Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Boško Obradović

Govori

Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, bez obzira što su već isključena dva narodna poslanika iz poslaničke grupe Dveri, mi nastavljamo svoju borbu, da ukažemo na sve štetočinske i loše aktivnosti aktuelne Vlade i da nastavimo, naravno, borbu da ukazujemo građanima na sve vaše predizborne laži, prevare i podvale.

Jedan od ovih zakona koji imamo na dnevnom redu, odnosno baš ovaj koji trenutno razmatramo amandmanski, jeste zapravo simbol još jedne od vaših predizbornih lažnih obećanja. To je razlog zašto uostalom i u ovom i u drugim članovima zakona tražimo da se brišu ovi članovi, kako ovaj zakon uopšte ne bi ni stupio na snagu.

Vi ste u svoje vreme, kada ste obmanjivali i lagali građane Srbije da ćete nešto promeniti u ovoj državi, obećali da ćete ukinuti sve nepotrebne državne agencije i da ćete time smanjiti ogromnu državnu birokratiju i stranačko zapošljavanje koje se vrši zapravo preko tih agencija. Ne samo da niste ukinuli ni jednu od agencija, koje zapravo služe za zapošljavanje vaših partijskih kadrova, nego uvodite nove, kakva je recimo ova Nacionalna akademija za državnu upravu.

Već sam rekao, i ponoviću, nije ovo nikakva Nacionalna akademija za državnu pravu, već partijska akademija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koji će preko nje samo da dalje rade sa svojim partijskim kadrovima, ali ovog puta o državnom trošku.

Dakle, vi sada želite da na budžet države Srbije stavite vašu partijsku akademiju za zapošljavanje u državnoj upravi. Vi želite da građani Srbije finansiraju usavršavanje vaših partijskih kadrova u državnoj upravi. Vi želite, kao gospodin Branko Ružić sa svojim najbližim saradnicima ovde pred nama u Skupštini Srbije, da sve iz SPS-a stavi u državnu upravu. Pored njega sedi jedan bivši narodni poslanik SPS-a, tu je i predsednik omladine SPS-a. Dakle, SPS je naselio čitavu državnu upravu, evo čak i javno ovde možemo da ih vidimo. Kako će izgledati buduća Nacionalna akademija za državnu upravu? Ovako kako izgleda tim ministra Branka Ružića koji je danas ovde pred nama, sve sami partijski vojnici koji sede u državnom ministarstvu.

Dakle, što se tiče ovog člana 5. koji ovde tražimo da se briše i evidencije državnih službenika, pa vi je već imate, i SNS i SPS imaju evidenciju svojih članova koji su zaposleni u državnoj upravi po partijskoj liniji. Nema potrebe da se pravi dodatna evidencija, samo nam dajte vaše spiskove koga ste sve do sada zaposlili, koga ste vi naprednjaci zaposlili, koga ste vi SPS-ovci zaposlili i koliko vaših članova radi u državnoj upravi. Sada se ministar Ružić dosetio da otvori još jednu agenciju i da zaposli još SPS-ovaca u državnoj službi, pošto im nikada nije dovoljno, pošto uvek traže novi prostor u državnoj upravi da bi zapošljavali svoje partijske vojnike. To jeste ono što mi ovde smatramo glavnim problemom u ovom zakonu, zbog čega zapravo mi tražimo da se ovaj i svi drugi lanovi brišu.

Evo, da vam to vrlo slikovito obrazložim, kako će to da izgleda funkcionisanje Nacionalne akademije za državnu upravu. Ministar partijski čovek, visoki funkcioner SPS-a, čitavo Ministarstvo pored njega sede funkcioneri SPS-a, što znati da je ovo feudalno ministarstvo koje je dodeljeno po podeli partijskog plena nakon izbora SPS-u. Znači, po dubini čitavog Ministarstva oni imaju pravo da zapošljavaju svoje partijske vojnike. Zatim će taj ministar da postavi direktora Nacionalne akademije za državnu upravu, a direktor Nacionalne akademije za državnu upravu postaviće članove Programskog saveta. Tu će dozvoliti i ostalim koalicionim partnerima iz vlasti da svako zaposli po još jednog svog člana ili da još nekog od svojih partijskih vojnika stavi na državnu platu ili državni honorar.

