Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Olivera Ognjanović

Olivera Ognjanović

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvažena ministarka, kolege i kolenice poslanici, poštovani građani, izmene i dopune ovog zakona predstavljaju nastavak reformi i pomoći će najviše onima sa umanjenim penzijama, jer će oni dobiti povećanje. Više nemamo opterećenje budžeta koje je kritično za opstanak čitavog finansijskog sistema.

Ovde je reč o licima koja su prihvatila program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena zakona iz 2014. godine umesto starosne penzije ostvarili pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije, što se negativno odrazilo na korisnike socijalnog programa koji su se opredelili za posebnu novčanu naknadu.

Sada je Vlada donela zaključak kojim trajno rešava problem za lica koja su utvrđena kao višak zaposlenih. Prevaziđen je problem nastao za korisnike prevremene penzije koji su bili korisnici prava na posebnu novčanu naknadu, odnosno korisnici novčane naknade. Izmenama su obuhvaćena i ostala usklađivanja po pitanju obračuna staža korisnika porodičnih penzija, poljoprivrednih penzionera i druga.

Godine 2014. Srbija je bila pred bankrotom. Donošenje Zakona o smanjenju penzija je bila ekonomska odluka čime je omogućeno da penzije i plate i dalje budu isplaćivane. To je bila jedina mera u tom trenutku da bi kriza stala, jer je 58% penzija isplaćivano iz budžeta. Rezultati su čekali, ali uspeli smo da stabilizujemo stanje u našem budžetu. Naša država je preuzela obaveze da sprovede reforme do kraja, da nastavimo sa ozdravljenjem i stvaranjem dugoročne održivosti porasta i povećanja penzija.

Činjenica je da danas imamo potpuno drugačiju sliku. Ozdravljujemo našu ekonomiju i imamo neuporedivo veći broj zaposlenih, obnovljenih i izgrađenih fabrika i onih koje se grade, imamo investitore koji su zainteresovani da ulažu u našu privredu. Pošto procenat zaposlenosti direktno utiče na količinu sredstava za isplatu penzija putem poreza i doprinosa, naša Vlada se maksimalno zalaže da privuče strane direktne investicije i podstakne razvoj privrede i preduzetništva.

Mi ne zaboravljamo na najstarije koji su nas učili, školovali i kojima smo zahvalni na ukazanom poverenju, prihvatajući teške i nepopularne reforme koje su nas sve zajedno spasile i sadašnje i buduće penzionere, a posebno su pomogle da se ide ka postizanju finansijske stabilnosti.

Sve dosadašnje i buduće investicije su pokazatelji da je Vlada Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem stvorila pogodno tlo za ulaganje i pozitivnu privrednu klimu. Sve što treba da radimo narednih godina jeste da se držimo tog puta, a ono što penzioneri Srbije svakako treba da očekuju jesu dodatna povećanja penzija i ukupno bolji život. Ovo je put koji vodi sveukupnom razvoju, kurs koji je odredila Vlada Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem, put kojim se kreće SNS.

Na kraju, hoću da dam podršku našem predsedniku. Ne želim da se ugrožava autoritet i život predsednika Vučića, čoveka na kojeg sam ponosna, čoveka koji je dovoljno hrabar da se suprotstavi kriminalu, da udari na mafiju, čoveka koji se ne boji da kaže – ne priznajem Kosovo i da pri tom ne prestaje da radi, da se bori za snažniju Srbiju.

Laži, pretnje, silovanja, ukradeni milioni na računima po svetu. To je program, kampanja žutih i njima sličnih i stvarno će biti upamćeni po zlu koje su naneli Srbiji, a Srbija ih neće. Neće bahatost, lopove, kriminalce, batinaše, nasilnike. Srbiji je dosta takvih i sigurna sam da ništa neće zaustaviti predsednika Vučića i nikoga ne može ucenjivati, a Danilo, Milica i mali Vukan će ići uzdignute glave ponosni na svoga oca.

Naša je snaga baš u tome da smo posle svakog napada jači, da se još više borimo da odbrani i osnažimo Srbiju, pogotovo od takvih i sve nas je više, jer narod zna, narod vidi ko se danonoćno bori, ko vuče za ovu zemlju kao niko do sada, ko je postigao neverovatne rezultate, ko gradi, ko diže plate i penzije, otvara fabrike, zapošljava, ko trpi pretnje, prisluškivanja, prevare, kome se iza leđa radi o glavi.

Mi nikada nismo i nećemo napadati nečiju decu, nečiju porodicu i pozivati na linč. Nikada nećemo praviti nered i sramotu svima, pozivati na nasilje. Nećemo se baviti lažima, već iznositi istinu, argumentovanu istinu o svima koji žele u političku borbu. Nastavićemo da ostvarujemo zavidne rezultate, gradimo modernu Srbiju i tako održimo data obećanja i opravdamo poverenje koje su nam građani dali. Treba da sledimo primer koji nam daje naš predsednik – miroljubivost, fer-plej, dostojanstvo, pravednost, čoveka koji brani, čuva i podiže ugled Srbije svuda u svetu i koji je vratio veru u bolju budućnost. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, uvažena ministarsko sa saradnicama, govoriću o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti zato što je sada potrebno ostvariti kontinuitet u sprovođenju politike zapošljavanja u skladu sa potrebama nacionalnog tržišta rada i nastaviti sa usaglašavanjem sa standardima EU i nove strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine u skladu sa akcionim planom zapošljavanja.

Srbija je tokom prethodnih pet godina ostvarila značajan napredak ka uspostavljanju makroekonomske stabilnosti i održivog privrednog rasta. Uspešna koordinacija monetarne i fiskalne politike, kao i dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije povoljno su uticali na poboljšanje poslovnog i investicionog ambijenta. Privredni rast Republike Srbije ključan je makroekonomski pokazatelj od kog zavisi održivo povećanje životnog standarda stanovnika u proteklih pet godina.

Maksimalna godišnja stopa realnog rasta BDP-a od 4,5% dostignut u 2018. godini. Mere fiskalne konsolidacije i aranžman sa MMF uticale su na smanjenje javnog duga na 52,9% BDP-a u 2019. godini, a činjenica je da su upravo strane direktne investicije u dobroj meri uticale na porast privredne aktivnosti i rast zaposlenosti. Stanje na tržištu rada ukazuje na značajan oporavak tržišta rada u periodu od 2015. do 2019. godine, smanjena je stopa nezaposlenosti, zaposleno stanovništvo konstantno raste, pa je broj zaposlenih povećan za 262 hiljade u periodu od 2015. do 2019. godine.

Razvoj savremenog finansijskog tržišta uslovljen je procesima inovacije i konkurencije koje vode stalnom kreiranju novih finansijskih instrumenata i širenju tržišta. Ovo je smer politike kojom se vodi naša Vlada i ovo je politika kojom je Vlada stekla poverenje stranih investitora. Na rast investicija uticale su određene reforme kao što je to slučaj sa reformama tržišta rada, ubrzanje i procedura odobravanja građevinskih dozvola, širenje primene elektronske uprave i drugo. Za ovu godinu se očekuje da će drugo tromesečje biti prekretnica privrednom oporavku i doprineti rastu BDP-a između 5% i 6%.

Od početka godine zaposlenost je stabilna iako većina privrednih delatnosti i dalje trpi posledice pandemije dok su epidemiološki rizici i dalje prisutni. Do sada je Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem zaista pokazala veliku ozbiljnost i odgovornost. Svako obećanje je ispunjeno, od rasta plate i penzija do smanjenja nezaposlenosti na ispod 8% i povećanje životnog standarda. Da podsetim, da je 2013. godine nezaposlenost bila veća od 25%, da je Srbija 2014. godine bila na ivici bankrota, da smo 2014. godine imali javni dug veći od 70% BDP-a.

Vraćamo i vratili smo sve pare koje su dosovci zadužili, nemamo inflaciju, držimo stabilan kurs, gradimo autoputeve, fabrike, bolnice sada dva puta više nego ikada. Ove godine 10 opštih bolnica, škole se renoviraju, a oni ranije nisu izgradili baš ništa. Spremamo se da gradimo fabrike otpadnih voda, brzu prugu do Niša, Preševa i Dimitrovgrada, Novog Sada stvaramo novo modernu Srbiju i svi to vidimo i osećamo. Radimo na očuvanju kulturnog nasleđa i očuvanju nacionalnog identiteta.

