BILJANA PANTIĆ PILJA

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Biljana Pantić Pilja je bila narodna poslanica četiri puta do sada. Prvi put je izabrana za poslanicu u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, , tako da je na funkciji narodne poslanice od 2012. godine do danas.

U desetom sazivu bila je predsednica Saveta za društvene delatnosti i članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za evropske integracije.

U 11. sazivu bila je članica Odbora za evropske integracije i zamenica člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

U 12. sazivu bila je zamenica predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tokom 12. saziva u plenumu se obratila četiri puta, u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 454 sata, i učestvovala u glasanju o 281 aktu, a za 275 akta je glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 27. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Članica je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za spoljne poslove, i šefica Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

BIOGRAFIJA

Rođena 11. maja 1983. godine. Završila je osnovne i master studije na Pravnom fakultetu.

Advokatica je od 2011. godine, zaposlena je u advokatskoj kancelariji „Vučević“.

2020. godine Parlamеntarna skupština Savеta Evropе u Strazburu izabrala jе na mеsto potprеdsеdnice Komitеta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Bila je članica Srpske radikalne stranke, i nalazila se na listi ove stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu 2008. godine.

U Srpskoj naprednoj stranci je od osnivanja, do juna 2010. bila je predsednica Mesnog odbora Srpske napredne stranke Bistrica.

Članica je Predsedništva Srpske napredne stranke.

Živi u Novom Sadu.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:04

Osnovne informacije

Statistika

  • 11
  • 2
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 3 godine i 2 meseca i 6 dana

Poštovana gospođo Pantić Pilja, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju ko...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 godine i 5 meseci i 2 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 5 godina i 3 meseca i 10 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga posebna sednica , 26.10.2022.

Hvala vam predsedniče.

Poštovana mandatarko, budući članovi Vlade, kolege i koleginice narodni poslanici, građani Srbije, kolega Jovanov rekao si mi da se koncentrišem koliko mogu na temu i potrudiću se, ali zaista mi je jako teško posle ovoliko besmislica koje ste izneli i neistina i ja sad moram da vas pitam – jel vi svi imate kolektivnu amneziju ili se samo pravite blesavi? To je sada stvarno moje pitanje. Građani nemaju kolektivnu amneziju. Zato su i glasali kako su glasali.

Jel vi sada meni hoćete da kažete da ste vi zaboravili da ste svi bili na vlasti. Prethodna koleginica nam priča – njen predsednik stranke je 2004. godine kada je došao Rio Tinto u Srbiju bio savetnik predsednika države, pa je bio ministar spoljnih poslova. Koliko je – 91 država je priznala tzv. nezavisno Kosovo. Isto je njen predsednik stranke je 2014. godine podržao budžet SNS u istoj ovoj Skupštini. Jeste li to zaboravili ili tada niste bili član stranke ili ste zaboravili šta je radio Vuk Jeremić? Hoćete li da nam objasnite sada – kada počinje aboliranje od vaših dela i dela vaših političkih otaca? Hoćete li da nam objasnite kad počinjete vi da bude tako fini i pošteni? Od kako više niste na vlasti? Od kako građani Srbije više ne glasaju za vas? Vi ste svi zajedno 3. aprila izašli sa jednom listom, 3. uveče ste se posvađali. Vaš član stranke je izašao iz stranke, drugi su ga kandidovali. Ovde ste se svađali 2. avgusta, ja mislim, ko će gde da sedi. Pa vi ne znate vaše stranke da vodite, a ne da vodite državu i vi ćete sada da komentarišete ekspoze, program, kanditate za Vladu. Videli smo vaše vlade i videli smo šta možete i umete. Ne umete ništa sem da kradete i napunite svoje džepove i zato ste kažnjeni na izborima, pomirite se sa tim.

Isto tako je i ova, kako se zovete, državotvorna opozicija. Čime vi nas upozoravate? Hoćete opet kamenje u Skupštinu, sekire, da palite. Vi ste gospodine Obradoviću 2020. godine stajali uz Mariniku Tepić, koja je rekla da su Srbi genocidni narod. Da, pomenula sam vas, da se konačno javite za repliku. Objasnite mi kako ste do 2020. godine stajali uz nju, a sada se borite za srpske interese? Koji su to interesi? Vaši interesi, očigledno su, samo da sednete u fotelju, da dođete na vlast.

Tako ste i palili ovu Skupštinu. Koja je vaša politika? Da jurišate na konjima. Odakle? Iz Beograda iz beogradskog kafića. Da glumite kosovske devojke ovde. Uozbiljite se kada pričamo o ozbiljnim temama i o Kosovu i Metohiji. Nemojte da vređate više građane Republike Srbije.

Što se tiče, pošto nemam puno vremena. Što se tiče vašeg predloga gospođo Brnabić. Ja sam već dva puta glasala za sastav vaše Vlade i glasaću i ovaj treći put. Posebna mi je čast ovaj treći put da glasam. To ću objasniti malo kasnije.

