Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Jovan Damjanović

Govori

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, poštovani gospodine ministre, upravo me je iniciralo da malo prodiskutuje ministar Dulić. Moram da kažem kada je pomenuo opasan i bezopasan otpad, da kažem nešto što se istorijski dešava u Republici Srbiji i što je prvi put u regionu, u okruženju, u Evropi da Dulićevo ministarstvo je dodelilo otvaranju reciklažnih centara romskoj zajednici. Svi znamo da je situacija ekonomska, socijalna i druga jako teška, ali ovo je prvi ministar u državi, u Republici Srbiji koji je znajući, poštujući sva pravila i potpisane međunarodnu dekadu i strategiju Vlade Republike Srbije. To je prvi čovek koji je omogućio romskoj zajednici da se zaposli i da delimično izađe iz jako teške ekonomske i socijalne situacije, jer ne možemo se integrisati u društvu ukoliko ne radimo, nemamo primanja, ne možemo školovati decu, a to su upravo gospodin ministar Dulić i Fond za zaštitu životne sredine učinili.

Gospodine ministre, ja želim da vam se zahvalim, obavestio sam kao predsednik Svetske organizacije Roma, 35 država u svetu, šta ste vi učinili. To je presedan i romska zajednica, osobito u Srbiji i celom svetu, vam duguje veliku zahvalnost. Svetska organizacija Roma je donela odluku da na potpisivanju ovog ugovora koji treba uskoro da potpišemo da vam dodeli najveće priznanje Svetske organizacije Roma za ono što ste učinili za romsku zajednicu.

Mi smo obišli 26 gradova u Srbiji, anketirali 4.500 privrednih, individualnih malih i srednjih preduzeća i imamo uvid u celoj Srbiji šta se dešava sa bezopasnim otpadom. Daću vam samo jednu informaciju. U Beogradu se skuplja 2000 tona kartona mesečno. Zamislite da to ide na deponiju, bio bi kolaps. Međutim, ovi reciklažni centri da se ne opterećuju deponije, da se odvoji "met streč pet" bezopasan otpad i da ide dalje na pripremu, na recikliranje gde ćemo dobiti gotovu sirovinu.

Nadam se da će i ostali ministri, kao gospodin ministar Dulić i njegovo ministarstvo, dati podršku ovom projektu…

(Predsednik: Vreme.)

Završavam.

