MILJAN DAMJANOVIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1984.godine u Prizrenu. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Dugogodišnji član SRS. Predsednik je gradskog odbora SRS u Beogradu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24.aprila 2016.godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Oženjen, otac dvoje dece, sina Milivoja i ćerke Emilije.

Osnovne informacije

Statistika

  • 55
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 10 meseci i 18 dana i 13 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 27 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Trinaesto vanredno zasedanje , 08.07.2019.

Gospodine predsedavajući, nažalost, vrlo sam pomno pratio kada ste vi govorili, kao i svi prethodni govornici, i moram priznati da ste vi delimično u pravu, ali je taj vaš govor više zvučao i izgledao kao da ste u našim klupama kao predstavnici opozicije, ali legalistički na pravi način potpuno poentirali, pa se postavlja pitanje zašto vi i vaša poslanička grupa svih ovih godina unazad kada je problem identifikovan na pravi način niste reagovali?

Ostao sam iznenađen, zaista, kada sam video da nekakva Stranka moderne Srbije, nisam znao ni da to postoji u našem parlamentu, zaista moram da govorim zbog građana Srbije, da shvate da ovaj saziv nema legitimitet onda. Zašto? Četiri poslaničke liste nisu prešle cenzusni prag. Sami ste konstatovali da je vršen pritisak te izborne noći, o čemu smo i mi govorili. Kako je moguće, čija je to snaga u ovoj zemlji da dozvoli bilo kome da prekrši svesno zakone i da pusti u parlament poslaničke grupe koje nisu prešle cenzus.

Znate, SRS u Mladenovcu nije prešla cenzus na lokalnim izborima zbog jednog i po glasa i mi smo prihvatili te rezultate. Nismo tukli žene, niti smo pozivali ambasadore da tražimo da nam ponavljaju izbore n a nekakvim biračkim mestima. I, šta je rezultat takvog vašeg poraza pred ljudima koje je uveo američki ambasador? Vi ste spomenuli nekoliko narodnih poslanika. Nažalost, bosanski lonac je mnogo dublji u ovom sazivu.

Uzmimo primer poslanika Marinike Tepić. Ona je izabrana za poslanika na listi Saveza za bolju Srbiju, koju su činile LDP, SDS i LSV, koalicija koja nije prešla cenzus i to je prvi poraz vladajuće većine. Krajem januara 2017. godine napustila je ligu i pristupila je novoj stranci. Član je bila predsedništva te partije. Od kraja maja 2018. godine član je Kluba samostalnih poslanika u Skupštini Srbije. U martu mesecu 2019. godine postaje šef poslaničkog kluba Samostalnih poslanika nakon što je izmenjen sastav tog kluba. U poslaničkom klubu Samostalni poslanici više nisu bili poslanici Nove Stranke Zoran Živković i Aleksandra Čabraja, koji su, kako je tada izjavila Tepić, odlučili da ne ostanu u njemu. Živković je, međutim, rekao da je laž da je odlučio da ne bude više član tog kluba, navodeći da se za izlazak iz kluba mora potpisati izjava koju nije potpisao.

To je parlament Republike Srbije, medijski jedni druge napadaju i vi ovde verifikujete, jer ste takav zakon doneli i zakon koji je donela tada Demokratska stranka, na čelu je stožer bila Demokratska stranka, a vi ga danas sprovodite.

Tepić je u medijima odbacila navode da će Klub samostalnih poslanika biti klub buduće stranke jednog od lidera Saveza za Srbiju, a onda u aprilu 2019. godine postaje potpredsednik novoformirane stranke Slobode i pravde, na čijem je čelu Dragan Đilas i mi danas u ovom parlamentu koju sliku šaljemo građanima Srbije zato što SNS nije imala snage, ni želju, ni volju da prave zakone donese, izmeni zakone, odnosno vrati odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika.

Imamo situaciju da oni koji imaju novac mogu da kupe i rade šta hoće, da kupe poslanike, poslaničke grupe, da predlažu amandmane i postavlja se onda pitanje svrhe izlaska na izbore. Zašto mi koji poštujemo Zakon i Ustav Republike Srbije moramo da govorimo na ovaj način? Da bi uveli legitimitet u ovaj parlament.

