VLADIMIR MARINKOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 02. februara 1976. godine.

Vladimir Marinković je doktor ekonomskih nauka, ima zvanje naučnog saradnika na Institutu za ekonomiku poljoprivrede, vanredni je profesor Univerziteta „Džon Nezbit“ i vanredni je profesor Nezavisnog univerziteta u Banja Luci.

Autor je jednog univerzitetskog udžbenika, dve monografije i više od 80 naučnih i stručnih radova u relevantnim domaćim i stranim časopisima iz oblasti ekonomije, menadžmenta i preduzetništva.
Dobitnik je više nagrada i prestižnog priznanja – Plakete za doprinos sindikalizmu u Evropi koju mu je dodelila Evropska policijska unija, nagrade – Man of the Year (Čovek godine) za političku ideju koja mu je dodeljena od strane časopisa The Man, NALED-ove „Strele“ za doprinos poboljšanju poslovnog ambijenta u Republici Srbiji i ordena Suverenog vojnog Malteškog reda kojim ga je odlikovao Veliki majstor Fra Metju Festing.

Predsednik je Nadzornog odbora Društva ekonomista Beograda i član Međunarodne asocijacije za industrijske i radne odnose (ILERA) iz Ženeve.
Bio je potpredsednik Privredne komore zelene Srbije i član Upravnog odbora Regionalne mreže parlamentarnih odbora za finansije, ekonomiju i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.
Bio je Generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije i Crne Gore, zamenik direktora Instituta za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Od maja 2012. godine je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Od 2014. do 2016. bio je potpredsednik Narodne skupštine, član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, član Odbora za prava deteta, zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, predsednik Ekonomskog kokusa NSRS, predsednik Parlamentarne grupe za otvoreni parlament NSRS, predsednik Pododbora za razmatranje izveštaja Državne revizorske institucije, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Suverenim vojnim Malteškim redom.

Pred parlamentarne izbore 2020. godine napustio je SDPS i prešao u Srpsku naprednu stranku.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. jun 2020. godine, našao se na 49. poziciji na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu” i ponovo dobio poslanički mandat.

Član je Predsedništva Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik Odbora za ekonomiju Socijaldemokratske partije Srbije.

Govori engleski i nemački jezik.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 13:06

Osnovne informacije

Statistika

  • 83
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 6 dana

Poštovani gospodine Marinkoviću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju ko...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 godine i 6 meseci i 4 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 3 godine i 4 meseca i 9 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 04.03.2021.

Hvala uvaženi predsedniče Narodne skupštine gospodine Dačiću.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja imam nekoliko pitanja za ministra pravde i ministra unutrašnjih poslova.

Naime, juče i tokom prethodnih dana svi gotovo relevantni svetski analitičari su pisali i govorili o tome da je ovo što je Srbija uradila po pitanju vakcinacije i po pitanju doniranja vakcina BiH, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, najbolji potez meke moći u poslednjih 50 godina.

Takođe, svedoci smo onoga što će se dešavati u narednim mesecima i u narednom periodu, a tiče se velikih pritisaka koji traju naravno u kontinuitetu, a koji će se sigurno pojačati u odnosu na samog predsednika Vučića i našu zemlju po pitanju KiM, koji će sada biti mnogo koordinisaniji i mnogo više usklađeniji, kada su u pitanju i Brisel i Vašington. U tom kontekstu želim da postavim nekoliko pitanja koja se tiču onoga što jeste centralna tema naše politike danas i centralna tema naših vitalnih interesa i svega onoga što mi treba ovde u parlamentu da uradimo kao narodni poslanici i naše kolege iz Vlade, kako bi odbranili Srbiju i kako bi odbranili naše nacionalne interese.

Želim da kažem da i posle ovih uspešnih akcija MUP-a i BIA gde su uhapšeni članovi narko kartela, gde su uhapšeni članovi mafije, izvođači radova, onih koji su i pripadaju domaćim političkim centrima moći kako bi naravno eliminisali onog ko jeste prepreka raznim ciljevima. Dakle, iz domaćih centara moći, iz stranih obaveštajnih službi, iz stranih cenata moći kada su u pitanju njihovi interesi u regionu i Srbija, a to jeste predsednik Vučić.

Ne stidim se da kažem, i želim javno da kažem da je onaj najgori scenarijo, a to jeste planiranje i pokušaj ubistva predsednika Vučića izbegnut možda samo za nekoliko dana. Mislim da mi u ovom parlamentu i mnogo više u javnom mnjenju kod svih relevantnih činilaca treba da razgovaramo o toj temi.

Ozbiljne stvari se dešavaju u ovoj zemlji i mislim da pitanja o kulturi i sportu, razonodi jesu važna, ali mi treba mnogo više i jače da se posvetimo ovoj temi i da radimo posvećenije kako bi odbranili našu državu i kako bi se odbranili od onoga što nam je pretilo tokom proteklih meseci posebno i tokom proteklih nekoliko godina.

Predsednik Vučić je gotovo u sličnoj situaciji kao Milan Stojadinović 1938. godine. Milan Stojadinović je tada, kao predsednik Vlade, kao neko ko je pobedio na izborima u Kraljevini Jugoslaviji, koji je osvojio 80% srpskih glasova tada u tadašnjoj zajedničkoj državi imao ogromne izazove, ogromne pretnje i tada je i sa strane i sa nažalost na domaćoj političkoj sceni, tada je rekao da je suština politike Srbije da zadrži stare prijatelje i stvara nova prijateljstva, a da one nemani koje su se ustremile na Srbiju, Srbija odnosno, Kraljevina Jugoslavija treba da izbegnu.

Mi u toj politici izbegavanja tih nemani iz inostranstva i domaćih nemani treba da podržimo maksimalno predsednika Vučića. Moje pitanje je i ka pravosudnim organima i ka ministru pravde i ministru unutrašnjih poslova je da se pod hitno istraže tokovi novca. Mislim da je to najbitnija stvar u celom ovom pokušaju zavere i na kraju pokušaju da se eliminiše fizički predsednik Vučić, da se dobro ispita imovina svih koji su u tome učestvovali.

