Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Aleksandar Martinović

Aleksandar Martinović

Srpska napredna stranka

Govori

Koleginica Radeta nije u pravu.

U zakonu koji smo doneli, a koji se tiče izgradnje Moravskog koridora jasno stoji da će Vlada Republike Srbije da uputi javni poziv za sve one koji su zainteresovani da učestvuju u izgradnji Moravskog koridora. Tako da, na tom javnom pozivu je mogao da se prijavi svako, mogle su da se prijave i firme, odnosno građevinska preduzeća iz drugih država. Sticajem okolnosti prijavi se Konzorcijum „Behtel“ – „Enka“. „Behtel“ je američka kompanija, a „Enka“ je turska, dakle, nije se prijavio niko drugi. Vlada Srbije i predsednik Republike nisu nikome branili da se prijavi na taj javni poziv. Javni poziv je nešto što piše u zakonu koji se tiče izgradnje Moravskog koridora.

Mogle su da se prijave i kompanije iz nekih drugih država, ali nisu. I sad, šta mi da radimo? Da zastanemo sa izgradnjom Moravskog koridora dok se neko ne smiluje da se javi na javni poziv. Javio se Konzorcijum ove dve kompanije, kažem jedna je američka, druga je turska. Za Srbiju je važno da se Moravski koridor izgradi, za Srbiju je važno da nastavi sa unapređenjem svoje saobraćajne infrastrukture, a ono što je takođe važno, to je da je Srbija danas jedno veliko gradilište u kome grade i kompanije iz Rusije, iz Kine, iz Azerbejdžana i domaće kompanije, evo sada će da gradi i ovaj Konzorcijum američko-turski. To za građane nije ništa loše, ja čak mislim da je strateški to vrlo dobro da se na teritoriji, jedne relativno male države kao što je Srbija nađu najveće i najbolje svetske kompanije.

Možda bi situacija za nas bila bolja 1999. godine, da su i ovde bile prisutne i ruske, i američke, i kineske, i azerbejdžanske i mnoge druge kompanije, teško da bi se neko odlučio da bombarduje državu u kojoj njegova firma izvodi radove. Nažalost, Srbija 1999. godine, nije bila u mogućnosti da ulaže toliko u saobraćajnu infrastrukturu, mi danas jesmo u mogućnosti da to radimo. Ono što je dobro, to je da je ovog puta svaki autoput, svaki koridor koji se gradu u Srbiji vremenski ograničen, u smislu završetka radova, i kao što vidite, ti rokovi se poštuju u dan.

Pozivam vas, gospođo Radeta, sad, 18. decembra, biće otvaranje autoputa Obrenovac – Surčin, pa da vidite, biće to još jedan dokaz da je naša građevinska operativa veoma dobra da se ugovorni rokovi poštuju, da je kvalitet radova vrlo visok, i ono što je takođe veoma važno, kompanije u Srbiji rade, praktično tokom cele godine, nema prekida, čak i u decembru mesecu. Srbija se razvija, putevi se grade, kao što se razvija i železnička infrastruktura uz pomoć naših prijatelja iz Ruske Federacije.
Nije tačno da niko sem „Behtela“ nije ispunjavao uslove iz javnog poziva, ali morate da razumete da kompanije koje dolaze iz različitih država sveta imaju svoje ekonomske i finansijske interese.

Nije Vlada Srbije rekla mora ovaj posao da dobije američka kompanija. Upućen je javni poziv i svako ko je hteo mogao je da se javi.

Ne razumem. To pominjete besomučno iz nedelje u nedelju iz dana u dan kako je neko ukrao 300 miliona evra. Ne znam kako mislite da je to neko mogao da izvede?

Koliko razumem, plaćanje će biti etapno. Onako kako se budu izvodili radovi na pojedinim deonicama puta, tako će biti i plaćanje.

Da li vi mislite da je danas Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije izvadio na sto vreću sa 800 miliona evra i dao predstavnicima američke kompanije? Nije, nego će biti plaćanje shodno izvršenim radovima na pojedinim deonicama puta. Ne znam kako zamišljate da se vrši plaćanje u 21. veku, u kešu? To tako ne može i to se tako ne radi.

Sem toga, imate još jednu činjenicu koju vi prenebregavate, a to je da se izgradnja moravskog koridora finansira iz kredita koji je uzet od, ako se ne varam, Eksim banke, tako da to je još jedan dokaz da niko nije ukrao i niko nikome nije poklonio 300 miliona evra i još jedan dokaz da nije niko dao odmah danas 800 miliona evra bilo kome, nego da će plaćanje biti vršeno shodno izvršenim radovima na pojedinim deonicama puta.

Verovatno vam je poznato da Moravski koridor planira da se gradi u naredne četiri godine. Dakle, on ne može da bude izgrađen za sedam dana, za šest meseci ili za godinu dana, on će biti građen četiri godine, ali kad se završi Moravski koridor, onda ćete od Beograda do Vrnjačke Banje moći da, bez neke brze vožnje, stignete za sat i po.

Drugo, moravski koridor biće važan ne samo za ona mesta koja se nalaze duž trase Moravskog koridora. Biće važan i za ljude koji žive na Kopaoniku, za ljude koji žive u Raškoj, u mestima Raškog upravnog okruga. Biće im mnogo lakše i brže da se priključe na taj koridor i da dođu do Beograda.

Ovaj tzv. Moravski koridor, kako ga mi kolokvijalno zovemo, spojiće dva koridora – Koridor 10 i Koridor 11. To nešto mora da košta, ali niko nije ukrao 300 miliona evra, a pogotovo predsednik Republike Aleksandar Vučić ne bi dozvolio, pošto je on potpisnik ugovora, osim ako nećete da kažete da je on ukrao 300 miliona evra, ali Aleksandar Vučić ne bi dozvolio ni sebi, a pogotovo ne bi dozvolio bilo kom ministru u Vladi Srbije da ukrade 300 miliona evra, tako da ta vaša priča jednostavno nije tačna.

