OLIVERA OGNJANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine. Živi u Grockoj, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani menadžer.

Bila je direktorka JKP “Grocka”.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:38

Osnovne informacije

Statistika

  • 78
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 16 dana i 9 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 24 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 26 dana i 13 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osamnaesto vanredno zasedanje , 17.09.2019.

Zahvaljujem predsedavajući, uvaženi ministre sa saradnicima, poštovani građani, mi danas ponovo pred nama imamo Zakon iz oblasti obrazovanja. Kao što smo već upoznati radi se o produženju roka za završetak studija za studente po započetom nastavnom planu i programu u naredne dve godine.

Bitno je stvarati obrazovane ljude i podizati nivo obrazovanja našeg naroda. Vrednost intelektualnog kapitala je glavni izbor uspeha na nemilosrdnom tržištu i baza su bez koje je gotovo nemoguće sprovesti napredak i reforme koje sprovodi Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić na čelu, jer činjenica je da se reforme obrazovanog sistema sprovode upravo u cilju boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja zato su visokoobrazovani ljudi od velikog značaja za našu zemlju, što je i stav SNS.

Studenti često snose posledice raznih životnih neprilika, ali zatim treba olakšati i pomoći da nastave put kojim su krenuli. Stvoriti zajednicu koja će pružati šanse mladima i time ih zadržati u našoj zemlji. Treba ih motivisati zato što će obrazovani, kvalitetni kadrovi svojom sposobnošću, kreativnošću i znanjem ubrzati proces razvoja celokupne privrede Srbije.

U prilog tome pročitaću kratku poruku jednog studenta koji kaže – podržite nas, nikome nismo na šteti, nikome nismo na trošku, učimo, radimo, čuvamo porodice, redovno izmirujemo finansijske obaveze prema fakultetima, poštujemo Ustav svoje zemlje i želimo da ostanemo u svojoj zemlji sa svojim porodicama.

Upravo, ovih nekoliko rečenica opisuju razloge zbog kojih ću uvek podržati ovakve studente i zbog čega mi je zadovoljstvo da podržim ovaj Predlog zakona i svaki koji će olakšati školovanje.

Studenti koji su upisali studije po Bolonji, takođe su počeli da nam šalju mejlove i iznose svoje probleme i zašto nisu u roku mogli da završe fakultete. Ja se zalažem da se i njima izađe u susret i olakša studiranje.

Ipak, moram da se osvrnem i da kažem da je za svaku osudu blokada zgrade Rektorata beogradskog Univerziteta, zato što je to zloupotreba studenata, zloupotreba srpske elite u političke svrhe. Ovo je moderna Srbija u kojoj nije zabranjeno izražavati mišljenje, ali nije dozvoljeno sprovoditi diktaturu kako sprovodi nekoliko Đilasovih plaćenika. Onemogućavanje rada zaposlenih u Rektoratu i ugrožavanje interesa studenata i profesora je sramotno i pokazuje kolika je nemoć opozicije.

Za nekoliko meseci imaće mogućnost da izađu na izbore gde ćemo videti kome veruju građani Srbije. Mi ćemo nastaviti sa ozbiljnim radom. Mi želimo jaku Srbiju. Naša Vlada i predsednik, Aleksandar Vučić zaista ulažu ogroman napor i vidi se napredak u svim oblastima. Zato ću podržati svaku promenu koja će nam doneti bolji život.

Našim studentima želim da budu istrajni u ostvarenju svojih ciljeva, a vama, poštovani ministre, želim dalji uspeh u radu. Hvala na pažnji.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 13.09.2019.

Zahvaljujem.

Koliko ja vidim, ovde piše da ste vi podneli amandman u kojem se kaže da se tekst - da pronalazak ne postane dostupan javnosti, menja tekstom - da se pronalazak ne objavljuje. To se odnosi na propis zaštite poslovne tajne kojim se uređuje pravna zaštita poslovne tajne od svih radnji nelojalne konkurencije. To je obaveza poslodavca i zaposlenog da, kada je reč o pronalasku koji je stvoren u radnom odnosu, zaštiti poslovnu tajnu. Kako je danas na tržištu prisutna ogromna konkurentnost, logično je da postoji interes poslodavca da zaštiti pronalazak od javnosti.

Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić su obezbedili veliki broj podsticajnih mera i podrške za razvoj naučno-tehnoloških projekata radi bržeg ekonomskog i tehnološkog razvoja Srbije, a ovaj član obezbeđuje sigurnost za poslodavce koji učestvuju u ovim projektima ili su svojim sredstvima dobili nov pronalazak.

Prema tome, ovo objašnjava i član 66. u Predlogu zakona. Amandman koji je predložen nema nikakvog uticaja na suštinu predloženog člana. Hvala.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 10.09.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, ove nedelje, između ostalih tačaka koje su na dnevnom redu, treba da usvojimo izmene i dopune Zakona o patentima čiji je cilj da se uspostavi efikasniji sistem zaštite pronalazaka, odnosno unapređivanje dobre prakse zaštite pronalazaka u Srbiji.

Dopunom je navedeno i efikasnije uređivanje odnosa zaposlenog i poslodavca kada pronalazak nastane u radnom odnosu, što je neophodno kada pronalazak utiče na povećanje vrednosti preduzeća, na povećanje dobiti ili uštedu.

Svake godine u Srbiji se zaštiti gotovo 200 novih patenata. Inovacije prijavljuju kompanije i pojedinci. Najviše je pronalazaka iz oblasti elektrotehnike, informacione tehnologije, poljoprivrede i medicine i sve je veći broj patenata mlađih naučnika, što su pokazatelji da nauka u Srbiji ide uzlaznom putanjom.

Od ukupnog broja novih tehničkih rešenja, 38% su rezultati u ovoj oblasti, od kojih je 98% već komercijalizovano na domaćem ili međunarodnom tržištu. Biotehnologija i poljoprivreda je najuspešnija oblast po broju patenata. Od ukupnog broja patenata u projektima tehnološkog razvoja 57% pripada ovoj oblasti.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2018. godinu Srbija je u proteklih nekoliko godina unapredila svoj naučno-istraživački potencijal. U prilog tome govori da Srbija u ukupnoj svetskoj produkciji naučnih radova učestvuje sa 0,3% i rangirana je na 47. mestu na listi od preko 140 zemalja. Istraživanja u Srbiji su koncentrisana u javnom sektoru, univerzitetima i 63 akreditovana instituta.

U prvoj polovini prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupno učešće izdvajanja za istraživanje i razvoj u BDP Srbije je bilo ispod 10%, što je još uvek bilo znatno ispod evropskog proseka. Zato će veliku ulogu imati Zakon o fondu za nauku, koji je usvojen krajem prošle godine, a kojim su obezbeđene mere za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja Srbije, jer osnovna uloga Fonda jeste finansiranje naučno-istraživačkih projekata.

Omogućena je efikasnija podrška naučnim istraživanjima i primena njihovih rezultata radi bržeg društvenog, tehnološkog i ekonomskog razvoja Srbije. Veliki je broj naučno-tehnoloških parkova širom Srbije. Namenjeni su inovativnim tehnološkim razvojima kompanijama iz različitih oblasti. Spajaju nauku i prirodu i pružaju mladim stručnjacima mogućnost da svoje projekte, proizvode i usluge plasiraju na domaćem i stranom tržištu.

Jedan od njih je naučno-tehnološki park Zvezdara, koji posluje sa 65 visoko tehnoloških kompanija. Takođe, Republika Srbija je već nekoliko godina pridružena članica Evropske laboratorije za nuklearna istraživanja CERN i po tome je jedinstvena u regionu. Sedište se nalazi kod švajcarskog grada Ženeve i tu se na sto metara pod zemljom u tunelu dugom 27 kilometara nalazi najveća mašina na svetu CERN-ov akcelerator čestica, gde je angažovano oko 20.000 fizičara iz celog sveta, gde su i naši srpski fizičari.

Što se tiče izmene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima, regulišu se odnosi između samih nosilaca autorskog i srodnih prava i unapređuje se ostvarivanje prava intelektualne svojine. Krajnji cilj regulisanja prava intelektualne svojine jeste da donosioci ovih prava imaju adekvatnu naknadu za iskorišćavanje svojih dela i stvara se balans sa interesima korisnika.

Na kraju, sve ove pozitivne novine su rezultati napora Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji na svim poljima pronalazi rešenja kako bi se najbrže poboljšao život u Srbiji, kako bi građanima i budućim generacijama obezbedili temelje za mirnu, sigurnu i pristojnu budućnost. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -