STEFAN KRKOBABIĆ

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Stefan Krkobabić je do sad bio narodni poslanik jednom, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine

U 12. sazivu bio je potpredsednik narodne skupštine. Takođe, bio je član Odbora za spoljne poslove i Odbora za prava deteta, kao i zamenik člana Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja

Tokom 12. saziva proveo je 139 sati na redovnim zasedanjima u Skupštini, i učestvovao u glasanju o 224 akta, od čega je 223 puta glasao “za”. U plenumu se obratio 35 puta, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, a 14 puta je tražio obaveštenja i objašnjenja.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 75. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. februara 1989. godine. Živi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani menadžer za odnose s javnošću. Diplomirao je 2011. godine na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta.

U toku studiranja bio je jedan od osnivača i zastupnik Udruženja "Građanska prava i slobode".

Svoj profesionalni i radni angažman započeo je 2012. godine na poziciji Rukovodioca Sektora za ekonomsku politiku i razvoj u Centru za Ekonomsku politiku, prestrukturiranje i razvoj Privredne komore Beograda.

Nakon toga, imenovan je za Sekretara Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

2015. godine izabran je za potpredsednika Privredne komore Beograda, a zatim postavljen na mesto zamenika direktora Privredne komore Beograda – Privredna komora Srbije gde je ostao do 2018 godine.

2019. godine izabran je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara Planina”, i na toj dužnosti bio je 18 meseci.

Potpredsednik je Partije ujedinjenih penzionera Srbije.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 07:45

Osnovne informacije

  • Poslanička grupa PUPS - "Tri P"
  • Beograd
  • 23.02.1989.
  • diplomirani menadžer za odnose sa javnošću

Statistika

  • 35
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2022.

Zahvaljujem.

Uvaženi predsedniče Orliću, uvažene potpredsednice, uvaženi ministri, rebalans pred nama blagovremeno je predložen i bez ikakve sumnje zanatski dobro odrađen. Izbor nove Vlade, a pogotovo izmene i dopune Zakona o ministarstvima, koje smo nedavno usvojili, nužno su zahtevali donošenje ovog rebalansa. Podela ministarstava i formiranje novih, u tehničkom smislu, su to zahtevali.

Novac iz državne blagajne je potrebno preusmeriti na način da u potpunosti odgovori sadašnjim potrebama. Naravno, ne možemo zanemariti povećanje prihoda koji su rezultat uvećanih privrednih aktivnosti, ali i povećanje rashoda vezanih za energetski sektor. Zato i kažem da je rebalans pravovremeno predložen, a unutrašnja struktura zanatski besprekorno usklađena.

Za nas iz Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije od tog formalnog aspekta mnogo je bitniji onaj suštinski, a to je spremnost državne blagajne da izađe u susret nadolazećim izazovima.

Uvažene kolege, poštovani građani Srbije, mislim da mi kao savremenici možemo da kažemo da su ti izazovi jedni od većih, ako ne i najveći u istoriji Srbije. Pored ekonomskih i izazvanih globalnom krizom, to su za nas i nacionalni i prelamaju se kroz bezbednosnu i demografsku prizmu, ali dozvolite da iznesem i lični stav.

Sve postojeće i očekivane nedaće lakše ćemo podneti ukoliko državna blagajna može da odgovori nadolazećim izazovima. Čuli smo uvaženog ministra Malog. U stručnom smislu, teško da ja ili bilo ko drugi može da da neki prigovor.

Dozvolite da budem i kritičan. Bilo je i rupa, u širem smislu te reči, mislim na energetski sektor, a to se manifestuje kroz uvećanje deficita. U redu je, pokrili smo, šta nam drugo ostaje, ali hajde da u narednom periodu tu zastanemo i krenemo da iz korena menjamo stvari. To mi iz poslaničke grupe PUPS – Solidarnost i pravda, očekujemo.

Kada je reče o subvencijama, naravno da se baziraju na procenama. One se značajno povećavaju za gotovo 31 milijardu. Očito su prioriteti jasni – infrastruktura, putevi, železnički saobraćaj, investicije, rudarstvo, vaučeri u turizmu itd.

Ono što je posebno značajno za nas iz poslaničkog kluba PUPS – Solidarnost i pravda, a to je da je više od trećine subvencija namenjeno poljoprivredi, i to posebno podržavamo i to posebno pohvaljujemo.