Nikako ne možemo da zanemarimo, nikako ne smemo da potcenimo ljude i organizacije koje raspolažu sa više desetina i više stotina miliona evra. To što su pohapšeni izvođači radova, to što možda imamo u vidu da će biti pohapšeni i oni koji su bili politički patroni svega ovoga, ne govori o tome da kapital da je ostao, imovina koja je stečena nelegalnim putem i koordinacijom između mafije, domaćih centara moći i stranih centara moći, stranih službi je ostala netaknuta. Mafija je imala novac, mafija je imala infrastrukturu, mafija je imala oružje. Mafija je imala Čabu Đera, mafija je nameštala i kupovala snajpere za ono što je trebalo da se desi i pozivam Upravu za sprečavanje pranja novca, sve relevantne državne institucije da pod hitno istraže tokove novca, da pod hitno popišu imovinu svih onih, imamo sada i zakonsko utemeljenje u Zakonu o poreklu imovine, da se hitno uđe u proces oduzimanja imovine, da se na sve objekte, da se na svu imovinu koja je nelegalno stečena pobode srpska zastava, kada se to oduzme zbog najgoreg dela veleizdaje koje se dešavalo u Srbiji prethodnih nekoliko meseci, uz upozorenje da najgore nije prošlo i da bezbedonosne službe moraju mnogo toga da urade kako bi zaštitile predsednika i kako bi zaštitile ovu državu. Hvala

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 03.03.2021.

Hvala, potpredsedniče Orliću.

Uvaženi gosti, dame i gospodo narodni poslanici, ja ću se referisati na prethodne govornike, odnosno na ono što su govorili Mirković, Rističević i kolega Jovanov, s obzirom da mislim da su pogodili u centar kada je u pitanju naš pravosudni sistem, kada su u pitanju anomalije sa kojima se suočava celokupno naše društvo, a vezano za funkcionisanje pravosudnog sistema i ono o čemu mi danas govorimo, a to je, dakle, izbor novih sudija, onih koji stupaju prvi put na tu funkciju i koji treba da budu stubovi, odnosno nosioci sudske vlasti u narednom periodu, koja je, naravno, možda i najznačajnija karika u domenu daljeg napretka države i vezana je za napredak svake oblasti društvenog života od politike, geopolitike, ekonomije, ekonomskog rasta, dakle, vezana je za sve ove aspekte našeg razvoja i za, naravno, razvoj, boljitak i blagostanje naših građana.

Moj kolega Jovanov je lepo primetio da neke sudije i da neki delovi sudske vlasti, to što u Ustavu piše i što je u demokratskim društvima, u demokratskim sistemima, kakva Srbija definitivno jeste, sudska, izvršna i zakonodavna vlast jesu nezavisna jedna od druge, ne znači da su apsolutno odmetnute jedna od druge i ne znači da bilo koji od tih nivoa vlasti ne treba i ima pravo da ne odgovora nikome.

Svi mi i ovde mi u ovom visokom cenjenom domu u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao poslanici, vi u sudskoj vlasti, naše kolege u Vladi Republike Srbije imamo istog poslodavca. To su građani Republike Srbije, to je narod Srbije i svi mi njemu odgovaramo i dužni smo da zajedno radimo na onom jedinstvenom cilju koji kao javni poslanici treba da ispunjavamo i da posvećeno radimo na tome, a to je interes našeg naroda, interes naših građana.

Ali, ne može da bude interes našeg naroda, interes naših građana kada smo mi jedina zemlja u Evropi, tu je gospodin Rističević u pravu, on je ja mislim jedini poslanik, član parlamenta u nekoj evropskoj državi protiv kojeg se vodi još uvek, ne znam da li se još uvek vodi gospodine Rističeviću postupak zbog javno izgovorene reči i to ovde u ovom visokom Domu Narodne skupštine Republike Srbije, što jeste bila naravno ekspresija njegove politike i njegovog političkog stava. On je to elaborirao mnogo bolje. Naravno da to ne utiče samo na njega, naravno da to ne utiče na nas ovde koji treba da radimo, koji treba da budemo slobodnomisleći, koji treba da donosimo odluke od značaja za naše građane i za napredak naše zemlje, dakle to se odnosi na sve naše građane, na njihov svakodnevni život i na funkcionisanje institucija ovde u našoj zemlji.

Naravno da takvo ponašanje i učestvovanje u političkom životu određenih sudija nije dobro za naše društvo. Ne može sudska vlast i ne mogu pojedine sudije da imaju dvostruke aršine, da budu kada oni to žele nezavisni, nezavisni od naroda, nezavisni od parlamenta, a da budu zavisni od stranih centara moći i da budu zavisni i da im bude imperativ u životu da odu u neku stranu ambasadu i da to bude deo neke njihove fensi priče i nekog njihovog privatnog aspekta života koji žive sa vrlo pristojnim zaradama. Sa zaradama koje mogu da im obezbede upravo ono o čemu mi danas ceo dan pričamo, a to je njihovo nezavisno delovanje i delovanje po pravu i pravdi i na jednak način prema svakom građaninu Republike Srbije.

Moje kolege su prethodno pominjale SAD. Želim da vam kažem da Vrhovni sud u SAD-u od 1869. godine broji devet članova. Taj broj se nije promenio od tada, dakle gotovo preko 150 godina. Mandat sudija Vrhovnog suda u SAD-u traje doživotno, ukoliko sudija sam ne podnese ostavku ili ukoliko ne umre. Znate li ko predlaže sudije Vrhovnog suda u Americi? Predsednik SAD i odobrava ga Senat sa dvotrećinskom većinom, odnosno potrebno je da u Senatu 63 od 100 senatora potvrde taj predlog predsednika SAD.

