SNEŽANA B. PETROVIĆ

Partija ujedinjenih penzionera Srbije

Rođena 1972. godine. Živi na Novom Beogradu.

Po zanimanju je specijalni politikolog.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 8 meseci i 20 dana i 23 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 28 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 29 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deseto vanredno zasedanje , 24.09.2018.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici i gospodo ministri sa saradnicima, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i u skladu sa svojim nadležnostima na 31. sednici odlučio da predloži Narodnoj skupštini da prihvati svih 10 predloga zakona međunarodnih sporazuma i protokola, a sve ovo iz razloga što se njihovim usaglašavanjem i potpisivanjem od strane vlada, kao i potrebnom ratifikacijom ovde u Narodnoj skupštini stiču formalni uslovi za dalji razvoj i unapređivanje privrednog ambijenta i to najpre kroz nova ulaganja.

Dalje, ova akta predviđaju lakše kretanja roba i usluga kroz usklađivanja carinskih procedura i određene carinske olakšice, a to vodi kao olakšanoj trgovini, pa sam i tim i mogućnosti veće spoljnotrgovinske razmene, boljoj promociji i turističkih kapaciteta i njihove veće iskorišćenosti, odnosno jačanju sveukupnih ekonomskih odnosa i dodatnom prilivu sredstava u budžet Republike Srbije.

Napominjem da prihvatanjem ovih sporazuma nema dodatnog finansijskog opterećenja za budžet Republike Srbije. Od svih 10 tačaka o kojima je Odbor raspravljao ja ću istaći jednu i zahvaliti Ruskoj Federaciji na potvrđivanju protokola o izmeni Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Srbije o dugoročnom sigurnom snabdevanju prirodnim gasom iz Ruske Federacije u Republiku Srbiju, kojim je ruska strana prihvatila inicijativu srpske strane da se briše odredba iz ranije potpisanog Sporazuma koji je podrazumevao isporuku prirodnog gasa samo za tržište Republike Srbije. Ovim su otklonjene prepreke u vršenju obaveze koja je Srbija preuzela u pogledu ugovorenih količina prirodnog gasa, kao i obaveza nastalih potpisivanjem ugovora o osnivanju energetske zajednice sa naše srpske strane. Još jednom hvala Ruskoj Federaciji, koja je sa svoje strane, ovaj Protokol o izmeni Sporazuma već ratifikovala.

Dalje, koristim priliku da se kao i predsednik Odbora za privredu osvrnem na rezultate privrednih i finansijskih kretanja u prvih šest meseci ove godine i istaknem ostvareni rast bruto društvenog proizvoda od 4,5%. Uz nisku stopu inflacije i javni dug ispod 60% , ostvaren je izuzetno visok suficit u državnoj kasi od 31 milijardu dinara. Kažem, izuzetno visok, zato što je bio planiran minus, bio je planiran deficit od 22,6 milijardi. Dakle, od plana koji je trebao da bude u minusu do realizacije i suficita od 31 milijarde dinara, a to potvrđuje i dobru pojedinu reformu i ostvarenu finansijsku stabilizaciju. Uz smanjenu stopu inflacije, odnosno smanjenu stopu nezaposlenosti ovo predstavlja najbolji rezultat u poslednjih 10, a možda i više godina.

Rast i jačanje srpske privrede očituje se kroz pozitivna kretanja u svim sektorima kako proizvodnim tako i uslužnim, počev od građevinskog gde se beleži najveći rast preko industrijskog, trgovinskog, turističkog sektora informacionog komunikacionih tehnologija, pa do poljoprivrednog. Dakle, Srbija beleži privredni rast iznad proseka zemalja u regionu, pa i šire, a takođe, beleži se i porast interesovanja stranih investitora.

Dalje, jaka privreda i ekonomija, stabilne finansije i odgovorno trošenje javnih sredstava sa uređenom i efikasnom državnom administracijom čine jaku državu. Srbija sigurno ide ka tome sa daljim novim investicijama, ulaganjima, novim radnim mestima, redovnim punjenjem budžeta, daljim rastom BDP, ostvariće se bolji standard građana, osnažiće se srpsko selo i zadrugarstvo, a pogotovo pravo na sigurne i redovne penzije i njihovo uvećanje koje predviđa Predlog zakona o penzionom invalidskom osiguranju, a o kojem razgovaramo i raspravljamo upravo na ovoj sednici i koji predstavlja osnov za dalji razvoj penzija.

Na kraju, svedoci smo da predstavljeni postavljeni ciljevi Vladi predsednik Vučića, da se uspešno realizuju i opravdavaju dobijenog poverenja što se i očekuje i u buduće. Hvala.

Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

Gospodine predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsednice gospođo Brnabić, sa budućim ministrom finansija, sa aspekta privrednog i ekonomskog razvoja važno je istaći i još jednom podvući da su iza nas teške mere fiskalne konsolidacije koje su dale rezultat u stvaranju stabilnih finansija, u smanjenju javnog duga, za razliku od ranijeg perioda.

Kao predsednik Odbora za privredu, moram da istaknem suficit u republičkom budžetu u prvom kvartalu ove godine od 6,5 milijardi dinara, rast BDP-a od 4,5%, nisku stopu inflacije, javni dug ispod 60%. Ove činjenice daju mi za pravo da očekujem dodatni impuls u daljem razvoju i jačanju srpske privrede i ekonomije. Zato što jaka privreda i ekonomija sa uređenom i efikasnom državnom administracijom čine jaku državu. Uzmah srpske privrede i ekonomije jeste i mora biti prioritet ove Vlade. Potrebne su i dalje nove investicije, ulaganja, nova radna mesta, redovno punjenje budžeta, dalji rast BDP-a i bolji standard građana, sigurne i redovne penzije, kao i osnaživanje srpskog sela i zadrugarstva. Ovo su ciljevi Vlade i predsednika Vučića i oni se moraju ostvariti. Za njih je dobijeno poverenje građana.

Model kako treba da se radi imate, rezultate imate, potreban je kontinuitet u sferi sveukupnih finansija da održavate dobru finansijsku disciplinu, kao i odgovorno i kontrolisano trošenje javnih sredstava. Kreatorska uloga ministra finansija je tu veoma vidljiva, važna i merljiva. Zato, gospodine Siniša Mali, pred vama je veliki, težak i odgovoran rad. Molim vas da to uvek imate u vidu.

Uoči vašeg predloga za izbor novog ministra finansija Vlada je donela Odluku o ukidanju privremenog umanjenja penzija, odnosno njihovo povećanje. To je veoma ohrabrujuće, posebno za naše penzionere koji će kada prime povećane penzije još jednom imati potvrdu očuvanja njihovog dostojanstva, poštovanje za teret koji su podneli tokom fiskalne konsolidacije i nadasve stabilnu budžetsku kasu.

Ovom prilikom moram da istaknem da je osnaživanje srpskog sela i zadrugarstva jednako važno zbog činjenice da u 4.709 naših srpskih sela u preko 630.000 gazdinstava živi jedna petina sveukupnog stanovništva. Dakle, to je oko 1.400.000 naših građana i njima je potrebno omogućiti kvalitetniji život, rad i privređivanje. Jako selo čini državu još jačom.

Na kraju, gospođo Brnabić, verujem u Vladu na čijem ste čelu, verujem u vas, u vaš izbor, kao i u to da ozbiljan, častan, profesionalan i timski rad mora da da rezultat. Iz tog uverenja poslanička grupa PUPS će vas podržati. Vama, vašem timu i budućem ministru finansija želim puno uspeha u daljem radu. Hvala.

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Zahvaljujem.

Uvažena predsednice, potpredsednici, dame i gospodo narodni poslanici, poštovana gospođo Brnabić, vi koji ste sa svojim timom kandidat za predsednika Vlade i kandidatima za ministre, čuli smo vaš ekspoze i čuli ste da će poslanička grupa PUPS dati podršku.

U svom izlaganju, ispred Odbora za privredu koji vodim, osvrnuću se na ekonomiju i privredu ove zemlje i kao što ste i vi govorili i kao što to zvanični podaci govore, a već imamo podatke iz prvog kvartala ove godine, rezultati su impresivni, a sa istima treba nastaviti.

