DRAGANA KOSTIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1971. godine. Živi u Sokobanji.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Zamenik generalnog direktora JP PEU “Resavica”. Jedan od osnivača Srpske napredne stranke u Sokobanji 2008. godine. Bila je potpredsednik Opštinskog odbora SNS Sokobanja od 2008. do 2015. godine i predsednik Saveta za provredu i energetiku Opštinskog odbora SNS Sokobanja. Članica je Unije žena SNS i odbornik u Skupštini opštine Sokobanja.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Udata, majka dvoje maloletne dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 76
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 8 meseci i 28 dana i 1 sat

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 11 meseci i 16 dana i 20 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 9 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Petnaesto vanredno zasedanje , 24.07.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Kao član Odbora za kulturu i informisanje imala sam čast da upoznam kandidate za Poverenike i moram da iznesem ovde da na Odboru oni koji su predložili ispred DS gospođu Nevenu Ružić i ostali predlagači nisu došli da brane svog kandidata, što mislim da nema smisla. Ako su već predložili nekoga, trebali su da dođu i da iznesu mišljenje o svom kandidatu.

Što se tiče kandidata Milana Marinovića, našeg kandidata ispred SNS, njegovo iskustvo u oblasti zaštite i unapređenju ljudskih prava je zaista dragoceno. Kao sudija za prekršaje i sudija prekršajnog suda 1998. godine kontinuirano i neposredno štitio je ljudska prava, regulisana i zaštićena propisima, koje propisuju prekršaji iz svih oblasti života.

Posebno kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, postupao je u sudskim postupcima vođenjem po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti.

Bio je član radne grupe koja je uradila Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, ocenjen kao jedan od najboljih zakona koji reguliše zaštitu uzbunjivača na svetu.

Kao dugogodišnji predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, u svojstvu odgovornog lica, postupao po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, starajući se pri tome da se istovremeno poštuje zaštita podataka o ličnosti.

Prilikom vrednovanja rada ovog sudije, ocenjen je kao izuzetno uspešan. U razgovoru sa njim na Odboru, on je čak i istakao veoma dobru saradnju sa Poverenikom i da je veoma upućen u problematiku kojom se bavi ova institucija.

Međutim, kada bi sada povukli paralelu sa bivšim danas Poverenikom Šabićem, čija biografija nas upućuje na to da je od prvog dana bio političar i ostao do kraja političar, a najmanje Poverenik, možemo da kažemo da je politikom počeo da se bavi 80-ih godina, kada je u Vladi Ante Markovića bio podsekretar za zakonodavstvo. Nakon toga da je bio jedan od osnivača Socijaldemokratije, a onda se priključio Socijaldemokratskoj partiji, iz koje se isčlanio kada je izabran za Poverenika za informacije od javnog značaja 2004. godine.

Bio je narodni poslanik i potpredsednik Narodne skupštine Srbije, od 19. juna 2002. godine je bio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Republike Srbije čiji je predsednik bio Zoran Đinđić.

Ja bih ovom prilikom napomenula i dve situacije, s obzirom da su neki poslanici govorili da smo mi štitili rad gospodina Šabića, gde smo najpre 2017. godine, prilikom izbora za gradonačelnika Beograda, gde je on istupio sa svojim političkim stavom, naša predsednica Skupštine Maja Gojković mu je rekla da treba da da ostavku na mestu Poverenika i da krene u kampanju za gradonačelnika. On je tom prilikom izjavio da je uspeh opozicije u Beogradu ključna, izborna kontrola i jedinstvo, što jasno govori i na čijoj strani se opredelio Poverenik.

Godine 2019. takođe, 29. marta, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja pao je uveče pod nerazjašnjenim okolnostima u Sremskoj ulici u Beogradu i udario glavom u trotoar, što je opozicija brže bolje dočekala da optuži vlast za atentat. Policija je utvrdila tačnu lokaciju gde je Šabić pao, prekupila snimke i utvrdila da ga nijedno lice koje je prolazilo ulicom nije napalo. On je tom prilikom na svom tvitu napisao - šta su napravili od mog grada.

Međutim, naravno, zašto je pao i znao je da to nije posledica bilo čijeg napada, čitavo veče je pravio aluzije da je žrtva političkog napada vlasti, namerno uznemirava javnosti i namerno baca kosku u čoporu hijena, predvođenim Sergijem Trifunovićem, Baljkom i slično. Na to su se upecali i demokrate Zoran Lutanovac, Tamara Tripić i Nada Kolunđija, koje su osudile napad na Šabića. Nije izostajao ni Nikola Jovanović. Pozvao je da protest „jedan od pet miliona“ bude masovniji zbog napada vlasti na Šabića, a Sandra Rašković Ivić poručila je - napadnut Rodoljub Šabić, nije čudo, jer svima koji drugačije misle od Aleksandra Vučića i naprednjaka, percepcije crtaju mete na čelo. Njihovim poštovaocima i sledbenicima je to otvoreni poziv na linč neistomišljenika.