Osvrnuo bih se i na stavku „posebni tekući rashodi“, koji iznose skoro 36 milijarde dinara. Ima tu mnogo toga. Na primer, ublažavanje posledica Kovid - 19, što je potpuno razumljivo, ali je ovde i pomoć za mlade, ta savršena odluka, to je sasvim u redu, naravno i za izbore koje smo održali, ali pod tu stavku se podvode i isplate za izgubljene sporove pred sudovima za kamate za razne penale. Zbog toga bih skrenuo pažnju na to, jer pored mnogobrojnih objektivnih faktora, ima tu i neodgovornosti, neažurnosti i drugih propusta u radu organa koji te postupke sprovode. To su pozamašna sredstva i bilo bi izuzetno bitno da se pažnja posveti tome.

Uvaženi narodni poslanici, briga za mlade i najstarije određuje civilizacijski nivo jednog društva. Tu mislim na spremnost da uveća socijalna davanja za decu i omladinu. Imamo i čujemo svaki dan osporavanja za ovih pet hiljada koje se najavljuju za mlade. Mi iz PUPS-a smatramo da je izuzetno bitno, pre svega kao izraz posebne pažnje države i to kao izraz pažnje je daleko bitnije od nominalnog iznosa, pet hiljada je i malo i mnogo, zavisi kako ko gleda. Ponavljam, ovde se radi o posebnoj pažnji države, a mladi ljudi koji žive u Republici Srbiji znaju to da cene.

Dalje bih se osvrnuo u vezi Predloga zakona o dopuni o PIO koji je pred nama i merama koje se preduzimaju. Mere koje se preduzimaju rezultat su sistemskih reformi penzijskog sistema i pokazatelj stabilnosti ekonomskog napretka Republike Srbije. Vlada Republike Srbije u prethodnom periodu je preduzela brojne korake kojima je pokazala spremnost da se izbori sa svakom krizom i da tokom te krize pruži pomoć onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, a to su naši najstariji sugrađani koji su i sami tokom perioda reforme dali svoj doprinos oporavku i stabilnosti sistema PIO.

Zato su oni prvi kojima treba izaći u susret i o čijem standardu ova Vlada vodi računa, ne samo kroz brojne jednokratne pomoći, u osnovnim životnim namirnicama i lekovima, već i kroz reformu penzijskog sistema koji treba da bude stabilan i da svim penzionerima obezbedi sigurnost i poboljšanje životnog standarda.

Tako je i Predlog zakona o dopuni Zakona o PIO koji je pred nama, deo nastavka procesa reforme sistema PIO koji je započet još davne 2001. godine. Ekonomski rezultati postignuti merama koje su preduzete u prethodnom periodu su u celini omogućili napredak u ovoj oblasti.

Upravo je zahvaljujući poboljšanju ekonomske situacije u Republici Srbiji i izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2018. i 2019. godine poboljšan i položaj penzionera tako što je utvrđen povoljniji način usklađivanja penzija, uređena isplata jednokratne novčane pomoći korisnicima penzije, a takođe je dat i osnov za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju.

Naime, dopuna zakona, koji je pred nama, pokazatelj je da se sve izmene u ovoj oblasti planiraju blagovremeno i dugoročno, onoliko koliko je to moguće, ali pokazuju sposobnost Vlade Republike Srbije da promptno reaguje u cilju rešavanja kriznih situacija. Stoga se, imajući u vidu aktuelna pitanja i probleme, predložena dopuna zakona odnosi na sledeće - kao i u najvećem delu Evrope i sveta i naša zemlja nije pošteđena posledica snažnog rasta inflacije. Zbog toga je pred nama zadatak da hitno reagujemo u cilju pronalaženja najadekvatnijeg rešenja za ublažavanje ove situacije, a posebno u odnosu na korisnike penzija koji su naročito osetljiva kategorija stanovništva.

Svrha ove kao i svih reformi koji su u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja sprovedene u poslednje četiri godine dodatno je unapređenje standarda korisnika penzija. Iako se po pravilu penzije zakonski usklađuju jednom godišnje u januaru, snažan i neočekivani rast inflacije u ovoj godini koji je pogodio i Republiku Srbiju naravno učinio je neophodnim da ova Vlada preduzme dodatne korake u cilju povećanja primanja korisnika penzija.

