Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Boško Obradović

Govori

Poštovani poniženi i uvređeni građani Srbije, svojevremeno je Slobodan Milošević isporučen Haškom tribunalu upravo na Vidovdan, a evo i danas se ponavlja novo poniženje srpskog naroda i svih onih koji poštuju tradicionalne i porodične vrednosti u Srbiji. Ponovo na naš najveći praznik se bavimo nečim što zaista smatram da je potpuno suprotno duhu Vidovdana.

Osnovna prevara koja se zapravo nalazi u temelju nove Vlade Republike Srbije je da se na čelo ove Vlade nalazi Ana Brnabić. To nije prosto tačno. Ovo je četvrta Vlada Aleksandra Vučića. Prvu je formalno vodio Ivica Dačić od 2012. do 2014. godine, dok je suštinski premijer bio tadašnji p.p.v. Drugu i treću vodio je Vučić lično od 2014. do 2016. godine i ovih nekoliko meseci do danas, a onda je pobegao sa mesta predsednika Vlade.

Ako neko kao mandatar za sastav Vlade održi sedam sati dug ekspoze i obeća niz epohalnih uspeha do 2020. godine, a onda posle nekoliko meseci napusti to mesto, onda se to ne može drugačije okarakterisati nego kao kukavičluk i bežanje od odgovornosti za neispunjena predizborna obećanja i zaklanjanje, skrivanje iza nekog drugog ko će doći na mesto premijera, a u ovom slučaju iza vas, gospođice Brnabić. Rijaliti šou Aleksandra Vučića se nastavlja.

Postavlja se pitanje – zašto je novi predsednik upravo predložio Anu Brnabić da zamaskira činjenicu da je on i dalje na čelu Vlade Republike Srbije i zašto je ona prihvatila da u tome učestvuje? Ne zaboravimo, Aleksandar Vučić nije predsednik, ni premijer, on je još uvek samo ministar informisanja, propagande i straha.

Mislim da, kada vas je Aleksandar Vučić predložio za mandatara, je imao u vidu apsolutno samo kako će na to reagovati zapadna javnost. NJega nije zanimalo kako će na to reagovati i šta će o tome misliti srpski narod. Vi ste još jedan njegov marketinški trik.