Šta se onda dešava? Imamo potpunu partijsku akreditaciju, na čelu Nacionalne akademije za državnu upravu stoje sve partijski ljudi. I vi kao državni službenik dolazite da se stručno usavršavate – dobar dan, dobar dan, gospodine Ružiću, mogu li ja, s obzirom da nisam član SPS-a, da se stručno usavršavam? Niste član SPS-a, pa vi nema šta da se stručno usavršavate. Idemo sledeći – dobar dan, gospodine Ružiću, ja sam član SPS-a, mogu li ja da se stručno usavršavam? Kako da ne, izvolite, vi ćete da napredujete u državnoj upravi, a vi koji niste članovi stranaka u državnoj upravi, vi ćete malo da idete u drugi plan.

Naravno, kako će da izgleda Nacionalna akademija za državnu upravu? Tako što će stručno usavršavanje, akreditaciju i dalje napredovanje u službi moći da dobiju samo članovi SNS i SPS i eventualno na kašičicu još neki iz vlasti kojima je dodeljena kvota koliko partijskog plena su oni dobili nakon dolaska na vlast, jer čitava srpska politika se pretvorila na podelu partijskog plena. Kao gusari kada osvoje neki brod, pa onda dele blago koje su tu opljačkali, tako i vi kada osvojite vlast u Srbiji delite državne funkcije, javna preduzeća, ministarstva, javne ustanove, tendere i sve drugo što raspolaže ova država prema vašoj partijskog podeli vlasti.

Sada vi mislite da će neko vama u Srbiji da poveruje da vi pravite Nacionalnu akademiju za državnu upravu? Pa, svi znaju u Srbiji da vi pravite partijsku akademiju za dalje usavršavanje i napredovanje u državnoj službi vaših partijskih kadrova, Socijalističke partije i Srpske napredne stranke. To je naš problem sa ovim zakonom. Da ne postoji stranačko-parazitski sistem koji je kancer našeg društva, i te kako bi imalo smisla doneti jedan ovakav zakon i trebalo bi da postoji stručno usavršavanje onih koji su zaposleni u državnoj upravi. Ali, kakvu situaciju vi sada imate? Imate situaciju da oni koji nisu partijski ljudi, oni danas drže državu Srbiju. Oni rade vredno, stručno, pošteno. Vaši partijski vojnici, oni ne dolaze na posao, a primaju platu. Ili, ako su sa kupljenim diplomama, oni ni ne znaju ništa da rade.

Zato ja vas pitam, gospodine Ružiću, a vi ste mi ostali dužni taj odgovor, izbegavate taj odgovor, gde vam je ovde član da se ispitaju sve kupljene diplome u državnoj upravi? Gde vam je ovde član da se izbace iz državne uprave svi koji su partijski zaposleni? Gde vam je ovde član da oni koji su zapravo najbolji u državnoj upravi napreduju i budu nagrađeni, oni koji vredno rade godinama i decenijama za male plate, oni kojima vi ne dozvoljavate da sprovode zakon zato što bi sprovođenjem zakona došlo do nekog vašeg partijskog vojnika koji treba da završi u zatvoru? Oni koje vi zapravo držite da ne rade svoj posao, da biste vi mogli da pljačkate državnu upravu i koristite je za vaše partijske svrhe, ne samo u izbornoj kampanji, nego i na razne druge načine, tako što nameštate tendere za vaše partijske, burazerske i kumovske firme. Svejedno je sad kom kumu Aleksandar Vučić namešta tender na državnim poslovima, pošto ima više kumova i sada oni vode rat između sebe ko će da dobije posao u državnoj firmi.

