DRAGAN NIKOLIĆ

Srpska stranka Zavetnici

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragan Nikolić je do sada tri puta bio biran za narodnog poslanika. Prvi put izabran je za narodnog poslanika u četvrtom sazivu, od 1997. do 2001, zatim u devetom sazivu, od 2012. do 2014, i na kraju u 10. sazivu, od 2014. do 2016. godine.

U 10. sazivu bio je član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samopravu..

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 7. na listi MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - Srpska stranka Zavetnici, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1960. Završio je Pravni fakultet i po profesiji je advokat, zastupao je stranke u više slučajeva koji su imali odjeka u javnosti.

U politici je od 1990. godine. Najpre je bio izvršni sekretar Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, zatim je prešao u Srpsku radikalnu stranku.

Više godina je bio član Srpske radikalne stranke, i na njihovoj listi osvojio je prvi skupštinski mandat.

Bio je blizak sa Seljačkom stankom Marijana Rističevića i Strankom Srpskog jedinstva Borislava Pelevića. Nije bio formalni član, ali je na izborima 2004. nastupio na njihovoj listi „Za narodno jedinstvo“.

Prema nezvaničnim podacima bio je član i Srpskog pokreta obnove.

U novembru 2006. izabran za predsednika Pčinjskog odbora Nove Srbije, kada je ta stranka bila na vlasti, a ostavku je podneo 2009, nakon čega je ušao u Srpsku naprednu stranku.

Obavljao je najpre poslove poverenika Okružnog odbora Srpske naprednu stranke, a zatim je 2011. imenovan za predsednika Okružnog odbora stranke za Pčinjski okrug. 2013. godine bio je učesnik sukoba koji su kulminirali do raspuštanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju. Bio je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Nakon 2016. godine nastupio je period u kome politički nije javno bio aktivan, da bi se 2021. ponovo pojavio u medijima kao predstavnik Srpske stranke Zavetnici.

Trenutno je potpredsednik Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici i predsednik Okružnog odbora ove stranke u Vranju.
Poslednji put ažurirano: 02.08.2022, 13:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Hvala vam, izvinjavam se, prvi put sam za govornicom za razliku od poslanice koja je po sedmi put ovde u ovom parlamentu pa je našla za shodno da vrši pridike i objašnjava kako treba da se bilo ko ponaša.

Radi se o povredi člana 106. – govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres. Tačka dnevnog reda je izbor predsednika Skupštine, za koga naravno svi znamo da će imati većinu, a ne izbor predsednika Republike, a ne ko je koliko mandata bio ovde u Skupštini, ko će koga da uči zato što je stariji.

Mislim da to zaista nema smisla, morali ste da prekinete ovu tiradu koju smo čuli od gospođice Nataše Jovanović. Mislim da će ona u nadaljem…

(Nataša Jovanović: Hvala na tome, odavno sam gospođa.)

Verovatno „gospođo“, znali smo se kada ste bili „gospođica“, to se promenilo.

Tako da ste morali i moraćete da nadalje vodite računa o dostojanstvu ove Skupštine, moraćete da ne dozvolite sebi da vas provocira ni leva ni desna strana. Mi smo sve vreme bili korektni celoga jutra, nismo ustajali, nismo lupali nogama, nismo aplaudirali bilo kome, nismo prozivali, nikome se nismo ni dodvoravali, ali nismo ni dobacivali, pokazujući svu svoju kulturu i obrazovanje svih naših deset poslanika ovde.

Nadam se da ćete pokazati poštovanje prema nama, jer ga mi pokazujemo prema svima, ali nećemo dozvoliti nijedne sekunde da bilo ko vređa bilo kog poslanika Zavetnika, da nas edukuje ovde neko ko verovatno ni sebe nije uspeo da edukuje, neko ko je do juče bio najžešći neprijatelj SNS, a sada odjednom poslanik tog SNS, kakav je to Kopernikov obrt. Isteklo mi je vreme, ali to je moja sugestija vama predsedniče, a ne ostalim poslanicima, jer vi vodite sednicu i vi ste dužni da se starate o redu na sednici.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 02.03.2016.

