Otvoreni Parlament | Zakon o izmenama Zakona o informacionoj bezbednosti

Zakon o izmenama Zakona o informacionoj bezbednosti

Tip akta: Zakon

Status: Usvojen

Amandmani: [pdf] 

Tekst akta: [pdf]  [doc] 

Predlaže se donošenje ovog zakona po hitnom postupku, saglasno članu 167. Poslovnika Narodne skupštine („Službeni glasnik RS”, broj 20/12 - prečišćen tekst), radi omogućavanja nesmetanog funkcionisanja organa nadležnog za projektovanje, razvoj, izgradnju, održavanje i unapređenje računarske mreže republičkih organa, kao i radi obavljanja poslova CERT-a republičkih organa koji su od izuzetnog značaja za očuvanje bezbednosti računarske mreže republičkih organa, odnosno prevenciju i zaštitu od eventualnih napada na mrežu koji mogu izazvati štetu po funkcionisanje državnih organa povezanih na republičku računarsku mrežu.

Predlagač: Vlada

Sažetak

Zakonom o informacionoj bezbednosti određene su mere zaštite od bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (IKT sistemi), odgovornost pravnih lica prilikom upravljanja ovim sistemima i nadležni organe za sprovođenje mera zaštite.

Ovom propisom određeno je da Centar za bezbednost IKT sistema u republičkim organima (CERT republičkih organa) obavlja poslove koji se odnose na zaštitu od incidenata u IKT sistemima republičkih organa.

Predlogom zakona predviđeno je da poslove CERT-a republičkih organa obavlja organ nadležan za projektovanje, razvoj, izgradnju, održavanje i unapređenje računarske mreže republičkih organa. Za obavljanje ovih poslova sada je nadležna Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, umesto Uprave za zajedničke poslove republičkih organa koja je u vreme donošenja važećeg zakona imala nadležnost u ovoj oblasti.

U skladu sa navedenim promenama, predlagač zakona predlaže da se izmenama Zakona , umesto učešća Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, predvidi učešće CERT-a republičkih organa u radu Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti (koordinaciono telo Vlade osnovano u cilju ostvarivanja saradnje i usklađenog obavljanja poslova u oblasti informacione bezbednosti) u čijem radu učestvuju još i predstavnici ministarstava trgovine, turizma i telekomunikacija, odbrane, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, pravde kao i predstavnici službi bezbednosti, Generalnog sekretarijata Vlade i Nacionalnog CERT-a.

Predlagač zakona smatra da su gorepomenute izmene neophodne kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i obavljanje poslova CERT-a republičkih organa koji su od izuzetnog značaja za očuvanje bezbednosti računarske mreže republičkih organa.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 52
Protiv: 68
52%
68%
0%

Ključne novine

UČEŠĆE CERT-A REPUBLIČKIH ORGANA U RADU TELA ZA KOORDINACIJU POSLOVA INFORMACIONE BEZBEDNOSTI

Učešće CERT-a republičkih organa u radu Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 50
Protiv: 66
50%
66%
0%

NADLEŽNOST ORGANA ZA PROJEKTOVANJE, RAZVOJ, IZGRADNJU, ODRŽAVANJE I UNAPREĐENJE RAČUNARSKE MREŽE REPUBLIČKIH ORGANA ZA OBAVLJANJE POSLOVA POSLOVE CERT-A REPUBLIČKIH ORGANA.

Nadležnost organa za projektovanje, razvoj, izgradnju, održavanje i unapređenje računarske mreže republičkih organa za obavljanje poslova poslove CERT-a republičkih organa.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 49
Protiv: 61
49%
61%
0%

Poslednji put ažurirano: 30.06.2020, 18:06