Dakle, u tom smislu, da se razumemo nešto, nije SPS ništa bolji od SNS. To je podjednako jednopartijska, interesna, parazitska struktura koja izjeda ovo društvo i državu. Od 27 godina višestranačja, SPS je 25 godina na vlasti i 25 godina jede ovo društvo i državu. To nije znanje, to je lopovluk, gospodine kolega koji ste me prekinuli.
Bolje da prekinete kolegu koji je mene prekinuo.
Gospodine predsedavajući, ja sam vas u više navrata zamolio da sledeći put kada niste zadovoljni mojim govorom napišete moj govor da bih ja pročitao ono što vi mislite i da ne bih govorio sopstvene misli, jer ne znam kako drugačije vama da izađem u susret. Vi očekujete da ja hvalim Vladu iz opozicije, da pozdravim ministra Ružića? Ja sam čak čestitao gospodinu Ružiću. Rekao sam mu – gospodine ministre, svaka čast, vi ste smislili najbolji partijski program SPS do sada, da o državnom trošku vi dalje školujete vaše partijske vojnike koji sede pored vas i koje ste zaposlili u državnoj upravi. Jel dovoljno to? Šta hoćete još? I hvalio sam vašeg ministra.
Vi zaista umete da zloupotrebljavate državnu upravu u vaše partijske svrhe, vi to radite 25 godina. Da li ste za nešto odgovarali? Da li je nekada završen neki sudski proces za nekog od vaših partijskih vojnika? Da li je od tolikih krađa i svega što je uništeno u ovoj državni neko danas leži u zatvoru? O tom lopovluku sam ja govorio, gospodine predsedavajući. Ne može gospodin Martinović ili gospodin Orlić da ustane i da napada bivši režim, a da ne pomene SPS, to je nemoralno i to je nelogično, jer je SPS 25 godina na vlasti.
Ako hoćete, gospodo iz naprednjaka, da se obračunate sa bivšim režimima, pa obračunajte se konačno sa SPS koji vam sedu u Vladi, koji 25 godina pljačka ovaj narod i ovu državu. Isključite me ponovo, naravno.
Gospodine predsedavajući, vi ste meni sada dali opomenu.
Zato što sam ja rekao nešto što zna čitava javnost. Da smo mi u prethodnih 27 godina kao narod i država opljačkani, da je neko uništio naše velike firme...
… da je neko privatizovao državu, da je neko uzeo ko zna šta od ove države a da za to nije odgovarao.
Dakle, šta ja tu nisam rekao što je istina? Gde je borba protiv kriminala i korupcije? Gde su političari i tajkuni u zatvoru? Gde je istina o svim aferama iza kojih stoji SPS? Nisam ih ja izmislio. To su afere koje postoje u javnosti, koje nikada nisu procesuirane, gde su zapravo svi ti predmeti završili u fiokama policije, tužilaštva i sudstva. Zašto? Zato što ste u vlasti, gospodine predsedavajući. Ja vam o tome govorim. Neko vas oslobađa od odgovornosti. Potrebni ste SNS da imala vladajuću većinu. Ona kaže – dobro, uzećemo SPS, iako je SPS bivši režim. Umesto da SPS završi, odnosno određeni ljudi u SPS koji su bili na određenim funkcijama, iza čega stoje određene afere, da to bude sudski procesuirano i krivično završeno…
Recite mi – šta sam ja tu uvredio bilo koga?
Da li sam se ja sastajao sa Darko Šarićem i njegovim ljudima ili lider vaše stranke? Da li sam ja nekoga time uvredio što govorim ono što je istina i što zna cela javnost? Opet ste me isključili.
Gospodine predsedavajući, hvala vam zaista na mogućnosti da uopšte govorim u Narodnoj skupštini Republike Srbije. To je zaista veliki domet srpske demokratije da neko iz opozicije može uopšte da govori u Narodnoj skupštini, a da ga vi šest puta ne prekinete i ne isključite mu mikrofon. To je neverovatan iskorak za srpsku demokratiju, da u ovoj Skupštini može da se govori.
