MILORAD MIRČIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1956.godine. Živi u Novom Sadu.

Po obrazovanju je inženjer tehnologije, diplomirao je na smeru sintetski polimeri. Duže vreme je radio u "Novkabelu", gde je bio i direktor.

Potpredsednik je Srpske radikalne stranke.

Kao odbornik Srpske radikalne stranke izabran je za predsednika Gradske skupštine Novi Sad, a dužnost gradonačelnika obavljao je od januara 1993. do juna 1994. godine. U martu 1998. godine postao je ministar u Vladi narodnog jedinstva, zadužen za veze sa Srbima izvan Srbije. Biran je za poslanika Narodne skupštine Srbije na izborima 2004. godine, a u više mandata je bio i poslanik u skupštini AP Vojvodine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. ponovo postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 195
  • 0
  • 281
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 8 meseci i 17 dana i 2 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 27 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.05.2019.

Mi srpski radikali sa nestrpljenjem očekujemo da konačno počne da borba protiv korupcije. Naravno, to je opšte poznato, to je jedno od najvećih opasnosti za svako društvo, pa i za naše društvo. Ne može ona, svesni smo mi, ne može ona potpuno da se uništi, da se ukine, ali može se svesti na neke podnošljive mere, i mi ovde prisustvujemo, iz saziva u saziv, da ne kažem iz donošenja izmena i dopuna zakona, tzv. „lovu na veštice“. Mi se ovde bavimo sa donošenjem novih odredbi zakona u borbi protiv korupcije, a ni jedan, do sada funkcioner, koji je bio na visokim funkcijama nije procesuiran zbog korupcije i kriminala.

Evo, vam primer.

Svi znamo, da su oni koji su došli petooktobarskom revolucijom, ogrezli o korupciji i kriminalu. Evo, vam čak i imena: Božidar Đelić, Miroljub Labus, Vlahović i redom, Mlađan Dinkić, da ga ne zaboravimo, što bi rekli i naravno Džej. Šta se dešava? Prošle su godine. Svi znamo da je Božidar Đelić, dolazeći iz Francuske, spavao kod tetke na kauču, a sada je čovek koji ima lični kapital u visini od 10 miliona evra.

Drago je nama što je SNS počela da čisti svoje redove, pa je privela ili uhapsila predsednika opštine Požega, koji je, sumnja se proneverio u visini, zajedno sa svojim saradnicima do 10.000 odnosno otprilike oko 11.000 evra. Šta je sa Božidarom Đelićem koji ima 10 miliona evra?

Šta je sa Miroljubom Labusom koji je opljačkao sve što voz može da povuče? Što bi narod rekao samo nije mesec ukrao, zato što mesec ne može da se veže da voz povuče. I šta se dešava? Mi se faktički vrtimo u krug. Pričamo, obećavamo, borićemo se protiv korupcije, sprečićemo kriminal, a oni koji su korumpirani, oni koji su ogrezli u kriminalu, oni su na slobodi. Još uzimaju sebi za pravo da nam drže lekciju.

Na Kopaoniku, verovali ili ne, predavanje iz ekonomije, drži, organizuje Vlahović, koji rame uz rame sa Božidarom Đelićem, može da se tretira kao jedan od najvećih kriminalaca u istoriji vlasti Srbije. I čemu to? Dokle ćemo tako? Hvataćemo, što je u svakom slučaju poželjno one koji su prisvojili protivzakonito, protivpravno, 10, 15, hiljada evra, a pustićemo ove milionere da šetaju slobodno. Van pameti je to.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.05.2019.

Ne bih želeo da se ovo pretvori u licitiranje i koji je predstavnik veći lopov, da li je to Božidar Đelić ili pomenuti Borislav Novaković.