Jednom je Aleksandar Vučić rekao, Srbija je počela da radi, želi na vrh, ne ratnički nego na vrh na koji se stiže znanjem, radom i trudom, onaj vrh na koji se zabije zastava uspeha natopljena znanjem, a ne krvlju. I to hoćemo od vas i hoćemo od vaših ministara. Ovo je vaš tim i očekujemo da tim sluša svog kapitena, da nemamo više disonantne tonove, da nemamo istupe pojedinih ministara sa njihovim stavovima, to je uredu, ali onda se kandiduju na izborima, pa onda pobede, pa ih onda mi kandidujemo ovde u Skupštini. Pošto mi dajemo podršku vama, očekujem da vaš kabinet sluša šta govori predsednik Aleksandar Vučić i da sluša svoju premijerku.

Kad kažu da je ovo Vučićeva Vlada, Anina Vlada, ja ne vidim šta je problem. Aleksandar Vučić je dobio 2.300.000 glasova. Ja bi na to bila ponosna, da pratim politiku Aleksandra Vučića, što i vama želim. Izneli ste šta je nacionalni interes i koje su crvene linije. To je poštovanje teritorijalnog integriteta. Za mene je to dovoljno.

Što se tiče ovog trećeg izbora, biću lična. Izuzetno mi je velika čast da podržim ovu Vladu, gde će sedeti Miloš Vučević, kao ministar odbrane, kao osvedočeni rodoljub i patriota i kao neko ko je deset godina bio gradonačelnik Novog Sada. Dok će neki ući u političke čitanke po aferama, Solun, Borovica, razbijanje prostorija drugih političkih stranaka, Miloš Vučević će ući u političku istoriju grada Novog Sada, kao najuspešniji gradonačelnik, sa besplatnim vrtićima, besplatnim udžbenicima za đake prvih razreda, za gradnju mostova, fabrika i novih radnih mesta.

Želim vam svu sreću. Živela Srbija.

Druga posebna sednica , 26.10.2022.

Gospođa Biljana Pantić Pilja je advokat, ne pravnik. Molim vas da razlikujete, pošto je za advokate potrebno još malo škole. Znači advokat, ne pravnik. Znam, niste vi neke velike škole završili, nego samo do kada ste vladali u AP Vojvodini gospođo?

Hoćete da kažete da Predlog rezolucije o genocidu niste podneli 29.6.2016. godine sa još 11 poslanika? kako vas nije sramota da lažete sve vreme? To ste uradili. Ne razumem šta je sada problem. To je činjenica, zašto se stidite onoga što ste radili? Što vas je sramota? Možemo da pričamo o tome šta ste radili kao pokrajinski ministar. Hoćete i o tome da pričamo? I o vašim strankama? Ja se moje stranke ne stidim. Ja se ne stidim da sam bila klan SRS od 2000. godine, pa sam onda osnovala SNS.

Šta ćemo sa vašim strankama, gospođo? Gde ste uposleni, gospođo Tepić? Hoćete da nam kažete, da odgovorite građanima, je l' kod Đilasa? Nemoguće. Šta ste vi uradili za građane Vojvodine kao pokrajinska ministarka? Gde su one koke iz Morovića i ona droga? Kako vas nije sramota, izlazite svaki put sa nekim svojim tezama, gde nemate nikakve činjenice, a onda kada vas neko prozove, onda kažete da vam niko ne da pravo na reč. Vi ste navikli samo da pričate na konferencijama za novinare. Ko se boji duela sa vama? Ja sam bila u duelu sa vama i zvala vas na duel. Šta, je l' ne smete? Pa ne smete, znam da ne smete. Ali meni nije problem. Zato što vas znam i poznaju vas građani jako dobro. Zato ne možete da dođete na vlast i nećete doći na vlast, baš zato što vas poznaju.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.10.2022.

Hvala vam, predsedniče.

Ovo je već treći dan rasprave o ovom zakonu gde bi trebalo da konstituišemo konačno, odnosno izaberemo Vladu, da dobijemo i izvršnu vlast. Pažljivo sam pratila ova tri dana šta ste pričali, zapisivala.

Što se tiče amandmana kolege Stefanovića, nećemo ga prihvatiti. Bilo bi puno da vas i tu podržimo. Što bi rekao predsednik Aleksandar Vučić, bio bi problem za vašu političku karijeru. Imali ste vremena da se bavite dijasporom kada ste bili na vlasti. To je nešto što mi najviše smeta u čitavoj ovoj raspravi u ova tri dana. Licemerno, površno i populistički. Zašto? Zato što ste svi, skoro svi, da se ogradim, bili u izvršnoj vlasti. Neki ste bili pokrajinski sekretari, neki ministri, neki predsednici opština, gradonačelnici, savetnici ministra, svi ste bili u izvršnoj vlasti. I šta ste uradili i na koji način ste doprineli građanima Srbije? Ništa i zato više i niste u izvršnoj vlasti i ne možete da učestvujete u izboru ove vlade. To je nekako valjda jednostavno.