Sada se vraćam na ono što sam na više načina pokušao da objasnim, a vi me prekidate u tome. Zašto smo protiv nacionalne akademije za državnu upravu? Zato što vam ne verujemo ništa. Zato što vam ne verujemo da će ovo biti zaista akademija za stručno usavršavanje zaposlenih u državnoj upravi. Da li nam je zabranjeno da vam ne verujemo ništa? Vi morate to da razumete. Mi vama na vlasti ne verujemo ništa zato što ste 25 godina konkretno vi iz SPS na vlasti i zato što je šest godina konkretno SNS zajedno sa vama na vlasti. To je taj bivši režim o kome vi neprestano govorite, a vi ste najveći DOS i vrhunac DOS-a od 5. oktobra 2000. godine, jer je danas sa vama u vlasti sve najgore što je bilo u DOS-u 5. oktobra 2000. godine.
Opet me prekidate?
Dakle, gospodine predsedavajući, već ste me četiri puta prekinuli u samo jednom govoru, što jasno govori da vi želite da sprečite da se čuje glas opozicije i drugačije mišljenje u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Dakle, da biste vi osnovali Nacionalnu akademiju za državnu upravu, vi morate da imate za to kredibilitet. Vi ga nemate. Ja bih vama poverovao i prvi bih glasao za ovaj zakon da ovde postoji član koji će najpre da otpusti one koji su partijski zaposleni, a onda da preispita sve diplome onih koji rade u državnom sektoru. Da je gospodin Branko Ružić, ministar, predložio jedan takav zakon gde će da se ispitaju sve kupljene diplome, a onda da se napravi Nacionalna akademija za državnu upravu koja će zaista da stručno usavršava one koji rade u državnoj upravi, imali biste naš glas za takav zakon, bez obzira što smo mi vama opozicija. Mi nismo opozicija Srbiji i mi nismo opozicija državi. Sve što je dobro za državu ima našu podršku. Ali vi niste dobro za državu, vi ste loše za državu. Zato što vladate već toliko dugo, a iza sebe ostavljate samo afere, a ne pospešujete rad državne uprave. Zato vama ne može da se veruje da ćete vi napraviti zaista Nacionalnu akademiju za državnu upravu, već svi opravdano sumnjamo da ćete napraviti partijsku akademiju za dalje zapošljavanje i napredovanje vaših partijski zaposlenih ljudi u državnoj upravi.
Mogu da razumem da ćete me vi isključiti još pet puta zato što ne možete da podnesete kada vam neko govori istinu u lice, ali neću odustati od toga, moja je obaveza da vam govorim istinu u lice, jer je to posao opozicije. Vama se ne veruje. Vi ste vlast koja predugo traje. SPS je 25 godina na vlasti, naprednjaci su šest godina na vlasti. Prekršili ste sva vaša predizborna obećanja.
Gde vam je ukidanje državnih agencija? Jasno je da zapravo pokušavate na jedan novi način da koristite i zloupotrebljavate državnu upravu za vaše partijske interese. Svi znamo da je stranačko-parazitski sistem kancer ovoga društva i svi znamo da to neće sigurno rešiti Branko Ružić, jedan od viđenijih ljudi SPS-a. Pa ne može neko ko je deo kancera da reši kancer. Ne može neko ko je oboleo, kao obolelo tkivo u jednom organizmu, a to su vaše partije, da reši problem partijskog zapošljavanja, partijskih direktora, partijskih ministara, koji zapravo sve vreme samo rade u interesu partija, a nikada u interesu naroda i države.
Zapravo, to je ono zbog čega smo mi u svim ovim članovima stavili „briše se“ i zbog toga insistiramo da ovo nije Nacionalna državna akademija za državnu upravu, nego partijska akademija SPS-a i SNS-a, koji i dalje nastavljaju da uništavaju ovaj narod i državu. Hvala.
Hvala, gospodine predsedavajući, korektno sa vaše strane.

