STEFAN KRKOBABIĆ

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Stefan Krkobabić je do sad bio narodni poslanik jednom, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine

U 12. sazivu bio je potpredsednik narodne skupštine. Takođe, bio je član Odbora za spoljne poslove i Odbora za prava deteta, kao i zamenik člana Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja

Tokom 12. saziva proveo je 139 sati na redovnim zasedanjima u Skupštini, i učestvovao u glasanju o 224 akta, od čega je 223 puta glasao “za”. U plenumu se obratio 35 puta, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, a 14 puta je tražio obaveštenja i objašnjenja.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 75. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe PUPS - solidarnost i pravda i član Odbora za prava deteta. Takođe, zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. februara 1989. godine. Živi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani menadžer za odnose s javnošću. Diplomirao je 2011. godine na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta.

U toku studiranja bio je jedan od osnivača i zastupnik Udruženja "Građanska prava i slobode".

Svoj profesionalni i radni angažman započeo je 2012. godine na poziciji Rukovodioca Sektora za ekonomsku politiku i razvoj u Centru za Ekonomsku politiku, prestrukturiranje i razvoj Privredne komore Beograda.

Nakon toga, imenovan je za Sekretara Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

2015. godine izabran je za potpredsednika Privredne komore Beograda, a zatim postavljen na mesto zamenika direktora Privredne komore Beograda – Privredna komora Srbije gde je ostao do 2018 godine.

2019. godine izabran je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara Planina”, i na toj dužnosti bio je 18 meseci.

Potpredsednik je Partije ujedinjenih penzionera Srbije.
Poslednji put ažurirano: 01.03.2023, 12:25

Osnovne informacije

  • Poslanička grupa PUPS - "Tri P"
  • Beograd
  • 23.02.1989.
  • diplomirani menadžer za odnose sa javnošću

Statistika

  • 35
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Uvaženi predsedniče Narodne skupštine, uvaženi potpredsednici, uvaženi predstavnici regulatornih tela, pre svega uvaženi potpredsedniče Vlade gospodine Vučeviću i ministri koji su tu danas sa nama, puno je tačaka dnevnog reda, ali bih se, pre svega, osvrnuo i na izveštaj fiskalnog saveta.

Dnevni red koji je pred nama, a tu su i izveštaji nezavisnih tela i nezavisnih državnih organa, što nam otvara mogućnost da ovde u plenumu neposredno i argumentovano raspravljamo o njima i da se o njihovom prihvatanju izjasnimo.

Uvaženi narodni poslanici, radi se o izveštajima posebnih državnih organa koji su po slovu zakona samostalni u svom radu, nezavisni, sa pravom da javno iznose stavove.

Koliko su ovi državni organi suštinski nezavisni i samostalni, naša spremnost i stvarna potreba da prihvatimo njihove stavove, određuje i sam stepen njihove nezavisnosti i samostalnosti.

Što se tiče nas iz PUPS – Solidarnost i pravda, kritičko mišljenje da, ali, poštovane dame i gospodo, želimo da čujemo i argumentovano obrazloženu alternativu. Samo tako mi, ali i svi u ovoj sali možemo da potvrdimo svoje stavove, da ih eventualno korigujemo ili čak iz korena menjamo.

Izveštaji su tu, ali je bitan je i ugao gledanja. Pre svega, kakvu mi to državu danas želimo, neoliberalnu ili državu socijalne pravde? Za nas iz PUPS-a, samo socijalno-odgovorna država je država po meri najvećeg broja stanovnika Srbije i zato u prvi plan stavljam penzije i plate, jer one su od posebnog značaja za najveći broj građana ove zemlje, sasvim razumljivo, jer su im jedini izvor prihoda i egzistencije.