Kako je, nažalost, i sad ljudima ružno zvuči, krenula u zadnje vreme, a moramo tako da kažemo, politička prostitucija, za mene su to, moralnih nakaza u sprskom parlamentu? Ne tako davno, vladajuća koalicija, inače je bila na čelu ovih danas koji nisu ovde, Demokratske stranke, je, čuli smo već i od poslanika Vjerice Radete, bila cilj uništenja SRS i jeste i ja ću sada citirati jedan deo nakon krađe blanko ostavke, a onda i krađe mandata SRS od Tomislava Nikolića i njegovih sledbenika, gostovao je tada srpski radikal i narodni poslanik Aleksandar Martinović i zaista pogodio pravu stvar kada je tamo govorio i rekao je ključnu stvar. Samo ću deo citirati: „Od septembra meseca 2008. godine u sprskom parlamentu se desilo nešto čega nema ni u jednom demokratskom i civilizovanom parlamentu, a to je da se obrazuje neka poslanička grupa neke političke stranke koja uopšte nije učestvovala na parlamentarnim izborima. Ako se legalizuje kriminal u Narodnoj skupštini, kako onda možete da očekujete da će kriminal biti iskorenjen u ministarstvima, javnim preduzećima i jedinicama lokalne samouprave“? Apsolutno se slažem sa izrečenim, ali ima jedan mali problem, Aleksandar Martinović je tada bio poslanik opozicije, SRS, a sada šef poslaničke grupe vladajuće SNS. Postavlja se pitanje zašto i sedam godina nakon svega što se dešavalo, jer vi ste ove izmene zakona, ako se ne varam, primena je krenula 2011. godine, zašto niste promenili i vratili u parlament onako kako treba da bude?

Druga stvar, nakon toga, nedugo zatim, vi ste tvrdili u medijima, predstavnici vaših koalicija, pričam DS, SPS i G17, kaže – pod pritiskom EU, morali smo da izmenimo Zakon o izboru narodnih poslanika i nažalost time je uništen parlamentarizam.

Kada je reč o ulozi Skupštine o ispunjavanju uslova neophodnih za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, ispunjenje akcionog plana Vlade u 96 tačaka tadašnji predsednik parlamenta, Slavica Đukić Dejanović, je rekla da tu nisu u pitanju samo zakoni i njihovo donošenje već da je na putu jako važno da građani imaju veću ulogu u primeni zakona.

Đukić Dejanović je kao primer navela Zakon o izboru poslanika gde će građani glasovima odlučiti kako će koja politička ponuda proći na izborima i onda nastavivši u istom tonu podržala i hrabrila sve one poslanike koji su krali mandate, rekavši: „Predsednica parlamenta je dodala da je u prošlosti postala praksa potpisivanja blanko ostavki, ali da ona već duže postoji samo formalno, što potvrđuje činjenica da je u ovom sazivu Skupštine nekoliko poslanika napustilo svoje klubove, a da nisu trpeli nikakve sankcije“.

Kada od predsednika parlamenta u javnosti izađe budućim poslanicima informacija da neće trpeti nikakve sankcije, zašto se onda čudimo da se dešava danas ovo što se dešava i dešavaće se i ubuduće? Vi ćete biti gori od Gordane Čomić ukoliko budete danas glasali tako. Bićete gori, jer ste vi dobili glasove građana Srbije, jer ste tada obećavali da ćete promeniti ono sve loše što je donosila DS.

Naprotiv, vi ste nastavili da još jače sprovodite i Poslovnik i zakone koje je donela DS i zaboravili kako je Gordana Čomić tada kažnjavala poslanike SRS i izbacivala iz parlamenta.

Da li je to sada vaša politika? Da li ćete na taj način i dalje da postupate? Zašto je bila ova izjava bitna, predsednika parlamenta, tada? Zato što je rekla otvoreno pod pritiskom EU. Zato govorim da ste isti kao DS, jer vi i dalje donosite zakone, svaki zakon koji je stigao u plenum piše zato što to traži od nas EU, usaglašavanje sa propisima EU, 90% zakona.