Naime, Vučiću je bilo bitno da celom svetu prenese da su Srbi za premijera po prvi put dobili ženu Hrvaticu i lezbijku. Vučić želi sa vama, gospođice Brnabić…
Ja sam samo citirao svetske medije. Ne znam šta je sporno. Citirao sam svetske medije i naslove iz svetskih medija.
Hteo sam da kažem nešto potpuno drugo. Ovakvim imenovanjem, odnosno predlogom Aleksandar Vučić je želeo samo to da opere svoju biografiju iz prošlosti, da se iznova dodvori zapadnim centrima moći i da na taj način sakrije pravu prirodu svoje vlasti. To što je on ucenjen i na ovaj način pokušava da se izvuče je jedno, ali to što mu vi pomažete u tome, gospođice Brnabić, i što pravite alibi za ono što radi, to je vaša odgovornost.
Da krenemo redom, pozdravljamo i nemamo ništa protiv, naprotiv, da žena dođe na čelo Srbije. Žene su danas bolji deo našeg društva, vrednije su, posvećenije, odanije. Uostalom, žena nije izdala Kosovo i Metohiju, već muškarci – Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Tomislav Nikolić, Aleksandar Vulin…
Hvala.
Želeo sam da kažem upravo nešto drugo. Potrebno nam je više žena u politici i na čelu države. Međutim, ne vidim u vašem ekspozeu niti jednu reč koja bi na pravi način počela da rešava prave probleme žena u Srbiji. Kako je moguće da žene dobiju otkaz kada ostanu u drugom stanju? Zašto uopšte ne mogu da se zaposle, jer planiraju porodicu? Kako da usklade majčinstvo sa poslovnom karijerom? Zašto sve više oboljevaju od najtežih bolesti? Evo vam podatak da je 200 žena obolelih od raka, otpušteno sa posla samo od početka 2017. godine. Kako da se pokrene žensko preduzetništvo ili pomogne život žena na selu? Dakle, vi niste dovedeni da rešavate probleme žena u Srbiji, očito je vaša uloga nešto drugo.
Mi ne znamo, vi se niste izjasnili, vaše stavove o KiM, o NATO-u, o Srebrenici, o Hagu, ali znamo da ste ceo život radili za američke kompanije i nevladine organizacije. Iz toga izvlačim zaključim da vas je to preporučilo za premijera. Postavlja se pitanje, da li ćete vi, na mestu predsednika Vlade i dalje raditi za američke kompanije i nevladine organizacije? To je pravo pitanje, rekao bih.
Kakve veze imate sa masonima, gospođice Brnabić, i da li vam u Vladi sede dva masona? Najmanje dva. Ono što je veoma važno jeste, da li vi zapravo podsećate na onaj lik koji igra legendarni Bata Stojković, u kultnom filmu „Ko to tamo peva“, i koji kaže u jednom trenutku „pustite mene, ja sam brži i spretniji“, da vodite Srbiju u EU, NATO, da uvedete sankcije Rusiji, da potpišete nezavisnost Kosova, da rasprodate preostala prirodna i privredna bogatstva, da nastavite aranžmane sa MMF na našu štetu itd.
Vi ste, recimo, pomenuli život Srba na KiM, ali ne i u kojoj državi oni žive, niti ste pomenuli šta ćete uraditi da očuvate KiM u sastavu Srbije, čak ste stavili u odeljak koji se tiče saradnje sa drugima. Znači, KiM su za vas nešto drugo, van države Srbije.
U pravu je Vladimir Đukanović kada je u nedavnom intervjuu „Politici“ rekao da je Vučić predložio Anu Brnabić citiram – da značajno tamponira pritiske i sa zapada, i one koje inače imamo na unutrašnjoj političkoj sceni, u smislu da otupljuje kritike liberalne opozicije. Ako sam dobro razumeo nekadašnjeg vatrenog radikala, a sadašnjeg fanatičnog naprednjaka Đukanovića, Ana Brnabić je predložena da bi se ugodilo zapadu i Čedomiru Jovanoviću i drugoj Srbiji, prema kojima Vučić, očito, ima posebne naklonosti.
Dakle, politika Vlade, na čelu sa Anom Brnabić, može biti samo više pro zapadna, što podrazumeva dalji nastavak i produbljivanje našeg kolonijalnog položaja u odnosu na EU, NATO i MMF.
