MILORAD MIRČIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1956.godine. Živi u Novom Sadu.

Po obrazovanju je inženjer tehnologije, diplomirao je na smeru sintetski polimeri. Duže vreme je radio u "Novkabelu", gde je bio i direktor.

Potpredsednik je Srpske radikalne stranke.

Kao odbornik Srpske radikalne stranke izabran je za predsednika Gradske skupštine Novi Sad, a dužnost gradonačelnika obavljao je od januara 1993. do juna 1994. godine. U martu 1998. godine postao je ministar u Vladi narodnog jedinstva, zadužen za veze sa Srbima izvan Srbije. Biran je za poslanika Narodne skupštine Srbije na izborima 2004. godine, a u više mandata je bio i poslanik u skupštini AP Vojvodine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. ponovo postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 42
  • 0
  • 109
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 28 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 meseca i 29 dana i 18 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.11.2017.

Možda je ovo najbolji primer čitavog besmisla donošenja ne samo ovoga zakona, nego i mnogih zakona koji su se našli pred ovim parlamentom.

Naime, u ovom članu jasno se govori da pojedini članovi zakona neće se primenjivati sve do ulaska Srbije u EU, a neki članovi ovog zakona, zamislite, kakva je to filozofija i logika, neće se primenjivati kada Srbija uđe u EU.Gomile zakona smo mi doneli u ovom parlamentu koji su takvi ili slični ovome. Pola zakona nećemo primenjivati kada uđemo u EU, a polovinu ćemo izbrisati dok ne uđemo i tako u krug. Kada ćemo ući u EU, to vam je kao ona serija Đekna – ne zna se kad će. Počinjemo da licitiramo.Prosto, čovek ne može da se otme utisku da bi Sterija Popović mogao da napiše još jedno kapitalno delo „Pokondirena tikva“. Vi svi ličite na takvu jednu pokondirenu tikvu, gde bukvalno prepisujete zakone. Te zakone ne možete da primenjujete dok Srbija ne uđe u EU. Evropska unija, gospodo moja draga, 2025. godine veliko je pitanje da li će postojati. Šta ćete onda? Vi mislite da će se to zaboraviti. Neće. Ostaće vam lična i profesionalna i svaka druga, pa i moralna sramota.Morate voditi računa o tome. Smejaće vam se svet. Jako se događaji brzo smenjuju. Istorija ne prašta greške. Vi sad donosite gomilu zakona da bi se količinski pohvalili kako ste uspešni i kako vi to radite u skladu sa evropskim standardima.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2017.

Reklamiram povredu čl. 104. i 108. Ono što je interesantno je da prilikom održavanja svake sednice Skupštine postoji jedan unapred već pripremljen scenario. Naime, ovde se poslanici direktno prozivaju imenom i prezimenom, što je Poslovnikom zabranjeno, ali mi iz SRS ne želimo da budemo naivni i da pri tom ne ukažemo javnosti o čemu se ovde radi. Očigledno da se radi o uveliko pripremama za vanredne parlamentarne izbore, pa da se uklope sa ovim beogradskim, pa onda imate uvek dežurne neke koji će napraviti neku gužvu ovde u Skupštini tako što će iznervirati predsednika Skupštine, a javnost će misliti da ste vi polarizovani na dve strane. Niste polarizovani. Vi ste ista ideologija, ista politika, isto sve i nemojte nas više zamajavati…

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.10.2017.

Pa, evo, mi iz SRS kao i većinska Srbija očekujemo konačno da krenete sa realizacijom vaših predizbornih obećanja. Vaša obećanja, među najistaknutijem je bilo da ćete ukinuti agencije, da ćete ukinuti biroe, radi smanjenja administracije, radi rasterećenja budžeta i budžetskih sredstava, koja se troše za službenike koji su namešteni u agencijama i biroima u ranijem periodu.

Evo, sad, prosto smo iznenađeni. Vi umesto da radite ono što ste obećali u predizbornoj kampanji, što je deo vašeg programa, vi ste se dosetili da formirate Nacionalnu akademiju. Što bi rekli, da se Vlasi ne dosete, stavili ste naziv „nacionalna“, a u osnovi, kao mesto opravdanja postojanja ovakve institucije, EU.

Faktički, čovek može da pomisli da ste vi evropski nacionalisti. Hoćete u Evropu, a formirate nešto nacionalno. Ili, još bolje reći, globalistički nacionalisti, pošto je posprdno sa vama Evropa počela da se poigrava i počeli i oni da vas prozivaju, njihovi predstavnici, da ste evropski nacionalisti, ali evo, mi vam govorimo da ste vi globalistički nacionalisti.Šta je opravdanje osnivanja ove akademije? Opravdanje, vidimo iz priloženog materijala, je da se izvrši obuka unutar administracije kako bi se osposobili u narednom periodu oni koji rade veoma, veoma odgovorne poslove, da svojim radom omoguće, na prvom mestu ste istakli, što veći broj investicija i ostvarivanje investicija u ovoj državi. Kako bi uprava mogla to da radi, vi ste se dosetili da treba vršiti obuku u upravi, a svojim primerom resorno ministarstvo ne pridržava se određenih pravila koja se moraju poštovati.

Vi imate situaciju da, recimo, u pojedinim lokalnim samoupravama, AP, pa i u republičkim organima, načelnici uprava ili najodgovornija lica su veoma kvalifikovani, u principu, to su pravnici, ponegde i ekonomisti, ali retko ćete da sretnete, bilo gde, u bilo kojoj lokalnoj samoupravi, da se pravi izuzetak, kako to pravi resorno ministarstvo.