To je lepo ovako da se kaže, pošto ste opoziciona stranka, kako je neko ukrao iz budžeta, platio 800 miliona evra, a ukrao 300 miliona evra. Još nikakvo plaćanje nije izvršeno i niko nije ukrao 300 miliona evra, a pogotovo to nije uradio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
Niste u pravu, gospodine Šešelj.

Evo, ja vas pozivam, neka vam vaše koleginice iz poslaničke grupe donesu zakon koji je Narodna skupština usvojila, a koji se tiče izgradnje Moravskog koridora. Ako pronađete i jednu odredbu u zakonu u kojoj se unapred kaže koja kompanija će dobiti posao, ja ću dati ostavku i više neću biti narodni poslanik, ali ja vam kažem da takve odredbe nema. Ne postoji takva odredba.

U zakonu lepo piše da će Vlada Republike Srbije da raspiše javni poziv i javni poziv je raspisan. Svaka kompanija, domaća ili strana, je mogla na taj javni poziv da se javi. Sticajem okolnosti, javio se konzorcijum koji se zove „Behtel-Enka“. Jedna je kompanija američka, ovaj Behtel, a Enka je turska kompanija. Oni su se javili i sa njima je potpisan ugovor.

Što se tiče memoranduma, memorandum predstavlja izražavanje spremnosti da se uđe u neki posao i to je legitimno. To je legitimno u poslovnom svetu.

Zašto bi sada vi bili ljuti na Amerikance ili sutra na Ruse ili Kineze ako potpišu memorandum gde izražavaju svoju spremnost da se uključe u neki infrastrukturni projekat u Srbiji? Nije memorandum sam po sebi značio da će ugovor biti potpisan sa njima, ali oni su izrazili spremnost da se uključe u izgradnju, odnosno u realizaciju tog projekta.

Danas je na bazi javnog poziva, na koji se javio samo ovaj konzorcijum, potpisan ugovor. O tome se radi.

Ja sada ne ulazim u ove cene o kojima ste vi govorili, vi se više razumete u te optičke kablove i koliko šta košta. Ja se u to ne razumem.

(Vojislav Šešelj: Potvrdio mi je ministar da se razume.)

Dobro, potvrdio je ministar. Super, i ministar se razume. Ja se ne razumem, priznajem, ali vam kažem kako je bilo.

Dalje, rekli ste da mi nešto popuštamo Amerikancima. Šta smo im to, gospodine Šešelj, popustili? Šta? Koji deo teritorije Republike Srbije smo prodali? Koji smo to nacionalni interes pogazili? Gde smo to ugrozili bilo šta što se tiče građana Srbije, a u korist SAD?

(Vojislav Šešelj: Replika.)

Dakle, nismo uradili ništa.

Ja znam, vi volite da stvari svodite na personalna pitanja. Targetirali ste Zoranu Mihajlović. Ona je američki špijun i udrite po Zorani Mihajlović.

(Vojislav Šešelj: Vi je branite. Niko ne sme da je brani.)

To je legitimno što vi radite. Nemam ja ništa protiv. Ja vam samo kažem da je ovo državni projekat, ovo nije projekat Zorane Mihajlović. Ministri su promenljivi. Možda će Zorana Mihajlović biti ministar u sledećoj Vladi, možda neće, ja to ne znam.

Kažem vam, ovo je državni projekat čija će izgradnja trajati četiri godine. Ja ne mogu da znam za četiri godine ko će biti ministar. Na kraju krajeva, to je najmanje važno. Važno je da se taj put, odnosno taj auto-put izgradi. Važno je za građane Srbije, važno je za to ćemo moći ekonomski još više da podignemo taj kraj.

Vrnjačka Banja je već sada centar turizma u Srbiji. Kad spojite sva ona mesta duž trase "Moravskog koridora", kada imate u vidu da se u blizini "Moravskog koridora" nalaze mesta, odnosno opštine iz Raškog upravnog okruga, da se tu nalazi Kopaonik, onda možete da pretpostavite od kakvog ekonomskog i turističkog značaja će imati izgradnja "Moravskog koridora".

To je sve mnogo važnije od toga da li je ministar građevinarstva Zorana Mihajlović ili neko peti. Zoran Mihajlović je danas ministar, za četiri godine ko živ ko mrtav, možda će biti, možda neće. Važno je da se taj put uradi.

Ono što je za građane Srbije važno, još jedanput da naglasim, niko nije ukrao, niko iz SNS, a pogotovo ne predsednik Republike koji je ugovor potpisao, niko nije ukrao ni dinara, a kamoli 300 miliona evra.

(Vojislav Šešelj: Replika.)
Gospodine Šešelj, žao mi je što sada izlazite iz sale, hteo sam samo nešto da vam kažem vezano za firmu "Behtel". U Hrvatskoj se desilo nešto drugo. Štetne ugovore sa "Behtelom", štetne ugovore po Hrvatsku su potpisali Ivo Sanader i njihov ministar Božidar Kalmeta. Ali, za to nije kriv "Behtel", za to su kriva njih dvojica zato što su hteli da se obogate i zbog toga se i protiv jednog i protiv drugog vode sudski postupci u Hrvatskoj.

Ne može američka kompanija da vodi više računa o interesima Hrvatske, nego predsednik Vlade i ministar u njegovoj Vladi. Isto je tako i u Srbiji. Ako "Behtel" zaradi, a Srbija bude oštećena, pa mi ćemo biti krivi, neće biti kriv "Behtel", ali nemojte da upoređujete, ja se nadam da to gospodinu Šešelju nije bila namera, da upoređujete Ivu Sanadera i Božidara Kalmetu sa Aleksandrom Vučićem.

Dakle, Aleksandar Vučić je sušta suprotnost tim ljudima. To je čovek koji je voleo, govorim o Ivi Sanaderu, voleo skupocen život, voleo skupocena odela, satove od po nekoliko desetina hiljada evra, pio vina gde je boca vina koštala po nekoliko hiljada evra, itd. Aleksandar Vučić je sušta suprotnost tome.