Stvarno ne vidim razlog i ne mogu da nađem logiku da dođemo u situaciju da, ako jedna zemlja koja se ubrzano i dinamično razvija, koja je motor razvoja ovog celog regiona, da mi uvodimo ovde neku novu praksu i da mi uvodimo centre moći u funkcionisanje našeg državnog sistema i dođemo u tu situaciju da sudije biraju sebe. Da li je moguće da bilo kome u okviru sudske vlasti može da padne na pamet ideja da je dobro da se sudije biraju između sebe, a da to ne radi delimično institucije kao što je Narodna skupština Republike Srbije?

Oni ljudi koji su dobili, u stvari, i koji su jedini relevantni, uz predsednika Republike koji je ubedljivo pobedio glasovima građana Republike Srbije na direktnim izborima, jedini vlasni da donose ovakvu vrstu odluka i jedini vlasni ljudi koji su odgovorni za funkcionisanje sve tri grane vlasti u našoj zemlji.

Mi jesmo ovde odgovorni kao većina i mi moramo da kažemo ono što jeste praksa demokratskih razvijenih zemalja i moramo da pošaljemo poruku, ne da se mešamo, ali da ohrabrimo, da šaljemo odavde iz ovih klupa poruku da ohrabrimo sudstvo i sudije da rade svoj posao upravo tako nezavisno i upravo bez pritisaka bilo koga, da li su to tajkuni, da li su to određeni mediji i bez bilo kakve potrebe da se te sudije, da imaju bilo kakvu potrebu da se dopadnu nekome. Oni ne rade svoj posao da bi se nekome dopali, da bi se dopali nekome u nekoj stranoj ambasadi.

Oni ne treba, po mom skromnom mišljenju, ja nisam pravnik, tu je Aleksandar Martinović, sedi pored mene, ali da li je moguće da sudija bude deo nevladine organizacije? Da li je moguće da sudija daje političke izjave? Taj sudija mora da se dogovori sam sa sobom, konkretno govorim o sudiji Majiću, da ne bi bilo da izbegavam iz bilo kog razloga, ovde valjda imam pravo, valjda neću proći kao Marijan Rističević, da me neko tuži zbog izgovorene reči ovde, se bavi politikom. On radi u „NGO“ sektoru, on radi međunarodne projekte.

Čekajte ljudi, dajte da se dogovorimo, i oni dođu i onda drže predavanje o tome da li je ovo što mi radimo, da li su to demokratski procesi ili nisu, a isti taj sudija je pre dvadesetak godina pustio na slobodu „Gnjilansku grupu“ što jeste jedan par ekselans primer kako ne treba sudska vlast da se ponaša kada je u pitanju njena uloga i kada je u pitanju odnos prema državi i onima koji su vitalno ugrozili interese ove države i ovog naroda.

Znate li, dame i gospodo narodni poslanici, koliko je ljudi uhapšeno u protestu i kada su demonstranti ušli u Kapitol Hil 6. januara? Preko 300 ljudi je uhapšeno, 80% od tih 300 ljudi koji su uhapšeni su još uvek u pritvoru i njima preti zatvor od 30 godina do doživotne robije. Neki od njih su optuženi za terorizam.

Mi smo ovde, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi gosti, kao što je to bio slučaj sa Rističevićem kolegom, i još uvek smo pokretne mete za svakoga kome se ne sviđa naša politika, kome se ne sviđa kako smo se obukli, kome se ne sviđa to što slobodarski mislimo, kao što to radi naš predsednik stranke i predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić.

Ako su napali Rističevića, šta je garant meni ili mom kolegi Martinoviću ili mojim koleginicama uvaženim, šta je njima garant da ih neko neće napasti na ulici, ohrabren time što su Rističevića napali, što su ga maltene linčovali ovde ispred njegove zgrade gde radi i radnog mesta, gde dolazi svaki dan i pošteno zarađuje svoju platu? Koja se poruka šalje? Zašto ti ljudi nisu osuđeni? Zašto to nije gotovo?

Dame i gospodo narodni poslanici, zašto se ne pokaže da je Srbija stvarno pravna država, da ta grana vlasti radi efikasno i efektivno svoj posao i da se pokaže svim onima koji žele da budu agresivni, koji žele da napadaju druge ljude, koji žele da uzimaju pravdu u svoje ruke, da to nije moguće u Srbiji?

Taj primer, naravno, naveo je, ne mogu to da ne pomenem na kraju, i sve one koji pripadaju centrima moći ovde u našoj zemlji i delu našu političke vlasti, nažalost, delu organizovanih kriminalaca i narko kartela, ljudi koji se bave narko trafikingom i svim drugim mafijaškim i kriminalnim poslovima da udare na onog ko im jeste najveći neprijatelj u toj borbi koja bi trebala da bude zajednička i nas ovde u zakonodavnoj vlasti i našim kolegama u Vladi, ali i vama u sudskoj vlasti, a to je borba protiv organizovanog kriminala i to je bespoštedna i beskompromisna borba protiv korupcije i svih ovakvih anomalija koje se pojavljuju i koje su deo funkcionisanja ovakvog društva.

Ti konstantni napadi, ta dehumanizacija Vučića i njegove porodice, o kojoj su govorile moje kolege, je rezultirala time da imamo jedan od najbesnovesnijih, najgorih narko klanova i mafija ovde u celom regionu, možda i u Evropi, koji su spremali, i nije mi problem da to kažem, u koordinaciji sa domaćim centrima moći i određenim stranim centrima moći, ubistvo predsednika Republike.

Smatram da će se na kraju svih ovih procesa, za koje se isto tako nadam i ohrabrujem sudije i sudsku vlast da to bude brzo, da to bude efikasno, da to bude kratak proces i da svi oni koji su to radili i koji su pripretili onome ko je personifikacija modernizacije ove zemlje, slobodarstva ove zemlje i ove vlasti danas, svih onih vrednosti za koje smo se zalagali i za koje se zalažemo prethodnih šest godina i uspeha koje je Srbija uradila i napravila u prethodnom periodu, nemojte da dozvolimo da nam se dešava ono što nam se dešava kroz istoriju.

