DRAGAN NIKOLIĆ

Srpska stranka Zavetnici

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragan Nikolić je do sada tri puta bio biran za narodnog poslanika. Prvi put izabran je za narodnog poslanika u četvrtom sazivu, od 1997. do 2001, zatim u devetom sazivu, od 2012. do 2014, i na kraju u 10. sazivu, od 2014. do 2016. godine.

U desetom sazivu bio je član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samopravu..

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 7. na listi MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - Srpska stranka Zavetnici, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici. Član je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

BIOGRAFIJA

Rođen je 10. maja 1960. godine. Završio je Pravni fakultet i po profesiji je advokat, zastupao je stranke u više slučajeva koji su imali odjeka u javnosti.

U politici je od 1990. godine. Najpre je bio izvršni sekretar Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, zatim je prešao u Srpsku radikalnu stranku.

Više godina je bio član Srpske radikalne stranke, i na njihovoj listi osvojio je prvi skupštinski mandat.

Bio je blizak sa Seljačkom stankom Marijana Rističevića i Strankom Srpskog jedinstva Borislava Pelevića. Nije bio formalni član, ali je na izborima 2004. nastupio na njihovoj listi „Za narodno jedinstvo“.

Prema nezvaničnim podacima bio je član i Srpskog pokreta obnove.

U novembru 2006. izabran za predsednika Pčinjskog odbora Nove Srbije, kada je ta stranka bila na vlasti, a ostavku je podneo 2009, nakon čega je ušao u Srpsku naprednu stranku.

Obavljao je najpre poslove poverenika Okružnog odbora Srpske naprednu stranke, a zatim je 2011. imenovan za predsednika Okružnog odbora stranke za Pčinjski okrug. 2013. godine bio je učesnik sukoba koji su kulminirali do raspuštanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju. Bio je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Nakon 2016. godine nastupio je period u kome politički nije javno bio aktivan, da bi se 2021. ponovo pojavio u medijima kao predstavnik Srpske stranke Zavetnici.

Trenutno je potpredsednik Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici i predsednik Okružnog odbora ove stranke u Vranju.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 08:20

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Vranje
  • 10.05.1960.
  • advokat

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Gospodine predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, povredili ste član 106. Govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Koliko sam ja razumeo, a mislim da jesam, a to javnost Srbije zna da sada raspravljamo o amandmanima na set zakona, zapravo o Zakonu o sudijama. Imamo amandman na član 42. ili 43. Prethodni govornik nije jednom rečju pomenuo, osim to da je rekao da predsedniku Vrhovnog suda ne treba posebno da se poveća plata ili da se posebno to tretira.

Onda je krenula replika i odgovor i napad i podnošenje krivične prijave i sve ono što ste vi veoma dobro čuli. Ja bih vas molio da stvarno opomenete svakog poslanika i nas iz opozicije, ali naravno iz vladajuće stranke. Ja vas razumem da ste iz istog poslaničkog kluba, ali vas molim da imate iste aršine prema svima nama. Hvala.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Poštovani predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, poštovana ministarko pravde, zaista sam mislio da ovaj amandman koji smo dali u ime naše stranke, a tiče se i akcentovan je da radno iskustvo u pravnoj struci mora imati 15 godina onaj ko bude izabran za sudiju Vrhovnog suda. Mnogo je razloga za ovo.

Podsetio bih laičku javnost da za sudiju osnovnog suda je potrebno da imate tri godine radnog iskustva u pravnoj struci, šest godina za viši i 10 godina za Apelacioni sud.

Mislim da između sudija Apelacionog suda i sudije Vrhovnog suda mora da prođe bar pet godina. Osim tog životnog iskustva koje se nakupi i ako završite u rekordom roku, položite pravosudni ispit sa 25 godina, prođete osnovni, prođete viši sud, pa možda i eventualno Apelacioni, to vam daje da sa 40 godina budete sudija Vrhovnog suda. Tada ste zreli i kao sudija, zreli ste i kao čovek, manje ste podložni uticaju drugih kolega, uticaju javnosti, spremni ste da odgovorite i sudite u ime naroda, da budete nezavisni i da imate slobodno sudijsko uverenja.

