BOŠKO OBRADOVIĆ

Srpski pokret Dveri

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Boško Obradović je do sada jednom obavljao funkciju narodnog poslanika, u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine.

U 11. sazivu bio je šef poslaničke grupe Dveri.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao prvi na listi Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK. Zamenik je predsednika Odbora za zdravlje i porodicu, član Odbora za Kosovo i Metohiju, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta, i zamenik člana Odbora za kulturu i informisanje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. avgusta 1976. godine. godine u selu Vranići kod Čačka. Posle Gimnazije u Čačku završio je srpski jezik i književnost sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i master studije politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Autor je sedam knjiga.

Po završetku studija šest godinaje radio kao bibliotekar Gradske biblioteke Čačka. Nakon toga je postao šef odnosa sa javnošću.

Od 2012. do 2020. bio je odbornik u Skupštini grada Čačka.

2017. i 2022. godine bio je kandidat na izborima za predsednika Republike. 2017. godine osvojio je 2,29 odsto glasova, a 2022. godine 4,35 odsto.

Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. godine pokrenuo je glasilo studenata srbistike "Dveri", koje je vremenom preraslo u časopis za nacionalnu kulturu i društvena pitanja "Dveri srpske", iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano Udruženje građana Srpski sabor Dveri, a potom 2011. i Grupa građana „Dveri – Pokret za život Srbije” koja je 2015. registrovana politička organizacija Srpski pokret Dveri, čiji je predsednik u drugom mandatu.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 15:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 490
  • 3
  • 8 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

odgovoreno za 1 dan i 13 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

ЛАП - Младеновац

čeka se odgovor 5 godina i 4 meseca i 30 dana

Prikupljeno 93.000 potpisa

čeka se odgovor 5 godina i 5 meseci i 1 dan

Postovani Narodni poslanice i roditelju, buduci da je za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa i da je veliki broj građana s pravom glasa stavilo svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na usl...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Hvala, predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, dozvolite samo da ukažem na povredu Poslovnika na koju se upravu pozvao predsednik Narodne skupštine prilikom utvrđivanja današnjeg dnevnog reda, pa bih želeo da probamo zajednički da otklonimo jednu poslovniku anomaliju koja nam se ovde dogodila.

Naime, član 157. stav 2. jasno kaže sledeće – Narodna skupština može da odluči da obavi zajednički načelni pretres o više predloga zakona koji su na dnevnom redu iste sednice a međusobno su uslovljeni ili su rešenja u njima međusobno povezana, s tim što se odlučivanje o svakom predlogu obavlja posebno.

Dakle, mi smo danas u situaciji da ćemo imati jedinstven pretres po svih gotovo 30. tačaka Dnevnog reda, priznaćete da to ipak nisu iste teme i da je nemoguće u jednom jedinstvenom pretresu govoriti o ovoliko različitih tačaka Dnevnog reda. Mislim da smo ovde na neki način prekršili Poslovnik, jer nikako ne mogu biti međusobno uslovljene ili su rešenja o njima međusobno povezana, oblasti kao što su međunarodni, ekonomski i infrastrukturni sporazumi, mirovne i vojne operacije, izveštaji nezavisnih radnih tela ili izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Samim ovim nabrajanjem negde vam je svima jasno da se radi najmanje o četiri celine u koje je mogao biti podeljen ovaj današnji Dnevni red, a ovako sa samo jednim zajedničkim pretresom na 30 tačaka Dnevnog reda, priznaćete da smo prekršili Poslovnik o radu. Želeo bih na to da ukažem, jer mislim da to nije dobra parlamentarna i demokratska praksa i da zamolim vladajuću većinu da probamo da ovo korigujemo, makar onim drugim što nam je ostalo na raspolaganju Poslovnikom, a to je i javiću se za to pre početka pretresa, mogućnost da dupliramo vreme za raspravu. Mislim da bi to bilo korektno od strane vladajuće većine da prihvati.

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, gosti u ovom domu Narodne skupštine, poštovani građani Srbije, danas zaista jeste jedan izuzetno tragičan i tužan dan, ako uzmemo u obzir da je godišnjica od izbijanja ratnih sukoba u Ukrajini i da je to za nas pravoslavne Srbe zaista jedna velika tragedija, jer u ovom trenutku između sebe ratuju pravoslavni slovenski narodi koji nikada sebi nisu smeli da dozvole da dođu u bilo kakav ratni sukob.

U taj sukob su došli, naravno da ne dužim sada na tu temu, već da napravim uvod u naš današnji dnevni red, zato što je pozadina tog ukrajinskog sukoba zapravo jedna obojena revolucija koja se 2014. godine desila u Kijevu, NATO pritisak na Ukrajinu da ona krene u obračunavanje sa sopstvenim stanovništvom ruskog porekla i potreba Ruske Federacije da odbrani svoje sunarodnike u Ukrajini i sve to u ovom trenutku trpi savremena Evropa koja nema niti jedan jedini razlog da ratuje sa Rusijom, već ima razloge da sarađuje sa Rusijom. Jedini koji imaju interese u svemu ovome jesu oni van Evrope u SAD, u NATO paktu koji zapravo gura Ukrajinu da danas ratuje sa Rusijom za interese NATO i SAD.

Da li mi u nekoj sledećoj fazi treba da postanemo deo tog NATO opkoljavanja Rusije i tog NATO pohoda na Rusiju? Da li mi i tu dolazim do prve teme o kojoj želim da govorim, treba da šaljemo svoje vojnike u bilo kakve mirovne operacije koje više nisu tako mirovne, kao što su nekada bile?

Da odmah pređem na stvar i da se pozovem na dokument tj. odluku o izmeni i dopunama Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, gde se u tački 1. kaže – da šaljemo svoje vojnike u vojnu misiju Evropske unije za obuku u Mozambiku i u borbene grupe Evropske unije za upravljanje kriznim situacijama.

