ALEKSANDRA JERKOV

Demokratska stranka

Rođena je 22. septembra 1982. godine u Novom Sadu.

U Novom Sadu je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku. Diplomirala je kao prva u generaciji, 2005. godine. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu.
Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.

U periodu 2003 – 2004. godine bila je članica Savetodavnog odbora fondacije FRESTA, odbora koji preporučuje projekte za finansiranje Ministarstvu inostranih poslova Danske. Učestvovala je u izradi Akcionog plana za mlade koji je sproveo Omladinski savet Vojvodine.

Bila je članica Lige socijaldemokrata Vojvodine od 2000. do 2013. godine. U stranci je obavljala funkciju međunarodnog sekretara Omladine LSV, u periodu februar 2003 – januar 2006. godine. Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i članica Predsedništva LSV bila je od januara 2006. godine. Od 2007. godine bila je portparolka LSV. Posle Kongresa LSV održanog 2008. godine postaje članica IO GO LSV. Bila je i predsednica Stručnog saveta LSV za omladinsku politiku.

Posle izbora 2007. godine, izabrana je za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i nakon izbora 2008. godine. Poslanica u Skupštini bila je i u sazivu 2012. godine, ali je 11. januara 2013. podnela ostavku na poslaničku funkciju. U januaru 2013. godine podnela je i ostavku na sve funkcije u Ligi socijademokrata Vojvodine i pristupila Demokratskoj stranci. Nakon izbora 2014. godine ispred Demokratske stranke izabrana je za narodnu poslanicu i u Desetom sazivu Narodne skupštine Srbije, a bila je predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Govori engleski, francuski, ruski i poljski jezik.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:27

Osnovne informacije

Statistika

  • 316
  • 12
  • 14 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 4 godine i 4 meseca i 19 dana

Poštovana gospođo Jerkov, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije

Stari magistri

čeka se odgovor 4 godine i 6 meseci i 27 dana

Poštovana gospođo Jerkov, Po zanimanju sam magistar kliničke psihologije. I diplomske i magistarske studije završila sam na Beogradskom univerzitetu. Mi stari magistri sada smo u poziciji da nas izjednacavaju sa masterima i ne priznaje nam se naučno zvanje koje imamo.

Uzgoj krznašica/ zabrana uzgoja i ubijanje životnja

čeka se odgovor 5 godina i 7 meseci i 20 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Zahvaljujem potpredsedniče.

Još su Rimljani razvili onu maksimu - hleba i igara; i shvatili su da je tu način da svoje građane drže pod kontrolom. Mi bismo rekli da ste vi u ovome Predlogu budžeta otišli korak dalje i uspostavili maksimu represije igara.

Da, imate veća kapitalna izdvajanja nego u prethodnim budžetima, ali ste propustili da nam kažete što kaže Fiskalni savet da je najveći, daleko najveći deo tih ulaganja, upravo se ulaže u to da se jača represivni aparat države. To su sredstva koja odlaze u privatnu policiju SNS, u privatnu vojsku SNS i njenih koalicionih partnera, u privatnu BIA, čiji zvaničnici javno opet pred premijerkom optužuju medije, opozicionare, sindikate i nevladine organizacije i građane koje kritikuju da su neprijatelji države i naroda, u privatnu VOA, u privatnu VBA i sve što radite, radite da biste još više jačali represivni aparat države i da bi uvek postojao nekakav Marko Parezanović koji će u prisustvu najvišeg državnog vrha da optuži opozicionare da su državni neprijatelji, nakon čega će se uvek naći neko ko će nekom opozicionaru razbiti glavu ili ga napasti na neki drugi način.

Ja ću govoriti osim evo o represiji, da vidimo gde se nalaze i igre u vašem budžetu. Građani Srbije treba da znaju da Vlada Republike Srbije u 2019. godini ima nameru da podigne kredit od 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.

Upotrebiću reči našeg potpredsednika, Marinkovića, koji je uputio mom kolegi ranije u toku rasprave jutros - šta je sa vama? Šta se sa vama dešava i šta može da vam padne na pamet da dižete kredit od 250 miliona evra da izgradite nekakav stadion, a da istovremeno u budžetu nemate para da vratite penzionerima ono što im je oduzeto, da nemate para za one žene koje su trudne, koje su se porodile, koje vas mesecima na ulici mole da ne dobijaju hiljadu dinara mesečno i da ne budu kažnjene zbog toga što su se porodile, da nemate para, a to kaže Fiskalni savet za investicije u nauci i obrazovanju, da nemate para za investicije u zdravstvu, da nemate ni za šta od toga para, a imate para za nekakav nacionalni stadion.

