ZORAN TOMIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Zoran Tomić je do sada jednom bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bio je član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za kulturu i informisanje.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 695 sati, 56 puta se obraćao u plenumu, nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, dok je tri puta učestvovao u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 422 puta, i svaki put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 91. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Član je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Takođe, zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. decembra 1988. godine. Po obrazovanje master ekonomista, završio je Ekonomski fakultet, Univerzitet u Nišu, a trenutno je doktorand na tom fakultetu.

Bio je zaposlen na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, Univerziteta u Nišu, na mestu asistenta iz predmeta Osnovi ekonomije i Agrarna politika i osiguranje.

Odbornik u Skupštini grada Kruševca bio je od 2016. do 2020. godine, kao i član Saveta za rodnu ravnopravnost i predsednik Saveta za budžet i finansije u Skupštini grada Kruševca.

Bio je i član i predsednik Saveta Mesne zajednice Lazarica.

Političko delovanje započeo je u Pokretu radnika i seljaka, na čijoj listi za lokalne izbore se nalazio 2012. godine. U Srpskoj naprednoj stranci je od 2013. godine, bio je poverenik Mesnog odbora Srpske napredne stranke Lazarica, a kasnije i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 18:39

Osnovne informacije

Statistika

  • 56
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Hvala, predsedniče.

Dobro, drago mi je da čujem od kolege opozicionara koji kaže da radi od 1997. godine bez prekida, jer mi se sećamo odlično i u Kruševcu 2000. godine kada su dosmanlije došli na vlast kako su pištoljima isterivali sve zaposlene ljude unutar opštinske uprave kako bi svoje podobne kadrove postavili. Svi se odlično sećamo i pamtimo onu sramnu reformu pravosuđa kada je preko 1.000 sudija i tužilaca 2009. godine ostalo bez posla jer su postali nepodobni za žuto preduzeće, koje je inače odluku o tome ko je podoban ili nepodoban sudija donosio sa dvostrukom verifikacijom i od strane lokalne samouprave, ali ona koja je najbitnija bila je pečat opštinskog odbora.

Mi smo zapravo u prethodnom sazivu se izborili da podignemo stepen nezavisnosti pravosuđa i to ćemo raditi i u ovom sazivu kada dođu zakonska rešenja koja prate ustavne promene koje smo izglasali, koje su građani Srbije podržali, i čime ćemo podići stepen nezavisnosti sudstva i sprečiti da bilo ko može da upre prstom u naše pravosuđe i da kaže da ima partijskog uticaja.

Vi odlično pamtite vaš period kada je, eto kažem, jedinstven slučaj u istoriji čovečanstva da je neko želeo da privatizuje pravosuđe i da to iskoristi, a o 2000. godini, opet kažem, neću da pričam. Kruševljani odlično pamte šta su dosmanlije radile u opštinskoj upravi. Čak su neke ljude nažalost kroz prozor izbacivali iz njihovih kancelarija da bi im zauzeli taj prostor, a o investicijama nećemo ni da pričamo.

U Kruševcu vi se imali inače područje starog aerodroma gde danas niču stambeno-poslovni kompleksi koji je treći centar tzv. u Kruševcu, gde je inače izgrađena i prva nova investicija, to je „Kromberg i Šubert“, koji je došao u Kruševac, a u vreme dosmanlija to je bio njihov spomenik, poljana za ispašu konja.

Njima je smetalo što grad želi da se širi. Njima je smetalo što aerodrom Rosulje je profunkcionisao zahvaljujući ulaganjima države, zahvaljujući i radu preduzeća „Aerodromi Srbije“, tako da Kruševac danas već je u planu za proširenje postojećeg aerodroma, tako da može dodatno da podstakne i razvoj privrede i razvoj turizma.

To je Srbija koju mi gradimo, to je Srbija koju mi ostavljamo i za buduće generacije i kako se mi borimo za mlade ljude da ovde ostanu.