Znači, EU kaže - napravite moralne nakaze, političku prostituciju od parlamenta; nema problema, kupite poslanike. Zašto izlazimo na izbore? Koliko košta taj poslanik? Koliko košta poslanička grupa? Da li se za to borimo? Jedan čovek je povodom svih tih takvih tvrdnji, jedan političar, rekao: „Ne stidim se da kažem da sam se promenio, samo se magarci ne menjaju“.

E, vidite, ja kažem ovako – ne stidim se što nisam napustio SRS i 2008. i 2012. godine, kada nije prošla cenzus i 2014. godine kada nije prešla cenzus i kada je Vojislav Šešelj sve vreme bio zatočenik u Haškom tribunalu, antisrpskog tribunala i ne stidim se što ne menjam mišljenje, jer moje mišljenje je da sam u stranci koja ima ideologiju i samo oni koji su zadojeni jakom ideologijom ne menjaju mišljenje, jer ideologija nije mišljenje, ideologija je put, ideologija je cilj.

Dok ne budemo imali u parlamentu da ideološki raspravljamo i da ozbiljno svakom zakonu pristupimo, imaćemo situaciju koju imamo danas. Hvala.

Trinaesto vanredno zasedanje , 08.07.2019.

Gospodine Jovanoviću, gospodine Martinoviću, da li se mi slažemo ili ne, ne možemo da se ne složimo u nečemu što je logično.

Gde se ne slažemo? Ne slažemo se u tome, a i vi, gospodine Martinoviću i gospodine Jovanoviću, ste diplomirani pravnici, kažete - to su bili standardi EU. Ne može standard EU, preporuka EU, papir EU, ultimatum EU, molba EU, da bude iznad Ustava Republike Srbije. U Ustavu Republike Srbije, Ustav sam ne poznaje definiciju da je poslanik, gradski odbornik, opštinski odbornik, član mesne zajednice, vlasnik bilo čega.

Da li su napravili štetu? Jedino dobro što je uradila ova desna strana, DS i frakcije njihove i ti Jeremići, Đilasi, Obradovići, više ne znam kako se zovu, jednino je dobro što ne dolaze ovde, jer nisu ni zaslužili da budu ovde. Uništavali su Srbiju tolike godine. Ali, ne možete se oprati od činjenice da je taj zakon stupio na snagu krajem 2011. godine, da je prošlo više izbornih ciklusa i da ste vi znali da će doći do ovog problema i imali ste period od 2012. do 2014. godine da to izmenite, vratite, uskladite sa Ustavom, od 2014. do 2016. i sad od 2016. do 2020. godine.

Pa, ne možemo prihvatiti, svesni smo da je to što nam je dala EU, taj predlog ne valja i mi da ga prihvatimo, jer je to rekla EU. Ja nemam problem da prihvatimo nešto što je dobro, ali je problem kada prihvatimo evo upravo ovo. Zašto to nije na dnevnom redu? O tome treba da razgovaramo. A, Ustav Republike Srbije je jasan. Hvala.

Trinaesto vanredno zasedanje , 08.07.2019.

Gospodine Martinoviću, valjda je glavni cilj demokratije u našem društvu da građani odlučuju, narod odlučuje koga želi da vidi u parlamentu i kada želi da ga zastupa on na izborima glasa. Šta zaokružuje? Zaokružuje listu.

Kada govorimo o standardima EU, ne možemo se u jednom složiti, nije valjda standard EU standard da građani budu prevareni. Kada kažem prevareni, tu mislim upravo na primer koji ste dali, a ima više primera sa ove desne strane.

Lista, naziv stranke ili koalicije i lider ili predstavnik koji je na čelu. U kampanji iznosi se politika te stranke, te koalicije. Redosledom, u zavisnosti od procenta koji su dobili, predstavljaju ih narodni poslanici.

Šta se sada dešava? Mi smo slepi i pravimo se da budemo slepi. Činjenice koje nas svakodnevno ovde u ovom parlamentu demantuju, da ne smemo da budemo slepi. Od Sande Rašković Ivić koja je otela mandat DSS, pa otet mandat SPS od strane Dijane Vukomanović, pa onda kreću da prave jednu poslaničku grupu, drugu, treću, četvrtu. Nije to sporno. To je dokaz njihovog morala i vaspitanja.

