DRAGANA KOSTIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1971. godine. Živi u Sokobanji.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Zamenik generalnog direktora JP PEU “Resavica”. Jedan od osnivača Srpske napredne stranke u Sokobanji 2008. godine. Bila je potpredsednik Opštinskog odbora SNS Sokobanja od 2008. do 2015. godine i predsednik Saveta za provredu i energetiku Opštinskog odbora SNS Sokobanja. Članica je Unije žena SNS i odbornik u Skupštini opštine Sokobanja.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Udata, majka dvoje maloletne dece.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:02

Osnovne informacije

Statistika

  • 81
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 10 meseci i 27 dana i 8 sati

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 17 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 11 meseci i 24 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.10.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, narodni poslanici i građani Srbije, danas je na dnevnom redu još jedan u nizu od ekonomskih zakona, a to je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita koji u svakom slučaju garantuje stabilnost finansijskog sistema Srbije.

Agencija za osiguranje depozita ima zadatak da osigura isplatu osiguranih depozita kako fizičkih tako i pravnih lica u slučaju stečaja ili likvidacije banke. U procesu restrukturiranja banke, Agencija vrši procenu da li je celishodnije restrukturiranje banke ili proces prevođenja stečaja i likvidacionog postupka nad bankom i taj izveštaj dostavlja Narodnoj banci.

Poverenje građana Srbije bankarskom sektoru je danas na zavidnom nivou, što u prethodnom periodu za vreme vladavine žute elite, nije bio slučaj.

Sistem osiguranja depozita sprečava i anulira negativne efekte ukoliko dođe do kriznih situacija na nivou pojedinačne banke, ali isto tako i bankarskog sistema. Trend rasta štednje je primećen zahvaljujući preduzetim merama.

Agencija upravlja Fondom za osiguranje depozita. Godine 2014. Agencija je ugovorila sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj projekat za popunu Fonda za osiguranje depozita, koji se u 2018. godini okončao.

Cilj izmena i dopuna ovog zakona je dodatno usklađivanje sa međunarodnom praksom i standardima, kao i sa pravnim tekovinama EU. Rejting Agencije Fič povećala je kreditni rejting Srbije sa BB na BB plus zahvaljujući naporima naše Vlade i predsednika Aleksandra Vučića. Ova Agencija predviđa nastavak snažnog ekonomskog rasta Srbije, a u tome će i sama doprineti sa projektovanim učešćem opšteg duga države u BDP od 37,4% 2028. godine, koja je danas 51,9%.

Niska i stabilna inflacija koja je u avgustu iznosila 1,3%, uz istovremenu stabilnost deviznog kursa, omogućila je NBS da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od oko 2%. Nivo deviznih rezervi pokazuje da je finansijska konsolidacija u potpunosti uspela i da danas iznosi 13,1 milijardu evra. Jačanje bankarskog sektora podržalo je snažni rast kreditne aktivnosti, a udeo problematičnih kredita smanjen je na 5% na kraju jula 2019. godine u odnosu na 21,6% koliko je iznosio 2015. godine.

Na kraju današnjeg izlaganja iskoristila bih priliku da pozovem sve Srbe da u nedelju 6. oktobra izađu na izbore na Kosovu i Metohiji i glasaju za Srpsku listu, jer je ona jedini spas za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, a ne lista Rade Trajković, koja sa svojim saradnikom Nenadom Rašićem na albanskom jeziku, možda je to njen sad maternji jezik, ismeva Srpsku listu i naziva je monstruoznom.

Rebalansom budžeta opredeljena su i dodatna sredstva preko resornih ministarstava za normalizaciju života Srba na Kosovu i Metohiji. I pored svih sredstava koja su opredeljena za razne infrastrukturne projekte, navela bih da su upravo preko Ministarstva kulture opredeljena sredstva za rekonstrukciju crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja se nalazi na listi Uneskove liste svetske kulturne baštine.

I nije samo ovaj projekat obuhvaćen ovim rebalansom budžeta koji se odnosi na svetinje na Kosovu i Metohiji, tu je obuhvaćana i rekonstrukcija crkve Svetog Nikole, kao i snimanje filma o otetoj svetinji sa Novog Brda. Samo da podsetim Srbe da je upravo tamo na Novom Brdu iskovan prvi srpski novac.

Takođe su odvojena sredstva i za snimanje filma preko Filmske novine Beograd, „Sve svetinje sa Kosova i Metohije“ i ja mislim da će to upravo biti projekat koji će biti najznačajniji za ovu ustanovu.

Zato svi oni koji žele da rade protiv svoje Srbije, protiv svoje zemlje, neka im je na čast, jer su tako osramotili svoje pretke i svoje potomke. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 01.10.2019.

Zahvaljujem predsedavajući.

Gospođo Janković, narodni poslanici i građani Srbije, imali smo prilike danas da čujemo razne pritužbe na rad Ženske parlamentarne mreže, a radi javnosti moram da podsetim da od 2013. godine, februara meseca, formirano ova Ženska parlamentarna mreža i da je zahvaljujući baš njenom radu 2016. godine, rodno budžetiranje je uvedeno kao osnova i kao preporuka u svim lokalnim samouprava na zahtev Ministarstva finansija.