… i omogućiti, jer mi sad otvaramo reciklažne centre u Staroj Pazovi, u Aleksincu, u Nišu i Vladičinom Hanu. Treba da otvorimo još nekih 22 reciklažna centra. Očekujem da će se to ostvariti i omogućiti čistiju Srbiju, parkove, jezera i zdravije građane u Srbiji.
Demokratska levica Roma, smatra da je država ozbiljno kroz program i razvojne pozicije ovog budžeta omogućila romskoj zajednici ekonomska istraživanja i veće socijalne stimulacije, kao i kapacitete finansijski ZIP fondova. Smatramo da je ovo vrlo značajno u ovom budžetu. Takođe, unapređenje ljudskih i manjinskih prava, kapaciteti razvojni postoje što će unaprediti ljudska i manjinska prava, jer je to afirmacija države, a i korak ka demokratiji naše države i manjinskih naroda.
Subvencije države po projektu civilnog sektora po projekciji fonda, koji sačinjavaju 10% u programima i projektima civilnog sektora omogućava upravo ovih 10%. To je vrlo važno za nerazvijenu granu socijalnih programa i drugih programa koji su u projektu romske zajednice. Tu je bilo problema kada se pišu projekti, nema 10% da se daju subvencije, međutim sad to čini država, to je veliko olakšanje.
Po projekciji Fonda za zaštitu sredine, želim da kažem da fond u ovom budžetu ima velike razvojne kapacitete koji će omogućiti, i te kako romskoj zajednici, implementaciju otvaranje višereciklažnih centara. Predviđeno je Vladom Republike Srbije da se u državi Srbiji otvori 100 reciklažnih cenatara. Od tih 100 reciklažnih centara, 26 dobila je romska zajednica. Četiri ćemo u najskorije vreme početi da gradimo, a upravo fond i ovaj budžet omogućavaju za implementaciju otvaranje i drugih reciklažnih centara, što je vrlo bitan i važan faktor za romsku zajednicu, za zapošljavanje Roma i ne Roma.
Na Demokratskoj levici Roma ostaje da mobiliše romsku zajednicu kroz ovaj razvojni budžetski program kako bi se brže integrisali i ekonomski osnažili. Ovo je po prvi put da je država, a i ovaj budžet, omogućila da romska zajednica može kroz svoje mini firme, fabrike da se zaposli i da imamo bolji ekonomski i socijalni program i razvoj u našoj državi Srbiji.
Kada pogledamo države u okruženju i mnogo razvijenije države nego što je Republika Srbija, koji su u velikom finansijskom i ekonomskom kolapsu, koji su u velikim recesijama, a kada pogledamo Republiku Srbiju nije dobro, ali se još uvek dobro nosi. To je ogledalo Vlade Republike Srbije, kada mnogo bogatiji od nas imaju recesiju i kolaps, a naša država se još uvek nosi, ne kažem da ne može i bolje, ali dobro je. Nadamo se da će biti bolje.
Demokratska levica Roma kao predstavnik romske zajednice u parlamentu Republike Srbije nikad nije bila destabilizujući faktor, niti je radila na destabilizaciji i neće nikad biti faktor destabilizacije Srbije i njenih građana. Upravo će raditi na utemeljenju svih progresivnih i stabilativnih ideja i programa Republike Srbije i njenih građana. Zbog svog ovog današnjeg iznošenja, hoću da kažem da će Demokratska levica Roma glasati za ovaj budžet sa zadovoljstvom. Hvala vam lepo.
Dame i gospodo, poštovani narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, na kraju kalendarske godine i jedna lepa vest za romsku zajednicu, kojoj je dodeljeno otvaranje reciklažnih centara u Srbiji. Mi imamo Međunarodnu dekadu, imamo Strategiju o romskoj zajednici koja je prihvaćena u Vladi Srbije i evo, konačno, država i određena ministarstva su učinili ono što je vrlo važno – iskorenjavanje siromaštva u romskoj zajednici i integrisanje u društvo.
Želim da obavestim Narodnu skupštinu i da se zahvalim posebno našoj državi Srbiji, a posebno ministru Duliću, Fondu za zaštitu životne sredine, Željki Jurekić, kao i gradonačelniku Simonoviću, predsedniku Skupštine Niša Miletu Iliću, Banetu Jovanoviću, direktoru Zavoda za izgradnju. Da društvo u našoj državi nije htelo, ne bi moglo sve ovako da se uradi. Ovo je prvi put da romska zajednica dobije jedan vrlo značajan projekat, gde će se ljudi zaposliti, uključiti u radu, iskorenjavanje siromaštva, integrisati se u društvu.
Romi su i ovako čistači, sakupljači sekundarnih sirovina u Srbiji, ali oni to rade u jednoj sivoj zoni, a sada ulaze u aktuelne tokove države i zakonske okvire. Oni će sada imati socijalno, penziono, imaće legitimacije, rešenja, svoje plate, transportna vozila i radiće upravo u svim tim oblastima u kojima su radili i do sada, ali sada će biti u zakonskim okvirima. U 2012. godini neće više izlaziti Romi da skupljaju sekundarne sirovine ukoliko nisu registrovani sakupljači, nemaju legitimacije ili rešenja.
Takođe želim da se zahvalim predstavnicima. Mi ćemo otvoriti reciklažne centre u gradu Nišu, opština Crveni krst, Fantele i Niška Banja, gradu Beogradu, opština Palilula, gradu Šabcu, opštini Aleksinac, opštini Stara Pazova, opštini Ruma, opštini Mionica, opštini Vladičin Han i Surdulici.