Ono što je ovde sada izrečeno, mi slušamo, naravno, već mnogo vremena unazad, i jasno je da kada vlast nema argumente koristi uvrede ali to je za nas pozitivno iz prostog razloga što znači da su naši argumenti jaki i tačni, jer predsednik poslaničke grupe SPS bi nešto rekao o onome što sam ja rekao, da ima šta da kaže suprotno tome. Ali, s obzirom, da nema šta da kaže i da građani Srbije dobro znaju da sam ja rekao istinu kada sam govorio o partijskom zapošljavanju od strane SPS i SNS, on je morao da okrene temu na drugu stranu.

Da vam iskreno kažem, nije ovde toliki problem SPS; jer SPS ne bi bio u vlasti da ga nije uzeo SNS, a SNS napada bivši režim u kome je bio SPS, a ne traži odgovornost SPS niti ispituje ni jednu kriminalnu aferu iza koje stoje ljudi iz SPS.

Dakle, SNS je kriv što je omogućio da SPS danas bude na vlasti. SNS je kriv zato što u fiokama stoje, ne samo oni koji su učinili kriminalna dela, a iza njih stoji SPS, nego i svi drugi koji su učinili kriminalna dela a niko nije procesuiran.

Dakle, ključ problema je u SNS koja je sakrila u fioke tužilaštva, policije i sudova istinu o sprezi između vrha države i vrha kriminal. Zbog toga je narodni poslanik Srđan Nogo isključen sa sednice, jer je postavio poslaničko pitanje i pokušao da ukaže na spregu između vrha ove države na čelu sa Aleksandrom Vučićem i vrha kriminalnih grupa u Srbiji. Naravno, SPS ne bih iz svega toga izostavio, jer 27 godina, zapravo, uz SPS funkcioniše i parakriminalna struktura koja, naravno, nije do sada uopšte sudski procesuirana. Hvala.
Hvala.

Dveri ostaju pri tome da Nacionalna akademija za državnu upravu neće biti ništa drugo nego najobičniji partijski servis vladajućih stranaka SNS i SPS, koji će koristiti sve metode da državnu upravu stave u funkciju svojih partijskih interesa.

Tako i programski savet, koji se ovde predviđa, nije nešto što rešava bilo koji problem ako vam u državnoj upravi sede partijski zaposleni vojnici stranaka, ako sede oni koji su kupili diplome, pa su zauzeli mesto onima koji su zaista studirali i zaista imaju prave diplome.

Kao što vidimo, ministar Ružić već nekoliko dana izbegava da odgovori na bilo koje pitanje srpskog pokreta Dveri i jasno mu je da nema odgovor na pitanje kada će oni sa kupljenim diplomama u državnoj upravi napustiti državnu upravu. Koliko je tu zaposlenih koji su članovi SPS? Koliko je članova SNS? Oni su, rekao bih, najbrojniji sa kupljenim diplomama.

Jasno je da ne možete da udarite sami na sebe. Jasno je da ne možete da ganjate sopstvene članove koje ste zaposlili u državnoj upravi, a kamoli da dovodite u pitanje njihove kupljene diplome ili doktorate koji su plagirani.

Dakle, jasno je da vi ne možete ništa da uradite u sistemu državne uprave dok je partijski stranačko-parazitski sistem na delu. To je ono o čemu vam mi ovde govorimo.

Možete da nam pričate kako imate Uredbu o zabrani zapošljavanja, a zapravo sve vreme zapošljavate po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i sva javna preduzeća puna su, čak nema više mesta da se sedi u kancelarijama, jer ste svuda zaposlili svoje partijske ljude koji su vam pre toga verno služili u izbornim ciklusima.

To je prava istina o ovom zakonu, gospodine ministre, i vi, naravno, ćutite, jer znate dobro da je ovo što ja govorim istina. Da imate da kažete bilo šta suprotno, vi biste se valjda javili za reč. Jasno da vi ćutite jer ja govorim ono što znaju svi građani Srbije, da je kancer ovog društvo partijsko zapošljavanje, da mladi ljudi odlaze iz ove zemlje zato što ne mogu da se zaposle sa pravom diplomom, zato što su vaši partijski kadrovi zaposeli kompletnu državnu upravu sa kupljenim diplomama, zato što su vaši ministri, vaši gradonačelnici zapravo isto tako kupili diplome ili čak pisali doktorate koje im je neko drugi napisao, koji su plagijati.