Prema tome, ako je „Behtel“ uspeo da prevari Hrvate, za to su krivi sami Hrvati, nije kriv „Behtel“.

Što se tiče kvaliteta izvođenja radova, „Behtel“ je jedna od najvećih svetskih kompanija u ovoj oblasti. Nisu u Hrvatskoj loši autoputevi. Putevi su dobri. Ako su preplaćeni, za to nije kriv „Behtel“, kriva je hrvatska Vlada. Ovde predsednik Republike, Aleksandar Vučić, je zaista vodio računa da se plati onoliko koliko to zaista košta. Inače, da je hteo da krade, pa mogao je već da ukrade na desetine miliona evra koliko je puteva u Srbiji izgrađeno. Ali, nije ukrao.

Kao što vidite, ovi iz ovog dela opozicije koji dolaze na sednice ne optužuju Aleksandra Vučića da je bilo šta ukrao. Oni bi da puknu od muke što ne mogu da kažu da je bilo šta ukrao, a tolike puteve je izgradio, nego izmišljaju lažne afere u koje upliću njegove najbliže saradnike. Ali, za samog Aleksandra Vučića ne mogu da kažu apsolutno ništa, ni da je bilo šta ukrao, ni da je potpisao neki štetan ugovor, niti da je bilo šta uradio što je suprotno interesima građana Srbije. O tome se radi. Tako da, to poređenje Srbije sa Hrvatskom, što se tiče „Behtela“, jednostavno ne stoji.

Što se tiče ovoga što je gospodin Šešelj rekao, ja bih voleo kada bi Srbija mogla da po snazi bude ravna Americi, ali nije i šta mi sad tu da radimo? Imamo dve opcije. Imamo opciju da se tučemo sa Amerikancima, to smo probali, videli smo kako smo prošli. Imamo drugu opciju da probamo da budemo sad malo mudriji, malo pametniji, da probamo da ove srpske nacionalne interese sačuvamo koliko god se to može, a da se preterano ne zamerimo ni jednoj velikoj sili.

Nemojte imati bilo kakvih iluzija da Srbiju u svetu bilo ko nešto specijalno voli. U svetskoj politici nema ljubavi, ima interesa. Kao što Amerikanci imaju interese na ovim prostorima, tako imaju i druge velike sile.

Šta je zadatak svakog srpskog rukovodstva, i onoga koje će doći posle Aleksandra Vučića i SNS, ako bude pametno i ako bude racionalno?
Završavam.
Da taj srpski brodić, mali naš srpski brodić, koji ne može da se poredi ni sa američkim, ni sa ruskim ni sa kineskim velikim brodovima, da taj naš mali srpski brodić kroz ove svetske bure i oluje provuče, a da se ne razbije o stene. O tome vam govorim. Eto, to je naša politika. To je jedna racionalna i odgovorna nacionalna politika.
Da li bi neko voleo da mi budemo jači od Amerikanaca? Pa, verovatno bi, ali mi to nikada nismo bili, niti ćemo ikada biti. Kad već nismo jači od njih po oružju, po ekonomiji, po tehnologiji, hajde makar da budemo ravni sa njima po diplomatskoj pameti i po diplomatskoj umešnosti.
Draga koleginice, izgleda da niste dobro slušali predsednika vaše stranke i predsednika vaše poslaničke grupe. On je rekao da smo mi doneli zakon u kome stoji da će posao na izgradnji Moravskog koridora da radi američka kompanija „Behtel“. I ja sam ga pozvao. On je u međuvremenu napustio salu. Znam da imate važan sastanak. Dakle, on je u međuvremenu napustio salu. Ja sam ga pozvao da mi pokaže gde to u zakonu piše.

U zakonu to ne piše nigde. U zakonu piše, ovo ponavljam ne zbog vas, vi to znate, nego zbog građana Srbije, u zakonu lepo piše da će Vlada Srbije da uputi javni poziv svima koji su zainteresovani da grade Moravski koridor. Sticajem okolnosti, javio se jedan konzorcijum američko-turski i sa njim je danas potpisan ugovor. Nije bilo nikakvog predugovora, jer memorandum o razumevanju nije predugovor. Memorandum je izražavanje želje da se uključite u neki posao i u poslovnom svetu to je sasvim uobičajeno i to je sasvim legitimno.

Amerikanci imaju svoje legitimne interese da se uključe u izgradnju autoputeva na teritoriji Republike Srbije, isto kao Kinezi, isto kao kompanije iz Rusije i kompanije iz Azerbejdžana, kao i domaće kompanije, na kraju krajeva itd. Tu nema ničega nelegitimnog. Tu nema ničega što je na štetu građana Srbije.

Nije istina ovo što ponavljate da je bilo ko ukrao 300 miliona evra zato što danas nije američko-turskom konzorcijumu isplaćen nijedan jedini dinar. Znači, biće isplaćeno onako po dinamici kako je to ugovorom predviđeno, odnosno kako se budu završavali radovi na pojedinim deonicama puta, a planirano je da izgradnja Moravsko koridora traje naredne četiri godine. Za četiri godine zaista ne znam ko će sedeti u Vladi Srbije i ko će biti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da li će se to ministarstvo uopšte tako zvati.

Nebitan je ministar. Bitno je da se auto-put, odnosno ovaj koridor uradi. Ono što je važno jeste da nema nikakvog lopovluka, nema nikakve krađe, a pogotovo nema nikakve krađe kad je u pitanju predsednik Republike Aleksandar Vučić, kao potpisnik ugovora.
Evo, pokušaću ja da vam odgovorim, gospodine Ševarliću.

Ovo što vi radite, to danima radi Marinika Tepić, to danima radi Boško Obradović. Oni svakoga dana izlaze u javnost sa sve novim i novim neistinama i sad mi iz SNS svakoga dana iz malog mozga trebamo da izvlačimo odgovor na notorne besmislice i notorne laži.