Evo nekoliko konkretnih pitanja za mandatara. Pre svega, želim da vas pitam sledeće, da li vi, gospođice Brnabić, pristajete da ne budete jedini predsednik Vlade, odnosno da ne budete jedini premijer u ovoj Vladi? Da li ćete vi biti zaduženi za politički deo, a gospodin Ivica Dačić za ekonomski deo? Postoji li, bilo gde na svetu, Vlada sa dva premijera? Dvoglavi premijer nigde ne postoji, to je antiustavna kategorija, to je besmisleno i s toga je narodu jasno da nećemo imati premijera, odnosno da će premijer i dalje biti Aleksandar Vučić.
Ono što vam zameram, veoma otvoreno, što vi pristajete da igrate Vučićevu igru i budete njegova maska, da bi on uvek, kada se uradi nešto loše, svako kršenje predizbornih obećanja, svaki lopovluk, svaki kriminal i korupcija, jednostavno bili nekako zamaskirani time što će se on zakloniti iza vas i reći, evo mi smo najmodernija Vlada u Evropi, evo mi poštujemo ljudska prava itd.
Evo konkretnih pitanja. U vašoj biografiji stoji da ste od 1992. do 2000. godine radili kao medijski oficir između institucija u Velikoj Britaniji, iz srpskih proreformskih partija i NVO, u šta spada i vreme bombardovanja Srbije od strane NATO pakta. Da li znate da se ta vrsta oficirskog posla, u prevodu na srpski jezik, zove strana agentura?
Samo sam citirao deo iz biografije, koji ste nam vi dostavili.
Dobro.
Evo drugo pitanje onda. Da li je tačno da, kao i ministar Zorana Mihajlović, pripadate Istvest bridžu, delu Trilateralne komisije, i kakve veze, recimo, ta strana organizacija ima sa srpskim interesima? Ono što mislim, zapravo, da je vaše postavljenje, zapravo, ostvarenje saveta koji je Toni Bler, osvedočeni ratni zločinac, dao Aleksandru Vučiću, kao njegov specijalni savetnik i da ste vi, konačno, došli na to mesto koje je Toni Bler predložio, a to je da budete koordinator svih ministarstava u Vladi Republike Srbije, po savetu Tonija Blera, a da zapravo premijer i dalje ostane Aleksandar Vučić.
Evo još nekoliko zanimljivih pitanja. Vi ste priznali da je tačno da se pred Prekršajnim sudom u Beogradu vodi postupak protiv vas zbog vožnje u alkoholisanom stanju, ali niste priznali da li imate prekršajnu prijavu Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede, zbog kršenja Uredbe o proizvodnom otpadu. Dakle, vi predlažete Ministarstvo za zaštitu životne sredine, što je u redu, a sami ste u privatnoj firmi kršili ekološki zakon. Da li je tačno ili nije tačno?
Da li je tačno da ste branili Vučićevog kuma i tadašnjeg direktora EMS-a Nikolu Petrovića, od optužbi za traženje mita od strane firme čiji ste bili direktor? Da li vas je to, možda, preporučilo za ministra i sada mandatara? Da li je tačno, ovo je posebno važno, da ste u bliskim, prijateljskim i poslovnim odnosima sa Sinišom Mali? Da li je tačno da vam je rata za kredit za stan u centru Beograda, od 400 m2 u vrednosti od pola miliona evra, veća od plate u Vladi, i odakle finansirate plaćanje ovog kredita? Isto pitanje, naravno, odnosi se i na poreklo imovine ministara Vulina i Lončara, ali to je problem sa tim što i dalje nemamo zakon o ispitivanju porekla imovine, koji je i mandatar Vučić obećao na ovom istom mestu pre godinu dana, i zato ne možemo da ispitamo poreklo imovine svih političara i tajkuna od 1990. godine do danas.
Evo još nekoliko zanimljivih pitanja. Da li je tačno da ste novinarki, ovo je posebno interesantno, koja je istraživala vaš rad u američkoj NVO, pod sumnjom da uzimate 10.000 dolara lokalnim samoupravama u Srbiji da im zakažete sastanak sa ministrom, na Tviteru poručili da ide da zavija sarme? Da li je to ispravan odnos prema ženama? Da li je to ženski senzibilitet i tolerancija? Da li se, kao prošlogodišnji učesnik Gej parade, slažete sa jednim od ideologa promocije homoseksualizma u Srbiji Predragom Azdejkovićem, koji je ovih dana izjavio da pred novom Vladom biće promena Ustava i treba insistirati da se iz Ustava izbaci definicija braka kao samo unije muškarca i žene.