Paketima ekonomske pomoći smo ostvarili mere za očuvanje privredne stabilnosti. Sada smo uspešna i jaka Srbija i mnogim to smeta. Pregurali smo jedan jako težak period, a sve zahvaljujući odgovornosti i mogućnosti da se vakcinišemo. U svakom mestu na mnogo punktova imamo mogućnost da biramo vakcinu i hvala svim zdravstvenim radnicima koji su nadljudskom snagom polagali da se sačuvaju životi i danonoćno se žrtvovali u kovid centrima. Đilasovci su prvo rekli da nema vakcina, a onda su se vakcinisali među prvima. Sada govore protiv vakcina, što je jako opasno i neozbiljno, jer se ceo svet bori da sačuva život. Za sve ove godine nismo izazvali nijedan sukob, čuvali smo mir iako smo stalno na udaru. Niko od nas ne preti i ne napada, ne upada, kao što su oni u RTS i Narodnu skupštinu.

Odgovornom politikom, ozbiljnošću i brigom i građanima, vojsci, policiji, ekonomiji, životu, napretku, sprovođenju planova i projekata, naš predsednik je izdržao i svakodnevno trpi svakakve udare da bi država i dalje napredovala, da bi održali mesto koje držimo u Evropi, među prve tri države po brzini napretka. Zato oni koji kriju svoja nedela i račune sa pokradenim parama građana, zato ti isti rade o glavi predsedniku Vučiću, zato im smeta njegova porodica. Koliko su para građani izneli iz Srbije, koliko smo bolnica, firmi, puteva mogli da izgradimo tim parama, da otvorimo novih radnih mesta i da podelimo vama građanima.

Mi smo danas od gubitnika postali pobednici. Gradimo Srbiju koju nekoliko desetina godina niko nije gradio. Predani rad, disciplina i štednja doveli su do ozdravljenja srpske ekonomije. Srbija želi da ostavi stabilne javne finansije generacijama koje dolaze. Želimo da se obezbedi stabilnost za rast u godinama i decenijama koje slede. Danas je Srbija zemlja koja neguje prijateljstvo i saradnju sa istokom i zapadom, sa Evropom i Rusijom, sa zemljama iz regiona i sa najvećim svetskim ekonomskim liderima. Sve zajedno daje rezultate na koje smo ponosni i zato su građani dali svoje poverenje predsedniku Vučiću i SNS. Poverenje koje nećemo izneveriti i nastavićemo da se borimo za lepšu budućnost, zato ću u danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, zakoni o utvrđivanju garantne šeme, kao nove podrške privredi su neophodni kako bi se nastavilo sa procesom ublažavanja velikih finansijskih i ekonomskih posledica, koje su nastale kao posledica pandemije izazvane virusom Kovid 19 i kako bi nastavili borbu protiv pandemije i ekonomski razvoj zemlje.

Juče smo mogli da čujemo koliko napora se uložilo i koliko ozbiljnosti je pokazala naša Vlada i predsednik kada je u pitanju nastavak borbe sa pandemijom, nastavak projekata vezanih za kapitalne investicije i dalji razvoj i ekonomski napredak Srbije. Čuli smo koliki je teret odgovornosti preuzela Republika Srbija na sebe kada je u pitanju ostvarenje rezultata u svim sferama privrede, kako bi održala stabilnost i rast i nadoknadila gubitke preduzetnicima koji su bili onemogućeni da rade zbog vanrednog stanja.

Veliki broj zemalja u svetu nije izdržao nalet pandemije i ušli su u ekonomsku krizu. Međutim, zahvaljujući upravo odgovornoj politici koju uspešno vodi predsednik Vučić doći ćemo do rasta od 6% BDP ove godine i upravo zbog ove stabilnost Srbija je još atraktivnija za direktne strane investicije, čiji priliv iznosi skoro tri milijarde evra 2020. godine.

Činjenica je da pandemija još uvek traje, da je broj obolelih i preminulih još uvek visok, iako do sada imamo preko tri miliona vakcinisanih građana u Srbiji, ali je takođe i činjenica da je veliki broj mutacija ovog virusa za koje se ne može odmah saznati kakve su i kolike posledice. Čitav svet, sve države se bore i ulažu ogromne napore u očuvanje privrede. Naša sreća jeste to što zahvaljujući naporima koje ulaže predsednik Aleksandar Vučić imamo sve vakcine. Građani mogu da izaberu kada i kojom vakcinom će se vakcinisati, naravno ako to žele.

Najbitnije je što Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem je našla načine da pomogne građanima i privredi kako bi prevazišli probleme i zastoje u radu koji su nastali zbog neophodnosti uvođenja vanrednih mera.

Treći ekonomski paket pomoći privredi i građanima vredan je 257 milijardi dinara, što predstavlja 17,2% našeg BDP. S obzirom da je nakon uvođenja vanrednog stanja došlo do pada prihoda neophodna je podrška Republike Srbije kako bi se održala likvidnost. Takođe, da Republika Srbija preuzima obavezu da kao garant obezbedi dodatnih 500 miliona evra za kredite koje banke obezbeđuju privrednim subjektima za finansiranje likvidnosti.

Drugi zakon se odnosi na mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u putničkom transportu, u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističke agencije zato što su u proteklom periodu pretrpeli najviše štete i imaju najveće posledice u poslovanju. Pretrpeli su značajan pad prihoda, te je neophodna podrška Republike Srbije kao garanta za njihovu revitalizaciju i likvidnost. Podsetiću da je prvi paket mera pomoći privredi bio u aprilu prošle godine, a drugi u septembru, podrazumevao je isplatu dva puta po 60% minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana. Ove mere imaju za cilj i očuvanje proizvodnih kapaciteta i radnih mesta koliko god je moguće, a najvažnije je da građani znaju da vrednost sva tri paketa pomoći iznosi preko osam milijardi evra.

Da je i ove godine ostvareno povećanje plata i penzija i uz to povećanje su plate za vojsku Srbije i da će se i ove, kao i prošle godine, finansijski pomagati građanima i dodatno penzionerima i nezaposlenima i dok tzv. antivakcinaši izmišljaju sve moguće razloge protiv vakcinacije, politizujući čak i sam proces protiv borbe protiv pandemije samo zato što moraju da iskale mržnju koju imaju prema predsedniku Vučiću, a finansirani od opozicionih partija koje besne što ne mogu više da kradu naš novac, neverovatno je da idu do tih granica da optužuju kako vakcine izazivaju sterilitet, kako se na nama vrše eksperimenti, kako su vakcine tihe ubice i to sve u vreme kada se ceo svet bori da obezbedi vakcinu.

Sve ovo sam navela zato što su ovakve tvrdnje velika drskost kada se zna koliko je ova vlast učinila i koliko čini kako bi podstakla porast nataliteta u Srbiji, kako bi pomogla roditeljstvu i odrastanju dece, kako bi vratila one koji su otišli u svet u potrazi za poslom.

Moram, dragi građani, da vas podsetim ko su ti opozicioni koji glume žrtve. To su deo žute bande koji se obogatio od pljačkaških privatizacija i oni koji su im se iz ličnih interesa priključili preskačući iz partije u partiju. To su neki poput bivšeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa, direktno odgovornog za pljačku Telekoma 2011. godine kada je to državno preduzeće pod njegovim pritiskom bilo primorano da kupi četiri kablovska kanala Arena sport za 7,7 miliona evra, nekadašnjeg upravljača našeg glavnog grada koji za samo četiri godine je zaradio preko 600 miliona evra. To je neko za čije vlasti za nabavku 200 autobusa je nestalo 150 hiljada evra po autobusu, neko ko je izgradio najskuplji most u Evropi. Đilasove firme su po Srbiji imale godišnji prihod od preko 80 miliona evra, dok je pola miliona građana Srbije ostalo bez posla, BDP je bio minus 3,1, a javni dug od skoro 80%.

Da samo spomenem i Jeremića koji nas je omalovažavao po celom svetu, koji za potpisivanje ugovora sa Energoprojektom Srbije odštetio za više od 5,2 miliona evra. Za pet godina mandata na mestu ministra spoljnih poslova na putovanja i luksuz potrošio je više od 3,6 miliona evra iz budžeta itd. Da više ne nabrajam.

Eto kako se otvorilo preko 50 računa po svetu na kojima se nalazi naš novac i zašto se preti predsedniku Vučiću i njegovoj porodici, zašto se prave vešala, preti ubistvom i silovanjem. Zato ne valja niti jedan funkcioner SNS. Zato vređaju i omalovažavaju vas građane koji ste dali poverenje nama, SNS i predsedniku Vučiću, a nisu gadljivi na novac koji daje Republika. Nije im teško da se voze po novim autoputevima i da primaju redovne plate, ali vreme i istrajnost će pokazati kada smo na pravom putu. Srpska napredna stranka je pokazala da neće a ima posla sa lopovima, da neće dozvoliti da se krade i da će sankcionisati i istražiti svakoga koga uhvati u kriminalu i krivičnom delu bez obzira na političku pripadnost. Pokazala je da se vodi istinom i pravdom.