Predložena dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa da se iznos penzija za mesec novembar 2022. godine usklađuje za 9%. Tako usklađen iznos penzija predstavlja osnov za dalje usklađivanje penzija u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom osiguranju, a koje nas čeka već u januaru 2023. godine, i sve u cilju smanjenja negativnih efekata rasta inflacije na standard korisnika penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbeđivanja realnog rasta primanja korisnika penzija, za šta postoji obezbeđen fiskalni prostor.

Uvaženi narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, predložena mera pokazatelj je ne samo stabilnosti javnih finansija, već i namera države da u ovim teškim vremenima posebnu pažnju posveti svojim najstarijim sugrađanima i obezbedi im unapređenje životnog standarda. Dakle, vidimo da je Predlogom zakona obuhvaćeno ono pitanje koje je zahtevalo hitno zakonsko uređivanje, ali nesumnjivo predstavlja još jedan pozitivan korak u procesu reforme penzijskog sistema u Republici Srbiji. Ovaj zakon pokazatelj je da će se reforma sistema penzijskog i invalidskog osiguranja i to u pozitivnom smeru u cilju njegovog daljeg unapređenja i poboljšanja svih korisnika penzija.

Uvaženi narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, konačno smo doživeli pobedu našeg sedamnaestogodišnjeg vrednosnog stava, a to je da penzije prate plate. Sa tim stavom - penzije prate plate, Aleksandar Vučić ovde spomenuo u Narodnoj skupštini kada je polagao zakletvu, sa tim principom je dobio izbore, sa tim principom i zbog toga mu veruju najstariji sugrađani u Srbiji. Živela Srbija. Zahvaljujem.

Druga posebna sednica , 25.10.2022.

Zahvaljujem.

Uvaženi predsedniče Orliću, uvaženi potpredsednici, uvažena mandatarko Brnabić, uvaženi kandidati za ministre, Srbiji je u njenoj istoriji mnogo toga nedostajalo, ali vlade nikad. Pamte stari građani da nije bilo brašna, ulja, šećera, struje, da se nekad za platu i penziju mogla kupiti kesica čaja, ako ste bili dovoljno brzi, ali smo i tada imali Vladu. Godine 1915. izgubili smo teritoriju, 1941. godine su nas okupirali, doduše 1915. godine je bila prava herojska epopeja srpske vojske, ali smo i tada imali Vladu.

Uvaženi građani Srbije, bez brige, sve je u zakonom predviđenim rokovima, vodeći se, pre svega, da ti rokovi budu službi nacionalnih i državnih interesa, a na tu procenu, takođe, prava ima većina.

Mi iz PUPS-a - Solidarnosti i pravda u danu za glasanje podržaćemo predloženi ekspoze i program mandatarke Brnabić i sastav njene Vlade. Naša podrška nije deklarativna, nego je suštinska. Mi ćemo na svim nivoima od lokalnih samouprava, Autonomne pokrajine Vojvodine, pa i ovde u Republičkom parlamentu zalagati se i učinićemo sve da program mandatarke Brnabić bude realizovan u 110 opština gde činimo i većinu i gde imamo svoje odbornike i u većim gradovima gde imamo odborničke klubove.

Šta praktično znači kada kažemo da je ovo program kontinuiteta? Neki pokušavaju to da prikažu, kao da je loša stvar. Program kontinuiteta koji će nam kvalitetno dati da odgovorimo na sve izazove - geopolitičke, bezbednosne, ekonomske i socijalne, ali ovaj ekspoze i ovaj program su u celoj ovoj teškoj situaciji razvojni.

Posebno ono što moramo da istaknemo mi iz Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije jeste socijalni karakter ovog programa i na celom tom programu čestitke idu mandatarki Brnabić koja je odlično videla šta je neophodno da se uradi u narednom periodu.

Moramo da se dotaknemo istorijskog povećanja penzija koje je najavio upravo predsednik Republike Aleksandar Vučić i značajno povećanje minimalne cene rada, kao i jednokratna davanja za mlade. To znači da je socijalna politika prepoznala i najstarije, ali i najmlađe i mlade.