Inače, pošto su već neki spomenuli kako eto domaćice itd. Hajde nađite mi u ekonomskoj literaturi koja država je uspela da nađe način, a verujte i ja želim kao ekonomista i kao osoba koja se bavi ekonomskom naukom, kako da uvedemo način i da tim ljudima pomognemo da im se obračunavaju doprinosi jer ko bude to uradio svakako da će dobiti Nobelovu nagradi iz ekonomije, isto kao onaj koji nađe recept univerzalni za borbu protiv inflacije, jer svaka inflacija je specifična na svoj način, a mi se kao država odlično borimo protiv ili sa, pošto je gramatički ispravno reći i jedno i drugo, sa inflacijom koja je uvežena za razliku od one iz 2009. 2010. i 2011. godine koja je premašila iznos inflacije sa kojim se mi sada borimo, koja nije uvežena već je izazvana upravo nesposobnošću onih neoliberalnih ekonomista, neoliberalnih političara koji su se u ekonomskoj krizi tada smejali u lice i koji su govorili da je to razvojna šansa za Srbiju. Da, razvojna šansa za Srbiju gde su mlade ljude uputili u inostranstvo sa kartom u jednom pravcu da se više nikada i ne vrate. Tako su se oni borili protiv mladih.

Tako da u svakom slučaju ovaj amandman koji je predložen nećemo podržati, a sam rebalans budžeta, kao što vidite, svaki od elemenata borbe za bolju Srbiju podržava i upravo odlično govori i da Srbija ima snage i mogućnosti uprkos ovoj ekonomskoj krizi, energetskoj krizi koja nije izazvana od naše strane da se izbori i da građanima Srbije pomogne. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Poštovani potpredsedniče, ministri sa saradnicima, koleginice i kolege narodni poslanici, građani Republike Srbije drago mi je da eto danas, a i juče smo imali priliku jasno da vidimo i od strane opozicionih poslanika šta su njihovi prioriteti, tako da sa jedne strane imate poslanike koji verovatno tražeći uhlebljenje za naredni saziv, jer znaju da od strane svojih birača koje su obmanuli neće ponovi biti izabrani, pokušavaju da nađu sebi mesto time što šire demagogiju, prodaju maglu i prosto prodaju neke pitke i plitke fraze.

Sa druge strane, imate opozicione poslanike koji sede u jednom delu parlamenta koji inače svi potiču iz jednog istog „žutog preduzeća“ koje karakteriše kratko pamćenje, koji su zaboravili period sprovođenja pljačkaških i neuspelih privatizacija koji su 2008. godine u susret ekonomskoj krizi se smejali narodu u lice govoreći da je to razvojna šansa za Srbiju, ali su zaboravili da u fusnoti stave da kad kažu „Srbiju“ misle zapravo na sebe, jer su upravo u tom periodu uspeli da svoje džepove napune, da opljačkaju narod, preprodajući sekunde na RTS, uvodeći „Velikog Brata“ u Srbiju. Na kraju, kada su završili sa pljačkanjem Srbije počeli su sami sebe da pljačkaju, doveli svoje „žuto preduzeće“ pred stečaj i na kraju na čelo njega stavili stečajnog upravnika koji nije ništa drugo nego tajkunska marioneta.

U vreme krize kada su trebali da sprovode kenzijansku politiku, odnosno kenzijansku ekonomsku doktrinu koja se inače uvek primenjivala u tim periodima i kada trebaju da smanjuju troškove kako bi ekonomski točak se nastavio da kreće kako se ne bi zaustavio, oni su upravo nastavili da sprovode neoliberalnu doktrinu koju, eto, i sada imamo prilike da čujemo da predlažu i u ovom rebalansu budžeta, a verovatno zato što im to sve njihovi neoliberalni eksperti i govore da rade.

Kada je trebalo tražiti saveznike i u geopolitičkom smislu te reči, ali i u ekonomskom u periodu kada su bili na vlasti, šta su oni radili? Oni su radili sve suprotno. Išli su, postavljali su glupa pitanja zbog kojih su i neke naše prirodne i tradicionalne saveznike kasnije molili da prihvate predloge drugih nekih saveznika, opet sa kojima ništa nisu na kraju uradili. Šta ćete, kada vam „žutica“ zakači mozak, niste sav svoj.

