ZORAN TOMIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Zoran Tomić je do sada jednom bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bio je član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kao i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za kulturu i informisanje.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 695 sati, 56 puta se obraćao u plenumu, nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, dok je tri puta učestvovao u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 422 puta, i svaki put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 91. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Član je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Takođe, zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. decembra 1988. godine. Po obrazovanje master ekonomista, završio je Ekonomski fakultet, Univerzitet u Nišu, a trenutno je doktorand na tom fakultetu.

Bio je zaposlen na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, Univerziteta u Nišu, na mestu asistenta iz predmeta Osnovi ekonomije i Agrarna politika i osiguranje.

Odbornik u Skupštini grada Kruševca bio je od 2016. do 2020. godine, kao i član Saveta za rodnu ravnopravnost i predsednik Saveta za budžet i finansije u Skupštini grada Kruševca.

Bio je i član i predsednik Saveta Mesne zajednice Lazarica.

Političko delovanje započeo je u Pokretu radnika i seljaka, na čijoj listi za lokalne izbore se nalazio 2012. godine. U Srpskoj naprednoj stranci je od 2013. godine, bio je poverenik Mesnog odbora Srpske napredne stranke Lazarica, a kasnije i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 18:39

Osnovne informacije

Statistika

  • 56
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Zahvaljujem predsedniče.

Poštovani građani Republike Srbije, evo imali ste priliku da vidite da zaista su u ova dva dana predstavnici opozicije se trudili da ovde od Skupštine naprave ispovedaonicu po uzoru na Velikog brata, kojeg je njihov tajkun doveo u Srbiju i ništa konkretno nisu rekli kada su u pitanju predlozi zakona i kada su u pitanju izveštaji. Samo ste mogli da vidite konstantne pritiske koje vrše na nezavisne institucije upirući prst u nas kako smo mi ti koji želimo da utičemo na njihov rad, a mi zapravo želimo samo da damo konstruktivan doprinos da to što se u izveštajima i napisali da se sutradan primeni, jer je nama u interesu bolja budućnost svih građana Srbije.

Kritikuju što smo delili pomoć građanima Srbije, kažu, neselektivno rađano. Pa, gospodo, vratite onda tu pomoć koju ste zdušno uzeli kada vam je Srbija dala pa onda kritikujte i ovde prozivajte bilo koga drugog. Pitali su kako se to stihijski donose odluke šta će se raditi po Srbiji. Pa, gospodo, na izbore kada izlazite morate program da nudite građanima. Mi smo na izborima izlazili sa ovom publikacijom koja se zove – uradili smo zajedno gde smo upravo građanima Srbije govorili o putnoj infrastrukturi koju radimo, koju ćemo raditi, o svim investicijama i u zdravstvu i u prosvetu i u nauku u Srbije koje ćemo realizovati i ono što je bitno kada je u pitanju železnica, o čemu smo danas govorili, i upravo ono što je gospodin Vesić pričali.

Sve je to što smo ponudili građanima Srbije i to su građani Srbije glasali. Glasali su za politiku mira i stabilnosti za koju se zalaže predsednik Aleksandar Vučić i koji se bori i na domaćem terenu i u inostranstvu da zaštiti interese građana Srbije i na KiM i svuda u Srbiji.

Govorite o tome kako postoje neki timovi za zataškavanje. Gospodo, boljeg tima za zataškavanje od vas nema, jer ste vi upravo zataškali glupost vašeg Vuka Jeremića koja je koštala građane Srbije, a i on se trudi na Tviteru pa danas bogati kao neki analitičar govori o posledicama šta bi bilo kad bi bilo, a nijednog trenutka nije rečeno da se u Briselu bilo šta potpisuje, a pokušavate da sakrijete da su njemu albanski separatisti dali na naslovnici na srpskom jeziku – hvala i to hvala su ponovili u Savetu bezbednosti UN. Zahvalili su se za vašu glupost, za glupost koju ste učinili pred Međunarodnim sudom i pomogli im da njihove ciljeve ostvare.