Između ostalog, to u Mozambiku uopšte nije mirovna misija, jer mi obračunavamo i učestvujemo u tamošnjim vojnim aktivnostima protiv njihovih pobunjenika, a što znači da sada već učestvujemo u ratnim dejstvima i ratnim dešavanjima. Ovo je prelomni trenutak u kome Srbija prvi put svoju vojsku šalje da gine u nečijim tuđim ratovima. Zato sam pomenuo Ukrajinu na početku ovoga svog govora.

Da li mi treba svoju decu da šaljemo da ginu za bilo čije tuđe ratove koji nisu interes ovog naroda, nisu ni u interesu Evrope, nisu u interesu nikoga na ovom svetu, izuzev onih koji imaju uvek ideju da gospodare svetom i da od svih naših slobodarskih naroda i država naprave kolonije kojima će upravljati i koje će izrabljivati, koje će pljačkati i koje će kao jeftina radna snaga raditi za njihove velike multinacionalne kompanije.

Kaže se, na drugom mestu da će Republika Srbija u pripravnosti u okviru ove evropske borbene grupe, tokom prve polovine 2023. godine, ali nije isključena mogućnost angažovanja i u drugim borbenim grupama u narednom periodu, gospodine ministre, pa se kaže – planirano je upućivanje do 800 pripadnika Vojske Srbije u toku kalendarske godine u multinacionalne operacije.

Pa zašto je ljudi, ovo nama potrebno? Mi nemamo dovoljno vojnika u sastavu Vojske Srbije. Mi smo u poslednjih nekoliko godina izgubili više hiljada vojnika koji su napustili redove Vojske Srbije zbog lošeg materijalnog statusa i voleo bih da ministar odbrane ovde javno kaže koji je to broj otkaza koji su vojnici dali u Vojsci Srbije zbog lošeg materijalnog statusa? To je tema broj jedan o kojoj mi ovde treba da govorimo. Kolike su njihove plate? Kakva im je oprema? Kakav je status ratnih vojnih veterana? Kada ćemo vratiti redovno služenje vojnog roka?

Naravno, ja to podržavam, jer uvek sam se trudio da budem pošten opozicionar koji podržava ono što je dobro, a dobro je da srpska vojska bude naoružana savremenim naoružanjem i da bude sposobna da odvrati bilo čiju ideju da nas ikada napadne.

Taj deo za nas iz srpskog pokreta „Dveri“ i patriotskog bloka, nije sporan, ali ove druge stvari, jesu. Zašto bismo mi uopšte učestvovali u borbenim grupama EU? Niti smo član EU, niti nas EU želi kao člana. Čuli smo gospodina Zelenovića, i hvala mu na tome, da su mu u Briselu rekli da nećemo ući u narednih 45 godina. To je realna vizija evropskih integracija Srbije. Zašto onda naša deca da idu u njihove, sada ne više, mirovne misije, nego ratne operacije.

Gospodin ministar, koga izuzetno poštujem pošto ceo dan sedi ovde, što nije odlika drugih ministara u Vladi Republike Srbije i spreman je da sa nama diskutuje, je jutros na televiziji Prva, ako se ne varam, tako je citiran u medijima, vi ćete potvrditi gospodine ministre, rekao nešto što je za mene vrlo problematično. U ponedeljak u Briselu teško možemo da dobijemo ishod koji želimo i moramo da se vladamo u okviru realnih činjenica. Kao što znamo u ponedeljak u Briselu evropski posrednik poziva Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija da javno, pred svima, odnosno pred tatama iz EU prihvate francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo od strane Srbije.

Svi znate, da je taj francusko-nemački sporazum o kome po Lajčakovim jučerašnjem priznanju nema više pregovora, nema promena, nema nikakvih izmena tog teksta u kome stoji da se država Srbija više neće protiviti ulasku lažne države Kosovo u UN, da će priznati sve njihove nacionalne simbole, sva njihova dokumenta, sav njihov teritorijalni integritet i suverenitet i sve drugo što znamo da postoji u francusko-nemačkom tekstu sporazuma.

Hoće li Aleksandar Vučić to potpisati u ponedeljak u Briselu? Ponudiće građanima Srbije da je eventualno dobio ZSO za koju Lajčak javno kaže da rešava pitanje statusa srpske nacionalne manjine u nezavisnom Kosovu i veze Srba na Kosovu u nezavisnoj državi sa susednom državom Srbijom. Dakle, potpisaćemo priznanje lažne države Kosovo, a za uzvrat ćemo dobiti Srbe u nezavisnom Kosovu, kroz ZSO. Da li je to nešto što može da prihvati bilo koji srpski državnik, jer je to u ponedeljak na stolu u Briselu i svi znamo da je to, i sada je to i javno.

Veoma je važno da nam gospodin ministar objasni šta je želeo da kaže na televiziji Prva kada je rekao da teško možemo da dobijemo ishod koji želimo i moramo da se vladamo u okviru realnih činjenica. Šta je realna činjenica? Da je Kosovo nezavisno? Nije, ne priznaje ga većina čovečanstva i većina država sveta. Čeka se naš pristanak da bi bilo nezavisno i ulazak u UN i druge međunarodne organizacije, kao što su Unesko, Interpol, NATO, EU, što sve francusko-nemački tekstom sporazuma mi pristajemo. Tog trenutka, zašto bi pet članica EU ili četiri članice NATO koje još uvek ne priznaju lažnu državu Kosovo i dalje to radili kada smo mi to prihvatili.

Dakle, ozbiljan je trenutak poštovane kolege da postavimo pitanje šta će predsednik Republike uraditi u ponedeljak u Briselu. To je najaktuelnija tema. Ne mogu da razumem zašto, evo tu je i Zaštitnik građana, bila je jutros i gospođa ministar pravde, kojima moram da postavim to pitanje - da li je moguće da u ovom trenutku u savremenoj Evropi u srpskom zatvoru leži jedan novinar zbog verbalnog delikta i nikakvog učinjenog krivičnog dela, na protestu ispred predsedništva Srbije i da se niko ne oglašava i ne traži njegovo hitno puštanje na slobodu.

