LJILJANA MALUŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1958. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirana sociološkinja.

Nakon lokalnih izbora 2009. postala je pomoćnica predsednika Gradske opstine Voždovac, zadužena za resor socijalnog rada i kulture, kao i predsednica Komisije za dodelu gradjevinskih i dohodovnih paketa za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Na poslednjim voždovačkim izborima, održanim u decembru 2013. izabrana je za članicu Veća Gradske opštine. Predsednica je odbora za kulturu Srpske napredne stranke Voždovac.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine po prvi put postaje narodna poslanica, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 130
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 11 meseci i 20 dana i 1 sat

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 9 meseci i 28 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 11 meseci i 30 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Petnaesto vanredno zasedanje , 26.07.2019.

Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, ja se pridružujem mojim kolegama. Posle Đilasove prljave kampanje usledila je direktna pretnja deci našeg predsednika gospodina Vučića. Posle višenedeljne kampanje najgore mržnje, posle NIN-a u kome na 92 strane samo jedino pljuju gospodina Vučića predsednika Republike, desio se najstrašniji, najužasniji, najmonstruozniji napad na decu predsednika Vučića. Pristalice Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića, njihove rušilačke i mrziteljske kampanje koju već godinama vode protiv predsednika Republike Srbije i njegove porodice, još jednom su napale decu Aleksandra Vučića i to na monstruozan način.

Naime, na tvit, na zvaničnom nalogu predsednika Srbije u kojem je Vučić juče poručio koliko je važno bilo privući kineske investicije u Srbiju, jer mi radimo, mi smo odgovorni ljudi, odgovorio je korisnik pod pseudonimom „aleksandrizam“ i uputio gnusne pretnje Vučićevoj deci.

Ja vas molim da se ovaj čovek nađe i da se procesuira. Mi, žene, ispred SNS imamo nultu toleranciju prema nasilju. Ovo je prevršilo svaku meru. Hvala na pažnji i javiću se po amandmanu.

Petnaesto vanredno zasedanje , 24.07.2019.

Hvala.

Danas je na dnevnom redu izbor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Na Odboru za kulturu i informisanje od tri predložena kandidata, ispred SNS kandidat je bio Milan Marinović, od 11 prisutnih članova, 10 članova je glasalo za gospodina Milana Marinovića.

Želim da istaknem da ovaj gospodin, sa izuzetnim kvalifikacijama, izuzetnim referencama, nije član SNS, niti je ikada bio u politici, što je od izuzetnog značaja, jer je prethodni gospodin koji je bio do kraja 2018. godine, gospodin Šabić, potpuno devastirao ovaj nezavisni državni organ.

Gospodin Milan Marinović, o njemu se izjašnjavaju njegove kolege, što je izuzetno pozitivno i kažu da je to gospodin, pre svega, izuzetno kvalifikovan za svoju profesiju, zatim da ne trpi pritiske, da je odgovoran, da je moralan, sve su to reference koje ga kandiduju za ovo mesto. On treba da vrati ugled ovom samostalnom državnom organu. Ja sam sigurna da će ovaj gospodin to i uraditi.

Moram samo da naglasim, moram da kažem par nekih detalja iz njegove karijere. Vrlo brzo od sudije za prekršaje grada Beograda je gospodin postao predsednik Prekršajnog suda u Beogradu. Zatim, bio je predsednik glavnog Odbora Udruženja sudija prekršajnih sudova, član Programskog saveta Pravosudne akademije, zamenik člana u Komisiji za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine. Takođe, i predsednik Radne grupe za analizu položaja i davanje preporuka za izmenu normativnog okvira u svrhu poboljšanja položaja sudija prekršajnih sudova u Republici Srbiji.

Kad god zaseda Komisija o rezultatima rada svih sudija, gospodin Milan Marinović uvek izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju. To je njegova kvalifikacija. Mogla bih tako još mnogo toga, jer ima izuzetno dobre reference, ali bih se vratila na nešto što je jako puno devastiralo nezavisni državni organ, a to je ličnost i delo gospodina Šabića, na sreću, sada već gospodina koji je otišao u penziju.

Taj gospodin je bio višepartijska ličnost i, ne samo to, non-stop je radio protiv predsednice Vlade, predsednika Republike Srbije gospodina Vučića, protiv svih zakona koji su doneseni u ovoj Skupštini. Prosto, čovek je delovao politički. Zatim, gospodin Šabić je politička ličnost koja se oglašavala povodom svih zakona što je potpuni nonsens i nedozvoljeno. Gospodin Šabić je potrošio preko 207 hiljada 430 dinara za pojavljivanje. Verovatno je smatrao da je mnogo važno to što on ima da kaže, a uglavnom su bile neke političke konotacije. Zatim, upošljavao je ljude, dok je bio Poverenik, onako kako se to njemu dopadalo. Potrošio je 33 miliona dinara državnog novca, a među sklopljenim ugovorima je bio i onaj sa suprugom dobavljača para Vuku Jeremiću. Kršio je zakon, to svi znamo, jer morao je da postoji konkurs za prijem u radni odnos. On je rekao da to nije tačno, što znači samo da ne poštuje zakon i da je bio loš pravnik.

Sada nešto što možda niste znali, a to je da je krajem avgusta 2012. godine nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije“ upozorila na konflikt interesa i enormne zarade koju su ombudsman Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić prisvojili kroz učešće u projektu izrade Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača. Ta nevladina organizacija izrazila je zaprepašćenje stepenom konflikta interesa i zloupotreba u projektu izrade Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača, koji je poveren Povereniku za informacije od javnog značaja, a finansiran iz fondova Velike Britanije i Kraljevine Holandije u iznosu od 100 hiljada evra.

