KRAJ PROLEĆNOG ZASEDANJA: SEDNICA O KOSOVU I IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA OBELEŽILI MAJ U PARLAMENTU

03.06.2019.

Kazna doživotnog zatvora postala je deo pravnog sistema Srbije. Izveštaj o Kosovu predstavljen je poslanicima u plenumu prvi put nakon 6 godina. Teme van dnevnog reda ponovo su zauzele vreme u govoru poslanika tokom sednica.

U fokusu rasprave tokom Pete sednice našle su se izmene Krivičnog zakonika. Iako se kazna doživotnog zatvora odnosi na veći broj krivičnih dela, poslanici vladajuće većine diskutovali su gotovo isključivo o izmeni kazne za silovanje i ubistvo dece i nemoćnih, naglašavajući slučajeve stradale dece o kojima su mediji izveštavali. Tako je ime Tijane Jurić tokom sednice pomenuto čak 160 puta. S druge strane, stručna javnost kritikovala je uvođenje doživotne kazne zatvora, govoreći da su ovakve izmene populističke.

 

Dnevno političke teme ponovo su u plenumu postale predmet rasprave između poslanika. U danu za raspravu o korupciji poslanici su 159 puta spomenuli Dragana Đilasa i njegovu tzv. kupovinu poslaničkog kluba i stranke. Tema tokom rasprave o izmenama Zakona o glavnom gradu bile su bivša i sadašnja lokalna vlast, a u toku pretresa odluka o prestanku funkcije predsednika sudova poslanici su značajan deo rasprave posvetili učešću sudije Apelacionog suda Miodraga Majića u emisiji Utisak nedelje čija su tema bile već usvojene izmene u Krivičnom zakoniku. Poslanici su govorili o radu sudije Majića, dovodeći u pitanje njegov integritet, kao i o radu i finansiranju Centra za pravosudna istraživanja, čiji je Majić član, ali i drugih nevladinih organizacija. Ovim je dnevni red ponovo stavljen u drugi plan.

 

U maju je održana Posebna sednica posvećena Kosovu. Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju podnela je skupštini Izveštaj o KiM. Predstavnici Vlade prisustvovali su celoj sednici, međutim nisu se uključili u raspravu. Prvi je govorio predsednik republike Aleksandar Vučić, čije je obrazlaganje trajalo 2 sata i 25 minuta. Govorio je o istorijskim događajima na Kosovu i Metohiji, demografskoj strukturi stanovništva ove oblasti kroz istoriju i obrazložio u šta je Vlada Srbije uložila finansijska sredstva na KiM. Osvrnuo se i na Briselski sporazum, kao i na dva različlita scenarija po kojima se mogu razvijati odnosi sa Albancima. Sa druge strane, nije bilo reči o konkretnim koracima koje vlast planira da preduzme u ovim pregovorima. Poslednji put je 2013. godine tadašnji predsednik Vlade Ivica Dačić obrazlagao Izveštaj o procesu političkog i tehničkog dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini.

 

Broj opozicionih poslanika koji bojkotuju parlament smanjio se u maju. Poslanička grupa Stranka moderne Srbije, izuzev Nenada Božića, zvanično je prekinula bojkot. Nekoliko poslanika iz drugih poslaničkih grupa takođe povremeno prisustvuje sednicama.


Ovog meseca usvojen je i paket zakona iz oblasti pravosuđa: Izmene i dopune zakona o izvršenju krivičnih sankcija, Izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, kao i Zakon o sprečavanju korupcije.

Poslednji put ažurirano: 03.06.2019, 07:39