Gde ste vi, gospodine Ševarliću, videli svojim očima migranta? Što plašite građane Srbije? Što iznosite te neistine? Ja zbog vaših godina neću da upotrebim neke teže reči. Šta je sad sledeće? Migranti će da okupiraju Srbiju? Jel su vam migranti napravili neki problem? Jel su vam ukrali neke evre koje ste dobili od Dušana Petrovića? Šta su vam oni loše uradili? Što plašite građane?

Danas trgujemo naoružanjem preko nekog Slobodana Tešića, sutra preko nekog Pušice, danas će migranti da nam okupiraju Srbiju. Hajde, kažite mi, molim vas, vi koji pripadate bivšem režimu, šta je sledeća laž, pa da se na vreme pripremimo, da možemo da pripremimo neki suvisli odgovor?

Na ovo što vi pitate, niko normalan ne može da vam da odgovor, zato što to što vi govorite su najogoljenije moguće laži, potpuno besmislene tvrdnje. Država Srbija na račun migranta uplaćuje neka sredstva… Jel vi uopšte razumete o čemu govorite? Jel ste čuli za Zakon o azilu? Jel ste čuli za Zakon o kretanju i boravku stranaca? Hajde malo upoznajte se sa pravnim sistemom države u kojoj živite, pa onda izađite u javnost pa je plašite, danas sa Slobodanom Tešićem, sutra sa nekim Pušicom, sa Nebojšom Stefanovićem, sa Malim, sa migrantima, itd.

Kako da vam kažem - ovo što radite, ne priliči vašim godinama. Nastavite vi dalje, ali spuštate se na nivo jedne Marinike Tepić.

Spuštate se na nivo vašeg bivšeg šefa Boška Obradovića, dokazanog fašiste, dokazanog nasilnika, čoveka čija bi biografija bila potpuno prazna da nema unošenja kamena, upadanja u RIK, fizičkog maltretiranja dve novinarke „Pinka“ i fizičkog maltretiranja Maje Gojković. Evo, to vam je biografija vašeg lidera.

Vi sad, kao čovek u godinama, kao bivši profesor Univerziteta itd, vi ste se spustili na nivo jedne Marinike Tepić, koja je opljačkala sve što je mogla dok je bila pokrajinski sekretar za omladinu i sport i spustili ste se na nivo Boška Obradovića.

Ako mislite da vam to donosi neki politički poen i da vas to afirmiše kao stručnjaka za poljoprivredu, ja nemam ništa protiv, vi nastavite dalje. Ja vam samo kažem da to o čemu vi govorite je potpuno besmisleno.
Hoćete li gospodinu Šaroviću dati reč po Poslovniku ili ja mogu da pričam?
Gospodine Ševarliću, ovo što vi radite, to se zove plašenje građana Srbije opasnošću koja realno ne postoji. Više akata fizičkog nasilja je počinio vaš bivši šef Boško Obradović nego svi migranti zajedno. To je jedna stvar.

Druga stvar, ono što bi kao profesor Univerziteta trebalo da znate, Republika Srbija po Zakonu o azilu i po drugim važećim propisima ima obavezu da registruje svakog stranca koji se nađe na teritoriji Republike Srbije. Da li to rade druge države ili ne, to nije naša stvar. Naša stvar je da primenjujemo srpske propise u Republici Srbiji i pokazalo se kao dobro što smo to radili. U Srbiji se trenutno nalazi između tri i četiri hiljade migranata.

Ono što ovaj fašista Boško Obradović govori, to su neke stotine hiljada koje će da okupiraju Srbiju, pa će u Srbiji umesto Srba da žive Arapi, Pakistanci, Iranci i ko zna ko. Doduše, on je malo sa tim sada prestao, pošto vidim da je postao veliki prijatelj Amerike, veliki prijatelj Zapada. Čovek ne izlazi iz studija televizije N1, pa je malo tu svoju antimigrantsku retoriku ublažio, ali ne znam što je vi nastavljate.

Šta su vama ti migranti konkretno uradili, pa sad je najvažnija tema u Srbiji koliko Srbija kao država izdvaja za migrante? Srbija kao država ima obavezu, ima obavezu, po zakonu, preko Komesarijata za izbeglice i preko Centra za azil da migrantima koji se nađu u tranzitu na teritoriji Republike Srbije obezbedi smeštaj, ishranu, lečenje, sredstva za školovanje dece.

Ali nemojte da plašite građane Srbije, 99,9% tih ljudi koji su se iz najrazličitijih razloga našli na teritoriji Republike Srbije neće da ostanu u Republici Srbiji. Idu u Nemačku, idu u Švajcarsku, idu u Austriju, idu u skandinavske zemlje, idu tamo gde su uslovi života realno bolji, ne samo u Srbiji, nego su realno bolji i u odnosu na Bugarsku i u odnosu na Grčku i u odnosu na neke države, pa i u odnosu na Italiju, koja je dugogodišnji član EU.

(Predsedavajući: Zahvaljujem.)

Ali to što vi sada radite, to je plašenje građana Srbije. Ne znam zašto imate potrebu to da radite. To je nešto što vama kao profesoru Univerziteta jednostavno ne priliči. Ali, nema problema, vi samo nastavite dalje da iznosite neistine. Ako ćete da prihvatite politiku Marinike Tepić, Boška Obradovića i njima sličnih koji svakoga dana ovde u skupštinskom holu drže konferencije za novinare i iznose najgore moguće laži i neistine tako što čitaju „Tabloid“, ako ćete vi da se bavite, kao redovni profesor Univerziteta, politikom na nivou Milovana Brkića i „Tabloida“, nastavite, ali ja onda imam obavezu da vam na te neistine odgovorim.
Član 107, gospodine Arsiću.

Javio sam se zato što, jednostavno više ne želim kao predsednik poslaničke grupe SNS da trpim licemerje koje dolazi od strane onih koji su do pre nekoliko godina bili na vlasti, tu konkretno mislim na gospodina Ševarlića.

