RUŽICA NIKOLIĆ

Srpska radikalna stranka

Ružica Nikolić rođena je 1976. godine.

Po zanimanju je diplomirani defektolog-surdolog.

Članica Srpske radikalne stranke.
Trenutno obavlja funkciju zamenika generalnog sekretara SRS.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:42

Osnovne informacije

Statistika

  • 159
  • 2
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 18 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 26 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 4 meseca i 28 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2019.

Zahvaljujem, gospođo Gojković.

Dame i gospodo narodni poslanici, Republički zavod za statistiku izmenio je metodologiju za obračun prosečnih zarada i podatke o zaradama objavljuje sa dva meseca zakašnjenja i to je upravo razlog ovih izmena člana 95. Zakona o vojsci.

Međutim, mi smo predložili da se u drugom stavu ovog člana tekst kojim je Vladi omogućeno da odobrena sredstva u budžetu Republike Srbije koje su namenjena za plate da utvrđuje nižu osnovicu za obračun plata profesionalnih vojnih lica, da se briše, jer smatramo da je to nedopustivo, s obzirom da se za svaku budžetsku godinu tačno zna broj profesionalnih pripadnika vojske i da je to osnov za planiranje sredstava za plate u budžetu Republike Srbije i ne može se dozvoliti situacija da Vlada utvrđuje nižu osnovicu od zakonom propisane.

U ranijim periodima te situacije su se dešavale, pa je dolazilo do narušavanja budžetskih sredstava u Ministarstvu odbrane, što je opet dovelo do odustajanja od važnijih zadataka, kao što su opremanje vojske, obuka ratnih jedinica i slično i to je sve negativno uticalo na operativne sposobnosti vojske.

Vlada nije mogla da uskrati sredstva drugim korisnicima budžeta, jer bi oni odmah krenuli u proteste, pa je izuzimanje sredstava uvek vršeno iz budžeta vojske, jer je to jedini korisnik koji nema pravo na štrajk.

Zahvaljujem.

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.12.2019.

Zahvaljujem, gospođo Gojković.

Dame i gospodo narodni poslanici, u ime poslaničke grupe SRS podnela sam Predlog zakona o izmenama Zakona o presađivanju ljudskih organa i predložene izmene se odnose na član 23. ovog zakona.

Predložene izmene su sa ciljnim ukidanjem pretpostavljene saglasnosti svakog punoletnog državljanina Republike Srbije, jer pretpostavljena saglasnost ostavlja ogroman prostor za zloupotrebu i može da dovede do trgovine ljudskim organima, iako je zakonom izričito zabranjeno i tretira se ka krivično delo.

Zakonom je propisano da se organi uzimaju sa umrlog lica ukoliko se to lice pre smrti nije usmeno ili pisano usprotivilo tome i na taj način ne postoji apsolutno nikakva garancije da će takvo lice u tom momentu ikome preneti informaciju da li želi ili ne želi da bude donor.

Takođe, veoma diskutabilno je i pitanje moždane smrti kada je čovek praktično još uvek živ, jer znamo da se organi uzimaju samo sa živih lica.

Takođe, član 23. Zakona o presađivanju ljudskih organa, čije izmene tražimo, prekršen je član 25. Ustava Republike Srbije, koji kaže da je fizički i psihički integritet nepovrediv i da niko ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodno datog pristanka.

Takođe, članom 23. ovog zakona, prekršen je i član 23. Ustava Republike Srbije, koji kaže da je ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno i da su svi dužni da ga poštuju i štite, kao i da svako ima pravo na slobodan razvoj ličnosti ako time ne krši prava drugih.

Predložene izmene su u smeru ukidanja pretpostavljene saglasnosti za doniranje ljudskih organa u slučaju moždane smrti i mi insistiramo upravo na ukidanju te pretpostavljene saglasnosti, odnosno tražimo izmenu protivustavnog člana 23. ovog zakona, jer se zakonom ne može nametnuti nešto što je suprotno Ustavu i doniranjem organa radi presađivanja moguće je samo ukoliko je to isključivo volja donora. Donorom se ne može zvati neko kome se organi uzimaju mimo njegove volje.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.12.2019.

Zahvaljujem, gospodine Milićeviću.

Dame i gospodo narodni poslanici, u ime poslaničke grupe SRS podnela sam Predlog zakona o izmenama Zakona o presađivanju ljudskih organa i predložene izmene se odnose na član 23. ovog zakona.

Izmene koje se predlažu su sa ciljem ukidanja pretpostavljene saglasnosti svakog punoletnog državljanina Republike Srbije, jer pretpostavljena saglasnost ostavlja ogroman prostor za zloupotrebu i može da dovede do trgovine ljudskim organima, iako je to zakonom izričito zabranjeno i tretira se kao krivično delo.

Zakonom je propisano da se organi uzimaju sa umrlog lica ukoliko se to lice pre smrti nije usmeno ili pisano usprotivilo tome i na taj način ne postoji apsolutno nikakva garancija da će takvo lice u tom momentu ikome preneti informaciju da li želi ili ne želi da bude donor.

Takođe je veoma diskutabilno i pitanje moždane smrti, a kada je čovek praktično još uvek živ, a znamo da se organi uzimaju samo sa živih lica.

Takođe, članom 23. Zakona o presađivanju ljudskih organa, čije izmene tražimo, prekršen je član 25. Ustava Republike Srbije koji kaže da je fizički i psihički integritet nepovrediv i da niko ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodno datog pristanka.

Članom 23. ovog zakona krši se član 23. Ustava Republike Srbije koji kaže da je ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno i da su svi dužni da ga poštuju i štite, kao i da svako ima pravo na slobodan razvoj ličnosti ako time ne krši prava drugih.

Znači, predložene izmene su u smeru ukidanja pretpostavljene saglasnosti za darivanje ljudskih organa u slučaju smrti i mi insistiramo na ukidanju upravo te pretpostavljene saglasnosti, odnosno tražimo izmenu protivustavnog člana 23. Zakona o presađivanju ljudskih organa, jer ne može se zakonom nametnuti nešto što je suprotno Ustavu i doniranje organa radi presađivanja moguće je samo ukoliko je to isključivo volja donora i donorom se ne može zvati niko kome se organi uzimaju mimo njegove volje i sve to predstaviti kao dobrovoljni čin. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 11.08.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 85000.00 20.07.2017 -