Suština je u sledećem. Vi gubite iz vida gospodine Martinoviću jednu veoma bitnu činjenicu. Taj režim je smenio Tomislav Nikolić. Tomislav Nikolić, izabran za predsednika i na talasu te pobede, SNS je došla na vlast, a pobedio je tako što je rekao da će sve ove koje smo i vi i ja nabrojali, da će ih procesuirati i da im je mesto u zatvoru, i Đelića, i Vlahovića, i Dinkića i sve redom.

Nije to tako davno bilo da bi kod nas zavladala tolika zaboravnost. Naravno, vi imate puno pravo da istaknete sadašnjeg predsednika vaše partije, što nije sporno da ima određenu ulogu.

Ali, pravi primer ste naveli, pa on je taj svoj trijumf, Aleksandar Vučić započeo na tome što je sa govornice Skupštine Srbije tada govorio da, čim dođe na vlast u zatvor će ići Mlađan Dinkić, Božidar Đelić, Vlahović i svi ostali.

Oni se šetaju slobodno. To što je Mlađan Dinkić izmešten iz Vlade, on je na čelu Odbora za koordinaciju saradnje sa Arapskim Emiratima. Kakva je tu kazna?

Gde je tu odgovornost? Gde vam je Božidar Đelić?

Znate, mi pričamo o borbi protiv korupcije i o kriminalu. To vam je kao onaj statistički izveštaj MUP, pa kaže u tom i tom procentu, visokom procentu sprečili smo kriminal, a tu ulaze i oni sitni mali džeparoši i oni gladni što su ukrali kilogram hleba i oni što su počinili mala krivična dela. Čovek kada to gleda, bude fasciniran.

Ovde su krupne zverke. Dokle god ne bude toga, mi možemo da pričamo samo priče, da licitiramo ko je od njih veći kriminalac. Po nama, srpskim radikalima svako je kriminalac ko je u korupciji, ko je korumpiran, podmićen, ko je u kriminalu, svako treba da odgovara pred sudom, pa taman bila njegova stranka na vlasti ili opoziciji, ili se odavno ne bavi više politikom.

To su državne pare, to je društvena svojina. Oni su narod ojadili i mi se sada pravimo kao da ništa nije bilo, sada ćemo doneti zakon, a jedno od žarišta korupcije je upravo i parlament. Zašto? Zato što nije regulisano statusno pitanje poslanika i pred kraj mandata svakog, dolazi do pretrčavanja, preletanja iz poslaničke grupe u poslaničku i na taj način se krivotvori sve ono što se zove donošenje zakona i sve ono što je zakonodavna vlast. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.05.2019.

Dobro da ste me podsetili gospodine Martinoviću. Tada kada se to dešavalo bili smo u istoj stranci, bio nam je predsednik Vojislav Šešelj. Ali to je nebitno.

Tomislav Nikolić je na neki način fenomen kada je u pitanju rušenja prethodnog režima. Izbori i glasanje je trajalo sve do 20,00 časova, a on je u 17,00 časova pobedio. To do sada u novijoj istoriji nije zabeleženo, istoriji izbora da je EU čestitala Tomislavu Nikoliću u 17,00 časova njegovu pobedu. I sami ste, kao i ja izražavali sumnju, vezano za to. Da li je on oslobodio se tog dosovskog režima, pa evo i dan danas imate ostatke tog dosovskog režima, koji su vam koalicioni partneri. Znači niste u pravu. Mi bi voleli da jeste. Da se oslobodilo, da su svi procesuirani, ne svi bukvalno, nego oni koji su nosioci kriminalnih radnji, ali ili nemate hrabrosti, ili kako to ovde želite da istaknete da je sudstvo nesposobno, samo nemojte gubiti iz vida i ti dokazi koji dolaze od MUP nisu potpuno valjani. Ne kažem da nisu svi, ali mnogi su sa dosta toga što fali. Zato što i samo MUP ima ostatke tog tzv. DOS. Pa to namerno rade. Vidite sa kakvim se situacijama sve surećete.