To se i vi trudite, gospodo, na Tviteru dalje da radite, pa kao vaš uvaženi kolega Siniša Kovačević pišete nešto što samo pisac može da protumači, ali znamo da je u svojoj biti – mrzim Vučića, Vučić će izdati Srbiju, a onda kao odgovor stiže ovo – u ponedeljak svečani doček državnog vrha ispred Skupštine i bejzbolka slika.

Gospodo zaštitnici, izvolite, reagujte jer to nije sve. To je samo jedan mali delić onoga što oni svojim nerazmišljanjem o tome šta pričaju i pišu žele da učine ovoj zemlji, kao što tobož imaju gubitak pamćenja kada su pozivali ljude pred Predsedništvo da se okupe da tobož brane interese Srbije, a u stvari su tu govorili one čuvene rečenice – ko potpiše njega ubiše, znajući pošto ispred Predsedništva Srbije na koga se to odnosi, a onda na odboru kažu – otkud vi znate da se to odnosi na Vučića. Zar mislite da je narod Srbije glup, a onda brže bolje kada su videli da nije plan uspeo beži u pivnicu da popijemo pivo da se tešimo u alkoholu kao što mnogi ovde opozicionari nažalost rade, neki u parlamentu.

Imamo naravno ovde i primerke te elite koji se zdušno bore i samo priznaju kako 24 godine sarađuju sa lobistima koji govore o nezavisnosti Kosova, kako im pomažu, kako im savetuju, pa se grle, slikaju, tu se dogovaraju, a naravno njihovi mediji ih brane i daju im prostora da stavljaju naslovnice protiv Srbije i pomažu u njihovom cilju. Zašto? Zato što im oni garantuju rezervnu kuću, odnosno sigurnu kuću.

A znate kako su 2008. i 2011. godine branili Srbe na Kosovu? Evo ovako. Igrali su karte u Skupštini, samo sedeli u pogrešnoj klupi. Onda kada su to shvatili pobegli na kraj. Pored toga, pitanje šta su još gledali? Gledali neke ćićoline, pošto vidim da neke uvažene koleginice u našim redovima nazivaju ćićolinama. Nismo videli da ste reagovali na takve sramne optužbe. Verovatno da svaku koleginicu, poslanicu iz opozicije i pozicije ta osoba naziva ćićolinom. Verovatno od silnog gledanja u svakoj od vas dama vidi ćićolinu. Žao mi je zbog toga. To je za lečenje.

Ono što je interesantno, priželjkuje smrt Andriju i Danilu, da budu pronađeni u šahtu i proziva druge kako ne smeju pred narod. Gospodo, ja pred narod Kruševca mogu da izađem bilo kada, a taj primerak elite preko tih šahti i kanalizacija beži iz Kruševca da bi došao na zasedanje Skupštine, jer zna kakav ga tretman čeka ako bi ga Kruševljani videli.

Mi smo danas jasno, gospodo, videli ovde da imamo poslanike koji su protiv toga da se u Srbiji bilo šta gradi, koji Skupštinu koriste kao prostor da o nekim svojim temama govore, kao što sam rekao prave od Skupštine ispovedaonicu. Imali ste prilike da čujete nas, koji smo govorili o važnosti projekata infrastrukture, kako u pitanju železnice, tako i u pitanju rečne infrastrukture, koji smo govorili o važnosti učešća naše Vojske u mirovnim misijama, kako bismo naše kapacitete za odbranu Srbije podigli.

Šta su oni radili? Njihov Ponoš je topio i sekao tenkove, a ovamo optužuju da će neko amputirati Kosovo kao nogu Srbiji. Vidite Kosovo i Metohija su srce Srbije. Za vas je možda noga. Većih amputatora Srbije i bilo koje teritorije nema od vas i zato će vam ljudi koji su i Vuku rekli hvala i vama dodeliti mesto na naslovnicama i reći vam hvala, ali od građana Srbije ćete čuti ne hvala. Živeo Aleksandar Vučić, živela Srbija.