Na kraju, predsednik Vučić nije samo obezbedio da u Srbiji imamo sve vakcine, da pomažemo i druge zemlje dajući im vakcine i primamo strane državljane kako bi ubrzali proces ozdravljenja, već je omogućio da se u našoj zemlji pokrene proizvodnja vakcina protiv Kovida 19, obezbedio je i ulaganje u opremu za Torlak kako bi pokrenuli proizvodnju četvorovalentne vakcine protiv gripa, a do sada smo morali da čekamo na uvoz tih vakcina.

Znači, uz jačanje zdravstva i zdravlje nacije ide se ka otvaranju novih radnih mesta. Srbija se stavlja u poziciju koja nas označava kao jaku, stabilnu i bezbednu za život. Danas imamo predsednika Srbije koji predstavlja našu zemlju na najbolji mogući način tako da je podigao naš ugled u svetu i da je sve više investitora koji u našoj zemlji vide ambijent povoljan za investicije, a to je jedini put koji će pružiti sigurnu i bolju budućnost za nas i našu decu. Zato ću u danu za glasanje podržati sve predložene zakone.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Uvaženi ministre sa saradnicima, mi danas govorimo o izmeni Zakona o popisu stanovništva za 2021. godinu, koji će ujedno biti i poslednji koji se sprovodi na tradicionalan način, neposrednim kontaktom sa stanovništvom.

Ono što je ovde najbitnije jeste da zbog trenutnog stanja i ugroženosti pandemijom koronavirusa, moramo biti realni da u aprilu mesecu ne može doći do ostvarenja tih planova i zbog toga moramo da ih pomerimo za oktobar mesec.

Ova Vlada sprovodi strategiju za povećanje nataliteta i u tom smislu je sprovela sve moguće mere već nekoliko godina unazad kako bi Srbija napokon imala pozitivan procenat kada je u pitanju broj rođenih beba u jednoj godini.

Takođe, 88 opština dobilo je ukupno 650 miliona bespovratnih sredstava za poboljšanje populacione politike u januaru mesecu prošle godine. Vlada Srbije je 2018. godine uvećala i roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete što je, priznaćete, velika pomoć i stimulacija parovima koji žele da imaju više dece, a nisu to bili u mogućnosti iz finansijskih razloga.

Sa druge strane, kako bi se popravila demografska slika u Srbiji, Vlada je sebi zadala cilj da zadrži mlade u našoj zemlji i pokuša da vrati one koji su već ranije otišli u inostranstvo.

Obnova i izgradnja Srbije uključuje otvaranje velikog broja radnih mesta, što daje šansu upravo mladima, ali i svima koji su bez posla. Zato je nezaposlenost sada na 9%, iako je veliki problem napravila upravo pandemija.

Bitno je da ćemo na kraju dobiti pouzdane podatke o ekonomskim, obrazovnim, etičkim, vitalnim obeležjima stanovništva, zato što su oni neophodni da bismo dobili preciznu sliku trenutnog stanja i mogli da pravimo projekcije za naredni period.

Što se tiče same pandemije, obraćam se građanima da izbegavaju bilo kakva okupljanja, pogotovo performanse koje su organizovali neodgovorni i neozbiljni ljudi koji ne žele dobro nikome, a pogotovo ne svojoj zemlji.

Pre neki dan – Ada Ciganlija – puna ljudi, roštiljanje, lep dan, predivno. Znam da je svima dosta sedenja u kući ali, ljudi, stanite malo, mislite o bezbednosti svojoj i svojih najdražih, a pri tome ugrožavate živote i mladih i starih, dok su nam sa druge strane bolnice prepune i imamo medicinsko osoblje koje, ugrožavajući svoje živote, pokušava na svaki mogući način danonoćno da pomognu svima nama, svim bolesnima i ugroženima.

Apelujem na građane Srbije da se vakcinišu, jer je to zaista jedini način da normalizujemo život onako kako smo navikli da možemo da prošetamo i izađemo sa decom, da normalno idemo u kupovinu, da se vratimo normalnom životu. Na kraju krajeva, svi to i želimo, zar ne? Toliko puta ste tražili da ponovo imamo organizovana venčanja, kao ranije, da imamo proslave rođenja dece, da izlazimo u kafiće, pa, eto, to je jedini način da ponovo živimo normalno i bezbedno.

Svi možete da se ljutite na predsednika koliko god hoćete, ali predsednik nije taj koji je doneo koronu u našu zemlju. On je taj koji se izborio da imamo sve postojeće vakcine u ponudi kada ih druge zemlje nemaju i nisu imale. On je taj koji pomaže i stranim državljanima u borbi protiv Kovida, a ova Vlada je svima dala mogućnost da slobodnom voljom odluče da li će se vakcinisati ili ne.

Nije normalno skupljanje u masama, a sa zahtevom kojim – nepostojećim. Znači, oni nemaju konkretan zahtev, osim da im nešto ne odgovara. Pa, nikome od nas ne odgovara da sedi kući i da već preko godinu dana nosi maske, stalno dezinfikuje ruke, drži odstojanje od dragih i najbližih.

Žalosno je što imate nekoga kao što je Đilas, koji bukvalno ne spava, nego traži razlog da kritikuje i zamera na svakom potezu ove Vlade. To su vam oni ljudi koji kažu – ja volim svoju zemlju ali… Čim ima to „ali“ znači da nešto baš i ne voli tu zemlju i taj narod i da bi je najrađe opustošio i odneo sve, makar i na Mauricijus.

Pazite sad, 68 miliona evra na 53 računa, plus sve što smo znali od ranije, da ne ponavljam, i ko zna koliko ćemo još pronaći na njegovim računima širom sveta, našeg bivšeg gradonačelnika Beograda.

Šta mislite, dragi građani, koliko para biste imali na računima kada bi vam sve pare vratio nazad i svima jednako podelio? Koliko bi se para našlo na računu svakog od nas?

Sa druge strane, da smo gradili fabrike od tih para, koliko bismo novih radnih mesta imali? Ali to ne znači samo radno mesto, već egzistencija i bolji i pristojniji život vašim porodicama.

On mora, prosto mora da odbije poligraf. Ono što ja insistiram jeste da se nastavi sa istragom u koju moraju biti uključeni svi istražni organi ali da se isto uradi i sa gospodinom Jeremićem, Šolakom i pronađu svi njihovi saučesnici.

Na sve ovo, Đilas sebe predstavlja kao žrtvu, jadnog, progonjenog političara, kojeg mi pokušavamo da predstavimo kao najvećeg lopova. Nedavno je izjavio da će biti priveden. Pitam se samo zbog čega, kad je tako čist. Da nije možda počeo da se kaje? Da neće možda i javno da se izvini građanima na pokradenom novcu? Očigledno je proradila panika, pa sve možemo da očekujemo od njega, jer je sateran u ćošak.

Poštovani građani, 60% nas je dalo svoje poverenje predsedniku Vučiću na prethodnim izborima, a ne sumnjam da će tako biti i na predstojećim.

Predsednik Vučić i ova Vlada su pokazali da rade sve kako bi nama bilo bolje, kako bi imali lepši i bezbedniji život i svi vidimo da se nije stalo sa radom i ekonomskim napretkom, uprkos pandemiji. U danu za glasanje podržaću sve predložene zakone. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi ministre sa saradnicima, region koji delimo sa našim komšijama je pun turbulencija. Brojni su bezbednosni izazovi sa kojima se suočavamo, a koji prevazilaze okvire naše, pa tako i ostalih država. Nabrojaću samo neke – terorizam i ekstremizam, organizovani kriminal, sajber pretnje, ilegalne migracije, trgovina ljudima, ekonomska neizvesnost i ostale.

Ovo su izazovi koji zahtevaju jačanje međusobnog poverenja i saradnje između država kroz zajedničke projekte i rad na proširenju ekonomskih, odbrambenih i političkih kapaciteta radi opšte stabilnosti i razvoja. Upravo zato su ovi sporazumi neophodni. U suočavanju sa izazovima Srbija odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, na regionalnom, evropskom i globalnom planu sa svim prijateljima i partnerima, preuzimajući i deleći svaku odgovornost.

Još od početka migrantske krize Srbija je pokazala koliko smo odgovorni i humani. Imali smo nekoliko centara u kojima smo obezbedili sve uslove za prihvat i smeštaj migranata. Pružili smo ruku svakome ko se našao u nevolji. Upravo zato sporazum sa Severnom Makedonijom je jako bitan. Jača saradnju dve države koje se nalaze na tranzitnoj trasi ilegalne migracije. Da bi se sprečio organizovani kriminal, terorizam, a uz to naravno idu i svi drugi oblici kriminala sa kojima se pripadnici MUP-a moraju suočiti.

Pre nekoliko dana pripadnici MUP-a u Somboru zajedno sa Žandarmerijom sproveli su akciju pronalaženja ilegalnih migranata i na više lokacija zatekli 335 stranih državljana. Oni su sa šest autobusa prevezeni u prihvatni centar u Preševu, gde će im biti obezbeđen adekvatan smeštaj.