Ono što želim da naglasim. Nemamo mi ništa protiv ličnosti bilo koje. To što vi kažete da mi ne možemo Tomislava Nikolića, ili ja da ne mogu očima da ga vidim, niste u pravu. Politička borba je takva koja podrazumeva da se iznosi argumentacija, da se politički obračunava argumentima. Ja vam kažem, a vi ste svedok. Njegova pobeda je i dalje pod znakom sumnje. Jel da nije pod znakom sumnje, zašto mu je Evropa u 17,00 čestitala? Zašto? Zar to nije neka logika stvari da se čovek priupita malo, da kaže da li je to sve pošteno, da li je to časno bilo? Po nama radikalima nije. Saznaće se, kao što je sve prolazno, prolazna je i vlast. Toga ste vi duboko svesni. Doći će do promene kada dođu srpski radikali u situaciju, proverićemo sve, neće ništa ostati tajna. Kao i za kriminal, tako ćemo i to. Zašto što i tu jednim delom i te kako začet kriminal, ali nova vrsta kriminala kojom se služio kupovinom glasova, nameštanjem izbora itd, a sve to zapad gledao, tako što je stavio ruku na oči i kao da nije primećivao.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2018.

Pitanje – po kom osnovu Dragica Nikolić i njen muž, bivši predsednik Republike, već dve godine koriste državnu vilu i koliki su troškovi koje izmiruje država na ime korišćenja vile od 800 kvadrata, imajući u vidu da stvaralaštvo kojim se bavi Dragica Nikolić ne zahteva toliku kvadraturu, a naučni rad, kome se posvetio Tomislav Nikolić, i te kako ne podrazumeva toliko veliku kvadraturu? Pitanje je upućeno Vladi Srbije.

Drugo pitanje upućeno je Tužilaštvu. Šta će Tužilaštvo, odnosno javni tužilac da uradi, a i organi Vlade Srbije na javno iznesenu tvrdnju generala Nebojše Pavkovića da je general Aleksandar Dimitrijević, koji je bio na čelu vojnoobaveštajne službe, sve vreme dok je bio na toj čelnoj funkciji, radio za strane obaveštajne službe i još dodatno sarađivao sa Haškim tribunalom tako što je falsifikovao činjenice, izmišljao događaje koji su dodatno opterećivali Srbe koji su zatočeni u Hagu? To isto je radio i Aleksandar Vasiljević.

Šta će Tužilaštvo da uradi i da li će da pokrene bilo kakvu inicijativu kako bi se sprečilo dalje negativno delovanje ovih generala izdajnika? Pri tome, da li će nešto da preduzme Ministarstvo odbrane kako bi za primer budućim generacijama pokazao da čin generala treba da nose časni i čestiti ljudi, a ne protuve, kao što je to Aleksandar Dimitrijević, po rečima generala Nebojše Pavkovića, načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije?

Treće pitanje je upućeno Vladi Srbije ispred SRS. Pitam Vladu Srbije, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde – koliko je novca iz sredstava budžeta isplaćeno na ime štete koju su sudski ostvarila lica koja su protivzakonito, protiv svih pravila privedena i maltretirana u akciji „Sablja“ 2003. godine?

Vi znate, gospodo, da je 2003. godine, pod okriljem demokratije i borbe protiv kriminala, u Srbiji bilo privedeno blizu 12 hiljada ljudi. Samo je Pinoče priveo više ljudi u jednom danu ili u nekoliko dana. Imajući u vidu da su otkrivene ubice Zorana Đinđića za nepunih 48 sati, to je apsurd još veći u činjenici da je 12 hiljada ljudi privedeno pod sumnjom da su učestvovali ili bili povezani sa ubistvom Zorana Đinđića. Ne mali broj od ovih maltretiranih ljudi nije imalo nikakve veze ni sa kriminalom, a pogotovo sa ubistvom Zorana Đinđića.