Za sada smo dobili osam reciklažnih centara da otvorimo i zelena ostrva u ovim gradovima, a kasnije ćemo da vidimo još u 18 gradova.
Država je učinila onoliko koliko je mogla. Svi znamo da smo u specifičnoj situaciji, i država i građani, ali ovoga puta još jednom velika zahvalnost romske zajednice državi i njenim institucijama koje su omogućile da se konačno Romi zaposle, integrišu.
Ovo nije jedini projekat. Ima još projekata koje će sigurno podržati određena ministarstva i država i u ime Demokratske levice Roma i romske zajednice se zahvaljujem. Hvala vam.
Dame i gospodo narodni poslanici, postavio bih pitanje koje je od vrlo velikog značaja za manjinsku romsku zajednicu u Bujanovcu. Bili smo kod predsednika Šaipa Kamberija, ja i romska delegacija iz Bujanovca, koja ima koaliciju sa Demokratskom levicom Roma i tražili smo da se asfaltira ulica Moravska 76. Stanje tamo je vrlo alarmantno, ima mnogo interno raseljenih lica, žive u nehigijenskom naselju, vrlo je težak život, ali i ovde gde je urbano naselje, razgovarali smo, Šaip Kamberi nam je obećao da je to u programu i da će se to završiti. Razgovarao sam i sa narodnim poslanikom kolegom Halimijem, zamolio sam da se to prenese. Međutim, do današnjeg dana, smatram da po Ustavu i zakonu infrastruktura, ne za pojedince nego za sve građane podjednako treba da se uradi i da žive i Romi kao i drugi građani.
Ovo što se odugovlači sa asfaltiranjem ulica, po meni je to nedemokratski i neprimereno, nepoštovanje manjinske zajednice, kojih je veliki broj u Bujanovcu. Demokratska levica Roma apeluje na predsednika Bujanovca, a zamolio bih i kolegu Halimija da učini sve i da svojim autoritetom omogući da se romskoj zajednici u Bujanovcu omogući ono što je Ustavom i zakonom zagarantovano, a to je infrastruktura, a tamo nemaju asfalt već duže vremena. Sve ulice većinom imaju asfalt, a gde su Romi nema. Ne vidim zašto se tako čini, ne treba posebno dati akcenat, neću sad to da kažem, ali smatram da je velika diskriminacija prema jednoj naciji ako im se ne da ono što je Ustavom i zakonom zagarantovano.
Apelujem još jednom na predsednika i na kolegu Halimija da se konačno završi asfaltiranje ulica u romskoj zajednici. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, gospodo ministri, poštovani predsedniče države, i pored svih dešavanja koje je zadesila teritoriju Srbije, odnosno pokrajinu KiM, gde su bila drastična ubistva, gde je bilo istorijskih nezapamćenih pokolja, egzodusa, proterivanje srpskog naroda i drugog nealbanskog življa, kao i romske zajednice. Danas se opet demonstrira sila.
Imamo međunarodnu zajednicu koja je garant mira i stabilnosti, koja je došla na KiM. Međutim, jednostranih i nasilnih akata privredne administracije KiM, dolazi do ponovne eskalacije, do slanja policijskih jedinica rose i traži se da dođe do stabilizacije na KiM.
Danas je mnogo govoreno o svemu tome, međutim, ja apelujem na međunarodnu zajednicu. Ako imamo deklaraciju 1244, ako je došla međunarodna zajednica koja je garant mira i stabilnosti na Kosovu, zašto se dolazi ponovo do nasilnih ponašanja i do izazivanja eskalacija gde može doći do tragedije.
Da li neko misli da može da osvaja državu i granice sa ratom, ubistvima, klanjem, kidnapovanjem, prodaje ljudskih organa da bi dobio državu? Pa zašto postoji međunarodna zajednica, zašto postoji UN? Zar treba da se poštuje nešto da bi se dobilo nešto, ovde je sila, ovde nema pravila, ali ja verujem da će naša država i naša institucija učiniti sve da kontaktiraju najviše evropske institucije, verujem da ih kontaktiraju UN i da se stane na put upravo eskalatorima rata koje izazivaju ponovo ubistva, ponovo egzoduse, ponovo nešto što je najgnusnije.
Mi znamo da je naš predsednik tražio mirnim putem i dijalogom i ja verujem da će međunarodna zajednica ovde stati konačno sa jednim svojim aktom i deklaracijom da se ne dozvoli više sila i da se ne primenjuje sila i da se izazivaju ratovi i ubistva gde nema nikakve potrebe.
Nadam se da će doći do sporazuma koji će obuhvatiti što kažu razumevanje i mir i doći do stabilnosti tamo, da ne bi došlo do onog što je bilo najgore i što svi znamo šta se desilo. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, Srbija je uvek bila jedna demokratska država i u staroj Jugoslaviji je prilično Roma, skoro najviše Roma bilo u Evropi zato što je Srbija bila demokratska i poštovala manjinski narod i sve manjinske zajednice koje su živele tu.
Znamo šta se ovih dana prikazuje u medijima i u štampanim i printovanim. To nije Srbija, ovo je nešto novo. Rođen sam u ovoj Srbiji, ovo nisam doživeo da se ovako permanentno vrše torture i napadi na romsku zajednicu. Smatram da smo istorijski vezani i delili smo uvek istorijsko i dobro i zlo i da smo uvek bili poštovaoci srpskog naroda i srpske države. Niko nema pravo da ovo čini i da proizvodi torturu nad romskom zajednicom. Ako je ovaj parlament, ako je ova država donela niz pozitivnih mera i zakona koji treba da se poštuju i sprovode po hijerarhiji, od parlamenta pa do najnižih instanci, zašto pojedinci ovako to čine?
Tvrdim i kažem da je naša policija profesionalna, da radi po etici i po moralu i po poštovanju svih zakonskih mera koje treba da zastupa kao policija prema građanima. Pojedinci koji žele destabilizaciju i upravo ovako što se ovo pojavljuje u našoj državi, što umanjuje vrednosti demokratije u našoj državi mora država apsolutno da im stane na put. Verujem da će Ministarstvo i rukovodstvo ove države učiniti sve, ne samo da se oni privremeno sklone, nego oni se moraju izbaciti iz policijskih institucija. Sve ovo što su radili, ne zaslužuju da rade u policiji ove države.
Verujem da će se maksimalno učiniti da se odstrane takvi ljudi koji ne žele dobrobit ni ovoj državi, ni stabilizaciji države, ni demokratizaciji ove države. Moramo zajedno da sazrevamo u demokratiji, u toleranciji, a smatram da je to stav i ove države i ovog parlamenta i svih nas koji se nalazimo u institucijama ove države. Međutim, pojedinaca je uvek bilo i biće, ali zato se oni moraju odstraniti.
Kao narodni poslanik i predsednik Demokratske levice Roma zahtevam da mi se od MUP dostave svi izveštaji tužilaštva šta je preduzeto 2007. godine, šta je urađeno i šta MUP Republike Srbije preduzima da bi se ovakvi ljudi odstranili iz institucija MUP Republike Srbije, jer mi moramo da imamo policiju koja ima svoje vrednosti, koja poštuje ljudska manjinska prava, a koja treba da radi na osnovu zakona i da hapsi kriminalce i da ih vodi tamo gde treba i da se procesuiraju onako kako je predviđeno zakonom i Ustavom naše države. Ne na ovako jedan najbrutalniji, verujte mi, ja sam Rom, da je i druga nacija u pitanju nastupao bih, ono što sam video to je strašno.
Zbog toga, zbog takve torture moramo takve ljude da izbacimo iz policijskih institucija. Nadam se da će MUP Republike Srbije i ostali organi učiniti maksimalno i odstraniti takve ljude i dovesti ovu zemlju na pravi put ka demokratizaciji, jer ovo nisu evropske vrednosti. Stalno govorimo o evropskim vrednostima, ovde nema evropskih vrednosti, ali to ne znači da ih neće biti ako odstranimo takve ljude koji se pojavljuju i prave destabilizaciju.
Nadam se da će se učiniti sve ono što ima pravo ova država da čini na normalizaciji i na stabilizaciji prava nacionalnih manjina i svih njenih građana u Republici Srbiji. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predsedavajući, želim samo da skrenem pažnju određenim institucijama da se u poslednje vreme pojavljuju česti napadi na romsku nacionalnost. Mi imamo u poslednje vreme napade na Rome u Požegi, Čačku, Knjaževcu, Zrenjaninu, Banatskom Karađorđevu i Beogradu. Znam da su to pojedinci. To ne može, kao što neki pišu, biti rasizam. Srbija nikada nije bila rasistička zemlja.
Zato apelujem i molim institucije, osobito MUP Republike Srbije, jer imamo vrlo sposobno Ministarstvo, da spreči ovakve napade. Ali, ako se desi još ovakvih napada, onda će to stvarno otići u nekom drugom pravcu, pa nećemo moći tako da govorimo.
Ovaj parlament je doneo prvi zakon o antidiskriminaciji. Verujem da ovo nije Srbija, ovo su pojedinci koji žele destabilizaciju Srbije i njen ulazak u EU i koji žele da spreče demokratizaciju Srbije, koja je već započela. Ali, to me ne zabrinjava toliko spolja koliko sam malo iznenađen sa određenim narodnim poslanikom, koji je ovde u parlamentu, koga izuzetno cenim i poštujem, pre neko veče u emisiji „Upitnik”, gospodin Velja Ilić, ne znam odakle mu to, govori o nekoj poslastičarnici, nekoj trgovini i o glasanju.
Ja sam narodni poslanik i glasam po svojoj etici, po svom moralu, po svom ubeđenju! Niko meni nije ni ponudio pare, niti sam tražio, niti ću ikada to činiti, niti je ko meni davao opremu za poslastičarnicu! To sam činio i radio, jer sam digao dva kredita koja plaćam ovoj državi mesečno oko 100 hiljada dinara. I, ne treba tako da se daje etiketa jednom predstavniku romske zajednice ovde u parlamentu od pojedinaca, jer to ne odgovara činjenicama, niti istini, a svi znamo kakva je bila haranga pre nekoliko meseci, kada je žuta štampa pisala o meni!
Uskoro ću izneti odluke i presude određenih pravosudnih organa koje su donete u moju korist, jer je to sve bilo laž i neistina na račun mene i romske zajednice. Hvala lepo. (Aplauz)
Dame i gospodo narodni poslanici, želim da dam informaciju u parlamentu. Nije to ništa novo, poznato je to da romski narod i u dubini i u širini je maksimalno ugrožen u svim oblastima od socijalnog problema, zdravstvenog, stambenog problema itd.