Gospodine predsedavajući, poštovani prvi potpredsedniče Vlade sa saradnicima iz Vlade, narodni poslanici, narodne poslanice, poštovani građani Republike Srbije, danas ćemo izabrati novog ministra vojnog, u Vladi Republike Srbije. Svi poslanici SNS će apsolutno podržati predlog koji je predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić nama dao, danas podrobno obrazložio i nadam se da niko u ovoj sali neće glasati drugačije, jer jedan sistem kakav je Vojska, jedan od stubova države mora da postoji, mora da funkcioniše i mora da radi ono što je propisano Ustavom i zakonom.

Meni je drago što se radi o državnom sekretaru koji je sada predložen za ministra. Nekada državni sekretar je bio zamenik ministra, što znači njegova desna ruka, bio je apsolutno upoznat sa svim segmentima u tom ministarstvu i očigledno da je gospodin Zoran Đorđević, neko ko je već četiri godine u tom ministarstvu, neko ko je upoznat sa svim detaljima i onoga šta je rađeno u prethodnom periodu, kao i onoga što je rađeno za ove četiri godine od 2012. do 2014. godine. Samo bih javnost Srbije podsetio na dve stvari. Imajući u vidu da dolazim kao narodni poslanik iz grada Vranja hteo bih da istaknem šta je Ministarstvo vojno učinilo od 2012. godine za grad Vranje.

Godine 2012. u septembru, tačno 7. septembra, ja sam kao narodni poslanik pozvao tadašnjeg ministra vojnog, gospodina Aleksandra Vučića, preneo mu ideju da zemljište koje pripada gradu Vranju želimo da, da zemljište koje pripada Vojsci Srbije, želimo da preuzmemo, da ga preuzme grad Vranje i da kompenzuje sa stanovima za vojna lica.

Odmah smo reagovali, stvorena je komisija na čijem sam ja čelu bio i pre nego što je rešenje bilo otkucano već je od Ministarstva vojnog stigla reakcija, saglasnost i mi smo u toku te godine potpisali ugovor o zameni zemljišta. To zemljište je preneto u vlasništvo grada Vranja, a grad Vranje se obavezao da izgradi stanove za vojna lica, što je i učinjeno.

Industrijska zona „Bunuševac“, o tom zemljištu se radi, nikada ne bi bila sagrađena, nikada ne bi bila napravljena i ne bi danas tamo bila Fabrika „Geoks“, koja zapošljava 1.250 ljudi. Tu fabriku smo otvarali pre mesec dana i ja sam i kao narodni poslanik veoma ponosan na to što smo u privrednom smislu oživeli grad Vranje.

Takođe, visoka lestvica je pred vama gospodine Đorđeviću, zato što Fabrika „JUMKO“, koja je zaštitni znak grada Vranja, 2014. godine je dočekala izbore republičke, tada vanredne, tako što je bila u štrajku, što je obustavljala rad, što su radnici izlazili na auto-put, blokirali ulice, saobraćajnice. Bilo je očajnih scena.

Nakon izbora posvetili smo veliku pažnju u predizbornoj kampanji. Gospodin Aleksandar Vučić je obećao da će učiniti sve sa svoje strane, da „JUMKO“ proradi. Firma sada radi, 1.500 zaposleno, skoro je potpisan ugovor u vrednosti od 230 miliona za izradu uniformi za Vojsku Srbije. To je ono o čemu je premijer malopre pričao.

Dakle, gospodine Đorđeviću, imali ste ministra vojnog Aleksandra Vučića, imali ste ministra vojnog Bratislava Gašića, koji je zbog jedne bespotrebne izjave izgubio tu funkciju, ali smo mi pokazali na taj način da cenimo vrednosti svega onoga što je on uradio i ja mu u ime građana Vranja zahvaljujem, jer da nije bilo gospodina Bratislava Gašića kao ministra vojnog, „JUMKO“ danas ne bi funkcionisao, „JUMKO“ danas ne bi imao proizvodnju, „JUMKO“ danas ne bi bio u funkciji, a tamo u ovom trenutku radi 1.500 građana Vranja, ljudi koji sada primaju platu, nose svojoj deci, prehranjuju se i mnogo je bolja situacija nego što je bila.