Vi ne smete da otkrijete nijednu takvu aferu, a mi da vam verujemo da ćete zaista napraviti Nacionalnu akademiju za državnu upravu i da će tamo sve biti pošteno i da časni, stručni i vredni ljudi, kojih nesumnjivo ima u državnoj upravi će moći da napreduju u državnoj upravi. Pa, nikad neće moći na napreduju dok državnom upravom vladaju vaši partijski paraziti, dok vaši partijski ljudi se nalaze na svim odgovornim funkcijama. Kako da pored vas napreduje bilo ko? Kako da pored vas, gde pored vas sedi nekoliko vodećih ljudi SPS, kako da neko drugi napreduje u vašem Ministarstvu, gospodine Ružiću? Objasnite mi kako, kada ste se vi okružili partijskim ljudima.

Jel to znači da bi se neko zaposlio u Srbiji mora da ima knjižicu SPS, da mora da ima knjižicu SNS? Jel to znači da više ne funkcionišu zavodi za zapošljavanje, nego da onog trenutka kada želite da se zaposlite morate da idete da se učlanite u SNS ili u SPS? Jel to način da se živi u Srbiji? Jel ne može u Srbiji niko da živi drugačije, normalno izuzev kao član SPS-a ili SNS-a? Pa, kakav je to život? Zato vam mladi ljudi odlaze iz Srbije, jer ne mogu da gledaju taj vaš stranačko-parazitski sistem, to vaše, da tako kažem, korišćenje državnih resursa u vaše lične partijske svrhe.

I vi ćete opet da ćutite, zato što nemate šta da kažete, zato što 25 godina to radite i vi znate da to radite 25 godina. Znaju to i naprednjaci, koji su vas uzeli u vlast i znaju koliko ste krivi za prethodni period kada ste bili deo više bivših režima, ali su vam sve oprostili da bi sad bili sa vama u vlasti. E, tako funkcioniše pravda i borba protiv kriminala i korupcije iz ugla Aleksandra Vučića i SNS. Ako ste sa nama u vlasti, možete da kradete i da radite šta hoćete. Onda niste bivši režim, onda ste jedan lep SPS i onda Branko Ružić može da postane i ministar, iako se pre toga slikao sa navijačima koji su vikali „Vučiću pederu“.
Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, više je nego jasno zašto su Dveri protiv donošenja ovog zakona i zašto i u ovom članu smatramo da on treba da se briše i da ovakav zakon ne treba doneti. Razlog je jednostavan – ovo je partijski zakon za potrebe daljeg udomljavanja partijskih kadrova u državnu upravu.

Vi ste već čuli od kolege Dragana Vesovića primer iz Kraljeva, kako su svi odbornici SPS u prethodnom mandatu Skupštine grada Kraljeva zaposlili ili sebe lično, što je poseban skandal, jer su odbornici, ili najbliže članove svoje porodice u javna, republička i lokalna preduzeća. Tako je šef odborničke grupe SPS zaposlio sebe, a kasnije i svog muža u „Elektroprivredu Srbije“, a gospodin koji vodi SPS u Kraljevu i koga zovu mali Ružić, po ministru Branku Ružiću, u ovom mandatu, dakle, poslednjih meseci, zaposlio je već svoju rođenu sestru i svoju ćerku, jednu u republičko, a drugu u lokalno javno preduzeće.

Zaista, gospodine Ružiću, čestitam i vama lično i malom Ružiću iz Kraljeva. To su izuzetni rezultati u departizaciji naše državne uprave. Siguran sam da će i ovaj novi zakon ići u tom pravcu, da mali Ružići, a svuda ih ima u SPS širom Srbije, nastave da zapošljavaju u državnoj upravi.

Naravno, nisu izuzetak u tome ni predstavnici SNS. I oni po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, posebno u „Telekomu“, u „Elektroprivredi Srbije“ i drugim javnim preduzećima i ustanovama, takođe, zapošljavaju svoje partijske kadrove i to je razlog zašto se mi protivimo jednom ovakvom zakonu.