Konačno mogu da kažem da je posle 17 godina svog postojanja vrednosni stav PUPS-a dobio svoju potvrdu u realnom životu. Ta potvrda kaže da penzije prate plate. To je upravo i na ovom mestu, prilikom polaganja zakletve, saopštio i predsednik Aleksandar Vučić. Šta to praktično znači za naše građane Srbije koji me sada gledaju pored svojih televizora? To da penzije prate plate znači da penzija nastavnika ili lekara raste onoliko koliko njihovih radno aktivnih kolega.

Ovaj program je nastavak i deo programa Aleksandra Vučića koji je nazvao Srbija 2025, a koji je dobio ubedljivu podršku na izborima 3. aprila i na svim ostalim ponovljenim izborima.

Uvažena gospođo Brnabić, predstavljeni kandidati za ministre predstavljaju vaš tim. U odabir tog tima mi iz PUPS-a se nismo mešali. Samim tim smo pokazali veliko poverenje da ćete znati da odaberete prave ljude koji će voditi Srbiju u dobrom pravcu u narednom periodu. Svih 28 kandidata su ljudi izvanrednih biografija. Ja znam da je u javnom životu teško da sada pokažemo ko je šta, ali vreme će pokazati. Da li je ova Vlada oročena ili nije oročena, isto ćemo videti. Mislim da u ovoj Vladi sede ozbiljni ljudi, sede kvalitetni ljudi, sede ljudi koji su dobili mesta upravo prema tim svojim kvalitetima. Ne bih izdvajao nikoga posebno, jer mislim da i mandatarka, ali i predsednik Aleksandar Vučić njima daju posebno poverenje i znaju zašto se oni nalaze na tim mestima.

Cenjeni kandidati za ministre, moramo da znamo jednu stvar. Ministri nisu državni činovnici, već kreatori politika u svojim resorima. Naravno da te politike moraju da se međusobno prožimaju. Uveren sam da ćemo prevazići one nedostatke iz prethodnog mandatnog perioda i da će sada ta koordinacija biti mnogo bolja.

Naravno, gospođo Brnabić, vi imate program. Ja bih voleo da se taj vaš program u narednom periodu dopuni sa naše dve inicijative i mislim da vi kao osoba širokih shvatanja upravo ćete biti neko ko će na ove dve inicijative staviti potpis i pečat. Neće vam biti lako. Znam da imate veliku podršku penzionera i najstarijih građana Srbije. Rekao sam da je ova naša krilatica „penzije prate plate“ dobila svoju potvrdu i da je to sada realnost.

Druga stvar je socijalno garantovana penzija. Ta socijalno garantovana penzija je namenjena građanima koji imaju preko 65 godina, a nisu i nikad neće otići u starosnu penziju. Među tim ljudima najveći broj je žena sa sela. Naš predlog je da taj iznos socijalne garantovane penzije ne bude manji od 100 evra. Naravno, mi smo i ozbiljni i realni ljudi i znamo da vi kada pravite plan pravite ga upravo u skladu sa realnošću i sa onim što je utemeljeno u budžetu Republike Srbije.

Uvaženi narodni poslanici, uvažena mandatarko, pre dve godine pokrenuli smo veliku borbu protiv organizovanog kriminala. Ta borba protiv organizovanog kriminala znamo kako je prošla i znamo na koji način je Aleksandar Vučić vodio tu borbu, uz podršku predsednice Vlade Ane Brnabić i nadam se, evo, u budućnosti uz podršku Bratislava Gašića sa mesta ministra policije i Miloša Vučevića sa mesta ministra odbrane.

Ta borba protiv organizovanog kriminala je bila sveobuhvatna i celishodna, ali šta je suština toga? Suština borbe protiv organizovanog kriminala jeste da udarimo u glavu narko-kartelima i onima koji od toga najviše zarađuju i onima koji truju našu decu.

Upravo moja inicijativa ide u pravcu da zaštitimo mlade. Moja ideja, ideja naše poslaničke grupe i mislim da ćete vi kao jedna osoba liberalnih shvatanja, gospođo Brnabić, i širokih shvatanja imati razumevanja za sledeću ideju, a to je da moramo da idemo u pravcu dekriminalizacije lakih droga po ugledu na Portugal.