Nemam ja problem što su, mi moramo reći srpskim jezikom, lopovi. Kada ukradete nešto, mandat kada ukradete, vi ste lopov. Problem je što ne postoji sankcija za tako nešto. To je problem.

Drugi problem, apsolutno verujem da će se makar, koji su sada ovde, svi u ovoj sali složiti… Naš glavni cilj od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa je da ubedimo što veći broj građana da izađu na izbore. Da izlaznost ne bude 45, 50, 55%, valjda bismo bili zadovoljni da je izlaznost 70, 80%. Kako da ubedimo, posle ovog saziva, građane Srbije da opet daju podršku? Sada ne govorim o vašoj i našoj poslaničkoj grupi, apsolutno smatram da su kompaktne. Govorim uopšte. Šta sutra kada dođu neke labilnije osobe, manje moralne? Za šta je on glasao? Šta će se desiti? Hoće se menjati izborna volja građana? Znate da u tome najviše primera imamo po opštinama.

Tu su najupečatljiviji primeri. U određenim opštinama jedna politička stranka osvoji 40% i ne formira vlast zato što se svi ostali udruže ili ti naprave koaliciju, ali dođe neki, nazovite ga tajkun, čovek sa određenim interesima, lokalni skot, pa i zapadni skot, dođe kupi poslanike druge političke partije i oni naprave drugu većinu za koju građani nisu glasali. Nisu dali podršku. Takvih primera imamo mnogo, pogotovo u prethodnom periodu.

Podsetiću vas na primer, evo sada najsvežijeg primera, jednog lokalnog parlamenta. To je opština Zvezdara. Tamo je u opoziciji SRS, konstruktivna opozicija, i tamo su na vlasti SNS, SPS i nekakva grupa građana. Sedam meseci pred izbore, naravno, neko je došao, dao novac i rešio da kupi odbornike ili promeni mišljenje ili kako god, šta god vi želite kako to da nazovete. E, to je kada pravite koaliciju sa onima, kada se desi ili uđu oni koji nemaju ni politiku, ni ideologiju, koji su na sumnjiv način ušli, a ja mogu i da dokažem da su na sumnjiv način ušli. Govorio sam i pre izbora i posle izbora, jer su to nekada bili projekti DS, kao i razne grupe građana na Savskom vencu, Starom gradu i drugim opštinama koji su se prijavljivali kao manjine.

Zamislite, jevrejska manjina ili grčka manjina na Savskom vencu. Uđe jedan odbornik, pata-karta, i on odlučuje šta će se desiti. I, naravno, u zavisnosti ko njemu da više, jer on nema program, nema ideologiju, dešava nam se to. Kada se formira parlament od tada kreće buvlja pijaca, od tog momenta. Ista situacija koja je danas u Republičkom parlamentu je u većini lokalnih parlamenata po Srbiji, po opštinama, a to je da odbornici koji su ušli sa nekih lista više ne pripadaju tim listama.

Zato nema tog standarda EU koji treba da definiše demokratiju i parlamentarizam u Srbiji. Probali smo, videli smo da nije uspešno. Probali smo, ne funkcioniše. Hajde da vratimo ono što funkcioniše.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.04.2019.

Hvala.

Prvo pitanje postavljam ministru Nedimoviću. Naime, obilaskom zapadne, jugozapadne Srbije, velikog broja sela, naišli smo na velike probleme onih ljudi za koje svi ministri i ova Vlada kažu da treba da ostanu na svojim ognjištima, a država i samo ministarstvo apsolutno ništa nije uradilo po tom pitanju da oni svoja vekovna ognjišta ne napuštaju.

Tačnije, ako pogledamo potkablarska sela, Caganje, Rosce, Jančiće, Vrnčane i ostala sela koja se graniče sa gradom Čačkom i Gornjim Milanovcem, uočljivo je i možete dobiti informaciju da, verovali ili ne, u 21. veku ne postoji vodovodni sistem, odnosno to su meštani onih sela koji i dan danas nemaju vodu, pijaću vodu.