Dakle, da svako ko želi da modernizuje ovu zemlju, da svako ko želi da izvede reforme u ovoj zemlji, da uradi nešto novo, da nas izvuče iz tog nekog, kako da kažem, ranije sivila komunizma, socijalizma, egalitarizma u koje smo zapali, u koje smo ne svojom voljom bili preko 50, 60 godina, kada smo na kraju dobili šansu da živimo kao svaki moderan narod i narod koji je, poštujući svoje interese i poštujući svoje građane, izašao na zelenu granu, kao što je to Poljska, kao što je to Mađarska. Postoje svetli primeri. To jesu uz Vučića možda jedini slobodarski lideri u Evropi. Jeste, reći ću to javno, to jeste Viktor Orban, to jesu naše kolege u Poljskoj.

Da li je sramota reći da je Vučić ovde jedini lider u regionu i da li je sramota što je on neko ko podržava i ko je vesnik te politike Balkan balkanskim narodima? Da li je sramota da želimo da upravljamo sami svojom sudbinom? Da li je sramota da želimo da očuvamo svoj integritet, svoje pismo, svoju kulturu kao jedan veliki narod, kao jedan narod koji zaslužuje da dobro živi, ali koji ima pravo, kao i drugi narodi, da čuva svoje nacionalne interese? Dok ovi drugi dole, sa kojima imamo sporove i sa kojima želimo isto tako kompromis, dočekuju predstavnika EU, gospodina Lajčeka, sa albanskom zastavom u Prištini na Kosovu i Metohiji, nisam čuo ni Violu Fon Kramon, niti Ursulu fon der Lajen ili bilo koga drugog od evropskih zvaničnika da se mnogo uzbudio zbog toga. Ali, zato dobiju ospice kada vide zastavu Republike Srpske ovde u Beogradu, u Banjaluci ili u Sarajevu.

Ljudi, da li shvatate da je Vučić izložen pritiscima svih ovih šest godina, da će biti izložen pritiscima i da sve ovo što dolazi od onih koji potiču iz pravosudnog sistema, koji po svoje mišljenje idu u strane ambasade i u strane centre moći, da je to u stvari upereno ne samo protiv Vučića, nego i protiv naše države i protiv srpskog naroda? Srpska napredna stranka će biti uvek glasna i uvek će biti glasni opominjač protiv svega ovoga što se događa, imajući i pružajući ruke ka svima onima koji žele da rade za dobrobit ove zemlje, i ljudima u Vladi koji treba da rade svoj posao, ali i ljudima koji čine pravosudni sistem, koji treba da budu patriote, to im je ustavni zadatak, a ne da im bude draži travnjak neke strane ambasade nego da rade svoj posao u skladu sa zakonima i sa Ustavom.

Neće nam biti problem to da kažemo, iako znamo, i Mirković i Jovanov i Rističević i sve mlađe kolege koje su pričale o tome, da ćemo biti razapeti zahvaljujući tome što svi ti tajkuni, naravno, imaju svoje medije. Bićemo razapeti na socijalnim mrežama, ali to za nas nije problem, zato što znamo da vodimo Srbiju u dobrom smeru, zato što sledimo politiku predsednika Aleksandra Vučića koji upravo i isključivo štiti i brani interese Republike Srbije. Nećemo dozvoliti ni jednom kriminalnom gangu ili klanu, ni jednom kartelu, naravno, niti jednom pojedincu, niti jednom kolegi, pa bio on iz SNS ili iz stranaka koje čine našu koaliciju, da ruši Srbiju, da ruši Vučića i da ruši sve ono što je SNS na čelu sa Vučićem uradila za prethodnih šest godina.

Tako da, želim svim tim sudijama koji budu izabrani da rade svoj posao u skladu sa svojom savešću, u skladu sa svojom etikom i etičkim principima. Samo to, ništa drugo SNS i ova većina ovde u parlamentu ne traži. Samo po pravu i pravdi, samo u skladu sa interesima Srbije. Ali, nemojte da očekujete da ćemo da ćutimo na političarenje onih ljudi koji ne bi trebali da se bave politikom, da ćemo da ćutimo na veze ljudi koji su u pravosuđu sa kriminalcima i sa predstavnicima kriminalnih gangova. Nećemo da poverujemo, naravno, kada kažu – ma ne, mi se nismo videli sa tim ljudima, koji su definitivno, ne mogu sada sa ove govornice da kažem, ali definitivno je nešto pripremano. Ja se nadam i ohrabrujem vas, ohrabrujem te nove sudije koje budu radile svoj posao da svoj posao rade i da im procesi budu kratki, da budu efikasni i da budu u skladu sa interesima ove zemlje.

Podržavati one koji podržavaju vladavinu ne prava, nego vladavinu zakona, a to smo mi ovde, Srpska napredna stranka, mi to personifikujemo, jeste najviši vid patriotizma i imaćete uvek podršku od nas ako budete sprovodili takvu vrstu nezavisne politike, politiku koja ima kao prvi i osnovni interes - interes građana Republike Srbije, integriteta ove zemlje i interesa ove države. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 24.02.2021.

Hvala, uvaženi predsedniče Narodne skupštine.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, naravno da mi je uvek drago kada je ministar Vulin ovde sa nama, kada imamo priliku da razgovaramo sa njim o ključnim pitanjima koja se tiču bezbednosti naše zemlje.

Naravno, jako je značajno da je na čelu ministarstva čovek koji je otvoren, iskren i patriota, ali još važnije od toga što je neko ko ima dovoljno hrabrosti da se suprotstavi svima onima koji prete bezbednosti Srbije, bilo da oni dolaze iz inostranstva, bilo da su to kriminalni narko-karteli koji žele da ugroze bezbednost svih građana Republike Srbije, ali naravno koji pokušavaju negativno da utiču na politički i ekonomski i svaki drugi rejting naše zemlje.