Portugalski princip kaže da dekriminalizacija podrazumeva da ukoliko posedujete količinu nekog narkotika koja 10 dana može služiti za ličnu upotrebu nećete završiti u zatvoru. Dileri koji poseduju veliku količinu narkotika i dalje su krivično odgovorni i preti im zatvorska kazna.

Umesto izdvajanja velike količine novca za policiju koja bi hapsila korisnike narkotika iza zatvorske ustanove, državni fondovi su u Portugalu preusmereni na Ministarstvo zdravlja, koje je zbog toga uspelo da proširi svoje kapacitete u borbi protiv narkomanije.

Uvažena premijerko, 2001. godine prema podacima organizacije „Transform“ upotreba svih narkotika zbog primene ovih stvari je opala među mladima u starosti od 15 do 24 godine.

Otklanjanje stigme koja zahvata mlade ljude doprinosi njihovoj spremnosti da se obrate za pomoć. Portugalci ih masovno više ne nazivaju narkomanima, već korisnicima, onima koji konzumiraju drogu, što je značajan pomak u načinu na koji društvo tretira svoje članove. Trenutno je u Portugalu i zahvaljujući portugalskom sistemu moguće posedovati i do 25 grama marihuane.

Uvažena gospođo Brnabić, još jednom, poslanička grupa PUPS – Solidarnost i pravda staće iza vašeg programa, staćemo iza vašeg predloga ministara i moram da vam kažem jednu stvar. Idu teška, i svi ćemo se složiti, gadna vremena. Kao što rimokatolički papa sedi na tronu Svetog Petra vi danas sedite u vrućoj stolici Nikole Pašića. Mislim da ste prava osoba na pravom mestu da iznese i da povede Srbiju u pravcu i da izdržimo sve ove nedaće koje su pred nama i koje nam prete.

Još jedanput, u Danu za glasanje podržaćemo sastav vašeg ministarskog tima i vaš program. Živela Srbija!

Druga posebna sednica , 25.10.2022.

Gospodine Orliću, prva stvar da bismo mogli da vodimo dijalog, moramo da se slušamo. Niti sam spominjao legalizaciju, niti sam opravdavao. Rekao sam da je ova vlada čiji smo mi bili deo dve godine, vodila borbu protiv organizovanog kriminala, i to niko nije uradio.

Ja sam rekao, to je inicijativa, mi moramo da budemo otvorenih pogleda prema svemu. Da li je to deo ekspozea? Pa to ne mora predsednica Vlade da kaže, ja kažem da to nije deo Ekspozea.

Ali da li zabranjujete da pričamo o nekim temama, pa ovo je parlament, treba o svemu da pričamo. Ja sam izuzetno konzervativan čovek i zbog toga i hoću o tome da se priča. Tako je. Kao što želim gospodine Jovanoviću da se priča i o ekologiji i o zaštiti životne sredine, što je to problem. Hajde sve da otvorimo, to je bila moja intencija. Mislim da se oko toga slažemo. Ovo nije privatni sukob, i nemam ni nameru da ga vodim.

Hoću da se na sto stave određene teme i ne želim da se moje reči izvrću. Ko me nije slušao, uzme stenogram pa me posluša. Ja nisam ni u vladi Portugala, nisam vodio Portugal, nisam Gutereš, ja sam dao jedan primer sa željom da otvorimo jednu temu i to je sve. Hvala puno.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2022.

Zahvaljujem uvaženi predsedniče Orliću.

Uvaženi potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, upućujem pitanje Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kao što znate, početkom ove godine smo usvojili Zakon o socijalnom preduzetništvu, mi iz PUPS-a -solidarnosti i pravde više od jedne decenije smo govorili o neophodnosti da se jedan takav zakon usvoji. Zakon koji ima za cilj gde će se zaposliti teže upošljiva lica, pre svega osobe sa invaliditetom, marginalizovane socijalne grupe. To je zakon koji je bio šansa za 150.000 pripadnika romske nacionalne manjine da vide svoju mogućnost, da razviju svoj posao. Zato je taj Zakon o socijalnom preduzetništvu bio velika šansa.