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Hvala, gospodine predsedniče.

Poštovani potpredsedniče Vlade, ministri sa saradnicima, predstavnici nezavisnih regulatornih tela, dragi građani Srbije, imali smo prilike da vidimo na koji način opozicija želi ovu Skupštinu da tretira i da je pretvori u ništa drugo do ispovedaonice „Velikog brata“, koga je inače njihov gazda tajkun doveo u Srbiju i zarad čega je jedno dečije igralište oduzeo da bi sebi uvećao prihod i profit u svoje džepove.

Takođe, imali prilike da čujemo da i dalje žele da budu i tužioci i sudije, a sada žele da budu i vi – predstavnici regulatornih tela, tako da ih pozivam svakako da kada dođe vreme da se konkuriše za te pozicije da svoje biografije dostave, pa će naravno Narodna skupština to razmatrati, kao što je urađena procedura za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije, a pojedini poslanici nisu ni čitali procedure a žele ovde da komentarišu.

Elem, pred nama su jako bitne tačke dnevnog reda, jer videli smo da dok se predsednik Aleksandar Vučić bori na terenu za očuvanje Kosova i Metohije, drugi važan segment za očuvanje jeste ekonomija. Zbog toga su pred nama danas važni zakoni kojima podižemo našu infrastrukturu. Kada govorimo o železničkoj infrastrukturi, posle uspešnih radova na podizanju infrastrukture od Beograda do Novog Sada i daljih radova ka Mađarskoj dolazi na red deonica koja ide ka Nišu. Zahvaljujući ovim zajmovima i projektima, ne samo da će vozovi ići između 120 i 200 kilometara na sat i da ćemo povećati kapacitete, odnosno imaćemo veći broj koloseka, već ćemo zapravo rešiti pitanje 156 pružnih prelaza koje ste vi, gospodo, ostavili nezaštićene.

Kaže vaš predstavnik da ispadaju vozovi, pa u vaše vreme vozovi nisu ni išli, nije imalo šta da ispada sa pruga, a šta ste nam ostavili vozove koji idu 50 kilometara na sat. Sramota.

E, pa, vidite, mi ćemo podići infrastrukturu, kupili smo vozove. Vi ste naravno kritikovali zašto se kupuju, podići ćemo sada infrastrukturu i to kritikujete, ali ne brinite i tamo u onim mestima kao što je grad Niš koji ima veliki problem sa prugom koja ide kroz sam centar grada, to će se izmestiti, napraviti konačno, zaobilaznica oko Niša, tako da će se podići i nivo bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Inače, ukupna dužina koja će se raditi kada je ovo u pitanju jeste 228 kilometara, što je za ponos. Kada dodamo na ovo inicijativu predsednika Vučića da se udvostruči iznos subvencija koje će se davati za dolazak investicija južno od Beograda, pa, zamislite koji potencijal mi konačno koristimo da uposlimo naše građane i da dalje podižemo našu ekonomiju koja je konačno bazirana na znanju.

Pa kad se krene sa rekonstrukcijom pruge ka Kruševcu, a gledajte regionalni industrijski tehnološki park baš dolazi u Kruševac, u mesto Dedina, baš pored pruge. Pa, zamislite kada napravimo i u tom delu stanicu gde će upravo korisnici tog parka moći da koriste benefite te infrastrukture.

Idemo dalje. Imamo takođe ovde predloge sporazuma kada su u pitanju naše reke i rečni transport, a imamo sa druge strane kolege poslanike koji predlažu morsku flotu. Pa, vi gospodo, niste uspeli da sačuvate ni državnu zajednicu Srbije i Crne Gore kada smo imali izlaz na more, da koristimo potencijale naše luke, a danas govorite o tome da treba da se gradi morska flota i da još zakupimo luku. Ne, bolje da kažete da zakupimo čitav grad sa lukom, gde bi naši pripadnici bili smešteni.

