VLADIMIR MARINKOVIĆ

Socijaldemokratska partija Srbije

Rođen je 6.2.1976.godine.

Doc. dr Vladimir Marinković, predsednik je Odbora za ekonomiju GO SDP Beograda i profesor Univerziteta “Megatrend”.

Prvi izbor u zvanje docenta stekao je na Megatrend univerzitetu, gde predaje Osnove menadžmenta i Upravljanje ljudskim resursima, na osnovnim i master studijama. Autor je jednog univerzitetskog udžbenika, četiri monografije i više od 80 naučnih i stručnih radova.

Predsednik je Nadzornog odbora Društva ekonomista Beograda i član Međunarodne asocijacije za industrijske i radne odnose (ILERA).
Narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine član je neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije (www.zelenidijalog.rs). Predstavnik SDP Srbije u Globalnoj organizacij parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC).

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Srbije.

25. maja 2014. godine pokrenuo je i Kancelariju za komunikaciju sa građanima.

Osnovne informacije

Statistika

  • 54
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 15 dana i 15 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 23 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 25 dana i 17 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osamnaesto vanredno zasedanje , 18.09.2019.

Hvala, gospodine Šaroviću.
Reč ima narodni poslanik Aleksandar Marković. Izvolite.

Osamnaesto vanredno zasedanje , 18.09.2019.

Hvala, kolega Markoviću.
Reč ima narodni poslanik Miljan Damjanović. Izvolite.
MILjAN DAMJANOVIĆ: Hvala, gospodine predsedavajući.
Kao što možemo da vidimo i danas, kao i prethodnih godina, kao i svih ovih godina od 2000. na ovamo, kada Srbijom vladaju tzv. proevropske vlade, pogotovo ove što su u međuvremenu proevropski evoluirale, uvek se govori samo u sadašnjem vremenu i kada nam stigne nešto na dnevni red, samo hvalospevi o tome šta i kako će se uraditi, ponoviti 50 puta istu floskulu – evo, gradimo, radimo, da kad onda pokušamo i pravno da ih demantujemo, rasturimo u sitne paramparčiće i delove i pravno i stručno i politički, e onda kreće ona čuvena kontra poslanika vladajuće većine, pogotovo se za to koriste mediji ministara kojima ne možemo da odgovorimo, da mi ne želimo autoputeve, da mi ne želimo klinički centar, da mi ne želimo škole. Ne, gospodo, mi to i te kako želimo, ali želimo da to bude bez pljačke i da od toga imaju građani Srbije pravu korist.
Evo da vidimo šta je to kada izglasate ovde nešto što je čista krađa, kako se to posle manifestuje prema građanima Srbije, a građani Srbije, nažalost, nisu upoznati sa tim.
Malopre je moj kolega spominjao problem, primer, kako god želite, firme „Behtel“ i Moravskog koridora, čija je cena bila veća 300 miliona evra od projekta, istog projekta koji je postojao 2013. godine, pre šest godina, kada je dato kineskoj kompaniji i vi ste ovde izglasali zbog jednog bahatog ministra Zorane Mihajlović, koja naučila da živi na visokoj nozi, da se pošto-poto podigne ta cena i po ko zna koji put ste za ovaj primer izgradnje autoputa doneli leks specijalis i time po ko zna koji put van snage stavili opšti zakon. Zašto ako je sve čisto?
Koliko ste kontradiktorni govori i činjenica da je baš visoki funkcioner stranke kada je bio predsednik Skupštine, citiraću, 23. decembra 2012. godine, dan uoči nego što je u Skupštinu ušao zakon, tada novi Zakon o javnim nabavkama, rekao sledeće: usvajanjem Zakona o javnim nabavkama Srbija uštedi između 600 miliona i milijardu evra godišnje. Ovo građani Srbije treba da čuju.
Znači, za vreme naprednjačke vlasti i današnjeg ovog zakona vi ste godišnje štedeli do milijardu evra. To znači da vi trenutno imate osam milijardi evra uštede. Da li je to istina? Da li je u budžetu osam milijardi evra samo po ovom zakonu donetom, ušteđeno i kada ćemo videti, pošto ne donosite Zakon o završnom računu, kada će stići taj zakon o završnom računu, da vidimo gde ste tih osam milijardi, koje ste navodno uštedeli, na šta ste ih potrošili, na šta usmerili?
Da li znate koliko je to kilometara autoputeva, koliko je to škola, bolnica zbog lažnog obećanja koje ste dali građanima Srbije ili jeste uštedeli, a novac je nestao? Neko ovde laže.
Hajde da vidimo dalje šta ste rekli kada ste donosili taj zakon. Potpuno su onemogućene direktne pogodbe. Pazite, onemogućene direktne pogodbe? Kako vas nije sramota? Kako ste onda glasali za leks specijalis Zorane Mihajlović i dali joj pravo direktne pogodbe?
Da li ste svesni da ste time, tim postupkom, stavili ovaj zakon van snage, opšti zakon? Ukinuli ste ga. Šta je sledeće što ćete da glasate? Hoćete ponovo kao neki iz Bodruma? Razumem da ste preuzeli njihovu ideologiju i kadrove i njihov način postupanja u Skupštini. Šta je sledeće posle Bodruma? Solun ili možda je nekome bliže ako je u Minhenu trenutno, pa prati utakmicu? Šta je sledeće? Stigne leks specijalis, donesite. Kradete građane Srbije. Gde su osam milijardi evra od kada ste doneli Zakon o javnim nabavkama? Kada ćete nam isporučiti račun o tih osam milijardi evra?
Dalje kaže u vašoj izjavi - više niko neće moći da se direktno dogovara za novac građana Srbije u javnim nabavkama. Pa, čija je Zorana Mihajlović? Ja shvatam da je Labusova, shvatam da je G17, shvatam da je Mlađana Dinkića, ali je sada vaša…
(Vjerica Radeta: Skotova.)
… i Skotova. Mada je Skot zvanično kao otišao. Mada ste i vi Skotovi, jer donosite takve zakone.