Kada je reč o borbi protiv kriminala, pripadnici organizovane kriminalne grupe koji su uhapšeni u zajedničkoj akciji MUP-a i BIA privedeni su 5. februara. Pripadaju grupi poznatoj kao „zemunski klan“, a koja se osnovano sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanja droga. Za samo 100 dana od najave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbija obračunati sa organizovanim kriminalom uhapšen je i Darko Elez koji je godinama izbegavao pravdu, a sada i Belivuk i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe. Za samo 100 dana Srbija je pokazala kako se vodi rat protiv organizovanog kriminala i kako se od država pravi bolje, bezbednije i sigurnije mesto. Sprečavanje šverca, nasilja, krađe, krijumčarenja droge, nasilničke vožnje, razbojništva, kontrola jačanja bezbednosti saobraćaja samo u poslednjih nedelju dana bio je čitav niz ovih akcija na dnevnom nivou gde su pripadnici MUP-a odlično i efikasno uspeli da prekinu kriminalne radnje i uhapse počinioce.

Ministre, ja vam čestitam i želim vam još više uspeha u svim budućim akcijama.

Sporazum između Republike Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane razvija saradnju u oblasti vojno-ekonomske, naučno-tehničke, bezbednosne saradnje i vojnog obrazovanja.

Naša Vlada je ponovo vratila poštovanje, ugled i čast Vojske Srbije, jer Vojska predstavlja kariku bez koje ne funkcioniše i ne može da opstane niti jedna država. Zato sam vrlo ponosna i za mene vojska predstavlja snagu i veličinu jedne države. Zato želim da izrazim zahvalnost ovoj Vladi na postignutom napretku sa željom da nastavi na jačanju Vojske i sistema odbrane naše zemlje.

Mi sada zaista možemo da kažem da Vojska Srbije u potpunosti kontroliše srpsku teritoriju, čuva bezbednost i nikada neće dozvoliti da se bilo kakva politička nestabilnost preliva na našu teritoriju. Garant je mira i stabilnosti ne samo u Srbiji, već u celom regionu. Kontinuirano se radi na jačanju Vojske i modernizaciji svih vojnih sistema.

Aktivnost koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preuzimaju potvrđuju da Srbija želi da bude pouzdan partner u izgradnji bezbednosti i odbrane. Zato ovaj sporazum predstavlja samo još jedan stepenik u produbljivanju i jačanju saradnje naše države sa drugima.

U danu za glasanje podržaću sve predložene zakone i pozivam kolege da podrže iste. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicom, dame i gospodo poslanici, analizom predloženih zakona vidimo da Vlada Srbije nastavlja smerom razvoja, širenja i rasta privrede i životnog standarda građana. Zato ću odmah na početku izlaganja reći da ću podržati sve predloge zakona.

Akcenat stavljam na izmene i dopune Zakona o tržištu kapitala, zato što je najvažniji po pitanju ostvarenja statusa, rejtinga naše zemlje i ambijenta povoljnog za strane investitore.

Prošle godine se nakon dugo vremena Srbija ponovo vratila na međunarodno tržište kapitala. Ove godine Srbija je izašla na međunarodno finansijsko tržište i emitovala obveznicu od milijardu i 200 miliona dolara kako bi refinansirala najskuplju obveznicu, koja je emitovana 2011. godine i skupi dug zamenila mnogo jeftinijim. Ovo je najmanja kamatna stopa koju je naša zemlja ikada dobila na tržištu kapitala, čime su ostvarene dodatne uštede od oko 11 milijardi i 600 miliona dinara. I što je još važnije, učešće javnog duga ostaje ispod 60% BDP-a.

Zašto možemo reći da se ispunjavaju svi standardi razvijenog tržišta kapitala? Upravo zato što je izgubljeno poverenje stranih i domaćih investitora predstavljalo ključni problem na srpskom tržištu. Danas ne povećavamo javni dug, vraćamo kredite i vraćamo obveznice koje je neko drugi uzimao pre nas. Danas preduzeća dobijaju povoljnije kredite po mnogo nižim kamatnim stopama. Novac koji investiramo jesu konkretni projekti, projekti koji vode povećanju konkurentnosti, rastu ekonomije i privrede, doprinose finansijskoj stabilnosti. Danas smo ponosni na činjenicu da od svetskih finansijskih institucija dobijamo potvrde o ispravnoj ekonomskoj politici.

Strane direktne investicije u Srbiji nisu smanjene ni za vreme krize koju je izazvala pandemija korona virusom. To govori o poverenju koje strani investitori imaju u Srbiju i ekonomsku politiku koju vodimo. Zaključno sa septembrom, uložili su u našu zemlju milijardu i 800 miliona evra, a projekcija je da će do kraja godine to biti planiranih dve milijarde i 300 miliona evra.

Dakle, stabilnost dinara više nikoga ne brine. A pre samo nekoliko godina živeli smo u zemlji koja je bila na finansijskom dnu u svakom smislu ovih reči. Do sada je Vlada Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem, zaista pokazala veliku ozbiljnost i odgovornost. Svako obećanje je ispunjeno, od rasta plata i penzija do smanjenja nezaposlenosti na ispod 8% i povećanja životnog standarda.

Da podsetim da je 2013. godine nezaposlenost bila veća od 25%.

Pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom iznosiće čak 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra. Narodna banka Srbije juče je na vanrednoj sednici usvojila odluke kojima se omogućuje lakša otplata kredita dužnicima pogođenim pandemijom korona virusa.

Sve to pokazuje da Vlada vodi brigu o građanima i privredi, da vodi brigu o Srbiji, jer, svi smo mi deo Srbije.

Međutim, uprkos svim naporima i rezultatima koje ostvaruje ova Vlada, mi imamo one kojima smeta što nećemo dozvoliti da ovaj narod zaboravi nedela i pljačke, nedela tajkuna. Mi imamo opozicione ostatke upravo tih kriminalaca koji su oko sebe okupili lakoverne i pohlepne, koji pokušavaju da prikažu sebe žrtvom. Da, baš oni su se našli pogođeni istinom. Takvi pokušavaju da prikažu nas kao agresore, kao one koji napadaju. E, pa, gospodo, mogli ste da podignete Srbiju, mogli ste da gradite, a ne da kradete. Mogli ste da otvarate fabrike, nova radna mesta, da dižete plate i penzije, da jačate vojsku, policiju, zdravstvo, privredu. Ali niste. Imali ste šansu ali ste je propustili. Niko vam više ne veruje, pa ni vi sami između sebe ne verujete jedni drugima.

Zato prekinite da napadate jedinu ličnost koja je u proteklih 30-40 godina uradila toliko mnogo za Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića.

Normalno je da postoje oni koji uspeh ne praštaju. Uvek je bilo tako. Ali, jedno su uvrede, a drugo je poziv na linč. Dovoljno je da se setimo 90-ih i kako smo živeli, pa kriminala 2000-ih, dok nije došlo do promene 2012. godine. U poslednjih nekoliko godina zaista osećamo da se život menja na bolje. Pokušali ste da izlazite na ulice, da pravite nered. Trudili ste se iz sve snage da razbijate, palite i uništavate, ali džaba vam je bilo, opet ste izgubili.

Stvarno je previše očekivati od nas da ćutimo, jer nećemo da ćutimo ni na uvrede ni na pretnje. Dosta je prozivanja svakoga ko se suprotstavi vama koji ste protiv Srbije i na prefinjen način glumite nezadovoljstvo. Naprotiv, vi radite samo za svoj džep, sa ciljem da uništite sve što se sa mukom stvorilo.

I nije tačno da se u parlamentu širi govor mržnje. Zar je mržnja govoriti istinu i tražiti pravdu? Zar je to nasilje? Da li je neko iz opozicionih medija kažnjen za poziv na linč za vešanje, na klanje, na silovanje? Mi se upravo borimo da ovaj narod čuje istinu, da je dobro zapamti. Zato mi smeta što, ponavljamo dokazane činjenice i baš me briga šta će reći Đilasovi i Šolakovi mediji. Ponoviću, normalno je da postoje oni koji uspeh ne praštaju, a mi idemo dalje i borićemo se za bolju Srbiju u kojoj se nećemo bojati budućnosti. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, kolege i koleginice poslanici, što se tiče zakona o sporazumima za zajmove kod Nemačke KfW banke, Banke za razvoj Saveta Evrope i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, smatram da su u potpunosti neophodni i predstavljaju još jedan korak ka napretku.

Sporazumima se predviđa sprovođenje projekata zaštite životne sredine, kao i otklanjanje posledica aktuelne pandemije. Projekti koji su sadržaji ovih sporazuma su od izuzetne važnosti, od povećanja energetske efikasnosti, kroz sanaciju zgrada javne namene i sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta u opštinama Srbije. Zatim, povećanje efikasnosti sistema daljinske isporuke energije, rešavanja pitanja vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda, što predstavlja izuzetnu priliku za investiciona ulaganja, a istovremeno će doneti Srbiji značajan pomak u kvalitetu životne sredine i zaštiti zdravlja građana.

