MAJA VIDENOVIĆ

Demokratska stranka

Rođena je 30. aprila 1979. godine u Beogradu.
Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Beogradu, gde je i diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa prosečnom ocenom 8,6.

Učestvovala je u opozicionom radu još kao gimnazijalka, kada je organizovala srednjoškolske proteste 1996/97. godine.

U Demokratsku stranku se učlanjuje kao studentkinja, februara 2000. godine.

Bila je članica pa neposredno izabrana potpredsednica opštinskog odbora DS Novi Beograd, potpredsednica gradskog odbora Demokratske stranke Beograd, na XVIII Skupštini Demokratske stranke izabrana je za potpredsednicu Demokratske stranke.

Bila je šefica Informativne službe i urednica Internet prezentacije Demokratske stranke.

Kreirala je veliki broj političkih kampanja, vodila medija timove, učestvovala u kreiranju politika. Učestvovala je kao predavač na brojnim specijalizovanim kursevima, radionicama isl, posebno iz oblasti odnosa sa javnošću, političkog marketinga, političke strategije i organizacije političkih kampanja.

Od 2004. do 2008. godine bila je odbornica u SO Novi Beograd i odbornica u Skupštini grada Beograda. narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije bila je u mandatu 2008−2012. i 2012−2014. godine.

Na parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine izabrana je za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U svom poslaničkom radu posebno se bavi ljudskim pravima i slobodama, vladavinom prava, slobodom izražavanja i medija, borbom protiv korupcije, pomirenjem u regionu.
Poslednji put ažurirano: 23.12.2019, 13:27

Osnovne informacije

Statistika

  • 96
  • 4
  • 6 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 4 godine i 7 meseci i 15 dana

Poštovana gospođo Videnović, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korup...

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 5 godina i 7 meseci i 21 dan

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Narodna inicijativa i polozaj gradjana kao ovlascenih predlagaca zakona

čeka se odgovor 5 godina i 9 meseci i 2 dana

Postovana, Da li mi mozete nesto reci o otvorenosti za gradjane Odbora u Narodnoj skupstini, ciji ste vi clan? Takodje, da li mi mozete nesto vise reci o sprovodjenju narodne inicijative u praksi? Koji su to predlozi zakona potekli od gradjana, a da su se nasli na dnevnom redu sednice Narodne skup...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.12.2018.

Član 107, potpredsedniče, dostojanstvo Narodne skupštine.

Nama je potpuno jasna ova uigrana, nažalost, vrlo providna i ponižavajuća za građane, igrarija, da se umesto o budžetu, umesto o tome kako Vlada vidi da bi građani trebalo da žive naredne godine, zloupotrebljava Poslovnik i ponavljaju optužbe koje danas, ne da ne veruje niko u Srbiji, nego je ljudima muka, muka od laži da svakog dana od vas slušamo da smo mi lopovi, da svakog dana od vas slušamo da je opozicija ubica, da svakog dana od vas slušamo da smo izdajnički ološ, da svakog dana od vas slušamo da smo ..

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.12.2018.

Ne, obrazlažem je, ako dozvolite, verujem da ćete uspeti da razumete obrazloženje.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2017.

Poštovani potpredsedniče, koleginice i kolege narodni poslanici, nekoliko godina od kada je na vlasti SNS, ja i moje koleginice i kolege apelujemo da tema bude sloboda medija, sloboda izražavanja, atmosfera u društvu koja je na žalost u Srbiji 2017. godine takva da ne postoji nikakav prostor za javni dijalog, da ne postoji nikakva šansa za slobodnu reč, da svako onaj ko se usudi da izgovori slobodno bilo šta što se ne dopada jednom čoveku, bude proglašen državnim neprijateljem, izdajnikom i potpuno kriminalizovan.

Na žalost, to nije ono što proživljavaju samo političarke i političari, predstavnici stranaka, to je ono što preživljava svaki slobodan građanin koji ne pristaje da ćuti.