Privođeni su ljudi koji su politički ne istomišljenici tadašnje aktuelne vlasti, privođeni su čak i švaleri od supruga članova aktuelne vlasti, privođeni su svi koji su bili u sukobu sa pojedincima iz sadašnje aktuelne vlasti. Oni su zakonskim putem ostvarili svoja prava i do danas javnost Srbije ne zna koliko je sredstava iz budžeta Republike Srbije isplaćeno na ime realne štete koju su pretrpeli građani Srbije.

Da se ne bi zamajavali više sa tim kolika je to bila demokratija, kakva je to bila borba protiv kriminala, ja vas samo podsećam da su za nepunih 48 sati objavljena imena i fotografije učesnika na atentatu na Zorana Đinđića. To u svetu još nije zabeleženo da se tako brzo otkrilo ko je ubio predsednika Vlade, a pri tome do dana današnjeg ne znamo pravu istinu, nego ti ljudi koji su bili u sastavu specijalnih jedinica, po nalogu obaveštajne službe Engleske, su trebali da budu krivci kako bi se kompletna specijalna jedinica rasformirala. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 15.05.2018.

Imam pitanje u ime poslaničke grupe SRS za predsednika Vlade Anu Brnabić – šta je Vlada Srbije i šta će Vlada Srbije da učini po pitanju održavanja festivala tzv. „Merdita“, u prevodu „Dobar dan“, koji za cilj ima promovisanje tzv. kosovske kulture.

Naime, već četiri godine u Beogradu, što bi rekli u srcu Srbije, održava se festival koji promoviše kvazi kulturu kvazi države. Kada mi srpski radikali kažemo šta je Vlada učinila, pitamo Vladu na koji je način pomagala ako je pomagala, a sa druge strane ono što je potpuno jasno zašto je Vlada ćutala sve vreme u proteklom periodu povodom održavanja ovog festivala? Možda je za javnost opravdanje od strane Vlade koja bi dala, to je u organizaciji nevladinih organizacija, kao što je nevladina organizacija na čijem čelu je Nataša Kandić, kao što su Žene u crnom i tako redom. Ali, sam lokalitet, samo mesto održavanja jasno govori da Vlada nije smela da ćuti i da bude zatvorenih očiju kada je u pitanju održavanje ovakvog festivala.

Prvo, mi srpski radikali jasno predočavamo da osim što je kvazi kultura kvazi države, da nema regionalne kulture, ne postoji, teoretski nije obrađen taj pojam i fenomen regionalne kulture. Postoji nacionalna kultura, postoje kulturna stvaralaštva u određenim regionima gde se prepliću nacionalne kulture. Kosovska kultura ne može da postoji ni teoretski. Ovaj festival, osim organizacije, podržavaju i te kako prepoznatljive fondacije belosvetskih hohštaplera svih onih koji dugi niz godina sve čine, sve rade kako bi uništili Srbiju, kako bi što pre iz dela Srbije izdvojili teritoriju i proglasili je zvanično za nezavisnu državu Kosovo. Među njima prednjači već poznati fond na čijem čelu su braća Rokfeler.

Za održavanje ovog festivala kao sponzor i kao logistička podrška politička i u svakom drugom pogledu Švajcarska ambasada. Da li je Vlada u proteklom periodu na bilo koji način upozorila predstavnike Švajcarske ambasade da je besmisleno da se podržava ovakva vrsta manifestacije gde se promoviše kvazi država koja se zove Kosovo.

Mi srpski radikali, postavljamo pitanje, šta će to Vlada uraditi u narednom periodu, ne u smislu narednih godina, nedelja, meseci nego narednih dana? Da li će Vlada konačno da stavi tačku na sve ovo tako što će u skladu sa zakonom i Ustavom ove države da zabrani održavanje ovih i ovakvih manifestacija na teritoriji Srbije? Ili će Vlada i dalje da to gleda, posmatra sa strane i da tumači to kao širokogrudost i kao političko razumevanje od strane zvanične politike koja se vodi u Beogradu.