Srbija jača regionalni značaj i ceo smer politike kojom se vodi naša Vlada i predsednik Vučić vodi ka povećanju i unapređenju povezanosti Srbije sa međunarodnim tržištem, ubrzanju ekonomskog razvoja, modernizacije i revitalizacije starih industrija i podsticanju razvoja novih.

Istina je da je ova 2020. godina donela zaista mnogo problema i posledica zbog aktuelne globalne pandemije u gotovo svim aspektima društva, posebno privrednih, ali naš javni dug je ostao pod kontrolom i trenutno je na 57% BDP-a. Vraćamo kredite koje su uzeli drugi, pre nas i imamo finansijsku stabilnost, a potvrda tome su upravo veliki međunarodni investitori koji, zahvaljujući dobrom smeru ekonomske politike, vide u Srbiji povoljan poslovni ambijent.

Najnoviji podaci nam govore da Srbija raspolaže sa 13,1 milijardi evra deviznih rezervi, od čega zlato predstavlja 14%, što znači da su devizne rezerve dvostruko uvećane u odnosu na 2018. godinu. U oporavak naše privrede država je ove godine uložila više od 10% BDP-a.

Ekonomski napredak zemlje zavisi od odlučnosti i sposobnosti Vlade da sprovede suštinske reforme, a Vlada Srbije pokazala je i odlučnost i odgovornost prema građanima, od povećanja plata i penzija ove godine i povećanja koja nas očekuju u sledećoj godini, do planova, odnosno projekata koji će se ostvariti preko ovih sporazuma o zajmovima, a koji su pre svega značajni i važni za sve nas zato što omogućuju nova radna mesta, razvoj infrastrukture i mnogo bolji životni standard.

Na kraju, sporazumi koji podrazumevaju finansijsku podršku naporima u suzbijanju pandemije Kovid-19 obezbediće još veće ulaganje u zdravstveni sistem Srbije, kako bi se ublažilo i zaustavilo širenje korona virusa. Mi smo danas suočeni sa borbom za javno zdravlje. Jučerašnji podaci od skoro sedam hiljada Kovid pozitivnih, zaista su katastrofalni i svakoga dana neka nova bolnica postaje Kovid bolnica.

Zato uvek podsećam, pa evo i sada apelujem na građane, da učinimo zajedno sve kako bi ponovo nastavili da živimo slobodno i bez ograničenja. Preostaje nam da zajedno izdržimo, jer pobedićemo jedino ako budemo pazili jedni na druge. Tuga i strah kada god čujemo koliko je novo obolelih i preminulih, a među kojima su i naše komšije, prijatelji, rodbina, naučila nas je da moramo da poštujemo svaku meru i način koji bi mogao da nas približi pobedi.

Na kraju, svedoci smo da naša Vlada i predsednik Vučić zaista čine sve kako bi što lakše i bezbolnije prevazišli ovu krizu i nastavili da se razvijamo tako što ćemo zadržati poziciju za koju smo se izborili uz velika odricanja.

Zato ću u Danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Zahvaljujem na pažnji.
Zahvaljujem predsedavajući.

Govoriću o zakonu o potvrđivanju Aneksa I, Sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan. Potvrđivanjem ovog aneksa, Srbija jača regionalni značaj i ceo smer politike kojom se vodi naša Vlada i naš predsednik Vučić je povećanje i unapređenje povezanosti Srbije sa međunarodnim tržištem, ubrzanje ekonomskog razvoja i da se modernizuju i revitalizuju stare i podstakne razvoj novih grana industrije.

Srbija i Azerbejdžan potpisali su u januaru, kao što je moja koleginica već pomenula 2012. godine Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji, čiji je cilj da se unapredi bilateralna, ekonomska i tehnološka saradnja, uključujući i saradnju u oblasti razvoja i realizaciju infrastrukturnih projekat.

Baš zbog potrebe produbljivanja saradnje, a u cilju realizacije novih infrastrukturnih projekata, u januaru ove godine sačinjen je Aneks I ovog sporazuma. To podrazumeva auto-put Ruma-Šabac, most preko reke Save, brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica i druge, a novi put koji će povezivati Rumu, Šabac i Loznicu će biti nastavak brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, odnosno Fruškogorskog koridora. Ukupna dužina ove saobraćajnice je oko 80 km, od čega je 25 km dužina budućeg auto-puta Ruma-Šabac, a brza saobraćajnica Šabac-Loznica 55 km.

Kompanije iz Azerbejdžana pokazale su se već kao pouzdani partneri i to posebno u oblasti infrastrukture, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11, od Ljiga od Preljine. U maju 2018. godine potpisan je zajednički akcioni plan o strateškoj saradnji i više bilateralnih dokumenata. Podsetiću na sporazume o unapređenju trgovinske i ekonomske saradnje i o vazdušnom saobraćaju.

Suština je da su naši odnosi sada na nivou strateškog partnerstva. Do sada smo potpisali preko 20 bilateralnih sporazuma koji predstavljaju osnov za dalju saradnju u raznim oblastima, tako da imamo sve političke i pravne preduslove da naši ekonomski odnosi budu na najvišem nivou.

Azerbejdžan je zainteresovan za saradnju u turizmu, poljoprivredi, informacionim tehnologijama, zdravstvu i farmaceutskoj industriji, a širi se saradnja i u energetskom sektoru. Imamo kontinuiranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, na čemu smo zahvalni, koja posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama, protivljenjem prijema Kosova u njihovo članstvo, o čemu svedoči i glasanje u Interpolu.

Na kraju, da bi država ojačala, mora da širi saradnju sa drugim državama. Srbija danas sarađuje sa istokom i zapadom. Dobija podršku i pruža prijateljsku ruku svima koji žele uspešnu i dugoročnu saradnju.

Mi smo u proteklih nekoliko godina imali čitav niz međunarodnih sporazuma koji produbljuju ekonomsku saradnju. Bitno je da naglasim da će svaki uticati na podizanje nivoa standarda života građana i otvarati mogućnosti za nova radna mesta, a to je najbitnije za budućnost građana Srbije.

Činjenica je da smo 2019. godinu završili sa stopom nezaposlenosti manjom od 9%, što je dva i po puta manje od 2012. godine i stanja koje smo zatekli u državi. U protekle četiri godine izgrađeno je 320 km autoputeva po najvišim svetskim standardima. Imamo stabilan budžet i prva smo zemlja po prilivu direktnih stranih investicija. Znači, imamo političku i finansijsku stabilnost, zbog čega Vlada Srbije može da pruži garancije za sve nove investicije.

Stalno slušamo primedbe i optužbe na svaki ostvareni projekat, na svaki predlog koji tek treba da se usvoji i to tako traje već nekoliko godina. Postaviću samo jedno pitanje - zašto ništa niste uradili za ovu zemlju kada ste imali priliku?

Duboko verujem i podržavam ovaj smer kojim ide naša Vlada, na čelu sa predsednikom Vučiće i u danu za glasanje ću podržati sve predloge zakona. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Poštovani ministri sa saradnicima, uvažene kolege i koleginice poslanici, mi danas govorimo o veoma važnom setu zakona, sporazuma koji će produbljivanjem i unapređenjem međunarodne saradnje dovesti do jačanja sistema bezbednosne, antikorupcijske, vojne i ekonomske grane u našoj zemlji.

Kada je u pitanju Predlog zakona o potvrđivanju memoranduma o razumevanju o saradnji u borbi protiv korupcije, u okviru antikorupcijske inicijative jugoistočne Evrope sa protokolom o izmenama i dopunama Memoranduma, vidimo da je važenje memoranduma produženo na neodređeno vreme zato što je prepoznata potreba o regionalnoj saradnji u borbi protiv korupcije.

Takođe, sporazum o bezbednosnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske koji je zaključen u oktobru 2019. godine, potvrđuje da je utvrđena obostrana potreba da se uredi saradnja u borbi protiv krivičnih dela, naročito u vezi sa terorizmom, organizovanim kriminalom, trgovinom ljudima, drogama i sličnim supstancama.

Izazovi sa kojima se suočavamo prevazilaze okvire država, regiona i kontinenata. Nabrojaću samo par, terorizam i ekstremizam, organizovani kriminal, ilegalne migracije, trgovina ljudima, ekonomska neizvesnost. Smatram da se ovi međusobno povezani problemi mogu jedino efikasno rešavati većom interakcijom, boljom koordinacijom i saradnjom orijentisanom na postizanju rezultata. Neophodna je razmena informacija, iskustava, strategija, planova. Ovo zauzvrat učvršćuje stabilnost i bezbednost u regionu, što je u interesu, kako regiona, tako i Međunarodne zajednice.