Siguran sam da u skladu sa onim što je urađeno u prethodnih nekoliko meseci, da će ta borba dati prave rezultate, da ćemo uspeti da se izborimo sa svim ovim izazovima u skladu sa onim što je definitivno veliki izazov, a to je usložnjavanje bezbednosne situacije, ne samo na teritoriji gde je i Republika Srbija, teritoriji Zapadnog Balkana jugoistočne Evrope, nego na teritoriji cele Evropi i puno je tu izazova.

Danas govorimo, posvetiću i fokusiraću se na Sporazum sa Severnom Makedonijom o trgovini, o borbi protiv trgovine ljudima i saradnji kada je u pitanju trgovina ljudima. Jako je značajno to da su politički odnosi sa Severnom Makedonijom korektni, jako je značajno da smo pokazali našim kolegama, ali naravno makedonskom narodu da imamo volji u želju za dijalogom, za integracijom.

Jako je važno da se kaže da je premijer Zajev prihvatio otvorenih ruku ideju predsednika Aleksandra Vučića o Mini Šengenu, tako da što se tiče Severne Makedonije imamo tu mogućnost i otvorenost da sarađujemo i na polju ekonomije, na polju investicija, izgradnji infrastrukture, ali i naravno na polju saradnje u bezbednosnoj oblasti, odnosno po pitanjima bezbednosti.

S obzirom, da kroz Severnu Makedoniju ka Srbiji imamo taj veliki izazov da, kao što su moje kolege prethodno govorile, tu su i te rute kada je u pitanju trgovina narkoticima, ali rute po pitanju trgovine ljudima. Mi smo tu zajedno sa vlastima u Severnoj Makedoniji 2015. godine, u stvari ja mislim izdržali i prevazišli jedan od najvećih bezbednosnih izazova koji je zadesio ovaj deo Evrope sigurno u proteklih nekoliko decenija, to je bila migrantska kriza.

Ta 2015. godina, podsetiću naše građane, je bila obeležena time da je više od milion migranata prošlo kroz teritoriju Republike Srbije i ono što je najznačajnije da je Republika Srbija, kao i sada u ovoj kovid krizi pokazala da ima jako dobar krizni menadžment, da ima jako dobro i vizionarsko liderstvo koje je uspelo tada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem da taj posao iznese faktički bez i jednog većeg incidenta.

I tada su Republici Srbiji, tada su našem narodu, tada su našem predsedniku Vlade, Vučiću, odali priznanje svi od Vašingtona, Brisela, Pekinga, Moskve, svih centara moći u celom svetu s obzirom da su tada mnogi drugi lideri razvijenijih zemalja u Evropi pribegavali tome da zatvaraju svoje granice, da čak neki grade žice, da se štite žicama od migranata koji su dolazili sa Bliskog Istoka, Republika Srbija i naš narod je pokazao i očitao i održao jednu ozbiljnu lekciju po pitanju humanosti, po pitanju poštovanja ljudskih prava, svima u ovom svetu.Mi smo faktički tada 2015. godine bili zemlja zvezda, prvi put posle nekoliko decenija, čak i u toj Americi.

Sećate se, ministre, vi ste tada obavljali vrlo važnu funkciju ministra rada, zapošljavanja, socijalne politike i boračkih pitanja kada je Republiku Srbiju posetio tadašnji predsednik Komiteta za naoružanje u američkom Senatu, sada pokojni Džon Mekejn sa četrnaestočlanom delegacijom iz Kongresa i Senata, bio tu i kod vas, kod predsednika Vučića i odao jedno veliko priznanje Republici Srbiji na onome što je uradila po pitanju odnosa prema migrantima i migrantskoj krizi.

Želim da to istaknem jako zato što je to bila faktički jedna od vododelnica zašto nas i SAD i Nemačka i mnoge druge evropske zemlje, zašto su u nekom domenu promenile odnos prema Srbiji, zato što su videli da je Srbija jedan pouzdan partner, jedna pouzdana, stabilna zemlja sa stabilnim rukovodstvom i liderstvom koja, naravno, ume da se izbori sa ovakvim situacijama, ali ume konkretno i na terenu da poštuje ono što se zovu evropske vrednosti i najviše vrednosti koje je dostigla civilizacija ljudska u 21. veku, a to je da poštuju ljudski život, da se bore protiv onoga što je sigurno pokušavano od celokupne te rute, počevši tamo od Alepa u Siriji, Dijabakira u Turskoj, pa preko Grčke i Severne Makedonije.

Ovde u Srbiji nije moglo da se trguje ljudima, ovde je to sprečavano, ovde se pomagalo tim ljudima. Srbija je pokazala koliko je zrela. Srbija je pokazala koliko je jedna ozbiljna država i koliko može da se, naravno, nosi sa ovim problemima.

Naravno, mi podržavamo u SNS ovakvu vrstu sporazuma. Želimo još bolji i snažniji dijalog sa vlastima Severne Makedonije po svim pitanjima i u svim oblastima. Smatram isto tako, pošto su ovo dobre stvari koje će doneti rezultat za građane i Republike Srbije i Republike Severne Makedonije i za ceo region, za neka pitanja da treba da rešavamo međusobno. Moj kolega, profesor Marko Atlagić, je govorio o problemu sa crkvom i to je nešto što treba da rešavaju Makedonija i Srbija. To je nešto što treba da se rešava sa SPC ovde u Beogradu, a ne da se traži medijator ili da se traži rešenje u Istanbulu ili na bilo kojoj drugoj adresi, već je rešenje ovde u Beogradu i u Skoplju, u dijalogu između dva prijateljska i bratska naroda.

Naravno, kao što su drugi problemi rešavani u prošlosti, smatram da je i taj problem koji je ključan i koji je možda jedini koji postoji i koji je otvoreno pitanje između dve zemlje treba na taj način, naravno, i da se rešava.