Pa, onda evo, da to ja javnom učinim. Tražim javno, hitno puštanje na slobodu Dejana Petra Zlatanovića i Damnjana Kneževića, kao i drugih pritvorenih bez ikakvog pravnog osnova kojima je određeno zadržavanje od trideset dana. Ne mogu da razumem kako ste vi, poštovane kolege narodni poslanici, pre svega iz SNS, a onda i vaši mediji, kako ste vi u rečima Dejana Petra Zlatanovića – ko potpiše njega, ubiše, prepoznali Aleksandra Vučića? Kako? Kada on to nije rekao.

Zašto niste prepoznali Aleksandra Vučića u izjavi akademika Dušana Kovačevića koji je pre nekoliko meseci rekao da onaj ko stavi potpis na priznanje lažne države Kosovo biće ubijen pre nego što se mastilo osuši na tom potpisu. Koliko znam Duško Kovačeviće nije u zatvoru i nije pritvoren zbog ove izjave. Tada niste prepoznali Aleksandra Vučića i izjavi Dušana Kovačevića, a sada ga prepoznajete u izjavi Dejana Petrova Zlatanovića. Apsolutno neprihvatljivo.

Ono što želim posebno da kažem, jeste da smo danas imali priliku da čujemo izveštaje brojnih nezavisnih tela, odnosno institucija države Srbije.

Ono što je veoma karakteristično, niti u jednom od tih izveštaja, a posebno vaših današnjih obraćanja, izuzev u obraćanju predsednika Fiskalnog saveta, nisam čuo ni jednu kritiku aktuelne vlasti. Dakle, gospodo iz nezavisnih tela, niste nezavisni. Izgleda da ste veoma zavisni od aktuelne vlasti.

Ja ne mogu da verujem da je u Srbiji sve dobro i sve savršeno, da vi niste nijednu reč kritike izrekli ovde o stanju u Srbiji pod aktuelnom vlašću, a znamo u kom kriminalu, u kojoj korupciji živimo. Znamo sve probleme partokratije, znamo nameštene tendere, znamo sve drugo što ovde funkcioniše, ali ni reč o tome, kao da je ovo najsavršenija zemlja na svetu.

Da li se neko od vas izjasni o smeni javnog tužioca iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojane Savović, koja samo dan nakon toga što je naložila hapšenje odgovornih za krađu 7,5 miliona dolara u „Elektroprivredi Srbije“ na izmišljenim radovima koji nikada nisu urađeni, sutradan smenjena sa funkcije javnog tužioca zaduženog za korupciju? Da li postoji obrazloženje te smene? Da li je to kazna za javnog tužioca koji je radio svoj posao? Da li je to poruka drugim javnim tužiocima da niko ne sme u ovoj državi biti uhapšen kada krade od naroda i države?

Tu dolazimo do ostalih izveštaja nadležnih tela koji bi trebalo da se bave korupcijom u javnoj upravi. Evo, ja sam, to moram da vam pokažem ovde čisto kao dokazni materijal, svojevremeno objavio knjigu „Kriminalni krugovi“, „Bela knjiga o kriminalu i korupciji u vrhu SNS i Ministarstvu unutrašnjih poslova“.

Neki od junaka ove moje knjige, ovo je jedina knjiga koja govori o kriminalu i korupciji napisana u Srbiji, su baš bivši stranački aktivisti, ministri, kojih ne znam da li ste se odrekli, ali u vreme kada sam ja o tome pisao, napadali ste me, a danas ih više nema u vašoj vlasti, od bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, bivšeg direktora policija Vladimira Rebića, bivšeg državnog sekretara MUP Dijane Hrkalović, bivšeg zamenika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića. Svi su oni ili na optuženičkim klupama ili bi odavno trebalo da budu u zatvorima za ono što su uradili i za šta sam ovde iznosio dokaze, a vi me napadali ovde u domu Narodne skupštine kada sam o tome govorio i pisao.

Dakle, hoćemo li jednom konačno da podvučemo crtu i da priznamo – da, u redovima SNS-a postoje ljudi koji su odgovorni za kriminal i korupciju i ti ljudi za to treba da odgovaraju?

Zašto bi čitava SNS bila opterećena kriminalcima i lopovima u vašim redovima? Što bi rekao Vladimir Đukanović u svoje vreme, pa sto puta popljuvao i poruka to što je rekao, da u vrhu SNS stoje ljudi koji su se obogatili od bavljenja politikom u SNS na osnovu kriminala i korupcije i da on više neće da bude član jedne takve stranke, ali evo još uvek je, iako ga nema na poslednjim sednicama kada govorimo o pravosuđu, iako je nadležan i na čelu je određenih skupštinskih odbora koji bi trebalo time da se bave.

Ono što ja želim ovde vama na kraju da kažem, a tiče se jedne veoma teške teme koju bi ova nezavisna radna tela trebalo da rešavaju, a ne rešavaju, a to je tema opljačkanog naroda i države u poslednjih 30 i više godina.

Ne govorim samo o vašoj vlasti. Govorim o svim vlastima u poslednje više od tri decenije. Dakle, imamo činjenice da su uništene državne banke, da su uništeni državni poljoprivredno-industrijski kombinati, da je bila pljačkaška privatizacija, da su stotine i stotine hiljada radnika još uvek bez isplaćenih zarađenih plata, nepovezanog radnog staža, neisplaćenih jubilarnih nagrada i svega drugoga što tim ljudima sleduje, da smo doživeli lopovluk i korupciju sistemskih razmera, generisanih sa vrha države, a da niko nikada za to u ovome narodu nije odgovarao.

Šta rade vaša nezavisna tela kada je to u pitanju? Navedite mi koga ste procesuirali iz vrha bilo koje vlasti u poslednjih 30 godina. Protiv koga ste podigli krivične prijave? Ko danas u zatvorima Srbije leži na višegodišnjoj robiji zato što je krao od naroda i države, zato što je nameštao tendere i javne nabavke? Navedite mi jedno ime.