Ovo je posebno značajno što u Vrhovnom sudu nekada Srbije, sada samo Vrhovnom sudu se donose odluke koje imaju dugoročne reperkusije na ceo pravni sistem u Republici Srbiji kako u Građanskom odeljenju, tako i u Krivičnom. Znate da stavovi tog Vrhovnog suda jesu skoro obavezujući za sve i naravno da se sudije nižih sudova toga pridržavaju i zaista sam očekivao da ćete u tom pogledu učiniti jedan korak napred i uzeti jedan od amandmana koji je predložila opozicija jer ovo su strogo profesionalni zakoni, vrlo je manje bitno da li smo iz opozicije ili smo na vlasti. Hvala vam.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Predsedniče Skupštine, uvažena ministarko, malo pre kada je poštovani narodni poslanik Strahinja Erac postavio pitanje i rekao da postoji dokumentacija koja potkrepljuje ovo što je on rekao, za mene je to bilo više nego frapantno, zabrinjavajuće i, mogu da vam kažem, da mi je bila muka. Čak nisam ni poverovao u tako nešto.

Međutim, znajući da Strahinja Erac nije poslanik koji će ovde mahati papirima koji su lažni, koji su falsifikovani, a još manje da će upotrebljavati reči koje nisu istinite, ja sam učinio u kratkom vremenu da proverim da li je to tačno i za javnost Srbije ću izneti sledeće podatke:

„Poziv za okrivljenog. Na osnovu člana 174. Zakonika o krivičnom postupku republike Kosovo, specijalno tužilaštvo republike Kosovo poziva okrivljenog Dragana Denića da dođe 2. 9. 2022. godine u 10.00 sati, radi saslušanja zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potpisano od državnog tužioca Drita Hajdari, broj je PPS br. 70/2020, datum je 19. 05. 2022, Priština.“

Ovaj poziv je došao Ministarstvu pravde, zato što to obično tako biva kada se korespondencija vrši između dve države.

Postavljam pitanje da li je Kosovo za Ministarstvo pravde Republike Srbije država ili je to Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, kako piše u Ustavu Srbije?

Ovo razumem da oni pošalju poziv. Njihova drskost je nadaleko čuvena, njihovo laganje, izmišljanje, falsifikati, izmišljanje „Račka“ i ratnih zločina kakvih tamo nije nikada bilo, jer se radi o legitimnoj policijskoj akciji, ali me zabrinulo, gospođo ministar, zato što je Viši sud, Odeljenje za ratne zločine pod brojem KPPR PO 2 br. 5/22, dana 25. 7. 2022. godine uputilo poziv Draganu Deniću, ulica Cara Dušana, ne bih dalje: „U prilogu vam se dostavlja poziv PPS br. 70/2020 od 2. 9. 2022. godine“ i potpisano od strane sudije za prethodni postupak, Ivana Bursać.

Dakle, naše ministarstvo odgovara na poziv tzv. republike Kosovo, poziva našeg državljanina koji se borio na Kosovu i Metohiji, štitio naše svetinje, štitio našu teritoriju, štitio našu nejač, štitio naša dobra, štitio našu istoriju i vi ste, gospođo ministar, za ovo malo pre rekli da dođemo kod vas da bi to raspravili.

Ne, ovde ćemo raspraviti, pred srpskom javnošću, da znate na čijem ste čelu, u kakvom ministarstvu ste. Ja sam vam rekao, vodite računa, usvajanje ovih zakona, nemoj da se slomi na vašim leđima, nemoj da vi budete zapamćeni kao neko ko je uništio srpsko pravosuđe.

Za ovo može samo jedna stvar da se kaže – sram nas sve zajedno bilo što smo mi dozvolili a vi ovo uradili.

Imovinska karta

(Vranje, 24.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 70000.00 RSD 01.08.2022 -