Jedino niste objasnili kako i odakle i od kojih para? Srećom, iz pouzdanih izvora bliskih „šabačkom admiralu“ dobili smo te makete, tako da ovo je maketa broda koji su oni planirali da bude. Inače nosio bi naziv „Šabački admiral“. Ovo je krstarica, koju su takođe ponudili. Ovo je nosač aviona, da svi vidite. Naravno, tu je i mali parobrod „Rubinštajn“ koji se inače, pogonsko gorivo je na vinjaku.

E pa vidite, dok se vi, nažalost, sprdate sa građanima Srbije i dok se trudite da pomerite teme koje su bitne za građane, mi ulažemo i zahvaljujući ovim zajmovima proširićemo kapacitete naših luka, tako da ćemo i potencijale rečnog saobraćaja koristiti.

Rešićemo i pitanje saobraćaja na reci Savi, upravo na delu gde je ušće Drine u Savu, kako bismo mogli da imamo bolju komunikaciju sa Hrvatskom. Ono što je jako bitno, Tisa koja je veliki potencijal za dalju saradnju i trgovinu sa Mađarskom, proširićemo kapacitete prevodnice, koja inače sada ima kapacitet samo jednog broda, zbog čega imate veliki utrošak i resursa i vremena kada se ovo koristi.

Onda, ono što je interesantno jeste kada govorimo i o Vojsci Srbije. Inače, sporazum koji je danas pred nama je jako važan jer, kao što je uvaženi potpredsednik Vlade rekao, učešće naših pripadnika u mirovnim misijama ne daje samo finansijske koristi za koje mi kupujemo naoružanje, već i znanje. Znate onaj „nou-hau“, koji uspemo da iz te međunarodne saradnje pokupimo i dalje prenosimo na naše pripadnike Vojske, da to koristimo i implementiramo za naše potrebe.

Jako smo ponosni što smo imali priliku u Dubaiju da vidimo i uspešnost rada naše namenske industrije, koja je zaista bila zapažena i sami ste mogli da čujete da sve što je ta naša namenska industrija ponudila već je na tržištu traženo, a vi, gospodo, ste tu namensku industriju razorili i uništili.

Imao sam lično prilike da vidim i šta ste radili u Trsteniku sa namenskom industrijom koja je podignuta upravo zahvaljujući Anđelki Atanasković, koju ovde, „grof od Trstenika“ proziva, koja je bivša ministarka privrede, a jeste žena zmaj. I danas se vratila na čelo te firme i udvostručiće uspešnost poslovanja te firme, jer ste imali prilike da čujete i od predsednika Vučića da se njihovi proizvodi i te kako traže na samom tržištu.

Znate kako, sve ovo što vi nudite, kada je u pitanju ova rečna flota zvuči kao jedna nova afera koju biste kreirali. Ja se sećam jedne interesantne afere „Satelit“ koju ste upravo vi uradili, koja je koštala građane ove zemlje 27 miliona dolara, ostali smo bez para, ostali smo bez „Satelita“ a na kraju dobili jedno 500 snimaka koji su bili neupotrebljivi, a sve pod navodom da biste zaštitili građane Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji. Toliko o vašoj uspešnosti.

Inače, ponosni smo i na ono što se radi u Ministarstvu odbrane i Vojske Republike Srbije, sva ona reforma i obnavljanje vojske, podizanja standarda, što je započeo Aleksandar Vučić, tada kao prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane, što je nastavio gospodin Bratislav Gašić, a što danas radi Miloš Vučević.