Ja vas molim da odgovorite na pitanje, šta se sa vama dešava? Kako je moguće da su vam prioriteti toliko pomereni i toliko poremećeni?

Druga tema o kojoj niko ne razgovara, a vi ministre Mali ponajmanje, jeste budžet AP Vojvodine. Zadržali ste protivustavnu odredbu u Zakonu o budžetskom sistemu da budžetu AP Vojvodine ne pripada ni 7% prihoda ni 7% rashoda, nego 7% poreskih prihoda, što je suprotno Ustavu Republike Srbije, pa čak ni tih 7% onako kako ga vi računate niste u stanju da isplatite Vojvodini onako kako njeni građani zaslužuju, nego opet da bi ste lažno prikazali budžet od 7%, vi u tu cifru sada trpate i transfere za poverene poslove u skladu sa zakonom kojim se uređuju nadležnosti AP Vojvodine i namenske transfere za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju i namenska i nenamenska za sve jedinice lokalne samouprave, namenski kapitalni transferi za projekte koje utvrdi Vlada. Svi transferi dan nakon što legnu na račun AP Vojvodine odlaze sa tog računa i to nisu prihodi koji pripadaju budžetu AP Vojvodine.

Za ostale stvari znam kako ste uspeli da ih stavite zato što ste bezobrazni prema AP Vojvodini, prema njenim građanima zato što ih kažnjavate, ali molim vas da mi odgovorite vrlo precizno na sledeća pitanja, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, član 187. stav 2. tačka 4. glasi da se u budžetu Republike Srbije obezbeđuju sredstva za plate, naknade i dodatke zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje i otpremnine.

Kako ono za šta u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja piše da se obezbeđuje u budžetu Republike Srbije vi možete da smatrate za prihode budžeta AP Vojvodine? Šta će sredstva za plate nastavnika i profesora u budžetu AP Vojvodine kada u zakonu jasno piše da ta sredstva pripadaju, da se ta sredstva isplaćuju iz budžeta Republike Srbije? Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Zahvaljujem.

Najpre da razjasnimo nešto. Ja kada govorim o SNS vojsci i policiji, ne govorim o svim onim poštenim ljudima koji rade i u Vojsci i u policiji, koji profesionalno obavljaju svoj posao, a koje ste vi, kako je rekao ministar, hteli sada da nagradite. Pa, nagradili ste vi njih i smanjenjem plata i dnevnicama od 150 dinara. Time ste ih dosta nagradili, pričom o onim funkcionerima u tim institucijama koje i dan danas i zaista služe tome da zloupotrebljavaju i sve te poštene ljude koji tamo rade, da bi vršili represiju.

Sve smo čuli, gospodine Mali, osim toga kako to da se plate prosvetara koji žive na teritoriji AP Vojvodine isplaćuju iz budžeta AP Vojvodine, kada u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno piše da se ta sredstva isplaćuju iz budžeta Republike Srbije?

To što radite nije samo prevara. To što radite je protivzakonito. Ta sredstva ne pripadaju budžetu AP Vojvodine, nego se isplaćuju iz budžeta Republike Srbije. I nijedna vaša uvreda, nijedna vaša laž, nijedno vaše poniženje građana Vojvodine na način na koji to radite šest godina, na način na koji ste to radili za vikend u Novom Sadu, neće promeniti činjenicu da Vlada Republike Srbije, koja se hvali da smo ušli u zlatno doba, da imamo više para nego ikada, da ćemo tek videti beneficije vašeg rada, kažnjava na ovaj način građane Vojvodine i uskraćuje im prava na silu stavljajući u budžet AP Vojvodine nešto što tom budžetu po zakonu ne može pripadati.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.11.2018.

Zahvaljujem, potpredsedniče.

Zaista pozivam kolege da glasaju da dnevni red dopunimo ovim Predlogom zakona koji nisam pripremila sama. Pripremila ga je Pokrajinska vlada, pripremili su ga oni ljudi koji se bave svim onim nadležnostima koje AP Vojvodine treba da finansira i koji znaju šta sve to Republika Srbija treba Vojvodini da prenese, nadležnosti koje bi Vojvodina iz izvornih prihoda mogla da finansira.