Kada je reč o povećanju, bolje reći usklađivanju penzija, moram da istaknem da je upravo naša inicijativa bila da se arbitrarnost zameni sa objektivnom švajcarskom formulom. Istovremeno, ukazivali smo i na njene slabosti i na neophodnost da se dorade određeni delovi formule. To je urađeno i mi danas možemo da kažemo da je zaživeo onaj naš vrednosni stav "Tri P ", da penzije prate plate, to znači da onoliko koliko rastu plate u javnom sektoru, toliko rastu i penzije.

Posebno ističem da je punu podršku ovom konceptu dao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Napominjem da su dalja unapređenja u sistemu usklađivanja urgentna i neophodna, uklanjanje sve većih razlika između najviše i najniže penzije, ali postizanje optimalnog odnosa prosečne penzije i prosečne zarade ne ispod 50%.

Uvaženi narodno poslanici, dragi građani Srbije, ali to su sve pitanja za juče. Ali, pred nama je istovremeno i neophodnost revolucionarne reforme penzijsko-invalidskog osiguranja, koje se odnosi pre svega na poljoprivrednike.

Kada je reč o socijalnoj državi, nju karakteriše i adekvatna, celovita, utemeljena socijalna politika. Osvrnuo bih se na delove te politike koju Fiskalni savet u svom izveštaju svrstava u anti-kriznu pomoć građanima i karakteriše je, ako mi dozvolite, kao ekonomski neefikasno i neselektivno davanje svima. Tu su Vlada i Fiskalni savet na dijametralnim pozicijama.

Mi iz PUPS-a smatramo da su ta sredstva podeljena blagovremeno i više nego opravdano. Biću direktan. Novac utrošen za kupovinu lekova i jedan jedini spašeni život su bitniji i vredniji od u izveštaju predviđenog povraćaja u budžet, kroz povećanje naplate poreza.

Život ili porez, mi uvek glasamo za život. Novčana pomoć građanima učvrstila je njihovo jedinstvo i vratila je samopouzdanje, a sve to nema cenu.

Kada smo kod selektivnosti, hajde da budemo selektivni do kraja. U Srbiji prema nekim podacima ima 130 hiljada građana starijih od 65 godina koji nisu obuhvaćeni sistemom penzijsko-invalidskog osiguranja, nemaju imovinu, niti bilo koji drugi vid prihoda. Među njima je, procenjuje se, 85% žena i to žena sa sela. Polazeći od toga, mi iz PUPS - Solidarnost i pravda, zalažemo se za uvođenje socijalne garantovane penzije, kao posebnog vida socijalnog davanja, u iznosu ne manjem od 100 evra. Smatramo da je to najmanje što država Srbija kao socijalno odgovorna država može da učini za te ljude. Sigurno i redovno primanje obezbediće im neophodan mir u starosti i vratiti poljuljano dostojanstvo.

Poštovani narodni poslanici i uvaženi predstavnici regulatornih tela, u nastavku sednice moje kolege iz poslaničkog kluba PUPS - Solidarnost i pravda uzeće dalje aktivno učešće u razmatranju prezentovanih izveštaja, ali bih hteo da ponovim neke stvari, socijalna penzija ne manje od 100 evra, penzije prate plate.

Uvaženi narodni poslanici i dragi građani Srbije, da se izborimo da Srbija bude stvarno zemlja socijalne pravde. Živela Srbija! Zahvaljujem.

Treća posebna sednica , 02.02.2023.

Uvaženi predsedniče Republike Aleksandre Vučiću, uvaženi predsedniče Narodne skupštine Vladimire Orliću, uvaženi narodni poslanici, potpredsednici Narodne skupštine, uvaženi direktore Petre Petroviću, uvaženi gospodine Kojiću, nema, ako tako nije odlučio predsednik Orlić.

Uvaženi narodni poslanici, treba da znamo šta je ovo što se dešava danas? Ovo što se dešava u Skupštini Republike Srbije je samo uvod za 15 časova, a onda u 15 časova hoćemo da Vučiću padne glava?