Pravo da vam kažem, sit sam više tog, što bi rekli mladi, foliranja, ja sam nestranačka ličnost. Malo sam komunista, pa sam onda ljotićevac, pa kao ljotićevac uđem u Narodnu skupštinu, pa onda posle dve ili tri godine postanem nestranačka ličnost, a u međuvremenu sam malo bio i žut, pošto sam dobija pare od žutih ministara poljoprivrede, kao što su bili Dušan Petrović, Slobodan Milosavljević itd. E, onda uđem u Narodnu skupštinu i onda iz dana u dan plašim građane Srbije kako će Srbija biti okupirana od migranata i spominjem neke probleme u Šidu.

Gospodine Ševarliću, nemam ništa protiv, da li je migrant nešto uradio što je suprotno zakonu. Jeste, treba da snosi sankcije, ali bi bilo minimum, bilo bi od vas minimalno, korektno, bili biste minimalno pošten čovek kada biste rekli, kakva zlodela, kakve akte nasilja je počinio vaš bivši šef Boško Obradović. Tukao je ljude više nego svi migranti zajedno. Svakoga dana Boško Obradović, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, to su sve ljudi koji su vama bliski, sa kojima vi sarađujete, vode najgoru moguću propagandu protiv države Srbije. Ovo više nije rat protiv Aleksandra Vučića. Da li vi to razumete? Ovo više nije rat protiv SNS. Udarili ste u srce države, ali vam to nije pošlo za rukom. Pokušali ste da optužite državu Srbiju da nelegalno izvozi oružje i to kome, mudžahedinima, Al kaidi, u Jemen, u Ukrajinu, pitaj boga gde.

Najbolji demanti za sve to je ono što je danas uradila predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković. Ja se nadam da ste vi dobili taj poziv. Trećeg decembra 2019. godine, u 14.30 minuta, Narodnoj skupštini obratiće se predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko. I, konačno će biti zapušena usta, svim ovim bitangama, poput Boška Obradovića i njima sličnih, jer ako će ovde u Narodnoj skupštini gde se mi sada nalazimo, i gde sada govorim, da se narodnim poslanicima obrati predsednik Belorusije, ja mislim da će svakom razumnom i trezvenom građaninu Srbije biti jasno, da su te laži o nelegalnom izvozu oružja potpuno deplasirane. Pa, zar mislite da bi Lukašenko došao u Srbiju da smo uradili bilo šta što je suprotno interesima Rusije, Belorusije ili bilo kog našeg iskrenog prijatelja.
Zahvaljujem se, gospođo Gojković.

Profesor Miladin Ševarlić me je pominjao u svojoj raspravi po amandmanu, pa mi dozvolite da mu odgovorim.

Gospodine Ševarliću, poštovani narodni poslanici, građani Srbije, ovo je sutrašnja strana NIN-a…

(Miladin Ševarlić: Ne vidim.)

Evo daću vam ja.

Dakle, na sutrašnjoj naslovnoj stranici NIN-a vam je Aleksandar Vučić, pored njega je Milorad Dodik, obilaze fabriku „Krušik“ i sada pogledajte, pa mi recite da li je ovo slučajnost – snajperska puška, mislim da je ovo Crna Strela, uperena je direktno u Aleksandra Vučića. Ovo je, gospodine Ševarliću, poziv na ubistvo. Ovo je jasna poruka onih koji stoje iza Dragana Đilasa, iza Boška Obradovića, iza Marinike Tepić, iza svih njih koji danima i nedeljama vode kampanju protiv Aleksandra Vučića, protiv Nebojše Stefanovića, protiv naše namenske industrije, protiv naše vojske, protiv naše države, na kraju krajeva, ovo je poziv na ubistvo.

Da li hoćete da Srbija postane Bolivija? Da li hoćete da se ubijamo ovde po ulicama? Da li hoćete svaki dan neki samozvanci da kažu da su predsednici države? Nek je sram i stid onoga ko je ovakvu sliku, odnosno ovakvu fotografiju stavio na naslovnu stranicu jednog nedeljnika. Ovo je poziv na ubistvo. Ovo je jasna poruka šta treba uraditi sa Aleksandrom Vučićem.

Pre nekoliko dana kada je bio smešten na VMA, ovaj tzv. Lokalni front iz Kraljeva rekao je da Aleksandru Vučiću treba sasuti rafal u leđa, pet metaka u leđa. Sada posle nekoliko dana, sutra, možete da kupite NIN, na naslovnoj stranici vrlo lepa, vrlo demokratski, vrlo evropski, vrlo građanski objavljena fotografija Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i snajperska puška direktno uperena u Aleksandra Vučića.

Hoćete da budete na toj strani? Na strani ubica? Na strani onih koji bi hteli da nam potpuno razore državu, da nam od Srbije naprave Boliviju, da šišaju političke neistomišljenike do glave i posle toga da ih lancima vuku po ulicama?

Jel hoćete da od jedne evropske države napravite državu iz Latinske Amerike? Nemojte da budete na toj strani. Nemam ništa protiv, kritikujte. Kažite za mene da se ovakav ili onakav. Možemo mi da se slažemo ili ne slažemo oko pitanja migranata, ali da budete na strani ovih koji su uperili snajpersku pušku u predsednika Republike, koji je demokratski izabran voljom više od 55% građana Srbije, nemojte da budete.

Vi, građani Srbije, dobro se zamislite kakva je poruka ove fotografije i dobro se zamislite nad propagandom koja se godinama širi po Srbiji kako u Srbiji nema slobode medija. Ne da je ima, ovo više nije sloboda medija, ovo je postala jedna anarhija u kojoj svaki ludak koji misli da je novinar može da objavi fotografiju u kojoj se vrlo jasno poziva na ubistvo predsednika Republike.