Za vreme praznika sam obišao okolinu Lajkovca i došao u selo Dubrava, gde postoji jedno veliko romsko naselje. U tom romskom naselju nema vode, a nema ni puta. Put je strašno izrovaren, mnogo ima smeća, meta i feta. Vodu piju iz nekih bunara. Deca su imala dosta stomačnih oboljenja.

Apelujem i na Skupštinu opštine Lajkovac, a i na državne organe da mora da se uredi infrastrukturno to naselje gde žive Romi, jer i Romi su zajednica ove države. Ako bi hteli da zaustavimo migraciju, sigurno mora i država i određene institucije u državi da konačno preuzmu nešto oko infrastrukture i oko socijalnog davanja ugroženom stanovništvu romske zajednice u državi.

Demokratska levica Roma će uskoro sa svojom delegacijom posetiti državu, odnosno ministra gospodina Petrovića, i tražiti iz državnih rezervi posebne kontigente za ishranu, za odeću, obuću i sve ono drugo što je potrebno, jer alarmantno je stanje ne samo u Dubravi, nego u celoj Srbiji. Očekujem i verujem da ću naići na razumevanje u institucijama i ministarstvima države Republike Srbije.
Poštovani ministri, poštovano predsedništvo, narodni poslanici, dame i gospodo, u ime Demokratske levice Roma želim da pozdravim Pregovarački tim, koji je u razgovoru sa timom iz Prištine.
Pre mog izlaganja želim da se ogradim od albanskog naroda, govorim o Albancima koji su učestvovali u zločinima. Svima je nama poznato da je izvršen egzodus, teški zločini nad većinskim narodom, a izvršen je zločin i nad romskim narodom.
Govorim kao čovek koji predstavlja ovde Demokratsku levicu Roma i romsku zajednicu i smatram da, kao takav, mogu da dam veliki doprinos razgovoru Pregovaračkog tima.
Želim samo da kažem da sam ja na poziv države bio na Kosovu, skupio preko 40 udruženja Roma kad je bilo vrlo važno da se Romi ne albanizuju i Romi se nisu albanizovali posle Vojno-tehničkog sporazuma. Oni su sa većinskim narodom došli u Srbiju i znamo kako i gde žive. Takođe želim da kažem da ni Romi na Kosovu ne žive u demokratiji, nemaju slobodu kretanja, nemaju socijalno ni penziono osiguranje, nemaju zaposlenje. Vrlo je teška i dramatična situacija i mogu otvoreno da vam kažem da žive u getu.
Obišao sam Kosovo Polje, Čaglavicu, Laplje Selo, Preoce, Obilić, Plemetinu, Kosovsku Mitrovicu i bio sam u Gračanici. Doduše, mogu da kažem da u Gračanici Romi imaju demokratiju, slobodu kretanja, kupovinu itd. U ovim drugim mestima, lično sam bio i razgovarao, nema demokratije niti kretanja Roma. Oni žive tamo u jednoj vrlo teškoj i složenoj situaciji.
Zvao sam gospodina Stefanovića i ponudio se kao predstavnik romske zajednice koji bi dosta toga mogao da kaže o tome kako su izvršeni zločini od strane pojedinaca Albanaca i nad Romima. Imam spisak 154 ubijenih Roma na Kosovu.
Mi moramo da znamo da je izvršen, i to je najteži zločin kad vi susrećete romsku svadbu i povučete romsku svadbu i silujete mlade i maltretirate, a čak je bilo i ubistva iz tog kordona. To mora da se zna danas, to ne sme da se sakrije, a onaj ko je učinio te zločine, mora i da odgovara. Hoću da vam kažem da je i dan-danas vrlo teška situacija i …
(Predsednik: Vreme, gospodine Damjanoviću.)
Odmah završavam. Želim samo da kažem, ukoliko smatrate da mogu da dam doprinos, da se priključim, jer mislim da je važno da se zna šta je učinjeno i romskoj zajednici na Kosovu, pored srpskog naroda.
Gospodine Stefanoviću, pozdravljam sve vaše napore u interesu normalizacije demokratije na Kosovu, za koje smatram da je još zvanično sastavni deo Republike Srbije. Sigurno da je dobro da dođe do saradnje, do normalizacije, ali želim samo da kažem da su Romi još uvek na drugoj teritoriji Srbije, nisu u svojim matičnim gradovima, na svojim ognjištima, kuće su im popaljene, ne postoje više, ne mogu da se vrate, ne mogu da se zaposle, i to je veliki problem.
Nisam ni pomenuo Rambuje, niti želim o tome da govorim. Nisam bio učesnik u Rambujeu, samo govorim kao predstavnik romske zajednice u demokratskom parlamentu Republike Srbije. Država je država, država radi u interesu svih građana, pa izvol'te, ukoliko budete smatrali da nešto treba, ja ću dati svoj doprinos kao građanin Republike Srbije i predstavnik romske zajednice u našoj demokratskoj Srbiji. Hvala lepo.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, poštovani ministri, Demokratska levica Roma će se fokusirati upravo na probleme nacionalne zajednice kojoj pripada, jer svi znamo da u nacionalnoj romskoj zajednici ima najviše problema.
