DRAGANA BARIŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.jula 1975.godine u Kruševcu. Živi u Kruševcu.

Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Kruševcu, a zvanje doktora medicine stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Specijalizaciju psihijatrije završila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Po završetku osnovnih studija radni odnos zasnovala je u Domu zdravlja u Kruševcu. Od oktobra 2007.godine zaposlena je u Opštoj bolnici u Kruševcu na Psihijatrijskom odeljenju. Učestvovala je na brojnim naučno-stručnim skupovima.

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja. Potpredsednica je GO SNS Kruševac. Predsednica je Odbora za rodnu ravnopravnost i član Saveta za zdravstvo GO SNS Kruševac. Član je Glavnog odbora SNS. Na izborima maja 2012. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini grada Kruševca i predsednicu Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca, što je obavljala do aprila 2014. godine kada je izabrana za narodnu poslanicu NSRS.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Udata i majka dvoje dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 93
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 10 meseci i 12 dana i 8 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 19 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 21 dan

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja, 29.03.2019.

Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre, poštovane koleginice i kolege, ja smatram da je stav Vlade da se ovaj amandman ne prihvati zadovoljavajući. Zašto? U svetu ne postoji idealan pravni akt, tako da mislim da zakoni koji su doneti u prethodnom periodu, posebno iz oblasti zdravstva su zaista na mestu i da se naša Vlada Republike Srbije, naš ministar zdravlja i naš predsednik Republike, gospodin Vučić, trude da urede sve one oblasti koje su godinama urušavane.

Znate i sami koliko toga smo morali da izmenimo u prethodnom periodu. Iz oblasti zdravstva da nije bilo izmena prethodnih nekoliko godina ne bismo imali lekare određenih specijalnosti.

Što se tiče konkretno ovog zakona, zar poboljšanje položaja roditelja koji će sada imati 100% bolovanje umesto dosadašnjih 65% nije dovoljno? Znate i sami da se dosovska žuta vlast borila samo za svoje kadrove i svoje ministre, pa je ministar zdravlja za rutinsku operaciju, čini mi se kamena u žučnoj kesi, išao u inostranstvo. Nije verovao u svoje kolege.

Mi verujemo u zdravstvo Republike Srbije, verujemo u ono što radi naša Vlada i podržaćemo ovaj zakon onako kako je uređen do sada. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja, 27.03.2019.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici i narodne poslanice, danas raspravljamo o veoma važnim zakonima iz oblasti zdravstva, a koji će unaprediti kako naš zdravstveni sistem, a tako će uticati i na naše osiguranike, ali i na medicinske radnike.

Najvažnije izmene predviđene su u zakonima iz oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, pa bih se ja tokom diskusije upravo na ove zakone i usredsredila.

Ono što je jako bitno jeste to da će se u Zakonu o zdravstvenom osiguranju dovesti do određenih promena, a to je poboljšanje položaja roditelja bolesne dece. Naime, roditelji dece obolele od malignih, hroničnih i metaboličkih bolesti neće imati dosadašnjih 65% plate na bolovanju, već će imati 100% od plate.

Ono što radi ova Vlada jeste da misli na sve kategorije stanovništva, kako od mališana, tako do penzionera, što pokazujemo kroz sve ove zakone koje smo doneli u prethodnih nekoliko godina.

Ovom prilikom želela bih da podsetim naše građane, pre svega, na ono šta je radila Đilasova Vlada u vreme od 2008-2012. godine. Ne samo da nisu brinuli o građanima Srbije, nisu brinuli i o našoj budućnosti, o našoj deci. Tada je na lečenje van Srbije poslato tek 500 dece, dok je preko budžetskog fonda i RFZO samo u periodu od 2014. godine, kad je taj fond osnovan, do kraja 2018. godine upućeno preko 2000 dece, što znači da je preko dva i po puta uloženo više sredstava.

Ne znači to da u tom periodu nije bilo obolele dece, nego to da su oni mislili samo na svoje, na svoje ministre, čak su ministra zdravlja u to vreme slali za rutinsku operaciju u inostranstvo, a za bolesnu decu i za građane Srbije se nije imalo uopšte sluha. Zato su prošli tako kako jesu. Džaba im sve ovo što rade i što na silu žele da osvoje vlast, građani Srbije ne zaboravljaju.

Zatim, ovim izmenama kroz Zakon o zdravstvenom osiguranju, uređuje se i dužina bolovanja, što je jako bitno, jer dosadašnjih 30 dana koliko je izabrani lekar mogao da da osiguraniku bolovanje, sada se produžava na 60 što će smanjiti i čekanje a i odlaske na lekarske komisije.