Čak javnog tužioca koji vam dokaže krađu od 7,5 miliona dolara, a ja verujem da je to mala krađa u ukupnom lopovluku u vrhu ovog korumpiranog sistema, smenjujete već sutradan i šaljete poruku da ne sme da se govori o krađi, ne sme da se procesuira onaj ko je odgovoran za to i onda pogledate kako žive građani Srbije opljačkani od stranih banaka sa najvećim kamatnim stopama u Evropi, opljačkani od javnih izvršitelja koji naplaćuju neki ekstraprofit na to što rade svoj posao, a posao im je obično da ljudima oduzimaju porodične domove, da ih izbacuju iz kuća, da im oduzimaju poslednje što imaju, a ne pitaju da li ti ljudi imaju od čega da vrate svoje dugove, da li imaju od čega da plate ono što treba da plate. Ima li neko drugo rešenje, izuzev da porodicu izbacite iz porodičnog doma kada nema da plati svoje dugove?

Ili, recimo, strani investitori, tema svih tema. Kako za poslednjih deset godina i vaše, kao i prethodnih vlasti, od 2016. do 2020. godine od ukupnih više milijardi evra para građana Srbije, 93,5% dali stranim investitorima, a samo 6,5% domaćim privrednicima. Da li je to, ljudi, normalno?

Sada se plašimo da će ti strani investitori da odu iz Srbije ako mi ne potpišemo francusko-nemački sporazum i ucenjuju nas našim parama koje smo im dali da bi došli ovde da otvaraju svoje fabrike, umesto da smo dali domaćim privrednicima i poljoprivrednicima da oni podižu zaposlenost i da oni razvijaju domaći ekonomski interes.

Direktnom pogodbom u 2021. godini zaključeno je 1949 ugovora, a vi ste kao Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki za 2021. izradili samo 35 negativnih mišljenja. Pazite šta to znači. To znači, podatak iz 2020. godine, da u 79 od 100 najvećih poslova sa državom postoji samo jedan ponuđač. To znači da nema konkurencije, to znači da su tenderi namešteni za prijateljske, rođačke, stranačke, kumovske i ne znam kakve firme bliske vlasti, jer kakav je to tender u kome nema više ponuđača? To su milijarde evra. U 79 od 100 tendera samo jedan ponuđač, pa naravno da je to korupcija i jasno nam je svima da je korupcija. Jasno je i vama u nezavisnim telima da je korupcija.

Šta je uradila Agencija za sprečavanje korupcije? Pa čekajte da vam citiram šta mi sve imamo. Imamo Komisiju za zaštitu konkurencije, imamo Republičku komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, imamo DRI, imamo Komisiju za kontrolu državne pomoći, imamo Agenciju za sprečavanje korupcije. Pa, ovo je na papiru savršena država. Zakonodavno je sve rešeno. Trebalo bi da smo svi zaštićeni, a pogledajte koliki kriminal, kolika je korupcija.

Pogledajte, recimo, tu državnu pomoć i ko dobija tu državnu pomoć. Evo, recimo „Geoks“ i „Beneton“, koji su dobili državnu pomoć, pa pobegli iz Srbije, ostavili radnike i nisu vratili državnu pomoć koju su dobili od ovog naroda i države. Samo oni 16 milio evra subvencija od grada Vranja i države Srbije za „Geoks“ i 20 miliona evra za „Beneton“ u nišu. Desetine i desetine miliona evra narodnih para je dato stranom investitorima. Pa, zašto to nismo dali srpskom seljaku da udesetostruči svoju poljoprivrednu proizvodnju, da otvorimo fabrike za preradu poljoprivrednih proizvoda, da otvorimo jednu perspektivu koja od ove države može da napravi bogatu i veoma privredno uspešnu zemlju zato što ćemo ne samo izvoziti osnovne poljoprivredne proizvode, nego ih prerađivati i onda ih plasirati po mnogo većim cenama. Zašto u to nismo uložili. To je pitanje sa kojim vas ovde suočavam u ovoj sveukupnoj kritici svega što sam ovde mogao da čujem, a pridružujem se i kritici Fiskalnog saveta. Koja je to logika da država daje svima državnu pomoć? Pa, zar ne treba podržati više one koji su siromašni i koji nemaju, a ne davati onima koji su bogati i koji imaju? Zar nije potrebno dodatno oporezovati one koji su bogati, a osloboditi poreza one koji su siromašni, sa više dece ili sa licima o kojima brinu, a koja su nemoćna i stara u svojoj porodici.

Da završim, gospodine predsedavajući. Ono što je čitava ideja – pod jedan, ne možemo mi u trenutku kada se potpisuje francusko-nemački sporazum u ponedeljak da raspravljamo o drugim temama.

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

I pod dva, možemo da raspravljamo…

Završavam rečenicu. Možemo da raspravljamo o izveštajima nezavisnih tela, ali onda kada oni budu procesuirali jednog predstavnika vlasti koji će završiti na višegodišnjoj robiji zbog kriminala, lopovluka, korupcije i pljačke narodnih para i države. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2018.

Poštovani predstavnici vlasti, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima! Posle tri godine došli smo na red da postavimo pitanje Vladi samo zahvaljujući kolegama iz tri poslaničke grupe opozicije koji su se povukli da ne postavljaju pitanje da bismo i mi mogli. Ja im se na tome zaista zahvaljujem. Nakupilo se mnogo pitanja, pa da što pre krenemo.

Da li će Vlada Republike Srbije potpisati pravno obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo kojim se tzv. Kosovu omogućava ulazak u UN? Da ili ne. Ko je ovlastio predsednika Vučića da tajno pregovara o Kosovu i Metohiji? Da li ćete ovde konačno javno demantovati da bilo ko tajno pregovara o Preševu, Bujanovcu i Medveđi koje takođe treba pokloniti tzv. nezavisnom Kosovu?