Osamnaesto vanredno zasedanje , 18.09.2019.

Kolega Damjanoviću, ja razumem žar borbe i da ste čovek koji to unosi u politički govor i ovde u debati u parlamentu, ali nemojte nas sve vređati ovde. Vređate i vaše kolege iz poslaničke grupe.
MILjAN DAMJANOVIĆ: Kako? Američki ambasador Skot.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 28.03.2019.

Hvala, uvaženi predsedavajući.

Poštovana premijerka, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, imaću nekoliko pitanja za premijerku, ministra odbrane, gospodina Vulina i potpredsednicu Vlade dr Zoranu Mihajlović.

Prvenstveno bih pitao premijerku Brnabić u vezi nastavka projekta digitalizacije, šta su dalji planovi i kakvi su projekti koji se tiču procesa obrazovanja i nove školske godine koja nam predstoji? Dakle, pripreme u vezi toga, šta će se dešavati u tom smeru i tom smislu? Već su nešto moje kolege pokrile i pitale u vezi odnosa države prema mladim ljudima, prema mladim talentima i naučnicima. Znam da ste vi puno za ovih godinu i po dana uradili na tom planu i pogotovo u smislu unapređenja inovativne privrede, unapređenja sektora inovacionih tehnologija i pravljenja habova, tehnoloških parkova i definisanja Srbije kao zemlje i države znanja i obrazovanja.

Što se tiče ministra Vulina, želim da ga pitam o bezbedonosnoj situaciji u zemlji? O bezbednosnim izazovima na prostoru Kosova i Metohije i da nam kaže nešto više o tome kakvi su planovi Vojske Srbije kada je u pitanju dodatna modernizacija, imajući u vidu da je dosadašnja politika Vlade i njega kao ministra bila takva da se puno investira u novo naoružanje, u bezbednost zemlje, u obezbeđenje naših granica i naravno frontno odgovaranje na sve bezbedonosne izazove koji postoje u našoj zemlji.

Za potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović pitanje koje se tiče daljeg napretka Srbije, kada je u pitanju Duing biznis lista Svetske banke i dalji prodori i napredak naše zemlje i definisanje daljih planova, kako će to izgledati u budućnosti i kako ćemo napredovati u tom veoma važnom aspektu funkcionisanja koje utiče na privlačenje stranih direktnih investicija i koje utiče na poboljšanje i pospešivanje poslovnog ambijenta u našoj zemlju.

Ja znam da je i jedna delegacija naša, već sada, trenutno u Vašingtonu, ali na sastanku sa predstavnicima Svetske banke i razgovorima koji se tiču unapređenja, poslovnog ambijenta i naše pozicije, kada je u pitanju Svetska banka, nisu kao neki koji su vas ovde i vas i premijerku i druge ministre dočekali sa transparentnim, a i nisu pokušali da vam ne daju da prođete i da dođete do ove plenarne sale, nisu otišli inkognito, nisu otišli tako kao što je otišao Dragan Đilas, a da to ne zna ni naša ambasada tamo, s obzirom da sam boravio u slično vreme nekoliko dana u Vašingtonu.

Čitam danas i vesti da se čovek sreo sa pomoćnicima, pomoćnika nekog pomoćnika, i navodno nekim kongresmenima, čija imena nismo ni čuli, tako da bih zamolio premijerku da mi kaže nešto i o tome da li će se očekivati neko zakonsko rešenje i zakonski okvir, kada su u pitanju lažne vesti i borba protiv takvih pojava koje generalno utiču na supstancu našeg društva i utiču, naravno, na sve one pozitivne procese koje se odigravaju danas. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 23.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 13:28