Imali su inače opasnu boljku koju su prikazali, a to je da nesposobne kadrove nagrađuju, pa su tako svog direktora Agencije za privatizaciju nagradili premijerskom pozicijom koji tu nije ništa bio drugo nego obična kafe kuvarica u mom rodnom Kruševcu, direktora „14. Oktobra“ koji je svojim potpisom zapečatio sudbinu tog giganta, mandatom gradonačelnika grada na dve godine.

Po njima, a to vidite i iz pisanja medija koje finansira tajkun, u Srbiji ne treba da se gradi, jer to je zapravo oni što pokušavaju i u ovom rebalansu da zamere, po njima zapravo u periodu krize treba sve da stane, jer njima nisu bitne ni investicije, ni energetika, ni auto-putevi, ni penzioneri, ni mladi ljudi za koje se nisu ni setili u periodu krize 2008. godine, njima je zapravo bitno da ceo svet u tom trenutku stane, da oni dobro razmisle šta su to pogrešili, a videli smo 2008. godine kada su stali i kada su razmišljali o tome šta su pogrešili i onda se u jednom trenutku građanima učinilo da su lupili šakom o sto i rekli – znamo. Kad su ih pitali građani šta znamo, rekli su – znamo da me je kompjuter pobedio u preferansu, moram sebe da častim pićem.

Predug bi to bio inače proces i to je proces koji, videli smo, već je osuđen na propast. To su i građani videli, zbog toga su ih inače i 2012. godine kaznili na izborima, da se više nikada ne pitaju u Srbiji i da ne donose nikakve odluke.

Upravo ti građani isti, ne obazirući se na njihov populizam su dali priliku i podršku SNS, Aleksandru Vučiću koji su upravo u periodu od 2012. godine do danas uspeli da oporave privredu Srbije, da mi konačno premašimo kad je u pitanju BDP, famoznu cifru od 50 milijardi evra ove godine. Vidimo da će biti preko 60 milijardi evra, održali smo javni dug na ispod mastriškog kriterijuma koji iznosi 60%. Podsetiću građane da je u avgustu ove godine to bilo 53,4% našeg BDP, da imamo za razliku od njihovog perioda stabilan devizni kurs i da imamo ambijent zahvaljujući i kojem smo šampioni u privlačenju direktnih stranih investicija koji su u ovom periodu do novembra, prvog novembra ove godine iznosili 3,46 milijardi evra, da smo u poslednje dve godine najbrže rastuća ekonomija u Evropi, u poslednjih deset godina najbrže rastuća ekonomija u regionu.

Mi radimo i gradimo, gradimo autoputeve, obnavljamo železnicu, borimo se sa belom kugom, vodimo računa o penzionerima, vodimo računa o mladima i vodim računa o ravnomernom razvoju Srbije zato što više nemate nijedan deo Srbije gde neka investicija nije došla.

Setite se samo njihovog perioda, da vodili su oni računa o mladima, ali kako da mladi odu iz zemlje, jer su za njih mladi bili izvozna kategorija.

Inače, ovaj rebalans budžeta koji je danas pred nama je jedan od važnih instrumenata za dalju borbu, za još bolju i jaču Srbiju, za sprovođenje politike i Programa „Srbija 2025“, ono što je predsednik Aleksandar Vučić i što mi nudimo, što smo ponudili građanima Srbije na ovim izborima, a to je da prosečna penzija do kraja mandata ove Vlade bude 450 evra, prosečna plata 1.000 evra. Na tom putu vidite da ne posustajemo, da idemo odlučnim koracima.

Ovo je inače važan instrument i za razvoj okruga odakle ja dolazim i zbog čega sam ponosan, jer će Trstenik kao opština dobiti sredstva da proširi svoju kanalizacionu mrežu, a ne da se predsednik opštine kao u njihove vreme bavi razvojem svoje dinastije, što smo imali prilike da čujemo, i sopstvenog biznisa. Naravno da nije tu.