Kada će domaći privrednici moći da računaju na smanjenje poreza na zarade i drugu pomoć koji imaju strani investitori, a domaći poljoprivrednici na povećanje katastrofalno malih subvencija?

Kada ćete smanjiti cenu dizel goriva koje je najskuplje u Evropi, kao što ste obećali? Kada tačno? Tražim tačan datum, a ne nova lažna obećanja.

Da li Vlada razmišlja o poreskim reformama u korist porodice na osnovu kojih bi stupanjem u brak i po dobijanju svakog deteta supružnicima sledovalo novo smanjenje poreza na zarade i poreza na imovinu?

Kako je moguće da država još uvek nije rešila problem bankarske pljačke putem kredita indeksiranih u švajcarskim francima koje ima preko 20.000 porodica u Srbiji?

Kada će biti donet zakon o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna koje je SNS obećala pre 10 godina?

Kada će svim radnicima oštećenim u pljačkaškim privatizacijama konačno biti isplaćene zaostale zarade i otpremnine i povezan radni staž?

Kada će konačno biti donet zakona o ratnim vojnim veteranima i rešena pitanja boraca učesnika otadžbinskih ratova od 1991. do 1999. godine?

Zašto Vlada prodaje naša prirodna bogatstva, rude, poljoprivredno zemljište i rečne tokove?

Da li su sledeći na prodaju Komercionalna banka, Telekom i EPS i da li će onda bilo šta ostati srpsko u Srbiji?

Kada ćete penzionerima vratiti 850 miliona evra, koliko ste im oduzeli za prethodne četiri godine i koliko njih od ukupno 850 hiljada opljačkanih penzionera je umrlo u međuvremenu i neće dočekati pravdu?

Ko je ministar kulture u Vladi Republike Srbije - Vladan Vukosavljević ili Željko Mitrović? Kada će TV Pink biti oduzeta nacionalan frekvencija zbog zloupotrebe? Kada ćemo opoziciju posle više od osam meseci moći da vidimo na RTS-u?

I konačno, da li je SNS u prethodnih šest godina na različitim izborima proneverila ili na različite načine oprala šest miliona evra koliko je od predsedničkih izbora 2012. godine do danas na različite načine, kriminalno, opljačkano od građana Srbije, kroz izborni računu SNS? Ko će odgovarati za taj kriminal?

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2018.

Hvala, predsedavajući.

Da se vratimo na suštinu. Nezaposlenost ste smanjili tako što je preko 200.000 ljudi više umrlo nego što se rodilo za šest godina vaše vlasti i tako što je 400.000 ljudi za šest godina vaše vlasti otišlo iz ove zemlje. Tako ste smanjili nezaposlenost. A kako ste napuni budžet? Tako što ste smanjili plate i penzije, povećali poreze, takse i akcize, smanjili subvencije poljoprivrednim proizvođačima i povećali cenu dizel goriva, gospodine ministre, gde vi utičete na cenu sa 55%, koliko iznose akcize i PDV u ceni dizel goriva u Srbiji, koja je jedna od najskupljih u Evropi.

Da idemo da rešimo određene probleme. Zašto niste krivično gonili one koji su odgovorni za pljačkašku privatizaciju za ovih šest godina? Zašto nema zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna, koji ste obećali pre deset godina? Zašto vam u Vladi sedi nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, jednog njenog sektora, gospodin Siniša Mali? Zašto njega ne procesuirate i krivično gonite za pljačkašku privatizaciju, za koju je direktno odgovoran, nego ste ga stavili u Vladu Republike Srbije?

Nemojte da obmanjujete i lažete ovaj narod. Nikada mi nismo govorili da se zatvore fabrike koje su otvorili strani investitori, nego da se naše pare iz budžeta koji ste opljačkali od građana, kojima ste smanjili plate i penzije, daju našim privrednicima i poljoprivrednicima, a ne stranim investitorima i to je istina.

Što se tiče potpredsednika Vlade gospodina Nebojše Stefanovića, on bi mogao da odgovori na pitanje – da li se njegov otac bavi trgovinom oružjem i da li je on svom rođenom ocu dao dozvolu za trgovinu oružjem? Naravno, mogao bi da odgovori na jedno veoma važno pitanje – da li je tačno da je SNS između dva kruga predsedničkih izbora 2012. godine uplatila dva miliona evra na račun nepostojeće marketinške agencije koje nema u APR, iza koje stoji Vučićev kum Goran Veselinović i tako državne pare prebacila u stranačke privatne džepove?

Na kraju, ključno pitanje za predsednika Vlade Republike Srbije, pitanje za svakog ministra lično i tražim od njih direktan odgovor – da li su spremni da prihvate Kosovo u UN i razgraničenje kao razmenu teritorija po principu naše za naše? Da ili ne? Kada je Vlada, kao ona koja vodi spoljnu politiku Srbije, ovlastila Aleksandra Vučića da tajno pregovara? Kada smo doneli pregovaračku platformu sa pregovorima u Narodnoj skupštini…

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.04.2018.

Da li se čujemo, gospodine predsedavajući?

Poštovani predstavnici Vlade Republike Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, zaista, velika čast je posle dve godine na mestu narodnog poslanika dobiti priliku da se postavi pitanje Vladi, pa mi dozvolite da odmah krenem sa pitanjima.

Pod jedan, da li će Vlada Republike Srbije potpisati pravno obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo, kojim će se Kosovu omogućiti ulazak u UN? Da ili ne? Nema potrebe za duže odgovore.

Pod dva, koje kontramere je donela Vlada Republike Srbije nakon hapšenja i maltretiranja njenog visokog funkcionera Marka Đurića? Zašto odmah nisu prekinuti pregovori u Briselu, poništen antiustavni Briselski sporazum i zatražena hitna sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se tražio povratak teme Kosova i Metohije i UN i sprovođenje Rezolucije 1244, po kojoj imamo pravo na povratak do hiljadu pripadnika srpskog državnog osoblja na teritoriju Kosova i Metohije?