E mi vam nećemo dati! Nećemo vam dati ni Srbiju! Nećemo vam dati ni Vučića! Danas je 2. februar 2023. godine i koliko znam, nisu raspisani izbori, a dobro sam obavešten, neću sesti, pa ipak sve ovo danas i dani pre ovoga liče na ostrašćenu predizbornu kampanju. Pitam se, a i pitaju me ljudi, da li je ovo borba za Kosovo i Metohiju ili je ovo borba za vlast?

Uvaženi građani Srbije, vidite zašta je ovo borba? Ovo je borba za vlast. Na svima nama je nesebično bitno da nesebično, predano i konstruktivno branimo sudbinom Kosova i Metohija, nema sedenja, nemamo prava da sedimo. Uvaženi narodni poslanici preda mnom je dnevni red današnjeg zasedanja.

Dakle, predlog izveštaja i obrazloženje predsednika Republike mirne duše mogu da vam kažem da je sve rečeno precizno, utemeljeno i sveobuhvatno i jedno moje lično zapažanje ovo je bilo lekovito, efektno razbijanje predrasuda.

Gospodo narodni poslanici, predrasude nastaju onda kada manjkaju činjenice. Čuli smo činjenice, ali bitnije od toga da njih njihovo adekvatno tumačenje.

Kao i pre nekoliko meseci, pa možete da dođete svi pored mene, pozivam sve predstavnike opozicije da dođu, možete da dođete, samo napred. Čekam vas sve.

Samo napred.

Kao i pre nekoliko meseci, tako i sada imam utisak da se izveštaj ostavlja po strani pa zaboga trebalo ga je pročitati, utrošiti vreme, uložiti napor i zato umesto razmatranja ponovo imamo i imaćemo ovo što danas doživljavamo.

Ne sporim vam pravo na političke stavove, ali ne mogu da se otmem utisku da se suočavamo sa jasno izraženim lukreativnim politikantskim očekivanjima.

(Gorica Gajić: Samo repliku tražimo, član 104.)

Uvaženi narodni poslanici ovo nije ništa čudno, ovo nije ništa čudno, treba da se čujemo svi u Skupštini, a ne na ulici. Skupština je mesto za ovo, očito je uvaženi narodni poslanici i dragi građani Srbije, da imamo…

Treća posebna sednica , 02.02.2023.