Sigurno da ima i u većinskom narodu dosta problema. Znamo kakva je složena situacija i u državi, ali imamo međunarodnu Dekadu Roma, koja je potpisana od strane premijera naše države, imamo strategiju koja je usvojena u Vladi Republike Srbije, imamo odluku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, gde je donesena odluka po afirmativnoj meri da se srednjoškolci i studenti mogu upisati na budžet države. Iako se nisu upisali, država je donela odluku, ali je sada tu neko omanuo.
Sigurno je da je država mnogo učinila, a i ovaj parlament za progres romske zajednice i poboljšanje u iskorenjavanju siromaštva, obrazovanja i u svim drugim oblastima.
Moram da kažem da je Vlada Republike Srbije, a posebno želim da istaknem i da se zahvalim i Vladi, a posebno ministru, gospodinu Duliću, koji je dao jedan značajan projekat romskoj zajednici, upravo zapošljavanje Roma i otvaranje reciklažnih centara. To znači čistija ekološka Srbija, zdraviji građani, a romski narod će se zaposliti i polako ćemo iskorenjivati siromaštvo i u drugim tokovima koji su predviđeni.
Takođe je donet zakon o antidiskriminaciji. Poštovani Srbi, poštovana državo, poštovane nacionalne manjine, nemam drugu državu sem Srbiju i nemam druge Srbe i nacionalne zajednice, sem ovde koji postoje širom Srbije. Očekujem da će ova vlada i ova država implementirati većim kapacitetima sve ono što će ojačavati manjine, a osobito romsku zajednicu u našoj državi.
Želim da istaknem da je vrlo važno obrazovanje u našoj državi. Ako nemamo obrazovane kadrove, ne možemo se integrisati u ovo društvo. Zato apelujem na sve strukture da se odluke koje donese Vlada Republike Srbije i određeni ministri sprovedu u pozitivnom smislu, kako bi se romska deca, romska omladina i studenti edukovali, obrazovali i da sutra mogu da predstavljaju u određenim strukturama državu i da se integrišu.
Želim da zamolim i da apelujem na državu, a verujem da ćemo naći mogućnost sa gospodinom ministrom Predragom Markovićem, ako želimo da integrišemo Rome, da informišemo Rome, da sačuvamo, što kažu, jezik, kulturu i običaje, a to su tri segmenta koji označavaju jednu nacionalnu manjinu. Tražiću da nas primi gospodin Marković, da vidimo da se vrati romska televizija, koju smo imali pet godina, pa je ukinuta. Smatram da ništa nije loše, niti štetno, to je afirmacija i naše države i našeg prava da imamo romske medije.
Takođe želim da kažem da će Demokratska levica apsolutno podržati Vladu koja je formirana i da verujemo da će učiniti sve, ne samo za manjinsku zajednicu i za romsku zajednicu, u interesu svih građana Republike Srbije.
Moram vam reći, a i svi znate da su se pojavljivali dosta eksponenti u našoj državi, u određenim mestima, a ja kažem ovako – Srbija nikad nije bila i neće biti zemlja šovinizma i mržnje manjinskog naroda, niti je to bila. Verujem da nikada neće ni biti. Zato sve te pojave oko šovinizma, napada na romsku zajednicu, skrnavljenje spomenika Šabana Bajramovića, da će naša država i naša zajednica upravo intervenisati u onim pravcima, jer upravo ti oponenti, koji ne žele dobro ovoj državi, nisu jači od države Republike Srbije.
Verujem da se neće ponoviti, da će država reagovati. Raduje me upravo i predsednik države Tadić, koji je osudio taj vandalizam i taj šovinizam. Raduje me što se javio potpredsednik Vlade gospodin Đelić, takođe se javila i ministar pravde gospođa Malović. To su važni interesi države da se država uključi i apeluje da se to više ne desi. Verujem da se takve pojave neće pojavljivati, da ćemo implementirati upravo civilizacijske i demokratske tokove, koji nas vode upravo u evropsku zajednicu, gde će svi građani živeti bolje. Hvala lepo.
Dame i gospodo narodni poslanici, svima je poznato da su u Briselu počeli pregovori između srpske delegacije i delegacije Albanaca. Predvodnik delegacije je Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva inostranih poslova Srbije. Ja sam sa njim kontaktirao i rekao sam, kao predsednik Demokratske levice Roma, parlamentarne partije u parlamentu Republike Srbije, da je potrebno da i Romi predstavljaju svoju zajednicu na tim pregovorima, što je on prihvatio.