Znate, danas ispred Narodne skupštine, i ovo je uvod u moja vrlo konkretna pitanja, se nalaze novinarke i novinari koje je nužda naterala da dođu ispred Narodne skupštine, koji su se okupili u koaliciji za slobodu medija, zbog činjenice da oni ustavno pravo na rad ne mogu da organizuju. Činjenica je da ne mogu danas slobodno da rade. Činjenica je da danas objektivni nezavisni novinar bude proglašen državnim neprijateljem, narkomanom, izdajnikom, nekim ko pokušava da izvrši atentat na Vučića. Danas svako ko pokušava da se slobodno i odgovorno bavi svojim poslom bude na najbrutalniji mogući način etiketiran od najviših predstavnika ove vlasti, prevashodno od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Svedoci su građani da već godinama imamo nedopustivo etiketiranje novinara, nedopustivo etiketiranje i kriminalizaciju svakog onog ko se usudi da izgovori bilo šta što se ne dopada jednom čoveku.

Kada govorimo o slobodi medija, kada govorimo o slobodi ugrožavanja, a ja vas sve podsećam da bez slobodnog društva nema ni demokratije, bez slobodnih medija nema ni demokratije. Podsećam vas i na pravo građana, a pravo je svake građanke i građanina u ovoj zemlji da bude objektivno, blagovremeno informisan. Na žalost, danas tako nešto nije moguće.

Novinarke i novinari koji se danas nalaze ispred Skupštine, koji su obavezali i tražili od nas, predstavnika građana, da u njihovo ime postavimo određena pitanja i premijerki Srbije, gospođi Ani Brnabić i ministrima, ja ću danas u njihovo ime, a mnogo važnije u ime građanki i građana da postavim nekoliko vrlo važnih pitanja.

Dakle, pitanje za gospođu Anu Brnabić - zbog čega nije prihvatila poziv na sastanak sa grupom za slobodu medija koja okuplja više od 30 novinarskih udruženja medija i organizacija civilnog društva? Znate, građani Srbije su svedoci jedne neverovatno neodgovorne izjave gospođe Brnabić, najblaže rečeno neodgovorne, da danas ne postoji problem sa objektivnim novinarstvom, ali da postoji problem sa objektivnim novinarima, čime je ne samo ponizila novinarke i novinare, nego i sve građane Srbije. Novinari okupljeni u koaliciji za slobodu medija su zatražili od gospođe Ane Brnabić sastanak, razgovor, dijalog, omiljenu reč ove vlasti, koja zapravo ne poznaje njeno značenje. Tražili su da se to desi u roku od deset dana i ona u ni jednom trenutku nije odgovorila na takav poziv. Pitanje za gospođu Anu Brnabić – zašto ne želite da se sastanete i da razgovarate sa novinarkama i novinarima Srbije, koji za vas imaju konkretna pitanja i koji od vas žele samo da vam ukažu na najneverovatnije pritiske kojima su izloženi?

Drugo, šta vam govori podatak da je 2013. godine u Srbiji zabeleženo 23 napada pretnji i pritisaka na novinare, a ove godine, 2017. godine, samo u prvih osam meseci 54?

Treće pitanje – na osnovu kojih kriterijuma ste ocenili, to je ono što je ne samo evropska javnost nego i svi građani Srbije imala priliku da čuje, neodgovornu izjavu gospođe Brnabić da nema objektivnih novinara i zbog čega ona potpada pod princip predsednika Aleksandra Vučića, da svako ko se usudi da postavi kritičko pitanje automatski postaje neprijatelj Srbije?

Pitanje za ministra policije Nebojšu Stefanovića – zašto policajci u uniformi i u civili nisu reagovali tokom incidenta na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića, na prvoj inauguraciji, 31. maja 2017. godine? Mnogo važnije od toga, pre tri meseca je ministar policije izjavio identifikovani napadači koji su brutalno odgurnuli i novinarku „Danasa“ Lidiju Valtner i mnoge druge novinare, da su identifikovani ti napadači, pa molim ministra policije da nam saopšti šta se desilo nakon te identifikacije, da li su oni u pritvoru, da li je pokrenuta nekakva istraga? Te odgovore ste dužni da date kao ministar policije.

Ko je provalio u stan novinarke Dragane Bećo, novinarke koja pripada novinarskoj organizaciji „Krik“, istraživačkim novinarima koji svakog dana dobijaju nagrade za hrabrost? To su pitanja koja ne interesuju samo novinarke i novinari, koji ne odustaju od borbe za slobodnu reč, jer bez slobodne reči slobodi nema šanse, to su pitanja za koja ste dužni odgovore građanima Srbije.

Imovinska karta

(Beograd, 04.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 69936.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno, paušal 27320.00 RSD 03.06.2016 -