Vlada je već obećala da će pravno regulisati istopolne zajednice posebnim zakonom. Da li je to vaš stav? Da li je to stav Vlade koju ćete vi voditi? Moramo da znamo šta nas čeka u nastupajućem periodu. Da li će nam deca imati tatu i tatu ili će i dalje imati tatu i mamu? Ako je tačno da ste svojevremeno bili konsultant za štampu predsedničkog kandidata Miroljuba Labusa, pitam vas - da li ste čitali najnoviji intervju za „NIN“ vašeg nekadašnjeg šefa koji dok vi osnivate ministarstvo za evropske integracije savetuje, citiram – da treba stati na loptu i zamrznuti pregovore sa EU do 2020. godine, do kada je EU zamrzla proširivanje?
Evo još nekoliko vrlo interesantnih pitanja. Da li je po vašem mišljenju normalno da jedva posle nekoliko meseci na ministarskom mestu na kome se niste pokazali, niti je bilo vremena da dokažete šta znate, tako lako prihvatate mesto premijera, iako znate da za vas niko nije glasao, niti ste ikada učestvovali na izborima?
Za godinu dana kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu bićete upamćeni po tri stvari. Prva je da ste bili na „gej paradi“, druga je da ste oduzeli osam milijardi prihoda lokalnim samoupravama i treća je da ste tako dobro organizovali sistem izdavanja novih zdravstvenih knjižica da građani ne mogu da ih dobiju već godinu dana.
Taman kad ste krenuli da pravite E-upravu voljom upravo ove ovde vladajuće većine Direkcija za elektronsku upravu je ugašena, pa se pitam - da li ste možda poneli kući? Da li je nosite u novi kabinet predsednika Vlade? Da li želite da zadržite unosne poslove koje će Direkcija za elektronsku upravu da dodeljuje firmama bliskim vašim američkim prijateljima ili time zapravo neko želi da sve baze podataka u Srbiji preko Direkcije za elektronsku upravu stavi na izvolte određenim stranim centrima moći?
Ono što je veoma važno pitanje – da li ste svesni sledećih stvari - da li ste svesni da vi niste birali ministre? Da li ste svesni da vi niste obezbedili većinu za formiranje Vlade? Da li ste svesni da ne možete da kontrolišete ni jednog predsednika stranke koji je ministar u ovoj Vladi? Da li ste svesni da ćete za najmanju odluku morati da idete na Vučićev kanabe i da ga molite za pomoć? Konačno, da li ste svesni da ste vi nametnuti većini građana Srbije kao predsednik Vlade, a da za to nemate nikakav izborni legitimitet?
Što se tiče vašeg ekspozea, koji više liči na literalni sastav iz srednje škole, moram da kažem da tu ima dobrih mesta – preduzetništvo, zadrugarstvo, modernizacija javne uprave, uvođenje socijalnih karata socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Svaka čast. Ali, pitanje je jednostavno – što to niste uradili za pet godina vlasti SNS? Šta se čekalo? Niste znali da je bitno zadrugarstvo, preduzetništvo, da se uvedu socijalne karte za socijalno ugrožene, da se modernizuje javna uprava. Ne razumem koliko onda vama godina treba da biste vi bilo šta uradili?
Vučić je kao i vi pre godinu dana na ovom istom mestu obećao da će zakonski ograničiti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima i naravno ništa od toga.
Jasno je da će biti nastavljena pogrešna ekonomska politika potpune podrške stranim kompanijama, koja je bila i do sada, dok domaća privreda i poljoprivreda neće dobiti ništa. Nema ministarstva za brigu u o porodici. Nema brige o Srbima na Kosovu i Metohiji, o Srbima u regionu i rasejanju, o tradicionalnim verskim zajednicama. I verovali ili ne u vašem ekspozeu na 90 strana ne postoji reč - dijaspora. Vi ste zaboravili da postoje Srbi van Srbije. Vi im niste posvetili ni jednu rečenicu a kamoli ministarstvu.
