PARLAMENTARNA BELEŽNICA: O NASILJU - OD MINUTA ĆUTANJA DO OPTUŽBI

25.05.2023.

...

Treća sednica redovnog prolećnog zasedanja ušla je u svoj peti radni dan. Diskusija se i dalje vodi oko prve (od četiri) tačke dnevnog reda. Inflamatorna retorika i ozbiljne optužbe. Po Ustavu, ovo zasedanje završava se 29. maja. 

 

KAKO JE POČELO

Dana 18. maja treća sednica redovnog prolećnog zasedanja počela je minutom ćutanja za žrtve masovnih ubistava u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca, koja su se odigrala početkom maja.

Dnevni red uključuje 4 tačke: Vladin izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nakon gorepomenutih masovnih ubistava, REM-ov izveštaj sa posebnim osvrtom na izveštavanja o nasilju u televizijskim programima, predlog za obrazovanje anketnog odbora čiji bi zadatak bio da utvrdi okolnosti koje su dovele do ovih ubistava, kao i predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova, Bratislavu Gašiću (prim. aut. tačke dnevnog reda detaljnije objašnjene možete videti u Parlamentarnoj beležnici od 18. maja - Vodič kroz današnju plenarnu sednicu).

Poslanici su rešili da o svakoj tački dnevnog reda diskutuju odvojeno, dakle rasparava nije objedinjena iako je to bio običaj kako u prolećnom tako i u jesenjem zasedanju ovog saziva (prim. aut. objedinjena rasprava je korišćena kao način opstrukcije od strane vladajuće većine kako bi vreme za debatu u plenumu bilo što kraće - moguće je da je ova praksa negativno uticala i na kvalitet donetih zakona).

 

KAKO IDE

Nastup pun poštovanja koji je ovu sednicu otvorio ipak nije bio vesnik toga kako će sednica u celini da izgleda. 

Vlada, uključujući premijerku Anu Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašić, koji je na tapetu za glas o nepoverenju, pozdravljeni su stajaćim ovacijama od strane svojih partijskih kolega, najveće poslaničke grupe “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”.

Napeta atmosfera, inflamatorna retorika i međusobne optužbe između vladajuće većine i opozicije obeležile su dosadašnju raspravu na ovoj sednici. Ova atmosfera dodatno je podstaknuta odsustvom nepristrasnosti u primeni parlamentarnih pravila od strane Predsednika Skupštine - njegove reakcije uglavnom su u korist vladajuće većine, a nekad čak i aktivno učestvuje u optužbama protiv opozicije. Nebojša Bakarec, poslanik vladajuće većine, je juče, 24. maja, izneo teške optužbe na račun opozicije, tvrdeći da je opozicija “naoružana do zuba” i da “odbija da preda oružje”. Predsednik Skupštine nije ni na koji način ove reči sankcionisao.

Zbog ovakve atmosfere, već drugog dana ove sednice poslanici Demokratske strane i Zajedno-Moramo napustili su sednicu.

Petog radnog dana ove sednice, poslanici i dalje raspravljaju o prvoj tački dnevnog reda - Vladinog izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji.

Do sada, većina vremena okupirana je govorima članova Vlade, sa premijerkom Brnabić na čelu - njene eksplicitne uvrede upućene opoziciji prvih dana ove sednice bile su zastupljene u medijima.

Ministar Gašić, jedini čija je “fotelja” direktno ugrožena, je marginalno bolji - drži se dnevnog reda, ili makar orbitira oko dnevnog reda - u jednom trenutku, nabrajao je sva masovna ubistva koja su se u Srbiji dogodila od 1997. godine pa sve do danas. Ministarke zdravlja, pravde, kao i zaštite porodice i demografije takođe su bile prisutne. 

Tema koja se provlači kroz svaki govor i razmenu jesu protesti “Srbija protiv nasilja”, kao i predstojeći “najveći skup ikada u Srbiji” organizovan od strane vlasti i planiran za 26. maj.

Poslanici bi ipak mogli malo da požure - redovno prolećno zasedanje završava se 29. maja, kada ističe Ustavom propisanih 90 dana koliko traju redovna zasedanja.

 

POSLANIČKA PITANJA

Uzevši da je danas poslednji četvrtak u mesecu i da sednica i dalje traje, poslanici će po drugi put imati priliku da članovima Vlade postavljaju poslanička pitanja (prim. aut. Parl. belež. 27. April Za sve postoji prvi put).

 

Poslednji put ažurirano: 25.05.2023, 15:20

Whoops, looks like something went wrong.