U suočavanju sa ovim izazovima, Srbija odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, na regionalnom, evropskom i globalnom planu, sa svim prijateljima i partnerima. Tokom poslednjih godinu dana u Srbiji je sprovedena obimna zakonodavna aktivnost i ulažu se veliki napori u unapređenje primene propisa u praksi i saradnji svih učesnika u sistemu za sprečavanje finansiranja terorizma. Sprovedene su reforme i na institucionalnom nivou i formirane nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću, a važnu ulogu u sprovođenju refomri u skladu sa preporukama FATFA i Manivala, ima i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Kao rezultat aktivnosti sprovođenja plana od juna 2019. godine, objavljeno je da se Srbija više ne nalazi na sivoj listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Terorističke organizacije zarađuju novac i od trgovine narkoticima ili ljudima, u svojim redovima najčešće imaju ekperte u novim komunikacionim tehnologijama za dalje umrežavanje i regrutaciju novih članova.

Zato želim da istaknem da je ogromna uloga u sprečavanju i otkrivanju ovih radnji upravo MUP i želim da vam čestitam na nizu akcija u kojima ste pomogli otkrivanju kriminalnih mreža. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije krajem 2018. godine u okviru Službe za borbu protiv terorizma uspostavilo je i Odsek za sprečavanje zloupotrebe javnih izvora i interneta, čime je omogućeno sprovođenje onlajn istraga sa ciljem obezbeđivanjem dokaza za potrebe krivičnog gonjenja izvršilaca ovog krivičnog dela.

Kada se govori o korupciji i kriminalu moram da podsetim građane Srbije da je Vuk Jeremić miljenik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića potrošio blizu osam miliona dolara na svoju nevladinu organizaciju CIRST koju karakterišu netransparentnost aktivnosti, ogromne sume iz kompanija sa kojima je sarađivao dok je bio ministar i neistine o izvorima finansiranja njegove kampanje. Umešan je u međunarodnu korupciju i kriminal i ponižavanje naše države. Za prošlu izbornu kampanju je na račune njegove firme za konsalting uplaćeno preko 7,5 miliona evra. Zaista bi bilo pravedno da se ovakvi kriminalci stavi pod istragu dok se ne utvrde sva krivična dela koja su počinili.

Predloženim Zakonom o potvrđivanju vojnog okvirnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske doprinosi se daljem podizanju sistema međunarodne vojne saradnje, odbrane i unapređenja operativne funkcije i sposobnosti Vojske Srbije. Mi sada, zaista, možemo da kažemo da Vojska Srbije u potpunosti kontroliše srpsku teritoriju, čuva bezbednost i nikada neće dozvoliti da se bilo kakva politička nestabilnost preliva na našu teritoriju. Uloga Srbije je da bude oslonac mira, stabilnosti i razvoja na Balkanu.

Naša Vlada je ponovo vratila poštovanje, ugled i čast Srbije. Imamo Vladu na čelu sa premijerkom Anom Brnabić koja ozbiljno planira i dugoročno gradi bolju i lepšu Srbiju.

Ovim sporazumima Srbija stvara jednu dobru okolnost, miroljubivu i solidarnost okolinu i komšije zasnovanu na međusobnoj povezanosti i preko potrebnoj pomoći. Dakle, pre svega naša Vlada ovim sporazumima potencira prijateljske odnose, a to je ono što nam treba u daljim evrointegracijama naše zemlje. Povezanost sa zemljama kao što je Republika Turska i saradnja MUP sa zemljama, dodatno će pospešiti i saradnju u drugim oblastima, kao što je privreda, finansije, saobraćaj i infrastruktura, a pre svega saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, oružjem, radioaktivnim materijalima. Što sve ukupno rečeno doprinosi podizanju kvaliteta života građana u jednom sinhronizovanijem sistemu zajedničke borbe.

Danas imamo predsednika Srbije koji predstavlja našu zemlju na najbolji mogući način, tako da je podigao naš ugled u svetu i da je sve više investitora koji u našoj zemlji vide ambijent povoljan za nove investicije. Ova vlast je uradila deset puta više od drugih. Otvoreno je na hiljade novih radnih mesta, javni dug je pao na 47% i očekuje se dalji pad, penzije i plate se povećavaju, u svakoj sferi društva se vidi poboljšanje i napredak. Ja vam čestitam na nesebičnom trudu i zalaganju i pozivam kolege i koleginice da u danu za glasanje podrže sve predložene zakone.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani, odmah na početku ću reći da podržavam predlog finansijskog plana Komisije za hartije od vrednosti koji su podnešeni 29. novembra 2019. godine. Zasnovani su na rezultatima u prethodne tri godine i pokazuju da prihodi u 2020. godini treba da budu veći za 19,24% od planiranih u 2019. godini po osnovu naknade, što je rezultat usvajanja pravilnika o tarifama. Bitno je naglasiti da je Komisija potpuno finansijski nezavisna institucija, odnosno ne zavisi od budžeta Republike Srbije.

Izuzetno je važno što smo izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, investicionim alternativnim fondovima i Zakona o tržištu kapitala omogućili da se poveća dostupnost i proširi baza potencijalnih investitora u državne hartije od vrednosti, što predstavlja veliki uspeh za našu državu i potvrđuje da smo stekli i održavamo finansijsku stabilnost, a time i poverenje investitora u naše hartije od vrednosti.

Podsećam građane da se Srbija prošle godine ponovo vratila na međunarodno tržište kapitala. Imali smo dve važne misije obveznica od milijardu i od 550 miliona evra sa istorijskim niskom kamatno stopom od 1,2%. Imali smo emisiju obveznica gde nominovanih u evrima na period od 20 godina i u dinarima na period od 12 godina, što naravno sve govori u prilog jačanja poverenja investitora.

Zašto možemo reći da se ispunjavaju svi standardi razvijenog tržišta kapitala? Upravo zato što je izgubljeno poverenje stranih i domaćih investitora predstavljalo ključni problem na srpskom tržištu. Uz to, intenzivno se radi na snažnom regionalnom povezivanju tržišta kapitala zbog čega možemo biti spremni na bilo kakvu finansijsku krizu.

Danas kapital u Srbiji više nije skup. Preduzeća dobijaju povoljnije kredite po mnogo nižim kamatnim stopama. Novac koji investiramo jesu konkretni projekti, projekti koje vode povećanju konkurentnosti, rastu ekonomije i privrede, doprinose stabilnosti i miru, a sve to stvara privlačnu klimu za nove investitore.

U 2019. godini imamo direktne strane investicije koje iznose 3,8 milijardi evra i ponosni smo što je u poslednje tri godine Srbija po drugi put svetski lider u privlačenju direktnih stranih investicija. Zato se intenzivno ulaže u infrastrukturu i stvaranje što boljeg poslovnog ambijenta što je razlog novih stranih investicija i otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta.

Ova Vlada je pokazala da je sposobna i odlučna da sprovede suštinske reforme koje su dovele do ekonomskog napretka i do velikih promena u našem načinu života. Realni rast BDP-a u 2019. godini u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je preko 4% i to je rezultat bržeg rasta građevinarstva i fiksnih investicija.

Upravo to su pokazatelji i rezultati reformi koje je započela prethodna i nastavila ova Vlada. Danas smo ponosni na činjenicu da od svetskih finansijskih institucija dobijamo potvrde o ispravnoj ekonomskoj politici koja garantuje stabilnost i sigurnost poslovanja. Srbija je prepoznata kao zemlja koja je atraktivna investitorima koji žele da investiraju u svoj kapital.

Nalazimo se na čelu rang liste po broju stranih investicija za 2019. godinu. Na Duing biznis listi Svetske banke za 2020. godinu Srbija je napredovala za četiri mesta i sada se nalazi na 44. mestu, od 190 zemalja sveta. Prošle godine smo bili 48. I dalje smo najbolje plasirani u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, gde smo deveti na svetu. Srbija se već treću godinu za redom nalazi u top 50 zemalja na svetu po uslovima poslovanja.

Pre samo nekoliko godina živeli smo u zemlji koja je bila na finansijskom dnu, u svakom smislu ovih reči. Milijarde opljačkanih evra, planski upropašćene privatizacije, uništena privreda samo su deo izdajničko-interesnih poslova koje su radile demokrate. Imena i nedela ovih tajkuna nikako ne treba zaboraviti radi istine i pravde, jer jednoga dana će morati da sednu pred sud mafijaši koji su se za svoj račun bavili ekonomijom kako bi uništili domovinu naših predaka.

Danas građani vide da se Srbija menja, prepoznaju rad i to su pokazali svojim poverenjem koje su nam dali u najtežim momentima, kada je Srbija bila na ivici bankrotstva. Kroz proteklih nekoliko godina dokazalo se da je smer politike kroz koju nas vodi predsednik Vučić ispravan, da vodi u potpunu stabilizaciju javnih finansija i obezbeđuje stabilnost za rast u godinama i decenijama koje slede. Ja duboko verujem da je to jedini put kako bi srpska ekonomija potpuno ozdravila i omogućila našoj deci lepu i sigurnu budućnost u Srbiji.