Vama se, jednostavno, ne može verovati. Vi ste se pretvorili u interesna partijska preduzeća koja brinu o zapošljavanju svojih kadrova, a uopšte ne brinu o državnoj upravi i njenom razvoju. Hvala.
Hvala, predsedavajući.

Slažem se sa parolom našeg proslavljenog vojvode Živojina Mišića da „ko sme, taj i može“. S obzirom da nismo mogli da predložimo zakon kojim bismo izbrisali ovih šest godina pogubne vlasti Srpske napredne stranke, možemo samo da predložimo da se izbriše član zakona koji je loš.

Mogu još jednom da ponovim zašto je ovaj zakon loš i zašto smo predložili da se svi članovi ovoga zakona brišu – da ne bi nastupile štetne posledice po građane Srbije i državu Srbiju.

Mi već imamo veoma štetne posledice vladavine Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke u prethodnim godinama. Ali, ako formiramo Nacionalnu akademiju za državnu upravu, pogoršaće se te štetne posledice i biće još gore po građane Srbije, zato što će samo oni koji su zaposleni u državnoj upravi od strane SPS i SNS moći da se stručno usavršavaju i da dalje napreduju.

Ja sam o tome govorio. Ako ministar postavi direktora Nacionalne akademije, ako direktor Nacionalne akademije, što se tiče ovog člana 9, postavi članove i programskog saveta i drugih stalnih stručnih komisija, ako oni akredituju i stručno usavršavaju zaposlene u državnoj upravi, pa da li bilo ko u Srbiji ima sumnju da će moći da napreduju samo oni koji su članovi njihovih stranaka, a da će svi drugi morati da stanu u napredovanju. To je dilema koju ja ovde izlažem pred vas i to je razlog zašto se mi protivimo donošenju ovoga zakona.

Naravno da u državnoj upravi ima izuzetno čestitih, poštenih, vrednih, stručnih i radnih ljudi. Oni najčešće i nisu članovi političkih stranaka, ali imaju problem u svome radu zato što nisu članovi političkih stranaka, posebno onih vladajućih.

Vi ste na nedavnim izborima ucenjivali sve zaposlene u javnoj upravi da moraju da skupe 20 glasova za Aleksandra Vučića da ne bi dobili otkaz. Dakle, ljudi imaju problem kada rade u državnoj upravi a nisu vaši sigurni glasači. Zamislite ako taj čovek koji nije član SPS ili SNS mora da dođe na akreditaciju kod vašeg direktora Nacionalne akademije, kod vašeg programskog saveta, kod vaših stalnih stručnih komisija? Kako će on da prođe to stručno usavršavanje? Kako da dobije akreditaciju ako ne skupi 20 sigurnih glasova za vaše stranke na sledećim izborima?

Dakle, to vam omogućava Nacionalna akademija za državnu upravu, da nastavite teror nad zaposlenima u državnoj upravi, da ih dalje ucenjujete, da ih dalje uslovljavate napredovanjem ili uopšte službom, ako oni za to moraju da vam uzvrate sigurnim glasom za vaše izborne kandidate. To je onaj problem o kome mi ovde govorimo.

Jednostavno, mi nemamo poverenja u vas. Previše ste dugo na vlasti. Obećavali ste, niste uradili. Rekli ste da ćete ukinuti državne agencije a osnivate novu. Dakle, vama se jednostavno više ne može verovati. To kada vi kažete da ova nacionalna akademija služi da bi se usavršila državna uprava u Srbiji, niko vam ne veruje, jer svi znaju da su se vaše stranke pretvorile u zavode za zapošljavanje i da danas u Srbiji ne možeš da se zaposliš dok ne odeš da se učlaniš u SNS ili SPS.

Zato ja imam, gospodine ministre, za kraj ovog svog izlaganja jedan konkretan predlog, a to je da Nacionalna akademija za državnu upravu ponese ime veterana naše državne uprave Maje Gojković „preletačević“ koja je toliko puta do sada dokazala… (Isključen mikrofon.)