LJILJANA MALUŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1958. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirana sociološkinja.

Nakon lokalnih izbora 2009. postala je pomoćnica predsednika Gradske opstine Voždovac, zadužena za resor socijalnog rada i kulture, kao i predsednica Komisije za dodelu gradjevinskih i dohodovnih paketa za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Na poslednjim voždovačkim izborima, održanim u decembru 2013. izabrana je za članicu Veća Gradske opštine. Predsednica je odbora za kulturu Srpske napredne stranke Voždovac.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine po prvi put postaje narodna poslanica, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2016. godine.

Poslanički mandat dobila je i nakon redovnim parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine. Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 13:05

Osnovne informacije

Statistika

  • 182
  • 2
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 1 dan

Poštovana gospođo Malušić, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupc...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 godine i 5 meseci i 27 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 3 godine i 4 meseca i 5 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treće vanredno zasedanje , 24.02.2021.

Hvala predsedavajući.

Uvaženi ministre, dame i gospodo poslanici.

Ja ću danas govoriti o Sporazumu o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Meksičkih Država.

Pre svega jedno ogromno hvala, jedna ogromna zahvalnost toj divnoj velikoj moćnoj zemlji jer priznala tzv. nezavisno Kosovo. Takva tvorevina ne postoji. Postoji Republika Srbija sa dve autonomne pokrajine, Vojvodina i Kosovo i Metohija. Centar naše duhovnosti, tradicije, kulture. Tri manastira i jedna crkva se nalaze na listi UNESKO, Pećka patrijaršija, Gračanica, crkva koja se nalazi u Prizrenu Bogorodice Ljeviške i manastir Dečani. To je Srbija, puna istorije, tradicije, kulture. Još jednom Meksiko ta divna, možda nama daleka, ali izuzetno značajna zemlja.

Jedan od osnovnih ciljeva Republike Srbije je pre svega spoljna politika, dobro vođenje spoljne politike zahvaljujući Vladi Republike Srbije i njenom predsedniku gospodinu Aleksandru Vučiću. Setite se našta smo ličili od 2000. do 2012. godine. Kao geto. Niko sa nama nije hteo da radi. Devastirana zemlja, uništeno sve. Danas respektabilna zemlja. Imamo izvanredne odnose sa Narodnom Republikom Kinom, pune poštovanja, prijateljstva, ali i partnerstva. Zahvaljujući njima dobili smo milion doza vakcina.

Takođe, izvanredan odnos sa Ruskom Federacijom. Takođe, Indijom, Brazilom. Znači zemlje BRIK-a, ali i sa Japanom, Izraelom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, radi gospodin Vučić i Vlada. Izvanrednu spoljnu politiku. Pravimo mostove. To je vrlo važno. Videlo se za vreme pandemije, ako ste umreženi, ako imate informacije možete da prođete, ako ne teško. Mi smo danas druga zemlja što se tiče vakcinacije u Evropi. Molim vas Srbija od 7,5 miliona, iza Velike Britanije, šesti smo u svetu. Tako se radi.

Što se spoljne politike tiče, takođe treba istaći da je na inicijativu našeg predsednika potpisan i „mali Šengen“. Šta to znači? To znači razvoj regiona, dobra ekonomija. Jer svako ko želi da ulaže, ulagaće u region. Naravno, ulaže se u Republiku Srbiju i to mnogo. To vidimo i po procentu zaposlenosti. Nekada 26% nezaposlenih, danas plus 7,5%. Istorijski minimum. Ja sam sigurno da nije bilo pandemije da bi za dve godine bilo 5%, evropski nivo.

Šta znači „mali Šengen“? Poboljšavanje ekonomije, brži protok robe, ali i kapitala, prepoznavanje kvalifikacije, robe, ljudi. Sa ličnom kartom ćemo moći da prelazimo granice. Tako se radi. Ne samo to. Naša spoljna politika je uradila, odnosno naš predsednik i Vlada to da se ne zapostavlja ni slučajno ni nesvrstane zemlje. Čak imamo i projekat.