Prema tome, Ministarstvo vojno je mnogo zadužilo grad Vranje. Tri hiljade radnih mesta je tamo ostvareno i ja vas molim da ovo što je do sada urađeno bude naravno očuvano, a da vi sa svoje strane učinite da se nastavi sa tim trendom.

Još nešto što smo danas čuli od opozicije, vi niste često ovde pa ne slušate te žalopojke, ne slušate tu kuknjavu, pa se okrenete oko sebe i gledate i mislite da će sada da se sruše ovi zidovi kada čujete nekoga iz opozicije, ali srušiće se njima zidovi 24. aprila na izborima, biće im jasno, gledaće mnoge od nas samo na televiziji, ali ono što je bitno i što sam ja hteo da podcrtam - Srbija nije podnela zahtev za ulazak u NATO pakt, niti će koliko ja znam i cela moja poslanička grupa, a i Vlada Republike Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, pojašnjava javnosti da mi zahtev nismo podneli, što znači nećemo ući u NATO, jer nas niko tamo i ne zove.

Potpuno je deplasirano da određene političke snage, određene političke grupacije žele da naprave podelu u Srbiji na temi „Ne u NATO, mi smo protiv NATO-a“. To su potpuno besmislice, treba se posvetiti novim investicijama, novim radnim mestima, otvoriti fabrike kakva je „Geoks“, nastaviti sa proizvodnjom u „JUMKO“, nastaviti sa proizvodnjom u „Simpu“.

Svaki grad ima takve gigante koji su u zapećku, koji ćute, čekaju nečiji mig, čekaju nečiji pogled. Očigledno da ćete i sa FAP-om imati određene ideje koje ja pozdravljam sa svoje strane.

Zbog toga da znate da ćemo od danas svi ponaosob, pošto ćemo prozivkom glasati, ja naravno ispred ove poslaničke grupe, daćemo vam glas, ja vam unapred čestitam i znam da ćete biti četiri meseca ministar do sledećeg konstituisanja Vlade, a da ćete i nakon konstituisanja sledeće vlade biti ministar vojni. Ja vam na tome čestitam. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 01.03.2016.

