnog vremena obavezno moraju da koriste mlečne proizvode, kao što su jogurt, mleko ili neki drugi mlečni proizvod, zbog uslova u kojima rade, bez obzira što su tu reaktori, bez obzira što je tu hemijski proces koji je nezaštićen, oni koji rade moraju biti zaštićeni, a taj pogon je bombardovan od strane NATO bombardera. I, stvaraju se i te kako opasna jedinjenja, koja između ostalog, prave hlorovodoničnu kiselinu, a čuli smo da ta hlorovodonična kiselina uopšte nije štetna, osim što nagriza svaku organsku materiju, za nas Srbe valjda nije štetna, mi smo postali imuni na to.

Pa, onda imamo primer gde nas ubeđuju da u stvari to što je bombardovano u Rafineriji, to što je sagorevanjem nafte stvaran sumpor i sumporna jedinjenja, što je sumporna kiselina na neki način bila prisutna, to nema nikakve veze. To treba Srbija da shvati da je bilo u sklopu zaštite prava albanske nacionalne manjine.

Taman da poveruju oni koji su naivni, a onda se logično pitanje postavlja – kakve veze ima Rafinerija Pančevo i Novi Sad sa Kosovom i Metohijom i sa albanskom nacionalnom manjinom? Kakve veze imaju mostovi na Dunavu koji povezuju geografski Srbiju i Vojvodinu? Kakve to veze ima sa Kosovom i Metohijom? Kakve to veze ima što su korišćeni projektili za rušenje Žeželjevog mosta, koji je jedinstveno tehničko i arhitektonsko rešenje u svetu dugo vremena bio? To vam je projekat gde se prvi put primenjivalo prenapregnuto gvožđe na koje je liven beton i to je taj prenapregnuti beton. To je prvi put u svetu da se u oblasti građevine i arhitekture primenjuje takva jedna tehnologija.

Sada ste svedoci, samo da vas podsetim, koliko ih grize savest zbog tog zlodela što su napravili kada su rušili mostove, a pogotovo Žeželjev most. Svaki most koji je srušen, to je veliki zločin. Pa su sada u izgradnji novog mosta i po svaku cenu žele da ga i dalje zovu da narod prihvati da je to Žeželjev most, zato što znaju kakav su zločin počinili. Zločin im je umanjen samom činjenicom da zbog stručne sujete pokojnom Žeželju nisu prihvatali to tehnološko i tehničko rešenje, i oni to dobro znaju.

Ali, gledajte, ovde se postavlja pitanje – šta je u ranijem periodu preuzimano kada je u pitanju ovaj zločin i kada je u pitanju kažnjavanje onih koji su naredili ovakav zločin?

Ja vas samo podsećam, SRS je tada bila u vlasti, odmah posle bombardovanja podnesena je krivična prijava protiv Havijera Solane, protiv Bila Klintona. Posle 2000. godine te prijave su stavljene van snage govoreći, objašnjavajući da su to veliki prijatelji srpskog naroda. Čak su se neki utrkivali i danas da pokažu koliko su odaniji Bilu Klintonu više nego Monika Levinski. Oni se i dalje bore da postanu Monika Levinski. Zalud im je. Hilari nije pobedila. Moramo ih obavestiti. Havijer Solana je isti taj čovek koji je sam priznao da je izmislio činjenice vezano za stanje na Kosovu i Metohiji kako bi isposlovao bombardovanje SRJ. To je čovek koji je oslobođen svake odgovornosti.

Mi iz SRS jasno pokazujemo koje činjenice treba koristiti. Ne tražimo mi od komisije koja će biti formirana na nivou Skupštine da budu pojedinačno stručni. To je zabluda. Oni moraju koristiti usluge ljudi koji su stručni.

(Predsedavajući: Privodite kraju.)

Završavam, samo jedna rečenica.