Takođe, jako je važno da saradnja sa Severnom Makedonijom bude čvršća i snažnija zbog onoga što se kreira na teritoriji Kosova i Metohije, koju nažalost Srbija ne kontroliše u punom kapacitetu, a tiče se, naravno, cvetanja narko-trafikinga, cvetanja biznisa sa trgovinom ljudima i ono što nas ovde najviše zabrinjava, zabrinjava našu stranku zabrinjava Vladu, nas većinu u parlamentu, to je terorizam. To je činjenica da stotine ljudi koji su bili i koji su trenutno, koji se nalaze na teritoriji Sirije, na teritoriji Iraka se vraćaju na teritoriju KiM predstavljaju pretnju ne samo Srbima na teritoriji KiM, nego predstavljaju pretnju celom regionu.

Smatram da treba zajedno sa vlastima u Severnoj Makedoniji raditi na tome da ukazujemo stalno međunarodnoj zajednici, da ukazujemo SAD i našim evropskim partnerima da su saradnici pojedinih komandanata Islamske države u Iraku i Siriji, nalaze se na teritoriji KiM, slobodno se kreću, normalno tamo žive i predstavljaju jednu jako veliku bezbednosnu pretnju za ceo region.

Podsetiću građane Republike Srbije da su jedni od najistaknutijih komandanata u Islamskoj državi u Siriji i Iraku sa teritorije Kosova i Metohije, da je to Ladrim Muhadžeri, da je to još nekoliko ljudi koji zauzimaju visoke pozicije u okviru sada nove, preimenovane Al Kaide, odnosno Tahrira Al Šama koji deluje na teritoriji Alepa, odnosno sirijske provincije Idlip i da to možda smatramo da je daleko trenutno od nas i da možda ne može da se prelije ovde, ali današnji globalni terorizam se preliva brzinom svetlosti i mi moramo da…

Naravno na tome je veoma, veoma velika odgovornost i MUP i naših službi, koje treba dobro da sarađuju sa službama u celom regionu kako bi se, naravno, ovi problemi prevazilazili. Kako to moj kolega Mrdić malo pre reče, kako bi se oni prevenirali i tu imate definitivno jednu veliku podršku kako bi se sa tim problemima, naravno, izborili.

Ono što je suštinska poruka nas ovde u parlamentu, potpuna i bezrezervna podrška borbi protiv organizovanog kriminala, borbi protiv korupcije, nulta tolerancija na korupciju i na sve one koji žele da uzdrmaju ovu državu, bez obzira kojoj stanci pripadaju, bez obzira iz kog društvenog miljea i nivoa dolaze i ja smatram da ovo i jeste najveći kvalitet ove vlasti, najveći kvalitet onoga što definiše kao politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića i SNS da napravimo jednu ozbiljnu državu, državu zakona za koju se borimo, u kojoj će moći slobodno da se radi, slobodno da se trguje, slobodno da se razvijaju poslovi, slobodno da se razvija preduzetništvo i sve one vrednosti za koje se mi borimo, a tiču se dosezanja najboljeg mogućeg nivoa blagostanja građana Republike Srbije, što smo i pokazali u prethodnom periodu da možemo, da možemo da izgradimo puteve, da možemo da obezbedimo strane investicije, da možemo da obezbedimo domaće investicije.

Naravno, ne treba da lažemo jedni druge, treba da kažemo i građanima istinu. Da bismo sve to obezbedili treba nam bezbednost dobra, na visokom nivou, treba nam stabilnost, treba nam beskompromisno ono što ste uradili sa ovim klanovima, brzo hapšenje, brzo suđenje, brzo osuđivanje. Niko u ovoj državi ne može da preti nikom, nijednom građaninu, a da ne govorim da preti i da se nad glavom predsednika države nadvija pretnja, jer naravno, to je cilj onih koji hoće da oslabe Srbiju. I u inostranstvu i ovde meta je Vučić.

Ja vas, naravno, potpuno i moje kolege iz SNS podržavamo u tom poslu da budete sa takvima beskompromisni, kako bi pokazali da u budućnosti, ne da može da se deluje u tom planu, nego da ne sme ni da se razmišlja u tom domenu. Srbija je najvažnija od svega, Srbija ima prioritet. Politika Aleksandra Vučića, ekonomija, nova radna mesta su prioritet za ovu većinu, za našu stranku i mi ćemo se i dalje, naravno, zajednički sa vama u tome boriti. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 28.03.2019.

Hvala, uvaženi predsedavajući.

Poštovana premijerka, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, imaću nekoliko pitanja za premijerku, ministra odbrane, gospodina Vulina i potpredsednicu Vlade dr Zoranu Mihajlović.

Prvenstveno bih pitao premijerku Brnabić u vezi nastavka projekta digitalizacije, šta su dalji planovi i kakvi su projekti koji se tiču procesa obrazovanja i nove školske godine koja nam predstoji? Dakle, pripreme u vezi toga, šta će se dešavati u tom smeru i tom smislu? Već su nešto moje kolege pokrile i pitale u vezi odnosa države prema mladim ljudima, prema mladim talentima i naučnicima. Znam da ste vi puno za ovih godinu i po dana uradili na tom planu i pogotovo u smislu unapređenja inovativne privrede, unapređenja sektora inovacionih tehnologija i pravljenja habova, tehnoloških parkova i definisanja Srbije kao zemlje i države znanja i obrazovanja.

Što se tiče ministra Vulina, želim da ga pitam o bezbedonosnoj situaciji u zemlji? O bezbednosnim izazovima na prostoru Kosova i Metohije i da nam kaže nešto više o tome kakvi su planovi Vojske Srbije kada je u pitanju dodatna modernizacija, imajući u vidu da je dosadašnja politika Vlade i njega kao ministra bila takva da se puno investira u novo naoružanje, u bezbednost zemlje, u obezbeđenje naših granica i naravno frontno odgovaranje na sve bezbedonosne izazove koji postoje u našoj zemlji.