Pod tri, pošto je to tema svuda u svetu, kada će tema Kosova i Metohije biti tema i sednice Narodne skupštine Republike Srbije?

Pod četiri, kada će domaći privrednici moći da računaju na smanjenje poreza na zarade i druge olakšice, a domaći poljoprivrednici na veće subvencije od ovih katastrofalno malih subvencija u ovome času?

Pod pet, da li Vlada Republike Srbije razmišlja o poreskim reformama u korist porodice na taj način da se stupanjem u brak i dobijanjem dece smanjuje porez na zaradu i porez na imovinu svakoga člana te porodice?

Pod šest, kako je moguće da je Srbija jedina država u Evropi u kojoj nije rešen problem porodica, preko 20.000 njih, koje imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, što je neviđena bankarska pljačka i lopovluk koji dozvoljava Vlada Republike Srbije i Narodna banka Srbije.

Pod sedam, šta ćete učiniti da izađete u susret prosvetarima koji su tražili jedinstvene platne razrede i dvostruko povećanje plata od 10% na jučerašnjem protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ispred Vlade Republike Srbije?

Pod osam – kada će se konačno isplatiti svim radnicima, a preko 100 hiljada njih je u pitanju, sve što im je oteto u pljačkaškim privatizacijama od neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neisplaćenih otpremnina?

Pod devet – kada će se konačno doneti zakon o ratnim vojnim veteranima, rešiti pitanje boraca učesnika oslobodilačkih i odbrambenih ratova od 1991. do 1999. godine?

Na kraju – kada će se konačno završiti, posle 16 godina, proces za špijunažu gospodinu Momčilu Perišiću, potpredsedniku Vlade, koji je 2002. godine uhvaćen kako predaje državne… (Isključen mikrofon.)

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Poštovani građani Srbije, u ime javnosti postavio bih nekoliko važnih pitanja nadležnim ministarstvima.

Pre svega, za predsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, šta je sadržaj nove verzije nemačko-francuskog predloga oko rešavanja statusa Kosova i Metohije? Šta je naša država odgovorila na prvu verziju ovog predloga? Šta ćemo svi zajedno odgovoriti na ovu drugu verziju predloga?

Zašto je država Srbija juče zabranila produžavanje registracije vozila sa oznakama gradova i opština na Kosovu i Metohiji - Priština, Kosovska Mitrovica, Prizren, Peć, Gnjilane, Đakovica i Uroševac?

Pitanja za predsednika Narodne skupštine - kada će biti zakazana sednica o Kosovu i Metohiji na kojoj će Skupština Srbije zauzeti zajednički stav po pitanju strategije očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a kao odgovor na ove najnovije pritiske iz EU? Kada će na dnevni red skupštinskog zasedanja biti stavljen Predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija, kao instrumenata spoljne politike, a koje su podnele zajedno poslaničke grupe Srpske stranke Zavetnici, Srpske koalicije NADA i Srpskog pokreta Dveri i Patriotskog bloka?

Pitanje za Ministarstvo rudarstva i energetike - koliko Srbija ima rezervi rudnog bogatstva na teritoriji naše južne srpske pokrajine Kosova i Metohije?

Pitanje za predsednika Republike - šta je potpisano u Tirani na samitu EU i država zapadnog Balkana i da li je Aleksandar Vučić stavio svoj potpis na deklaraciju kojom se osuđuje Ruska Federacija?

Pitanje za Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu - šta je sa kolektorom u selu Donje Crniljevo, u opštini Koceljeva, koji smo dobili kao donaciju od Norveške, a koji nije završen, a novca nema? Čuli smo ovde od narodnog poslanika Verana Matića da se razmišlja o tri prečistača otpadnih voda i rešavanju šest deponija u ovoj opštini, što vidimo kao rezultat pritisaka opštinske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Koceljevi, ali tražimo da ova pitanja koja dugo stoje bez odgovora konačno budu pokrenuta i rešena.

Kao narodni poslanik koji dolazi iz grada Čačka, želim da postavim nekoliko važnih pitanja nadležnom ministarstvu, DRI, nadležnim tužilaštvima i policiji, a od kojih zahtevam da pošalju inspekcije, istražne organe u Gradsku upravu grada Čačka radi provere sledećih pitanja koje interesuju građane, a koje Srpski pokret Dveri postavlja godinama unazad.

Pod jedan, da li je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, kao privatni investitor, za vreme svog mandata na čelu grada izgradio sprat više na zgradi u centru grada na mestu srušenog bioskopa „Sutjeska“, uprkos svim urbanističkim planovima i građevinskih dozvola? Ko je odgovoran za zagađenje reke Morave? Ko je odgovoran za eksploziju u fabrici „Sloboda“?

Ko je odgovoran za gašenje Fudbalskog kluba „Borac“ iz Čačka i kriminalne radnje u vezi sa kupovinom izvesnog seoskog kluba FK „Provo“ iz Mačve koji je preimenovan u novi FK „Borac“ iz Čačka dok su dugovi igračima i zaposlenima ostali, a novac poreskih obveznika iz budžeta grada Čačka nenamenski utrošen, iako su u Upravnom odboru FK „Borac“ sedeli ugledni čačanski funkcioneri SNS?

Zašto još uvek nije postupano po krivičnim prijavama protiv gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića koje sam podneo zbog ugrožavanja zdravlja građana Čačka i ne činjenja gradskih vlasti po pitanju zdravstvenih posledica pandemije, zagađenja vazduha i zagađenja Morave? Kako se i kome rasprodaje gradska imovina grada Čačka? Koliko vodećih funkcionera u Gradskoj upravi grada Čačka ima kupljene fakultetske diplome?