Ovde je i general Delić izneo neke uporedne podatke. Ako u Iraku korišćeni bombarderi A10, 60 A10 bombardera je bilo prisutno u Iraku, milion projektila su ispalili za mesec dana, u SRJ je 40 bombardera A10 bombardovalo 78 dana. To vam je prosta računica. Videćete koliko je projektila i kakve su posledice tih projektila.

Mi iz SRS ćemo glasati za ovaj predlog i glasaćemo za sastav komisije. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 16.05.2018.

Reklamiram povredu člana 107, predsedavajući.

Morate voditi računa da se poslanici jedan prema drugom…

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 15.05.2018.

Imam pitanje u ime poslaničke grupe SRS za predsednika Vlade Anu Brnabić – šta je Vlada Srbije i šta će Vlada Srbije da učini po pitanju održavanja festivala tzv. „Merdita“, u prevodu „Dobar dan“, koji za cilj ima promovisanje tzv. kosovske kulture.

Naime, već četiri godine u Beogradu, što bi rekli u srcu Srbije, održava se festival koji promoviše kvazi kulturu kvazi države. Kada mi srpski radikali kažemo šta je Vlada učinila, pitamo Vladu na koji je način pomagala ako je pomagala, a sa druge strane ono što je potpuno jasno zašto je Vlada ćutala sve vreme u proteklom periodu povodom održavanja ovog festivala? Možda je za javnost opravdanje od strane Vlade koja bi dala, to je u organizaciji nevladinih organizacija, kao što je nevladina organizacija na čijem čelu je Nataša Kandić, kao što su Žene u crnom i tako redom. Ali, sam lokalitet, samo mesto održavanja jasno govori da Vlada nije smela da ćuti i da bude zatvorenih očiju kada je u pitanju održavanje ovakvog festivala.

Prvo, mi srpski radikali jasno predočavamo da osim što je kvazi kultura kvazi države, da nema regionalne kulture, ne postoji, teoretski nije obrađen taj pojam i fenomen regionalne kulture. Postoji nacionalna kultura, postoje kulturna stvaralaštva u određenim regionima gde se prepliću nacionalne kulture. Kosovska kultura ne može da postoji ni teoretski. Ovaj festival, osim organizacije, podržavaju i te kako prepoznatljive fondacije belosvetskih hohštaplera svih onih koji dugi niz godina sve čine, sve rade kako bi uništili Srbiju, kako bi što pre iz dela Srbije izdvojili teritoriju i proglasili je zvanično za nezavisnu državu Kosovo. Među njima prednjači već poznati fond na čijem čelu su braća Rokfeler.

Za održavanje ovog festivala kao sponzor i kao logistička podrška politička i u svakom drugom pogledu Švajcarska ambasada. Da li je Vlada u proteklom periodu na bilo koji način upozorila predstavnike Švajcarske ambasade da je besmisleno da se podržava ovakva vrsta manifestacije gde se promoviše kvazi država koja se zove Kosovo.

Mi srpski radikali, postavljamo pitanje, šta će to Vlada uraditi u narednom periodu, ne u smislu narednih godina, nedelja, meseci nego narednih dana? Da li će Vlada konačno da stavi tačku na sve ovo tako što će u skladu sa zakonom i Ustavom ove države da zabrani održavanje ovih i ovakvih manifestacija na teritoriji Srbije? Ili će Vlada i dalje da to gleda, posmatra sa strane i da tumači to kao širokogrudost i kao političko razumevanje od strane zvanične politike koja se vodi u Beogradu.

Mi srpski radikali, upozoravamo javnost da je održavanje ovakvih manifestacija jasan znak, jasan signal dodatne slabosti politike koja se vodi u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. Stvaranje autohtone kulture i jezika, to je preduslov za stvaranje nove nacije. Narod koji se zove albanski, ima svoju nacionalnu kulturu, njihovo sedište je u Albaniji u Tirani, a ne može biti kultura Kosova, kao autohtona kultura na teritoriji države Srbije i to je dobra osnova predstavnicima tzv. države Kosova, da UN tvrde, iznose tezu kako Kosovo nikad nije bilo u sklopu i sastavu države Srbije, jer imaju posebnost jezika, posebnost kulture i sada će imati i posebnost teritorije.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Ispred poslaničke grupe SRS postavljam pitanje ministru odbrane gospodinu Vulinu i vrhovnom komandantu Vojske Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću, koji je istovremeno i predsednik Srbije.