Nekada je 2018. godine bilo samo 50 studenata iz nesvrstanih zemalja, danas 2021. godine 200 studenata. To je naš bonus i to je naš plus. Treba raditi na zbližavanju. Bilateralna politika ili trilaterala, svejedno. Izuzetno važna za zemlju od 7,5 stanovnika, kao što je Republika Srbija. Sada zaista u ovoj čarobnoj zemlji koja je što se tiče prostranstva 13. u svetu, što se tiče populacije 11, a ekonomije 14. zemlja u svetu vrlo respektabilna.

Mi smo sklopili ovaj sporazum i on se odnosi na kulturu, na sport i na obrazovanje. Što se obrazovanja tiče, naravno da ćemo, kako bi to radili? Razmenom naučnika, ali i publikacijama, informacijama. Ono što je još jako važno i o čemu se u ovom sporazumu radi, a to je otvaranje kulturnih centara, približavanje ove dve zemlje jedna drugoj, učenje jezika, samo boljitak. Mi smo mali, nama trebaju prijatelji, kao što su veliki. Uostalom, pokazalo se da kad god je gusto tu su oni u koje verujemo. Zašto? Zato što dobro radimo spoljnu politiku. Tako treba i da ostane. To važi i za sport, to važi i za kulturu.

Najvažnije, možda treba još istaći da postoji jedan član koji se odnosi na zaštitu kulturnog nasleđa što je od izuzetnog značaja. Znači, nema iznošenja iz zemlje, niti iz Sjedinjenih Meksičkih država kulturne baštine, takođe to se odnosi i na Srbiju. Ja ću sa zadovoljstvom glasati za predlog ovog sporazuma. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 23.02.2021.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvažena ministarko sa gostom iz Ministarstva, dame i gospodo poslanici, ja ću danas govoriti o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, sa velikim zadovoljstvom.

Zašto? Pa, zato što je upravo cilj Vlade Republike Srbije borba protiv organizovanog kriminala, protiv korupcije. Najvažnije za ovu državu je upravo da nema kriminala i korupcije, a naročito korupcije. Protiv toga ćemo se boriti i sigurna sam da ćemo epilog imati vrlo brzo.

Šta to znači? Da ćemo imati sve one koji nisu radili u skladu sa zakonom, koji su se obogatili na brzinu biti iza rešetaka. Zakon je uglavnom tehničke prirode, ali poenta zakona je šta? Pa to da onaj koji nije prijavio na koji način je stekao svoju imovinu i nije platio porez, a mora da dokaže kako je došao do, na primer, milion evra ili nekretnine koja košta milion evra, to će mu se oduzeti, tri četvrtine će biti oduzeto i dato državi.

Zašto državi? Država je naša najlepša Srbija, od nje zavisimo, njoj se radujemo. Meni je neshvatljivo da neko ne plaća porez. Zamislite ne plaća porez državi, pa kako mislite da pravimo auto-puteve, škole, bolnice, kako mislite da bismo izašli na kraj sa Kovidom da nije bilo para u budžetu, kako mislite da dajemo socijalna davanja? Treći put pomažemo ljudima i treba i stoti put da pomognemo.

Neverovatno ili istinito, meni neshvatljivo kako je neko mogao za samo par godina da sebi obezbedi prihod od 619 miliona evra. Znate vi šta je 619 miliona evra? To je otprilike tri četvrtine Koridora moravskog koji je 110 km gde živi pola miliona ljudi. Znamo o kome je reč, Dragan Đilas koji je prijavio kada je došao na vlast iz Češke da ima samo 40.000 evra, da ima jedan automobil „Sab“ i da ima ženin stan ili kuću.