Ono što još želim za kraj da kažem, vašu pomoć borbi protiv bele kuge videli smo kada ste za ovu svrhu izdvojili duplo manje novca iz državnog budžeta nego za fontanu u Beogradu.
Vašu brigu za poljoprivredu videli smo kada ste za kompletno zadrugarstvo, obratite pažnju na ovaj podatak, kompletno zadrugarstvo, organska poljoprivredna proizvodnja i mladi poljoprivrednici u Srbiji ukupno su pomognuti finansijski koliko jedna strana kompanija koliko je došla u Srbiju. Četiri hiljade srpskih sela, 600.000 poljoprivrednih gazdinstava dobilo je ne koliko jedna kompanija, nego pola od onoga što je kao subvenciju dobila jedna strana kompanija koja je došla u Srbiju. I to je slika vaše vlasti i brige o odnosu prema domaćem ekonomskom interesu, srpskoj poljoprivredi i selu i brige o stranim kompanijama za koje vi zapravo sve vreme radite.
Vašu reformu obrazovanja videli smo kada ste u naše škole uveli seks pakete i promociju homoseksualizma.
Koliko brinete o bezbednosti vidimo iz vašeg plana da Srbiju naselite migrantima i ovde napravite jedan od najvećih azilantskih centara u Evropi.
Koliko čuvate Srbiju vidimo iz vaše namere da prodate PKB, Aerodrom „Beograd“, „Telekom“.
Vaša briga o radnicima najbolje se vidi iz toga da radnike iznajmljujete na lizing i da oni u pojedinim stranim firmama nemaju apsolutno nikakva radnička prava.
Posebno odbacujem stavove koji se mogu čuti iz dela opozicije kako je Ana Brnabić dobra, a njeno okruženje u SNS loše. Ovo je krajnje licemerje jer je Ana Brnabić zapravo deo ove SNS ekipe i alibi za ono što oni rade, a iza nje se sakrivaju. Ona je to prihvatila. Ona direktno učestvuje u ovom kriminalnom i korumpiranom režimu, dajući alibi za razne stvari, od prebijanja novinara, preko medijskog mraka, do svega onoga što danas imamo u Srbiji. Dakle, Ana Brnabić je deo toga, a ne izuzetak i tu se ne slažem sa kolegama u opoziciji.
Nijedan glasač SNS i SPS, da se razumemo, nije glasao za Anu Brnabić i odluka da ona bude premijer je suprotna većini građana Srbije.
Da vidimo sastav Vlade. U Vladi imate jednog bivšeg „julovca“, jednog „dinkićevca“, tri „DSS-ovca“, jednog bivšeg „demokratu“, večitog ministra Rasima LJajića, kome je ovo deseti jubilarni ministarski mandat i tražim da mu se dodeli jubilarna nagrada. Poseban biser je ministar vojni koji nije služio vojsku, koji je rođen u Novom Sadu, a završio je Pravni fakultet u Kragujevcu jer nema fakultet u Novom Sadu i Beogradu i što je najzanimljivije, u biografiji Aleksandra Vulina, ovo je totalni hit, ne postoji period pre 2000. godine. Prvi njegov posao je zamenik nekog direktora za marketing 2000. godine. Ne postoji Aleksandar Vulin pre 2000. godine i treba da krijete taj deo biografije. Tu ste potpuno u pravu, gospodine ministre.
Najveća zvezda prelaznog roka Branko Ružić, koji je svojevremeno pljuvao Vladu, sada liže ono što je pljuvao jer je valjda fotelja…
Ispraviću se. Završavam.
Hvala vam.
Dakle, ova Vlada je politički „Frankenštajn“. Ova Vlada je vrhunac DOS-a. Ova Vlada je sve samo ne srpska Vlada. Ovo je kolonijalna uprava koja vlada Srbijom u ime EU i zato je najbolje da Narodna skupština u Danu za glasanje odbije da da poverenje Ani Brnabić. To bi bio pravi vidovanski, srpski odgovor Aleksandru Vučiću i što se tiče Srpskog pokreta Dveri, nema dileme, mi ćemo glasati protiv ove Vlade. Ovo je poniženje za sve Srbe na Vidovdan.
Hvala, predsedavajuća.