Neki od vas su bili na navodnoj proslavi prisejidinjenja Vojvodine Kraljevine Srbiji i prisustvovali toj jednoj nacionalističkoj histeriji koju smo imali prilike da vidimo pre dva dana u Novom Sadu, a koja je imala samo jedan jedini cilj – da pokaže da postoje teritorije koje je Srbija osvojila u ratu, a koje je zadržala u svom sastavu. Činjenica je bila da su je organizovali,da su glavni glumci te predstave bili upravo ono čija je pogubna politika u prethodnim decenijama dovela do toga da Srbija izgubi sve teritorije koje je ranije osvajala u ratovima u kojima su, naravno, ginula tuđa deca, u politici koju ste vi podržavali, koju i danas podržavate, a koja je dovela do toga da hiljade ljudi izgubi svoje živote, da desetine hiljada ljudi ostane bez krova nad glavom i da se godine i decenije izgube u svim zemljama regiona, pa i u toj Srbiji i u toj Vojvodini koju ste, navodno, ova dva dana, u Novom Sadu slavili.

Naravno, meni je jasno da su i radikali i nacionalisti oduvek bili protiv Vojvodine. U onim vekovima u kojima Vojvodina postoji ona je najpre smetala mađarskim nacionalistima, nakon toga srpskim nacionalistima, danas smeta onim nacionalistima koji trenutno vode i Srbiju i Vojvodinu, a baš kao što je smetala radikalima koji su i 1918. godine smatrali da ona treba da prestane da postoji onog momenta kada je ušla u sastav Kraljevine Srbije, danas smeta onim radikalima koji Vojvodinu trenutno vode, koji se možda malo drugačije zovu, ali taj radikalsko-nacionalistički šinjel, makar kada je u pitanju Vojvodina, a i kada su u pitanju druge stvari očigledno niti mogu, niti su u stanju, niti žele da skinu.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Drugo pitanje je za samog premijera, predsednika, predsednika RIK-a, ne znam na kojoj se funkciji nalazi, s obzirom na to da je rekao da bi pre umro nego ukrao jedan glas i da je njegova pobeda čista kao suza, šta ćemo sa tim što su evo sada po njegovim tvrdnjama četiri glasa ukradena i da li je to samo četiri glasa kraduckanje, kako su neki vaši koalicioni partneri govorili, ili se ipak ne radi o pobedi čistoj kao suza?

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Zahvaljujem, predsednice.

Prvo, i molim vas da mi odgovorite pismeno, da ne zloupotrebljavate ovaj institut, kao što to obično radite, kažete da ne reagujete na ultimatume. Interesuje me da li reagujete na ono što piše u zakonu? To je jedino pitanje koje imam za vas.

Sada bih prešla na drugo pitanje, koje je upućeno ministru prosvete, gospodinu Šarčeviću. Pitanje je da li on ima nameru da iskoristi pravo koje ima u skladu sa članom 21. stav 1. tačka 3) i članom 22. stav 1. tačka 2) Zakona o visokom obrazovanju i da naloži sprovođenje postupka spoljašnje provere kvaliteta u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, budući da je u ovoj Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji, došlo do promene nastavnog kadra u odnosu na momenat kada je izvršena akreditacija ove škole. Naime, u momentu kada je ova škola dobila akreditaciju, u njoj je bilo zaposleno četiri nastavnika iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. U međuvremenu, jedan od njih je nažalost preminuo, tri žene koje su obavljale ovaj posao su ostale bez posla i moje pitanje za ministra Šarčevića je da li ima nameru da naloži da se sprovede spoljašnje vrednovanje provere kvaliteta ove škole i da se utvrdi da li ova škola u ovom momentu ispunjava uslove da dobije akreditaciju za obavljanje ovog posla?

Ovo je važno iz nekoliko razloga. Najpre, važno je zbog toga što moramo razmišljati o tome kakav je kvalitet nastave koju dobijaju studenti u školi gde imamo loš nastavni kadar, gde imamo lošu organizaciju posla i gde, očito, imamo četiri profesora manje, čija su imena, između ostalog, bila zaslužna za to što je ta škola uopšte i dobila akreditaciju.