Što se tiče SNS, nikada se sa našim političkim protivnicima nećemo obračunavati na ovakav način, uvek ćemo da ih pobeđujemo na izborima, a ja pozivam glavnog i odgovornog urednika NIN-a koji nas je ovih dana ubio svojim lekcijama o moralu, o etici, o tome kako je Siniša Mali neviđeni kriminalac i lopov, neka kaže šta mu znači ova fotografija u kojoj je snajperska puška Crna Strela uperena direktno u predsednika Republike Aleksandra Vučića i to zamislite u situaciji kada pored njega stoji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Jasno vam je. Ovo je kao iz vremena Gebelsa – uništiti Srbiju, uništiti Republike Srpsku. Nemojte da budete na strani onih koji bi hteli da nam unište Srbiju i da nam unište Republike Srpsku. Ako to dopustimo da nam se uništi, šta ćemo mi Srbi, nemamo rezervnu otadžbinu.
Nisam imao nameru da vas uvredim gospodine Ševarliću, ali moram da vas podsetim zbog građana Srbije –vi ste u Narodnu skupštinu ušli na listi koja se zvala Dveri – Demokratska stranka Srbije.

Pričali ste o migrantima. Plašili ste građane Srbije kako nam preti okupacija Srbije od strane migranata, kako će Aleksandar Vučić da naseli Srbiju sa desetinama i stotinama hiljada migranata. Rekli ste da migranti rade ovo ili ono.

Ja sam vas podsetio da je jedan čovek, čovek koji je do juče bio predsednik vaše poslaničke grupe, koja se u međuvremenu raspala, Boško Obradović, počinio više akata fizičkog nasilja nego svi migranti zajedno. Samo sam vas zamolio da ne plašite građane Srbije jer neko ko je, kao što vi kažete, nacionalno orijentisan to ne radi.

Nije politika – hajde da plašimo građane Srbije kako će nas okupirati Arapi, Muslimani, Iranci, Pakistanci, Avganistanci itd. Vama ti migranti nisu učili ništa nažao. Sumnjam da ste i videli nekog migranta.

Ovu naslovnu stranicu NIN-a na kojoj je snajperska puška okrenuta direktno u predsednika Republike Aleksandra Vučića to vam je samo dokaz da u Srbiji ovo što se dešava u proteklih nekoliko dana je poziv ne na borbu protiv SNS, ovo je poziv na uništavanje države Srbije jer kada udarite na namensku industriju, kada udarite na vojsku, vi ste udarili u srce države.

Vi ste se svesno ili nesvesno, nadam se nesvesno, stavili na stranu onih koji nedeljama vode kampanju protiv ove države. Sada kada analizirate izjave Boška Obradovića, Marinike Tepić, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića upućene na račun Aleksandra Vučića i kada analizirate šta su govorili u Hrvatskoj do pre nekoliko dana kada je Aleksandar Vučić trebalo da govori u …

(Predsednik: Hvala. Vreme.)

… Zagrebu na Kongresu Evropske narodne partije, teži rečnik upotrebljavaju Boško Obradović, Marinika Tepić i Dragan Đilas nego poslanici, odnosno zastupnici u hrvatskom Saboru. Tamo su ga nazivali četnikom, pretili da ne sme da dođe u Zagreb, a ovde vode kampanju protiv Aleksandra Vučića da on kao četnik, zamislite, prodaje oružje mudžahedinima.

Onda dobijate danas naslovnu stranicu NIN-a koji će sutra da izađe u javnost, koji će sutra moći da se kupi na kioscima i građani Srbije će moći da vide kako je snajperska puška uperena u telo predsednika Republike, Aleksandra Vučića. (Predsednik: Zahvaljujem poslaniče.)

Sada mi vi recite da je to slučajno, da to nema nikakve veze sa onima koji nedeljama vode kampanju protiv ove države, protiv naše namenske industrije, protiv Vojske Srbije, protiv svega onoga što je srce Srbije kao države.
Ne stavljam ja vama na čelo metu profesore Ševarliću, ja cenim vaše stručno znanje i nisam nikada pokušao da vas diskreditujem kao stručnjaka. Ukazujem na jednu pojavu koja je vrlo opasna. Skandalozno je da nedeljnik koji ima višedecenijsku tradiciju objavljuje fotografiju u kojoj se u stvari poziva na ubistvo predsednika Republike.

Nemoguće je da od stotine i hiljade fotografija Aleksandra Vučića koju ima redakcija NIN. Oni objave baš onu fotografiju u kojoj pored predsednika Republike Srbije stoji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a cev snajperske puške uperena u telo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Ja, u slučajnosti ne verujem, a verujem da slično mišljenje imate i vi. Vi i ja, poštujem i vaše stručne reference i vaše godine, vi i ja, vodili smo diskusiju o migrantima. Nismo se složili.

Samo sam vam rekao da su migranti napravili daleko manje problema nego što su napravili ljudi sa kojima ste vi izašli na izbore. Da li vi sa njima sada imate neke političke veze ili nemate, to je vaša stvar, ali ja vam kažem nisu migranti upadali sa motornim testerama u RTS, nije migrant pozivao na silovanje Ane Brnabić, pa nisu migranti nosili vešala po Terazijama, pa nisu migranti naterivali kamion na zgradu predsedništva Srbije. To su radili ljudi koji se predstavljaju kao alternativa SNS. To su radili Boško Obradović, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, to su radili oni kojima i vi pripadate, u političkom smislu, jel delite sa njima iste političke vrednosti.

Na kraju krajeva, nemate vi pravo da meni govorite šta ću ja u Narodnoj skupštini da kažem ili ne. Moj zadatak je kao narodnog poslanika da obavestim građane Srbije da će sutra moći na kioscima da kupe najnovije izdanje NIN, a na naslovnoj stranici NIN nalazi se fotografija snajperske puške koja je uperena u predsednika Republike Aleksandra Vučića. Kakva je to poruka - hajde da ubijemo predsednika Republike Aleksandra Vučića. Hajde da od Srbije napravimo Boliviju, hajde da uništimo sve pa da više nemamo ni Srbiju.