U danu za glasanje podržaću sve predloge finansijskih planova. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnikom, Srbija se prošle godine vratila na međunarodno tržište kapitala gde je imala dve veoma uspešne emisije evro obveznice i to po do sada najnižim kamatnim stopama.

Činjenica je da efikasno tržište kapitala i poverenje investicione javnosti predstavljaju preduslov za dalji razvoj Srbije. Zato će strani investitori i fondovi moći na brz i efikasan način da ulažu u domaće hartije od vrednosti i u srpsko tržište kapitala.

Vlada Srbija će u narednim danima, kao što je već pomenuto, ponuditi 150 miliona vredne državne hartije, s tim da se obveznice prvi put nude na rok od 20 godina. Ali, ovo je potvrda da je finansijski sistem Srbije siguran, stabilan i jak sa ciljem da još više ojačamo poverenje domaćeg stanovništva u domaću valutu, da se poveća učešće depozita stanovništva i privrede, da se smanje valutni rizici.

Na kraju 2019. godine Agencija „Standard i Purs“ povećala je kreditni rejting Srbije sa pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje. Razlog tome je spuštanje nivoa javnog duga i dobri fiskalni rezultati, odnosno suficit u budžetu, kao i nivo stranih direktnih investicija. Uz to, ovo znači i povećanje kreditnog rejtinga što za sve građane i preduzeća znači niže kamatne stope i bolje uslove finansiranja. Ovo podstiče da preduzeća više investiraju, proizvode, zapošljavaju, što vodi ka privrednom rastu.

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku je dat podatak da je realni rast BDP u trećem kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prošle godine, iznosio 4,8%, odnosno da je u Republici Srbiji u 2019. godini ostvaren rast od 4% BDP u odnosu na 2018. godinu. Dinar prema evru ima nepromenjenu vrednost na mesečnom nivou, a u odnosu na 2019. godinu je jači 0,5%.

Upravo to su pokazatelji i rezultati reformi koje je započela prethodna i nastavila ova Vlada. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Planiranom implementacijom infrastrukturnih projekata u strategiju razvoja, Vlada Srbije će obezbediti dalji razvoj i stabilnost Srbije.

Evo, ja ću se ovde nadovezati upravo na sve ovo što je moja koleginica Avramov pre mene govorila. Upravo iz razloga podjednake regionalne obuhvaćenosti, izgradnja stanova za pripadnike bezbednosti nije ostala samo na gradovima Beograd, Niš, Novi Sad, Vranje, Kragujevac i Kraljevo, već i drugi gradovi u Srbiji koji su zainteresovani da se uključe u program, dat je predlog i lokacija na kojima bi ti stanovi mogli da se grade.

Započeta je izgradnja ovih stanova u Novom Sadu i to 548, u Nišu 190, Vranju 186, Kraljevu 200, Kragujevcu 216, Sremskoj Mitrovici 190. Ono što je vrlo bitno, angažovane su domaće građevinske operative i koristi se domaći građevinski materijal, što znači da u ovim radovima ima posla za različite struke i zanate što je direktno dovelo do povećanja zaposlenosti i sveukupnog razvoja Srbije.

Svaki blok stanova uvek prate novi putevi, domovi zdravlja, škole, vrtići, otvaraju se nove firme, raste aktivnost male privrede i trgovine i vrlo brzo se ovakvi novi delovi grada šire.

Danas Svetska banka prepoznaje Srbiju kao jednog od lidera u projektu posvećenom olakšanju trgovine i transporta u regionu, i zainteresovana je da pruži podršku u razvoju planova u oblasti urbane mobilnosti u gradovima i opštinama Srbije. Tako da će doprineti širem opštem cilju, odnosno unapređenju kvaliteta životne sredine u gradskim sredinama.

Htela bih da istaknem da me izuzetno raduje projekat izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Sporazum je potpisan sa kineskom kompanijom Šandong, a vrednost je procenjena na blizu 600 miliona evra, a takođe smatram da je veoma bitan sporazum o saradnji i ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda, mislim da to nismo ni spominjali, koji je potpisan sa kineskom kompanijom "Machinery Engineering corporation" u Srbiji. Činjenica je da je Beograd jedini gradu Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda i da je ovaj projekat od izuzetnog značaja zato što će se rešiti dugoročni problem grada Beograda. Ovde se radi o kapitalnom projektu izuzetno važnom.

Istraživanja kažu da se godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnih voda, a samo prva faza izvođenja ovog projekta koštaće 270 miliona evra. Izgradnjom ovog postrojenja ukinućemo 80% ispusnih otpadnih voda u Savu i Dunav. Dakle, građani će imati dvostruku korist, poboljšaće se kvalitet života, izbeći će se opasnost od poplava.

Ove godine radiće se na realizaciji velikih projekata koji se tiču zaštite životne sredine i unapređenja života Beograđana, koji će sa realizacijom, zahvaljujući stabilnoj finansijskoj situaciji u Srbiji, imati rešenje ovoga problema, a najbitnije za grad Beograd su upravo prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja metroa i izgradnja obilaznice oko Beograda. Ja vam čestitam na tome ministarka. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, realizacija infrastrukturnih projekata vodi napretku cele privrede, doprinoseći ravnomernijem regionalnom razvoju zemlje. Zato smatram da je izuzetno važan Ugovor o saradnji Vlade Republike Srbije i Vlade Turske u oblasti infrastrukturnih projekata i potvrđivanje Ugovora o kreditu između Republike Srbije i turskih banki "Zirat" i "Deniz".

Ovaj ugovor podrazumeva dva veoma bitna projekta rekonstrukcije i izgradnje puteva, i to: državnog puta Novi Pazar-Tutin, izgradnja auto-puta Sremska Rača - Kuzmin i mosta preko reke Save i izradu projekta za deonicu puta Požega-Kotroman.

Upravo zato, ostvarenje ovih projekata će značajno doprineti rastu BDP-a u oblasti građevinarstva, upošljavanju domaće građevinske industrije i rastu zaposlenosti, jačanju tržišta rada i popravljanju životnog standarda.

Izgrađene su i grade se mreže auto-puteva. Srbija se gradi, raste i povezuje. Povezuju se ruralne sredine. Uz nove puteve, niče nova infrastruktura, što najviše doprinosi razvoju privrede. Područja sa razvijenom infrastrukturom i putnom mrežom privlačnija su za strane investitore, izgradnju fabrika, otvaranje novih radnih mesta za lokalno stanovništvo.

Sve ovo podstiče veću uposlenost proizvodnih i uslužnih kapaciteta domaće privrede, što otvara dodatne mogućnosti lokalnih samouprava da realizuju različite razvojne projekte.

Takođe, smatram da je od izuzetne važnosti Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projekat izgradnje nove Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2 u Beogradu. Napokon, nakon skoro 50 godina čekanja, dobićemo najsavremenije opremljenu bolnicu, mesto za lečenje najtežih dečijih pacijenata iz Srbije i regiona. Ove godine počinje izgradnja bolnice koja će se prostirati na više od 30 hiljada metara kvadratnih i imaće sve uslove za lečenje pacijenata sa najtežim dijagnozama.

Postojeća zgrada Tiršove je građena 1940. godine i sav novac koji je godinama ulagan u obnovu fasade, dograđivanja i renoviranja, nažalost, nije dovoljan. Najveći problem jeste preopterećenost zgrade.

Zato je bitno što Tiršova 2 predstavlja potpuno novi koncept lečenja, gde bi najviše pacijenata trebala da primi dnevna bolnica. Imaće direktnu vezu sa najvećim porodilištem Kliničkog centra Srbije, tako da će novorođene bebe kojima je hitno potrebna nega specijalista moći brzo da se leče ili operišu.

Realizacijom ovih projekata rešiće se višedecenijski problemi i omogućiti lakše lečenje naše dece, što predstavlja najveći interes Srbije.

Moram da naglasim da je država za rekonstrukciju zdravstvenih objekata u 2020. godini opredelila više od 11 milijardi dinara. U toku su radovi na rekonstrukciji 19 zdravstvenih objekata, čija ugovorna vrednost iznosi 10 milijardi i 300 miliona dinara.

Osim Tiršove 2, za 2020. godinu su planirani projekti rekonstrukcije Instituta za majku i dete u Beogradu, nastavak radova na Kliničkom centru Vojvodine, čija je procenjena vrednost 34 miliona evra i sanacija postojeće Infektivne klinike.

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova, koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine, biće uloženo čak milijardu evra. Ovim projektom obuhvaćeno je oko 100 ustanova, od domova zdravlja do kliničkih centara u svim delovima Srbije.