Inače, čisto, evo, vidimo da grof od Trstenika je pobegao, to mu je inače manir, naspava se dobro, dođe, ispriča što ima i onda pobegne. Za njegovu informaciju, gospodin Gašić kada je došao na čelo grada Kruševca, on je u skladu sa svim zakonskim propisima potpisao taj ugovor sa kompanijom koja je uradila gasifikaciju u Kruševcu, kada su se mnogi smejali, među kojima je i primer ove žute elite. Zahvaljujući toj gasifikaciji, danas u Kruševcu imate kompanije koje rade. Imate „Valvolin“, imate „14. oktobar“ koji ponovo radi, „Trajal korporaciju“ koja proširuje svoje kapacitete. Imate „Henkel“, koja je za njih bila, zapravo, ništa drugo nego magacinski prostor, nisu želeli da komuniciraju sa njima, „Kuper tasjers“, imate i novu investiciju koja će doći u Kruševac, konfekcijsku kuću koja će zaposliti hiljadu radnika i to će biti još jedna „grinfild“ investicija u Kruševcu. Imate „Kromberg i Šubert“ i da ne pričam dalje. To su sve uspesi i politike Aleksandra Vučića i gospodina Gašića, koji su kao rezultat dobili, gle čuda, nezaposlenost u Kruševcu od 9%, a u vaše vreme do 30% je bilo nezaposlenost građana Kruševca. Četvrtog industrijskog centra bivše Jugoslavije, eto koliko ste vi sposobni.

Naravno, mi uspešne ljude, kao što je gospodin Gašić, nagrađujemo ministarskim mestima i zato je on danas i na čelu MUP-a, koje se bori protiv korupcije o kojoj vi ovde pričate i ima već rezultate na tom mestu, a vi ste vaš kadar koji je bio direktor „14. Oktobra“ i upropastio tu firmu nagradili mestom gradonačelnika na dve godine. Eto koliko ste vi sposobni.

Pričate ovde ceo dan o Kosovu i Metohiji, puna vam usta patriotizma o tome kako neko izdaje Srbiju itd. Znate kako, meni je baš drago što smo ovde imali priliku baš da prisustvujemo jednoj ispovedaonici, jer kako smo uspeli da raskrinkamo vašeg „grofa od Trstenika“, kakve je mahinacije radio, tako i je i vaš Jeremić radio mahinacije. Dobio podršku od države Srbije da bude predsednik Generalne skupštine UN, on to koristio za lične potrebe. Mislili ljudi boriće se za Kosovo i Metohiju, dobar čovek, ne, on se borio za svoj lični džep. Ova šema, ovu šemu su upravo Amerikanci napravili, oni su istražili šta je radio.

Gledajte ovo, ovo vam je mreža svih ljudi sa kojima je on radio i zapratite niz. Ako ne znate engleski, ovde piše „uhapšen“, pa pogodite ko je sledeći kada svi dokazi budu isplivali.

Inače, da, teroristi iz Prištine mu se zahvaljuju. Evo, samo da dopunim i naše uvažene ministre koji su govorili, ovo je upravo naslovnica koju su mu izdali kada je postavio ono glupo pitanje pred Međunarodnim sudom pravde za koje inače Albanci uvek stavljaju kao referencu pored Rezolucije 1244, jer jeste da u presudi kaže da će Savet bezbednosti doneti konačnu odluku, ali su oni rekli da je jednostrana proglašenost te lažne države u skladu sa svim propisima, ništa nisu, jeste, malo pročitajte bolje. To će ostati, nažalost, kao jedna od najvećih bruka i sramota Republike Srbije.

Znate šta je još interesantno između njega i „grofa od Trstenika“? Što su se obojica nudili SNS-u svojevremeno. Jedan na nacionalnom nivou, a ovaj drugi 2014. godine na lokalnom. Znate kako, SNS im je bio dobar dok je koristio i Mikiju Aleksiću dok je bio predsednik opštine Trstenik. Kada je SNS rekao da nećemo više da trpimo tvoj kriminal, napuštamo koaliciju, onda se on čovek okrenuo protiv SNS u Trsteniku i tako vam ide ta priča.

