PREDSTAVLJANJE PREDLOGA ZAKONA KOJI SE DONOSE U CILJU USKLAĐIVANJA SA AKTOM O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE („SLUŽBENI GLASNIK RS“, BROJ 115/21), KOJI JE POTVRĐEN NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU 16. JANUARA 2022. GODINE

26.01.2023.

Danas je u Narodnoj skupštini održano javno slušanje na temu: „Predstavljanje predloga zakona koji se donose u cilju usklađivanja sa Aktom o promeni Ustava Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 115/21), koji je potvrđen na republičkom referendumu 16. januara 2022. godine“, u organizaciji Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Javno slušanje je otvorio predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, ističući da pomenuti predlozi zakona predstavljaju finalnu fazu reforme u oblasti pravosuđa koja je započeta promenom Ustava 2022. godine.

„Predlozi zakona su već u proceduri. Imamo sve uslove da o njima raspravljamo i njihovim usvajanjem potvrdimo uspeh. Na taj način priveli smo kraju veliki i važan posao - podizanje demokratskih standarda u Republici Srbiji na najviši nivo ikada, što prepoznaju i pozdravljaju i Evropa i svet“, poručio je predsednik NS RS.

Ocenio je da je celokupan proces reforme pravosuđa tekao transparentno i uzimao u obzir sve sugestije i komentare koje bi ga dodatno unapredile. Značaj pomenute reforme, kako je dodao, ogleda se u sprečavanju da se ponove katastrofalni potezi po državu kakve smo imali nekada, u jačanju poverenja građana u svoju državu i njene institucije, ali je važna i zbog svih postojećih i budućih investicija u našu zemlju. „Nastavićemo da radimo, da vodimo državnu politiku koja ima pun legitimitet i snažnu podršku naroda, ne samo iskazanu na referendumu, već i oličenu u rekordnim rezultatima predsedničkih izbora, kao i rezultatima parlamentarnih izbora. To je politika jedne bolje, snažnije i uspešnije Srbije“, zaključio je dr Orlić.

Ministarka pravde Maja Popović se zahvalila radnim grupama koje su radile na izradi ovog seta predloga pravosudnih zakona, navodeći da je ceo postupak bio transparentan i inkluzivan. To je ocenila i Venecijanska komisija, koja je dala i pozitivne komentare na tektove predloga zakona, ukazala je Popović. Ministarka pravde je navela da je jačanje kapaciteta nezavisnosti sudstva i samosatalnosti javnih tužilaca u najboljem interesu građana Srbije, kako bismo svi živeli u pravno sigurnoj zemlji. Sigurno pravno okruženje obezbeđuje dolazak stranih investitora u zemlju, što omogućva dalji napredak i povećanja BDP, istakla je Maja Popović u svom obraćanju.

Javnom slušanju su prisustvovali, pored članova Odbora za ustavna pitanja
i zakonodavstvo i narodnih poslanika, i profesori pravnih fakulteta univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici, sudije Vrhovnog kasacionog suda, Upravnog suda, Privrednog apelacionog suda, Prekršajnog apelacionog suda i apelacionih sudova, javni tužioci iz Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, Tužilaštva za ratne zločine i apelacionih javnih tužilaštava, članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, članovi radnih grupa za izradu pravosudnih zakona, predstavnici strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, kao i predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Nakon diskusije, predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević je, zaključujući javno slušanje, navela da će donošenje ovih zakona biće kruna rada na našem pravnom sistemu i podizanje stepena vladavine prava u našoj zemlji na još viši nivo.

Prisutni poslanici

...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka

Prisutni gosti

...

Maja Popović

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 04.02.2023, 18:11