Ukoliko su institucije slabe, a Vlada neefikasna, kao što je to bilo do 2012. godine, onda će svako planiranje ostati obećanje. To je ono što smo mogli da vidimo i osetimo na sopstvenoj koži. To nam je ostavila Demokratska stranka u Srbiji.

Međutim, danas je situacija sasvim drugačija. Ovakvi projekti predstavljaju uspeh ove Vlade, koja otvoreno i direktno pokazuje da radi za svoj narod, da na svaki način pokušava da ispravi ogromne greške načinjene u bliskoj prošlosti i omogući brz privredni oporavak i razvoj, dajući nam lakši i bolji život.

Do skoro smo imali neuređene javne finansije i ogromne dugove, a danas vraćamo svoj dug narodu, povećavamo plate i penzije. Svedoci smo reformi koje dovode do velikih promena u našim životima, jer je ova Vlada pre svega pokazala da Srbija može da živi, da se razvija, da treba da postane zemlja u kojoj će se rađati deca i ostajati da žive, rade i planiraju budućnost u svojoj zemlji.

Vidimo da se kroz politiku ove Vlade sprovodi inicijativa i promoviše dijalog o ekonomskim politikama, ubrzavaju se međunarodne saradnje u oblasti infrastrukture, trgovine, finansija i privlačenju značajnih resursa i izvora, uključujući i privatni sektor, a sve u cilju infrastrukturnog razvoja kao osnove dugoročnog održivog rasta.

Danas ne razmišljamo o opstanku, već o napretku. Srbija je ekonomski snažnija nego ikada. Ima rast, spušta javni dug, smanjuje nezaposlenost iz godine u godinu.

Podsetiću građane da smo do pre nekoliko godina imali stopu nezaposlenosti od skoro 26%, a danas je to svega 9,4%.

Ekonomski napredak zemlje zavisi od odlučnosti i sposobnosti Vlade da sprovede suštinske reforme, a Vlada Srbije pokazala je i odlučnost i odgovornost prema svojim građanima.

Sve ovo su pokazatelji privrednog razvoja Republike Srbije i povećanje finansijske stabilnosti, a sve to zahvaljujući ozbiljnosti i velikom zalaganju Vlade na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Čestitam vam na svim postignutim rezultatima, na trudu i radu. Zahvaljujem vam na brizi i toleranciji, na strpljenju i mudrosti i želim vam još mnogo uspeha, jer samo tako Srbija zaista može ići napred i naša deca mogu planirati budućnost u svojoj zemlji jedinoj i najlepšoj Srbiji. Hvala na pažnji.
Zahvaljujem predsedavajući.

Uvažena ministarka sa saradnicima, ja ću danas govoriti o izmeni i dopuni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Iako izmene i dopune ovog zakona predstavljaju usaglašavanje sa međunarodnim preporukama koje smo dobili, smatram da su od izuzetnog značaja za rejting koji je Srbija stekla među ostalim državama. Prilikom ocene delotvornosti sistema jedne države, međunarodna organizacija FATF-a, u svojim preporukama propisuje jasne kriterijume koje jedna zemlja treba da ispuni kako bi pokazala efikasnost u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Na sednici održanoj 31. decembra 2014. godine Srbija je usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Međutim, Srbija je na listu rizičnih zemalja stavljena u februaru 2018. godine u društvu zemalja poput Bocvane, Etiopije, Gane, Sirije. Zato je tokom poslednjih godinu dana u Srbiji sprovedena obimna zakonodavna aktivnost i ulažu se veliki napori unapređenje primene propisa u praksi i saradnji svih učesnika u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Sprovedene su reforme na institucionalnom nivou i formirana je nova institucija, kao što je Uprava za igre na sreću. Kao rezultat aktivnosti sprovođenja plana od juna ove godine, objavljeno je da se Srbija više ne nalazi na sivoj listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Za suprotstavljanje terorizmu i borbu protiv pranja novca bitno je i otkrivanje i presecanje tokova novca koji se ostvaruju kroz unapređenje postojećeg sistema javnog nadzora i kontrole. Terorističke organizacije zarađuju novac i od trgovine narkoticima ili ljudima, a u svojim redovima najčešće imaju eksperte u novim komunikacionim tehnologijama za dalje umrežavanje i regrutaciju novih članova.

Zato želim da istaknem da je ogromna uloga Ministarstva unutrašnjih poslova u sprečavanju i otkrivanju ovih radnji i čestitam vam na nizu akcija u kojima ste pomogli otkrivanju kriminalnih mreža.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije krajem 2018. godine, u okviru službe za borbu protiv terorizma, uspostavilo je Odsek za sprečavanje zloupotrebe javnih izvora i interneta, čime je omogućeno sprovođenje on lajn istraga, sa ciljem obezbeđivanja dokaza za potrebe krivičnog gonjenja izvršilaca ovog krivičnog dela.

Zahvaljujući intenzivnim kontrolama i radu MUP-a, u toku protekle dve godine u Srbiji je zaplenjeno više od 10 tona droge, samo u jednoj akciji koju su zajednički sprovele srpska, španska i britanska policija u Atlantskom okeanu kod Azurskih ostrva, gde su uhapšena tri srpska državljanina i zaplenjeno je 800 kg kokaina, čija je vrednost 50 miliona evra.

U međunarodnoj akciji pokrenutoj u Belgiji uhapšeni su fudbalski treneri, menadžeri, sudije. Na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija je zaplenila 800 hiljada evra, za koje se sumnja da potiču od pranja novca stečenog malverzacijama sa transferima fudbalera u Belgiji.

Takođe, jako bitan rad i rezultati rada Uprave za sprečavanje pranja novca i Ministarstva finansija, koja je u svom izveštaju za 2018. godinu navela trendove i izazove u borbi protiv pranja novca, ubrajajući tu: ulaganje gotovine u građevinarstvu i trgovinu automobilima; poslovanje preko nerezidentnih računa, poreske utaje i kriptovalute.

Kada se govori o pranju novca i kriminalu, nedavno sam govorila o tome, ali moram da podsetim građane Srbije da je jedan od lidera u ovim akcijama upravo jedan od vodećih u tzv. Savezu za Srbiju, Vuk Jeremić, za pet godina u Vladi Srbije na mestu ministra spoljnih poslova oštetio građane Republike Srbije za 11 miliona evra, i to prevarantskim ugovorima sa firmama u Srbiji i lobističkim ugovorima sa američkim kompanijama. Umešan je u međunarodnu korupciju i kriminal i ponižavanje naše države. A za prošlu izbornu kampanju na račune njegove firme za konsalting uplaćeno je preko 7,5 miliona evra.

Ne smemo zaboraviti da je i Đilas umešan u krađu desetina miliona evra, za koje je oštećen Javni servis Srbije i da je pod istragom. Pranje novca i kriminal izvršen je kod nabavke tramvaja, autobusa. Kupljeno je 200 autobusa, ukradeno 150 hiljada evra po autobusu.

Đilasove firme po Srbiji su imale godišnji prihod od preko 80 miliona evra. Pola miliona građana Srbije ostalo je bez posla, BDP je bio minus 3,1, a javni dug od skoro 80%.

Sve ovo sam vam navela upravo zato što nije bilo nadzora, upozorenja i obaveštenja nadležnih organa o utvrđenom kriminalu.

Međutim, danas imamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji predstavlja našu zemlju na najbolji moguću način u svetu, tako da je podigao naš ugled i sve je više investitora koji u našoj zemlji vide ambijent povoljan za investicije. Imamo Vladu, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, koja ozbiljno planira i dugoročno planira i gradi bolju i lepšu Srbiju.

Ova vlast je uradila deset puta više od drugih. Otvoreno je na hiljade novih radnih mesta. Javni dug je pao na 51% i očekuje se dalji pad. Penzije i plate se povećavaju i u svakoj sferi društva se vidi poboljšanje i napredak.

Ja vam čestitam na nesebičnom trudu i zalaganju i pozivam kolege i koleginice da u danu za glasanje podrže sve predložene zakone. Hvala na pažnji.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Slažem se sa obrazloženjem koje je dala Vlada Republike Srbije kada je odbila predloženi amandman. Član 2. Predloga zakona upravo nadopunjava i precizira član 50. Zakona o sprečavanju korupcije i zato je neophodan.

Ovi predlozi zakona upravo imaju za cilj jačanje odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji, što je suprotno zakonu.

U potpunosti podržavam uvođenje reda, zato što je neophodno da propisi budu jednaki za sve i da se redovno ažuriraju i kontrolišu. Neophodno radi sprečavanja korupcije. Zajedničko za ove predloge zakona upravo jeste da oni predstavljaju nastavak zakona koji su doneseni od kada državu vodi ozbiljna Vlada, odnosno SNS, sa koalicionim partnerima. Hvala na pažnji.