Zato su građani Republike Srbije na izborima listi Srpska napredna stranka dali najviše glasova, zato što ste svi bili na vlasti. Sada sa tom nekom zakasnelom pameti nas učite šta bi trebalo i kako bi trebalo. Prvo je puno ministarstava, a onda da dodamo neka ministarstva. Imali smo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, imali smo i za dijasporu. Hajde sada da vidimo kako ćemo to mi da uradimo. Građani su nama dali podršku. Prema tome, mislim da nemate ni prava da se ljutite kada kažemo da nećemo da prihvatimo vaše amandmane.

Sve se nekako svelo na neku laganu priču šta narod želi da čuje, pa onda čujemo – možda bolje da isključimo prenos, pa ćemo biti iskreniji. Pa, vi gostujete na televizijama, vi pričate te lake priče. Juče sam čula sjajnu stvar koju je rekao predsednik Vučić i moram da ga citiram, on je predsednik moje stranke, predsednik je države – Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti. E, to smo čuli u ova tri dana, to smo čuli od vas. Ništa drugo, ništa pametnije niste predložili. To smo slušali u raspravi kada smo imali temu Kosova i Metohija, to smo čuli isto i danas i prekjuče i prvog dana rasprave.

Moram da se osvrnem na dve teme koje su bile vrlo aktuelne ova tri dana. Jedna je, daćete mi za pravo da to kažem, meni vrlo značajna, gradnja mosta u Novom Sadu. Zašto? Zato što sam ja iz Novog Sada. Kada dolazite iz grada koji je 1999. godine zbog NATO bombardovanja ostao bez mostova, onda je stvarno licemerno da ste protiv gradnje još jednog mosta. Zašto? Zato što je isti taj most urbanističkim planovima od ranije, pa je taj isti GUP usvajan 1951, 1963, 1974, 1985, 1994, 2000, 2006, 2022. godine, i tada vam nije smetalo.

Zašto vam smeta most? Zašto vam smeta da se razvija, gradi? Zašto vam sada odjednom smeta most, i to vama koji ste iz Novog Sada, koji ste skelom prelazili na sremsku stranu? To stvarno treba da vas bude sramota. Novi Sad je 1999. godine od strane NATO bombardovanja ostao bez mostova i vama je problem još jedan most. Kada ste bili na vlasti u Novom Sadu niste tako pričali, ali tada ste se bavili nekim drugim stvarima, punili svoje džepove, pa niste ni razmišljali o mostu. Sada ima konačno neko da ga napravi, pa je sada tu problem. Ali, napravićemo i taj četvrti most.

Što se tiče još jednog kolege, tu je, izjavio je pre neki dan da su u AP Vojvodini vrtići dobili dopis da se sprovode neki seminari, podučavanje dece i vaspitača, sa nazivom - Svaka boja svakom lepo stoji, od rodnih stereotipa do rodne jednakosti u vrtićima. Još te tvitnuli o tome. Znam da ste vi sada navikli da tvitujete, da palite Skupštinu, unosite kamenje, ulećete sekirama, ali nemojte da se igrate tako ozbiljnim stvarima. Uznemirili ste, jako ste uznemirili javnost.

Ja sam majka deteta koje ide u vrtić i dobila sam gomilu pitanja šta ste time hteli reći. To što je vama problem da dečak obuče roze ili crveno, nekome nije, zato što će neko da nasledi, nekome lepo stoji. Možda se vi manje osećate muško što ste možda bibliotekar, ali se ja ne osećam manje žensko što sam advokat, jer po vašoj logici imamo ženske i muške poslove.

Nisam vas pomenula, nemate pravo na repliku, da vam kažem odmah.

Znači, nema ženskih i muških poslova i ovo se zove od rodne ravnopravnosti do rodne jednakosti u vrtićima. I moje žensko dete sme da igra fudbal, a muško dete moje koleginice sme da previja lutke i neće biti manje muško. Ako vi jeste, to je već vaš problem, ali nemojte da uznemiravate javnost.

Tako da, od svega onoga što smo čuli u ova tri dana, nismo čuli ništa. Ja sam jako bila protiv kada smo menjali izborni zakon da se spusti cenzus na 3%, ali sada sam presrećna kada vas sve vidim ovde, kada ima javnost šansu da vas vidi, da vas čuje i ja znam da će SNS još dugo, dugo vladati. Dragi moji naprednjaci, srećan vam rođendan. Hvala.

Imovinska karta

(Novi Sad, 12.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 112000.00 RSD 01.08.2022 -