Koji su to razlozi koji su odlučili da se uključi Vojska Srbije u vežbe NATO pakta koje se održavaju između 17. i 22. jula na prostoru Bugarske, Rumunije i Mađarske? Da li je to u sklopu vojne saradnje u periodu kada smo svedoci da NATO snage se koncentrišu na granicama Ruske Federacije, kada konkretno za ove vojne vežbe na teritoriji Rumunije glavnokomandujući NATO snaga Ben Hodžis, general glavni za NATO snage u Evropi, kaže da vežbe u Rumuniji su direktno vežbe koje su usmerene protiv Ruske Federacije?

Da li je razlog ovakve odluke možda u promeni i u zaokretu politike koju u novije vreme vodi vlast, a ogleda se u činjenici da je prava poseta novoizabranog predsednika Srbije upravo poseta Americi? Da li se možda nešto novo dešava u sprovođenju politike vladajuće koalicije, kada napušta tzv. poziciju neutralnosti, poziciju sedenja na dve stolice, pa se okreće jednoj stolici, stolici koja označava dominantnost američke politike? Da li je možda razlog u činjenici da se na taj način još jednom po ko zna koji put dodvori NATO snagama i Americi, posle one sramne inspekcije u Nišu, koja je sprovedena od strane američke ambasade? Ništa nije moglo da bude sramnije nego upravo učešće u ovakvim vežbama, gde sam general NATO pakta kaže da su to vežbe priprema za eventualni napad na Rusku Federaciju.

Možda je to razlog u činjenici da razgovor sa potpredsednikom Amerike koji je obavi predsednik Srbije je ostao tajna za javnost Srbije. Možda tu leži neki razlog. U svakom slučaju, moramo da dobijemo jasan odgovor ne u smislu da pokažemo koliko smo mi napredovali kada je u pitanju spremnost naše vojske ili koliko smo dobri, odnosno bolji od pripadnika NATO pakta. To je već potrošena fraza koja ne zadovoljava nikog u ovoj Srbiji, nego da se jasno kaže, ako je to zaokret u politici koju vodi vlast ove države, onda da se zna, da građani znaju šta ih u budućnosti očekuje, da se ne nadamo ničemu što bi bilo blagonaklonost od strane Ruske Federacije, jer svedoci smo da evo već mesecima čekamo isporuku naoružanja i sredstava za Vojsku Srbije od strane Ruska Federacija.

Kako to sad u ovom trenutku da tumačimo da je Vojska Srbija angažovana u ovakvim vežbama, a sa druge strane očekujemo da po veoma povoljnim uslovima Rusija nam pomogne da ojačamo tehnički i taktički Vojsku Srbije.

Mi iz SRS jednostavno želimo odgovor i od vrhovnog komandanta, a i od ministra odbrane.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Ono što bih želeo kao drugo pitanje da postavim, to je pitanje koje se odnosi na NBS, odnosno guvernera NBS. Kojim sredstvima, čijim novcem je plaćeno putničko vozilo Audi A8 blindirani za potrebe NBS, navodno za prevoz guvernera NBS, u visini od 500 hiljada evra, kada radnici u Kragujevcu štrajkuju, kada se u „Goši“ radnici odlučuju na štrajk glađu, kada u Srbiji vlada beda, nemaština? Kojim novcem i čijem novcem je isfinansiran ovakav luksuz NBS? Posle masažera za noge, evo još jednog velikog troška, velike avanture guvernera NBS.

Imovinska karta

(Novi Sad, 29.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 90000.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština grada Novog Sada (Odbornik) Grad Mesečno 25000.00 RSD 17.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:55