Želim da vam napomenem da je kao najmanji uslov da bi smo imali pravo da im kažemo da obrađuju svoju zemlju i da ostanu, jedan od razloga što ne postoji vodovodni sistem, a inače kubure i sa manjkom električne energije, malo veće nevreme oni uglavnom ostaju bez struje. Postoji osnovna škola u kojoj đaci iz tih pet sela ukupno ih ima samo 13 i ta sela se zbog nemarnosti države gase. Da ne govorim o putnoj infrastrukturi. Znači, osnovno i prvo pitanje je – da li Ministarstvo ima projekat, da li će se raditi vodovodni sistem, ukoliko znamo da je za ceo grad Čačak još 80-ih godina taj projekat urađen i od tada se ništa nije postupalo po tom istom projektu?

Drugo pitanje za gospodina Nedimovića je sledeće. Najavio je otvaranje više fabrika u Arilju i drugim mestima koje će se baviti, koja je zajednička investicija sa Mađarskom i u kojoj se u prvoj fazi planira da se proizvode voćni koncentrati, dok će se u Mađarskoj raditi dorada, a kažu u kasnijim fazama će se i kompletna proizvodnja raditi kod nas. Koja je to prva faza i koliko će trajati, koja je ta kasnija faza kada ćemo kao finalni produkt izvoziti, jer znamo da od izvoza i te kako prihoduje Srbija, budžet, a i na taj način su i srećniji seljaci, jer će otkupna cena biti veća.

Treće pitanje za gospodina Nedimovića jeste da je prošle godine bila najniža cena voćnih proizvoda, maline, kupine, jabuke, ali ukoliko uzmemo sadašnje parametre gde kaže da je prošlogodišnja otkupna cena iznosila 100 dinara, želim da nam gospodin Nedimović objasni da li će ove godine cena biti veća, jer sa ovakvom cenom, ukoliko jedan berač prosečan nabere 50 kilograma malina, to je ukupno 5.000 dinara i kada se plate dnevnice, porez, hrana, proizvođaču ostaje 2.000 dinara iliti on je tek na nuli, nema nikakvu zaradu sa tom cenom. A govorimo o raznim investicijama i o tome da postižemo razne sporazume i dogovore za izvoz istih tih malina. Ako se danas ne kaže u aprilu cena, kada su već povezane maline, kada će Ministarstvo izaći pred svoje građane, pred svoje proizvođače, pred svoje seljake i reći koja je otkupna cena za ovu godinu.

Za predsednika Vlade Anu Brnabić imam pitanje. U mestu Stragari, inače kod Kragujevca, postoji rudnik azbesta Stragari a.d. u kom, prema nekim našim informacijama koje su nam dali stanovnici tog mesta, imaju i govore da se planira izgradnja republičke deponije azbesta. Prema nekom od poglavlja o pridruživanju EU, kako se navodi, sav azbest se mora ukloniti sa svih objekata u Srbiji. Ukoliko se ispostavi da je ova informacija tačna i da postoji plan izgradnje deponije, stanovnici ovog mesta se s razlogom pribojavaju mogućnosti da se uz azbest na tu deponiju skladište i neke druge vrste otpada koje su još štetnije po zdravlje ljudi. Tako da postavljamo pitanje predsedniku Vlade – da li je ova informacija tačna i da li imaju u planu izgradnju ovakve vrste deponije? Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.03.2019.

Poštovani poslanici, prvo pitanje upućujem ministru Branislavu Nedimoviću.

Naime, 365 učesnika u izgradnji vodosistema Trnovsko vrelo učestvovalo u izgradnji i samofinansiralo svu potrebnu dokumentaciju nadležnih institucija. Dobijena je i dozvola od vodoprivredne organizacije za sistem Trnovsko vrelo, a za izgradnju istog zaključen je ugovor tada između mesne zajednice Trnava i opštine Čačak. Ugovorom je precizirano i definisano da svaku odluku vezano za vodosistem isključivo donose korisnici vodosistema na zboru.