Kao predsednik poslaničke grupe, ne da imam pravo, ja imam obavezu da o tome govorim. Da imate malo političkog poštenja i vi i oni koji razmišljaju slično kao vi o ovoj naslovnoj stranici bi trebali vi da govorite, a ne ja. Zamislite da je neki nedeljnik objavio fotografiju u kojoj je snajperska pušta uperena prema Draganu Đilasu, prema Vuku Jeremiću, prema Bošku Obradoviću. Mislim da bi sve moguće i nemoguće međunarodne institucije već danas reagovale. O ovoj fotografiji, daj bože da se bilo ko od njih izjasni. Pošto niko od njih neće da se izjasni moramo o tome da govorimo mi narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, jer mi štitimo instituciju predsednika Republike.

Nije ovde stvar samo u Aleksandru Vučiću. Ovde se radi o napadu na državu, jer Aleksandar Vučić nije puko fizičko lice, on je predsednik Republike Srbije izabran voljom više od 55% građana Srbije. On ko je uperio snajpersku pušku na Aleksandra Vučića, on je u stvari uperio snajpersku pušku na Republiku Srbiju i na Republiku Srpsku, jer se na fotografiji jedan pored drugog nalaze Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.
Možda vi gospodine Ševarliću sa te distance zaista ne vidite ovo što ja pokazujem.

(Miladin Ševarlić: Ne vidim.)

U redu, ne vidite. Videćete sutra.

Sutra ćemo imati sednicu Narodne skupštine, evo ja vas pozivam, neću se više javljati za reč. Sa ove udaljenosti ne bih video ni ja da sedim tu gde vi sedite. Prihvatam, ali evo sutra ćemo imati sednicu Narodne skupštine, molim vas, pošto kažete da nemate nikakve veze sa Boškom Obradovićem, sa Draganom Đilasom, sa Vukom Jeremićem, sa lokalnim frontom iz Kraljeva koji bi da ispaljuju hice u leđa predsednika republike Aleksandru Vučiću, ako se ne slažete sa porukom ove fotografije, a poruka je – ubijte Aleksandra Vučića, ja mislim da je najmanje što građani Srbije mogu da očekuju od vas je to da se vi ogradite od ovoga i da kažete – ljudi, ja sa ovim ludacima nemam nikakve veze. Jer, ovako nešto objaviti je politička poruka koja je ne samo politička, ovo ima elemente krivičnog dela.

Pitam vas ponovo, šta mislite, šta bi se desilo nama iz SNS da smo objavili u nekim novinama fotografiju nekog od tzv. lidera opozicije, a da je snajperska puška uperena u njih? Već danas bi se oglasili i Tanja Fajon i razne komisije i forumi koji se bave slobodom medija i praćenjem stanja ljudskih prava itd. a o ovome svi ćute. Ćutaće i sutra.

Niko od njih neće reći nijednu jedinu reč. Zašto? Zato što je dozvoljeno da Aleksandar Vučić bude meta. Dozvoljeno je da se govori o doktoratu Siniše Malog, dozvoljeno je da se govori o doktoratu Nebojše Stefanovića, dozvoljeno je da se govori o doktoratu Jorgovanke Tabaković, dozvoljeno je da se radi sve u ovoj državi protiv onih koji su trenutno nosioci najviših državnih funkcija, ali nemojte molim vas da govorite o doktoratu Bojana Pajtića. Nemojte molim vas da govorite o tome da je jedan od lidera opozicije, ovaj prestolonaslednik Boško Obradović, pošto kaže da ima neke familijarne veze sa Obrenovićima, nemojte slučajno da kažete da je čovek diplomirao pred komisijom čiji je predsednik komisije Milo Lompar, on predsednik partije Dveri, a Milo Lompar predsednik političkog saveta te iste partije. Čovek diplomira pred članom svoje stranke.

Sve je super, tu nema nikakvog plagijata, tu nema sukoba interesa. Sve je u redu, ali o tome ne sme da se govori, o tome ne sme da se piše. Kaže Bojan Pajtić na „tviteru“ može svako da dođe na Pravni fakultet u Novi Sad i da pročita njegov doktorat. Stvar je u tome što ne može. Ne može, evo ja vam kažem da ne može, a vi proverite da li može. Čuva se kao, ma Sveto pismo je potpuno nebitna knjiga u odnosu na doktorat Bojana Pajtića. Nema niko pravo uvida u njegov doktorat. Ne možete da ga dobijete, ne postoji. Jel „NIN“ nekada pisao o tome? Jel „N1“ o tome govorio? Jel nekad neka emisija snimljena na tu temu? Nije. Sada je Aleksandar Vučić kriv za diplome „Megatrend“ Univerziteta? Pa koje tamo držao predavanja? Boris Tadić između ostalog. Pola ovih kojih sada nema u sali ima diplome „Megatrend“ Univerziteta.

Oni su uveli privatne fakultete u obrazovni sistem Republike Srbije, ne Aleksandar Vučić. Ali, sada je za sve kriv Aleksandar Vučić. Sad je "in" biti protiv Aleksandra Vučića. Sad je super kad kažete - treba mu pucati u leđa. Sad je super kad kažete - Siniša Mali je plagijator, pa je Nebojša Stefanović plagijator, pa je Jorgovanka Tabaković plagijator. Verovatno sam i ja plagijator. I sve naše diplome ništa ne valjaju. I svi smo mi kreteni, budale. Opet se vraćamo na onu staru mantru - ovi naprednjaci, oni su krezubi, oni ništa ne znaju, oni su glupi, oni su idioti, itd.

A ovi što su nam upropastili državu, što su državu doveli do bankrota, što nismo imali u budžetu 2012. godine, bilo je toliko para da je mogla da se isplati jedna polovina penzije, e, oni su super. Super je Dragan Đilas što se obogatio 600 i nešto miliona evra za nekoliko godina. Super je ovaj Vuk Jeremić što je primao pare od međunarodnih mafijaša, dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN. Super je kad Boško Obradović upada sa motornim testerama u RTS. Super je kad tamo neki ludak poziva na silovanje Ane Brnabić. Super je kad se nose vešala po Terazijama.