Mislim da niste bili u pravu kada ste mi izrekli opomene jer osnovna stvar u politici jeste imati slobodu govora i govoriti ono što se misli, imati drugačiji stav od vlasti, ali prosto vi smatrate da je važno ugušiti glas opozicije i insistirate na tome.

Pre svega, naravno da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, ali zašto, uvažena mandatarka, ja ne mogu da uđem na Kosovo i Metohiju? Zašto me na granici koju ste vi povukli neko zaustavi i kaže da sam nepoželjan i da mi je zabranjen ulazak na teritoriju republike Kosova? Kako ja kao građanin Srbije ne mogu da se krećem na celoj teritoriji Republike Srbije?

Drugo pitanje, ko je povukao tu granicu?

Treće pitanje, to što sam ja vernik Srpske pravoslavne crkve ne znači da se slažem sa svim što Srpska pravoslavna crkva uradi. Recimo, ne slažem se sa dodelom ordena Aleksandru Vulinu. I dalje sam vernik Srpske pravoslavne crkve, ali se ne slažem sa tom odlukom Srpske pravoslavne crkve.

Što se tiče SPS-a, nijednog trenutka nisam pomenuo predsednika SPS-a Ivicu Dačića, već bivšeg predsednika SPS-a Slobodana Miloševića, koga ste se vi odrekli i koga, naravno, se vi danas stidite jer ste u svoje vreme branili Kosovo i Metohiju, a danas branite gej paradu. Najvažnija stvar je sledeća – Dveri su na lokalnim izborima u Čačku pre godinu dana na deset biračkih mesta pobedile SNS i to je ono što smeta vladajućoj većini u Čačku i ovde. Poseban je strah i nervoza kada vi znate da se vaši birači, birači SNS-a i SPS-a, ne slažu da Ana Brnabić bude premijer i podržavaju ovo što ja govorim jer ja štitim tradicionalne porodične i hrišćanske vrednosti u Srbiji, kao i oni. Hvala.
Poštovani građani Srbije, obraćam se najpre vama da bih skrenuo pažnju javnosti na ono što vladajuća koalicija pokušava da unese ovim izmenama Zakona o ministarstvima, a to je jedan potpuno do kraja slugeranski odnos prema Evropskoj uniji, zato u potpunosti podražavam amandman da se briše ideja uvođenja ministarstva za evropske integracije.

Ako 17 godina traje naš put u Evropsku uniju, a da nismo odmakli ni sa početka toga puta, onda je jasno da nikakvog smisla nema uvoditi ministarstvo za evropske integracije u trenutku kada se Evropska unija raspada na naše oči, kada je u ogromnoj finansijskoj bezbednosnoj krizi, kada ju je već napustila jedna velika i važna članica, kao što je Velika Britanija, a razmatra se napuštanje i drugih država članica Evropske unije, koje jednostavno nisu zadovoljne Centralnim komitetom u Briselu i ne žele da im briselski komesari određuju kako će oni živeti širom Evrope.

Moram priznati da je meni više nego interesantno kada slušam bivše radikale, a sadašnje naprednjake, koji su veći evrofanatici, nego Demokratska stranka i LDP. Razumem krizu identiteta Čedomira Jovanovića kada mu je Srpska napredna stranka uzela program, a nije ga uzela u Vladu Republike Srbije i zaista u toj trci sa Demokratskom strankom i LDP-om, SNS pobeđuje, SNS je danas najveći evrofanatik u Srbiji.

U tom smislu vredi naglasiti i činjenicu da ovakvo ministarstvo za evropske integracije zaista treba da se briše iz prostog razloga što Vlada Republike Srbije ne sme da se pretvori u servis EU. To je srpska Vlada koja treba da služi srpskim nacionalnim državnim interesima, a ne da usklađuje svoju politiku sa briselskim komesarima koji misle da će oni određivati kako ćemo mi živeti u Srbiji.

Možda je rukovodiocima Srpske napredne stranke interesantno da služe EU, ali nijednom časnom Srbinu to svakako nije interesantno. Ja mogu da razumem da vi imate određene interese da vratite dugove onima koji su vas doveli na vlast kada su vam čestitali pobedu tri sata pre zatvaranja birališta u drugom krugu predsedničkih izbora.
Veliko hvala gospodine predsedavajući. Nadam se da me ovog puta nećete isključiti kada podsetim kompletnu javnost na obaveze koje vladajuća stranka ima prema EU, zbog kojih u ostalom mi podržavamo brisanje ministarstva za evropske integracije iz predloga novog Zakona o ministarstvima.

Ako vi imate neke dugove prema Briselu, ako je Brisel vas doveo na vlast pre pet godina, ako vam je čestitao pobedu na predsedničkim izborima tri sata pre zatvaranja birališta, onda je pošteno da vladajuća koalicija iz svog džepa plati te dugove, a ne preko ministarstva za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.
Pretpostavljam da ćete me ponovo prekinuti…
Opomenu?
Izvinite, zašto nisam na dnevnom redu? Ja govorim o amandmanu koji traži brisanje ministarstva za evropske integracije….
Naravno da želim da govorim.
Ovo što vi radite gospodine predsedavajući, ovo je skandal nad skandalima. Dva puta prekidate opozicionog šefa poslaničke grupe, izričete mi opomenu zbog verbalnog delikta, pokušavate da sprečite javnu raspravu o ministarstvu za evropske integracije…