Za potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović pitanje koje se tiče daljeg napretka Srbije, kada je u pitanju Duing biznis lista Svetske banke i dalji prodori i napredak naše zemlje i definisanje daljih planova, kako će to izgledati u budućnosti i kako ćemo napredovati u tom veoma važnom aspektu funkcionisanja koje utiče na privlačenje stranih direktnih investicija i koje utiče na poboljšanje i pospešivanje poslovnog ambijenta u našoj zemlju.

Ja znam da je i jedna delegacija naša, već sada, trenutno u Vašingtonu, ali na sastanku sa predstavnicima Svetske banke i razgovorima koji se tiču unapređenja, poslovnog ambijenta i naše pozicije, kada je u pitanju Svetska banka, nisu kao neki koji su vas ovde i vas i premijerku i druge ministre dočekali sa transparentnim, a i nisu pokušali da vam ne daju da prođete i da dođete do ove plenarne sale, nisu otišli inkognito, nisu otišli tako kao što je otišao Dragan Đilas, a da to ne zna ni naša ambasada tamo, s obzirom da sam boravio u slično vreme nekoliko dana u Vašingtonu.

Čitam danas i vesti da se čovek sreo sa pomoćnicima, pomoćnika nekog pomoćnika, i navodno nekim kongresmenima, čija imena nismo ni čuli, tako da bih zamolio premijerku da mi kaže nešto i o tome da li će se očekivati neko zakonsko rešenje i zakonski okvir, kada su u pitanju lažne vesti i borba protiv takvih pojava koje generalno utiču na supstancu našeg društva i utiču, naravno, na sve one pozitivne procese koje se odigravaju danas. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 04.03.2021.

Hvala uvaženi predsedniče Narodne skupštine gospodine Dačiću.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja imam nekoliko pitanja za ministra pravde i ministra unutrašnjih poslova.

Naime, juče i tokom prethodnih dana svi gotovo relevantni svetski analitičari su pisali i govorili o tome da je ovo što je Srbija uradila po pitanju vakcinacije i po pitanju doniranja vakcina BiH, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, najbolji potez meke moći u poslednjih 50 godina.

Takođe, svedoci smo onoga što će se dešavati u narednim mesecima i u narednom periodu, a tiče se velikih pritisaka koji traju naravno u kontinuitetu, a koji će se sigurno pojačati u odnosu na samog predsednika Vučića i našu zemlju po pitanju KiM, koji će sada biti mnogo koordinisaniji i mnogo više usklađeniji, kada su u pitanju i Brisel i Vašington. U tom kontekstu želim da postavim nekoliko pitanja koja se tiču onoga što jeste centralna tema naše politike danas i centralna tema naših vitalnih interesa i svega onoga što mi treba ovde u parlamentu da uradimo kao narodni poslanici i naše kolege iz Vlade, kako bi odbranili Srbiju i kako bi odbranili naše nacionalne interese.

Želim da kažem da i posle ovih uspešnih akcija MUP-a i BIA gde su uhapšeni članovi narko kartela, gde su uhapšeni članovi mafije, izvođači radova, onih koji su i pripadaju domaćim političkim centrima moći kako bi naravno eliminisali onog ko jeste prepreka raznim ciljevima. Dakle, iz domaćih centara moći, iz stranih obaveštajnih službi, iz stranih cenata moći kada su u pitanju njihovi interesi u regionu i Srbija, a to jeste predsednik Vučić.

Ne stidim se da kažem, i želim javno da kažem da je onaj najgori scenarijo, a to jeste planiranje i pokušaj ubistva predsednika Vučića izbegnut možda samo za nekoliko dana. Mislim da mi u ovom parlamentu i mnogo više u javnom mnjenju kod svih relevantnih činilaca treba da razgovaramo o toj temi.

Ozbiljne stvari se dešavaju u ovoj zemlji i mislim da pitanja o kulturi i sportu, razonodi jesu važna, ali mi treba mnogo više i jače da se posvetimo ovoj temi i da radimo posvećenije kako bi odbranili našu državu i kako bi se odbranili od onoga što nam je pretilo tokom proteklih meseci posebno i tokom proteklih nekoliko godina.

Predsednik Vučić je gotovo u sličnoj situaciji kao Milan Stojadinović 1938. godine. Milan Stojadinović je tada, kao predsednik Vlade, kao neko ko je pobedio na izborima u Kraljevini Jugoslaviji, koji je osvojio 80% srpskih glasova tada u tadašnjoj zajedničkoj državi imao ogromne izazove, ogromne pretnje i tada je i sa strane i sa nažalost na domaćoj političkoj sceni, tada je rekao da je suština politike Srbije da zadrži stare prijatelje i stvara nova prijateljstva, a da one nemani koje su se ustremile na Srbiju, Srbija odnosno, Kraljevina Jugoslavija treba da izbegnu.

Mi u toj politici izbegavanja tih nemani iz inostranstva i domaćih nemani treba da podržimo maksimalno predsednika Vučića. Moje pitanje je i ka pravosudnim organima i ka ministru pravde i ministru unutrašnjih poslova je da se pod hitno istraže tokovi novca. Mislim da je to najbitnija stvar u celom ovom pokušaju zavere i na kraju pokušaju da se eliminiše fizički predsednik Vučić, da se dobro ispita imovina svih koji su u tome učestvovali.

