ŽELJKO TOMIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 1965. godine u Novom Sadu. Završio je Gimnaziju u Sremskim Karlovcima.

Radio je kao službenik, potom bio radnik u štampariji Dnevnik i novinar.

U DSS-u je od nastajanja stranke, 1992. godine bio je osnivač novosadskog odbora. Član je Glavnog odbora stranke.

Od 2001. godine je poslanik u Skupštini Srbije. Bio je zamenik predsednika Odbora za međunacionalne odnose i član Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo je postao narodni poslanik.

Oženjen je i otac jednog deteta. Živi u Novom Sadu.
Poslednji put ažurirano: 23.11.2020, 16:47

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

PETA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 22.12.2011.

Poštovana predsednice, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, uputiću dva pitanja, jedno ministru za rad i socijalna pitanja, gospodinu Rasimu Ljajiću, ministru Ljajiću, a drugo predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.
Demokratske stranka Srbije će uskoro pristupiti izmenama i dopunama Zakona o izbeglicama koji je inače prošle godine dopunjen, ali na uštrb izbegličke populacije i njihovih, pogotovo, imovinskih prava.
Naime, postoji jedan broj izbeglica koji su dobili pakete u građevinskom materijalu kao donaciju od međunarodnih organizacija, s tim da su opštine donirale zemljište i infrastrukturu. Zakon je propisao da nakon deset godina boravka u tim kućama, izbeglice imaju pravo da uđu u posed tih kuća. Dopunom zakona, ovom prošlogodišnjem, traži se da izbeglice otkupe te kuće, kako bi postali njihovi vlasnici.
DSS smatra da za ovo nema osnova, jer se radi o donacijama od strane i opština i međunarodnih organizacija. Nužno je spomenuti da su izbeglice u izgradnji tih kuća uložile i svoj rad i trud.
Druga kategorija izbeglica je dobila stanove po sistemu ključ u ruke i otkup koji treba da plate je po njihovom mišljenju suviše visok, čak veći od novca koji su prosečni građani Srbije u proseku davali da bi stanarsko pravo preraslo u vlasništvo.
Smatramo da u ispražnjavanju Srbije u selima i gradovima u kojima su te izbeglice dobile stanove, nema značajnih mogućnosti za zapošljavanje, pa smatramo da u cilju otkupa treba dati minimalnu, gotovo simboličnu cenu za otkup.
Poražavajuće je ono što se vidi, a imao sam prilike da obiđem i po okolini Beograda i širom Vojvodine, u Sečnju, Žitištu, u raznim opštinama, drastične primere ovoga, gde se izbeglička populacija žali na ono što je ova vlada donela.
Da premostim sada ka ovom drugom pitanju, nedaj bože da Srbi sa severa Kosova budu i postanu izbeglice. Kako premijer Mirko Cvetković komentariše izjavu vojnog ministra Dragana Šutanovca, koji kaže povodom stava nemačke kancelarke Angele Merkel, da Srbija treba da ukine svoje institucije na severu KiM i da se to ne može učiniti jednim rezom. Na čega je akcenat stavio, na jedan rez? Da li treba više rezova? Šta to konkretno znači? Kakav je to rez – hirurškim skalpelom ili možda toljagom? Da li to znači da će vojni ministar možda predložiti određenu intervenciju u cilju sprečavanja, odnosno poništavanja institucija na severu KiM, koje su još uvek, srećom, ali bojim se, kako ste krenuli, da dugo neće biti pod ingerencijom Vlade Republike Srbije?
Drugo, strašno zanima šta će premijer ove države da kaže. Predsednik Republike Srbije Boris Tadić kaže da Srbija nikada neće odustati od Rezolucije 1244, ali pazite po kom pitanju, po pitanju predstavljanja Kosova na regionalnim nastupima. Dalje, da je ta rezolucija poslednji međunarodni akt koji garantuje zaštitu ljudskih prava i života na Kosovu. Blagi bože, o čemu priča predsednik republike, šta je Rezolucija 1244. Treba je samo uzeti u ruke, pogledati šta tu piše.
Između ostalog, u Rezoluciji stoji da treba brinuti o organizovanju i nadgledanju razvoja privremenih institucija demokratske i autonomne samouprave do političkog rešenja, a političkog rešenja nema ni u naznakama.
(Predsednik: Vreme. Samo završite rečenicu, gospodine Tomiću.)
Dalje piše, uzimajući u potpunosti u obzir sporazum iz Rambujea i načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ i ostalih država u regionu. O čemu mi pričamo? Da li je Kosovo Srbija i po Rezoluciji 1244 i po Ustavu, ili ćemo se baviti o efemernim stvarima, kako predlaže Boris Tadić. Hvala.