Niti ja određujem pravila, kada se ulazilo u Skupštinu, odlučivali su građani Srbije i oni su poverenje dali listi Zajedno možemo sve – Aleksandar Vučić.
(Boško Obradović: Samo reci da imamo pravo na repliku i ti govoriš posle nas.)
Kosovo i Metohija, građani Srbije, nisu ispričane i završene priče, to je priča koja će još dugo i posle nas da se priča, to nije stranačka priča i ne sme da bude stranačka priča i to je priča nad pričama, to je mit, neraskidivi deo našeg nacionalnog i kulturnog identiteta.
Pustite ih slobodno, samo napred, ja nemam nikakvog straha.
(Nekoliko poslanika opozicije prilazi mestu sa kog govori Stefan Krkobabić.)
Poštovani narodni poslanici, naravno da je tema KiM i plan za KiM.
Pozivam vas da mi se svi pridružite. Plan je pušten volšebno, kao neki duh iz boce, plan je tu i nije tu.
Samo neka stoje, slobodno stojite.
Ako je ultimatum onda prihvatanje po nekima znači kapitulaciju, odbijanje, vuče kaznu bez obzira što nema zločina. Spomenuću povlačenje stranih investicija, spuštenu rampu na evropskom putu.
Uvaženi narodni poslanici, građani Republike Srbije, moram da se odmaknem od Izveštaja na trenutak i da se dotaknem i evropskih integracija i investicija o kojima je predsednik pričao. Očuvanje postojećih radnih mesta i otvaranje novih radnih mesta nemaju alternativu, punjenje budžeta penzionog fonda, nemaju valjanu i realnu alternativu.
Ljudi u Srbiji, posebno oni mladi, uvaženi građani Republike Srbije, žele da imaju izvesnost, a to je pre svega dostupan i dobro plaćen posao.
Penzioneri Srbije sa pravom očekuju sigurne i redovne penzije, penzije koje prate rast plata i naše PUPS-ovo „Tri P“ – penzije koje će omogućavati pristojan život i čuvati lično dostojanstvo.
Uvaženi građani Srbije, naši poljoprivrednici očekuju sigurnog i platežno sposobnog kupca za svoje proizvode i punu finansijsku potporu svoje države, a to pre svega znači da Srbija mora da nastavi da radi, da bude integrisana u sve, a pre svega evropske privredne tokove. Pod staklenim zvonom lagano bi se ugušili.
Poštovane dame i gospodo, ako plan za Kosovo i Metohiju za odvijanje procesa daljeg dogovaranja, gde mir i sigurnost postaju neka vrsta normalnosti, onda mi iz PUPS-a ostajemo uporni u stavu da se o dogovorenom ne dogovara, da se o odlučenom ne odlučuje. Mislim pre svega na Zajednicu srpskih opština. Zajednica srpskih opština – da, i to odmah!
Ističem da nas u tome ohrabruje i podrška SAD-a.
Kada govorimo o Zajednici srpskih opština, mislimo na naše ljude na Kosovu i Metohiji. Ljudi su za nas na početku i pre svega. Njihov život u nekoj vrsti vanrednog stanja nema nikakvog smisla i neprihvatljiv je na duži rok.
(Tamara Milenković Kerković: Replika!)
Zbog toga mi kao društvo u celini imamo obavezu da im pored političke pružimo snažnu materijalnu i drugu finansijsku podršku, kako bi u ovim za njih neizvesnim vremenima bili spremni da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima.
(Tamara Milenković Kerković: Replika! Replika!)
(Zoran Zečević: Replika! Replika!)
Mogu da misle o svemu i oni i mi, ali o jednom novom egzodusu srpskog naroda ne možemo i ne smemo da mislimo.
Rekao sam jednom prilikom i ponavljam – jednom za svagda završili smo sa seobama. Istovremeno, otvara nam se mogućnost da konačno definišemo naše dugoročne, političke, ekonomske i vojno-bezbednosne ciljeve, da jasno uobličimo prepoznatljivu dugoročnu politiku istinske zaštite naših nacionalnih i državnih interesa.
Crvene linije naše državne politike su jasne. Postavio ih je predsednik Aleksandar Vučić. Te crvene linije su: mir – da, Zajednica srpskih opština – da, nastavak dijaloga – da, nema priznanja Kosova.
(Gosti sa galerije dobacuju.)
Srbija nije više čardak ni na nebu ni na zemlji, Srbija više nije tamni vilajet. Vreme je da izađemo i da se suočimo sa svojom sudbinom.
(Gosti sa galerije dobacuju.)
U ime poslaničke grupe PUPS – Solidarnost i pravda, gospodine predsedniče, imate našu punu podršku.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2022.

Zahvaljujem uvaženi predsedniče Orliću.

Uvaženi potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, upućujem pitanje Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kao što znate, početkom ove godine smo usvojili Zakon o socijalnom preduzetništvu, mi iz PUPS-a -solidarnosti i pravde više od jedne decenije smo govorili o neophodnosti da se jedan takav zakon usvoji. Zakon koji ima za cilj gde će se zaposliti teže upošljiva lica, pre svega osobe sa invaliditetom, marginalizovane socijalne grupe. To je zakon koji je bio šansa za 150.000 pripadnika romske nacionalne manjine da vide svoju mogućnost, da razviju svoj posao. Zato je taj Zakon o socijalnom preduzetništvu bio velika šansa.

Zakon o socijalnom preduzetništvu koji je donet ima svojih manjkavosti možda zato što je i previše brzo donet, radna grupa koja je na njemu radila nije pokazala dovoljan stepen interesovanja da to uradi na pravi način zato mi postavljamo pitanje iz poslaničkog kluba PUPS-solidarnost i pravda ministarstvu kada možemo da očekujemo izmene ovog zakona, jer socijalne marginalizovane grupe očekuju izmenu ovog zakona, jer samo kroz ovaj zakon možemo da dođemo do samozapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Hvala.

Jedanaesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 07.12.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedniče, Dačiću.

Uvaženi potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, strategije i planovi razvoja skoro svih zemalja sveta, pa i Republike Srbije do sada su se prvenstveno zasnivali na održivom razvoju onih područja koji imaju povoljne prirodne i ekonomske uslove da bi se u njima obavljala privredna aktivnosti i u kojima živi najveći broj stanovnika te državne teritorije.

Međutim mi iz PUPS-a smatramo da je neophodno značajno pažnju posvetiti i onim regijama ili mikro teritorijalnim sredinama koje za državu Srbiju imaju strateški značaj i da je ponekad nužno predvideti razvojna sredstva za te sredine, iako za to nema uvek i ekonomskog opravdanja. Tu mislimo na rudna područja naše zemlje, prvenstveno u južno, jugoistočnoj Srbiji, u kojima je izražena visoka stopa depopulacije, u kojima je često prosečna starost lokalnog stanovništva iznad 50 ili čak 60 godina života.

Vlada Srbije poslednji godina u značajnom investicionom ciklusu najznačajniji infrastrukturni projekti posebno u oblasti saobraćaja među kojima bi naglasio premrežavanje Srbije auto-putevima i modernom železničkom infrastrukturom, predstavljaju osnovu našeg razvoja, ali bih pozvao sve kolege poslanike da razmislimo da li smo možda nepravedno donekle zapostavili i rudna područja Srbije. Posebno bih naglasio značaj tih područja ne samo u ekonomskom nego i u demokratskom i bezbednosnom smislu.

U vezi sa svim tim što sam danas pomenuo, moje pitanje za Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture glasi – da li su predvideli posebne programe ili podsticaje za građane rudnih područja Srbije i ako jesu, koji su to podsticaji, a sve u cilju kako bi se stanovništvo tih područja odlučilo da ostane na svojim vekovnim ognjištima i kako bi se za život u tim područjima zainteresovali građani Srbije koji danas žive u prenaseljenim gradovima i ostalim znatno urbanijim sredinama Srbije? Zahvaljujem.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedniče.

Uvaženi potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, moje današnje pitanje odnosi se na hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav.

Ovaj jedinstveni hidrosistem predstavljao je jedan od najvećih investicionih projekata u SFRJ, ukupne dužine od 960 kilometara, od čega je plovno 600 kilometara. On je bio odgovor na osnovno pitanje kako odvesti i dovesti vodu, prema rečima idejnog tvorca Nikole Mirkova. Sistem služi za odvodnjavanje unutrašnjih voda, navodnjavanje, odbranu od poplava, snabdevanje vodom, plovidbu, ribarstvo, turizam itd. Od posebnog privrednog značaja su odvodnjavanje i navodnjavanje. Trenutno se kanalom Dunav-Tisa-Dunav navodnjava oko 50.000 hektara, a potencijal kanala je 10 puta veći.

Mi iz PUPS smatramo da u vremenima velikih ekonomskih izazova ovakvi kapitalni investicioni projekti imaju puno opravdanje, a sve u cilju stavljanja hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav u punu funkciju. Zbog toga moje današnje pitanje Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, Ministarstvu za infrastrukturu, građevinarstvo i saobraćaj, Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede i Ministarstvu finansija glasi – da li su Vlada Srbije i pomenuta ministarstva razmatrali mogućnost revitalizacije i stavljanja u punu funkciju hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav? Ako jesu, da li postoje preliminarni podaci o iznosu neophodnih ulaganja, kao i o vremenskom periodu u kome bi se taj posao obavio? I moje treće pitanje, kakvi bi bili očekivani ukupni društveni, privredni i finansijski efekti takvih ulaganja? Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Neto zarada) Republika Mesečno 101766.00 RSD 01.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Paušal) Republika Mesečno 37242.00 RSD 01.08.2022 -