Napominjem da su tada to uradila 365 učesnika, a da danas imamo blizu hiljadu priključenih na ovaj sistem uz prosečnu naplatu od hiljadu evra po domaćinstvu. Nažalost, do sada se nikada nije utvrdilo uz podnošenje krivične prijave i od strane suda gde su te pare nestale, odnosno ono u šta se finansiralo.

Lokalni vlastodršci i danas, posle 20 godina, uspevaju da na nepravedan način, a bez saglasnosti korisnika vodosistema, oduzmu sistem Trnavsko vrelo i u isti puste gradsku vodu samovoljno, bez saglasnosti korisnika sistema Trnavsko vrelo, kako je ugovorom propisano.

Postavljam pitanje ministru Nedimoviću - kada će stati na put samovolji gradske uprave koji svesno krše zakone i kada će naložiti istoj da poštuje potpisan ugovor?

Naime, Trnavsko vrelo je pored ostalog i od istorijskog značaja za selo Trnavu i sa time se građani tamo ponose i uzdižu, što sam i lično mogao da primetim i čuvaće ga kao zenicu oka. Zavičajno društvo, koje je raseljeno, napisalo je i danas piše mnogobrojne knjige koje se čitaju u celoj Srbiji.

Naime, Trnavsko vrelo i vodosistem ostaje građanima onakav kakav je građanima i predat na upotrebu. Ovu građansku inicijativu svojim potpisima su garantovali i prihvatili da njihov stav, i ovlastili Milana Tanovića, lokalnog domaćina, da dostavi tada gradskom veću i dostavili su, kao što se ovde može videti, svi potpisnici tada iz cele Trnave, svi meštani koji su uplatili ono što je od njih traženo po zakonu.

Drugo pitanje postavljam ministru Zorani Mihajlović. Naime, u ulici Milana Rakića oko broja 100, radi se o teritoriji opštine Zvezdara. Postavljam pitanje ministru. Radi se o stambeno-poslovnom objektu, zgradi. Da li ministar građevine zna da je 23. avgusta iscureo zemni gas, tj. metan, koji je izuzetno vrlo zapaljiv i pukom srećom nije došlo do eksplozije o čemu su tada svi mediji pisali? Da li ministar zna, da je opštinska inspekcija tada zatvorili gradilište i ustanovila niz nepravilnosti, a da se nakon toga nastavilo da se gradi?

Ko je odgovoran za to što je mogla eksplozija da se desi, a u blizini se nalazi veliki broj stambenih objekata? Da li je potrebno da ministru dostavimo i snimak? Naši odbornici, odbornici SRS sa Zvezdare, su napravili snimak kako se, i pored zabrane od strane inspekcije za nastavak gradnje, nastavilo da se gradi i noću. S obzirom na činjenicu da se gradilo noću, kako ministar može da dozvoli da na taj način ugrozi radnike koji rade noću? Kako je moguće da rade mašine na taj način ometaju građane okolnih stambenih jedinica koji nisu mogli mirno da spavaju? Kako je moguće da neko iznad zakona, kome je zabranjena dalja gradnja, nastavlja da gradi i ne samo da gradi, već to radi enormno brzo i pri kraju je, odnosno pri završetku je taj objekat?

Postavljamo pitanje mi srpski radikali – ko to ima takvu privilegiju da je iznad i opštinske, gradske i republičke vlasti? Da li je to način i pokazatelj da ako imate podršku ministra možete da radite šta god hoćete?

Tražimo isto kao poslanička grupa od ministra da nam dostavi građevinsku dozvolu, jer sumnjamo da posle niza incidenata koji su se desila da taj objekat uopšte i poseduje građevinsku dozvolu. Hvala vam.

Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

Poslanička pitanja upućujem ministru unutrašnjih poslova.

Prvo me interesuje da li je upoznat sa rešenjem koje je izdala policijska uprava Savski venac, kojim se zabranjuje skup Srpske radikalne stranke, protestni skup zbog održavanja tzv. manifestacije pod nazivom „Mirdita“ u Beogradu? Da li je upoznat sa sadržinom obrazloženja u rešenju, u kojem stoji da je Kosovo nezavisna država?