Zakon o socijalnom preduzetništvu koji je donet ima svojih manjkavosti možda zato što je i previše brzo donet, radna grupa koja je na njemu radila nije pokazala dovoljan stepen interesovanja da to uradi na pravi način zato mi postavljamo pitanje iz poslaničkog kluba PUPS-solidarnost i pravda ministarstvu kada možemo da očekujemo izmene ovog zakona, jer socijalne marginalizovane grupe očekuju izmenu ovog zakona, jer samo kroz ovaj zakon možemo da dođemo do samozapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Hvala.

Jedanaesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 07.12.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedniče, Dačiću.

Uvaženi potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, strategije i planovi razvoja skoro svih zemalja sveta, pa i Republike Srbije do sada su se prvenstveno zasnivali na održivom razvoju onih područja koji imaju povoljne prirodne i ekonomske uslove da bi se u njima obavljala privredna aktivnosti i u kojima živi najveći broj stanovnika te državne teritorije.

Međutim mi iz PUPS-a smatramo da je neophodno značajno pažnju posvetiti i onim regijama ili mikro teritorijalnim sredinama koje za državu Srbiju imaju strateški značaj i da je ponekad nužno predvideti razvojna sredstva za te sredine, iako za to nema uvek i ekonomskog opravdanja. Tu mislimo na rudna područja naše zemlje, prvenstveno u južno, jugoistočnoj Srbiji, u kojima je izražena visoka stopa depopulacije, u kojima je često prosečna starost lokalnog stanovništva iznad 50 ili čak 60 godina života.

Vlada Srbije poslednji godina u značajnom investicionom ciklusu najznačajniji infrastrukturni projekti posebno u oblasti saobraćaja među kojima bi naglasio premrežavanje Srbije auto-putevima i modernom železničkom infrastrukturom, predstavljaju osnovu našeg razvoja, ali bih pozvao sve kolege poslanike da razmislimo da li smo možda nepravedno donekle zapostavili i rudna područja Srbije. Posebno bih naglasio značaj tih područja ne samo u ekonomskom nego i u demokratskom i bezbednosnom smislu.

U vezi sa svim tim što sam danas pomenuo, moje pitanje za Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture glasi – da li su predvideli posebne programe ili podsticaje za građane rudnih područja Srbije i ako jesu, koji su to podsticaji, a sve u cilju kako bi se stanovništvo tih područja odlučilo da ostane na svojim vekovnim ognjištima i kako bi se za život u tim područjima zainteresovali građani Srbije koji danas žive u prenaseljenim gradovima i ostalim znatno urbanijim sredinama Srbije? Zahvaljujem.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedniče.

Uvaženi potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, moje današnje pitanje odnosi se na hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav.

Ovaj jedinstveni hidrosistem predstavljao je jedan od najvećih investicionih projekata u SFRJ, ukupne dužine od 960 kilometara, od čega je plovno 600 kilometara. On je bio odgovor na osnovno pitanje kako odvesti i dovesti vodu, prema rečima idejnog tvorca Nikole Mirkova. Sistem služi za odvodnjavanje unutrašnjih voda, navodnjavanje, odbranu od poplava, snabdevanje vodom, plovidbu, ribarstvo, turizam itd. Od posebnog privrednog značaja su odvodnjavanje i navodnjavanje. Trenutno se kanalom Dunav-Tisa-Dunav navodnjava oko 50.000 hektara, a potencijal kanala je 10 puta veći.

Mi iz PUPS smatramo da u vremenima velikih ekonomskih izazova ovakvi kapitalni investicioni projekti imaju puno opravdanje, a sve u cilju stavljanja hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav u punu funkciju. Zbog toga moje današnje pitanje Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, Ministarstvu za infrastrukturu, građevinarstvo i saobraćaj, Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede i Ministarstvu finansija glasi – da li su Vlada Srbije i pomenuta ministarstva razmatrali mogućnost revitalizacije i stavljanja u punu funkciju hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav? Ako jesu, da li postoje preliminarni podaci o iznosu neophodnih ulaganja, kao i o vremenskom periodu u kome bi se taj posao obavio? I moje treće pitanje, kakvi bi bili očekivani ukupni društveni, privredni i finansijski efekti takvih ulaganja? Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 04.12.2020.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
V.D. Direktora JP za razvoj planinskog turizma "Stara Planina" Beograd Republika Mesečno 154772.00 RSD 30.05.2019 - 26.11.2020.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 33148.00 RSD 03.08.2020 -
Potpredsednik Skupštine Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 22.10.2020 -