Da li čelnici SNS iz lokalne vlasti u Čačku mogu da navedu ime jednog svog studenskog druga iz vremena studiranja? Zašto još uvek nije zaživeo fond za lečenje teško obolele dece, koji je jednoglasno usvojen na Skupštini grada Čačka još pre više od pet godina, na predlog odbornika Dveri? Zašto je Čačak jedini veći grad koji nema državni dom za stare i nemoćne? Koliko su se lokalni funkcioneri i njima bliske firme ugradili u pretplaćene infrastrukturne radove u Čačku, od popločavanja gradskog bedema i gradske plaže, preko rekonstrukcije objekata i ulica, do kupovine novogodišnje jelke? Ko je kriv za propadanje odlazaka u stečaj i gašenje najveće fabrike reznog alata u ovom delu Evrope, čuvene „FRA“ iz Čačka?

Ko je iz gradskog rukovodstva kriv za smrt dvoje ljudi i teške povrede više njih prilikom pada visećeg mosta u Ovčar banji, za koji je postojao nalog nadležnog inspektora da mora biti zabranjen za upotrebu?

Zašto je grad Čačak jedini grad u Srbiji koji ima više udruženje penzionera koji ratuju među sobom, dok su klubovi penzionera van funkcije?

I dozvolite, gospodine predsedavajući, još samo jedno pitanje, da li je normalno da osam meseci posle izbora i pet meseci posle konstituisanja ovog novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije imamo situaciju da na RTS-u, Javnom medijskom servisu, ne postoji ni jedna televizijska emisija na kojoj bi šefovi poslaničkih grupa ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije, suočavali svoja mišljenja po ključnim aktuelnim pitanjima od Kosova i Metohije, preko ukrajinske krize, do socijalno ekonomskih problema građana Srbije? Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Poštovani gospodine predsedniče, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Želeo bih da postavim seriju pitanja nekolicini ministara u Vladi Republike Srbije, a pre svega vama, gospodine predsedniče Narodne skupštine.

Moje pitanje je da li ćete i kada, odnosno u kom hitnom roku zakazati posebnu sednicu Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji na kojoj bismo od predsednika Republike čuli šta je sadržaj famoznog francusko-nemačkog predloga o rešavanju statusa Kosova i Metohije? Šta je naša država odgovorila na taj predlog i šta predsednik Republike planira da radi na opet nekom famoznom sastanku sa Aljbinom Kurtijem, koji treba ovih dana da se održi u Francuskoj uz posredovanje francuskog predsednika?

Dakle, ja zaista moram da skrenem pažnju i vama, gospodine predsedniče, ali i samom predsedniku Republike da on ne može sam da pregovara o Kosovu i Metohiji, mimo Narodne skupštine, da ne može Savet za nacionalnu bezbednost za bude mesto koje donosi odluke o Kosovu i Metohiji ili sankcijama Rusiji, već da je jedino pravo mesto Narodna skupština na kojoj treba da se raspravlja o Kosovu i Metohiji i o sankcijama Rusiji, koje očito nikako da dođu na temu dnevnog reda ovde, jer mislim da mi kao Narodna skupština treba da imamo stav o očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije i da imamo stav protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Takođe, pitam vas, gospodine predsedniče Narodne skupštine, kada ćete raspisati lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, što nije učinjeno punih 10 godina od potpisivanja antiustavnog Briselskog sporazuma i da li će biti obnovljen rad Skupštine AP Kosova i Metohije?

Pitanje za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju - da li će se sada, kada su predstavnici Srba izašli iz lažnih separatističkih institucija lažne države Kosovo, vratiti, odnosno iznova formirati srpska civilna zaštita, srpska policija i srpsko pravosuđe na severu Kosova i Metohije?

Pitam direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zašto se povodom ove krize na Kosovu i Metohiji uopšte ne pominju Srbi koji žive južno od Ibra, već samo sever Kosova i Metohije, jer podsećam da južno od Ibra živi veći broja Srba nego na severu, da su tamo naša najveća prirodna i privredna bogatstva, da su tamo naše najveće svetinje crkve i manastiri?

Pitanje za ministara odbrane - da li je planirano i kada da dođe do povratka redovnog služenja vojnog roka, kao i obuke svih zdravstveno-sposobnih punoletnih građana Srbije za ne samo vojnu obuku, već i obuku za civilnu zaštitu, što je predlog koji je Srpski pokret Dveri dao Ministarstvu odbrane još pre nekoliko godina?

Moje sledeće pitanje ide ministru pravde i ministru spoljnih poslova - šta je učinjeno da se pomogne Radovanu Karadžiću, o kome već 28 dana ne postoji nikakav kontakt i informacija šta se dešava u britanskom zatvoru u kome je utamničen, bez kontakta sa porodicom, svojim pravnim zastupnicima, bez mogućnosti da u ćeliji dobije laptop, računar, štampu, knjige ili bilo kakve normalne uslove čak i u takvom jednom od najlošijih zatvora u Evropi? Dakle, šta država Srbija radi da pomogne svim haškim osuđenicima koji u ovome trenutku izdržavaju zatvorske kazne širom Evrope u veoma nehumanim i nenormalnim uslovima?

Moje sledeće pitanje ide ministru unutrašnjih poslova, a tiče se migrantske krize koja je još uvek u toku, koju možda mi ne primećujemo, koji živimo u nekim drugim gradovima, ali ovo o čemu govorim odlično znaju građani Subotice, građani Sombora, građani Obrenovca i drugi koji imaju problem sa migrantima, koji se slobodno šetaju našom teritorijom, a protivzakonito su ušli u državu Srbiju bez ikakvih dokumenata, bez pasoša i bez dozvole države Srbije?

Kada će početi hapšenje trgovaca ljudima, odnosno trgovaca migrantima? Kada će biti ukinuti svi ilegalni kampovi duž pograničnih mesta? Govorim o mestima od Rabe preko Horgoša, Martonoša, Kanjiže, Hajdukova, Bačkih vinograda,do pomenute Subotice i Sombora?