U zvaničnom rešenju koje smo dobili od MUP-a kaže se da je cilj susreta srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica itd, a zatim se kaže – obzirom da će na navedenom festivalu prisustvovati umetnici i izvođači sa Kosova, a koji su suprotnih stavova od pristalica Srpske radikalne stranke. Ja smatram da mi valjda zajednički svi treba da branimo Ustav Republike Srbije i naravno, da nemamo iste stavove. Oni se zalažu za nezavisno Kosovo, a mi branimo Ustav Republike Srbije i kažemo da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Ovde je došlo vreme da mi danas i sutra branimo, izgleda, Ustav Republike Srbije i Kosova i Metohije od državnih organa.

Da li će ministar Stefanović nekoga sankcionisati zbog ovakvog rešenja ili je ovo možda novi vid politike SNS? Očekujem da će ovo rešenje ukinuti, a da će zabraniti manifestaciju Šiptara koji će se odigrati u Beogradu.

Drugo pitanje, da li je ministar Stefanović informisan o politici koju zastupa organizator ovog skupa, radi se o Inicijativi mladih za ljudska prava, nevladina organizacija koja otvoreno kaže da je finansiraju zapadne ambasade i u prethodne tri godine su finansirani sa preko milion evra. Oni su izdali takozvani dokument i potpisnici su kosovske fenologije, od 1974. do 2018. godine u kojoj se, gospodo, navodi da je general Delić ratni zločinac, da je država Srbija vršila etničko čišćenje na prostoru Kosova i Metohije, da unutrašnji dijalog koji sprovodi predsednik države je čista farsa i ovo imate na 40 strana. To su organizatori sutrašnjeg skupa. Nama ste zabranili, njima dozvoljavate.

Na njihovom sajtu, Inicijativa mladih kažu da su u državama sledećim u kojima postoje državi Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Kosovo. To je organizator skupa koji će biti sutra i u naredna četiri dana. Zatim kažu, poznati su bili po tome i ponose se kako su sprečavali promocije knjiga kao što je to na primer bilo u Domu omladine kada su to nazvali dom zločinaca Beograda, a bila je u pitanju promocija Krajišnikove knjige i nagrađeni su za to.

Na njihovom sajtu možete čitati svakodnevno da su oni iznad države, tako što traže da se suspenduju zakoni, da se suspenduje politički sistem i Šešelja i poslaničku grupu SRS nazivaju Šešeljevim putujućim cirkusom, a, kao što znate, dolazili su ispred Skupštine i tražili - izbacite Šešelja iz Skupštine.

Da li je to, kako se navodi u ovom sramnom rešenju, nekakva kultura bilo čega? Da li smo mi suspendovali Kancelariju za Kosovo i Metohiju? Valjda su oni ti preko kojih se organizuju razna dešavanja kulturno-umetničkih društva iz srpske kulture. Ne postoji šiptarska kultura. Ili je zaista ovo zvaničan dopis MUP, promena politike Vlade Republike Srbije prema Kosovu i Metohiji?

Očekujemo od ministra Stefanovića urgentan odgovor da li će ako nije imao ove činjenice, a biće mu prosleđene, zabraniti održavanje ove sramne šiptarske lobističke manifestacije u Beogradu?

Dok danas mi ovde pojedini govorimo o tome da treba da štitimo Ustav Republike Srbije, vi ste videli da juče Šiptari po Kosovu i Metohiji nastavljaju da divljaju? Podsetiću vas da je trojica Srba juče kod Kline teže povređeno i da nisu odstupali Šiptari čitav dan, nego su ih okružili oko lokalne crkve.

Vrlo je bitno napomenuti, kada sam ovaj dokument i zvanično pokazao, nemam vremena da govorim još o njemu, u ovom dokumentu se zločinačka UĆK ili OVK tretira kao narod koji je morao da se digne na oružje protiv srpske represije.

Imovinska karta

(Beograd, 22.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član upravnog odbora Javno Radiodifuzno preduzeće Studio B Javni Mesečno RSD 01.12.2010 - 09.11.2012.
- Skupština gradske opštine Stari Grad Beograd (Odbornik) Grad Po sednici 3970.00 RSD 05.06.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:49