Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Boško Obradović

Govori

Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, pretpostavljam da je od velikog interesa javnosti da postavimo pitanje predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije, Maji Gojković, kako se to moglo dogoditi da za, evo, skoro godinu dana od kada je Poslanička grupa Dveri počela da traži, što po Poslovniku član 209. i 210. ima pravo, posebne sednice na aktuelnu temu, nije zakazana jedna jedina posebna sednica na aktuelnu temu?

Naime, član 9. Poslovnika o radu Narodne skupštine jasno kaže da predsednik Narodne skupštine na predlog poslaničke grupe najmanje jedanput u mesecu određuje dan kada će pojedini ministri u Vladi odgovarati na poslanička pitanja u vezi sa nekom aktuelnom temom. Poštovani predsedavajući, nama su onemogućeni osnovni poslovnički mehanizmi da možemo u Domu Narodne skupštine da postavimo bilo koju aktuelnu temu.

Verovali ili ne, poštovani građani Srbije, za godinu dana ovog novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije, u ovom Domu se nije raspravljalo ni na jednu jedinu aktuelnu temu. Samo je Poslanička grupa Dveri postavila 10 takvih pitanja, odnosno tema i do sada smo morali imati za ovih godinu dana svih 10 na dnevnom redu, zato što po Poslovniku najmanje jednom mesečno predsednik Skupštine mora da sazove takvu sednicu i mora da obezbedi prisustvo ministara koji će odgovarati na poslanička pitanja.

Evo kojih je to 10 tema do sada bilo postavljeno: bezbednosna i ekonomsko-socijalna situacija u Srbiji u vezi sa migrantskom krizom – nikada se nije našla na dnevnom redu; međunarodni pritisci na državne organe Republike Srbije u vezi sa pregovorima i situacijom na Kosovu i Metohiji – nikada se nije našla na dnevnom redu; nerešeni bezbednosni problemi u vezi sa agentima stranih obaveštajnih službi, atentatima na visoke državne službenike – nikada se nije našlo na dnevnom redu; ugroženost ekonomske, prehrambene i zdravstvene bezbednosti građana Srbije protivzakonitim uvozom i prometom genetski modifikovane hrane i semena – nikada se nije našlo na dnevnom redu; povlašćeni dugoročni zakup oranica u Srbiji od strane nemačke mesne industrije „Tenis“ – nikada se nije našlo na dnevnom redu; odnosi Srbije i NATO-a u okviru koje teme bismo svakako postavili pitanje ministru vojnom, a ja ga to i ovom prilikom pitam – kako se to desilo da više desetina pripadnika Vojske Srbije učestvuje na NATO vežbama na granicama Rusije? Srbija nikada nije bila protiv Rusije u svojoj istoriji, a danas šaljemo naše vojnike na NATO vojne vežbe na samim granicama sa Rusijom.

Sedma tačka bi bila – prodaja poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima od 1. septembra 2017. godine – nikada se nije našlo na dnevnom redu, a na mesec dana smo do primene ove katastrofalne odluke Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Pod osam – ukidanje privremene suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, evo, i ministar Vulin o tome pominje ovih dana nešto.

Dalje – neprimenjivanje i ugrožavanje ćirilice kao zvaničnog pisma Republike Srbije i problem bele kuge, rast mortaliteta i emigracija radno sposobnog stanovništva iz Srbije. Deset više nego aktuelnih tema.

Obaveza predsednika Narodne skupštine Republike Srbije je da ih stavi na dnevni red, da pozove ministre, da imamo pravo kao poslanici da postavljamo pitanja.

Kada je poslednji put u Narodnoj skupštini Republike Srbije bio poslednji četvrtak u mesecu, kada Vlada dolazi da odgovara na poslanička pitanja?

Kada su ministri u Vladi Republike Srbije podneli svoje tromesečne izveštaje o radu i došli na sednice nadležnih skupštinskih odbora da odgovaraju za svoj rad? To je suština onoga što predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, izbegava. Izbegava da Narodna skupština vrši jednu od svojih najvažnijih uloga, a to je kontrolno-nadzorna uloga nad radom izvršne vlasti, kontrola rada Vlade, kontrola rada ministara. Ovde nema kontrole Vlade i nema kontrole rada ministara, jer ministri neće da podnesu izveštaj o radu, Vlada neće da dođe da odgovara na pitanja poslanika, predsednik Skupštine neće da sazove posebne sednice na aktuelnu temu. Ovde je doveden u pitanje osnovni parlamentarizam, osnovna demokratija i osnovna sloboda govora.

Danas želite da ukinete Narodnu skupštinu Republike Srbije i da se ovde ne razgovara ni na jednu aktuelnu temu, već samo na teme koje vi namećete kao vladajuća većina, da opozicija nema pravo da nametne ni jednu jedinu temu za godinu dana rada Narodne skupštine Republike Srbije.
Poštovani građani Srbije koji očekujete zaštitu od pogubnih efekata vlasti SNS u prethodnih pet godina, građani Srbije koji očekujete drugačiju ekonomsku politiku posle pogubne DOS-ističke politike koja traje od 5. oktobra 2000. do danas, jer je SNS zapravo vrhunac DOS-a, i naravno, poštovani građani Srbije koji očekujete borbu protiv kriminala i korupcije koje nema već pet godina od kako je SNS došla na vlast, a pobedila je na priči i lažnim obećanjima o borbi protiv kriminala i korupcije, siguran sam da vas interesuje naša današnja tema dnevnog reda zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Koliko je SNS-u i SPS-u važno da rade kako treba institucije Zaštitnika građana, Fiskalnog saveta i Agencije za borbu protiv korupcije, najbolje govori to što su mesecima upražnjena mesta u ovim važnim nezavisnim regulatornim telima. Razumljiva je motivacija vlasti da članovi ovih regulatornih tela budu što kasnije izabrani da bi bila što manja kontrola njihove vlasti, a to je i motiv zašto stalno ograničavaju rad Narodne skupštine Republike Srbije, jer je ključno, ne to što imaju svu vlast i mogu da rade šta hoće, nego kako zaustaviti opoziciju da se čuje drugačije mišljenje i različiti stav i kako sprečiti nadzorno-kontrolne organe da uopšte kontrolišu rad ove vlasti.