Vi ste u vašem Izveštaju, gospođo Janković naveli i slučaj lokalne samouprave Užice. Međutim, ja iskreno znam da bukvalno u mojoj lokalnoj samoupravi Sokobanji, zastupljeno je rodno budžetiranje, ali isto tako je zastupljeno i u drugim lokalnim samoupravama Srbije, pa bih insistirala da sledeći put ipak imate sadržajniji izveštaj što se tiče rodnog budžetiranja.

Druga stvar koju takođe iz vašeg izveštaja želim da prokomentarišem, a to su pritužbe na zdravstveno stanje koje ste po vašem istraživanju zabeležili da je 6,1%.

Moram da kažem da je Vlada i Ministarstvo zdravlja preduzelo zaista preventivne mere i da se na celoj teritoriji Republike Srbije sprovode preventivni pregledi bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice, što se svakako odražava na bolje zdravstveno stanje stanovnika Srbije. Samim tim smanjuje se i procenat pritužbe na starosno doba jer ste vi ovde naveli da starosno doba ne može putem interneta i ostalih društvenih mreža da zakazuju preglede. Mislim da je ovo stvarno za pohvalu i da bi trebalo da bude sastavni deo vašeg izveštaja.

Takođe, na kraju bih spomenula i to da ste vi uvek osuđivali razne napade. Međutim, ja zaista nisam primetila da ste vi ni na jedan javni način osudili napad Boška Obradovića na našu predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković, i da niste osudili napad Sergeja preko društvenih mreža takođe na našu predsednicu Maju Gojković. Ukoliko sam ja, možda propustila, evo vama je prilika da me ispravite. Zahvaljujem.

Osamnaesto vanredno zasedanje , 18.09.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Imali smo prilike danas da čujemo ovde u debati da je u sklopu dnevnog reda, a to Predlog za donošenje autentičnog tumačenja, da nam se zamera što se mi upoređujemo sa evropskim zemljama u tome što smo napredovali. Zar treba da se ne upoređujemo? Zar treba da budemo u bankrotu, kao što je bilo 2012. godine i sreća što nismo doživeli taj bankrot? Zar je to nešto loše što se upoređujemo sa evropskim zemljama? Rast BDP, kada se upoređujemo sa evropskim zemljama, je treći, zar je to za potcenjivanje?

Stvarno ne razumem ljude koji hoće na svaki način ovde da degradiraju uspehe ove Vlade i našeg predsednika Aleksandra Vučića. Kažu da krademo, da je korupcija najveća do sada. Pa zar bi strani investitori ulagali u ovu zemlju? Uloženo je 2,32 milijarde evra za prvih sedam meseci direktnih inostranih investicija. To je za 43% više nego u istom periodu prošle godine. Zar bi neko ulagao u zemlju gde je korupcija na najvišem nivou i gde narod, odnosno Vlada krade? Zar bi IKEA ovde postojala kao preduzeće koje stvarno godinama ispitivalo ovo tržište? Ne bi sigurno. Ali, dobro, to je njima na čast, a nama je da radimo da ostvarujemo bolje uslove za građane Srbije da žive ovde i da ostanu ovde.

Svakako da ovo i suficit koji smo ostvarili u budžetu Republike Srbije, to je 46,4 milijardi dinara, govori o tome koliko dobro radi ova Vlada. Nikada u istoriji moderne Srbije nije bilo da se rebalans budžeta radi zbog suficita, uvek je bio deficit. Zar je to za zanemarivanje? Zar i o tome ne treba danas da se priča? Treba svakako. Ali, svakako zaslužni su i ovi ugovori, finansijski ugovori sa Evropskom investicionom bankom ili se podigao životni standard Srba i građana Srbije.

O tome koliko se ulaže u ovu zemlju treba da istaknemo i to da je posebno u zdravstvu, jedan od tih ugovora sa Evropskom investicionom bankom jeste i za rekonstrukciju zdravstvenih centara. Postavljen je kamen temeljac za Dedinje 2. Uloženo je 43 miliona evra. Samo da podsetim građane Srbije, Dedinje je bilo i ostalo magnet za privlačenje stranih pacijenata zato što imamo veoma kvalitetan kadar u toj klinici.

Zatim Klinika za infektivne bolesti u KC Srbije se rekonstruiše sa 20 miliona dinara. Rekonstrukcija KC Srbije koja od 1987. godine nije rekonstruisana se rekonstruiše sada i to na 86.000 kvadratnih metara. Vrednost ovih investicionih radova je 110 miliona evra. Zar i to treba da se sada potcenjuje ovde od strane pojedinaca? Ne, baš treba da se naglasi koliko ova Vlada radi i koliko je naš predsednik Aleksandar Vučić doprineo da se Srbija otvori prema svim zemljama u svetu, a ne samo prema Evropi, kao što nam neki danas ovde zameraju.

Svakako da će ovo autentično tumačenje ovog člana 2. Ugovora između Evropske investicione banke i Republike Srbije unaprediti da se dobavljači koji se javljaju za izvođenje ovih krupnih investicionih radova više ne žale i da Republička komisija za zaštitu prava u postupku javnih nabavki ima svoje nadležnosti, a ne kao do sada, s obzirom da Evropska investiciona banka nije prepoznavala naše zakonodavstvo. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Sokobanja, 13.11.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 120000.00 RSD 03.06.2016 -