Otvoreni Parlament | Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Tip akta: Zakon

Oblast: Bezbednost

Status: Usvojen

Tekst akta: [pdf]  [doc] 

Prema dogovoru sa kineskom stranom, Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša treba da stupi na snagu 1. januara 2017. godine. Iz tog razloga je potrebno da Sporazum bude potvrđen u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u što kraćem roku, kako ne bi nastupile štetne posledice u bilateralnim odnosima dve države.

Predlagač: Vlada

Sre
14.12.2016
Sre
14.12.2016
Uto
06.12.2016

Predlog akta

[pdf]  [doc] 

Uto
06.12.2016

Ulazak u proceduru

Sažetak

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša je potpisan 05.11.2016. godine u Rigi, a stupa na snagu 01.01.2017. godine.

Državljani Srbije i Kine, nosioci važećih običnih pasoša oslobođaju se obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak ili tranzit preko teritorije Srbije, odnosno Kine tokom boravka do 30 dana, računajući od datuma ulaska. Za boravak duži od 30 dana podnosi se zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju države potpisnice sporazuma.

Predviđena je mogućnost privremene obustave primene sporazuma delimično ili u celini zbog nacionalne bezbednosti, javnog reda ili javnog zdravlja, obaveštavanjem pismeno, diplomatskim putem druge države potpisnice. Sporazum je zaključen na neodređeno vreme, a svaka ugovorna strana ga može otkazati obaveštavanjem druge ugovorne strane. Sporazum prestaje da važi po proteku 90 dana od dana obaveštavanja.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 145
Protiv: 178
145%
178%
0%

Ključne novine

UKIDANJE VIZA ZA DRŽAVLJANJE SRBIJE I KINE ZA PUTOVANJA U KINU I SRBIJU

-Državljani Kine i Srbije, nosioci važećih pasoša oslobađaju se obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak ili tranzit preko teritorije države druge ugovorne strane tokom boravka do 30 dana i,
-Sporazum je zaključen na neodređeno vreme, a svaka ugovorna strana ga može otkazati obaveštavanjem druge ugovorne strane. Sporazum prestaje da važi po proteku 90 dana od dana obaveštavanja.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 151
Protiv: 191
151%
191%
0%

Poslednji put ažurirano: 18.04.2024, 19:04