Ja mislim da su sve moje kolege u prethodnom govoru, a i ja, dovoljno rekli o životu i delu bivšeg sada Poverenika Rodoljuba Šabića i smatram da će novom Povereniku Milanu Marinoviću biti jako teško da nastavi da radi u toj instituciji, s obzirom da je veoma častan i pošten čovek i želim mu puno sreće u njegovom daljem radu. Zahvaljujem.

Petnaesto vanredno zasedanje , 23.07.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažena potpredsednice Vlade, narodni poslanici, građani Srbije, jedna od tačaka dnevnog reda danas koja se nalazi je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Bezbednost jedne države svakako zavisi od njene Vlade i predsednika. Ona je danas u Srbiji na visokom nivou i reflektuje se na sva društvena polja našeg života. Stanogradnja za pripadnike snaga bezbednosti je samo jedan korak od mnogih koje Vlada Srbije preduzima u tom pravcu.

Naša Vlada odlukom o izgradnji ovih stanova, pored stambenog zbrinjavanja pripadnika snaga bezbednosti, postiže i druge ekonomske ciljeve kao što su rast BDP u oblasti građevinarstva, upošljavanje domaće građevinske industrije i rast zaposlenosti, rast prihoda od PDV-a po raznim osnovama, porast prihoda od poreza na imovinu, skraćenje vremena potrebnog za završetak administrativnih postupaka, umanjenje administrativnog opterećenja i mnogih drugih ciljeva i efekata koji će doći do izražaja nakon završetka izgradnje stanova.

Prošle godine, kada je Ministarstvo sprovelo anketu, skoro 20.000 pripadnika snaga bezbednosti se odazvalo i bilo je zainteresovano za izgradnju ovih stanova. Ovom dopunom i izmenom danas zakona taj broj sigurno će biti veći, s obzirom da su obuhvaćene i druge kategorije, kao što su borci, članovi domaćinstva palih boraca, ratne-vojne invalide i mirnodopske vojne invalide.

Postavljam jedno pitanje bivšoj Vladi - gde su bili i šta su uradili kada su dozvolili da toliki broj pripadnika snaga bezbednosti je radio i služio ovoj otadžbini bez krova nad glavom? Međutim, obzirom da znamo da je bivši ministar odbrane, gospodin Dragan Šutanovac prodavao sve što je mogao da proda što se tiče naoružanja, kada je prodao najmodernije minolovce klase za nešto malo para koje su se slile u Ministarstvo odbrane, a sve ostalo se slilo u njegov džep. Te minolovce je prodavao kao kilogram aluminijuma privatniku nekom, koji danas te minolovce koristi kao splavove na reci. Osim prodaje dva minolovca, tu je bilo i prebrzog i kriminalnog otpisivanja složenih borbenih sistema, međutim, uništili su i brojne protivvazdušne sisteme i rakete, kao i mnoge tenkove T55.

Da se ovo više ne dogodi našoj državi i da više nikad nemamo Šutanovca koji je zajedno sa Tadićem kupovao neupotrebljive sisteme za veze i bacio oko 130 miliona evra, ali i dobili značajnu proviziju, više od desetine miliona evra u danu za glasanje podržaću ovaj zakon, kao i sve druge zakone koje predlaže naša Vlada i naš predsednik Aleksandar Vučić. Hvala.

Četrnaesto vanredno zasedanje , 18.07.2019.

Zahvaljujem predsedavajući.

Kao što je prethodni govornik rekao, član 28. se odnosi na formiranje cene i svakako da je neophodno da Vlada daje saglasnost za formiranje određenih cena.

Vlada ne učestvuje samo u povećanju cena, nego i u korekciji cena. To znači da nekada cene mogu da se smanje, nekog proizvoda, uz saglasnost sa resornim ministarstvom, odnosno ministrom koji je na čelu tok ministarstva.

Moram da se vratim pre 2012. godine, kada je savetnik u Ministarstvu trgovine, gospodin Mišić, koji je upravo učestvovao u formiranju Pravilnika o ceni narodnog hleba, da je i posebne neke uslove da taj narodni hleb mora da koristi određene aditive, a naravno te aditive mogli ste samo da kupite kod njega u njegovom privatnom preduzeću.

Da se to više ne bi ponovilo, danas ova Vlada na čelu sa našim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, se trudi da do ovakvih malverzacija više nikada ne dođe.

Imovinska karta

(Sokobanja, 13.11.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 120000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 12:19