Mi srpski radikali, upozoravamo javnost da je održavanje ovakvih manifestacija jasan znak, jasan signal dodatne slabosti politike koja se vodi u Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. Stvaranje autohtone kulture i jezika, to je preduslov za stvaranje nove nacije. Narod koji se zove albanski, ima svoju nacionalnu kulturu, njihovo sedište je u Albaniji u Tirani, a ne može biti kultura Kosova, kao autohtona kultura na teritoriji države Srbije i to je dobra osnova predstavnicima tzv. države Kosova, da UN tvrde, iznose tezu kako Kosovo nikad nije bilo u sklopu i sastavu države Srbije, jer imaju posebnost jezika, posebnost kulture i sada će imati i posebnost teritorije.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Ispred poslaničke grupe SRS postavljam pitanje ministru odbrane gospodinu Vulinu i vrhovnom komandantu Vojske Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću, koji je istovremeno i predsednik Srbije.

Koji su to razlozi koji su odlučili da se uključi Vojska Srbije u vežbe NATO pakta koje se održavaju između 17. i 22. jula na prostoru Bugarske, Rumunije i Mađarske? Da li je to u sklopu vojne saradnje u periodu kada smo svedoci da NATO snage se koncentrišu na granicama Ruske Federacije, kada konkretno za ove vojne vežbe na teritoriji Rumunije glavnokomandujući NATO snaga Ben Hodžis, general glavni za NATO snage u Evropi, kaže da vežbe u Rumuniji su direktno vežbe koje su usmerene protiv Ruske Federacije?

Da li je razlog ovakve odluke možda u promeni i u zaokretu politike koju u novije vreme vodi vlast, a ogleda se u činjenici da je prava poseta novoizabranog predsednika Srbije upravo poseta Americi? Da li se možda nešto novo dešava u sprovođenju politike vladajuće koalicije, kada napušta tzv. poziciju neutralnosti, poziciju sedenja na dve stolice, pa se okreće jednoj stolici, stolici koja označava dominantnost američke politike? Da li je možda razlog u činjenici da se na taj način još jednom po ko zna koji put dodvori NATO snagama i Americi, posle one sramne inspekcije u Nišu, koja je sprovedena od strane američke ambasade? Ništa nije moglo da bude sramnije nego upravo učešće u ovakvim vežbama, gde sam general NATO pakta kaže da su to vežbe priprema za eventualni napad na Rusku Federaciju.

Možda je to razlog u činjenici da razgovor sa potpredsednikom Amerike koji je obavi predsednik Srbije je ostao tajna za javnost Srbije. Možda tu leži neki razlog. U svakom slučaju, moramo da dobijemo jasan odgovor ne u smislu da pokažemo koliko smo mi napredovali kada je u pitanju spremnost naše vojske ili koliko smo dobri, odnosno bolji od pripadnika NATO pakta. To je već potrošena fraza koja ne zadovoljava nikog u ovoj Srbiji, nego da se jasno kaže, ako je to zaokret u politici koju vodi vlast ove države, onda da se zna, da građani znaju šta ih u budućnosti očekuje, da se ne nadamo ničemu što bi bilo blagonaklonost od strane Ruske Federacije, jer svedoci smo da evo već mesecima čekamo isporuku naoružanja i sredstava za Vojsku Srbije od strane Ruska Federacija.

Kako to sad u ovom trenutku da tumačimo da je Vojska Srbija angažovana u ovakvim vežbama, a sa druge strane očekujemo da po veoma povoljnim uslovima Rusija nam pomogne da ojačamo tehnički i taktički Vojsku Srbije.

Mi iz SRS jednostavno želimo odgovor i od vrhovnog komandanta, a i od ministra odbrane.

Imovinska karta

(Novi Sad, 29.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 90000.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština grada Novog Sada (Odbornik) Grad Mesečno 25000.00 RSD 17.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:55