Vi u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu na mestu sekretara imate diplomiranog veterinara, jedan divan čovek, stručnjak. Bio je predsednik opštine, odnosno grada Zrenjanina, inače je iz Melenaca. Čovek je po vokaciji veterinar, a kod vas je sekretar za upravu, jer je u to vreme kada je prebacivan u ministarstvo, u to vreme je bio opredeljen unutar stranke za Tomislava Nikolića, koliko se sećam.Kod vas očigledno veterinari vode upravu i lokalnu samoupravu, a pravnici leče stoku. Mislim da se zove Bošnjaković ili Bošnjakov. Možda je to jedan izuzetak, ali nadamo se da ćete vi svojim primerom da date kako to treba da se radi, tako da ćete svakog staviti na svoje mesto.U suštini, šta je ovde najbitnije? To vam je rekao i poslanik Bojić iz SRS. Ovde su troškovi veoma veliki, visoki. Vi, gospodo, jasno govorite o tome da samo za opremanje prostorija, prostora gde će biti smeštena ova akademija treba milion i po evra. Sad u ovoj situaciji, kada bukvalno građani Srbije sastavljaju kraj sa krajem, građani Srbije, vi onako olako milion i po evra ulažete u opremanje prostora gde će biti zaposleni u ovoj akademiji. Predviđate 40 miliona za narednu godinu budžetskih sredstava koje će obezbeđivati plate zaposlenima. Vi predviđate 30 zaposlenih u ovoj akademiji.

Da li ste vi zamislili da će ova Nacionalna akademija funkcionisati tako što će onaj iz Preševa, onaj iz Bujanovca, onaj iz Vranja, ili Subotice ili iz Kanjiže dolaziti u Beograd da bi prisustvovao obuci? Kako ste vi to zamislili? Kakva je svrha?

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Ispred poslaničke grupe SRS postavljam pitanje ministru odbrane gospodinu Vulinu i vrhovnom komandantu Vojske Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću, koji je istovremeno i predsednik Srbije.

Koji su to razlozi koji su odlučili da se uključi Vojska Srbije u vežbe NATO pakta koje se održavaju između 17. i 22. jula na prostoru Bugarske, Rumunije i Mađarske? Da li je to u sklopu vojne saradnje u periodu kada smo svedoci da NATO snage se koncentrišu na granicama Ruske Federacije, kada konkretno za ove vojne vežbe na teritoriji Rumunije glavnokomandujući NATO snaga Ben Hodžis, general glavni za NATO snage u Evropi, kaže da vežbe u Rumuniji su direktno vežbe koje su usmerene protiv Ruske Federacije?

Da li je razlog ovakve odluke možda u promeni i u zaokretu politike koju u novije vreme vodi vlast, a ogleda se u činjenici da je prava poseta novoizabranog predsednika Srbije upravo poseta Americi? Da li se možda nešto novo dešava u sprovođenju politike vladajuće koalicije, kada napušta tzv. poziciju neutralnosti, poziciju sedenja na dve stolice, pa se okreće jednoj stolici, stolici koja označava dominantnost američke politike? Da li je možda razlog u činjenici da se na taj način još jednom po ko zna koji put dodvori NATO snagama i Americi, posle one sramne inspekcije u Nišu, koja je sprovedena od strane američke ambasade? Ništa nije moglo da bude sramnije nego upravo učešće u ovakvim vežbama, gde sam general NATO pakta kaže da su to vežbe priprema za eventualni napad na Rusku Federaciju.

Možda je to razlog u činjenici da razgovor sa potpredsednikom Amerike koji je obavi predsednik Srbije je ostao tajna za javnost Srbije. Možda tu leži neki razlog. U svakom slučaju, moramo da dobijemo jasan odgovor ne u smislu da pokažemo koliko smo mi napredovali kada je u pitanju spremnost naše vojske ili koliko smo dobri, odnosno bolji od pripadnika NATO pakta. To je već potrošena fraza koja ne zadovoljava nikog u ovoj Srbiji, nego da se jasno kaže, ako je to zaokret u politici koju vodi vlast ove države, onda da se zna, da građani znaju šta ih u budućnosti očekuje, da se ne nadamo ničemu što bi bilo blagonaklonost od strane Ruske Federacije, jer svedoci smo da evo već mesecima čekamo isporuku naoružanja i sredstava za Vojsku Srbije od strane Ruska Federacija.

Kako to sad u ovom trenutku da tumačimo da je Vojska Srbija angažovana u ovakvim vežbama, a sa druge strane očekujemo da po veoma povoljnim uslovima Rusija nam pomogne da ojačamo tehnički i taktički Vojsku Srbije.

Mi iz SRS jednostavno želimo odgovor i od vrhovnog komandanta, a i od ministra odbrane.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Ono što bih želeo kao drugo pitanje da postavim, to je pitanje koje se odnosi na NBS, odnosno guvernera NBS. Kojim sredstvima, čijim novcem je plaćeno putničko vozilo Audi A8 blindirani za potrebe NBS, navodno za prevoz guvernera NBS, u visini od 500 hiljada evra, kada radnici u Kragujevcu štrajkuju, kada se u „Goši“ radnici odlučuju na štrajk glađu, kada u Srbiji vlada beda, nemaština? Kojim novcem i čijem novcem je isfinansiran ovakav luksuz NBS? Posle masažera za noge, evo još jednog velikog troška, velike avanture guvernera NBS.

Imovinska karta

(Novi Sad, 29.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 90000.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština grada Novog Sada (Odbornik) Grad Mesečno 25000.00 RSD 17.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:55