Ponosan sam na to što se radi na Moravskom koridoru za koji pojedine kolege poslanici kažu da su bajke o kojoj pričam, kada smo imali sednicu Odbora za ustavna pitanja. To je nešto što mi realizujemo, što sprovodimo i što ćemo do kraja ove godine otvoriti deonicu od Kruševca do Pojata tako da će Kruševljani svoj višedecenijski san o tome da budu povezani sa autoputem ostvariti, što povlači sa sobom i otvaranje dve industrijske zone u koje će doći novi investitori i u kojima će mladi ljudi moći da se zaposle. Nastavak gasifikacije, nastavak daljeg razvoja infrastrukture i jačanja naše ekonomije.

Kao što vidite, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, građani Republike Srbije, borimo se i sa inflacijom, a podsetiću kada već pričam o inflaciji da u njihovom periodu posle krize 2008. i 2009. godine ta inflacija je bila već na 12%, mnogo više nego što je danas. Današnja inflacija je uvežena, nije naša krivica, a u njihovo vreme sami su stvorili tu inflaciju jer nisu želeli da se bore sa posledicama krize.

Uspešno se borimo i sa energetskom i ekonomskom krizom i izborićemo se i sa krizom u regionu, koju nažalost opet mi nismo izazvali, jer za razliku od drugih mi poštujemo dogovoreno, mi poštujemo sporazume koji su postigli i pobedićemo, jer za nas predaja nije opcija. Živela Srbija.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.10.2022.

Zahvaljujem, predsedniče Orliću.

Poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, građani Srbije, nemojte ništa da se brinete. Za razliku od vas koji ste Kruševac, koji je bio četvrti industrijski centar u bivšoj Jugoslaviji, uspeli za samo 12 godina vaše vlasti da pretvorite upravo u opštinu četvrte kategorije razvijenosti, da se brinete. Ako je neko radio da se investicije dovedu u jug Srbije, da ljudi rade, da ostanu u tom delu, to je upravo Aleksandar Vučić.

Vi niste uspeli za vreme vašeg mandata ni infrastrukturne radove da završite, a pričali ste toliko o završetku Koridora 10. A mi smo završili Koridor 10 i istočni krak koji ide prema Bugarskoj, izgradili smo Koridor 11 i gradi se Moravski koridor, koji će biti najsavremeniji auto-put u Srbiji, prvi digitalni auto-put, sa najširim trakama, za koji ste upravo vi govorili da je nepotreban, da su tu potrebne samo četiri trake, čime upravo pokazujete kakav odnos imate prema građanima kojih je oko pola miliona u Srbiji.

Ako se neko borio i da imamo ravnomerni razvoj, to je upravo Aleksandar Vučić, jer se on od 2012. godine, kada je SNS došla na čelo ove države, borio da u svakom gradu i u svakoj opštini imate barem po neku investiciju. I zahvaljujući njemu, u Kruševac je došla prva investicija posle čuvenog Mičeta, gradonačelnika, koji je inače upravo za našu vlast dobio i priznanje i dobio stadion koji nosi po njemu naziv u Kruševcu, došla investicija „Kromberg i Šubert“.

Slušajte, slušali smo i mi vas, sada slušajte i vi. Za razliku od vas koji ste uspeli da 14. oktobar, jednog giganta koji se bavio industrijom mašina i komponenata, upropastite, a vašeg tadašnjeg direktora nagradite pozicijom gradonačelnika Kruševca, na kojoj je bio svega dve godine, vi koji ste uspeli da upropastite Hemijsku industriju Župa, koji ste uspeli da prodate „Merimu“ „Henkelu“ i da u potpunosti ne komunicirate sa njima, da oni od svoje fabrike naprave skladište, koji ste uspeli „Trajal korporaciju“ da upropastite, koji ste upropastili putarsku industriju, pa smo mi u Kruševcu do 2012. godine imali na prstima ruke prebrojane ulice koje nisu bile zakrpljene i semafore koji su radili.