Zato ja ovde pred vama postavljam sledećih nekoliko veoma važnih načelnih pitanja. Ako već ne mogu da spreče izbor ovih članova, a evo mesecima su odlagali da ove institucije uopšte ne bi mogle da rade, onda je najbolje da izaberu one koji će ćutati o ovoj vlasti. Tako se postavlja pitanje da li mi biramo Zaštitnika građana ili biram zaštitnika interesa SNS od građana koji su opravdano buntovni protiv komunalnih policajaca, parking servisa, zelenaških banaka ili, recimo, javnih izvršitelja koji ih izbacuju iz porodičnih domova?

Dakle, da li ćemo imati, a imali smo, kako vi to kažete i to je tačno, Zaštitnika građana Sašu Jankovića koji je sa tog mesta otišao u politiku, a da li ćemo sada imati novog Zaštitnika građana Zorana Pašalića koji će sa političke pozicije SNS doći na mesto Zaštitnika građana? Uostalom, da li je on jedan od onih 600 sudija koji nikada nisu vratili člansku kartu SNS i nisu se iščlanili iz SNS, što samo govori o tome da mi imamo najmanje 600 partijskih sudija danas u Srbiji?

Kada je pitanje Fiskalnog saveta, onda je načelno pitanje veoma jednostavno - da li Fiskalni savet služi da pokriva ono što radi ova Vlada u katastrofalnoj ekonomskoj politici koja traje pet godina? Da li je Fiskalni savet zapravo još radikalniji neoliberalni ekonomski koncept koji bi još više štedeo na građanima i domaćoj privredi, a još više davao stranim firmama i stranim bankama? Takav Fiskalni savet, koji nas savetuje da investiramo naše pare u strane investitore, nama apsolutno nije potreban. Takav Fiskalni savet koji služi interesima MMF i savetuje isto ono što savetuje MMF je prosto suvišan, odnosno nepotreban. Već imamo MMF koji nas tako sjajno savetuje kao i mnoge druge države širom sveta koje su unesrećene savetima MMF.

Naravno, kada je u pitanju Agencija za borbu protiv korupcije, onda se kao ključno pitanje postavlja pitanje da li će se Agencija za borbu protiv korupcije ikada baviti kriminalom i korupcijom u najbližem okruženju novog predsednika države Aleksandra Vučića ili će, recimo, njegova braća, kumovi i partijski prijatelji biti izuzeti od borbe protiv kriminala i korupcije? Dakle, da li će ovi članovi, koje mi treba da izaberemo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije, smesti da udare na SNS kao izvor kriminala i korupcije u vrhu držanog sistema. To je ključno pitanje. Ako oni neće to smeti, nema potrebe da ih biramo, oni će kao Ana Brnabić biti najobičnije ikebane i fikusi u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije.

Dakle, nama ne treba Zaštitnik građana koji će da nas podučava o Srebrenici i o zaštiti promocije homoseksualizma u Srbiji. Nama treba Zaštitnik građana koji će da pomogne onim građanima koji deset godina ne mogu da reše nijedan problem u katastru. Nama treba Zaštitnik građana koji će da stane na stranu naših građana koji su uhapšeni i još leže po zatvorima u Crnoj Gori zbog nekog izmišljenog puča koji je podržao Aleksandar Vučić kao veliki prijatelj mafijaškog bosa Mila Đukanovića. Nama treba Zaštitnik građana koji će zaštiti naše građane kojima, recimo, još uvek nisu vraćena oduzeta imovinska prava u Hrvatskoj, ili Zaštitnik građana koji će se setiti da postoje Srbi na Kosovu i Metohiji, jer je Kosovo i Metohija takođe u Srbiji i oni su naši građani koje Zaštitnik građana treba da štiti.

Ili, recimo, nama treba Zaštitnik građana koji će da štiti interese naših građana u inostranstvu, koji nemaju osnovo pravo, biračko pravo i raznim metodama svih vlasti u poslednjih 15 godina su onemogućeni da normalno glasaju. Vi imate tragično smešnu situaciju da u čitavoj srpskoj dijaspori na izborima glasa jedva nekoliko hiljada ljudi, a ima ih stotine i stotine hiljada, neki kažu i nekoliko miliona, koji su građani ili državljani ove zemlje. Da li je Zaštitnik građana ikada stao u njihovu zaštitu? Nikada.

Da li je Zaštitnik građana, recimo, stao u zaštitu porodica koje javni izvršitelji izbacuju iz porodičnih domova? Da li je stao u zaštitu onih 20 hiljada porodica koje oni zelenaši, pljačkaši iz banaka, stranih banaka pljačkaju ovim neverovatnim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima? Kada smo čuli Zaštitnika građana da zaštiti građane tamo gde su najviše pogođeni, od bankarskih derikoža koji deru kožu s leđa građana Srbije?

Imamo tu i niz drugih dobrih pitanja, kao recimo jedno krajnje humano pitanje – gde je Zaštitnik građana kada nekome isključite struju u 21. veku zato što nije imao da plati struju? A nije imao da plati struju, zamislite iz kog razloga, zato što u toj porodici nijedan član nije zaposlen. Onda dođe neki pametnjaković iz vlasti, iz nekog javnog preduzeća, koji ne sme nijednom tajkunu da naplati porez, koji ne sme da dodatno oporezuje nijednu stranu banku koja nas pljačka, i naplati se na sirotinji, isključi struju u 21. veku porodici koja nema od čega da je plati, jer ljudi jednostavno nisu zaposleni ili su izgubili posao u pljačkaškim privatizacijama, za koje još uvek niste otkrili one koji su odgovorni i koji su nas opljačkali i danas ne leže u zatvorima Srbije. Obećali ste pre pet godina da ćete uhapsiti sve tajkune i sve političare koji su nas opljačkali, a evo pet godina nema nijednog u zatvoru.

Da li, primera radi, Zaštitnik građana brine i radničkim pravima radnika koji rade u stranim firmama u Srbiji? Gde je Zaštitnik građana da ustane i da kaže da su to nehumani uslovi u kojima se tamo radi? Gde je da zaštiti ta sindikalna i radnička prava? Nema ga. Takav nam Zaštitnik građana, dakle, ne treba.