Neophodan nam je i privredni i ekonomski rast. Naravno, svesni smo novih, postojećih, dosadašnjih ulaganja, investicija, fabrika i novih radnih mesta, i to je naravno doprinelo tim impresivnim rezultatima. No, nama su i dalje preko potrebna dalja nova ulaganja, dalje nove investicije, nove fabrike, proširenje proizvodnje i nova radna mesta.

Politika štednje, ona je moguća i potrebna do određene mere, ali na duge staze ona je neodrživa i to svi dobro znamo.

Nova radna mesta, zašto nova radna mesta? Evo, iz nekoliko razloga. Novim ulaganjima, novim investicijama, novim zapošljavanjima, zaustaviće se odliv mladih, i to je prva stvar. To je ono što nam je jako važno.

Druga stvar, to će biti novi prilivi i za budžet kroz različite osnove, a to su porezi, doprinosi i druga davanja, što će doprineti poboljšanju standarda građana, njihove kupovne i potrošačke moći. Ovo, naravno, za krajnji cilj ima dalje smanjenje stope nezaposlenosti, što je jedan od vaših, ali i naših ciljeva.

Realni rast u prvom kvartalu BDP iznosi 1%. Po procenama on će i ove godine iznositi 3%. To je prosek viši od evropskog. Ovo su procene, a na vama i vašem timu je da ih realizujete, odnosno da stimulišete dalji rast, razvoj i profitabilnost u svim sektorima.

Evo nas na polovini godine i uskoro ćete imati rezultate za prvih šest meseci, i to je dobro, jer ćete moći da intervenišete tamo gde je to potrebno, kako bi se nastavilo sa ostvarivanjem daljeg suficita.

Raste promet robe u trgovini na malo, beležimo izuzetne rezultate uslužnom sektoru, očekujemo rast u poljoprivredi, industriji, građevini i energetici, imate izuzetno dobra i povoljna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni, o tome ste govorili, ali smatram da tu ima dosta prostora i za još bolje rezultate.

Odluka Srbije za postepeno razduživanje je dobra i treba nastaviti sa smanjivanjem budžetskog deficita uz poštovanje načela opreznosti. O tome smo govorili prilikom usvajanja budžeta, i to je ukratko.

Evo nas sada kod onoga što je za nas iz PUPS bila veoma teška, ozbiljna i odgovorna odluka. Svesno i odgovorno, znajući da treba da podržimo mere fiskalne konsolidacije, da podržimo stabilizaciju naše države, učinili smo to sa punom svešću kakav je to teret koji će podneti grupacija koju mi zastupamo, a to su penzioneri i zaposleni. Danas rezultati fiskalne konsolidacije su veoma vidljivi i to je dobro. Stiču se uslovi, kako je to najavio dosadašnji premijer i novi predsednik države, gospodin Aleksandar Vučić, za povećanje plata i penzija, i to je neophodno, jer su zaista najveći teret podneli upravo radnici i penzioneri i sada ih treba oslobađati tog tereta.

Najavili ste reforme u državnoj upravi i državnim preduzećima. Slažem se da je to potrebno, ali i to treba činiti oprezno. Protivnik sam otpuštanja zaposlenih i grupacija iz koje dolazim, odnosno partija PUPS protivnik je toga. Za nas je vrlo važno racionalizovati troškove i pametno upravljati troškovima. Smatram da u drugim javnim preduzećima, državnim preduzećima ima prostora za smanjenje troškova i pravilno upravljanje istim, ali molim vas sa akcentom na prihodnoj strani. Duboko verujem da sa takvim ophođenjem i domaćinskim poslovanjem može doći do povećanja prihoda, odnosno ostvarivanja sve veće dobiti, odnosno ozbiljnijeg punjenja budžeta, što bi omogućilo sigurnu, redovnu i punu isplatu penzija.

Za pravo da govorim o ovome daje mi moje iskustvo koje nosim iz jednog velikog sistema, a u kojem radim preko 25 godina. Uspeli smo da se reformišemo sopstvenim snagama, da racionalizujemo naše troškove, da povećamo naše prihode, da uplatimo u budžet godišnje 1%. Za mandata našeg prethodnog direktora, a sada kandidata za ministra u vašem timu, naše preduzeće je za četiri godine uplatilo 100 miliona evra u budžet Republike Srbije.