Da li se vrši ekstradicija, odnosno deportovanje počinilaca prekršajnih i krivičnih dela među migrantima? Da li se ograničava njihovo kretanja van prihvatnih centara i da li policija dežura u prihvatnim centrima? I, konačno, kada ćemo bolje zaštiti naše granice na jugu države da niko više u državu Srbiju ne može da uđe protivzakonito i mimo regularne procedure.

Na kraju, dozvolite da spomenem problem koji imaju zaposleni u predškolskim ustanovama i zbog koga su zakazali protest u subotu, 12. novembra u 12.00 časova na kružnom toku na Slaviji zbog određenih problema sa odlukama Vrhovnog kasacionog suda i opterećenjem dodatnim troškovima sudskog procesa, a samo su tražili da im bude isplaćen topli obrok i regres koji im sleduje, a ne da on bude tretiran kao deo koeficijenta na zarade.

Dakle, pružam punu podršku i Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije da se ova stvar istera na čistac i pročitaću za kraj samo deo njihovog saopštenja koje kaže da usled promene pravnog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, zaposleno pomoćno-tehničko osoblje u javnim službama, bolnice, škole, vrtići, domovi zdravlja, je došlo u situaciju da mora da plaća parničke troškove u visini od čak dve, tri njihove mesečne plate.

Oni deset godina primaju minimalac i ne mogu da plate ove visoke parničke troškove, jer će doći na ivicu egzistencije. Zato organizuju protest i ovo je apel da se reši ovaj problem, da država pomogne ljudima koji primaju deset godina minimalac, a rade veoma važne pomoćne poslove u našim bolnicama, školama, vrtićima i domovima zdravlja.

Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Poštovani građani Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, dozvolite da u ime poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok postavim nekoliko pitanja predsedniku Vlade Republike Srbije jer računam da ona može, naravno, da se raspita u nadležnim ministarstvima šta su odgovori na ova pitanja. Mislim da su pitanja od ogromnog interesa za sve građane Srbije i samim tim da Vlada na njih mora da ima odgovor.

Prvo pitanje glasi – šta će Vlada Srbije uraditi po pitanju štrajka radnika Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, koji po ko zna koji put ukazuju na veoma loše stanje u „Pošti“ i da li će njihovi zahtevi u tom smislu biti ispunjeni, odnosno šta Vlada planira kada je u pitanju reorganizacija i reforma stanja u „Pošti“.

Drugo pitanje se tiče današnjeg štrajka prosvetnih radnika Srbije, inače na Dan prosvetnih radnika Srbije, koji traže naravno veće zarade, jer je prosto neverovatno da prosvetni radnici, najobrazovaniji sloj ove države, koji brine, obrazuje i vaspitava, pa često i leči našu decu umesto nas, jer provode više vremena sa prosvetnim radnicima nego sa nama, ima 9.000 dinara manju prosečnu platu u prosveti nego prosečnu platu u Srbiji u celini.

Dakle, da li će i šta odgovoriti Vlada Republike Srbije na zahteve Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koja danas iznova štrajkuje?

Treće pitanje – šta je sudbina inicijative koju smo čuli od predsednika Republike da će doći do nacionalizacije Naftne industrije Srbije? Šta to konkretno znači? Da li Srbija preuzima vlasništvo nad Naftnom industrijom Srbije u većinskom paketu? Da li planira da to vlasništvo preprodaje nekome drugome, eventualno nekim naftnim kompanijama ili državama na zapadu ili Naftna kompanija Srbije ostaje u vlasništvu države Srbije, pod uslovom naravno da bude nacionalizovana?

Četvrto pitanje – da li su istinite glasine ili šta se tačno planira po pitanju povećanja cene struje, odnosno električne energije za privredu? Pominju se čak glasine da se postepeno planira povećanje struje za privredu do 70%, što bi bila ozbiljna katastrofa, odnosno opterećenje za domaće privrednike. Mislim da je tako nešto, naravno, ozbiljan problem za budućnost srpske privrede, ako je istina. Zanima nas šta je tačno plan u tom pravcu?

Veoma važno pitanje glasi – po čijoj instrukciji je predstavnik države Srbije u UN glasao uzdržano kada je na dnevnom redu bila Rezolucija koju je predložila Ruska Federacija koja glasi, da građani Srbije čuju oko čega smo bili uzdržani u UN, a to je rezolucija u borbi protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koji doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima.

Da li je moguće da narod koji je toliko stradao od nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu nije glasao za Rezoluciju protiv nacizma i neonacizma u UN zato što naši zapadni prijatelji ili mentori iz SAD nama to nisu dozvolili, pa smo morali biti uzdržani? Zašto nismo bili uzdržani kada su predlagane od istih tih zapadnih prijatelja rezolucije protiv Rusije, nego smo tada glasali protiv Ruske Federacije?

Konačno, veoma važno pitanje – šta je Ana Brnabić u ime države Srbije potpisala u Berlinu? Da li je moguće da je potpisala određeni sporazum sa četiri predsednika vlade država na zapadnom Balkanu i jednim predsednikom vlade lažne države Kosovo, što je nesumnjivo onda priznanje lažne države Kosovo od strane Ane Brnabić i aktuelne vlasti?

Kada smo mi na izborima, na referendumu, u ovoj Narodnoj skupštini odlučili da ćemo se ujedinjavati sa Albanijom? Kada? Kada su građani Srbije za to glasali? Ko je ovlastio Anu Brnabić da potpisuje takve sporazume sa lažnom državom Kosovo?

Na kraju nekoliko pitanja koja se tiču situacije Srba na KiM. Pre svega, zašto država Srbija nikada nije tražila da se u pregovore pored američke uključi i ruska strana? Zašto nije zatraženo da se pregovori vrate u UN? Zašto ovih dana nismo tražili vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu krize na severu KiM?

Zašto nismo tražili ispunjenje odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koji predviđaju povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na teritoriju KiM? Zašto već nismo formirali jedinicu od 1.000 pripadnika koja će se prva vratiti u južnu srpsku pokrajinu?

Imovinska karta

(Čačak, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103395.00 RSD 01.08.2022 -