Ono što ovde, naravno, jeste veoma zanimljivo, jeste biografija budućeg Zaštitnika građana. Ja ću, naravno, upoznati javnost sa nekoliko veoma interesantnih detalja. Naime, budući Zaštitnik građana Zoran Pašalić je diplomirao sa 32 godine, ako je tačno da je studirao 13 godina, a to ćete nam vi reći koji ste ga predložili. Ne znam zašto krijete ovu važnu informaciju. Ovo je dobra informacija zato što to znači da je on temeljno studirao 13 godina spremajući se za najviše funkcije u ovoj državni. Pravosudni ispit je položio sa 37 godina. Ovo je tek sjajan podatak. Magistrirao je prošle godine sa 58 godina, što znači da poštuje doživotno učenje, a doktorske studije su u toku. Naravno, prilikom dolaska SNS na vlast, 31.10.2013. godine, imenovan je za predsednika Prekršajnog apelacionog suda. Dakle, samo jedan od predsednika koji su partijski postavljani i kontrolisani od strane SNS.

Kaže on u svojoj biografiji jednu interesantnu formulaciju, da je sarađivao, a i danas sarađuje sa određenim međunarodnim organizacijama itd. Nadam se da nisu iste one s kojima je sarađivala i Ana Brnabić, a koje su agenti stranog interesa u Srbiji, ali takođe predlagač može da nas obavesti sa kim je sarađivao Zoran Pašalić od međunarodnih organizacija.

Tu dolazimo do dve zaista simpatične pikanterije koje su vezane za biografiju Zorana Pašalića. Jednu smo čuli i deluje zaista genijalno. Poslednji koji je uspeo da pređe sa severa na jug, ili sa juga na sever što se tiče fudbalskih klubova Partizan i Zvezda, bio je legendarni Sale Mutavi koji je od vođe navijača Crvene zvezde prešao da kontroliše navijače Partizana po nalogu vlasti SNS, ali evo vidimo da imamo još jednog izuzetnog kandidata koji je uspeo da bude u upravama i fudbalskog kluba Crvena zvezda i fudbalskog kluba Partizan.

Ali, nije to ništa prema ovoj pikanteriji koju sada imamo ovde, da vas obavestim, iz biografije Zorana Pašalića. Naime, u toku 2011. godine nekoliko zaposlenih radnica, odnosno radnika ženskog pola, Prekršajnog suda u Čačku su i usmeno i pismeno lično dale izjavu Prekršajnom sudu u Čačku, tada predsedniku Višeg prekršajnog suda, Zoranu Pašaliću, u kojoj su ga lično obavestile o seksualnom uznemiravanju od strane sudije Prekršajnog suda u Čačku, povodom čega ništa nije preduzeo, niti obavestio Visoki savet sudstva, već je sve pisane izjave zadržao za sebe.

Posle izvesnog vremena, kada su novinari pisali o tome, on je te izjave prosledio Visokom savetu sudstva, međutim, već je nastupila zastara za vođenje disciplinskog postupka protiv sudije koji je prijavljen od 10 svedoka, radnika, sudija, zapisničara, pripravnika i samih klijenata da je seksualno uznemiravao sve njih, o čemu su pisale i novine iz toga vremena, u šta se možete i sami uveriti. Svi dokazi se nalaze u Visokom savetu sudstva, a taj sudija je i do dana današnjeg nekažnjen.

Interesantno je sada, ako će na ovaj način da štiti građane, kao što je štitio prava ovih 10 žena koje su seksualno uznemiravane u Prekršajnom sudu u Čačku, pretpostavljam da će tako onda raditi efikasno i sklanjati u fioku predmete i na mestu Zaštitnika građana, a posebno ako ti predmeti imaju ikakve veze sa Srpskom naprednom strankom, koja ga ničim zasluženo postavlja na ovu funkciju. Pazite, on ne bi smeo nikada da bude ni predsednik Prekršajnog apelacionog suda, a kamoli da bude izabran za Zaštitnika građana.