Smatram da su i Romi doživeli i zbegove i egzodus i dosta tih tragičnosti, kao i većinski narod, i vrlo je važno da i mi, kao legitimni predstavnici romske zajednice, budemo na tim pregovorima i uključimo se u interese romske zajednice.

Svi znamo da još nema demokratije na Kosovu, da je sloboda kretanja takva kakva jeste, da se Romi mnogo slabo ili nikako ne uključuju u društvene tokove na Kosovu i Metohiji. Apelujem, u ime Demokratske levice Roma, da se ubuduće uključimo u razgovore i pregovore što se tiče srpske strane i strane Prištine, da se uključi i predstavnik romske zajednice, u interesu Roma. Mi znamo da su tamo porušene kuće, da su izbrisani sa tih ulica gde su živeli, mi znamo da je težak život tamo. Treba da vidimo šta je sa tim zemljištem, katastrom, stambenim prostorima, gde će se vratiti, kako će da žive, kako će kosovska vlada da prihvati Rome, integriše ih i da im omogući sva prava, kao i svim drugim zajednicama.

Nadam se da sledeći pregovori neće zaobići Demokratsku levicu Roma i njenog predstavnika.

Vrlo je važno, ako imamo vladavinu prava, a smatram da je ovo demokratska država Srbija, koja je učinila mnogo za integraciju romske zajednice, i mi tražimo tu vladavinu prava, da prisustvujemo pregovorima i kažemo upravo ono što treba, u interesu demokratizacije naše države i romske zajednice. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovano predsedništvo, ovih dana čujemo da je izvestilac parlamenta Skupštine Evrope Dik Marti dao jednu informaciju koja je vrlo značajna za zločine koji su izvršeni nad srpskim narodom, romskim narodom i drugim nacionalnim manjinama na Kosovu.
Želim samo da ukažem i institucijama države Srbije kao i evropskim institucijama da moramo da znamo da u ovim zločinima nisu samo stradali pripadnici većinskog srpskog naroda. Svi znamo šta je srpski narod doživljavao u svim istorijama. To se dešavalo i romskom narodu. Vidim da se nigde ne pominje romski narod.
Reći ću samo nekoliko stvari. U Đakovici 1999. godine je zaustavljena romska svadba. Tada su kidnapovali sve članove svadbe. Silovali su mladu, što je najveća sramota i zločin i u romskoj zajednici i u neromskoj zajednici, i u svim delovima Evrope. Pogubljeni su članovi svadbe, a mladu su kidnapovali i silovali, što mislim da zna i naše pravosuđe, a i Evropa to treba da zna, jer je to predvodio gospodin Haradinaj.
Ovih dana sam dobio mnogo telefonskih informacija i razgovora sa KiM od romske zajednice gde su mi dali informacije da je mnogo Roma nestalo i ne zna im se i dan-danas trag, nema ih među živima, a gde su nastradali možemo da pretpostavimo da su i Romi nastradali u tim albanskim privatnim bolnicama, gde su vađeni organi i gde su završili.
Želim da vam kažem, što je značajno i za nas i za Evropu, znamo da su 104 Roma 1999. godine kada je njihov brod potonuo neki nestali, vrlo mali broj leševa je pronađeno, a za ostale se ne zna gde su. Kada je bila SRJ tada sam bio potpredsednik Savezne komisije za istraživanje zločina. Dali smo zvanično zahtev da se da informacija o poginulim Romima i nestalim. Nismo ni tada dobili. Znamo samo da su Albanci bili umešani u to, da je potopljen taj brod, a o žrtvama se ništa ne zna.