Mi živimo u jednoj izokrenutoj stvarnosti. Ono što je dobro, predstavlja se kao negativno. Ono što je patološko, ono što je bolesno, ono što je nenormalno, ono što je nezakonito, to se predstavlja kao evropsko, kao demokratsko, kao neka građanska kultura.

O tome vam ja govorim. Možete vi o meni da mislite šta hoćete, ali ovaj čovek je uspeo, zajedno sa Aleksandrom Vučićem, da konsoliduje javne finansije. Nebojša Stefanović je uspeo da spusti stopu kriminala koju nije uspeo da spusti nijedan ministar unutrašnjih poslova pre njega. Ta ista Jorgovanka Tabaković, o kojoj će da prikazuju na N1 film o njenom doktoratu, uspela je da drži dinar stabilnim evo, punih sedam godina.

Dakle, nije stvar u Siniši Malom, nije stvar u Nebojši Stefanoviću, nije stvar u Jorgovanki Tabaković. Treba uništiti sve što je dobro u Srbiji. Treba vratiti točak istorije unazad. Treba Srbiju vratiti u 2012. godinu. To je ono što žele oni koji stoje iza Boška Obradovića, iza Marinike Tepić, iza Dragana Đilasa, iza Vuka Jeremića i njima sličnih. Što Srbija da bude lider u regionu zapadnog Balkana? Što da imamo stopu rasta od 4,4%? Bolje da imamo negativnu stopu od minus 3,1. Bolje je da se obogate dva-tri čoveka, nego da uspemo da konsolidujemo naš finansijski sistem, pa da možemo da povećavamo plate, penzije, da zapošljavamo nove ljude, da otvaramo nova radna mesta, itd.

Ova fotografija je samo jedan od dokaza beščašća onih koji bi hteli da točak istorije vrate unazad. A mi ćemo učiniti sve da se taj točak istorije ne vrati unazad, nego da ide napred, da imamo više radnih mesta, da imamo više fabrika, da imamo više investicija, više novca za plate, za penzije, da mladi ljudi ostanu u Srbiji.

Naša poruka nije - uperite snajpersku pušku u Boška Obradovića, u Dragana Đilasa, pucajte im u leđa, silujte Mariniku Tepić, nosite vešala po Terazijama, itd. Ne. Izbori će biti u martu ili u aprilu, izvolite, gospodo, da izmerimo koliko smo jaki pred narodom na izborima, a ne tako što ćemo se utrkivati ko će kome više metaka da ispali u leđa. Građanski rat u Srbiji je završen 1945. godine.

Onaj ko danas, u 2019. godini, poziva na građanski rat u Srbiji, a naslovna stranica NIN-a je poziv na građanski rat, on služi neprijateljima Srbije.
Zahvaljujem se gospodine Milićeviću. Malo sam se kasno javio, odnosno moja koleginica Stanislava Janošević me je preduhitrila. Hteo sam da se javim povodom izlaganja uvaženog kolege Šešelja. Mislim da on ne razume na najbolji način šta je ideja tog tzv. „malog Šengena“.

Prvo, ideja o saradnji balkanskih naroda je ideja koju su baštinili najveći srpski državnici, još od vremena Karađorđa, Kneza Miloša, Ilije Garašina, Kneza Mihaila, Milovana Milovanovića, Nikole Pašića, Kralja Petra, Kralja Aleksandra. Jedan od razloga zašto je Kralj Aleksandar ubijen je upravo i njegovo srčano zalaganje za politiku Balkan balkanskim narodima.

Mi danas obnavljamo tu ideju i ne vidimo u tome ništa loše. „Mali Šengen“, tzv. nije zamena za ulazak Srbije u EU. Mi i dalje ostajemo privrženi ideji da je Srbiji mesto u EU iz mnogo razloga, pre svega ekonomskih, ali dok Srbija ne uđe u EU, ona mora da živi. Mi moramo da trgujemo, moramo da sarađujemo sa državama i sa narodima koji su u našem okruženju i kada bismo jedni druge bolje razumeli, kada bismo golje razumeli probleme sa kojima se suočavaju naše države, kada bismo imali više razumevanja za naše međusobne odnose, kada bismo pokušali sami da rešavamo naše međusobne probleme, a da nam za to ne trebaju strani posrednici i neka vrsta strane medijacije, bilo bi bolje objektivno svima. I Srbima i Bošnjacima i Albancima i severnim Makedoncima i svima ostalima.

U tom smislu, mislim da je „mali Šengen“ dobra ideja i ako bude taj ideja prihvaćena onako kao što je prihvaćena i promovisana od strane našeg predsednika, Aleksandra Vučića, onda će to biti dobro za sve balkanske narode.

Mi se, dakle, vraćamo, staroj srpskoj politici, Balkan balkanskim narodima. To je dobra politika, teška je doduše, teška za sprovođenje, zato što velike sile imaju svoje interese na Balkanu, ali da smo u prošlosti sprovodili tu politiku Balkan balkanski narodima, sigurno je da bi svi mi koji ovde živimo na ovim prostorima i koji ćemo živeti i mi i naša deca, jer nemamo kuda odavde da odemo, sigurno je da bi mnoge nesreće koje su nam se desile u prošlosti, bile izbegnute.

Na kraju krajeva i time završavam, gospodine Šešelj, samo da vas podsetim, Srbija ne bi uspela 1912. godine da vrati u svoj sastav ni Kosovo i Metohiju, ni Makedoniju, odnosno kako se tada zvala južna Srbija, da prethodno nije zaključen sporazum o vojnoj saradnji između Srbije, odnosno Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Bugarske i Grčke.

Dakle, nije ovo prvi put da mi zaključujemo sporazum sa drugim balkanskim državama. Zahvaljujući tom sporazumu srpska vojska je uspela da povrati i Kosovo i Metohiju i južnu Srbiju u svoj sastav.