Gospodine predsedavajući, gospođo ministar sa saradnicima, poštovane kolege iz Visokog saveta sudstva, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, ja sam se javio danas jer je ovo poslednja rasprava o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i želim da zbog javnosti Srbije kažem i izrazim zadovoljstvo,  kako svoje tako i čitave poslaničke grupe Srpske napredne stranke, načinom na koji smo za zadnje četiri godine vršili izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, tužilaca, predsednika sudova i svih ostalih koji su vezani za pravosuđe, nijedna jedina afera u 2012. godini.
Visoki savet sudstva radi svoj posao na osnovu Ustava, na osnovu zakona, na osnovu Poslovnika koji je usvojen, na osnovu jasnih kriterijuma i merila, biraju se ljudi koji su dokazano stručni, koji su osposobljeni i koji su visoko moralni i za koje ne postoji nikakav rep i na tome vam čestitam.
Čestitam vam i kao neko ko se bavi ovim poslom, neko koje profesionalac i čestitam iako danas nećemo birati ove sudije nego ćemo za njih glasati u danu kada glasamo i za Predlog zakona na koji je cenjena ministarka dala.
Znam da će moja poslanička grupa nesumnjivo podržati ono što ste vi kao Visoki savet sudstva radili za ove četiri godine, tako što ćemo glasati za sve predloge sudija koje ste dali.
Neko ko je danas učestvovao u ovoj raspravi ispaljujući političke parole izjavio je da je stanje u pravosuđu katastrofalno, odnosno da je stanje u rasulu, odnosno da je pravosuđe u rasulu i najčudnije je to što je neko iz poslaničke grupe kojoj je do skoro pripadala bivša ministarka pravosuđa, koja je napravila ršum u pravosuđu 2009-2010. godine i kada neko iz te poslaničke grupe danas vaspita način kako vi to birate sudije ja mu odgovaram da birate na zakonit način, da birate onako kako piše u Ustavu, kako piše u zakonu i kako piše u pravilniku.
Nijedan od sudija koji je izabran do sada, nije izabran tako što je bila protekcija sa vaše strane ili sa strane bilo kog poslanika ili bilo kog opštinskog ili gradskog odbora SNS, kao što je bilo u ono vreme 2009. godine, kada bez sertifikata i saglasnosti predsednika gradskog odbora DS, niste mogli biti izabrani za sudiju.
Ako niste imali tu saglasnost, niste bili izabrani. Tada je 900 sudija i tužilaca najureno, bukvalno iz pravosuđa, i uglavnom su to bili najčasniji i ljudi sa najviše iskustva, ljudi koji najbolje znaju i koji su najbolje radili ovaj posao, ali nisu hteli da budu poslušnici nekih stranaka i samo zbog toga nisu izabrani.
Sada je potpuno druga situacija. Ove ljude koje ste vi predložili, a radi se o sudijama za privredni sud u Beogradu, Osnovni sud u Pančevu, Prekršajni sud u Pančevu, mi ne poznajemo. Mi nikada nismo došli u kontakt sa njima.
Vi ste imali intervju sa njima, vi ste danas nama dali ocene koje su imali na fakultetu, da su se u toku posla jako isticali, „naročito se isticali“, da su sa odlikom položili pravosudni ispit, da su dobili mišljenje suda u kome su radili i neposredno Višeg suda. Šta ćete bolje i više od toga, nego da vam kolege sa kojima ste radili daju najvišu ocenu?
Na taj način ste i vi olakšali sami sebi posao. Samo je ostao onaj intervju, neposredni razgovor sa tim kandidatima, da biste vi videli da li se radi o obrazovanim ljudima, o elokventnim ljudima, na kraju i taj način ophođenja i razgovor jeste bitna činjenica na osnovu koje se utvrđuje da li će neko biti dobar sudija ili neće biti dobar sudija.
Zbog toga, naravno, poslanička grupa SNS će glasati u Danu za glasanje, za ove kandidate.
Imate još jedan predlog koji je inicirao ministar pravde, Nikola Selaković. Neprijatna situacija, predlog za razrešenje predsednice Prvog osnovnog suda u Beogradu.
Vi ste kao Visoki savet sudstva, razmotrili, ispitali slučaj, došli do činjenica, a podsetiću da je u septembru 2015. godine pokrenut postupak, a mi tek sada 1. marta o tome raspravljamo, što znači da je to jedan proces koji je transparentan i koji je vođen na zakonit način, jeste doveo do ovog predloga.
Vi ste to dali u Skupštinu, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je prihvatio vaš predlog, a i Odbor za pravosuđe je takođe podržao vaš predlog i on je sada na dnevnom redu.
Za četiri godine, koliko sam ja ovde poslanik, ovo je drugi predsednik suda koga menjamo. To smo menjali predsednika suda, predsednicu suda iz Valjeva na predlog ministra i ovo je poruka svim kolegama, svim predsednicima sudova, da se ne igraju, da se ne šale, da smo mi vrlo ozbiljni i da ćemo svaku njihovu grešku gledati kroz posebnu prizmu, svako ko je predsednik suda, odnosno onaj koji je prvi čovek u tom sudu mora biti primer pripravnicima, svim službenicima, svakom sudiji, svakom sudijskom pripravniku, od ugleda mora biti.
Zbog toga ćemo nerado, ali imajući u vidu da je to vaš predlog, koji je obrazložen i prihvatajući sve iz vašeg obrazloženja, u danu za glasanje ćemo sigurno razrešiti ovu predsednicu suda sa namerom da to više nikada ne radimo, da to bude opomena i svima ostalima.
Što se tiče ostalih predloga, takođe, su veoma prihvatljivi za nas i poslanička grupa SNS u danu za glasanje će dati svoju punu podršku. Hvala vam.