Drugi razlog zbog kog je ovo važno je poznat kolegama, makar trojici kolega koji ovde sede, to su kolege Orlić, Martinović i kolega Darko Laketić, koji su prema zapisniku prosvetne inspekcije, to je zapisnik o redovnom inspekcijskom nadzoru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, broj 614-02-840/218/12 sprovedenom 31. 08. 2018. godine, svi redom angažovani u ovoj visokoškolskoj ustanovi, suprotno zakonu. To ne kažemo mi iz Demokratske stranke, to ne kaže nikakav portal, to kaže Republička prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u svom zapisniku, sačinjenom 31. 08. 2018. godine, a sprovele su ga inspektorke Katarina Žugić Jovanović i LJubinka Tomić Tornjanski.

Devet žena koje su bile zaposlene u ovoj školi su ostale bez posla. U isto vreme kada su se u ovoj školi zaposlili protivzakonito narodni poslanici Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Darko Laketić, koji je inače kum direktora škole, i još devet funkcionera Srpske napredne stranke.

Ako ovo nije jasna poruka svakome ko u ovoj zemlji pokušava pošteno i odgovorno da radi svoj posao, da za njega u Srbiji nema mesta, ja ne znam šta jače šalje ovu poruku. Kako je Agencija za borbu protiv korupcije evidentirala, kolege Martinović i Orlić su prijavili 11 plata zajedno. Devet žena je ostalo bez plata, da bi njih dvojica dobili još koju platu. Među tim ženama su samohrane majke, su žene koje su se upravo vratile sa porodiljskog, žene koje su već napustile ovu zemlju, doktori medicinskih nauka, da bi se vaši poslanici i vaši funkcioneri zaposlili umesto njih.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2018.

Zahvaljujem, kolega Arsiću.

Moje prvo pitanje upućeno je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, ali i javnom Tužilaštvu, za koje duboko verujem da je nadležno za ovo što ću pitati.

Naime, 19. novembra ove godine, pre svega nekoliko dana, javnost je potresla informacija koju je objavila naša građanka Violeta Cvetković, koja je u video snimku koji je objavila ustvrdila da su njeno bolesno dete lekari odbili da pregledaju.

Nakon toga je usledio jedan rat informacijama između lekara, dotičnog doma zdravlja, i same Violete Cvetković. Međutim ono na šta se odnosi moje pitanje je ono što se desilo sutradan 20. novembra 2018. godine kada se u tabloidu „Informer“ pojavio zdravstveni karton ove žene, kada se u tom tabloidu napisao datum kada je ona izvršila abortus, kada je objavljen njen dosije, kada je pisano da je bila u sekti, da je ranije bila osuđivana i da je verovatno sa željom da se čitaoci ovog režimskog tabloida odvrate od toga da veruju u bilo šta što je ona napisala, ustvrdilo da je ona izvršila abortus na Badnji dan.

Moje pitanje Tužilaštvu je dokle je stigla istraga koja će utvrditi da li su podaci koji su po građanki Violeti Cvetković, u režimskom tabloidu „Informer“ objavljeni tačni? Ukoliko su ti podaci tačni onaj ko je „Informeru“ javio, dojavio ili omogućio da dođe u posed njenog zdravstvenog kartona je počinio ozbiljno krivično delo.

Moje pitanje Zlatiboru Lonačaru je šta je uradio po ovom pitanju? Šta ima nameru da uradi povodom činjenice da jedan režimski tabloid na ovakav način proganja jednu našu sugrađanku? Da li je svestan kolika je šteta naneta toj ženi? U koliku je ona opasnost dovedena? Moje pitanje je šta je Ministarstvo zdravlja uradilo povodom činjenice da su se naročito osetljivi podaci o jednoj našoj sugrađanki i građanki Republike Srbije našli u režimskom tabloidu „Informer“ koji u svojoj praksi da gazi preka svega i svakoga ko kritikuje bilo šta u ovoj državi, nije prezao od toga da učini čak ni ovako jednu skandaloznu stvar?

Drugo moje pitanje je upućeno predsedniku Republike Srbije. On je naime, pre dva dana obilazeći fabriku tekstila kod Kraljeva u mestu Adrani izgovorio uz, kako bih rekla, kvazi mangupski osmeh, sledeću rečenicu direktoru te fabrike, uz naravno mizogene opaske o tome kako Turci treba da čuvaju naše žene i vode računa o njima. Citiram predsednika Republike Srbije: „Pa ti si sve žene uzeo da rade, pa zato si ti srećan, misliš da ćeš… eee.“

Moje pitanje predsedniku Republike Srbije je da li bi mogao da završi ovu rečenicu? Da li bi mogao da nam objasni šta je tačno mislio da kaže? Šta on tačno misli da poslodavac, koji je zaposlio sve žene očekuje od svojih radnica i iako smo već u isto tako pomenutim režimskim tabloidima, mi koji smo ovo pitanje pokrenuli juče, mislim na poslanice DS, a nazvane imenima koje zarad dostojanstva Narodne skupštine ne bih ponavljala ovde, molim vas da ovo pitanje prosledite i samo da ga zamolite da završi rečenicu, pa da onda i mi žene znamo šta njemu da kažemo.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Zahvaljujem, potpredsedniče.