Danas, 35 stanova, taksativno nabrojano, to ne kažem ja, to kaže portal „Objektiv“, danas 619 miliona evra. Pa mogli smo izgraditi onoliko bolnica, škola, vrtića, a pri tom je ostavio dug gradu kada više nije bio na funkciji milijardu i 118 miliona evra. Ljudi, milijardu i 118 miliona evra. Mi smo samo za 10 godina, evo 11 godina u stvari mnogo manje, ja sam sa Voždovca, mi smo tamo pobedili 2010. godine, a na republičkom nivou 2012. godine, znači, nema ni 10 godina, uspeli da prepolovimo dug, da isplatimo sva njegova dugovanja, da izgradimo 350 km auto-puteva, da napravimo bolnice, da napravimo vrtiće, da školstvo modernizujemo u smislu potpunog renoviranja škola. Škole su nama bile totalno zapuštene, kao i bolnice. Da napravimo dve nove bolnice za vreme Kovida kako bismo pomagali ljudima koji su bolesni i ovog puta im se zahvaljuje. Izlazim iz teme, ali samo pet sekundi, svim lekarima, medicinskim sestrama, nemedicinskom osoblju, divni ljudi.

Ovom gospodinu ću taksativno da nabrojim šta i kako, jer prosto kažem za taj novac mogao je da uradi mnogo što šta, uostalom biće plaćanja poreza pa ćemo da vidimo.

Ono što je najvažnije za SNS je nulta tolerancija na korupciju. Niko nije zaštićen, niti javni funkcioneri, niti tajkuni, niko i to je odlično. Šta se dešava sa npr. mostom na Adi koji je koštao 400 miliona evra. U Francuskoj je 200 miliona evra koštao most koji je duplo duži, a i širi. Gde se dede tih 200 miliona, ali sada ćemo da vidimo. O tome ću i prosto moram zarad građana, pitaju se ljudi kako niste na vlasti, misli se na Đilasa i njegove, pa tako ljudi, pronevera do pronevere. Živković pola miliona uzeo kredita, nikad nije vratio. Dulić, „Nuba“ ništa, to pojela maca. Pokojna Verica Barać je o tome govorila. Niko nije imao snage da se suprotstavi kriminalu, korupciji, evo sada prvi put Vlada Republike Srbije i gospodin Vučić njen predsednik.

Šta se dešavalo sa mostom na Adi koji košta 400 miliona evra, bez prilaznica. Mi smo to naknadno platili i uradili.

Ključni ljudi u aferi veka uzimanjem milionskog reketa od izvođača radova na mostu, to ne kažem ja, to kaže portal objektiv, ljudi su to detaljno istraživali, kao što su istraživali i stanove, pa je taksativno bilo gde koji stan postoji i kako postoji, znači uzimanjem milionskog reketa od izvođača radova na mostu na Adi su Dragan Đilas, njegov kum Dragan Ješić, kontraverzni biznismen Rajan Rajičić i nekadašnji direktor jedinice za implementaciju projekta u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Zoran Rubinjoni, otkriva portal.

Privrednik iz inostranstva koji je obavljao odgovornu funkciju u konzorcijumu, a činile su ga tri firme, jedna slovenačka, jedna austrijska i jedna nemačka je progovorio i kaže da je gradski funkcioner Zoran Rubinjoni se lično sastajao sa privrednicima koji su bili u ovom konzorcijumu i prenosio usmene Đilasove naloge da se sredstva za navodni konsalting tokom izgradnje mosta na Adi uplati grčkoj kompaniji „Sie komeršl“ jedini pravni zastupnik koja je bila tada, jedini. Gospodin Rajačić je u ovom vreme bio u veoma intenzivnoj komunikaciji sa Draganom Ješićem, kumom od Dragana Đilasa. Ukoliko se poveže činjenica da je Đilas bio šef Rubinjoniju, a da je njegov kum Ješić intenzivno sarađivao sa Rajačićem, jasni su tokovi novca koji je uzet od našeg konzorcijuma, kaže dotični sagovornik. Proverljivo, kaže portal.

Nažalost, veoma je zanimljivo da je kompanija u Grčkoj koju je vodio Rajičić osnovana 2006. godine, tek nakon što je usvojeno idealno rešenje za gradnju mosta na Adi, interesantno.

Takođe, grčka firma „Sie“, što znači „pečat“, oni su zapečatili bili Srbiju, da ne dođe Aleksandar Vučić bilo bi čudo neviđeno, verovatno bi sad bili pod zemljom, ionako smo bili pred bankrotom.