Nikako ne možemo da zanemarimo, nikako ne smemo da potcenimo ljude i organizacije koje raspolažu sa više desetina i više stotina miliona evra. To što su pohapšeni izvođači radova, to što možda imamo u vidu da će biti pohapšeni i oni koji su bili politički patroni svega ovoga, ne govori o tome da kapital da je ostao, imovina koja je stečena nelegalnim putem i koordinacijom između mafije, domaćih centara moći i stranih centara moći, stranih službi je ostala netaknuta. Mafija je imala novac, mafija je imala infrastrukturu, mafija je imala oružje. Mafija je imala Čabu Đera, mafija je nameštala i kupovala snajpere za ono što je trebalo da se desi i pozivam Upravu za sprečavanje pranja novca, sve relevantne državne institucije da pod hitno istraže tokove novca, da pod hitno popišu imovinu svih onih, imamo sada i zakonsko utemeljenje u Zakonu o poreklu imovine, da se hitno uđe u proces oduzimanja imovine, da se na sve objekte, da se na svu imovinu koja je nelegalno stečena pobode srpska zastava, kada se to oduzme zbog najgoreg dela veleizdaje koje se dešavalo u Srbiji prethodnih nekoliko meseci, uz upozorenje da najgore nije prošlo i da bezbedonosne službe moraju mnogo toga da urade kako bi zaštitile predsednika i kako bi zaštitile ovu državu. Hvala

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.12.2020.

Hvala predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije.

Prvenstveno meni je velika čast da imam tu odgovornost da postavim pitanje u ime, prvi put, u ime poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu i da zatražim obaveštenje i da pokušam da ohrabrim određene državne institucije, počevši sa MUP, ali naravno sudsku vlast, za sve ono što nas čeka u narednoj godini i o čemu je govorio predsednik Republike gospodin Aleksandar Vučić juče na konferenciji za štampu, a očekuje nas puno izazova u oblasti spoljne politike, ali i unutrašnjih reformi, očuvanja zdravstvenog sistema, očuvanja ekonomskog sistema i unapređenja naše ekonomije i naše geopolitičke pozicije.

Vlada Republike Srbije i predsednik države su bili izuzetno fokusirani ovih prethodnih devet meseci samo na dve stvari, to je očuvanje života naših građana i očuvanje ekonomije, očuvanje radnih mesta. Ja evo svakodnevno komunicirajući sa privrednicima i ovde u Beogradu i širom Srbije dobijam takve pozitivne poruke da mudrost i vizija koju je predsednik imao, kada su u pitanju mere, posebno ekonomske, nije zabeležena niti ovde u regionu, niti u celoj Evropi, tako da hvala i zahvaljujući njemu i zahvaljujući radu Vlade, a na sreću građana Republike Srbije, svih nas koji živimo ovde u zemlji naša ekonomija nije doživela kolaps kao što je to u Hrvatskoj, kao što je to u Crnoj Gori, kao što je to u mnogim zemljama u okruženju, ali i mnogim zemljama koje su članice EU, koje su bile i jesu i dan danas razvijenije od nas.

Međutim, želim da kažem i to da nas očekuje puno unutrašnjih izazova na nivou unutrašnje politike i slobodno mogu da kažem da svi oni koji zavide i svi oni kojima nije u interesu da Srbija ekonomski jača, da Srbija stvara prijateljstva, da Srbija postane ponovo, pošto je postala ekonomski lider i ekonomski faktor u regionu, da postane ponovo politički faktor, mi treba da se fokusiramo i na unutrašnju politiku. Mislim da su pošteniji oni koji su, evo i juče, koji sede u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koji ne kriju svoja aspiracije, ne kriju svoje političke stavove, možemo govoriti o tome da li su oni legitimni ili nisu. Šef naše poslaničke grupe, gospodin Martinović, je održao jednu vrstu predavanja juče iz demokratije i poslao jasnu političku poruku da je očigledno Srbija dobra za jedan deo opozicije, jedan deo manjina, kada treba nešto da da, kada treba da izgradi infrastrukturu, kada treba nečega da se odrekne, a čim se radi o zaštiti nacionalnih interesa, zaštiti državnosti onda Srbija nije dobra, hajde da uzmemo, hajde da kažem nešto protiv nje.

Želim da ohrabrim državne institucije da reaguju protiv toga, da reaguju protiv svih onih koji u ovoj zemlji traže i priželjkuju ukrajinski scenario i ne kriju to, koji pišu međunarodnim organizacijama, idu, kriju se po hodnicima, po Stejt departmentu da bi se sreli sa petim ili šestim ešalonom ljudi iz američke administracije, kao što je to radio Dragan Đilas, što sam imao priliku i sam da vidim. S obzirom da sam istog dana kao neko ko je prezentovao parlament u SAD to čuo od ljudi koji su ambasadora Đerđa Matkovića i mene ispraćali iz te zgrade.

Znači, imamo ljude koji inkognito idu i ogovaraju i pljuju svoju državu što je ne zabeleženo u političko istoriji demokratskih zemalja. Mi moramo da podignemo glas protiv toga i moramo da podignemo glas i moramo da reagujemo, očekujemo to i od sudskih vlasti ovde u Republici Srbiji. Šta je urađeno po pitanju zaustavljanja svega onoga što je napad na integritet, što je dehumanizacija predsednika Republike, njegove porodice, a u stvari napad na Republiku Srbiju? Svi mi govorimo o tome. Veliki deo ljudi naravno i zbog ovoga o čemu sam juče govorio, a to je veliki rejting, ovo veliko poverenje. Neću da kažem, nije ni rejting, nego poverenje građana Srbije u Aleksandra Vučića, u našu stranku. Ali, postoji jedna deo ljudi koji uporno kroz pokušaj dehumanizacije, kroz pokušaj agresivnosti i napada želi da napravi atmosferu da se u ovoj državi zaustave demokratski procesi. S obzirom na ovu podršku koju trenutno imamo, a ova podrška jeste, evo vidite, to je ovo plavo ovde, to je Aleksandar Vučić, a svi ostali su ove tačkice u ovom istraživanju.

Nastavićemo sa politikom koja podrazumeva plate u narednoj godini od 570 evra, penzije od 270 evra, privredni rast od 6 evra i uz naš narod i veliko poverenje koje ima u Aleksandra Vučića i naša većina ovde u parlamentu i naša poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu, nastavljaju tu borbu za modernu jaku Srbiju, uz liderstvo i vodstvo Aleksandra Vučića. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 29.01.2018.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 03.06.2016 -