Jako bitno je i to što se sada skrininzi i imunizacija omogućava i pacijentima koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, što znači da se zaista misli i na te takve pacijente, jer znamo sami koliko je važna imunizacija. To smo imali priliku da vidimo u nedavnom periodu kada je došlo do, maltene, epidemije morbila, koji su nekada bili iskorenjeni, ali, nažalost, zbog opet nekih, koji šire neke dezinformacije, laži, došlo je i do pojave te bolesti.

O tome kolika je važnost toga da se rade preventivni skrining testovi, govorile su i moje kolege. Ja bih ovom prilikom samo želela da podsetim naše građane da je jako bitno da vodimo brigu o zdravlju, da redovno kontrolišemo zdravlje i da odlazimo na skrining testove, jer ukoliko se neke od ovih bolesti za koje se radi skrining otkrije na vreme… Za rak debelog creva procenat izlečenja je čak 70%, ako se otkrije na vreme, a za karcinom dojke i karcinom grlića materice može ići čak i preko 90%. Zbog toga apel našim sugrađanima i našim uopšte građanima Srbije da odlaze redovno na preventivne preglede, pogotovo sada kada država razmišlja i o onim kategorijama stanovništva koji nemaju overene zdravstvene knjižice.

Dodala bih i to da se redovnim pregledima misli i na budžet Republike Srbije, jer svakako manje sredstava se ulaže za preventivu nego za lečenje citostaticima ili razne druge metode koje se primenjuju za lečenje maligniteta. Tako da je ovo za svaku pohvalu i poslanici SNS će podržati ove zakone.

Ono što bih još dodala jeste to da je jako bitno i to što se ovim zakonom uređuje i palijativno zbrinjavanje i pada u celini na teret fonda. Zatim, i hospitalizacija bez uputa. Kada već pacijent poseti izabranog lekara i dobije uput za lekara specijalistu, malo je čudno bilo da mora ponovo da se vraća izabranom lekaru kako bi dobio uput za hospitalno lečenje. Sada se taj put skraćuje i pojednostavljena je i procedura hospitalizacije.

Ministar je dosta govorio o dopunskom radu lekara. Zaista se slažem sa time. Na ovaj način smanjiće se i liste čekanja i smanjiće se i bilo kakvi problemi što se tiče pregleda i mislim da je zaista ovo dobro.

Što se tiče privatnog javnog partnerstva, jako je bitno, pojednostavljene su metode i procedure kao i kriterijumi za osnivanje ustanova privatnog karaktera, tako da je i ovo dobra strana ovog zakona.

Kada je reč o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, kao lekar koji pripada Opštoj bolnici Kruševac, mislim da je veliki problem bio prilikom razdvajanja opšte bolnici doma zdravlja baš zbog kadra, kao što je ministar i rekao. Konkretno, u našem zdravstvenom centru usluge sanitetske službe su jako bolje funkcionisale dok je bila forma zdravstvenog centra. Tako da će se i sada sve to urediti, a i zbog medicinskog kadra je jako bolje, jer će se lekari određenih specijalnosti moći angažovati, kako u bolnici tako i u domu zdravlja.

Ovom prilikom želela bih i da dodam i da zahvalim Ministarstvu zdravlja na sredstvima koja su opredeljena pre mesec, dva za kupovinu mikroskopa za očno odeljenje, čime će pacijenti koji idu na operaciju katarakte moći uspešno da se operišu. To nije sve. Vi ste u prethodnoj godini zaista uložili u Kruševačku opštu bolnicu i dom zdravlja ste pomogli, dobili smo i sanitetsko vozilo u saradnji sa Ministarstvom pravde, a o uspesima i o svemu onome što je uloženo u Kruševačku bolnicu pričala sam prethodnih puta, tako da ne bih sada da se ponavljam.

Svakako kad je odgovorna vlast, kako na republičkom nivou, tako i u lokalnoj samoupravi, uspesi ne izostaju. Ovom prilikom još jednom da ponovim da ćemo podržati ove zakone i da ćemo u danu za glasanje biti za njihovo izglasavanje. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 06.03.2019.

Zahvaljujem.

Uvaženi predsedavajući, poštovani ministri sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, s obzirom da dolazim iz Kruševca, a Kruševac sa okolinom predstavlja grad koji poseduje velike turističke potencijale, ja bih se pre svega osvrnula na Zakon iz oblasti turizma, a koji za cilj ima unapređenje i koordinaciju rada aktera, kako nacionalnog, tako i regionalnog i lokalnog nivoa i privatnog sektora u turizmu.