PETA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 20.12.2011.

        Poštovana predsedavajuća, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, takvo je došlo vreme da se valja podsetiti izjave nekadašnjeg preminulog ambasadora Nemačke države u Beogradu, Andreasa Cobela, koji je rekao onomad – nemojte se mnogo protiviti nezavisnosti Kosova, jer na red će onda doći Raška i Vojvodina. Nemačka diplomatija koliko juče i bukvalno juče je dala svoj pun doprinos u demontiranju Srbije. Nemačka kancelarka Angela Merkel je juče u Prištini izjavila da, između ostalog, od Srbije za dobijanje kandidature očekuje rasformiranje paralelnih institucija, kako ih ona naziva, na severu Kosova. Jasno je da je mislila na srpske institucije i na samo državno prisustvo države Srbije na severu Kosova u južnoj našoj pokrajini. To i ne čudi od Angele Merkel, jer je Nemačka priznala Kosovo i samim jučerašnjim srdačnim sastajanjem i rukovanjem sa Hašimom Tačijem, ignorisanjem kosovskih Srba, pokazala je koga Nemačka podržava a kog ne podržava.
S druge strane, predsednik Tadić je nedavno prilikom posete Makedoniji rekao da su se neki u Srbiji obeshrabrili zato što nismo dobili status kandidata za EU. Da li to znači da će Tadić do marta meseca poslušati preporuke, nadam se da on ne shvata, i naredbe Angele Merkel i da će, između ostalog, rasformirati institucije na severu Kosova? Šta su ti Srbi na severu Kosova? Da li je to neko pleme praistorisko koje valja skloniti sa puta u evropske integracije, da bi Srbija bila moderna država? Sada su oni jedina maltene kočnica na tom putu do marta meseca sledeće godine. Šta raditi sa tim Srbima? Šta radite vi sa njima? Da li ih neko posećuje od državnih organa? Ima li vajnog pregovarača Borka Stefanovića na KiM? Ima li ga u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku? Ima li skupštinskog Odbora za KiM? Šest sednica za redom niste uspeli da sazovete kako treba, ni jednu sednicu Odbora za KiM. Ministra nema, možemo da ga tražimo svećom po Srbiji. Borka Stefanovića tek nema. Znali su da pružaju podršku tim Srbima sa Kosova pre samo par meseci. Gde su danas?
Koliko juče, bukvalno juče, isto tako je nemački ambasador Mas, između ostalog, rekao da problem regionalnog predstavljanja veoma lako može da se reši i on je predložio kako to valja učiniti. Sa jedne strane tablica na kojoj piše – država Kosovo, sa druge strane tablica na kojoj piše – država Srbija. Nije se oglasio ni jedan jedini predstavnik države Srbije. Ni jedan jedini zvaničnik Republike Srbije nije reagovao na ovako vruću šamarčinu od jednog stranog diplomate. Ćutite i dalje kao zaliveni. Politike o Kosovu nema. Ako je ima i ono što malo u tajnosti radite, varate najpre građane sa severa Kosova, pričalo im se jedno, a danas se priča drugo. Zato vas tamo nema, ne smete da ih pogledate u lice.
Moje pitanje glasi – da li su institucije na severu KiM nešto važno za ovu vlast i da li će biti izbora na severu KiM republičkih, ali bogami i lokalnih? To smo vas već pitali i nedeljama i mesecima nam ne odgovarate na to pitanje. Poslanici DSS su to pitali. To je sve dokaz da je Srbija slaba zato što nema institucija i država je samim tim slaba. Najslabija institucija u ovoj državi jeste predsednička, jeste Boris Tadić, koji po sistemu – ubi Srbiju i spasi se, Borise, a to su mu rekli svi zvaničnici, on se ponaša shodno toj floskuli. Branite Kosovo, jer branite time sebe. Budite bar i tu malo sebični, koliko ste sebični u vođenju ove države. Hvala vam.