Imam tu i nekoliko citata, ako želite, iz ovih prijava žena koje su seksualno uznemiravane, tipa – mogli bismo da skratimo vreme i da odemo do moje kancelarije, mogli bismo da odemo na Zlatibor, iznajmiću nam sobu, hajde sa mnom pa će ti zastareti postupak, sada ću da dođem kod tebe, ja sam potentan muškarac, mogu pet puta za veče, itd, itd.
Ove stvari je prećutao budući Zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Hvala, gospodine predsedavajući.
Lično smatram da je veliki problem za građane Srbije kada onaj ko je nadležan na višoj državnoj funkciji da reaguje na seksualno uznemiravanje od strane jednog sudije u jednom prekršajnom sudu – ne reaguje. To je problem i to urušava dostojanstvo ove države, a ne kada ja otkrijem javnosti da ćemo mi za budućeg Zaštitnika građana izabrati čoveka koji je sklonio u fioku svedočanstva 10 žena koje su na različiti način seksualno uznemiravane od jednog sudije.
Dakle, on je zaštitio svog kolegu sudiju, iz ne znam kojih razloga. Možda koruptivnih, možda prijateljskih, možda ovih ili onih i onda se kao opravdano postavlja pitanje da li će kao Zaštitnik građana isto tako gurati predmete u fioku koji su, recimo, po nekom osnovu, njemu zanimljivi ili gde on treba da zaštiti nekoga kome je rečeno.
Pazite, ovde je ključno pitanje sledeće. Ako njega postavlja Srpska napredna stranka, odnosno predlaže Srpska napredna stranka a postaviće ga vladajuća većina u ovoj Narodnoj skupštini, onda on ima određene obaveze prema Srpskoj
naprednoj stranci. Zar iko u Srbiji misli da njega Srpska napredna stranka postavlja na to mesto da on zaista bude pravi Zaštitnik građana? Nemojte molim vas, neće valjda niko da veruje u te bajke i te prazne priče. Naravno da ga Srpska napredna stranka postavlja na mesto Zaštitnika građana da ne bi radio svoj posao, da bi bio zaštitnik interesa Srpske napredne stranke, a ne građana Srbije.
Mislim da sam dovoljno rekao o tom kandidatu. Ono što sam siguran – on nije dobar kandidat za Zaštitnika građana, ali je dobar kandidat za kažnjavanje građana, jer je radio u prekršajnim sudovima i još bolji kandidat za zataškavanje afera vladajuće stranke.
Ono što je meni mnogo interesantnije i važnije za politiku Srpskog pokreta Dveri jeste rad Fiskalnog saveta. Čini mi se da je to nešto što je od interesa i građana Srbije. Dakle, da li će Fiskalni savet nastaviti da služi interesima vladajuće stranke ili će ikada uputiti neku kritiku ovoj katastrofalnoj ekonomskoj politici?
Na primer, našao sam, pošto detaljno čitam izveštaje o radu i ocene predloga budžeta od strane Fiskalnog saveta, jednu sjajnu stvar iz njihove ocene budžeta za 2016. godinu. Fiskalni savet, kaže ovako, ocenjuje da je budžet za 2016. godinu nedovoljno transparentan. Treba da obratite pažnju na ovo, dobro je što ste utišali. Znači, budžet za 2016. godinu je nedovoljno transparentan i u tom pogledu nije došlo do napretka u odnosu na prethodnu godinu, štaviše, u nekim svojim delovima budžet i prateća dokumenta zapravo su nazadovali u odnosu na informativnost koju su imali u prethodnoj godini.
Na primer, i onda ključna stvar, za razliku od prethodne godine, sada se više nigde ne vidi kolike su pojedinačno preuzete obaveze prema stranim investitorima. Dakle, Fiskalni savet, na čelu sa članovima koje iznova treba da izaberemo u taj Fiskalni savet, otkrio je u budžetu Republike Srbije za 2016. godinu zatamnjeni deo – pare koje se izdvajaju od poreskih obveznika države Srbije i poklanjaju stranim investitorima umesto domaćoj privredi i poljoprivredi, a da se ne zna kome idu, ni ko o tome odlučuje i ko to deli naše pare stranim investitorima. Kao što ovih dana premijerka staje na stranu strane firme „Fijata“ protiv radnika u štrajku, koji rade u takvim uslovima u kakvima tamo rade. Dakle, neko koristi našu državu da pomaže stranim firmama, a trebalo bi naše pare da ulaže u domaću privredu i poljoprivredu.
Pazite, isti taj Fiskalni savet kaže to u svom izveštaju, odnosno oceni predloga budžeta – i ništa, nastavi da radi svoj posao u Fiskalnom savetu i ne oseća moralnu odgovornost da podnese ostavku jer savetuje Vladu, koja ga prvo ništa ne sluša, koja i dalje radi netransparentno, koja i dalje deli naše pare kako hoće strancima. Šta onda vi glumite u Fiskalnom savetu? Samo primate platu. Znači, ako vi zbog plate radite u Fiskalnom savetu, onda nam recite, nećemo da vas izaberemo nikada za članove Fiskalnog saveta. Ako vi imate neku ulogu korektivnog faktora, kao što ste, recimo, ovom rečenicom imali – odlično. Ali vi očito niste imali nikakvu ulogu, Vlada ništa nije poslušala, vi ste prećutali kako Vlada netransparentno radi i dalje nastavljate da sedite u tom Fiskalnom savetu i da primate pare iz budžeta.
Ovih dana sam i na medijima video gospodina Nikolu Altiparmakova koji je isto to utvrdio da je zaista krajnje vreme da se prekine sa tom pogubnom politikom stranih investicija koje nisu donele nikakav pomak. Kao što vidite, sada kada su u krizi, oni će se samo javiti da traže još iz budžeta, a zapravo ostaće uskraćeni naši poljoprivrednici, ostaće uskraćeno naše domaće preduzetništvo.
Isti je slučaj i sa gospodinom Vladimirom Vučkovićem, koji je u intervjuu u „Politici“ izjavio, i to je zanimljivo – šta je sa smanjenjem poreskih opterećenja za privredu? Evo, i mi to pitamo – šta je sa smanjenjem poreskih opterećenja za privredu? Kaže na drugom mestu – hajde da otvorimo i neke druge teme. Pa šta čekamo, gospodine Vučkoviću, gospodine Pavloviću, gospodine Altiparmakov, što ne otvorimo i neke druge teme? Hoćemo li i dalje da samo nastavljamo ono što je neoliberalna ekonomska politika, znači, štednja na teret naših građana, privatizacija i prodaja naših strateških prirodnih i privrednih bogatstava, uvoznički lobi koji uvozi sve ono što mi ovde možemo da proizvodimo i ubija konkurenciju domaće privrede, deljenje naših para iz budžeta stranim investitorima? Za to nam ne treba Fiskalni savet da nas išta savetuje, već imamo MMF.
To je zapravo to suštinsko pitanje koje ja ovde postavljam pred vas, poštovani građani Srbije, jer nisam siguran da ima smisla obraćati se vladajućoj većini. Oni će svi dići ruku na zvonce, kao što to uvek čine, jer očito ne razmišljaju svojom glavom. Da razmišljaju svojom glavom, ne bi prihvatili da za Zaštitnika građana imenuju osobu koja je studirala 13 godina, koja je magistrirala sa 60 godina, koja je, kao što sada vidimo, imala prosek ispod 7 i koja je bila u upravi Fudbalskog kluba Partizan i Fudbalskog kluba Crvena zvezda i koja je zaštitila sudiju koji je vršio seksualno uznemiravanje nad 10 svedoka koji su tome posvedočili. Dakle, sami biste povukli taj predlog i uzviknuli – Zoran Pašalić je nedostojan. Hvala.
Hvala predsedavajući.

Mislim da je razmena misli uvek korisna za demokratiju i za parlamentarizam, kao i to da je sloboda govora jedna od najvažnijih institucija koju mi iz Dveri branimo, ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije, bez obzira na kazne i opomene kojima smo izloženi. Zato hvala vama na ovoj mogućnosti da odgovorim, jer sam u više replika i povreda Poslovnika na različite načine proziva.

Odgovoriću samo na dve stvari.

Prva se tiče Saše Jankovića i meni je drago da se vladajuća većina upecala na moje kritike Zaštitnika građana u prethodnom periodu, jer je upravo vladajuća većina na čelo sa Srpskom Naprednom Strankom izabrala Sašu Jankovića po drugi put za Zaštitnika građana. Tako da, ako imate nešto sporno sa prethodnim Zaštitnikom građana Sašom Jankovićem obratite se Aleksandru Vučiću i vladajućoj većini, koja ga je po drugi put izabrala za Zaštitnika građana.

Dakle, to je dokaz koliko ste, zapravo licemerni i koliko jedno pričate, drugo mislite, treće radite.