Da završim ovo pa ću nešto i o javnim preduzećima, prosto ne mogu da izdržim, a da ne kažem. Takođe, firma „Sie Komršl“ je ćerka firma istoimene kompanije sa Paname koja slovi za poreski raj i gde firme osnivaju uglavnom oni koji žele da izbegnu plaćanje poreza u matičnim državama. Sramota ali je tako kako jeste.

Još jedna činjenica čudi kada je u pitanju kompanija „Sie Komršl“ i njene konsultantske usluga za most na Adi. Naime, ova firma u svom portfoliju nema nikakve građevinske poslove već je registrovana kao preduzeće za pružanje usluga komercijalno-trgovinskog agenta u prodaji brodova i rezervnih delova. I to se dešava.

Konačan rezultat ovog udruženog poduhvata je, kako kaže naš sagovornik, otkrio je čovek, prosto ne može da živi s tim, uz dostavljenu fakturu i ugovor grčkoj kompaniji da se za navodne konsultantske usluge isplati 2,5 miliona evra. Takođe, sagovornik navodi da je ovo samo jedna transakcija od mnogih.

Tako, dragi moji, afera za aferom, različite su afere, nadam se da će vrlo brzo, pošto zakon stupa na snagu već za dva meseca, izaći sve na videlo i onaj koji ne poštuje zakon vrati pare i bude iza rešetaka. Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 26.01.2021.

Hvala, predsedniče Narodne skupštine.

Uvažena gospođo ministar, dame i gospodo poslanici, danas ću govoriti o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u borbi protiv terorizma.

Međutim, zaista moram da napravim jednu digresiju na samom izlaganju, jer moram da čestitam Vladi Republike Srbije i gospodinu predsedniku na izuzetnom zalaganju, na izvanrednoj spoljnoj politici, jer mi danas u Srbiji imamo preko milion vakcina. Ljudi, ni manje zemlje, ni više vakcina u ovom momentu. Dobićemo za koji dan još 500.000 vakcina. Naravno, govorim kada je milion vakcina, dobili smo ih iz Kine, dobićemo još 500.000 iz Rusije. Tu je i Fajzerova vakcina. Imaćemo još dve vrste vakcina. Građani Republike Srbije mogu da biraju. Mi smo jedina zemlja na svetu koja će imati pet vakcina. Tako se radi. Svaka čast. Ja se ponosim što pripadam ovoj grupaciji Aleksandar Vučić – Za našu decu, jer tako se radi. Mi radimo za građane, a ne kao nekada da građani rade za Đilasa i njegovu kliku. Sramota bilo i ne ponovilo se.

Još nešto, pre neki dan je potpisan Sporazum o izgradnji metroa, vredan 580 miliona evra. Za koji dan počinje da se gradi prva linija. Tako se radi. Grade se brze pruge, gradi se šest autoputeva, tri su već u toku, kreće izgradnja za godinu, dve dana još tri. Svaka čast.

Što se terorizma tiče, terorizam je najveća pošast i kancer ovog društva. Njega treba radikalno iskoreniti, kao i svaki kancer. Meni samo nije jasno, pošto je terorizam nasilje, kako neko normalan, znači da nije normalan, da je socio patološka ličnost, može da ubije hiljade nedužnih ljudi?

Nažalost, terorizam postoji od kako postoji sveta i veka ili ga je bilo i biće, ali može mu se stati na put, ja sam za radikalno. Što znači policija i vojska mora, kao što je bilo u Rusiji, ali idemo redom, bilo ne ponovilo se, šta da kažem, jer teror ili terorizam, terorizam nego šta.

Ono što se dogodilo ispred naše Narodne skupštine Republike Srbije, onaj klasičan terorizam, prebijeno je preko 150 policajaca, polomljene noge, pa zar se tako radi u ovoj demokratskoj i lepoj zemlji? Bili smo satanizovani godinama, 90-ih, pa do skoro 2012. godine, a onda smo došli na vlast mi koji radimo, koji stvaramo, koji peremo sliku tu, ničim izazvanu.