Grad Kruševac, kao što rekoh, obiluje brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima i nemerljivom prirodnom lepotom. Zahvaljujući bogatoj istorijskoj tradiciji i uz pomoć različitih aktivnosti, kako sajmova, festivala, promocija, zatim otkrivanju značajnih istorijskih spomenika, iz godine u godinu obogaćuje svoju turističku ponudu.

Inače, sve to privlači kako domaće, tako i strane turiste i u prilog tome govori i podatak da je boravišna taksa u 2018. godini za 60% veća u odnosu na prethodnu godinu.

Pored Ribarske banje, kao kraljice turizma, grad Kruševac turističku ponudu obogaćuje i planinom Jastrebac. Moram da naglasim da je dosmanlijska vlast u periodu do kada je vladala do te 2012. godine ne samo uništila privredu Rasinskog okruga, nažalost uništila je i umrtvila i ovu planinu, planinu Jastrebac, koja je bila do 2000. godine omiljeno izletište za sve turiste ne samo iz Srbije, već i iz okolnih zemalja, ali odgovorna vlast na čelu sa SNS, kako u Republici, tako i u lokalnim sredinama, trudi se da oporavi sve ono što su žuti uništili.

Moram da dodam i to da su upravo te dosmanlije, koje su do 2012. godine vladale, sada kroz nekakve saveze, nameću i pokušavaju da se predstave kao neki građanski protesti i ostalo, a sam podatak da u mom gradu na nedavno održanom protestu, gde ih ima pedesetak učesnika, govorila je baš ćerka bivšeg gradonačelnika, gradonačelnika koji je u Kruševcu vladao od 2000. do 2004. godine i otkud ta sad apolitična, navodno, ličnost govori na tim protestima? Ali, građani su prepoznali politiku Aleksandra Vučića, poznali su politiku svih naših naprednjaka, a pročitali su i politiku tih navodno protestanata „1 od 5 miliona“, a ja bih dodala – jednih od pet milionera eva.

Mi nastavljamo sa radom i sa time da gradimo i da ulepšavamo našu Srbiju, pa moram da napomenem da je Ministarstvo za turizam dodelilo sredstva gradu Kruševcu za izgradnju Avantura parka na Jastrepcu, koji se uveliko gradi i vrednost je oko 37,7 miliona, a od toga 25 od ministarstva, a ostatak snosiće se grad Kruševac. To će biti jedan zaista lep park koji će privući nove turiste i biti zaista jedna atrakcija u ovom delu Srbije.

Kao što rekoh, oni su sve ono uništili, a sad bi navodno da se vrate i da opustoše ovu kasu koju je naš predsednik zajedno sa našom Vladom, uspeo da stavi na stabilne noge.

Inače, dodala bih i to da u mom gradu, ne samo da je rađeno na ovim aktivnostima koje sam pomenula, radilo se i na parku Bagdala, koji je ranije bio, samo se kroz projekat spominjao se, a sada je to zaista jedna divna oaza za odmor, rekreaciju i za druženje. Ulaže se i obnovu Lazarevog grada, tako da je i na sednici Skupštine grada krajem prethodne godine usvojen i petogodišnji plan za razvoj turizma grada Kruševca od 2019. do 2024. godine, gde će se raditi ne samo na razvoju Jastrepca, već i Ribarske banje kao banjskog lečilišta i razvoju infrastrukture u tom delu.

Zatim, kao što pomenuh Lazarev grad, Bagdala i Slobodište sa svom infrastrukturom i sportskom infrastrukturom, ali i kupalište Rasina sa preko 180 projekata gde će biti zaista nešto čime će se grad Kruševac ponositi.

Ono što bih dodala jeste i to da svim ovim aktivnostima i svim ovim projektima dokazujemo i ono geslo, znači, da za Kruševac ništa nije dovoljno dobro ako nije najbolje i dodaću da ćemo nastaviti da radimo u korist svih građana i za dobrobit, to je i naša politika.

Dodala bih još ovo da su upravo građani Kruševca i Rasinskog okruga potvrdili još jednom da bezrezervno podržavaju politiku gospodina Aleksandra Vučića i na nedavno održanom skupu podrške predsedniku Vučiću „Budućnost Srbije“ pokazali izuzetnom posećenošću da veruju u tu politiku i da daju bezrezervnu podršku. Zahvaljujem se.

Imovinska karta

(Kruševac, 26.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27000.00 RSD 16.04.2014 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 70000.00 RSD 28.01.2016 -
Član upravnog odbora Zavod za Javno zdravlje Republika Mesečno 10000.00 RSD 27.09.2013 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 09:30