Što se tiče Tute Bugarina, to je još interesantnije i zanimljivije, zato što je u međuvremenu pala i ovaj pokušaj diskvalifikacije od strane gospodina Vladimira Orlića zamenika predsednika poslaničke grupe Srpske Napredne Stranke, ovde smo na „pasija kola“, što bi rekao naš narod, prizivani i maltretirani da smo primili u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavnike parlamentarne Republičke snage iz Bugarske, između ostalog i zameni predsednika Bugarske skupštine, da bi nekoliko dana posle toga ista ta stranka njima bliski politički analitičari i njihovo propagandno glasilo „Informer“, veličali ideju, koja je upravo ovde u razgovoru sa nama izložio zamenik predsednika Narodne skupštine Bugarske gospodin Šopov, koji je predložio pravoslavni savez i mnogo veću i ozbiljniju saradnju između Srba i Bugara, a da na stranu stavimo unazad sve ono što je loše između naša dva naroda.

To je još jedan dokaz licemerja, da ne kažem podlosti i u svakom slučaju jedne nekorektnosti vladajuće stranke.
Poštovana predsedavajuća, grubo je prekršen član 104. Poslovnika o radu Narodne skupštine, koji u stavu 2. jasno kaže – ako se uvredljivi izrazi odnose na poslaničku grupu, odnosno političku stranku čiji narodni poslanici pripadaju toj poslaničkoj grupi, u ime poslaničke grupe pravo na repliku ima predsednik poslaničke grupe.

Ja konkretno i poslanička grupa „Dveri“ je pomenuta i u izlaganjima Marijana Rističevića i u izlaganju Aleksandra Martinovića i po imenu mom lično i po imenu poslaničke grupe. Čak su i moje fotografije pokazivane. Nisam dobio pravo na repliku ni od vašeg kolege koji vas zamenjivao, ni od vas. Sada smo imali situaciju dok ste vi bili odsutni da su tri člana poslaničke grupe SNS dobila repliku za jedno izlaganje predstavnika opozicije.

Dakle, mene su prozivali dva puta, a nisam dobio nijednu repliku. Ovde su tri člana vlasti dobila tri replike na jedno izlaganje. Da li to može biti normalno i da li je to jedan, hajde da kažem, korektan pristup u vođenju sednice? Ja ne vidim tu nikakvu korektnost.

Vidim samo da je sve dozvoljeno predstavnicima vlasti, a ništa nemamo prava mi iz opozicije. Samo želim to da istaknem, da je osnovni red u poštovanju Poslovnika od strane predsedavajućeg da daju ravnopravan tretman. Ne tražimo ništa više. To što imamo glasova, imamo. Koliko imamo poslanika, imamo. Ne tražimo ništa više. Vi imate većinu. Možete da donesete bilo koju odluku. Imate više vremena na raspolaganju. Ne možemo ni u čemu tu da vas sprečimo.

Jedino što imamo, to je nešto malo vremena koje nam sleduje po Poslovniku i to nam oduzimate kao pravo. To onda gubi granice bilo kakvog parlamentarizma, slobode govora i demokratije. Malo nam je ostalo to pravo na reč. Ako nam to uskratite, onda, da li je to taj neki Aušvic ili kako se to zove, ja ne znam, ali znam da nemam pravo na reč.
Poštovana gospođice Brnabić, na kraju ove velike rasprave o izboru Vlade kojoj vi treba da budete na čelu, ja mogu samo da kažem, pred građanima Srbije, da vi niste odgovorili ni na jedno pitanje koje su vam postavili poslanici Dveri, a postavili smo vam 20 pitanja. To jasno govori o tome da vi krijete neke stvari.

Pre svega, krijete da nikada niste učestvovali na izborima, da za vas niko nikada nije glasao, da vi niste obezbedili ovu većinu koja sada za vas treba da glasa, da niste predložili ni jednog ministra u ovoj Vladi, da je na ovaj način izneverena i volja Srpske napredne stranke da ima svog predsednika Vlade, da su prevareni socijalisti kojima je obećavano da će Ivica Dačić takođe biti predsednik Vlade, itd. Jednom rečju, prevarena je većina građana Srbije jer niko, a posebno birači SPS-a i SNS-a, nisu glasali da biste vi bili predsednik Vlade.

Ovih dana srećem ogroman broj birača i SPS i SNS i nisam sreo još nijednog koji mi je rekao da podržava vaš izbor za predsednika Vlade Republike Srbije. Ono što je posebno važno, niste odgovorili na ključno pitanje – za koju ste stranu obaveštajnu službu radili i da li ste prošli bezbednosnu proveru BIA da možete kao agent stranog interesa da se nađete na mestu predsednika Vlade i da možete da nastavite da radite za američke interesa kao u američkim kompanijama i nevladinim organizacijama u kojima ste radili na mestu predsednika Vlade?

Srpski pokret Dveri glasa protiv vašeg izbora zato što ne želimo da Srbijom više vladaju strani agenti.
Poštovani poniženi i uvređeni građani Srbije, svojevremeno je Slobodan Milošević isporučen Haškom tribunalu upravo na Vidovdan, a evo i danas se ponavlja novo poniženje srpskog naroda i svih onih koji poštuju tradicionalne i porodične vrednosti u Srbiji. Ponovo na naš najveći praznik se bavimo nečim što zaista smatram da je potpuno suprotno duhu Vidovdana.

Osnovna prevara koja se zapravo nalazi u temelju nove Vlade Republike Srbije je da se na čelo ove Vlade nalazi Ana Brnabić. To nije prosto tačno. Ovo je četvrta Vlada Aleksandra Vučića. Prvu je formalno vodio Ivica Dačić od 2012. do 2014. godine, dok je suštinski premijer bio tadašnji p.p.v. Drugu i treću vodio je Vučić lično od 2014. do 2016. godine i ovih nekoliko meseci do danas, a onda je pobegao sa mesta predsednika Vlade.

Ako neko kao mandatar za sastav Vlade održi sedam sati dug ekspoze i obeća niz epohalnih uspeha do 2020. godine, a onda posle nekoliko meseci napusti to mesto, onda se to ne može drugačije okarakterisati nego kao kukavičluk i bežanje od odgovornosti za neispunjena predizborna obećanja i zaklanjanje, skrivanje iza nekog drugog ko će doći na mesto premijera, a u ovom slučaju iza vas, gospođice Brnabić. Rijaliti šou Aleksandra Vučića se nastavlja.

Postavlja se pitanje – zašto je novi predsednik upravo predložio Anu Brnabić da zamaskira činjenicu da je on i dalje na čelu Vlade Republike Srbije i zašto je ona prihvatila da u tome učestvuje? Ne zaboravimo, Aleksandar Vučić nije predsednik, ni premijer, on je još uvek samo ministar informisanja, propagande i straha.