Ovo su nepobitne činjenice i molim vas, imajući u vidu ove činjenice, i zahtevam od vas da posebnu pažnju obratite na sva državna preduzeća i učiniti maksimalan napor da se postojeći zaposleni maksimalno uposle, da prihoduju, da stvaraju nove vrednosti, da pune budžet, da čuvaju svoja radna mesta, da njihovi menadžmenti pronalaze nova radna mesta, jer ćemo tako svakako očuvati postojeće zaposlene i dodatno ih uposliti u skladu sa zakonom.

Šta je čovek? Čovek je ono što mi iz PUPS stavljamo u centar svoga delovanja, svoje brige i svoga insistiranja i vođenja politike u pravcu boljitka za čoveka. Politika radi politike, kritika radi kritike, to odlučno odbacujemo, ali čovek je taj o kome moramo da brinemo. To su naši penzioneri, njih 1.700.000 ili nešto malo preko toga. To su zaposleni u našoj državi. To su zemljoradnici. Za nas su oni jako važni.

O penzionerima smo već govorili, o načinu da oni dostojanstveno žive i da osete realni boljitak u državnoj kasi jeste boljitak u njihovom novčaniku, a oko toga ćemo se složiti.

Gde su tu zaposleni? Samo naša poslanička grupa ili predstavnici PUPS koji su imali priliku da upravljaju ili rukovode određenim preduzećima potpuno su svesno govorili o korporativnoj društvenoj odgovornosti i istu primenjivali. Da, da, to nije šala, to je velika zbilja. Korporativna društvena odgovornost ima dva segmenta – internu odgovornost i eksternu odgovornost.

Zašto zaposleni? Da, oni su u onom segmentu interne odgovornosti. Briga o zaposlenima, kolektivno pregovaranje, čuvanje i očuvanje radnih mesta, ali isključivo i samo pronalaženjem novih poslova i maksimalnim upošljavanjem i stvaranjem novih vrednosti i novih rezultata, adekvatni kolektivni ugovori, kolektivna pregovaranja u skladu sa zakonom … Jedan od kolektivnih ugovora je upravo taj koji smo mi sklopili u Pošti Srbije, koji važi za jedan od najboljih, a o tome zna ministar Rasim LJajić i o tome sindikati govore na svojim skupovima.

Što se tiče eksterne odgovornosti, tu mislim kako na naše domaće kompanije i preduzeća, tako i na strane kompanije koje posluju ovde, na prostoru Srbije. Šta je tu jako važno? Važno je da se odnose prema zajednici u kojoj posluju, ovde kod nas u Srbiji, na isti način kako se odnose i u zemljama odakle su došli, da doprinose široj društvenoj zajednici ili lokalnoj zajednici i da i oni primenjuju, jednako kao što se i mi trudimo da primenjujemo, tu internu i eksternu odgovornost.

Ono treće. To su zemljoradnici. Dakle, kod činjenice da imamo 4.700 sela, da 1.200 sela zamire, da je 631 hiljada registrovanih domaćinstava seoskih u kojoj svoju egzistenciju ostvaruje 1.400.000,00 naših stanovnika, građana, zemljoradnika. To vam je petina Srbije. To nije zanemarljivo, to je izuzetno važno, i tu Vlada, na čijem ćete čelu biti, i projekti koje ste podržali, i ministri zaduženi za realizaciju te politike, moraju to ozbiljno sprovoditi, jer je tim ljudima neophodna i putna i saobraćajna i zdravstvena i prosvetna infrastruktura, kako bi mogli nesmetano da funkcionišu.

Ono što je najvažnije, to je taj veliki projekat revitalizacije ili oživljavanja zadrugarstva. Ta podrška dobijena je od vas u Vladi, dobijena od SANU, dobijena je od Srpske pravoslavne crkve, ali i ovde u plenumu, konačno smo se svi mi Srbi, oko nečega složili.

Imovinska karta

(Beograd, 04.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Sef kabineta JP "Pošta Srbije" Beograd Republika Mesečno 170459.00 RSD 04.04.2013 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 11:20