Smatram da se u javnim informisanjima, printovanim i štampanim, pomene i kaže da su i Romi doživeli ovu sudbinu kao i srpski narod. Nadam se da će naša država i državne institucije učiniti maksimum da uđu u saradnju sa međunarodnom zajednicom. Međunarodna zajednica treba da istražuje, a ne Euleks. Mislim da Euleks nema toliko kapaciteta. Ako je već međunarodna zajednica ovo pokrenula, ona treba da istražuje sa našim pravosudnim i istražnim organima. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, ima jedan slučaj koji je za mene istinit ali neverovatan, ali ipak smatram da će država i državne institucije naći rešenje i da se pravda, što kažu, formira u onim pravcima koje zaslužuju građani.
Piše ovako, sa naslovom "Umrećemo na ulici'' – romska porodica, Sremčević Zoran, koji ima 70 godina, koji je odradio svoj radni staž, svojom zaslugom dobio je jednoiposoban stan u Beogradu u Dalmatinskoj ulici broj 78. Međutim, po potrebi grada i urbanističkih potreba to je srušeno i tada dobija stan od Direkcije za građevinsko zemljište, ali ne dobija u vlasništvo, već dobija na korišćenje 1.8.2000. godine, a dobio je na trajno korišćenje 28.12.1988. godine. Sada su, ta romska porodica, čovek koji ima 70 godina i žena operisana od kancera, dobili rešenje da se izbacuju na ulicu.
Molim i Direkciju za građevinsko zemljište i gradske strukture grada Beograda i apelujem, iz socijalnih i humanih razloga, da ne diraju bolesnog i starog čoveka i ženu koja je operisana od teške bolesti. On je potpisao ovo rešenje, ali, molim vas, čovek koji je nepismen, Rom, šta on zna šta potpisuje, on zna da je dobio rešenje za stalno korišćenje stana koji je dobio i sada se to ruši i treba da dobije drugi. Međutim, dobio je na korišćenje. Sada oni njega iseljavaju.
Molim sve institucije, i gradske i republičke, da imaju razumevanja za ovu, neću da kažem manipulaciju, ali desila se manipulacija. Ako je imao na trajno korišćenje, Direkcija grada Beograda je morala da mu da isto rešenje za trajno korišćenje, ali ona mu je dala za korišćenje i sada ga teraju napolje. Gde da ide sada čovek od 70 godina sa bolesnom ženom i dvoje unučića? Gde da idu, da umru na ulicu?
Molim vas, očekujem humanost, ako ništa drugo, da bar iz socijalnih i humanih razloga određene institucije pokažu jedno raspoloženje i mogućnost da se ne iseli iz tog stana, jer nema gde, a on je to zaslužio svojim dugogodišnjim radom u preduzeću "Tehnorad" iz Beograda.
Dame i gospodo narodni poslanici, unazad nekoliko meseci sam ovde apelovao oko problematike Roma u Zemunu, naselje Grmeč, gde nekih sedam porodica već par godina nemaju struju.
I ovoga puta apelujem na institucije sistema da se to omogući građanima Romima, oni su građani ove Srbije, mi drugu državu nemamo. Doneli smo ovde u parlamentu niz zakona koji su istorijski za napredovanje i stabilizaciju romskog naroda, međutim, u lokalnim samoupravama to sporo ide.
Ne bih sad hteo da govorim o tome, ali vam samo dajem informaciju da je trebalo da dođe do zatvaranja saobraćajnice. Zamolio sam da se to ne uradi, je li moramo ipak imati jedan demokratski dijalog i razumevanje.
U četvrtak Romi su zakazali jedan veliki skup na tom delu gde nemaju struje. Biću tamo. Verovatno će doći neko iz medija, ali apelujem i molim da se dozvoli građanima na ono što imaju pravo. Imaju kuće. Predali su za legalizaciju tamo. Imaju brojeve svojih domaćinstava i nema razloga da im se ne omogući priključak na električnu energiju koju će oni plaćati kao i drugi građani, ali do sada to nije učinjeno. Evo, još jednom apelujem da se nešto radikalnije učini, omogući građanima njihovo pravo, a to je pravo da imaju električnu struju.