Mislim da, kada vas je Aleksandar Vučić predložio za mandatara, je imao u vidu apsolutno samo kako će na to reagovati zapadna javnost. NJega nije zanimalo kako će na to reagovati i šta će o tome misliti srpski narod. Vi ste još jedan njegov marketinški trik.

Naime, Vučiću je bilo bitno da celom svetu prenese da su Srbi za premijera po prvi put dobili ženu Hrvaticu i lezbijku. Vučić želi sa vama, gospođice Brnabić…
Ja sam samo citirao svetske medije. Ne znam šta je sporno. Citirao sam svetske medije i naslove iz svetskih medija.
Hteo sam da kažem nešto potpuno drugo. Ovakvim imenovanjem, odnosno predlogom Aleksandar Vučić je želeo samo to da opere svoju biografiju iz prošlosti, da se iznova dodvori zapadnim centrima moći i da na taj način sakrije pravu prirodu svoje vlasti. To što je on ucenjen i na ovaj način pokušava da se izvuče je jedno, ali to što mu vi pomažete u tome, gospođice Brnabić, i što pravite alibi za ono što radi, to je vaša odgovornost.
Da krenemo redom, pozdravljamo i nemamo ništa protiv, naprotiv, da žena dođe na čelo Srbije. Žene su danas bolji deo našeg društva, vrednije su, posvećenije, odanije. Uostalom, žena nije izdala Kosovo i Metohiju, već muškarci – Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Tomislav Nikolić, Aleksandar Vulin…
Hvala.
Želeo sam da kažem upravo nešto drugo. Potrebno nam je više žena u politici i na čelu države. Međutim, ne vidim u vašem ekspozeu niti jednu reč koja bi na pravi način počela da rešava prave probleme žena u Srbiji. Kako je moguće da žene dobiju otkaz kada ostanu u drugom stanju? Zašto uopšte ne mogu da se zaposle, jer planiraju porodicu? Kako da usklade majčinstvo sa poslovnom karijerom? Zašto sve više oboljevaju od najtežih bolesti? Evo vam podatak da je 200 žena obolelih od raka, otpušteno sa posla samo od početka 2017. godine. Kako da se pokrene žensko preduzetništvo ili pomogne život žena na selu? Dakle, vi niste dovedeni da rešavate probleme žena u Srbiji, očito je vaša uloga nešto drugo.
Mi ne znamo, vi se niste izjasnili, vaše stavove o KiM, o NATO-u, o Srebrenici, o Hagu, ali znamo da ste ceo život radili za američke kompanije i nevladine organizacije. Iz toga izvlačim zaključim da vas je to preporučilo za premijera. Postavlja se pitanje, da li ćete vi, na mestu predsednika Vlade i dalje raditi za američke kompanije i nevladine organizacije? To je pravo pitanje, rekao bih.
Kakve veze imate sa masonima, gospođice Brnabić, i da li vam u Vladi sede dva masona? Najmanje dva. Ono što je veoma važno jeste, da li vi zapravo podsećate na onaj lik koji igra legendarni Bata Stojković, u kultnom filmu „Ko to tamo peva“, i koji kaže u jednom trenutku „pustite mene, ja sam brži i spretniji“, da vodite Srbiju u EU, NATO, da uvedete sankcije Rusiji, da potpišete nezavisnost Kosova, da rasprodate preostala prirodna i privredna bogatstva, da nastavite aranžmane sa MMF na našu štetu itd.
Vi ste, recimo, pomenuli život Srba na KiM, ali ne i u kojoj državi oni žive, niti ste pomenuli šta ćete uraditi da očuvate KiM u sastavu Srbije, čak ste stavili u odeljak koji se tiče saradnje sa drugima. Znači, KiM su za vas nešto drugo, van države Srbije.
U pravu je Vladimir Đukanović kada je u nedavnom intervjuu „Politici“ rekao da je Vučić predložio Anu Brnabić citiram – da značajno tamponira pritiske i sa zapada, i one koje inače imamo na unutrašnjoj političkoj sceni, u smislu da otupljuje kritike liberalne opozicije. Ako sam dobro razumeo nekadašnjeg vatrenog radikala, a sadašnjeg fanatičnog naprednjaka Đukanovića, Ana Brnabić je predložena da bi se ugodilo zapadu i Čedomiru Jovanoviću i drugoj Srbiji, prema kojima Vučić, očito, ima posebne naklonosti.
Dakle, politika Vlade, na čelu sa Anom Brnabić, može biti samo više pro zapadna, što podrazumeva dalji nastavak i produbljivanje našeg kolonijalnog položaja u odnosu na EU, NATO i MMF.
Evo nekoliko konkretnih pitanja za mandatara. Pre svega, želim da vas pitam sledeće, da li vi, gospođice Brnabić, pristajete da ne budete jedini predsednik Vlade, odnosno da ne budete jedini premijer u ovoj Vladi? Da li ćete vi biti zaduženi za politički deo, a gospodin Ivica Dačić za ekonomski deo? Postoji li, bilo gde na svetu, Vlada sa dva premijera? Dvoglavi premijer nigde ne postoji, to je antiustavna kategorija, to je besmisleno i s toga je narodu jasno da nećemo imati premijera, odnosno da će premijer i dalje biti Aleksandar Vučić.
Ono što vam zameram, veoma otvoreno, što vi pristajete da igrate Vučićevu igru i budete njegova maska, da bi on uvek, kada se uradi nešto loše, svako kršenje predizbornih obećanja, svaki lopovluk, svaki kriminal i korupcija, jednostavno bili nekako zamaskirani time što će se on zakloniti iza vas i reći, evo mi smo najmodernija Vlada u Evropi, evo mi poštujemo ljudska prava itd.
Evo konkretnih pitanja. U vašoj biografiji stoji da ste od 1992. do 2000. godine radili kao medijski oficir između institucija u Velikoj Britaniji, iz srpskih proreformskih partija i NVO, u šta spada i vreme bombardovanja Srbije od strane NATO pakta. Da li znate da se ta vrsta oficirskog posla, u prevodu na srpski jezik, zove strana agentura?
Samo sam citirao deo iz biografije, koji ste nam vi dostavili.
Dobro.
Evo drugo pitanje onda. Da li je tačno da, kao i ministar Zorana Mihajlović, pripadate Istvest bridžu, delu Trilateralne komisije, i kakve veze, recimo, ta strana organizacija ima sa srpskim interesima? Ono što mislim, zapravo, da je vaše postavljenje, zapravo, ostvarenje saveta koji je Toni Bler, osvedočeni ratni zločinac, dao Aleksandru Vučiću, kao njegov specijalni savetnik i da ste vi, konačno, došli na to mesto koje je Toni Bler predložio, a to je da budete koordinator svih ministarstava u Vladi Republike Srbije, po savetu Tonija Blera, a da zapravo premijer i dalje ostane Aleksandar Vučić.
Evo još nekoliko zanimljivih pitanja. Vi ste priznali da je tačno da se pred Prekršajnim sudom u Beogradu vodi postupak protiv vas zbog vožnje u alkoholisanom stanju, ali niste priznali da li imate prekršajnu prijavu Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede, zbog kršenja Uredbe o proizvodnom otpadu. Dakle, vi predlažete Ministarstvo za zaštitu životne sredine, što je u redu, a sami ste u privatnoj firmi kršili ekološki zakon. Da li je tačno ili nije tačno?
Da li je tačno da ste branili Vučićevog kuma i tadašnjeg direktora EMS-a Nikolu Petrovića, od optužbi za traženje mita od strane firme čiji ste bili direktor? Da li vas je to, možda, preporučilo za ministra i sada mandatara? Da li je tačno, ovo je posebno važno, da ste u bliskim, prijateljskim i poslovnim odnosima sa Sinišom Mali? Da li je tačno da vam je rata za kredit za stan u centru Beograda, od 400 m2 u vrednosti od pola miliona evra, veća od plate u Vladi, i odakle finansirate plaćanje ovog kredita? Isto pitanje, naravno, odnosi se i na poreklo imovine ministara Vulina i Lončara, ali to je problem sa tim što i dalje nemamo zakon o ispitivanju porekla imovine, koji je i mandatar Vučić obećao na ovom istom mestu pre godinu dana, i zato ne možemo da ispitamo poreklo imovine svih političara i tajkuna od 1990. godine do danas.