Vi ste našli nama da pričate šta mi treba da radimo, vi ste našli da se brinete za građane Srbije, a 2008. godine kada se desila ekonomska kriza smejali ste se i rekli ste – pa to je razvojna šansa za Srbiju. Pa pola miliona ljudi na ulici je ostalo, pa, što kaže koleginica Raguš, puta četiri, koliko imate članova domaćinstva. A šta ste za to vreme radili? Pa igrali pasijans u Skupštini, jer vam se moglo, bilo vas je baš briga za građane.

Vi ste našli da vodite računa i da brinete za mlade u Srbiji, a mladi su bili vama osnovna izvozna komponenta, pa se sada tobož brinete za te mlade ljude i za građane koji su napustili Srbiju upravo posle te ekonomske krize 2008. godine. Hoćete da pravite ministarstvo za dijasporu. Vi ste za vreme Vlade vašeg premijera imali Ministarstvo za dijasporu, ništa niste uradili.

Vi koji ste reagovali tako što ste u Skupštini sedeli, ćućurili, kada se desio pogrom na Kosovu i Metohiji, kada se desila secesija Kosova i Metohije, šta ste uradili? Pa vaš predsednik je pobegao u Rumuniju, izdao saopštenje i bili ste toliko jaki i hrabri borci da ste proterali iz Srbije ambasadora Makedonije i Crne Gore. A vaš ministar spoljnih poslova, pošto je bila izborna godina, bio je zamoljen od predsednika Tadića da moli SAD da odlože priznanje lažne države Kosovo, da biste dobili poverenje naroda. Znate, tada ste prvi put pokazali da nemate integriteta.

Evo sada šta se desilo na izborima. Izašli ste i građanima kada su u pitanju sankcije prema Rusiji govorili – ne, ne, nećemo uvoditi nikome sankcije, mi znamo šta su sankcije, znamo kroz šta smo prošli. Čim su se završili izbori i domogli vaših poslaničkih pozicija, šta ste uradili? Promenili ploču. Pa kako mislite, gospodo, da dobijete poverenje naroda, kada vi uopšte ne znate šta je u interesu naroda?

Sada smo ovde raspravljali šta je u interesu naroda. Zapravo, Milenko vam je jasno i lepo objasnio da na izborima se kandiduje program koji nudite građanima i građani na izborima odlučuju šta je u njihovom interesu i dali su apsolutnu podršku politici SNS, a posebno politici predsednika Aleksandra Vučića, koji je dobio preko dva milina glasova. A znamo šta su vaši interesi. Jer vi zapravo vaše lične interese poistovećujete sa interesom naroda, pa tako kada su bili izbori u Šapcu 2020. godine ponavljani su do besvesti, jer je u vašim mozgovima u interesu bilo da ostanete na vlasti, a ne da poslušate volju građana.

E tako vi vodite politiku i to je ono što vas zanima. Apsolutno sam siguran da Predlog izmena i dopuna zakona koji su ovde pred nama će stvoriti uslove da formiramo Vladu koja će raditi kao tim, koja neće biti skupina individua kao što su vaše vlade bile i koja će nastaviti politiku rezultata, politiku uspeha, koju smo pokrčili od 2012. godine do danas i nastaviti da uspešno realizujemo program koji je pred nama, a to je program Srbija 20-25. E to je u interesu građana i za to su oni glasali. Da imaju plate prosečne preko 900 evra, prosečne penzije 430 evra za nova radna mesta, infrastrukturu i za bolje sutra i za budućnost.

A što se tiče ove zime energenata, nemojte da brinete, imaće sasvim dovoljno građani, nemaju potrebe da strahuju. Što se tiče Kancelarije za brze odgovore, apsolutno imate mogućnosti i vi lično da se obratite, dobićete odgovore na sva vaša pitanja vrlo brzo, brže nego što ste vi uspeli Srbiju da upropastite. Hvala.