Pitanje je namenjeno Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministru Branku Ružiću, a odnosi se na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina i kampanju koja je trenutno u toku i plašimo se brojne manipulacije koje čitav proces prate.

Kada smo pre izvesnog vremena nekoliko meseci u ovoj Skupštini razgovarali o zakonima koji se tiču prava nacionalnih zajednica koje žive u Republici Srbiji, među njima i o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, mi iz DS smo upozoravali da su zakoni koncipirani i predloženi tako da i dalje omoguće jednu strašnu dominaciju političkih stranaka na manjinsku samoupravu, koja je garantovana Ustavom Republike Srbije, koja je, uostalom, ustanovljena Zakonom nacionalnih saveta nacionalnih manjina i da ćemo onako kako su zakoni predloženi, zapravo doći u situaciju da nacionalni saveti budu zapravo samo ekspoziture stranaka, političkih stranaka iako je njihova koncepcija u suštini, u teoriji, potpuno, trebalo bi da bude suprotna.

Ono što je usledilo, međutim, nismo mogli da predvidimo čak ni u najgorim našim zamišljanjima. Naime, dešava se to da se u pojedinim nacionalnim manjinama, pojavljuju stotine, hiljade ljudi koji se organizovano upisuju u posebne biračke spiskove, koji preko noći postaju pripadnici tih nacionalnih manjina a na sam upis u poseban birački spisak dolaze organizovanim prevozom i bez ikakve jasne svesti i znanja šta rade tu, u kakve se spiskove upisuju i zbog čega to čine.

Pitanje za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, jeste na koji način će uspostaviti mehanizme kojima će ovakve zloupotrebe sprečiti? Odmah da kažem, ne prihvatamo odgovor koji je juče pokušala da da jedna od saradnica ministara na radnoj grupi na koju se odazvao žalostan broj poslanika vladajuće koalicije koji je upravo bio namenjen izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina. Ona je nama rekla da država praktično nikoga ne može da spreči da se izjasni kao pripadnik neke nacionalne manjine, da se upiše u spisak, što je apsolutno tačno. Tako da moje pitanje nije na koji način država planira nekoga da spreči da se upiše, da se izjasni kao pripadnik neke nacionalne manjine, moje pitanje je na koji način država namerava da spreči zloupotrebe od strane SNS i drugih stranaka koje čine vladajuću koaliciju, građane koji očito pripadaju većinskom narodu, organizovano upisuju u posebne biračke spiskove za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u cilju da na dan izbora ti građani, koji su preko noći postali pripadnici tih nacionalnih manjina, glasaju za liste koje podržava SNS i da se nakon toga odmah ispišu iz posebnog biračkog spiska?

Dakle, neka ministar obrati pažnju na pitanje na koji način država namerava da spreči organizovano upisivanje građana u posebne biračke spiskove?

Drugo pitanje odnosi se takođe na ovaj proces, upućeno je takođe ministru Ružiću, a odnosi se na samu overu potpisa i na prijavljivanje lista za učešće na ovim izborima.

Da li je ministru poznato da su pojedinim listima koje nisu bliske strankama koje čine vladajuću koaliciju, bilo gotovo nemoguće da dođu do overivača, do prostorija, da su ih lokalne samouprave saplitale na svakom koraku i na koji način namerava da reši to pitanje i na koji način će tretirati pritužbe koje stižu?

Očigledno je da se ovo dešava u svim manjinskim zajednicama, osim dve najveće, i da je očito da je postojao jedan dogovora da u te dve manjinske zajednice izbori teku tako da opet stranke koje su na vlasti budu dominantne u nacionalnim savetima, a da u drugima SNS pokušava kako-tako da se domogne većine u nacionalnim savetima.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 26.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 03.06.2016 -

Whoops, looks like something went wrong.