Evo još nekoliko zanimljivih pitanja. Da li je tačno da ste novinarki, ovo je posebno interesantno, koja je istraživala vaš rad u američkoj NVO, pod sumnjom da uzimate 10.000 dolara lokalnim samoupravama u Srbiji da im zakažete sastanak sa ministrom, na Tviteru poručili da ide da zavija sarme? Da li je to ispravan odnos prema ženama? Da li je to ženski senzibilitet i tolerancija? Da li se, kao prošlogodišnji učesnik Gej parade, slažete sa jednim od ideologa promocije homoseksualizma u Srbiji Predragom Azdejkovićem, koji je ovih dana izjavio da pred novom Vladom biće promena Ustava i treba insistirati da se iz Ustava izbaci definicija braka kao samo unije muškarca i žene.
Vlada je već obećala da će pravno regulisati istopolne zajednice posebnim zakonom. Da li je to vaš stav? Da li je to stav Vlade koju ćete vi voditi? Moramo da znamo šta nas čeka u nastupajućem periodu. Da li će nam deca imati tatu i tatu ili će i dalje imati tatu i mamu? Ako je tačno da ste svojevremeno bili konsultant za štampu predsedničkog kandidata Miroljuba Labusa, pitam vas - da li ste čitali najnoviji intervju za „NIN“ vašeg nekadašnjeg šefa koji dok vi osnivate ministarstvo za evropske integracije savetuje, citiram – da treba stati na loptu i zamrznuti pregovore sa EU do 2020. godine, do kada je EU zamrzla proširivanje?
Evo još nekoliko vrlo interesantnih pitanja. Da li je po vašem mišljenju normalno da jedva posle nekoliko meseci na ministarskom mestu na kome se niste pokazali, niti je bilo vremena da dokažete šta znate, tako lako prihvatate mesto premijera, iako znate da za vas niko nije glasao, niti ste ikada učestvovali na izborima?
Za godinu dana kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu bićete upamćeni po tri stvari. Prva je da ste bili na „gej paradi“, druga je da ste oduzeli osam milijardi prihoda lokalnim samoupravama i treća je da ste tako dobro organizovali sistem izdavanja novih zdravstvenih knjižica da građani ne mogu da ih dobiju već godinu dana.
Taman kad ste krenuli da pravite E-upravu voljom upravo ove ovde vladajuće većine Direkcija za elektronsku upravu je ugašena, pa se pitam - da li ste možda poneli kući? Da li je nosite u novi kabinet predsednika Vlade? Da li želite da zadržite unosne poslove koje će Direkcija za elektronsku upravu da dodeljuje firmama bliskim vašim američkim prijateljima ili time zapravo neko želi da sve baze podataka u Srbiji preko Direkcije za elektronsku upravu stavi na izvolte određenim stranim centrima moći?
Ono što je veoma važno pitanje – da li ste svesni sledećih stvari - da li ste svesni da vi niste birali ministre? Da li ste svesni da vi niste obezbedili većinu za formiranje Vlade? Da li ste svesni da ne možete da kontrolišete ni jednog predsednika stranke koji je ministar u ovoj Vladi? Da li ste svesni da ćete za najmanju odluku morati da idete na Vučićev kanabe i da ga molite za pomoć? Konačno, da li ste svesni da ste vi nametnuti većini građana Srbije kao predsednik Vlade, a da za to nemate nikakav izborni legitimitet?
Što se tiče vašeg ekspozea, koji više liči na literalni sastav iz srednje škole, moram da kažem da tu ima dobrih mesta – preduzetništvo, zadrugarstvo, modernizacija javne uprave, uvođenje socijalnih karata socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Svaka čast. Ali, pitanje je jednostavno – što to niste uradili za pet godina vlasti SNS? Šta se čekalo? Niste znali da je bitno zadrugarstvo, preduzetništvo, da se uvedu socijalne karte za socijalno ugrožene, da se modernizuje javna uprava. Ne razumem koliko onda vama godina treba da biste vi bilo šta uradili?
Vučić je kao i vi pre godinu dana na ovom istom mestu obećao da će zakonski ograničiti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima i naravno ništa od toga.
Jasno je da će biti nastavljena pogrešna ekonomska politika potpune podrške stranim kompanijama, koja je bila i do sada, dok domaća privreda i poljoprivreda neće dobiti ništa. Nema ministarstva za brigu u o porodici. Nema brige o Srbima na Kosovu i Metohiji, o Srbima u regionu i rasejanju, o tradicionalnim verskim zajednicama. I verovali ili ne u vašem ekspozeu na 90 strana ne postoji reč - dijaspora. Vi ste zaboravili da postoje Srbi van Srbije. Vi im niste posvetili ni jednu rečenicu a kamoli ministarstvu.
Ono što još želim za kraj da kažem, vašu pomoć borbi protiv bele kuge videli smo kada ste za ovu svrhu izdvojili duplo manje novca iz državnog budžeta nego za fontanu u Beogradu.
Vašu brigu za poljoprivredu videli smo kada ste za kompletno zadrugarstvo, obratite pažnju na ovaj podatak, kompletno zadrugarstvo, organska poljoprivredna proizvodnja i mladi poljoprivrednici u Srbiji ukupno su pomognuti finansijski koliko jedna strana kompanija koliko je došla u Srbiju. Četiri hiljade srpskih sela, 600.000 poljoprivrednih gazdinstava dobilo je ne koliko jedna kompanija, nego pola od onoga što je kao subvenciju dobila jedna strana kompanija koja je došla u Srbiju. I to je slika vaše vlasti i brige o odnosu prema domaćem ekonomskom interesu, srpskoj poljoprivredi i selu i brige o stranim kompanijama za koje vi zapravo sve vreme radite.
Vašu reformu obrazovanja videli smo kada ste u naše škole uveli seks pakete i promociju homoseksualizma.
Koliko brinete o bezbednosti vidimo iz vašeg plana da Srbiju naselite migrantima i ovde napravite jedan od najvećih azilantskih centara u Evropi.
Koliko čuvate Srbiju vidimo iz vaše namere da prodate PKB, Aerodrom „Beograd“, „Telekom“.
Vaša briga o radnicima najbolje se vidi iz toga da radnike iznajmljujete na lizing i da oni u pojedinim stranim firmama nemaju apsolutno nikakva radnička prava.
Posebno odbacujem stavove koji se mogu čuti iz dela opozicije kako je Ana Brnabić dobra, a njeno okruženje u SNS loše. Ovo je krajnje licemerje jer je Ana Brnabić zapravo deo ove SNS ekipe i alibi za ono što oni rade, a iza nje se sakrivaju. Ona je to prihvatila. Ona direktno učestvuje u ovom kriminalnom i korumpiranom režimu, dajući alibi za razne stvari, od prebijanja novinara, preko medijskog mraka, do svega onoga što danas imamo u Srbiji. Dakle, Ana Brnabić je deo toga, a ne izuzetak i tu se ne slažem sa kolegama u opoziciji.
Nijedan glasač SNS i SPS, da se razumemo, nije glasao za Anu Brnabić i odluka da ona bude premijer je suprotna većini građana Srbije.
Da vidimo sastav Vlade. U Vladi imate jednog bivšeg „julovca“, jednog „dinkićevca“, tri „DSS-ovca“, jednog bivšeg „demokratu“, večitog ministra Rasima LJajića, kome je ovo deseti jubilarni ministarski mandat i tražim da mu se dodeli jubilarna nagrada. Poseban biser je ministar vojni koji nije služio vojsku, koji je rođen u Novom Sadu, a završio je Pravni fakultet u Kragujevcu jer nema fakultet u Novom Sadu i Beogradu i što je najzanimljivije, u biografiji Aleksandra Vulina, ovo je totalni hit, ne postoji period pre 2000. godine. Prvi njegov posao je zamenik nekog direktora za marketing 2000. godine. Ne postoji Aleksandar Vulin pre 2000. godine i treba da krijete taj deo biografije. Tu ste potpuno u pravu, gospodine ministre.
Najveća zvezda prelaznog roka Branko Ružić, koji je svojevremeno pljuvao Vladu, sada liže ono što je pljuvao jer je valjda fotelja…
Ispraviću se. Završavam.
Hvala vam.
Dakle, ova Vlada je politički „Frankenštajn“. Ova Vlada je vrhunac DOS-a. Ova Vlada je sve samo ne srpska Vlada. Ovo je kolonijalna uprava koja vlada Srbijom u ime EU i zato je najbolje da Narodna skupština u Danu za glasanje odbije da da poverenje Ani Brnabić. To bi bio pravi vidovanski, srpski odgovor Aleksandru Vučiću i što se tiče Srpskog pokreta Dveri, nema dileme, mi ćemo glasati protiv ove Vlade. Ovo je poniženje za sve Srbe na Vidovdan.
Hvala, predsedavajuća.