Šta reći za 1999. godinu? Jer to terorizam? Pa, nego šta nego je terorizam, ničim izazvano bombardovanje. Kažu - nemojte da pričate. Pa naravno da ću da pričam. Poginulo je ne zna se koliko ljudi i to uglavnom nedužnih civila, manje nego vojske. To je terorizam.

Terorizam je bujao, mislim da je danas u svetu možda malo manje terorizma nego tih nekih u prošlom veku između pedesetih i sedamdesetih godina, gde je bilo enormno mnogo terorističkih akcija. Bilo ne ponovilo se, ja ću samo nekih da setim, prosto iz pijeteta prema tim žrtvama ničim izazvanim.

Gvatemala, 1968. godine američki ambasador ubijen u atentatu. Nemačka, svi se sećamo, 11 izraelskih sportista je ubijeno za vreme Olimpijade. Holandija 1975. godine, otmica voza, 11 naftnih ministara otetih u Beču. Škotska, otet avion, koji je naravno, nestao bez traga. Tokio, pušten otrovni plin „sarin“ u podzemnu železnicu, ne zna se tačno koliko mrtvih. Njujork, 2001. godine, oteta četiri aviona, svi se toga dobro sećamo, ja sam mislila da je naučno-fantastični film, pa kada sam ukapirala šta se dešava nije mi bilo dobro, 3.200 mrtvih, ta četiri aviona, dva su direktno srušila „Bliznakinje“.

Kod nas, zahvaljujući našim službama, lično mislim da fantastično rade, jer mislim da je svaka vrsta terorizma propust institucija koje bi trebalo da čuvaju ovu zemlju, ali mislim da zaista jedan oblik terorizma je bilo i ovo što se desilo ispred Narodne skupštine. Beslan, talačka kriza u Beslamu je naziv za jedan od najtežih terorističkih napada koji su pogodili Rusiju u njenoj istoriji, sećate se, počelo je 1. septembra, zahvaljujući gospodinu Putinu, predsedniku Republike Srbije bila je okončana kriza, odnosno teroristički napad za dva dana. Prvog počeo, trećeg se završilo. Nažalost, mnogo žrtava između toga i dece, bilo ne ponovilo se.

Dve najoglašenije terorističke organizacije na svetu Al Kaida, nažalost ima matične ćelije ili svuda po svetu, čak u 35 zemalja ima svoje utočište. I IZIS, IZIS svi znamo kako je, šta je bilo u Siriji, ima svoje uporište u Iraku, ima u Siriji, ali nažalost ima i deo u Libiji, nešto u Nigeriji, ima ih dosta, i takvu pošast treba zaista suzbiti u korenu.

Što se Ruske Federacije tiče, Rusija, meni jedna od najomiljenijih zemalja, ja ljude delim na dobre i one koji to nisu, ali Rusija je nama kroz istoriju standardni prijatelj, rasla sam kroz njihovu beletristiku, ruski klasicizam, romantizam i zaista sa njima imamo neraskidive veze, tu neku slavonsku dušu. Sve me nešto lepo vezuje za njih, mnogo su nam pomogli.

Sećate se samo da je pet miliona evra, dobili smo donaciju za izgradnju Hrama Svetog Save, evo sada njihov vajar gradi skulpturu Stefana Nemanje koja će sutra biti otvorena. Ako neko nije bio, treba da poseti, izgleda veličanstveno. Stefan Nemanja koji je osnivač srpske države, pa se vidi skroz do Svetog Save, tako da je Srbija jedan predivna zemlja, a ovaj sporazum samo znači jačanje bilateralnih odnosa.

Pa zar nije dobro kada Srbija ima informacije? Informacija je pola završenog posla. Kada imate informaciju, vi imate sve. Razmena podataka. Kada imate razmenu podataka vi možete hapsiti teroriste. Onda dolazite do onoga koji finansira. Uglavnom su to prljave pare ili pranje para. Razmena podataka, razmena pomoći, razmena svega.

Živela Rusija i Srbija. Ja ću sa zadovoljstvom glasati za sve sporazume koji su na dnevnom redu. Živela Srbija. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Kvartalno 26560.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26560.00 RSD 03.06.2016 -