DRUGA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 10.11.2011.

Poštovana predsednice, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, građani Srbije, postoji jedan grad u Srbiji, još uvek je u Srbiji, verovali ili ne, vi iz vladajuće koalicije, zove se Kosovska Mitrovica. Danas je u tom gradu dan žalosti. Smatramo, mi iz Demokratske stranke Srbije, da je predsednica parlamenta trebala da počne sednicu sa minutom ćutanja. Sinoć je od zločinačke ruke poginuo Savo Mojsić, ustreljen, a to je plod višedecenijskog zuluma od strane Albanaca.
Savo Mojsić je ubijen u Mitrovici i dan je žalosti, a vi veselo ćakulate, baš lepo. Moje pitanje danas posvećeno Vladi Republike Srbije, odnosno premijeru - da li je tačno da pregovarač u ime Vlade u dijalogu između Beograda i Prištine, Borko Stefanović, dogovara i radi na zajedničkim punktovima na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje i da to nije nikakav predlog nikakve međunarodne zajednice, već da je to predlog baš Beograda, odnosno beogradskih vlasti? Uz koji mandat i uz kakve argumente, želimo to da čujemo?
Pravite integrisano upravljanje granicom. Mi ne znamo koji model primenjujete, šta vam je konkretna namera i kakva je to mešavina koju želite da primenite granične službe Srbije i Kosova, baš onako kako postoji između granične službe Kosova i Makedonije. Šta to znači? To znači da postoje granične službe dve suverene države. Time ste iz puzajućeg priznanja Kosova prešli u galupirajuće priznanje Kosova kao nezavisne države. Da li će se to naći u vašoj deklaraciji, koju danas očekujemo konačno da vidimo, o Kosovu i Metohiji? Ko je pisao tu deklaraciju? Po mojim informacijama, pisali su je isti oni koji su 9. septembra prošle godine napisali rezoluciju koja je otišla mimo volje nas narodnih poslanika, sa potpuno drugačijim tekstom UN.
Ponovo se radi nešto tajno, ali videćemo, nadam se, kako ste već obećali u subotu, koliko prekosutra, da vidimo šta tu sve piše i da li ste odobrovoljili i one u ovom parlamentu koji nikada ne bi glasali i nisu glasali za neke rezolucije i deklaracije koje je ovaj parlament donosio. Ili ćete vi iz vlasti, konkretno čak iz DS doživeti slom ili će Srbija doživeti slom, koliko na sledećim izborima. Srbija se ne sme i neće odreći prava na svoj deo teritorije. Da li je ta teritorija, to Kosovo i Metohija, da li je to cena za evropsku kandidaturu, koja će možda biti, a možda i neće? Dužni ste, premijer države je dužan ovde da dođe i da kaže. To što će on narodnim poslanicima koji postavljaju pitanje odgovoriti u pismenoj formi, mi nemamo mogućnost iz opozicije, pošto ste blokirali sve medije, nemamo mogućnost na to da reagujemo, na odgovore i Vlade i ministara, to je sasvim druga stvar.
Ko će istražiti i na koji način ubistvo Save Mojsića? Da li će se sada pojaviti Vojno obaveštajna agencija sa svojim nekim saopštenjem ili Vojno bezbednosna agencija ili MUP? Ovo govorim kao član Odbora za bezbednost. Da li će biti združene akcije ove tri institucije da nam kažu šta se dogodilo sinoć u Kosovskoj Mitrovici? Anđeli neka čuvaju Savu Mojsića, a vama ne znam da li će i bog moći da pomogne.

Imovinska karta

(Beograd, 26.07.2012.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Mesečno 108000.00 RSD 01.07.2008 - 31.05.2012.