Mislim da niste bili u pravu kada ste mi izrekli opomene jer osnovna stvar u politici jeste imati slobodu govora i govoriti ono što se misli, imati drugačiji stav od vlasti, ali prosto vi smatrate da je važno ugušiti glas opozicije i insistirate na tome.

Pre svega, naravno da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, ali zašto, uvažena mandatarka, ja ne mogu da uđem na Kosovo i Metohiju? Zašto me na granici koju ste vi povukli neko zaustavi i kaže da sam nepoželjan i da mi je zabranjen ulazak na teritoriju republike Kosova? Kako ja kao građanin Srbije ne mogu da se krećem na celoj teritoriji Republike Srbije?

Drugo pitanje, ko je povukao tu granicu?

Treće pitanje, to što sam ja vernik Srpske pravoslavne crkve ne znači da se slažem sa svim što Srpska pravoslavna crkva uradi. Recimo, ne slažem se sa dodelom ordena Aleksandru Vulinu. I dalje sam vernik Srpske pravoslavne crkve, ali se ne slažem sa tom odlukom Srpske pravoslavne crkve.

Što se tiče SPS-a, nijednog trenutka nisam pomenuo predsednika SPS-a Ivicu Dačića, već bivšeg predsednika SPS-a Slobodana Miloševića, koga ste se vi odrekli i koga, naravno, se vi danas stidite jer ste u svoje vreme branili Kosovo i Metohiju, a danas branite gej paradu. Najvažnija stvar je sledeća – Dveri su na lokalnim izborima u Čačku pre godinu dana na deset biračkih mesta pobedile SNS i to je ono što smeta vladajućoj većini u Čačku i ovde. Poseban je strah i nervoza kada vi znate da se vaši birači, birači SNS-a i SPS-a, ne slažu da Ana Brnabić bude premijer i podržavaju ovo što ja govorim jer ja štitim tradicionalne porodične i hrišćanske vrednosti u Srbiji, kao i oni. Hvala.