U pismu je konstatovano da su mesečne zarade Šabića i Jankovića, kao državnih činovnika, kroz ove moralne i zakonski neprihvatljive aktivnosti, i do 17 puta veće od prosečne plate u Srbiji. Setimo se, 2012. godine prosečna plata u Srbiji bila je 330 evra, što znači da su ova dvojica gospode imala tada platu, za sve vreme trajanja projekta, preko 5.000 evra. Sramota jedna! Bilo, ne ponovilo se.

Sigurna sam da će gospodin Marinović vratiti dostojanstvo ovoj profesiji. Zahvaljujem.

Petnaesto vanredno zasedanje , 23.07.2019.

Hvala predsedavajući.

Uvažena gospođo ministar, sa saradnicima iz ministarstva, dame i gospodo narodni poslanici, danas ću govoriti o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova, za pripadnike snaga bezbednosti.

Naime, imajući u vidu značaj i odgovornost, pripadnika snaga bezbednosti koji ovaj posao obavljaju, takođe i značaj za bezbednost Republike Srbije, jer su ovo ljudi koji su odgovorno direktno za bezbednost Republike Srbije, čuvaju naše granice, čuvaju našu nezavisnost, jer čuvaju naš integritet.

Ja danas imam posebno zadovoljstvo da govorim o ovom zakonu, jer će oni, napokon posle 50 godina, moći da reše svoje stambeno pitanje. Znači, imaće elementarne uslove za život. Zamislite jednog bezbednjaka, iz pripadnika služba bezbednosti, koji čuva naše granice, koji čuva naš san, koji čuva naš mir, ako stanuje privatno negde, pa o čemu će taj čovek da razmišlja, da li će da plati kiriju, gde će porodicu ili će imati po prvi put mogućnost da reši svoje stambeno pitanje, od životnog značaja.

Na sreću i moju radost, mi danas govorimo o ovom zakonu i samo želim da izrazim zahvalnost Vladi i našem predsedniku koju na ovaj način izražava poštovanje prema ovim ljudima.

U prvoj fazi rekli smo da ćemo izgraditi 8.022 stana. Već je počela izgradnja u Nišu, 792 je projekcija za kraj sledeće godine, znači 792 stana će biti završenih u prvoj fazi, 8.022 odvojeno u budžetu Republike Srbije 325 miliona evra, tako radi odgovorna vlast u Republici Srbiji sa našim predsednikom.

Znate šta mene čudi? Danas pričamo o nečemu što čitava Republika Srbija treba da se ponosi, mi danas rešavamo problem pripadnika bezbednosti, znači MUP, ali tu su i vojska, tu je i Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde, izvršitelji krivičnih sankcija i dopuna izmena ovog zakona je što su tu sada i borci, kao i porodice palih boraca, ali i mirnodopski i ratni vojni invalidi. Bravo! Tako se radi.

Mi ćemo rešiti višedecenijski problem. I, ne samo to, nego ovim zakonom kreće da radi kompletna industrija, a mi ćemo imati razne građevinske industrije, mašinstvo, uposlićemo mala srednja preduzeća, zaposlenost će dostići neku granicu koja će biti, maltene, prosek Evrope. Godine 2012. nezaposlenost je 27%, a danas je 11,9, sa ovim još manje. Bravo! Tako se radi.

Imamo veliki izbor stanova od 32 kvadrata, a to su garsonjere, pa do 92 kvadrata četvorosobni stanovi i ko će moći da dobije ovaj stan? Svako ko nije rešio svoje životno pitanje i ko ima kompletnu dokumentaciju. Neće moći da dobiju stan oni pripadnici bezbednosnih snaga koji su otuđili već stan, da li su dali deci, prodali do trenutka dok mi donosimo ovaj zakon.

Pokrenuće se značajno rast BDP u oblasti građevinarstva, ali ne samo to, porast prihoda od poreza na imovinu, što je izuzetno važno, a ovaj zakon pokreće Republiku Srbiju da će biti uplate poreza.

Ono što bih ja naglasila je da se možda ljudi nisu dobro razumeli zašto je cena kvadrata u Beogradu 500 evra, što je izuzetno povoljno, kamo sreće da svuda u svetu postoji takva cena i po čitavoj Republici Srbiji, pa zato što je vlasnik zemljišta Republika Srbija, zato što je lokalna samouprava dužna da napravi infrastrukturu, zato je 500 evra pristojna cena.

Zatim, u drugim gradovima na jugu Srbije, odnosno sve što se tiče ostalih gradova sem Beograda, Niša i Novog Sada biće još niža cena, biće 420 evra sa PDB, naravno.

Bravo za Vladu Republike Srbije, za vaše ministarstvo, tome šta ste vi uradili, mislim od 300 kilometara puteva. Putevi nisu rađeni 50 godina. Najmodernijih u projekciji još 600 kilometara puteva. Brze pruge, pruge, mostovi, tuneli. Evo završili smo krak, Koridor 10, Južni krak, završavamo Istočni krak do kraja godine. Pravimo Koridor 11, znači Moravski koridor. Pravićemo do svih punktova, do svih gradova širom Republike Srbije. Imaćemo najveću putnu mrežu prema boju stanovnika.

Mnogo toga se može reći, mnogo govornika ima. Ja se vama zahvaljujem, samo nastavite tako. SNS će glasati sa zadovoljstvom za Predlog ovog zakona. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Kvartalno 26560.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26560.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 15:47