Inače, hajde malo, ja se nadam da će DRI dublje ispitati sve te malverzacije, jer kao što su, što kolega Arsić kaže, gradili „stelt“ auto-puteve, tako je on čovek snabdevao gorivom nevidljive automobile službi mesnih zajednica u Trsteniku.

Imali smo i prilike, imaćemo siguran sam prilike da vidimo druge ljude koji će ovde nas okarakterisati, etiketirati kao izdajnike i naravno predsednika Aleksandra Vučića, jer je on vaša glavna meta, jer vaša politika je „mrzim Vučića, mrzim Vučića, mrzim Vučića“ i to ćete stalno u ispovedaonicama govoriti, bilo ovde, bilo na sednicama odbora. Baš me zanima posle ponedeljka kada ne bude ništa bilo potpisano i kada se dokaže još jednom da se on lavovski borio za interese Srba na Kosovu i Metohiji, da li ćete barem ostavke podneti, da barem sačuvate nešto malo dostojanstva koje je možda u vama ostalo? Mada, posle svih ovih silnih iskustava koje smo imali prilike da čujemo, ne verujem da ima ni za crno ispod nokta.

U svakom slučaju moje kolege će tokom sutrašnje rasprave detaljnije govoriti o svim izveštajima i govoriti o predlozima zakona. Mi ćemo kao Poslanička grupa Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, sve te predloge podržati, jer su upravo oni u interesu jačanja naše ekonomije koja je važna za očuvanje mira i stabilnosti u ovom regionu, dovođenje novih investitora, jačanje naše i namenske industrije i ekonomije i privrede i privatnog sektora koji će obezbediti bolji životni standard za naše građane i doprineti u borbi za očuvanje Kosova i Metohije. Hvala.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Hvala predsedniče.

Prekršen je član 107. stav 2. na sednici Narodne skupštine nije dozvoljeno neposredno obraćanje narodnog poslanika drugom poslaniku. Kada je koleginica Marina Raguš odgovarala replikom poslaniku preko puta, nije se udostojio ni da sasluša odgovor, a upravo je dobio odgovor na pitanje koje je postavljao. Mislim da je svima jasno da upravo oni koji su radili na rušenju svoje države koji su radili sa tim stranim agenturama, najbolje mogu i da daju te spiskove i najbolje znaju ko su ti ljudi koji vršljaju po Srbiji. Tako da je on taj koji može nama odlično odgovor da na to pitanje.

Ako neko Nušićijadu hoće da dovede u ovu Skupštinu, to su upravo pripadnici opozicije koji su juče pokazali i danas da ništa nisu bolji nego od pijanih konobara u kafani, koji eto, iskaču iz klupa kada ispod nje zaspu, jer ništa konkretno nemaju da ponude građanima Srbije, nikakvu konkretnu politiku, jedino što mogu da kažu jeste da mrze Vučića, ali gospodo, znate, što više vi mrzite Vučića to će narod više njega voleti i glasati za njega na izborima. Hvala.

Imovinska karta

(Kruševac, 10.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 35000.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 01.08.2022 -
Poljoprivredni fakultet u Kruševcu - Univerziet u Nišu (Asistent) Republika Mesečno 71000.00 RSD 01.11.2018 -
Centar za stručno usavršavanje, Kruševac (Nastavna - radionice na projektu Uspešni naučni komunikatori) Javni prihod Jednokratno 6997.00 RSD 01.11.2021 - 30.08.2022.
Centar za stručno usavršavanje, Kruševac (Nastavna - radionice na projektu Zvezdano nebo) Javni prihod Jednokratno 38485.00 RSD 01.09.2020 - 30.12.2020.
Centar za stručno usavršavanje Leskovac (Nastavna - radionice na projektu Zvezdano nebo) Javni prihod Jednokratno 40735.00 RSD 01.09.2020 - 30.12.2020.